Karkkipäivä
Karkkipäivä

Hiuspäiväkirja 17.9. – nyt alkaa rakoilla

Hiukset_puhtaaksi_NYT

Ei tässä muutakaan enää pystynyt. Etikkaostoksille.

Jos tämä ei toimi niin luovutus on lähellä.

Palaan illalla asiaan.

.

Kommentit (34)

 1. N

  Oh! kerro pitkien hiuksiesi salaisuus!!?? upeet kutrit!:)

  • Sanni

   Hihhih, ei mulla mitään salaisuutta ole… ^_^ Ne on oikeastaan melkein aina olleet tämän pituiset, ovat nyt maksimimitassaan.

   Hoidan hiuksia toki erittäin huolellisesti; en koskaan föönaa ja käytän lämpömuotoilulaitteita aaaaniharvoin. Lirautan hoitsikoihin aina öljyä jotta hiukset saa extrahoitoa ja käytän suojaavia latvaseerumeita suojaamaan latvoja rispaantumiselta. No, eihän niiden kulumista mikään estä, tietenkään, mutta ehkä vähän hidastaa ;) Myös se on auttanut hiusten kunnossa kun lakkasin pitämästä kiristäviä pompuloita ja donitseja ja käytän nyt pääsääntöisesti vain ”hainhampaita”.

 2. Veppe

  Lueskelin lisää saippuoista ja palashampoon käyttäjien kokemuksista. Päädyin kyllä siihen, että jos haluaisin luopua tavallisen shampoon käytöstä, niin kokeilisin ennemmin vaikka ruokasoodaliuksella pesemistä. Saippua jättää väistämättä jäämiä, ja palashampoot lienevät vielä useimmiten ns. ’superfatted’ saippuoita, joihin on lisätty öljyjä ja jotka jättävät vielä enemmän jäämiä. Mähmä ei välttämättä tunnu pysyvästi rasvaiselta, vaan voi kuivua ei-rasvaisen tuntuiseksi kalvoksi, mutta kalvo siihen hiuksen pintaan joka tapauksessa jää ja varmaankin aika vaikeasti irrotettava sellainen. Tietää kai jokainen, millaisen mähmän palasaippua vaikka ammeiden reunoillekin ajan kanssa jättää…

  Tosi monet näyttävät olevan hirmu onnellisia siitä ”ihan uudenlaisesta” tukastaan palashampoon kanssa, mikä on tietenkin vain hyvä juttu. Se mua kuitenkin ärsyttää, kun sitä ihan erilaiseksi muuttunutta tukkaa luullaan luonnolliseksi ja kuvitellaan, että nyt se ennen ohut hius on vaan ”kemikaaleista puhdistuttuaan” muuttunut ”todelliseksi itsekseen” ja on paksu ja helposti muotoiltava. (Ja tässä ei siis ole kyse ilmavuudesta, vaan nimenomaan yksittäisten hiusten paksuuntumisesta.) Eihän se vanha hius nyt todellakaan muutu oikeasti yhtään miksikään. Meillä kaikilla nyt ei vaan yksinkertaisesti ole todellisuudessa luonnostaan paksua ja kaikin puolin mahtavaa hiuslaatua. Meinaan ihan revetä, kun Youtube-videolla selkeästi saippuajäämistä jäykistyneellä, noitamaisella pehkolla varustettu tyttö kertoo, miten on nyt kemikaaliton ja kaikin puolin luonnollinen. Siis voi ei tätä touhua.

  • Sanni

   Haluan vain kommentoida tähän sen verran, kun olet nähnyt pitkien – ja oikeasti kiinnostavia pointteja sisältävien – kommenttien jättämisen vaivan, että olen lukenut kaikki mitä olet kirjoittanut ja olen ehkä osittain samaa mieltäkin mutta en vain tiedä saippuoista vielä niin paljon että osaisin ottaa yhtä ”voimakkaasti” kantaa kuin sinä. :) Jotenkin osa minusta haluaa vielä uskoa, ettei saippua voi loputtomiin kerrostua hiukseen… Eihän se jotenkin…..voi? Jos jokaisesta saippuapesusta _aina_ jäisi jäämää, niin eihän kukaan voisi käyttää palashampoota säännöllisesti ainoana shampoonaan. Puolen vuoden kuluttua hiukset olisivat parin sentin saippuajäänteen peitossa… ^_^ Ja sellaista ei kuitenkaan palashampoon vakiokäyttäjille ole käynyt.

   On kyllä todella mielenkiintoinen ja moniulotteinen aihe.

   • Veppe

    Kiitos vastakommentista! :) Luulen, että mun kommentit on tulkittu ihan väärin, liian ehdottomina. Mun ei ole ollut tarkoitus ottaa mitenkään erityisesti kantaa, vaan tuoda esiin faktoiksi käsittämiäni asioita, jos ne jotakuta kiinnostaisivat. Ei mulla kummempaa mielipidettä niistä itse palashampoista ole, käyttää ken tahtoo – en kampanjoisi vastaankaan! On tosi ahdistavaa tämä faktojen ja mielipiteiden sekoittuminen, kun leimataan joksikin, vaikka yrittää olla objektiivinen…

    Täsmennän nyt siis, että en minä ainakaan ole kuvitellut, että joka ikinen saippuapesu toisi hiukseen uuden kerroksen jäämiä! Olettaisin, että mahdollinen muodostunut suojakerros sitten tasaisena ja sileänä pintana on liukas ja jossain määrin läpäisemätön, niin ettei siinä ole mitään, mihin enempi tavara tarttuisi. Ja on varmaan olemassa saippuoita, joista ei ainakaan terveeseen hiukseen jää paljoakaan. Useimpiin palashampoisiin on kuitenkin lisätty niin paljon öljyjä, että ne erityisen herkästi jättävät hiuksiin jäämiä. Olenkin lukenut monia kommentteja, joissa mainitaan, että parhaiten ovat toimineet ihan tavalliset palasaippuat, joissa sitä ekstramäärää öljyjä ei ole. Toki toiset sitten nimenomaan tykkäävät siitä paksunnus-efektistä, jonka hiuksiin jäävä kerros tuo.

    Joka tapauksessa, mun pointtini oli vain se, että on tosiseikka, että saippua tapaa jättää jäämiä, ja että se hiusten paksuuntuminen palashampoon käyttäjillä johtunee tavallisesti jonkinasteisesta suojakerroksesta, jonka se shampoo on muodostanut. Hiuslaatu, palashampoon koostumus, veden laatu, käyttötavat jne kuitenkin kaikki varmasti vaikuttavat siihen, mitä hiukseen jää, jos mitään. Ja jokainen saa käyttää ihan sitä, mistä itse tykkää.

 3. Kriksu

  Voi kuinka ihanan näköiset sun hiukset on tossa kuvassa, olivat sitten kuinka palashamppoidut tahansa =). Olis kiva päästä laittamaan kampauksia tuollaiseen kuontaloon, harrastan nimittäin kampuksia samalla tavalla kuin sinä meikkaamista =).

  • Sanni

   Aaw, kiitos Kriksu!

 4. Heidi

  Pari viikkoa pesin shampoopalalla hiuksia ja huuhtelin hiukset ihan siihen tarkoitukseen tehdyllä yrttihuuhteella, etikkaa sisältää. Hiukset oli tooosi paksut. Ihan takussa, vaikea selvittää. Ja ihan kaamea lähmäisyys!!! Ihan kauheat! Sitten luovutin.

 5. kirsi

  Älä sit säikähdä kun hiukset haisee vahvasti etikalle, vaikka huuhtelisi niin se happamuus leijailee ympärillä, niin kauan kun hiukset ovat kosteat. Kuivista hiuksista sitä ei enää yhtään haista. Ihan vaan ettet enää joutuisi enempää kärsimään (kauneuden) kokeilun tähden. :) Tosin apua jos se Kreikka vaikuttaa siihen etikkaankin, sit mä en ala…

  • Sanni

   Tässä istun juuri etikan haju ympärillä leijaillen ja hiusten kuivumista odotellen… ^_^

   • Tiltu Kultu

    Ei kai sitä etikkaa niin mahottomasti tarvi laittaa? :D

    • Tiltu Kultu

     Kerkesin sitten kirjoittaa ja lähettää ennen kuin tulin lukeneeksi viestin kokonaan.
     Itse kokeilin joskus etikkahuuhtelua ja muistan tuon etikan tuoksuneen hienoisesti kosteassa tukassa, muttei enää kuivassa. Laitoin au pair- perheeen kaapista löytynyttä balsamicoa ( niillä ei ollut muuta kun olivat niin kulinaristeja) limsapulloon, jonka täytin loppuun vedellä suhteessa 1 osa etikkaa ja 4 osaa vettä.

 6. Illu

  Mulla toi lähmäisyysvaihe kesti Flown Malisaippualla noin kuusi pesua ja olo oli kyllä suht ällö. Lähmäisyys jotenkin huomaamatta väheni pesu pesulta ja lopulta hiukset jäivät tosi ihanan tuntuisiksi. Nyt kaksi saippuapalaa kuluttaneena en kyllä vaihtais palasaippuaa mihinkään! Palasaippuan kaverina käytän latvojen selvitykseen Santen Brilliance Care- hoitoainetta. Tsemppiä kokeiluun, kyllä se siitä!:)

  • Sanni

   Tsemppiä tässä kyllä tuntuu tarvitsevan..! :D

 7. maria

  Tsemppiä! Teet tärkeää tutkimustyötä meidän puolestamme!

  Itse luovutin parin päivän kokeilun jälkeen, tukka näytti valokuvissakin huonossa valossa niin karmealta, etten vain kestänyt enää. Olen ehkä taipuvainen uskomaan Veppen mielipidettä – muistan että yhdellä pesulla tukka oli vielä ok, mutta kun kokeilin sitten kaksi vaahdotusta ohjeen mukaan, kuontalosta tuli rasvainen möntti.

  • Sanni

   Tsemppiä! Teet tärkeää tutkimustyötä meidän puolestamme!

   Kiitos ^_^ Toivon vain, että tukka kestää… Ihan käy sääliksi sitä. Muutenkin on koetuksella täällä porottavassa auringossa ja sitten joutuu käymään läpi mieletöntä mekaanista rasitusta palashampoon hinkkauksesta. Mietityttää vähän sekin että takerruttaako aurinko mahdollisesti saippuanjämiä vielä tiukemmin hiukseen kun tukka ”kypsyy” kerrostumineen auringon alla….

   Nyt takana neljäs pesu ja taas odotellaan hiusten kuivumista ja lähmäasteen tarkastusta….

 8. Tiia

  Innolla odottelen, mitä kuontalollesi tapahtuu;) Palasaippuakokeilu on mielenkiintoinen. Jännä juttu, että joku jaksaa sitkeästi mustamaalata palashamppoota ja kertoo, että hiukset jäävät aina ja kaikilla mähmällä kuorrutetuksi vaikka samaan aikaan joku muu kertoo löytäneensä elämänsä hiustuotteen…

  Itse olen kokeillut joskus Lushin palasaippuaa (joka siis ilmeisesti ei ole oikeata saippuaa? Vai ymmärsinkö väärin?) jolla hiuksistani tuli takkuinen, huopunut hattu. Tosin olisin taipuvainen syyttämään siitä enemmänkin Italian vesijohtovettä, kuin käytettyjä aineita…

  • Tiia

   Ja hei, jos päätätkin antaa periksi palakokeilun kanssa, niin emme ehkä ikinä saa tietää, olisiko lähmäisyys hävinnyt pesujen myötä, mutta toisaalta SINÄ PÄÄSET OSTAMAAN SHAMPPOON;D

   • Sanni

    mutta toisaalta SINÄ PÄÄSET OSTAMAAN SHAMPPOON;D

    Hehheh, joo… ^_^ Mutta toisaalta tää ei haluaisi ostaa shampoota… Tuntuu ”väärältä” kun kotona on niin monta odottamassa käyttöä. :P

    • Tiia

     Niin, mutta ne olisivat olleet sitten kotona. Mun nähdäkseni täysin force majeure tilanne, jossa uuden shamppoon hankinta olisi ollut täysin perusteltua ja oikeutettua;)

     • Sanni

      Hehheh no totta tuokin ^_^

  • Veppe

   ”Jännä juttu, että joku jaksaa sitkeästi mustamaalata palashamppoota ja kertoo, että hiukset jäävät aina ja kaikilla mähmällä kuorrutetuksi vaikka samaan aikaan joku muu kertoo löytäneensä elämänsä hiustuotteen…”

   ?? No huhhuh! Mun kommentteihinko tällä viitataan? Jännä juttu, että jotkut eivät ymmärrä objektiivisuutta ja järkiperäistä pohdintaa, tai ilmeisesti edes lue kommentteja kokonaan… Ei kai kukaan väittänytkään, että hiukset jäävät kaikilla mähmäisen tuntuisiksi, ja sekin tuli moneen otteeseen mainittua, miten monet palashampoosta kovastikin tykkäävät.

   Itse en suhtaudu tunteellisesti siihen, että kosmetiikkaan liittyvät samat luonnonlait kuin muuhunkin elämään, ja jos jokin aine jättää jäämiä tai muodostaa kalvon, niin sitten näin on, so what. Minusta se ei ole millään tapaa ristiriidassa sen kanssa, että jokin tuote on jonkun lemppari, vaikka sitten se ’elämänsä hiustuote’. Faktat faktoina ja mieltymykset mieltymyksinä.

   En mäkään ala itkeä tai puhua ’mustamaalauksesta’ jos joku sanoo vaikka että silikonipitoinen hoitoaine jättää hiuksiin kalvon. Ei se ole mielipide tai asenne, vaan fakta (no, riippuu toki silikonista). Jos mä sellaisesta hoitiksesta tykkään, niin sitten mä sellaista hyvillä mielin käytän, eikä mun tarvitse kieltää silikonien ominaisuuksia ollakseni paremmalla mielellä.

   Minusta on kiinnostavaa avoimesti pohtia sitä, miten asiat toimii, ja on kiva ymmärtää, mitä itseensä sisäisesti tai ulkoisesti laittaa. Mitään kielteisyyttä palashampoita kohtaan mulla ei ollut ennen asiaan tutustumista, ja on suorastaan huvittavaa, että joku kuvittelee missään tahallisessa ’mustamaalauksessa’ olevan kellekään mitään pointtia.

   • Tiia

    Ihan lepo vaan. En tarkoittanut kommenttiani mitenkään pahalla. En ole ikinä kokeillut oikeata palashamppoota, enkä suhtaudu siihen mitenkään tunteellisesti.

    Enkä tarkistanut oliko sama vai eri nimimerkki, joka puhui saippuan kerrostumisesta hiuksiin / hiuspohjaan tämän postauksen kommenteissa ja edellisten palashamppoo postausten kommenteissa.

    Totesin täysin lakonisesti, että mielestäni tuotteen erilainen käyttäytyminen eri ihmisillä on jännä juttu.
    Johtuen juurikin siitä, että siihen pitäisi kaiken järjen mukaan päteä samat luonnonlait, kuin kaikkeen muuhunkin.

    En kuitenkaan usko, että palashamppoon rakastajat ovat kaikki niin vajakkeja, etteivät havaitse senttien saippuatupeeta hiuspohjassaan. Joten tällöinhän ainoa vaihtoehto on se, että täysin sama tuote käyttäytyy eri tavalla eri ihmisillä.

  • Sanni

   Itse olen kokeillut joskus Lushin palasaippuaa (joka siis ilmeisesti ei ole oikeata saippuaa? Vai ymmärsinkö väärin?)

   Jos ainesosissa on sulfaatteja niin ei ole oikeaa saippuaa.

 9. Tee

  Ilman tätä palasaippua/shampoo-kokeilua skippaisin luultavasti nämä matkapostaukset mutta oon nyt ihan koukussa! Tää on melkein kuin saippuasarja (heh heh :), aina jää odottamaan mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu. ”Mitä Sannin hiuksille käy? Saadaanko tänään kampa hiuksista läpi, vai jatkaako leijonanharja omaa elämäänsä”. Oma tukankasvatusprojekti saa uutta intoa noista hiuksista <3

  • Sanni

   Tää on melkein kuin saippuasarja

   No mutta niinpä juuri...! Ei hihhih, saippuasarja…! ^_^ Kiitokset tästä. :)

 10. Mango

  Hih! Ihana lukea tätä sun hiusstooria :) loihdit niin upeita meikkejä ja tiedät kosmetiikasta niin paljon, että jotenkin söpöä kun menet palasaippuan kanssa ns. perse edellä puuhun :) Netti olisi neuvoja täynnä mutta teet kaikki virheet…

  Ja kemistinä pakko kommentoida tähän saippuasta käytävään keskusteluun. Saippua on koostumukseltaan rasvahappoja ja suolaa, eli saippuaan ei mitenkään ”lisätä öljyjä”. Tietenkin jos ajattelee että jojoba, oliivi jne. ovat jotenkin hienompia rasvahappoja niin sitten… Ja luulen että tuo etikka happona ilmeisesti poistaa suolan rasvahappojen karboksyylipäistä. Suola pois ja hiusten lähmäisyys lähtee.

  • Sanni

   jotenkin söpöä kun menet palasaippuan kanssa ns. perse edellä puuhun :)

   Ihh ^_^ <3

   Netti olisi neuvoja täynnä mutta teet kaikki virheet…

   Niipä, sano muuta :D

   Saippua on koostumukseltaan rasvahappoja ja suolaa, eli saippuaan ei mitenkään “lisätä öljyjä”.

   Ei lisätä? Hmm, minun käyttämässä Blondi-saippuassa on ainesosien joukossa seesamiöljyä, vehnänalkioöljyä + kolmea eri eteeristä öljyä. Vaikka itse saippua-aineen muodostumiseen ei öljyjä tarvitse, niin niitä kuitenkin lisätään saippuatuotteisiin.

   Ainakin kaikissa Flow Kosmetiikan palashampoissa on öljyjä, saippuoista kerrotaankin näin:
   ”Saippuapohjainen shampoopala on täysin ekologinen, se on tehty luomu kasviöljyistä, – yrteistä ja- eteerisistä öljyistä.”

   Siistiä kyllä saada kommenttia kemistiltä! :) Osaatko yhtään valaista kemian pohjalta sitä, miksi kova vesi + saippua on niin huono yhdistelmä..? Miksi saippua ei puhdista kunnolla kovassa vedessä..?

   • Mango

    Kirjoitin epäselvästi… Tarkoitin ”ei lisätä öljyä” lausahduksella sitä, että tuolla aikaisemmin joku kirjoitti siihen tapaan että ”kunnon saippua pilataan lisäämällä öljyä” tms. Mutta siis saippua on öljyä (rasvahappoja).

    En tiedä faktaa tuohon kova vesi/ merivesikysymykseen. Ehkä veden eri suolat vaikuttavat pintajännitykseen. Yleensähän saippuassa on myös jotain tensidiä jotta lika irtoaa. Voi olla että etikka onkin myös luonnollinen tensidi.

    • Sanni

     OK, kiitos vastauksesta :)

    • Veppe

     Tämä on nyt tasan viimeinen kommenttini… :p Mä todella toivon, ettei tässä taas viitattu mun sanomisiin, koska se olisi totaalisen vääristeltyä. Olisi kiva jos ihmiset edes vähän käyttäisivät päätään lukiessaan kommentteja.

     Kaipa tässä nyt vähän mehustellaan sillä, että muut eivät muka tietäisi saippuan tekoon käytettävän öljyä. Mä ainakin aiemmin (mielestäni ihan tarpeeksi selkeästi ilmaisten) viittasin nimenomaan niihin öljyihin, joita moniin palashampoisiin lisätään saippuoitujen öljyjen (eli sen saippuapohjan) lisäksi hoitovaikutusten toivossa. Monet palashampoot todellakin sisältävät paljon enemmän tavaraa kuin tavallinen palasaippua, kuten Sannikin kommentissaan mainitsee. Minusta tätä pyöriteltiin jo sen verran kattavasti, ettei olisi tarvinnut väärin ymmärtää…

     Ja se kova vesi on ongelma siksi, että sen sisältämät mineraalit (kalsium, magnesium) muodostavat saippuan kanssa veteen huonosti liukenevaa ainesta, joka ei toimi pesevästi (kalsium ja saippua -> ”kalkkisaippua”). Kovan veden kanssa saippuaa tarvitaan siten enemmän, mistä syystä esimerkiksi pyykinpesuaineissa on tavallisesti erilainen annosteluohje veden kovuudesta riippuen.

     Nyt mä luovutan.

     • Sanni

      Tämä on nyt tasan viimeinen kommenttini… :p

      Toivottavasti ei, Veppe! Minä ainakin haluan lukea jatkossakin kommenttejasi!

      Ja kiitän selityksestä koskien kovaa vettä ja saippuaa, moni muu olisi varmaan mieluummin sanonut minulle että ”googlaa itse” ;)

 11. Susanna

  Pakko kertoa oma kokemus. Käytin palaa 1,5 vuotta, kunnes hermostuin iänikuiseen lotraamiseen etikan kanssa, se haju. Aluksi oli todella vaikeaa löytää oikea palakin, mutta sitten kun se lopulta löytyi niin hiustepesusta tuli huomattavasti helpompaa. Käytin kehäkukka palaa kuiville ja normaaleille hiuksille, sekä lasten palashampoota. Se, että hiukset tottui palaan ei ollut minkään kanssa tekemisissä se tuli alkuun huomattua. Eli 10 pesukertaa ei omalla kohdalla riittänyt. Meni puolivuotta kunnes vähän helpotti. Ja lisäksi tulos riippui täysin siitä kuinka hyvin olin jaksanut huuhdella hiuksia tai millä vedellä ne pesin. Eri paikkakunnilla kun erilainen vesi ja mökillä kaivovesi vaikutti paljon. Harjaan tuli aina sitä harmaata töhnää se ei loppunut koskaan. Hiukseni tosin ovat melko pitkät ja paksut mikä vaikeuttaa pesua palalla. Tänä ainakana hiukset kyllä kasvoi hyvin, mutta koin hankalaksi pesun kun veden kanssa tarvitsi lutrata ihan liian kauan. Huuhtelin hiuksia joka pesukerta 5-10 minuuttia. Lopulta en enää tykännyt hiustenpesusta ja palasin vanhaan. Ekoshampoot edelleen käytössä. Kuitenkin nyt vähän harmittaa kun hiukset oli ihan kivan näköiset tuolla saippualla pestessä, mutta se työ niiden pesu ja kaikki oli vain ihan liikaa.

  • Sanni

   Meni puolivuotta kunnes vähän helpotti

   Huh, kyllä sä olet sitkeästi jaksanut…! :) Mikä sua motivoi jaksamaan niin pitkään? Oliko sulla joku erityissyy että halusit käyttää nimenomaan palashampoota?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.