Huikea aurinkovoideuutuus Patykalta – kuin raikas kosteusvoide!
No NYT! Osasin tätä jo vähän odottaakin Patykalta, mutta odotukset jopa ylittyivät: ”luonnonkosmetiikan Chanelin” pitkään valmisteltu askel aurinkovoiteiden maailmaan on totisesti onnistunut!
Olen töissä Patykan maahantuojalla ja saanut tuotteet töistä.
Suojakerroinvahvuuksia on kaksi, SPF 30 ja SPF 50. Testiin saamani SPF 30 -voiteet ovat kuin kosteusvoidetta. 💦 Raikkaita, äärimmäisen helposti levittyviä ja kosteuttavan tuntuisia. Niissä ei ole niin minkäänlaista aurinkovoiteen, eli käytännössä mineraalifiltterin, tuntumaa. 🙌
En tiedä mitä ihmettä Patyka on mineraaleille tehnyt, kun ne eivät tunnu lainkaan. Ihan yliluonnollista…!
Testasin tänään Sokoksella myös Patykan SPF 50 -koostumuksen. Sekin on yhtä ohuen ja raikkaan tuntuinen kuin SPF 30 -koostumus, mutta sillä erolla, että viidessä kympissä mineraalien vaalea kajo näkyy iholla ihan aavistuksen. Kolmessa kympissä vaaleus ei erotu lainkaan.
Tosiaan – jos sokkotestaisin Patykan SPF 30 -voiteita, en ikinä arvaisi, että levitän iholleni aurinkovoidetta. Vähiten fysikaalisen suojan aurinkovoidetta.
PATYKA SUN CREAM FACE SPF 30
32,90€ / 40 ml
Tässä täytyy olla hienostunein kasvoaurinkovoide, jota olen koskaan kokeillut – normikosmetiikan aurinkovoiteet mukaan luettuna. Koostumus on erittäin ohut ja raikkaan tuntuinen emulsio. Juuri ”raikkaus” on se, minkä nostan Patyka-aurinkotuotteiden kaikkein miellyttävimmäksi ja kilpailijoista poikkeavaksi ominaisuudeksi. Kilpailuvaltiksi, voisi jopa sanoa.
Nykyään suurin osa luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista on öljypohjaisia, tyypillisesti sisältäen kuivia ja silkkisiä esteriöljyjä kuten coco-caprylate/caprate, dicaprylyl ether tai dicaprylyl carbonate. Se tekee niistä aiempaa helpommin levittyviä ja nestemäisiä, sekä myös mukavasti hoitavia, mutta öljypohjaisesta tuotteesta puuttuu tietysti vettä sisältävän voiteen raikkaus.
Koska UV-suoja-aineita on tyypillisesti ollut vaikea formuloida hyvin vesimäiseen pohjaan, aurinkovoiteet ovat perinteisesti olleet aika paksuja voiteita, ennen öljyjen aikakautta. Jotenkin Patyka on onnistunut formuloimaan mineraalifiltterin hätkähdyttävän ohueen, vesivoittoiseen emulsioon. Tämä on alalla jotain ihan uutta.
Aurinkosuojan Patykan voiteessa muodostavat sinkkioksidi ja titaanidioksi. Ne eivät ole nanokokoisia.
Hoitavia ja kosteuttavia aineita koostumuksessa ovat hyaluronihappo, aloe vera, vihreä levä, pongamol, auringonkukansiemenöljy sekä aprikoosinkiviöljy. Karanjaöljystä saatava pongamol sekä Haematococcus Pluvialis -mikrolevä ovat todellisia antioksidanttiaarteita, ja sopivat aurinkotuotteeseen ehkäisemään ihon UV-rasitusta ”kuin nenä päähän”.
Voiteessa on ihana, patykamainen hennon makea kukkaistuoksu. Virallisen tuoksukuvauksen mukaan tuoksussa on aistittavissa vesililjaa, valkoista jasmiinia ja mantelinkukkaa. Très chic..! 👌
PATYKA SUN SPRAY BODY SPF 30
32,90€ / 100 ml
Sanon heti alkuun, että en näe syytä, miksi Body-nimellä myytävää voidetta ei voisi käyttää myös kasvoille. Ainakin juuri Patykan voiteen ollessa kyseessä, niin hienostuneen ja miellyttävän tuntuinen se on. Toki kasvoille kehitetyssä voiteessa on aina hieman harkitumpi ja hoitavampi koostumus ja erityisesti öljykomponentteihin kiinnitetään huomiota, mutta toteanpahan vain, että Patykan Sun Spray Bodya on mielestäni oikein miellyttävä myös kasvoilla.
Sekä vartalo- että kasvovoiteessa on samat hoitavat ainesosat, sama UV-filtteri, sama tuoksu sekä erittäin notkea ja ohut emulsiokoostumus. Kasvoille kehitetty voide vain on vielä hitusen vartalovoidettakin ohuempi ja ”vesimäisempi”. Kasvovoiteessa näyttäisi myös inci-järjestyksen perusteella olevan enemmän hyaluronihappoa. Hassua, että kasvotuote on nimetty ’creamiksi’ ja vartalotuote ’sprayksi’.
Patykan SPF 30 -voide tuntuu niin ”epäaurinkovoidemaiselta” ohuessa raikkaudessaan, että mielessä kävi jopa epäily, voiko tämä oikeasti toimia.
Testasin kasvoaurinkovoidetta viikonlopun ihanan aurinkoisessa säässä, ja ilokseni saatoin todeta, että kyllä se vain toimii. Levitin voidetta kolme kerrosta, jotta suojakerroin varmasti toteutuu – ja kaikki kerrokset imeytyivät suunnilleen hujauksessa. (On tämä ihmeellinen koostumus…) Vietin monta tuntia suorassa auringonpaisteessa, ja iho ei ”älähtänytkään”. Julistan siis Patykan aurinkoinnovaation toimivaksi 🙏🏻
Patykan aurinkovoiteiden ensimmäinen erä myytiin loppuun viikossa. Nyt voiteita on saatu maahan lisää, ja löydät niitä kivijalkaliikkeistä ainakin Sokokselta, Stockmannilta ja Jolie Shopista, ja verkosta Joliesta ja Natural Goods Companylta. Muilla jälleenmyyjillä näitä alkaa nähdä toukokuun aikana.
Ai että mä olen jotenkin niin liekeissä luonnonkosmetiikan mielettömästä kehityksestä viime vuosina..! On tätä vain niin ihanaa ja kiinnostavaa seurata..! 🤗
Heippa, kuinka hyvin tämä tuote suojaa UVA-säteilyltä? Mulla on itsellä käytössä La Roche-Posay Anthelios SPF 50+ -voide, lähinnä koska siinä on korkea UVA-suoja (PA++++), mutta testailisin mielelläni tätä Patykaa, jos UVA-suoja on yhtä hyvä kuin tuossa nyt käyttämässäni voiteessa. Vaikka iho ei pala auringossa, sehän ei tarkoita etteikö se rypistyisi, jos UVA-suoja ei ole riittävä, vai onko näin..? En halua rypistyä yhtään ylimääräistä! :D
Miksi oi miksi kaikissa tuotteissa ei ole PA-merkintää…
Ihanaa kesän odotusta sinulle Sanni ja kiitos taas tästä blogista, tämä on parhautta! :)
Hei Nina! Välitin kysymyksesi Patykan tuotepäällikölle, ja vastaan tähän heti kun saan häneltä vastauksen.
EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan aurinkotuotteen UVA-suoja on vähintään kolmanneksen ilmoitetusta SPF (eli UVB-suoja)-luvusta, silloin kun UVA-logo on ympyröity. Tuo ympyröinti on siis virallinen osoitus UVA-suojasta. Patykan tuotteissa UVA-logo on neliön sisällä, enkä osaa sanoa, onko tämä Patykan tapa ilmaista sama asia, vai mitä he sillä kommunikoivat.
Kysymyksesi oli erittäin hyvä ja kiinnostava. Jäämme odottamaan Patykan vastausta asiaan :) Itseänikin kiinnostaa tämä.
Olisi kyllä hienoa, jos EU:ssa vaadittaisiin tuo PA-luku, tai muu standardisoitu tapa ilmaista UVA-suojan teho.
La Roche Posay on erikoistunut tuohon UVA-suojaan ja he ilmoittavat sen korostetusti. Jään mielenkiinnolla odottamaan ottaako Patyka muuta kantaa asiaan, kuin se, että UVA-suoja on suositusten rajoissa. :)
👍
Kumpa kaikki valmistajat suhtautuisivat UVA-asiaan yhtä suurella pieteetillä…
Sanni, minä kiitän ja kumarran kun jaksat selvittää asiaa :)
Ilo on minun puolellani, kun opin tämän kautta itsekin :)
Hei,
Onko tuohon tuotteen UVA-suojaan tullut vastausta?
Oli tullut, olin lisännyt vastauksen tuonne alemmas kommenttiketjussa, jossa nimimerkki Helena oli kysellyt aiemmin samaa.
Ranskasta vastattiin:
”You are completely right. When the UVA is circled it means you have at least one-third of the SPF. In Patyka, we have an in-vivo result slightly higher to 1/3, which is good and ensure a better protection than recommended.”
Eli: UVA-suojan vahvuus Patykan aurinkovoiteissa on vähintään kolmannes UVB-suojasta, eli ilmoitetusta suojakertoimesta. In vivo-testeissä UVA-suojan todettiin olevan jonkin verran korkeampi kuin 1/3, eli käytännössä suoja on vielä parempi kuin kolmannes UVB-luvusta.
Kiitos vinkistä. Kokeiluun menee.
Harmittaa, kun ilmeisesti Ultrasun SPF30+-silmänympärysvoide on lopetettu. En ainakaan löydä sitä mistään ja nyt on haussa vaihtoehto tälle. Onko ehdotuksia?
Mä tunnen tosi huonosti silmänympäryksille kehitettyjä aurinkovoiteita, niitä on niin vähänn. Mutta itse käytän silmänympryksillä tyytyväisenä Cliniquen DSD:ia (eli Darphinin Intral Environmental Lightweight Shield SPF 50 -voidetta, joka on sama tuote kuin Clinique. Clinique on lopetettu niin en voi enää suositella sitä).