Karkkipäivä
Karkkipäivä

Hulluna kuplaveteen

Minulla on yksi hassu ”pahe”. No ei se nyt mikään pahe tavallaan ole, mutta jossain määrin turha rahanmenokohde. Maksan nimittäin vedestä. Kuplavedestä.

Kuplavesi_IMG_0191

Olen viime vuosina kuin varkain koukuttunut hiilihapotettuun kivennäisveteen. Nuorempana en koskaan juonut ”sihinävesiä”, helkkari, enhän juonut vettä ylipäänsä muuten kuin salilla käydessä. (Mun ruoka- ja janojuomaa oli maito vuoteen 2011 saakka.) En oikein ole liiemmin ollut limppari-ihmisiäkään, meillä juotiin kotona limua vain juhlapäivinä ja lauantai-iltaisin saunan jälkeen.

Sittemmin olen tottunut ja tykästynytkin aika ajoin juomaan light-colaa kiitos Pepsimax-riippuvaisen mieheni, mutta jos mieheni ei ole kotona (ja kaappi täten limsasta tyhjä), harvoin haen kaupasta erikseen Pepsiä.

Kuplavesi_IMG_0137

Sen sijaan kivennäisvettä. Siihen mä olen koukuttunut ihan huomaamattani, enkä edes tiedä mistä tai milloin tarkalleen se alkoi.

Tiedän vain, että viimeiset pari vuotta olen säännöllisesti kantanut kaupasta kotiin kasseittain kuplavettä. Se ei saa päästä loppumaan. Jano ei meinaa aina edes sammua tavallisella raanavedellä. Tunteen täytyy tietysti olla psykologinen mutta yhtä kaikki siellä se on, ja raikas kivennäisvesilasillinen poistaa janon paljon hanavettä tehokkaammin.

Kuplavesi_2IMG_0491

Kai avainsana on juuri tuo raikkaus… Jonka muodostavat niin kuplat kuin kivennäisaineet yhdessä. Pitkään ajattelin, että eiväthän mineraalit kai itsessään niin paljon maistu, mutta on niissä selkeä maku sillä pelkkä hiilihapotettu lähdevesi ei maistu oikein miltään. Kuplat yksinään eivät tee ”sitä juttua”, mineraalit ovat yhtä tärkeä tekijä.

Useimmiten juon maustamatonta kivennäisvettä, mutta välillä tulee hirveä himo sitruunan, karpalon tai vihreän omenan makuiseen veteen. Tänä kesänä olen huomannut alkaneeni tarttua kaupassa useammin Vichyyn kuin matalahiilihapollisempaan kivennäisveteen, ilmeisesti sen voimakkaampi kuplivuus on alkanut nyt viehättää.

Kuplavedet_IMG_0120

Joku ehdottaisi varmasti hiilihapotuslaitteen hankkimista kotiin niin kuplaveden kulutuksesta tulisi edullisempaa, mutta en tiedä, minusta tuollainen ”soda streamer” -vesi ei vain maistu samalle (lue: yhtä hyvälle) kuin valmis kivennäisvesi.

Onko hiilihapotuslaitteiden juomatiivisteiden mauissa ylipäänsä olemassa ”kivennäisveden” makua..?

Kuplavesi__IMG_0184

Joo, onhan tämä aika hullu rahanmenokohde. Maksaa nyt vedestä kun sitä saa raanastakin (juomaveden osuus talouksien vesilaskuissa taitaa olla mitättömän pieni… ;)).

Toisaalta, joku toinen ostaa saman verran limpparia tai tuoremehua. Tai maitoa. Samahan se lopulta on mihin raha menee, jos kohde on itselle mieluisa (eikä vahingoita muita ^_^).

Kuplavesi__IMG_0527

Pari sitruunalohkoa ja jääpalat upgreidaavat vissyn aurinkoisen päivän kesäparvekejuomaksi :)

Mä muuten käytän kivennäisvettä ja etenkin vissyä myös ”lantraamaan” siidereitä…! :D

Light-siidereissä, joita sokeria välttelevänä juon, on hieman tympeä keinotekoisten aromien ja makeutusaineiden maku. (Hmm, niin on kyllä varmaan niissä sokerillisissakin, nyt kun mietin… Ainakin näissä kaupallisissa ei-aidoissa siidereissä tyyliä Golden Cap ja Rekorderlig…) Tuunaan siiderijuomasta vähemmän keinotekoisen makuisen (ja samalla myös vähemmän alkoholipitoisen) miksaamalla siihen Vichyä ja tuoreesta sitruunasta ja/tai limestä puristettua mehua. Nam!

(…miksi mä sitten juon siideriä jos se kerran maistuu tympeälle? No kun se on kuitenkin tosi kiva saunajuoma, ja mökillä grillatessa menee mukavasti soijanakkien kylkeen ruokajuomana ^_^)

Kuka muu tunnustaa juovansa mieluummin kivennäis- tai hiilihapotettua kuin tavallista vettä? Joku muukin koukussa kupliin? ^_^

Kuplavesi_IMG_0490

Kommentit (81)

 1. Elise

  Itse olen aivan vastakkaisella linjalla kuin sinä ? Vuosi vuodelta pidän entistä vähemmän kuplista ja tällä hetkellä en oikeastaan välitä ollenkaan kuplivista juomista. Mutta tuttua meidän taloudessa kuplavesien osto, muut ovat oikeita suurkuluttajia. Soda streamin olemassa olosta huolimatta. Se on se kuplarakenne ;)

 2. Mimosa

  Mie ostin SodaStreamin silloin kun niitä tuli markkinoille ja oli ihan hyvä diili.
  Möin sen kuitenkin pois, sillä siihen aikaan kaasupatruunojen osto ja palautus oli hankalaa, nyt voi palauttaa melkeinpä kaikkiin liikkeisiin mistä vaan laitteita saa.

  Itse en tykkää vedestä ja sen ”mausta” ollenkaan, eikä edes kuplitus auttanut asiaan. Omaan makuun laitteella ne kuplat olivat jotenkin terävämpiä ja pistävämpiä, ei samanlaisia kuin kaupasta ostetuissa vesissä.

  Itse olin vähästä iloinen, kun Valintatalo muuttui K-marketiksi ja sinnekin tuli valikoimaan (hieman suppeampi) Pirkan Kivennäisvedet! Ne on myös usein kimppatarjouksessa ja matka on lyhempi kantaa :D

  Mutta, en kuitenkaan ole koukussa limuihin tmv. vaan Marli Natur rypäle-omena mehuun. Olen kieltänyt äidiltäkin sen oston. Se oli jotain niin kamalaa, kun yöllä heräsi siihen, että halusi mehua, eikä muuten saanut nukuttua. Sitä menikin sitten se litran purkki päivässä. :’D

  • Sanni

   Omaan makuun laitteella ne kuplat olivat jotenkin terävämpiä ja pistävämpiä, ei samanlaisia kuin kaupasta ostetuissa vesissä.

   Tuo se varmaan on se minunkin ”ongelma” Soda Stream -veden kanssa, jokin kuplien rakenteessa vaivaa eikä se tunnu ”oikealta”.

   <blockquotePirkan Kivennäisvedet! Ne on myös usein kimppatarjouksessa

   Joo, tätä tulee usein hyödynnettyä ^_^

   Se oli jotain niin kamalaa, kun yöllä heräsi siihen, että halusi mehua, eikä muuten saanut nukuttua.

   Ei hyvänen aika… ^_^ :D Tää on jo aika paha. Tsemppiä Marli-koukkuun..! <3

 3. Lou

  Ostaisin varmaan silloin tällöin kuplavettä ellei se kävisi liian kalliiksi. Toisekseen, se pahentaa närästystä/refluksia. :( Silti matkaevääksi ostan kyllä mieluummin kuplivaa kuin jotain lähdevettä.

 4. Selja

  Maustetut kuplavedet on ihania !! Juon niitä aina Suomessa ollessa ja esim Tsekin matkalla olin yllättynyt laajasta maustettujen, makeuttamattomien kivennäisvesien valikoimasta, joka oli melkein parempi kuin Suomessa! Asun maassa jossa moisia ei valitettavasti ole saatavilla ollenkaan, mutta siellä ei ole saatavilla myöskään juomakelpoista kraanavettä.. Tehdään miehen kanssa yleensä niin että ostetaan puolet juomavedestä hiilihapotettuna ja puolet normaalina lähdevetenä. Tuunaan kuplavesiä sitten omatoimisesti sitruunaviipaleilla ja joskus laitan mukaan tilkan kylmää vihreää jasmiiniteetä ♡♡

 5. Jenna-Reetta

  Juon päivittäin melkein pelkästään kivennäisvettä ja omistan sodastremin niin sitä tulee tehtyä. Tykkään eniten juoda sitruunanviipaleen kera. Olen laittanut jääkaappiin pulloja vedellä täytettynä valmiiksi, siitä saa sitten vesipullon tai hiilihapottaa kivennäisvedeksi ja on kylmää koska omasta mielestä kylmä kivennäisvesi on parasta.

  • Janni

   Mulla on sama mieltymys! Omistan myös soda streamerin ja se on ihan jees, mutta kuplat eivät pysy tavisvedessä pitkään . Soda streamerillä saa kyllä äkäisen kuplaista kun painaa monta kertaa. Jääpalat ja sitruunan / appelsiinin siivut auttavat.
   Minä teen myös tuota lantrausta. Kohteena on siiderin sijaan valkoviini. Terassilla tilaan sitä myös. Omatunto ei soimaa kun juomassa ei ole sokeria eikä täydy ihan kokonaan kesänautinnosta kieltäytyä. Toinen suosikki on kuivasta valkoisesta port viinistä tehty porto tonico -drinkki.

 6. Jukka

  Kuplavesi on kyllä aivan ehdoton juttu… Hyviä juustoja, täyteläistä punaviiniä, hieman hedelmiä, lajitelma voileipäkeksejä ja näkkäreitä sekä raikasta KUPLAVETTÄ, nam!
  Täytyypä tästä lähteäkin jääkaapille…. ?

 7. Tiitu

  Itse tykkään enemmän kuplavedestä, joka on tehty raanavedestä hiilihapotuslaitteella. Kauppojen valmiista kuplavedestä en tykkää ihan niin paljoa. Joskus tulee illat latkittua tuota kuplavettä. Välillä olen tehnyt siitä myös limpparia puristamalla sitruunasta mehut ja makeuttamalla stevialla.

 8. Nipsuu

  Jännä juttu, nimittäis musta tuntuu, että noilla vissyillä ei lähde jano millään! Olin juuri ystäväni rantasaunalla, jonne ei tullut vettä, ja sinne oli varattu vain vissyä ja bonaquaa, ja mun oli saunoessa niin jano, ja se vaan ei lähtenyt noita juomalla. Tuli ihan pää kipeäksi.

  Olen huomannut tämän myös ulkomailla, kun monesti ei ole meinannut löytyä mun makunystyröille sopivaa pullovettä. Kaikista kamalimpia on hapottomat mineraalivedet, odotan vain, koska pääsee suomeen juomaan :D.

  Ja tämä on varmaan mulla just noista mineraaleista kiinni, koska tykkään tosi paljon limsoista. Niitä joisin vaikka kuinka, mutta vain hanavedellä lähtee mun jano :). En voisi maitoakaan kuvitella janoon…

  • Sanni

   En voisi maitoakaan kuvitella janoon…

   En mäkään enää. Vaikka join maitoa päivittäin, ja vieläpä aika paljon, yli 3-kymppiseksi saakka, nyt en pysty enää mitenkään ajattelemaan maitoa janojuomana. En kyllä ruokajuomanakaan ^_^

 9. Nette

  Hep! Täältä löytyy kohtalotoveri. ”Normi” vesi ei vain maistu ja mielummin juon kunnolla hapollisia kivennäisvesiä ennemmin kuin liian vähän vettä ylipäänsä. Hammaslääkärien pelotteluista huolimatta en vain ole pystynyt kuplavedestä luopumaan. Se kuitenkin pienempi pahe kuin jotkut muut. Myös Pepsi max maistuu ehkä vähän liiankin usein…

  • Sanni

   Hammaslääkärien pelotteluista huolimatta en vain ole pystynyt kuplavedestä luopumaan. Se kuitenkin pienempi pahe kuin jotkut muut.

   Mun hammaslääkäri sanoi että matalahiilihapolliset ei juurikaan vahingoita hampaita. Pitäisikin siis mieluummin pysyä niissä kuin ”vissytellä”… ^_^

 10. Epsu

  Meillä on kotona Aqvia-hiilihapotuslaite enkä voisi enää elää ilman. Ei kyllä miehenikään. Tottumiskysymyksiähän nämä, itselle riittää kuplat ja mineraaleja en erikseen osaa kaivata, koska en ole itseäni niihin totuttanut. Kyllähän vichy/kivennäisvesi hyvää on, mutta en huomaa siinä merkittävää eroa hiilihapotettuun veteen. Säästyy toisaalta luonto, rahat ja hauis :D en kritisoi tapaasi yhtään, minulla on myös elämässäni varmasti omat ”hullutukseni”.

 11. Fiiba

  Oijoi, kohta pääsee Ruotsin puolelta hakemaan erilaisia maustettuja kupla vesiä ;) (Onneksi ei ole tuonti rajoitusta) Esim. Lokalla on tosi hyviä makuja joita ei suomesta saa. Oletko sinä juonut Ruotsalaisia kupla vesiä?

  • Sanni

   Ruotsalaisia ei ole tullut maistettua. Jännä juttu muuten, nyt kun mietin; että niitä ei myydä täällä Ahvenanmaalla vaikka täällä muuten myydään paljon ruotsalaisia elintarvikkeita.

 12. damiet

  Kuplivista juomista päästin irti perehdyttyäni kehon happamoitumiseen ja pH-tasapainon löytämiseen, alkalisoivien ruoka-aineiden hyötyihin. Kannan siis vesipullojen sijaan kotiin painavia verigreippejä ja muita sitrushedelmiä!

 13. Nimetön

  Moikka Sanni,
  asun Saksassa ja saksalaiset ovat kuplahullua kansaa. Suurin osa juo kaiken vetensä kuplilla. Meilläkin kotona hanavesi on ihan ok:n makuista, mutta kaupasta raahataan silti pullokaupalla kuplavettä. Jos kotoa on kuplavesi loppu, mies on melkeinpä mieluummin juomatta, kuin ottaisi hanasta. Ja onneksi se kuplavesi ei oikein täällä mitään maksakaan + panttisysteemi toimii moitteettomasti. Täällä on myös kuplavesimerkkejä loputtomasti ja vesien mauissa on todellakin eroja, kyllä ne mineraalit sieltä maistaa. Myös kuplissa on valtavasti eroja. Yksi suosikkini on lasipulloissa ostettava vesi, jossa on paljon pehmeitä kuplia. Joskus taas paras janon sammuttaja on oikein agressiivisesti poreileva vesi. Eli kuplakoukussa ollaan täällä myös.
  Mainittakoon vielä, että täällä monet juovat kuplaveden huoneenlämpöisenä, siihenkin tottui äkkiä. Ja kuplavesi + mehu sekoitukset ovat täällä ihan supersuosiossa myös. Suosituin on omenamehu + kuplavesi, sitä kutsutaan apfelschorleksi, kannattaa kokeilla!

  • Sanni

   Tuosta apfelschorlesta olen joskus kuullutkin, juodaankohan sitä myös Sveitsissä..? (Käyn siellä enemmän kuin Saksassa).

   Kuplien maailma on kyllä ihan omansa… ^_^ ”Aggressiivisesti poreileva vesi”, mä saatoin niin heti tuntea tämän sammuttamassa janoa :) Välillä tosiaan tekee mieli enemmän tuota ”voimakuplaa”, välillä kiltimpää :)

   • NG

    Apfelschorlea saa joskus myös valmiina juomana Lidlistä, vaikka sen valmistus kotona onkin helppo juttu.

    Juomista tulee mieleen: oletko käyttänyt Alpron Kookos-riisi-sekoitusta? Se on tämänhetkinen suosikkini smoothiessa, johon tulee Iherbin terveysjauhetta, banaaninpuolikas ja jotain maidontapaista :) Makuyhdistelmän löytäminen vei aikansa, mutta nyt tuo on vakiintunut lemppariksi.
    Alpro on hinta-latusuhteeltaan edullisempi kuin moni muu manteli-, macadamia-, ym. juoma, ja tuo kookos on tietenkin soijaton, muuten en siihen koskisi.
    Kyse ei ole tässä mistään maidon korvikkeesta, vaan täysin omasta jutustaan: maidoton juoma sopii smoothieen täydellisesti ja antaa oman raikkaan maun.

    • Sanni

     Juomista tulee mieleen: oletko käyttänyt Alpron Kookos-riisi-sekoitusta?

     Tuollaista sekoitusta en ole nähnytkään (ja Alpron sivuilta löydän vain erikseen riisin ja kookoksen). Riisiin pohjautuvia maitojuomia en ole juonut niiden korkean hiilihydraattipitoisuuden vuoksi, eivät siltä pohjalta sovi omaan ruokavaliooni.

     • NG

      Kyse on Coconut original-versiosta. Siinä on muutama prosentti riisiä kookosmaidon jälkeen, mitä et ilmeisesti ole tullut huomanneeksi. Tuskin se silti kovin hiilaripitoinen on :)

      • Sanni

       Joo, en ole huomannut, kookosmaidon ravintoarvoja ja ainesosaluetteloa en ole varmaan monesti silmäillytkään kun käytän noita kasvimaitoja eniten kahvissa, ja kookos ei mielestäni sovi kahviin. Smoothieen se taas epäilemättä sopii täydellisesti :)

       • Kuorotipu

        Apron soijakookosmaito on mun mielestä ihan superhyvää kahvin kanssa :)

        • Sanni

         Mulle kookos on vähän liian eksoottinen kahviin ^_^ Ehkä joskus voi juoda makukahvina jotain mausteista kookoskahvia mutta ”normiaamukahviin” en halua mitään makuja :) Ehkä kardemummaa joskus ^_^

  • Minni

   Minäkin asun Saksassa ja tykkään juoda kesällä Weinschorlea eli valkoviiniä ja kuplavettä. Kuulostaa vähän hassulta, mutta se on kivan raikas kesäjuoma, jossa on vähemmän alkoholia kuin pelkässä viinissä. Että jos tykkäät Sanni siideristä ja kuplavedestä, niin todennäköisesti tykkäät vielä enemmän Weinschorlesta. :)

   • Sanni

    Täytyy kokeilla :)

 14. irina

  Meillä on hiilihapotuslaite ja aika kivaa kivennäisvettä saa kun lisää ripauksen ruususuolaa hiilihapotetun veden sekaan. Maku muistuttaa mielestäni hyvinkin paljon vissyä. Hapottaessa veden täytyy olla kunnolla kylmää, silloin kuplat ”tarttuu” paremmin veteen. ?

 15. meow

  Vaihdoin aikanaan tuoremehun juomisen kivennäisveteen :) Pärjään pari päivää ilmankin, mutta on se niin paljon parempaa kuin normaali vesi :)

 16. Riikka

  Täällä yksi hullu, joka ostaa Lidlistä Siti-vettä ja ravistelee siitä kuplat pois :D Eli mä taidan nimenomaan olla niiden kivennäisten perässä, kuplilla ei ole niinkään väliä. Ihan parasta on se jääkaappikylmä juoma, josta on lähes kaikki hapot (eli kuplat) hävinneet. Sillä lähtee jano ihan parhaiten. Mies vaan puistelee päätään, kun rouva ravistelee pulloja ja aukoo niitä saadakseen hiilihapot vähemmiksi.

  • Sanni

   Kaikenlaista..! :D Mutta en todellakaan kummastele, itsellänikin on vaikka mitä outoja tapoja ^_^

 17. Miia

  Minäkin tykkäisin juoda vaikka kuinka kuplavesiä. Mutta niiden juominen kun ei ole niin kovin terveellistä, niin yritän totutella juomaan riittävän määrän ihan vettä. Mun ongelma on se, että en juo riittävästi ylipäänsä.

  Meilläkin on SodaStream, mutta sitä ei ole kukaan käyttänyt vuosiin. Se on siirtynyt tilan puutteen takia aina vaan huonompaan paikkaan, ja nykyään kerää pölyä periferiassa eli ulkovarastossa. :)

 18. HeidiÄs

  Mä olen myös kuplavesiaddikti!! Tiedän ton tunteen kun jano ei vaan lähde pelkällä vedellä, vaan pitää olla ne kuplat siinä. Novellea en juo ollenkaan, se on vielä pahempaa kun hanavesi (jotenkin ”mautonta” ja liian vähän kuplia). Bonaqua on ihan ok, villivadelma tai se sitruuna-lime. Rainbow ja Pirkka on ihan jees, maullisena versiona. Parasta silti Lidlin sinipulloinen!! Se on niin hyvää, aivan ihanan hiilihapokasta ja sitä voi juoda vaikka miten lämpimänä, ja kuplat kestää hyvin seuraavaan päivään asti.

 19. Pipsnam

  Toi siideri-vissy -vinkki menee testaukseen! Mä juon kanssa light-siidereitä, mutta ne on välillä niin tymäkän makusia, että tuntuu että lähtee hampaat suusta. Voiskin kokeilla vähän laimentaa vissyllä.
  Noin muuten ei tuu kuplajuomia oikein arjessa juotua, pepsimaxia välillä tekee hirveesti mieli ja yhden lasillisen jälkeen pullo unohtuu jääkaappiin. Mulla ei vatsa kestä kuplia, alkaa turvottamaan tosi nopeesti ja olosta tulee tukala. Välttelen myös hiilareita tuon vatsan turpoamisen yms takia.
  Vesi on paras juomista, tuntuu ettei janokaan lähde oikein muulla!
  Mikä on muuten sun mielestä paras kaupan siideri? Oon yrittänyt testailla eri vaihtoehtoja tässä mutta harmillisesti seuraavana aamuna oon jo unohtanut mikä se olikaan se hyvänmakunen mitä tuli illalla juotua! :D

  • Sanni

   Mikä on muuten sun mielestä paras kaupan siideri?

   Mun mielestä oikein mikään Suomessa myytävä siideri ei ole erityisen hyvää, jos totta puhutaan :D Niistä tulee OK vain tuunaamalla. Ostan useimmiten Rainbow’n Light Omenaa kun se on ehkä kaikkein neutraaleimman makuinen (ja, ehm, myös halvinta ^_^). Parasta siideriä olen juonut Ranskassa, kuivaa aitoa makeuttamatonta omenasiideriä.

 20. Donja

  Joisin mieluummin kraanavettä mutta meidän paikkakunnalla se ei ole hyvän makuista. Suolaisesta Vichystä tulee minulle huono olo mutta maustamatonta kivennäisvettä juon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.