Karkkipäivä
Karkkipäivä

Hiustenhoitorutiinini

Laitetaan jo tänään kick-off ensi viikon hiusteemaviikolle. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulta kysellään silloin tällöin hiustenhoitorutiinistani. Aiheesta toivottiin postausta taas ihan hiljattain. Mainintani yönutturoista, öljyistä ja pää alaspäin tapahtuvasta pesusta näyttävät herättävän lukijoissa uteliaisuutta. Omasta mielestäni hiustenhoito-”ohjelmani” on tosi simppeli enkä ole kokenut että siinä olisi mitään oman blogipostauksen ”arvoista”, mutta koska hiushöpöttelyt ovat mielipuuhaani, toteutan mieluusti tämän toivepostauksen! :)

Hiukset_hulmu4

Tekstipohja_hiukseni

Minulla on luonnostaan taipuisat, ”semikiharat” hiukset. Väri on vaalea, noin 7-asteinen. Pituudet ovat aina olleet 9:n luokkaa kiitos auringon. Aloin värjäämään tyvikasvua säännöllisesti joskus 25 + ikäisenä. Värjään hiukset aina kotona marketin väreillä.

Hiukseni ovat hauraat ja helposti katkeilevat, aina kuivat. Mikä tuntuu olevan tyypillistä luonnonkiharalle hiukselle, se on laadultaan aina kuivempaa kuin suora hius. Hiukseni ovat ohuet ja hentoiset, mutta niitä on paljon. Hiuksistani saa helposti runsaan vaikutelman kun ne ovat vastapestyt ja pörhössä (”Sullahan on tosi paksut hiukset!” saan usein kuulla), mutta kun  ne ottaa käteen paljastuu niiden hentoisuus. Ponnari on säälittävän ohut hiirenhäntä.

Hiukset_tyvi_ponnari

Helou lättänä tyvi, helou ohut ponnari.

Toisten hiukset nousevat luonnostaan irti päänahasta luoden omaa, luonnollista volyymia (etenkin karheissa, paksuissa ja tietenkin kiharissa hiuksissa on tämä ominaisuus), mutta minun hiukseni asettuvat päätä pitkin ja ovat jumittuneet tiettyyn ”makuuasentoon” :D – kun esimerkiksi vedän hiukseni ponnarille, ne vastustavat kovasti tätä suuntaa ja saan kammata vimmatusti jotta saan päälaelle itsepintaisesti liimautuneet jakauskohdat katoamaan. (Ja ne ilmestyvät kyllä pian takaisin, vaikka yrittäisi jähmettää mokomat millä hiuskiinteellä tahansa..!)

Tiedättehän sellaiset ihanat, kiiltävät, sileät tai sitten huolettoman muhkeat ja päälaelta ilmavat ponnarit jollaisia joillain ihmisillä näkee? Minun ponnarini on sellaisen totaalinen vastakohta! :D

Hiuslovi_vuosienvarrella

Mystinen lovi vuosien varrella.

Hiukseni ovat aina olleet helposti katkeilevat, mutta joitain vuosia sitten ne alkoivat katkeilla aivan erityisen omalaatuisesti. Niihin ilmestyi taakse A:n muotoinen lovi. Se oli siinä monta vuotta, vaikka latvoja kuinka tasattiin. Hiukset kasvoivat – lovi pysyi. Kampaajat aina kyselivät että onko sulle tapahtunut joku purukumionnettomuus hiuksiin vai miksi sinulla on tällainen tyhjä kolo täällä hiusten keskellä… Ei, mitään purkkaonnettomuutta tai muutakaan sen kaltaista ei ole koskaan sattunut. Lovi johtui siitä, että hiukset olivat siitä kohtaa haurastuneet niin pahasti että eivät yksinkertaisesti pysyneet ehjinä ja katkesivat. Eli jokin haurastutti niitä. Mutta mikä?

En koskaan pystynyt yhdistämään mitään yhtä tiettyä vaikuttajaa loven syntyyn, mutta pääsyyllinen oli ilmeisesti hiuspompula/donitsi/lenksu, millä nyt ikinä satuin ponnarini sitomaan. Tämän päätelmän johdin siitä, että kun kolme vuotta sitten vaihdoin lenksut hainhammas-solkeen, lovi kasvoi pikkuhiljaa ulos ja hiukset vahvistuivat. Pidän hiukseni kiinni käytännössä aamusta iltaan, ja ponnarin rasitus oli niille ilmeisesti liikaa.

Hiukset18092013_nutturan_jalkeen

Koska hiukseni ovat niin kuivat ja hauraat, olen aina noudattanut niiden hoidossa äärimmilleen vietyä hellävaraisuutta.

Tekstipohja_pesujahoito

* En pese hiuksiani päivittäin, tiheä pesu kuivattaa. Pyrin pitämään pesuvälin kolmessa päivässä, välillä tyvi rasvoittuu voimakkaammin ja silloin pesen joka toinen päivä. Tarvittaessa pidennän pesuväliä kuivashampoolla.

* Käytän hellävaraisia, hoitavia shampoita. Pesutehoa saa mielellään olla sen verran että tyvi jää mukavan ilmavaksi, mutta ideaalishampooni selvittää myös pituuksia eikä jätä niitä karheiksi (=hiussuomut ihan auki).

* Suosin luonnollisia öljyjä sisältäviä hoitoaineita, sillä sellaisilla saan pehmeimmät hiukset. Jos hoitoaine ei pehmennä tarpeeksi tai tuntuu muuten vain heikkotehoiselta, lisään siihen erikseen kasviöljyjä. En vastusta synteettisiä pehmentäjiä ja silottajiakaan, mutta silikonit näen mieluiten ihan incin lopussa tai kokonaan poissa. Silikonilla saa muovisen sileyden, ei sellaista joustavaa pehmeyttä mitä öljyt tuovat.

* Käytän tehohoitoja tai naamioita enää harvoin, sillä öljybuustattu ”perus”hoitoaine ajaa saman asian kun sen antaa muhia hiuksissa pidempään.

* Suojaan latvani silikonipitoisella seerumilla, minkä ainakin toivon edes hiukan hidastavan hiusten haaroittumista. Latvaseerumi on ainoa tuote, jossa silikoni on tervetullut ja välttämätönkin. Mikään muu aine ei muodosta yhtä vastustuskykyistä ja samalla silottavaa ja kiillottavaa suojaa hiuksen pintaan.

* Annan hiusten kuivua itsestään, föönin käyttö rajoittuu muutamaan hassuun kertaan vuodessa. En tiedä mitään niin kuivattavaa ja epämiellyttävän tunteen jättävää hiustoimenpidettä kuin föönaus. Hiukseni ovat föönauksen jälkeen niin kuivat että ne ovat latvoista kuin rapeat perunalastut.

Hiustenlaitto_Leenan_luona

Tekstipohja_muotoilu

* Muotoilen hiukseni ilman kuumalaitteita 98-prosenttisesti. Käytän fööniä, kiharrinta tai suoristusrautaa alle 10 kertaa vuodessa.

* En tupeeraa hiuksiani (en tosin osaakaan ^_^), hellävaraisempi keino tuoda nostetta on kuivashampoo ja hiuspuuteri.

* Ainoat säännöllisesti käyttämäni muotoilutuotteet ovat kuivashampoo, hiuskiinne, silottava voide ja tuuheuttava voide tai mousse. Näistäkään kaikki eivät ole viikottaisessa käytössä.

Hiukset_laiturilla

Tekstipohja_muuttoimenpiteet

* Sidon hiukset yöksi löyhälle nutturalle päälaelle. Näin pituudet eivät hankaudu yöllä tyynyliinaa vasten.

* Pesen hiukset aina pää alaspäin. Kuulin jostain aikoinaan, että suihkuveden paine voi katkoa hiuksia, sehän osuu aina samaan kohtaan ja voi haurastuttaa hiuksia. Jos siis päälaella törröttää paljon katkeilleita hiuksia, voi yksi syy olla pesuvesi. Pää alaspäin pestessä paine osuu niskahiuksiin ja takaraivoon, ja tällä alueella katkeilleet hiukset eivät tuo vastaavanlaista esteettistä ”haittaa” kuin päälaella.

* Käytän hiuslenksuja ja donitseja enää yönutturassa ja kuntosalilla (jossa sidon hiukset myöskin päälakisykerölle). En käytä metallipitoisia lenksuja.

* En koskaan`*´ harjaa hiuksia märkänä tai edes kosteana, se vaurioittaa hiuksia.

* Suojaan hiukset kesällä auringolta päähineellä. En koskaan ui merivedessä tai ota aurinkoa hiukset auki.

* Käytän suorapiikkisiä, ”pampulattomia” hiusharjoja. Pampulapäihin päättyvät piikit saattavat repiä hiusta (–> hius tarttuu piikin ja pampulan liitoskohtaan). Tämänkin vinkin olen aikoinaan lukenut jostain, en keksinyt itse. Mutta ihan käytännössä on kyllä tullut huomattua tuo pampulapäisten repivyys, hiukset saattavat takertua sellaisiin välillä ihan kunnolla.

`*´) paitsi nyt poikkeuksellisesti kun olen kokeillut Tangle Teezeriä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Hiusjuttu8

Ensi viikon ajan sitten hiushöpinää tuutin täydeltä! :)

.

P.S. Miten musta tuntuu että tässä postauksessa on ihan liikaa mun hampaita..! :D

Kommentit (87)

 1. Puf

  Jee hiusteemaviikko!

 2. Sari

  Just parhaita noi sun hammashymykuvat! Sulla on aivan ihanat hampaat, ja kauneutesi tulee minusta parhaiten esille kun paljastat hampaasi :) Joskus murehdit sitä, että sulla ei mukamas ole valloittavaa hymyä. Et voisi pahemmin erehtyä :D Hammashymysi ovat suorastaan riemukkaita, ja miedommistakin hymyistäsi välittyy aina lämpö ja semmoinen ajattelevaisuus, älykkyys…

 3. Tiia

  Mä olen vähän miettinyt, että miten pitäisin helposti hiuksia kiinni. Ei se kovin tiukkaan letittäminen tai ponihäntä oikein ole kovin hyväksi tukalle, veikkaan. Ja ne muoviklipsut ei ole mun juttu.

  Mulla oli joskus aiemman pitkän tukan aikaan sellaiset metalliset hiusneulat. Siis oikeat, badass, varmaan yli 20cm pitkät nutturaneulat. Ne muistaakseni takavarikoitiin multa lentokentällä joskus. Yllättäin, oma vika, mutta en tullut ajatelleeksi asiaa etukäteen. Sen jälkeen en ole oikein enää löytänyt sellaisia mistään. Muoviset on yhtä tyhjän kanssa… Pitäisiköhän kokeilla syömäpuikkoja:)

 4. Coconut

  Sinulla on kyllä tosi upeat hiukset! :)
  Muistelen, että joku aika sitten kehuit Cutrinin Green-sarjaa. Kokeilin itsekin sekä shampoota ja hoitoainetta. Pesutulos oli ihan jees, vaikka tukka olikin tuttuun tapaan taas takussa… Huoh, ei seiihen auta muu kuin se silikoni, vaikka kuinka yrittäisi kaikkea muuta… :( Mutta siis kysymykseen: käytätkö tuota Green-sarjaa säännöllisesti ja mistä hankit sitä? Itse ostin Helsingissä käydessäni Stockalta, mutta täältä maakunnasta sitä ei löydä mistään, ei siis kertakaikkiaan mistään… :( Haluaisin ostaa vielä shampoota, ja lähimmän Stockankin jo tsekkasin, mutta ei tärpännyt.

  • Sanni

   käytätkö tuota Green-sarjaa säännöllisesti ja mistä hankit sitä?

   Sen jälkeen kun aloin pitää blogia, en oikein voi enää sanoa käyttäväni mitään tuotetta säännöllisesti, jos säännöllisyydellä ajatellaan saman tuotteen ostoa uudelleen ja uudelleen. Jonossa kun on koko ajan uusia testituotteita niin mitään ei ”ehdi” jäädä käyttämään säännöllisesti. :/ Se on samalla mukavaa koska tietysti on hauskaa testata uusia tuotteita, mutta samalla tylsää sillä oikeasti myös haluaisin jäädä käyttämään suosikiksi muodostuvia tuotteita.

   Eli Greeninkin kohdalla oli niin, että sain ne suoraan Cutrinilta ja käytin nuo yhdet pullot (tai shampoota on vielä vähän jäljelläkin). Jos tilanne olisi toinen, voisin mieluusti ostaa uudet putelit. Ja ostaisin ne varmasti Prismasta jossa suoritan suurimman osan päivittäistavarahankinnoistani, olen mielestäni nähnyt Cutrinia Prisman kampaamotuoteosastolla.

 5. ellu

  Kiitos tästä postauksesta! Kiinnostaa paljon myös tänään alkanut hiusviikko :)

 6. Lurjus

  Mitä materiaalia Sun Hainhammassolkesi ovat, jos ovat hiusystävällisiä?

  • Sanni

   En mä sitä tiedä kuinka hiusystävällisiä ne ovat :D, mutta hiusten kunnon perusteella ainakin ystävällisempiä kuin donitsit. Muovia ovat käyttämäni.

 7. marja

  hei, millä kotivärjäysvärillä värjäilet hiuksiasi?

 8. marja

  ja ihan asiaan liittymätön kysymys , joka tuli samalla mieleen… värjäätkö kulmakarvasi vai meikkaatko vain? Mitä värejä suosittelisit? Tästähän voisi saada vaikka oman postauksen? Vai onko joskus jo ollut?

  • Sanni

   Kestovärjään kulmani silloin kun muistan ja jaksan ^_^ Ehkä noin parin kuukauden välein. Luonnollinen värini on lähestulkoon vaalea, hädin tuskin erottuu ihosta. :)

   Kestovärjäyksestä huolimatta meikkaan kulmat myös, omat suosikkikynäni ovat Lumenen #2 ja Dermosilin Medium, jälkimmäisestä postaus täällä.

   Värejä en valitettavasti pysty suosittelemaan ellen tiedä kohteen kulmakarvojen väriä tai yleissävytystä (iho, hiukset…). :) Mutta perusvaalealle suomalaiselle jonka hiuksissa ei ole yhtään punertavaa eikä sävytys toisaalta ole voimakkaan lämmin ja kellertäväkään, nuo omat suosikkikynäni ovat erittäin hyvät sävyt.

 9. Katjuska

  Tossa oli aiemmin puhetta niistä silikoniponnareista ”puhelinjohdoista”. Mulla on niitä ollut käytössä ja täytyy sanoo, etteivät ainakaan hellävaraisilta tunnu. Nillä saa kyllä jotenkin tuuheamman näköisen ponnarin, mutta ne takertuu hiukseen katkoen niitä. En siis suosittele. Parempi on vanhanaikainen paksu hiusdonitsi pehmeästä materiaalista :)

 10. JJ

  Hiuksessa ei ole suomuja. Niissä ei myöskään avaudu tai sulkeudu mikään.

 11. tuhkimo76

  Todella upea tuo ensimmäinen kuva. Olisi kiva, jos esittelisit yöponnarisi. Itsellänikin on pitkähkö tukka ja on öisin ”tiellä”, kesällä hiostutti nukkuessa niskaakin. Olen käyttänyt lettiä, mutta sekin painaa nukkuessa.

  • Sanni

   Olisi kiva, jos esittelisit yöponnarisi.

   Haha, pitänee ottaa kuva! ^_^ Mutta ihan tavallinen päälakisykerö se on. :D

 12. Siiri

  Mulla on just tommonen samanlainen lovi hiusten takaosassa, en tajua mistä johtuu, sivulta kasvaa minkä kerkiää mutta takaa ei sitten millään! Ihana postaus ja noi hiukset on aivan täydelliset <3

 13. Harja roskikseen

  En ole omistanut harjaa koska harjaan suihkussa sormin irtoilevat hiukset pois. Kuiva hius harjatessa haurastuu, koska se ei jousta. Koitin harjaa jonkun aikaa, mutta heti alkoi näkymään kaksihaaraisia joita ei ole ollut liiemmin ikinä. Hiukseni ovat yli puolen selän.

 14. Myy

  Tykkäisin myös pestä hiukseni pää alaspäin ja ennen teinkin niin, mutta nykyisin se on melko mahdotonta, koska hiukseni ovat niin pitkät, että latvat uisi lattialla.

  • Sanni

   *kade* :)

 15. -m-

  Moi Sanni,
  Olen tässä parin päivän aikana tutustunut blogiisi kipeänä sohvan nurkasta. Että kiitos vaan seurasta, olen viihtynyt! ;) Ihana blogi ja kehittynyt huomattavasti vuosien varrella (mä siis aloitin tuolta alusta, vaikken kaikkia juttuja lukenutkaan), jään varmasti lueskelemaan! (Käy kurkkaamassa mun blogi, jos koirajutut kiinnostaa).

  Mutta oli mulla sanottavaakin. Mulla on kanssa luonnonkihara reuhka, hyvin samantyyppinen, mitä kuvailit omaasi, mutta sillä luontaisella tyvikohotusefektillä. Tosin tällä hetkellä paljon lyhyempi. Käyn leikkaamassa ja värjäämässä kampaajalla, ja hän on oikein painokkaasti kieltänyt mua kampaamasta hiuksiani oikeestaa ollenkaan. Kampaan ainoastaan pesun jälkeen, märkänä, mutta jätettävän hoitsikan jälkeen. Halusin kertoa tämän, koska mielestäni sulla joissain kuvissa (oisko sitten liittynyt saippuaoopperaan…) oli todella kiharat hiukset, ja luulen että ne ilman harjaa + oikeilla tuotteilla olisivat sitä sullakin (jos siis haluat, ei nyt jäänyt tästä mieleen sun kommenttia). Oletko kokeillut / ajatellut / kuullut?

  Hillittömän hyvät tuotteet kiharan virkistämiseen on itselläni kosteeseen tukkaan hoitsikan jälkeen Sebastian potion 9 -voide ja aamuisin hieman kostutettuun pehkoon Label M curl spray.

  • Sanni

   Ihania kuvia sulla blogissa! :) Tammisaari on <3 Koirista puhumattakaan… ^_^

   Halusin kertoa tämän, koska mielestäni sulla joissain kuvissa (oisko sitten liittynyt saippuaoopperaan…) oli todella kiharat hiukset, ja luulen että ne ilman harjaa + oikeilla tuotteilla olisivat sitä sullakin (jos siis haluat, ei nyt jäänyt tästä mieleen sun kommenttia). Oletko kokeillut / ajatellut / kuullut?

   Mä harjaan hiuksiani todella harvoin, yleensä illalla ennen nukkumaanmenoa tai aamulla jos ovat tosi epämääräistä vyyhtiä :D En koskaan harjaa tai kampaa hiuksia edes märkänä. Mun hiukset menee aniharvoin takkuun joten takkujen takia niitä ei tarvitse kampailla. Tiedän että monen tukka on pesun jälkeen ihan toivoton takkukasa jos sitä ei selvitä kosteana, mutta mun ei tarvitse tehdä sitä.

   Tiedän että harjaaminen rikkoo kiharat, ja sekin on yksi syistä miksi vältän harjaamista. Mutta, mun hiukset pysyy kiharalla ainoastaan sellaiset puoli päivää hiustenpesun jälkeen, sitten ne suoristuu ja ”hamppuuntuu”, harjasin niitä tai en. Viimeistään kun seuraavana aamuna herään, kaikki kihara on muistoa vain. Täällä Kreikassa hiukset pysyvät koko ajan kiharalla koska ilma on niin kosteaa. Suomen kuiva sisäilma imee hiuksista kaiken kosteuden ja tekee niistä hamppua. :(

   Potion Yksiäkin olen muuten kokeillut, ihan ok mutta jättää hiuksiin hiukan liian ”korppuisen” tunteen. Label M’n voisin lisätä kokeiltavien listalle :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.