Karkkipäivä
Karkkipäivä

Humppaa ja hernekeittoa

Lake Worth, Florida.

LakeWorth_beach

Yhdysvaltojen suurin suomalaisyhteisö; täällä asuu noin 30 000 amerikansuomalaista.

Heistä valtaosa on ns. ”snow birdsejä” eli talvehtijoita, jotka viettävät Floridassa vain talvikuukaudet.

LakeWorth_Suomiviikko1

Lake Worthissa sattui olemaan meneillään vuotuinen Suomi-viikko joka päättyi eilen.

Nurkilla kun ollaan, niin olihan tapahtuma käytävä tsekkaamassa.

LakeWorth_Suomiviikko8

Täällä on kaksi Suomi-taloa, American Finnish Kerhotalo ja Finland House, joiden tausta on poliittinen; Kerhotalo oli alunperin vasemmistolaisten, Finland House oikeistolaisten kokoontumispaikka.

Tänä päivänä taloilla ei ole poliittista merkitystä. Kummassakin järjestetään viikottain ohjelmaa koko talvikauden; on tansseja, konsertteja, teatteriesityksiä (Pieksämäen teatteri on näemmä tulossa visiitille ensi viikolla :)) ja hernekeittopäiviä. Tapahtumat ovat erittäin suosittuja ja vetävät taloille sadoittain suomalaisia. Snow birdseille on tärkeää viettää aikaa toisten suomalaisten kanssa.

LakeWorth_Suomiviikko5

Iloinen Maurice Sachs ei ole Suomesta, mutta viihtyy kaikesta päätellen maanmiestemme yhteisössä :)

LakeWorth_Suomiviikko7

Kerhotalon markkinoilla myytiin pullaa, ruisleipää ja lohilaatikkoa. Minulle selvisi, että toskakakkukin on perisuomalainen leivos, aina oppii uutta :)

LakeWorth_Suomiviikko4

Aika Suomi- ja Kerhotaloilla näyttää pysähtyneen. Interiööri tuo mieleen jonkun vanhan teatteritalon lämpiön ja tanssisali voisi olla äitini kouluvuosilta. Liikuttavaa.

Tunnelma amerikansuomalaisten keskellä oli hyvin… no, suomalainen. :) Yhteisöllinen.

Osa amerikansuomalaisista ei osaa kunnolla edes englantia. Jopa sellaiset jotka asuvat täällä vuoden ympäri.

Makustelimme Tanjan kanssa kokemustamme. Jännä ilmiö. Jossain Espanjan Fuengirolassa on varmaankin hyvin samankaltainen meininki. Tänne tullaan asumaan, mutta ei kuitenkaan tulla osaksi paikallista kulttuuria. Älkää ymmärtäkö väärin, en missään nimessä dissaa tämän tyyppistä ulkosuomalaisuutta, on vain kiinnostavaa miettiä miten eri lailla ulkomaat vetävät ihmisiä puoleensa. Toisia kiehtoo nimenomaan paikallinen kulttuuri, toiset viihtyvät kun saavat tuoda oman kulttuurinsa toiseen maahan.

LakeWorth_Suomiviikko2

Ehkä minäkin saattaisin jonain päivänä haluta viettää eläkepäiviäni jossain lämmössä. :) Kuka tietää.

Mutta en usko että jäisin kaipaamaan Juhlamokkaa tai Turun sinappia :D Tai savon murretta puhuvaa naapuria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko teillä kokemuksia ulkomaiden suomalaisyhteisöistä?

Voisitteko kuvitella asuvanne ”pikku-Suomessa” toisessa maassa?

Tuli mieleen vielä: jos muuttaisitte ulkomaille, mitä jäisitte eniten kaipaamaan Suomesta? Olisiko se hapankorppu tai salmiakki? :) Ruisleipä? Vai enemmänkin joku yhteiskunnan toimintaan liittyvä seikka?

Kommentit (36)

  1. Heidi

    Apuaaa oon shokissa! Miun äiti oli noissa tansseissa! :D En videosta sentää bongannu. Varjokuvaa meni ihan varta vasten jenkkeihin kattomaan. Äitin ja miehensä lempibändi. Ja sitten yks lempibloggaajistani sattuu olemaan myös paikalla. Maailma on pieni.

    • Sanni

      Eikäääh…?! :D Oikeasti, mä en edes tiennyt että kyseessä oli joku tunnettu yhtye…! ^_^ Ja lukijan äiti siellä tansseissa..? Ei hyvänen aika :) Ei muuta kuin terkkuja äidillesi – ja sulle tietenkin :D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.