Karkkipäivä
Karkkipäivä

”Hius-gate”, a.k.a. lisää Hiusakatemiasta

Johan täällä oli kommenttilaatikkoon melkein syntynyt pieni ”hius-gate” Hiusakatemia-vierailuraporttini ympärille. Avasin viikonlopun jälkeen kommenttilaatikon ja viimeisten kommenttien joukossa minua syytettiin jopa pseudotieteen levittäjäksi ja tuohtunut lukija ilmoitti lopettavansa blogini lukemisen. Huh huh…

Hiukset_IMG_2830

Kaikki tämä ilmeisesti vain siksi, että olin, omista varauksistani huolimatta, kirjoittanut vierailujutussani uskovani, että Hiusakatemian menetelmillä hiustenlähtöön voi saada apua. Näin uskon edelleen, oli Hagros-Kosken tieteellinen uskottavuus millainen tahansa. Mitä hänen tutkimuksensa ”uraauurtavuuteen” tulee, tämä oli myönnettävästi huono sanavalinta ja pohjautui omaan käsitykseeni hänen tutkimustyönsä tuloksista, ei tieteellisten julkaisuiden tuomaan vakuutukseen.

Suhtauduin omassakin tapaamisessani skeptisesti moniin asioihin, kuten siihen, miten maidon fosfaatin aiheuttamat vauriot muka näkyisivät vain tietyllä, tarkasti rajatulla alueella (ja kyllä, ihan siihen monen hämmästelemään Juice-Plussaankin). En kuitenkaan kyennyt perustelemaan itselleni yrityksen leimaamista ”silkaksi huuhaaksi”, kun heidän menetelmänsä on kuitenkin tuottanut myönteisiä tuloksia. Henkilökohtaisesti voi olla kuulemastaan ja suosituksista kaikenlaista mieltä, mutta enhän voi olla ottamatta kokonaiskuvassa huomioon, että moni todellakin on saanut hiuksensa takaisin, tai avun muihin hiuspohjan ongelmiin, Hiusakatemian hoito-ohjeilla.

idIndiedaysAwards_look_1015_

Jos kyseessä olisi ollut tapaaminen vastaperustetun ”hiusklinikan” vastaanotolla, suhtautumiseni olisi epäilemättä ollut hyvinkin erilainen. Hiusakatemia on kuitenkin toiminut 32 vuotta. Kyllä noihin vuosiin on varmasti aika monta onnistunuttakin hoitotulosta mahtunut, muuten on vaikea perustella miten heillä koskaan kävisi uusia asiakkaita tai miten toiminta on laajentunut ympäri Suomea.

Joku vertasi kommenteissa Hiusakatemian ”humpuuki”menetelmää homeopatiaan: ”onhan homeopatiakin ollut suosittua sata vuotta”. Jes, niin on, koska joku on silläkin saanut tuloksia :)

Mitä tieteelliseen uskottavuuteen tulee, mielestäni on lopulta sama, tanssiiko joku asiakkaansa ympärillä sadetanssia vai pohjautuuko hoitomenetelmä virallisiin tieteellisiin tutkimuksiin, jos hoidolla saavutetaan toivottu tulos.

Hiukset_IMG_0024

Aihe vaikuttaa herättäneen sen verran suurta kiinnostusta että vastaan vierailujutussani esitettyihin kysymyksiin ja kyseenalaistuksiin tässä. En ole varmaan koskaan saanut minkään kirjoitukseni tiimoilta yhtä paljon kysymyksiä…! :) Osan ohjaan Hiusakatemialle, josko sieltä haluttaisiin näihin vielä antaa tarkennuksia.

Kuvituksena hiuskuvia blogivuosien varrelta. Näitä katsellessa muuten tajusin, kuinka älyttömän paljon huonompaan kuntoon lovi tosiaan viime vuoden aikana meni… :/

Juice Plus

Kyllä, itsekin ihmettelin nähdessäni tämän tuotteen hoito-ohjeiden listalla. Aika ei kuitenkaan riittänyt kaikkien ihmetysteni läpikäymiseen, hoito-ohjeet saadessani olin jo viettänyt paikalla 30 minuuttia yliaikaa.

”Mun maallikon ajatusmaailmaan ei mitenkään uppoa, että jos sun takaraivolla olisi vaurioitunut alue, niin miksi vaurio näkyisi hiuksen latvassa eikä juuressa? Ettäkö hius kasvaisi ihan nätisti ja normaalisti kymmenen senttiä, jonka jälkeen hiusjuuressa oleva vaurio katkaisisi sen? Selittikö ne tätä ollenkaan?”

Selittivät, ihmettelin ihan samaa. Hiusjuuren vaurio kuulema ei estä hiusta kasvamasta, mutta hidastaa sen kasvua, vaikuttaa heikentävästi hiuksen laatuun ja saa lopulta aikaan sen, että hius kuolee ennenaikaisesti ennen kasvusyklinsä päättymistä (hiuksen elinikä on yleensä 4-6 vuotta). Kuollessaan kesken kasvusyklinsä hius ei saavuta täyttä pituuttaan. Tämä sitten selittäisi sitä, miksi takaraivon alueen hiukset jäävät lyhemmiksi ja ovat laadultaan hauraammat kuin muun alueen hiukset.

HairResortSpray_hiukset_IMG_2573

Bemer-hoito

Tätä ei minulle avattu sen kummemmin, eli en ole muodostanut tästä mielipidettä. Vaikka se oli raksittu mukaan hoito-ohjeeseen, siitä ei puhuttu mainintaa kummemmin tapaamisen aikana. Maininta oli laatua; ”…myös Bemer-hoidoista on havaittu olevan apua hiuspohjan ongelmissa”.  Jälkeenpäin mietinkin, oliko tutkija raksinut sen minun hoito-ohjeisiini vahingossa, kun hoitojen määrääkään ei oltu laitettu.

”Eikö helppo ratkaisu olisi leikata kaikki hiukset samaan pituuteen, jolloin lovea ei enää näkyisi”

Ei sellaiselle henkilölle, joka pitää pitkistä hiuksista ja haluaa pitää hiuksensa sellaisina :) Itse asiassa helpoin ”ratkaisu” minulle on olla katsomatta hiuksiani peilistä takaapäin. Edestä päin hiukset näyttävät normaaleilta, eikä minulle loppupeleissä ole suurikaan kosmeettinen vaiva jos hiukset takaapäin ovat epätasaiset. Ennen kaikkea lovi-ilmiö ja hiusten hapertuminen on mietityttänyt ja kummastuttanut minua, ei niinkään vaivannut. Ilmiön syitä on kiinnostavaa selvittää, mutta en varsinaisesti kärsi loven olemassaolosta.

061116_IMG_hiukset_1390

”Olen diagnosoinut kainaloni ja tullut siihen tulokseen, että oikeassa kainalossani on huomattavasti enemmän apokriinisiä hikirauhasia. (…). Voisikohan hiuslovesi olla seurausta jostain samankaltaisesta ilmiöstä? Ehkä takaraivolla vaan sattuu olemaan synnynnäisesti stressille ym. tekijöille herkkiä hiusjuuria?”

Jotain tämän suuntaista olen kyllä arvellut. Uskon, että hapertunut alue on monen tekijän summa, johon ko. alueen juurten vauriot ovat vain yksi vaikuttava palanen. (Ja nyt sain tutkimuksen kautta varmistuksen sille, että alueen juuret todella ovat vaurioituneempia kuin muualla päässä.) Heikompana kasvava hiuslaatu tällä alueella tekee alueesta myös alttiimman kemiallisten käsittelyjen ja hiuspompuloiden kuluttaville vaikutuksille. Hiusten värjäys, pompulat ja hainhammasklipsit aivan varmasti lisäävät hiusten rispaantumista. Rispaantuminen vain näkyy muita pään alueita selvemmin takaraivolla, koska sillä aueella hius kasvaa (juurivaurioiden perusteella) jo valmiiksi hauraampana kuin muualla.

Hiukset_BornToBio_oljy

”Tartuin heti tuohon maitokieltoon ja sen perusteluun fosfaatilla. Miksi maidon fosfaatti on paha, mutta esimerkiksi siementen sisältämä ei? Piti ihan finelistä kaivaa, niin kärkipäässä on useita pähkinöitä ja siemeniä, kuten seesamin-, auringonkukan- ja kurpitansiemeniä, leseitä ja täysjyväjauhoja. Myös useita soijatuotteita kuului kärkipäähän.”

”Mä mietin kanssa tuota että miksi juuri maidosta tuleva fosfaatti olisi pahasta ja onko tätä väitettä tukemaan jotain oikeaa tutkimustietoa? Mistä tietää hiusjuurta katsomalla että juuri maidosta peräisin oleva fosfaatti on aiheuttanut muutoksen?”

Erittäin kiinnostava huomio, laitan tästä Hiusakatemialle kyselyn. Olisikohan oletusarvoisesti niin, että nuo muut mainitut ruoat eivät kuulu Akatemian kieltolistalle, kun niitä syödään maitotuotteisiin verrattuna niin paljon vähemmän..? Paitsi että hmm, täysjyväjauhot… Niitähän Suomessa kyllä syödään.

Hiukset_22052014_2

”Entä sellainen kompromissi, että noudattaisi vain tuota ruokavaliota? Ei tarvitsisi alkaa ihan ituhipiksi, mutta ei tarvitsisi myöskään ostaa noita kalliita hoitoja ja lisäravinteita.

Ei kyllä sekään tunnu vaivan arvoiselta. Kyllä meikäläisen kohdalla puntari heilahtaa tuorejuustojen puolelle :), ongelman kuitenkin ollessa elämän kokonaiskuvassa aika mitätön eikä lovi minua aktiivisesti vaivaa. Mieluummin syön lempiruokiani kuin luovun niistä näin pienen murheen takia. Juustoista luopuminen olisi suurempi murhe :)

”Kirjoitit tuossa, että samalla aluella jossa on maitojuuria näkyy myös rasvan ja nesteen vähyyttä sekä stressiä. Tuosta tulikin mieleeni, että voisiko loven kasvaminen osaltaan liittyä viime vuoden FitFarm-kokeiluun, joka veti kroppasi hyvinkin timmiksi ja rasvattomaksi? Tosi alhainen rasvaprosentti ymmärtääkseni on etenkin naisten kropalle kohtalaisen iso stressitekijä.”

Hyvä pointti jota en ollut itse tullut ajatelleeksi! Tällähän saattaisi hyvinkin olla merkitystä. Lovi meni viime vuoden aikana todellakin huomattavasti huonompaan kuntoon mitä se on koskaan aiemmin ollut. Mikään tekijä hiustenhoito- ja käsittelyrutiineissakaan ei muuttunut, joten syy loven syvenemiseen on todennäköisemmin jossain mikä ei liity suoraan hiuksiin. FitFarm-kokeilu vaikutti kehooni aika rankastikin ja voidaan tosiaan puhua kohonneesta stressitilasta viime talven ja kevään aikana, ei siis varmaan ihan poissuljettu vaihtoehto etteikö sillä ole voinut olla vaikutusta. :/

IDAwards_hiukset2

Siis aivan pelkkää huuhaata. Lopeta nutturan käyttö vuodeksi, ehkäpä tulisi halvemmalla tulosta ;)

Nojoo, hahah :) Näinhän se on, kukas sitä tosiaan tietää mitä tapahtuisi jos en pitäisi vuoteen hiuksiani kiinni. Nutturaa en kyllä käytä mutta ymmärrän pointtisi :) – ja uskon kyllä, että hiusten kiinnipitäminen osaltaan vaikuttaa lovialueen haurastumiseen. Se on yksi palapelin paloista, mutta ei kokonaan selittävä tekijä.

”Päteviä tutkimuksia on pätevä tekemään vain väitellyt tohtori, kandilla ei sellaista osaamista ole, ei edes osaamista tulkita tutkimuksia ja niiden luotettavuutta. Kyllä tuossa nyt viedään ihmisiltä rahat tekotieteellisellä hömpällä. Väitteet ovat silkkaa pätevän oloisesti esitettyä muka tieteellistä huttua, joille ei todellisuuspohjaa ole”.

Mitä ”tekotieteelliseen hömppään” tulee, viittaan siihen mitä kirjoitin postauksen alkuun. Hömppää tai ei, on ihmisiä, jotka ovat saaneet hiuksensa takaisin tämän puljun hoidoilla. Oli tulosten takana sitten sinapinsiementen heittely otsaan tai arvostetussa yliopistossa Oikean Tohtorin tekemä tunnustettu tutkimus, jos asiakas saa toivomansa ja hakemansa avun, onko väliä, onko yrityksen tarjoama hoito ”hömppää” vai tieteellisesti tunnustettua? Ymmärrän hyvin että on helppoa dissata jotain asiaa kun se ei pohjaudu tutkittuun tieteeseen, mutta dissaus ei vie pois onnistuneita tuloksia.

Hiukset20022014

En tunne henkilökohtaisesti Akatemian asiakkaita (ehkä olisi pitänyt heitäkin haastatella ennen tämän jutun kirjoitusta ^_^), mutta en keksi miten hiustenlähdön hoitoon keskittynyt yritys selviäisi 30 vuotta laajeten ympäri Suomea, ilman onnistuneita hoitotuloksia..? Kuka heille enää tulisi asiakkaaksi, jos kaikki kertoisivat epäonnistuneesta hoidosta?

Hiusakatemiaa minulle suositteli kampaajani, hänkin on siis ilmeisesti kuullut positiivisia kokemuksia.

Skeptinen ja kyseenalaistava saa olla, kannustan itse kaikkia siihen, mutta täytyyhän ihmisten aidot kokemukset ottaa huomioon. Menetelmiin ja analyysiin saa suhtautua miten haluaa, kyllä minäkin nostin kulmiani monille seikoille tapaamisen aikana ja saamaani materiaalia lukiessa, mutta en voi kyseenalaistaa sitä, että yritys on myös onnistunut antamassaan palvelussa.

En yritä tehdä Hiusakatemiasta sen luotettavampaa tai uskottavampaa tahoa kuin se on, ei minulla ole sellaiseen mitään motiiveja :)

Juhlalook_hiukset

”Voisiko nukkuma-asennolla olla merkitystä tuon loven kannalta? Muistan jonkun ulkomaisen julkimon julistaneen silkkisten tyynyliinojen puolesta, jotta hiukset pysyvät paremmassa kunnossa.”

Nukkuma-asennon vaikutuksesta omalla kohdallani en osaa sanoa, mutta tyynyliinan materiaalia olen vaihtanut vuosien varrella selvittääkseni sen mahdolliset vaikutukset. Ei eroa tyynyliinojen välillä.

Sanon nyt ihan suoraan mitä ajattelen: Ensinnäkin tuo maitoon keskittyminen on minusta ihan hassua. Vaikea uskoa, että hiusjuuresta voi ”diagnosoida” jotain maitoyliherkkyyttä, jota ei ole muutoin havaittu.

Erikoista se on minustakin.

”Jotkut ehkä litkivät litrakaupalla rasvatonta maitoa janojuomana, toisille se on tärkeä eläinproteiinin, rasvan ja vähän hiilareidenkin lähde, kuten sulle.”

Itse asiassa en juo maitoa lainkaan, puhdas maito ei kuulu ruokavaliooni. Monet muut maitotuotteet jogurtista juustoihin taas kuuluvat.

”Mitä muuten sanoivat vähähiilarisesta ruokavaliosta? H-K kirjoitteli jossain, että liika proteiinikin on huonoksi hiuksille…”

Eivät sanoneet mitään.

Hiukset181016_IMG_3738

”Mikä noiden hiustutkijoiden koulutus on?”

Ymmärtääkseni Hagros-Koski on heidät kouluttanut, mutta voin kysyä tarkempia tietoja.

Hagros-Koskihan on luonnontieteiden kandi. Mainitsit, että on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta? Missä?

Muodostin käsityksen Hagros-Kosken meriiteistä tapaamisessa kuulemani informaation ja aiemmin Hiusakatemian hoidoista kuulemani perusteella. Mitä hänen tutkimusartikkeleihinsa tulee, voin kysyä niistä tarkemmin Hiusakatemiasta.

Miten monta hiusjuurta tuossa tutkittiin? Otos ei välttämättä ole ihan kattava. Meillä on päässä aikamoinen määrä hiuksia ja iso osa on niistä aina vain odottamassa poistippumista. :)

Mietin tätä itsekin. En laskenut montako hiusta tutkija päästäni yhdellä nyppäisyllä kiskoi, mutta niitä otettiin kolme ”kimppua” per alue, kolmelta eri alueelta. Sanoisin, että juuria tutkittiin ainakin parisenkymmentä, tai sen verran juuria minulle näytettiin ruudulta. Mikroskoopin alla ”kimpussa” näkyi mahdollisesti useampia juuria. Mutta kyllä, mietin itse aivan samaa, että voiko näin pienestä määrästä juuria tehdä päätelmiä koko hiuspohjan alueesta.

”Eikös noita kapillaarinesteitä voi mitenkään levitellä sinne päänahkaan itse? :D Käsittääkseni se oli ihan vain jotain päänahkaa rauhoittavaa ainetta. Inci-listaa, kiitos…? ;)”

Kysyin totta kai eikö kapillaarihoitoja voi tehdä itse kotona ;) Tähän sain vastauksen, että hoitoon käytetyn heravalmisteen pH on niin hapan (3), että se vaurioittaa silmiä jos joutuu silmiin. Tämän vuoksi hoitoa ei voi tehdä itse, koska silmät on suojattava. Tokihan nesteen voisi levittää kotioloissa joku kaveri tai perheenjäsen, mutta ainetta ei joka tapauksessa haluta myydä kotikäyttöön koska ei voida taata hoidon turvallisuutta. Näin minulle selitettiin :)

EggWash_hiukset_takaa

”Tsekkailin myös, mitä nuo lisäravinteet sisältävät. Hyvä monivitamiini kattaa varmasti enemmän perusvitamiineja, kuin mitä noissa Evonioissa on.”

Tästä minulle sanottiinkin, että minun tulee tarkistaa ettei Evonioiden ja monivitamiinin kanssa tule päällekkäisyyksiä.

”Ihan mielenkiinnosta: Kasvaako sun tukka ohimoilta ja hiusrajasta vahvana ja pitkäksi? Ne ovat kai tyypillisestä sellaista ”vauvahius”-aluetta.”

Kasvaa vauvahiuksena niskasta ja ohimoilta. Niskassa hiuslaatu on aina ollut sitä klassista ”niskavillaa” :)

”Kasvaako sulla tuossa lovialueella hiukset kuitenkin samaa vauhtia kuin muut vai katkeeko ne latvasta?”

Tähän en osaa vastata, tai vastaan näin: itse luulin, että hiukset katkeavat/nirhautuvat/rispaantuvat poikki latvasta, mutta Hiusakatemian tutkijan mukaan hiusten lyhyempi pituus tällä alueella johtuu siitä, että hius ei hiusjuurivaurioiden takia kasva tällä alueella normaalipituiseksi vaan kuolee kesken kasvukauden. Eli hiukset eivät tällä alueella ”ehdi” samaan pituuteen kuin muut hiukset, koska kuolevat ja irtoavat ennen kasvukauden loppua.

BeautyBrunch_hiukset_2

”Jos lovi häiritsee kovasti niin oletko ajatellut ostaa klipsipidennyksiä?”

Lovi ei itse asiassa niinkään häiritse vaan lähinnä kiinnostaa ja ihmetyttää minua. Minähän en käytännössä koskaan edes näe lovea ellen katso peilistä takaraivoani. Siksi saatan välillä unohtaa koko loven pitkäksi aikaa kunnes joku kampaaja taas huomauttaa siitä.

En siis ole kokenut tarpeellisena korjata lovea pidennyksillä. Minulle tarjottiin muutama vuosi sitten mahdollisuutta kokeilla Mago-pidennyksiä, ja niillä lovi peittyi pariksi kuukaudeksi, mutta en nyt tiedä oliko siitä minulle suuressa kuvassa niin paljon iloa kun en näe hiuksiani takaapäin :D

Hiukset_110914

”Blogisi takia käytät varmasti paljon erilaisia hiustuotteita ja myös värjäät hiuksiasi. Olisiko sellainen vaihtoehto mahdollista, että pitäisit pientä taukoa värjäyksestä ja tuotekokeiluista? Olisit vaikka kevään ajan tai vaikka parikin kk käyttäen ihan paria hiustuotetta, ilman ylimääräistä rasitusta ? Vai oletko todennut aiemmin, että hiuksesi olisivat kärsineet tuotekokeilujen vuoksi?

En käytännössä haluaisi tällaista kokeilua toteuttaa, etenkään nyt kun pidän hiuksissa liilaa väriä. Se vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja vaikka ei olekaan yhtä rasittavaa kuin vaalennus, niin väriähän se on joka tapauksessa. En ole koskaan todennut minkään tuotekokeilun rasittaneen hiuksiani, sillä en ylipäänsä usko, että hiustuotteet kuten shampoot ja hoitoaineet voivat hiuksia merkittävästi edes rasittaa – ainakaan minun kolmen päivän välein tapahtuvalla pesusyklilläni. Muotoilutuotteita taas käytän todella vähän, näistä ainoastaan kuivashampoo on sellainen, jonka mahdollisesta rasituksesta hiusjuurille puhuimme Hiusakatemiassa.

Hiusten vaalennus on varmasti rasittavinta mitä hiuksilleni teen, ja olisi kieltämättä kiinnostavaa nähdä, millaisia vaikutuksia vaalennuksen poisjättämisellä olisi hiusteni kokonaiskuntoon. Tässä tullaan taas siihen puntariin, jossa ylempänä olivat juustot ja hiuslovi.  Vaaka ei tälläkään kertaa painu loven puolelle, sillä se on lopulta minulle elämänlaadullisesti niin vähäinen ongelma että en sen vuoksi halua luopua mukavasta hiusväristä jossa viihdyn. Vaalentamisen lopettamisen vaikutukset olisivat kiinnostavaa tietoa, totta, mutta eivät niin kiinnostavaa, että minulla olisi kärsivällisyyttä odottaa 2-4 vuotta mikä aika vaikutusten toteamiseen menisi.

Hiukset_marras16_IMG_4203

”Entä lisäravinteet, voisiko niiden käyttöä harkita?”

Lisäravinteita olen käyttänyt vuosien varrella laajan kirjon; biotiinia, keratiinia ja mitä näitä kaikkia hiusravintolisiä onkaan. Olen nähnyt vaikutuksia vain kynsissä mutta en hiuksissa.

”Oletko kokeillut useamman kuukauden Viviscal- tai Piimax C + biotiini -kuuria?”

Viviscalia en ole kokeillut mutta biotiinia kyllä, ”puhtaana” sekä osana muita ravinteita sisältäviä kapseleita ja tabletteja, viimeismpänä Elivo. Ei havaittuja vaikutuksia hiuksiin.

Toisaalta, myönnän että en ole jaksanut syödä mitään ravintolisiä pidempään kuin puoli vuotta, mikä minun hiuksissani on todennäköisesti liian lyhyt aika vaikutuksen toteamiseen. Hiukseni kasvavat kuukaudessa alle sentin, eli vaadittaisiin varmaankin vähintään vuoden ajanjakso jotta ravintolisän vaikutukset alkaisivat näkyä.

”Huomasitko, että vaikuttiko Fitfarmin dieettijakso tuohon loveen mitenkään? Entä aikoinaan hiilihydraatittoman ruokavalion aloitus?”

HeidiB nosti tuon FitFarm-jutun aiemmin esiin ja sillä saattaa hyvinkin olla yhteys loven pahenemiseen viime vuoden aikana. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla en ole huomannut olleen vaikutusta loveen.

”Jännä juttu, että suoistuksiin kuului niin ’tavistuote’ kuin Redken, joka on osa ’pahaa’ isoa konsernia”

Redkenin suosittelu pisti minullakin heti silmään, tosin ei ”isopahakonserniutensa” vaan ei-luonnollisuutensa pohjalta, muut hoitotuotesuositukset kun ovat hyvin luonnonmukaisia. Kaakinen selitti, että Hiusakatemiassa vain on vuosien aikana todettu Redkenin syväputsari käytössä tehokkaimmaksi, sillä lähtee ”mömmöt” hiuksista ja hiuspohjasta parhaiten :)

idIndiedaysAwards102015_look

”Ihmettelin sitä, miksi ja millä oikeutuksella Hiusakatemia kerää rekisteriä ihmisten terveydentilasta. Kuka tahansa ei voi kerätä tietoa ihmisten sairaushistoriasta ym., vaan tällöin kyseessä on laiton henkilörekisteri.”

Hmm, tämä on minulle uutta tietoa. Laitanpa tämänkin kysymyksen muiden jatkoksi Hiusakatemialle. Pidin itse ihan ymmärrettävänä miksi he kyselevät sairaushistoriasta, sillä sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat hiusten kuntoon. Ei tullut mieleen että se olisi laitonta.

”Itse sanoisin, että värjäys ja muut kemikaalit ja kuumakäsittelyt ovat pahinta hiuksille, sekä liian usein ja liian pesevällä shampoolla peseminen. Jännä etteivät ottaneet tähän mitään kantaa..?”

Ottivat kantaa kyllä, siksi he esimerkiksi suosittavat luonnonkosmetiikan shampoita ja hoitoaineita (poislukien syväpuhdistus, luonnonmukaisilla puhdistusaineilla kun ei voi syväpuhdistaa). Myöskin muotoilutuotteiden käytöstä ja negatiivisista vaikutuksista puhuttiin paljon, esim. lakka on kuulema yksi pahimpia aineita hiusjuurille.

*

Palaillaan siis vielä aiheeseen jos saan Hiusakatemiasta lisätietoa :)

Kommentit (77)

 1. Heli

  Itsellä tulee keväällä jo 6 vuotta viimeisestä hiusten raidoituksesta (vaalennus), kyllästyin siihen että oma luonnonvaalea tyvi näytti ”likaiselta” vaalennettuun latvaan nähden. Sekin tympäisi, että aina kaikki uusi kasvu piti leikata pois, koska lasimaisessa suorassa hiuksessa huono kunto hyppää silmille. Todellakin 4 vuotta meni, että vaalennukset sai kasvatettua pois, mutta sen jälkeen on tullut 20 cm pituutta lisää, vaikka tasautan latvaa parin kuukauden välein. Vyötäröä siis hipoo tukka nykyään ja edelleen ohimohiukset ovat hentoisempia. Eli pitkä testijakso itsellä takana, hauska on ollut huomata, että miten monisävyinen tukka on ihan luonnostaankin. Tarvinneeko mainita, että olen myös identiteetiltäni pitkähiuksinen? ;)

 2. RipRap

  Tosi surullista tää monien kommenttien sävy ? ei aina tartte olla samaa mieltä, mutta ei silti tartte yrittää repiä toista palasiksi sanoillaan. Tsemppiä Sanni.

  • FaniS

   Hyvin sanottu. Käsittämätön tunnekuohu joillain kommentoijilla tällaisesta asiasta ja ottaen huomioon, että tämä on blogi (todella hyvä sellainen), eikä mikään tieteellinen julkaisu. Tietyt kommentit ovat tätä taustaa vasten kohtuuttoman aggressiivisia ja lähentelevät jo sitä paljon puhuttua ’some -raivoa’. Sanni on mielestäni kertonut kattavasti ja avoimesti omista kokemuksistaan ja saa luonnollisesti myös esittää omia näkemyksiään ja tulkintojaan. Kyllä jokaisen omilla aivoillaan ajattelevan pitäisi tämä ymmärtää ja itse sitten suodattaa se, mitä haluaa uskoa ja mitä ei sekä luonnollisesti omissa päätöksissään harkitusti hyödyntää eri lähteistä saamansa tietoa. Ei tällaisissa jutuissa ole tarvetta ottaa kierroksia, saati lynkata ketään – ei edes verbaalisti. Hymyä huuleen ja tsemppiä Sanni!

 3. Anna

  Hei Sanni!

  Minulla olisi muutama kysymys hiustenhoitoon liittyen, nyt kun tämä aihe on täällä blogin puolella ajankohtainen :)

  Oletko koskaan käyttänyt kookosöljyä tehohoitona tai naamiona hiuksiin? Moni tuntuu vannovan kookosöljyn nimeen niin hiusten kuin ihonhoidossakin !
  Entä nukutko hiukset auki vai kiinni? Kuulemma myös olisi hiusten hyvinvoinnin kannalta hyvä vaihtaa tyynyliina siihen ”liukkaaseen” mutta itse inhoan sitä viileää tunnetta iholla, outoa :D
  Loppuun vielä vitamiineista. Kampaajani suositteli jotain luontaistuotekaupasta saatavia kapseleita jotka sisältävät A-vitamiinia, tämä auttaisi kuulemma kosteustasapainoon ?

  Kiitos vielä äärimmäisen inspiroivasta ja mielenkiintoisesta blogista! :) Sinun tekstejä on aina mukava lukea kun vaikutat jotenkin niin aidolta ja positiiviselta persoonalta, hirmu helposti lähestyttävältä :) <3

  • Sanni

   Oletko koskaan käyttänyt kookosöljyä tehohoitona tai naamiona hiuksiin? Moni tuntuu vannovan kookosöljyn nimeen niin hiusten kuin ihonhoidossakin !

   Kyllä, olen käyttänyt ja tykkään :) Kookosöljy on tutkimusten mukaan (heh, nyt ei kyllä tiedä uskaltaako etenkään tämän postauksen kommenteissa käyttää sanaa ’tutkimus’ ilman viitteitä tohtorin suorittamaan tutkimukseen) molekyylikooltaan parhaiten hiuksiin imeytyvä öljy. Kookosöljy jättää hiukset todella pehmeiksi, varastoi niihin kosteutta ja tekee niistä joustavat.

   Entä nukutko hiukset auki vai kiinni?

   Nukun hiukset koottuna ”Pikku Myy” -nutturalle :) Ajatuksena se, että ne eivät tällöin hieroudu tyynyliinaa vasten.

   Loppuun vielä vitamiineista. Kampaajani suositteli jotain luontaistuotekaupasta saatavia kapseleita jotka sisältävät A-vitamiinia, tämä auttaisi kuulemma kosteustasapainoon ?

   Myönnän että en ole valtavan perehtynyt vitamiinien erilaisiin yksittäisiin vaikutuksiin, mutta A-vitamiinista en ole kuullut että se vaikuttaisi kosteustasapainoon. Ihonhoitotuotteissa korkea retinolipitoisuus päinvastoin kuivattaa ihoa, vaikkakin sillä on myös arvostettuja anti-age-ominaisuuksia kuten ihon silotus ja kiinteytys. Retinoli on yksi suosituimmista kosmetiikan ”nuorennus”ainesosista.

   Sinun tekstejä on aina mukava lukea kun vaikutat jotenkin niin aidolta ja positiiviselta persoonalta, hirmu helposti lähestyttävältä :) <3

   Kiitos :) <3

 4. Tiia

  Munkin mielestä edellinen postauksesi oli mielenkiintoinen ja neutraali. En suhtaudu hiuksiini mitenkään kovin tunteellisesti, enkä väitä tietäväni niihin liittyvistä aloista mitään. En lukenut postausten kommentteja eli joku on jo voinut nostaa tämän esiin. Halusin kuitenkin kertoa, mitä itse olen jäänyt eniten ihmettelemään niin tässä episodissa, kuin suomukahakassa kuin saippuaoopperassa jne

  Mikä ihmeen villilänsi Suomen hiuskoulutusala oikein on?! Väkisinkin tulee mieleen, että näin tunteisiin menevät reaktiot ja halu puolustaa omaa mielipidettään (koska sitähän ne lopulta vain ovat) verissä päin, eivät voi olla peräisin muualta kuin ”esiopetuksesta”. Kun olet ensimmäisen kerran kuullut jostain asiasta jonkun guruna/auktoriteettinä pitämäsi henkilön kertomana, jää asian todenperäisyydestä hirvittävän vahva käsitys. Ja ihmiset eivät tunnetusti tykkää muuttaa käsityksiään totena pitämistään asioista tai välttämättä muutenkaan kuulla eriäviä mielipiteitä.

  Ja mikä ihmeen tarve alan opettajilla on niin vahvasti tuoda esiin, miksi jonkun kollegan työ on huuhaata?! (Tämä mua ihmetyttää kaikista eniten). Toisaalta jos asiasta syntyy oikeata tieteellistä väittelyä ja tutkimustyö menee eteen päin, voi olla hyväkin että ihmiset ovat asioista eri mieltä keskenään. Mutta minä en ole jäänyt siihen käsitykseen näistä hiusjutuista lukiessani.

  Ehkä sinua, Sanni, toisaalta pidetään niin aikuisena, fiksuna ja asioihin kunnolla perehtyvänä, että heti jos mainitset jonkun asian, minkä joku muu uskoo olevan huuhaata, nousee paskamyrsky. Lukijasi (nekin joita et ole tavannut) pitävät sinua ystävänään ja kokevat itse vääriksi kokemiensa asioiden ”mainostamisen” henkilökohtaisena petoksena?

  Ihmistä ja sen elimistöä on kuitenkin lopulta ihan äärimmäisen vaikea tutkia. Ensinnäkin pitäisi toisaalta pystyä kontrolloimaan olosuhteita hirmu tarkasti ja lisäksi tehdä seurantatyötä vuosia tai vuosikymmeniä. Sellaiseen ei juuri ole rahoitusta. Ja jos on, on rahoittajalla hyvin usein oma lehmä ojassa.

  Toisekseen ihminen on hassu eläin. Jos siltä kysytään, paljonko se on jotain syönyt tai juonut tai miten tarkkaan se on jotain noudattanut, ihminen saattaa tykätä kaunistella totuutta. Tai kyllästyttyään keksiä vastaukset itse. Ja tämä ongelma ei tietenkään helpota tutkimusajan pidentyessä.

  Kolmannekseen ihmiset ovat erilaisia. Ihmisten elimistöt toimivat niin eri tavoilla. Mikä ei sovi kaikille, voi olla jollekin pelastus ja päin vastoin. Lisäksi tähän asiaan vaikuttaa kovin vahvasti myös ihmisen oma usko. Jos uskot jonkun asian olevan sinulle haitallista, havaitset todennäköisesti sen käytön aikana paljon negatiivisia vaikutuksia. Jos taas uskot sen olevan sinulle ihmeentekevä superapu, tulet todennäköisesti havainnoimaan sen käytön aikana paljon positiivista. Vaikka molemmat olisivat lopulta ihan vaan lumehoitojakin.

  Ja kaiken tämän jälkeen, miksi juuri hiusasiossa pitää riehua ja vihata niin paljon? Ruokavalion tai lääkkeidenkin vaikutuksia voidaan sentään todeta jonkun verran jo melko lyhyen ajan jälkeen. Hiukset taas uudistuvat niin hitaasti, että niissä tapahtuvien muutosten hahmotukseen menee varmasti ainakin tuo vuosi. Ja miten niin pitkällä seuranta-ajalta voidaan luotettavasti tutkia, mikä muutoksen on lopulta aiheuttanut. Ottaen huomioon, että kaikki sairastelusta ympäristöolosuhteisiin ja ravinnosta mekaaniseen rasitukseen varmasti vaikuttaa hiuksiin. Eli miten joku voi niin varmaksi sanoa, että joku asia on huuhaata ja joku toinen taas ei?

  Mitä sitten taas tulee noihin saamiisi hoitosuosituksiin, niin ehkä tuossakin on tarkoitus antaa rahalle vastinetta ja listata ihan kaikki mahdollinen, mistä he itse ovat todenneet voivan olla hyötyä (täysin ottamatta kantaa asian todenperäisyyteen sinänsä)? Tuskin ajattelevat, että kukaan ihan kaikkia noudattaisi. Vai sanottiinko sinulle nimenomaan, että jos et noudata kaikkia, ei mistään ole mitään hyötyä? Mulle ainakin tulisi mieleen, että niukat hoito-ohjeet olisivat tuollaisesta tutkimuksesta paljon enemmän pettymystä aiheuttava lopputulos kuin ylenpalttiset…

  Tulipahan taas ihmeteltyä…

  • Anna

   Tiian vuodatus jäi hieman irralliseksi.
   Havaitsen siinä kuitenkin runsaasti relativismin viljelyä. Kuule Tiia, ihan kaikki maailmassa ei ole suhteellista.
   ”…heti jos mainitset jonkun asian, minkä joku muu uskoo olevan huuhaata, nousee p-myrsky”
   Kuule siinä ei ole uskosta kyse, kun sanon, että HA:n hiusjuuritutkimus on huuhaata. Se on.
   Ei luonnon-/lääketieteessä ole sijaa mielipiteille, ne kuuluvat ihan muualle (taide, kulttuuri, psykologia osittain jne.)

   • Tiia

    Niin mutta miksi? Miksi on oikeus haukkua ja riehua ja kertoa faktana, että joku asia on huuhaata perustelematta sitä lainkaan? Itse en tiedä aiheesta mitään, joten voisiko joku asiasta tietävä kertoa, miksi on yleinen fakta, että HA on huuhaata?

    Minulla ei ole asiaan mielipidettä suuntaan eikä toiseen, mutta ihmettelen kovasti, miksei tälläistä näkemystä tarvitse lainkaan perustella. Haluaisin vilpittömästi tietää, kun se kerran näyttäisi niin monelle olevan itsestään selvää…

    Mun mielestä maailmassa aika moni asia nimenomaan on melko suhteellista.

    Ei tiede (luonnon- tai lääke- tai muukaan) ole mikään ultimaalinen, muuttumaton fakta. Muutenhan mitään ei olisi mitään tarvetta enää tutkia. Ja niin kauan kuin asioista ei täyttä varmuutta ole, on tieteen harjoittajilla nimenomaan asioista omia näkemyksiään, minkä pohjalta tutkimustyötä tehdään. Halusi niitä sitten mielipiteiksi kutsua tai ei…

    • Anna

     Tiia, kaikella kunnioituksella, mutta et selvästikään saa nyt yhtään kiinni pointistani.
     Yritän vielä:
     Tiede ei ole muuttumaton fakta, ja se on juuri sen vahvuus. Se korjaa koko ajan itseään, ja tiedätkö mitä: jokainen laadukas tutkimus on käynyt läpi valtavan määrän kritiikkiä. Tieteen olemukseen kuuluu, että tutkimuksesta, sen menetelmistä, tuloksista ja johtopäätöksistä oikein hakemalla haetaan vikoja ja puutteita, ja niitä sitten korjataan ja hiotaan kunnes tutkimus täyttää tieteelliset kriteerit. Ja sen jälkeen sen vielä arvioi suuri joukko puolueettomia tutkijoita, jotka ovat saman alan asiantuntijoita.

     Mistä tiedän, että HA:n hiusjuurianalyysi on huuhaata? No koska mitään tutkimuksia ei ole koskaan tehty tai raportoitu missään, puhumattakaan että niitä olisi tarkasteltu kriittisesti.

     Se, miltä nyppäisty hiusjuuri näyttää mikroskoopissa, riippuu karvan kasvuvaiheesta, karvatuppien ominaisuuksista (ihmisillä on ihan luonnollista vaihtelua), päänahan kunnosta jne. Erilaiselta näyttäviä juuria löytyy keneltä tahansa. MUTTA: niistä ei voi tehdä hatusta vetämällä tulkintoja maidosta/stressistä jne. Missä todistusaineisto? Huomaa, että väitteen ESITTÄJÄLLÄ on todistustaakka! Tässä tapauksessa HA:n pitäisi pystyä todistamaan, että 1) tieteen kriteerit tääyttävää tutkimusta on tehty ja 2) tulokset ovat merkittäviä ja 3) niitä voidaan soveltaa diagnostiikassa. Mutta kun ei heillä ole yhtikäs mitään!

     Ps. haukkuminen ja riehuminen on aina väärin, mutta rakentava kritiikki, joskus teräväkin sellainen, on todella tärkeää ja hyödyllistä.
     Ja pieni vinkki sinulle: sivistä itseäsi. Olemalla kiinnostunut asioista, ja seuraamalla erilaisia ilmiöitä eri tiedotusvälineistä tuo mukavasti perspektiiviä. Tunne omat vahvuutesi – mutta myös heikkoutesi: älä kuvittele tietäväsi sellaista, mistä et ymmärrä yhtään mitään (googlaa Dunning-Kruger -efekti).

     • Sanni

      Mistä tiedän, että HA:n hiusjuurianalyysi on huuhaata? No koska mitään tutkimuksia ei ole koskaan tehty tai raportoitu missään, puhumattakaan että niitä olisi tarkasteltu kriittisesti.

      Tähän muuten tuli Hagros-Koskelta tänään vastaus, liitin sen ”Viimeinen puheenvuoro” -juttuuni. Ihan vain jos kiinnostaa. Tutkimuksia on kuulema tehty ja niitä on myös heiltä tilattu mutta niiden julkaisualustaa ei tarkenneta, puhutaan vain ”lehdistä”. Tästä voi tietysti tehdä omat johtopäätökset. Kysymykseen millä koulutustasolla on pätevyys tehdä tutkimuksia hän vastaa: ”Kyllä tutkimuksia saa tehdä muutkin kuin väitelleet tohtorit. Olen luonnontieteiden kandidaatti, mukana on ollut mm. biotieteen maisteri ja 5 lääkäriä.”

      Tiiaa haluan tässä muuten puolustaa koska olen hänen kommenttejaan lukenut blogissani vuosikaudet, Tiia on kyllä oikeasti sivistynyt tyyppi ja tietää asioista ja ilmiöistä paljon (monista enemmän kuin minä). Tällaisen kuvan minä olen Tiiasta saanut. Tässäkin teidän käymässänne keskustelussa Tiia osallistuu, minä en, koska mulla menee jauhot suuhun.

     • Anna

      No niin. Mäkin alan jo vähän väsyä, kun jotkut täällä pitävät kaikkea kritiikkiä vain ”kiusaamisena”, ja jos joku myöntää, että esitti vähän turhan kärkästä kritiikkiä, niin sitten ollaan syyttämässä että ai, et seisokaan sanojesi takana. Kun itsellä on se vahva näkemys, että on upeaa pystyä suhtautumaan asioihin joustavasti, ja pystyä muuttamaan näkökantaansa tarvittaessa.

      Kaikista HA:n vastauksista on selvää, että Hagros-Koski ei ole mitään sellaisia tutkimuksia tehnyt, joilla voitaisiin oikeuttaa hiusjuurianalyysin tulkinta. Tutkijaksi voi jokainen päättää ryhtyä sanomaan itseään, ei se ole mikään suojattu nimike. Tutkimuksilla lesoilu on vain savuverho HA:n tapauksessa, osa huijausta.

      • Sanni

       Kaikista HA:n vastauksista on selvää, että Hagros-Koski ei ole mitään sellaisia tutkimuksia tehnyt, joilla voitaisiin oikeuttaa hiusjuurianalyysin tulkinta.

       Tällainen käsitys noista kyllä väkisinkin jää, ei voi mitään. Odottaisi omaa tutkimustyötään arvostavan henkilön mielellään antavan lisätietoa tutkimuksestaan ja kertovan missä tutkimuksia on julkaistu.

     • Tiia

      Mitä ihmettä? Minähän nimenomaan sanoin, etten tiedä asiasta mitään ja siksi toivoin, että joku selittäisi. Tarkoitin juurikin tämän tyyppisiä esimerkkejä:

      ”Se, miltä nyppäisty hiusjuuri näyttää mikroskoopissa, riippuu karvan kasvuvaiheesta, karvatuppien ominaisuuksista (ihmisillä on ihan luonnollista vaihtelua), päänahan kunnosta jne. Erilaiselta näyttäviä juuria löytyy keneltä tahansa.”

      Kiitos siis siitä. Muuta ilkeämielistä ja alentavaa kommentointiasi / asennettasi (minua kohtaan) en kyllä vain pysty ymmärtämään, joten jääköön se kommentoimatta.

     • Elli A

      Dunning-Kruger -efektin mainitseminen tässä yhteydessä osoittaa mielestäni liian ylenkatsovaa asennetta muihin keskustelijoihin. Tässä kannattaa nyt muistaa missä keskustelua käydään. Jokainen voisi hoitaa omat pätemisongelmansa ns. vertaistensa parissa. Anteeksi ruma termi. On eri asia jakaa tietoa ystävällisesti kuin se että lähes ilkeilee ja verhoaa sen puolustukseen ”näin tiedemaailmassa tehdään”. Kun nyt emme vaan ole tiedepiireissä. Kyllä esimerkiksi monella miesvaltaisella alallakin kiroillaan avoimesti ja viljellään alapäähuumoria, mutta ei sitä tarvitse tuoda yleisiin keskusteluihin vain siksi, että joku sattuu kysymään neuvoa esimerkiksi putkiasennuksiin liittyen. (Ja kyllä, tiedän että tuo heiveröinen vertaus varmaan ärsyttää suunnattomasti..) ?

 5. NG

  Tosiaan, ’suomukahakka’ .. minäkin muistan muinaisen suomukeskustelun ja opettajan kiukkuiset kommentit… Sama expertti ei taida olla tässä kyseessä ?

 6. milipili

  Postaukset pitäisi varmaan kirjoittaa kolmella eri tavalla: sillä mikä tuli mieleen, siitä erittäin vaaleanpunaisen positiivinen versio ja kolmas, katkera, vihainen lyttäysversio, niin voisi ihmiset valita mitä kestävät lukea.

  • Sanni

   Tähän se hymiö jossa vesi valuu silmistä….

 7. S

  ”Tähän sain vastauksen, että hoitoon käytetyn heravalmisteen pH on niin hapan (3), että se vaurioittaa silmiä jos joutuu silmiin.”

  Mitens se menikään… Jonkun esim. tomaatti- ja greippimehun pH on noin 3, sitruunamehun 2. Käytän myös lactacyd-pesunestettä kasvojenpesuun ja sen pH on 3,5. Ei siis varmaan tuo happamuus oo tässä se kynnyskysymys.

 8. mona

  MOI!

  Voisiko joku selittää mulle, mitä tarkoitetaan tuolla, moneen kertaan mainitulla ”kuolleella hiuksella” joka ei sen takia kasva?
  Käsittääkseni kaikki päänahasta ulostuleva karva on keratinisoitunutta, eli kuollutta kudosta, eikä siinä ole mitään mikä elää.
  Miten siis vain ”osa” hiuksista voi hiusakatemian mukaan ollut kuollutta, ja siksi käyttäytyä toisin, kuin loput… elävät??? hiukset.

  • Sanni

   Voisiko joku selittää mulle, mitä tarkoitetaan tuolla, moneen kertaan mainitulla ”kuolleella hiuksella” joka ei sen takia kasva?

   Jos viittaat siihen, että hius kuolee kesken kasvukautensa, niin se tarkoittaa sitä, että hius tippuu päästä ennenkuin on saavuttanut samaa pituutta kuin koko kasvukautensa kasvava hius. HA’n mukaan esimerkiksi juurten vauriot voivat aiheuttaa sen, että hius tippuu kesken kasvukautensa. Kaikki päänahasta punkenut hius on totta kai kuollutta, mutta päänahan sisällä hiustupen sisällä juuri on elossa. Ja jos hiusjuuri vaurioituu, se voi HA’n mukaan kuolla ennenaikaisesti jolloin hius tippuu päästä. Juuren tila siis vaikuttaa siihen, miten hius kasvaa ja ”käyttäytyy”.

 9. Elina

  Hei! Kävin hiusakatemiassa pari kuukautta sitten. Itsellä hiukset ohentuneet valtavasti, hiuslaatu todella huono ja ohut ja katkeilee ennen aikojaan. Hiusten kasvu on lähes pysähtynyt. Ongelma on ollut jo 5 vuotta. Tilanteen vakavuuden takia aion kyllä noudattaa annettuja ohjeita 100%:sti. Hiusjuurista myös löytyi sellaista, mikä ei hoitamatta lähde. Koska aihe on näin paljon keskustelua herättänyt, voisin jakaa kuvia alkutilanteesta ja edistymisestä. Tuloksia tosin näkee vasta noin vuoden päästä.

  • Sanni

   Koska aihe on näin paljon keskustelua herättänyt, voisin jakaa kuvia alkutilanteesta ja edistymisestä.

   Kiitos, se olisi todella mielenkiintoista :) Voit halutessasi laittaa minulle kuvia blogin sähköpostiin: karkkipaiva (at) hotmail.com

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.