Hiusnaamiot vertailussa

Nyt sitten vihdoin naamiovertailua. Testasin neljää hiusten tehohoitoa kahden kuukauden ajan. Tuotteista kaksi on kampaamossa myytäviä merkkejä, yksi ”markettimerkki” ja yksi luonnonkosmetiikkaa. Toinen kampaamotuotteista on vain kampaamon omissa hoidoissa käytettävä tehohoito.

Testatuista halvimman ja kalleimman ero litrahinnassa on peräti 321 euroa.

Hiusnaamiot_IMG_9971

Testatut: Garnier Respons Marvellous Nectar Mask, Rahua Omega 9 Mask, Sim Sensitive Intensive Moisture Mask ja Balmain Repair Mask. Kaikki blogin kautta saatuja.

Yleisesti testin aikana havaittua: kaikkien naamioiden vaikutus parani merkittävästi kun aineen kampasi tukkaan pelkän hieromisen sijaan. Olen itse aina ollut huono kampaamaan hoitoaineita hiuksiin, sillä koen kosteiden hiusten harjaamisen vastenmielisenä. Märkänä kampaaminenhan on hiuksille kuluttavampaa kuin kuivana harjaaminen.  Oma hiuslaatuni ei märkäkampausta kaipaa selvityksen kannalta, sillä se on pesun ja hoidon jälkeen joka tapauksessa takuton.

Hoitoaineen kampaaminen levittää sen kuitenkin kiistatta tasaisemmin hiuksiin, ja eron huomaa selvästi. Tangle Teezerillä kammatessa hiukset eivät veny niin mahdottomasti eikä toimenpide ole niin ikävän tuntuinen. Suositankin ehdottomasti kamman käyttöä hiusnaamioita levittäessä niin tuotteista saa paljon enemmän irti.

Halusin testata naamiot ilman mitään apukikkoja enkä lisännyt yhteenkään öljyjä, enkä myöskään laittanut hiuksiin latvaseerumia hoidon jälkeen jotta pystyisin arvioimaan naamion itsensä jättämän pehmeys- ja sileystason. Naamiot olivat suoritusteholtaan yllättävän tasaisia erilaisista resepteistä ja hintatasosta huolimatta. Mikään testatuista ei erottunut joukosta selkeästi ylivertaisena, mutta yksi jätti hiukset hieman muita siloisemmiksi ja ennen kaikkea vähiten sähköisiksi.

Hiusnaamiot_Balmain

Balmain Repair Mask

Tuotekuvaus: ”Ravitseva hiusnaamio korjaa vahingoittuneita ja käsittelyn rasittamia hiuksia intensiivisesti palauttaen niiden elinvoiman. Hiuksista tulee pehmeät, kiiltävät ja helposti käsiteltävät.”

Vaikutusaikasuositus: 5-10 minuuttia.

Hinta: 27 € / 200 ml

Balmain-maskin koostumus on perusnaamiomainen; kermainen ja paksu. Annostelen aineen lusikalla, kuten kaikki purkkiin pakatut naamiot. Tuntuma hiuksissa on aika tavanomainen, ei tavallista liukkaampi tai erityisen ylellisen tuntuinen. Selvittää kiitettävästi. Parfymoitu tuoksu on mukava ja siitä tulee välittömästi mieleen kotimaisen Simin Argan Care -sarja.

Jättää hiukset huuhtelun jälkeen aika tavallisen hoidetun tuntuisiksi, sellainen ”ihan ok” fiilis. Ei mitään keskivertoa suurempaa elämystä. Sähköisyyttä naamio ei onnistu poistamaan kovinkaan tehokkaasti, hiukset lentelevät ja rätisevät. Pakko laittaa Anti-Static-suihketta perään.

Koska olen kasviöljyjen ystävä, Balmain-naamion ainesosalista saa minulta kuitenkin kiitosta vaikuttaen omaan silmääni parhaimmalta kolmen ei-luonnonkosmetiikan edustajan joukossa. Merkkasin inciin punaisella omia lemppariainesosiani ja sinisellä yleisesti tehokkaasti hoitavia  ainesosia (silottavia, pehmentäviä, selvittäviä ja sähköisyyttä poistavia).

inci: aqua, cetearyl alcohol, shea butter, argan oil, quaternium-91, betaine, olus, silk amino acids, tocopheryl acetate, panthenol, cetrimonium methosulfate, hydrolyzed vegetable protein pg-propyl silanetriol, cetrimonium chloride, ceteareth-20, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, ethylhexyl methoxycinnamate, parfum, citric acid.

Kuriositeetti: Tuoksu ei ole ainoa linkki Balmain-maskin ja Simin Argan Care -linjan välillä. Simin Argan Healing Smoothie -naamiossa on sattumalta tismalleen samat ainesosat sillä erolla, että muutama ainesosa on vaihtanut paikkaa ;) 

Hiusnaamio_SIM_DS_IntensiveMoisture_IMG_9974

Sim Sensitive DS Intensive Moisture Mask

Tuotekuvaus: ”Intensiivisesti kosteuttava ja tehokas hoitonaamio vaurioituneille hiuksille. Optimaalisen kosteustasapainon ansiosta hoitonaamio vaikuttaa hiusta vahvistavasti ja saa hiukset näyttämään terveemmiltä. Suojaa lämmöltä ja lisää hiusten käsiteltävyyttä, selvittää ja pehmentää jättäen hiuksiin silkkisen tunnun.”

Hajusteeton.

Vaikutusaikasuositus: 5-15 minuuttia.

Tuotteelle ei ole kuluttajaohjehintaa. Sitä myydään vain litran pöniköissä salonkikäyttöön, mutta totta kai kampaamot voivat itse hinnoitella tuotteen mikäli haluavat myydä sitä myös asiakkaille mukaan kotiin.

Todella paksua ja tiheää ainetta, ei pienintäkään vaaraa että valuisi hiuksista. Tuntuu hiuksiin levittäessä parhaalta testineliköstä; liukkaalta ja silottavalta. Hoitotulos ilman kampaamista on perusluokkaa, hiukset ovat huuhdellessa siloiset ja ”jämäkät”. Kun tuotteen kampaa hiuksiin, tulos paranee monta astetta tuoden silkkisen sileän fiiliksen. Hiuksista tulee sellaiset, joita äitini kutsui lapsuudessani ”liinatukaksi”: kauttaaltaan niin sileät että vain lipsuvat sormien läpi. Hiukset eivät myöskään jää yhtään sähköisiksi. Todella hyvä hoitoaine.

Intensive Moisture Maskissa ei ole kasviöljyjä, mutta sitäkin enemmän kationisia tensidejä ja polymeereja jotka huolehtivat hiuksen silotuksesta ja pehmennyksestä. Tosin osa näistäkin voi olla luonnollisista raaka-aineista johdettuja.

inci: aqua, cetearyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, amodimethicone/morpholinomethyl silsesquioxane copolymer, cetrimonium methosulfate, quaternium-91, betaine, sorbitol, panthenol, dimethylpabamidopropyl laurdimonium tosylate, ethylhexyl methoxycinnamate, trideceth-5, glycerin, hydroxyethylcellulose, methoxy peg/ppg-7/3 aminopropyl dimethicone, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, lactic acid.

Hiusnaamio_GarnierRespons_IMG_9547

Garnier Respons Marvellous Nectar Mask

Tuotekuvaus: ”argan- ja kamelliaöljyä sisältävä koostumus hoitaa kuivia ja kiillottomia hiuksia. Antaa hiuksille kiiltoa, joustavuutta ja pehmeyttä.”

Suositusvaikutusaika: 3-5 minuuttia.

Hinta: 300 ml 3,95€.

Koostumukseltaan todella paksu ja jämäkkä, tuoksu kevyesti parfymoitu, tyypillinen ”markettituotetuoksu”. Hoitotehoiltaan keskinkertainen, hiukset eivät ole mitenkään merkittävän silkkiset ja jäävät kuivuttuaan vähän muovisen tuntuisiksi, eivät ole pehmeät ja taipuisat niinkuin parhaiden hoitoaineiden jäljiltä. Hiukset ovat myös varsin sähköiset. Teho on hiuksissani lähinnä selvittävä mutta ei pehmentävä ja silottava. Kaiken kaikkiaan Marvellous Nectaria sopii kuvaamaan sana: ”perus”.

Kampaaminen paransi hoitoaineen tehoa mutta ei onnistunut nostamaan kokemusta keskiverron yläpuolelle.

Vaikka marketti- ja kampaamotuotteen inceissä ei aina pysty näkemään selvää eroa laadun suhteen, tällä kertaa vertailun ainoa markettinaamio sisältää selvästi vähemmän hoitavia ainesosia. Mukana on sinänsä erinomaisia argan- ja kamelliaöljyjä, mutta niitä on tuotteessa alle prosentti (–> sijaitsevat luettelossa fenoksietanolin alapuolella, ja fenoksietanolia saa käyttää kosmetiikassa korkeintaan 1% pitoisuutena). Tämänkin naamion pehmentävä teho paranisi epäilemättä helposti lisäämällä siihen kunnolla kasviöljyjä, vaikkapa puhdasta arganöljyä.

inci: aqua, cetearyl alcohol, quaternium-87, paraffinum liquidum, behentrimonium chloride, cetyl esters, glycerin, ci 19140/yellow 5, ci 14700/red 4, hydroxyethylcellulose, phenoxyethanol, argan oil, camellia oil, limonene, linalool, benzyl alcohol, propylene glycol, isopropyl alcohol, caprylyl glycol, geraniol, citronellol, citric acid, hexyl cinnamal, parfum.

(Ainesosat kuten cetyl esters ja caprylyl glycol pehmentävät nekin hiusta mutta merkkasin värillä ne ainesosat joilla on hoitavuuden kannalta eniten merkitystä.)

Hiusnaamio_RahuaOmega9_IMG_9979

Rahua Omega 9 Mask

Tuotekuvaus: ”korjaava ja ravitseva naamio kuiville ja käsitellyille hiuksille. Sisältää rahuaöljyä, jossa on runsaasti omega 9 -rasvahappoa. Pienen molekyylirakenteensa ansiosta rahuaöljy ja sen sisältämät rasvahapot pääsevät vaikuttamaan syvälle hiuksiin.”

Suositusvaikutusaika: 10-15 minuuttia.

Hinta: 200 ml / 59,90 €

Hinnaltaan kunnioitettavan arvokas naamio, haastaa litrahinnallaan kampaamoiden kalleimmatkin merkit. Hinnassa ei juurikaan ole mitään ”Suomi-lisää” – tuote maksaa kotimaassaan Yhdysvalloissakin 58 dollaria. Jos Patyka on ihonhoitotuotteissa ”luonnonkosmetiikan Chanel”, on Rahua sitten luonnonkosmetiikan Alterna. Tai mitä näitä eksklusiivisempia hiustuotesarjoja onkaan.

Rahua on newyorkilaisen kampaajan Fabian Lliguimin kehittämä ylellinen ja luonnonmukainen sarja. Rahua-tuotteet ovat 100-prosenttisesti luonnonmukaisia ja vegaanisia. Luomuainesosat USDA-sertifioituja. Rahuan tuotteista on tulossa blogissa kattavampi esittely myöhemmin.

Naamiossa on ihanan kermainen koostumus, se tuntuu liukkaalta ja kieltämättä ylelliseltä hiuksiin levittäessä. Tuoksussa on pirteää ja yllättävää eukalyptusta. Ensimmäisellä kerralla pidin naamiota 15 minuuttia enkä kammannut sitä hiuksiin. Huuhdellessa tuntui, kuin naamio olisi kadonnut hiuksista johonkin, hiuksissa ei tuntunut yhtään liukkautta tai silkkisyyttä. Olivat vain ns. perusselvät, ja kuivuttuaan jopa vähän karheat.

Toisella kerralla pidin naamiota 30 minuuttia ja kampasin sen hiuksiin. Tuntuma huuhdellessa oli tällä kertaa aivan erilainen: hiukset tuntuivat liukkaammilta ja kaikenkaikkiaan hoidetummilta. Eivät ihan yhtä silkkisiltä kuin parhailla käyttämilläni luonnonkosmetiikan hoitoaineilla, mutta paljon paremmilta kuin ensimmäisellä kerralla. Kuivuttuaan hiukset olivat pehmeät ja todella sileät.

Rahua-naamion incissä on nähtävissä kasvipohjaisista raaka-aineista johdettuja kvatteja. Tapa, jolla näitä ainesosia käsitellään kemiallisesti, estää niitä sisältävän tuotteen sertifioinnin vaikka luonnollista alkuperää ovatkin. Esimerkiksi behentrimonium methosulfate, yksi yleisimmistä kvateista, voidaan valmistaa rapsiöljystä.

inci: aqua, sunflower seed oil, canola oil, behentrimonium methosulfate, glyceryl stearate, glycerin, oenocarpus bataua (ungurahua) oil, stearalkonium chloride, shea butter, hydrolyzed quinoa, glycine, lavender oil, eucalyptus leaf oil, panthenol, potassium sorbate.
Hiukset_helmikuu2014

(Arkistokuva, ei liity naamiokokeiluun)

Yhteenveto:

Naamioista paras oli Sim Sensitiven DS Intensive Moisture Mask, toiseksi parhaana pidin Rahuan Omega 9 -naamiota joka tekee hiuksista melkein yhtä pehmeät mutta jättää ne sähköisemmiksi (ja ilman kampaustoimenpidettä karheammiksi). Rahua oli myös kokonaiskokemuksena miellyttävin persoonallisine eukalyptustuoksuineen ja tyylikkäine valkokultaisine pakkauksineen.

Jumboksi jäi Garnierin Marvellous Nectar, jonka rankkaisin ihan perushoitikseksi. Sillä erolla, että tuntuu paksun koostumuksensa ansiosta miellyttävämmältä käyttää kuin lirut pikahoitoaineet.

Mikään naamioista ei ollut huono, mutta yksikään ei myöskään aiheuttanut valtavia ”Tää on parhautta” -kokemuksia.

Ja sitten se olennaisin: tokenivatko hiukseni rapean kuivasta, venyvästä tilastaan? Hiushan ei voi elpyä, mutta kosmetiikka voi parantaa hiuksen rakenteellisia ominaisuuksia vahvistamalla ja pehmentämällä hiusta ja tuomalla kiiltoa. Hiusteni märkävenyvyys (eli purkkamaisuus) väheni naamiokuurin aikana merkittävästi, eivätkä ne enää ole hamppukuivat. Kiiltoa naamiot eivät onnistuneet hiuksiini tuomaan. Se lienee vaikeaa, kun hiuslaatu on luonnostaan himmeä, niinkuin luonnonkiharat ja -taipuisat hiukset useimmiten ovat.

Käytättekö te hiusnaamioita tai muita hiusten tehohoitoja kuten öljyjä? Oletteko kokeneet saavanne naamioilla selkeää eroa pikahoitiksiin verrattuna?

Kommentit (59)
  1. Mä oon käyttäny hiusnaamioita kuluneena syksynä ihan kyllästymiseen asti. Ne toki tekee mun hiuksista selkeesti paljon paremmat välittömästi, mutta kyllä on ihanaa käyttää välillä ihan normaalia ohutta hoitoainetta :)

  2. Tuo Rahuan tuote on mielestäni myös todella hyvä. Mutta mitä sanot tästä?

    http://macadamiahair.com/healing-oil-infused-comb.html#.Vm2Qaxp973A

    1. Tääh..? Miten tuo kampa oikein toimii? :D En näe siinä mitään öljysäiliötä, mistä se sen sisältämä öljy tulee..? Kaikenlaista ne keksii…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *