Hippie-hippie-shake! Eli kuinka Dr. Hauschka -kosmetiikka valmistetaan

Dr. Hauschkan tuotteet valmistetaan erityisen rytmisen menetelmän kautta, joka on varsin omalaatuinen. Pääsin tutustumaan menetelmään läheltä vieraillessani Dr. Hauschkan tuotteita valmistavalla WALAn tehtaalla toukokuun lopussa. (Yleisesittely vierailusta ja Dr. Hauschkasta täällä.)

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Jutun otsikko on muuten huumoria. ;) En sano että rytminen prosessi on ”hippeilyä”, mutta siltä se varmasti monen korvaan ainakin ensi kertaa kuulostaa :) Minusta kaikki tällainen erilainen kuulostaa vain hurjan mielenkiintoiselta!)

Rudolf Hauschka kehitti menetelmän 30-luvulla etsiessään keinoa saada rohtokasvit säilymään ilman alkoholia. Rudolf Steinerilta saamansa neuvon perusteella Hauschka alkoi havainnoida luonnossa esiintyviä rytmejä ja tutkimaan niiden vaikutusta elämään ja eliöihin. Tutkimustyö johti menetelmään, jossa altistamalla kasveja rytmisille prosesseille Hauschkan onnistui luoda vesipohjainen uute, joka säilyi vuosikymmeniä ilman alkoholia säilöntäaineena.

Hauschka kehitti menetelmän aluksi lääketeollisuuden tarpeisiin ja sitä hyödynnettiin homeopaattisten lääkkeiden valmistuksessa. Samaa rytmistä menetelmää käytetään tänä päivänä Dr. Hauschka –kosmetiikan valmistuksessa.

Hippieshake2

Ja miten se tapahtuu..?

Kaikki työn vaiheet muuten tehdään käsin. Ihan kaikki. Tässä on yksi tekijä mikä nostaa tuotteen hintaa. ;)

1. Kasvit poimitaan ja tuodaan kasvilaboratorioon. Ne puhdistetaan ja niille suoritetaan laadunvalvonta.

2. Kasvit pilkotaan ja murskataan morttelissa.

3. Kasviaines sekoitetaan lähdeveteen saviastiassa.

4. Seos altistetaan erilaisille, tarkkaan määritellyille rytmisille vastakohdille seitsemän päivän ajan; valolle ja pimeälle, lämmölle ja kylmälle ja liikkeelle ja levolle. Työntekijät ravistavat seosta (tämäkin tarkkaan määritellyllä tavalla) kahdesti aamuin ja illoin.

5. Viikon kuluttua seos puristetaan ja suodatetaan.

6. Puristettu kasvijäte kuivataan ja tuhkataan. Kasvivesi puolestaan altistetaan jälleen rytmeille.

7. Kasviveteen lisätään osa tuhkasta. (Loppu tuhka palautetaan luontoon.)

8. Uute eli ”äititinktuura” siirretään kypsymään vuodeksi. Sitten se on valmis käytettäväksi.

Tehtaan nimi WALA tulee valmistusmenetelmästä; ”Wärme-Asche, Licht-Asche”, (Valo-Tuhka, Lämpö-Tuhka), joka viittaa valmistusprosessin kahteen pääsuuntaukseen.

Rytmisellä menetelmällä valmistetaan myös Dr. Hauschka –kosmetiikkatuotteissa käytettäviä öljyuutteita sekä vesi-alkoholiesansseja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uutteiden ja esanssien lisäksi tuotteissa käytetään puristemehuja (kukinnot, lehdet ja varret puristetaan mehuksi heti niiden korjauksen jälkeen) sekä eteerisiä öljyjä.

Reseptin mukaan rohtokasveista saatuihin uutteisiin, esansseihin, tinktuuroihin tai mehuihin lisätään vahoja ja öljyjä sekä koostumukseen vaikuttavia, voidepohjan luovia ainesosia kuten vettä, alkoholia, (kasvipohjaisia) emulgaattoreita ja paksuntajia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääsimme Dr. Hauschkan lehdistötapahtumassa kokemaan itse konkreettisesti miten tuotteet valmistetaan. Se oli hurjan kiinnostavaa! Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin näkemään, miten kosmetiikkatuote syntyy alusta loppuun.

Ohjelmassa oli kasvi-workshop, jossa valmistimme itse masmalouutteen (ilman rytmistä vaihetta tietenkin, muuten workshop olisi kestänyt viikon ;)).

Pääsimme myös seuraamaan vierestä, kun laborantti Monika Ganter ja yksi vapaaehtoinen osallistuja sekoittivat kasaan Dr. Hauschkan Kosteusvoiteen.

Hauschka_valmistus_Kosteusvoide_ainesosat

Kosteusvoiteen koostumus avattuna eri faaseiksi. (Anteeksi huonot kuvat, kuvasin suoraan esitysslaideja).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kosteusvoiteen raaka-aineita.

Hippieshake

Vesi, alkoholi, uutteet, öljyt, emulgaattorit jne sekoiteltiin yhteen määrätyssä järjestyksessä. Pikkuhiljaa seos alkoi muistuttaa tuttua Kosteusvoidetta.

(Tuotteen nimi, englanniksi Revitalizing Cream, on suomeksi vain Kosteusvoide. :))

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi Monika homogenisoi voiteen (= eri faasit pysyvät sekoittuneina toisiinsa eivätkä erotu).

Saimme kaikki mukaan oman purkin silmiemme edessä valmistettua voidetta! :)

Yleistä ainesosista

* Dr. Hauschka käyttää yli 1000 raaka-ainetta

* Raaka-aineet saadaan omilta biodynaamisilta tai luomu-viljelyksiltä sekä sertifioiduilta sopimusviljelijöiltä eri puolilta maailmaa, mm. Burkina Fasosta, Afganistanista ja Iranista.

* Ruusu on Hauschkan tunnusomaisin raaka-aine. Hauschka käyttää vain yhtä ruusulajia, Rosa Damascenaa, mutta eri maista ja eri kausien sadoista. Rosa Damascena Turkista tuoksuu esimerkiksi aivan erilaiselle kuin Rosa Damascena Afganistanista.

* Ruusun ohella masmalo on yksi Dr. Hauschkalle ominaisimmista raaka-aineista. Sitä löytyy 85 Hauschkan tuotteesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkoholista

Omistan erillisen pienen kappaleen tälle ah-niin-ristiriitaisia tunteita herättävälle, mielipiteitä jakavalle ainesosalle. Tykkäsi siitä tai ei, alkoholi on yksi käytetyimpiä raaka-aineita kosmetiikassa. Alkoholin ”vastustajien” pääargumenttina on sen kuivattavuus, ja puhuupa osa jopa alkoholin ihosoluja tappavasta ominaisuudesta. Alkoholin ”puolestapuhujat” taas arvostavat sen koostumusta parantavaa vaikutusta (vähentää tuotteen rasvaista tunnetta, toimii luontaisena säilöntäaineena, helpottaa tiettyjen ainesosien imeytymistä) ja pitävät sen desinfioivasta, ihoa supistavasta vaikutuksesta epäpuhtaalla ja suurihuokoisella iholla.

Kyllä, alkoholi kuivattaa ihoa suurina pitoisuuksina käytettynä. Jokainen voi todeta tämän vaikka desinfiointiainetta tai kynsilakanpoistoainetta käyttäessään. Kosmetiikassa alkoholin pitoisuus on pääsääntöisesti pieni (poislukien esimerkiksi tiettyjen merkkien rasvoittuvan ihon kasvovedet), ja voiteissa olevat öljyt ”kumoavat” mahdollisen kuivattavan vaikutuksen.

Dr. Hauschkan tuotteissa alkoholi esiintyy kasviuutteiden muodossa sekä säilöntäaineen ja koostumuksen muokkaajan ominaisuudessa. Tarkkoja prosenttimääriä ei ilmoiteta, mutta sivustolta löytämäni tiedon mukaan ”Alkoholipitoisuudet Dr. Hauschka –tuotteissa on säädetty tarkoin jotta määrällä ei ole ihoa kuivattavaa vaikutusta”.

Keskustelin alkoholista tilaisuudessa Dr. Hauschka-kosmetologin kanssa. Nainen oli arvioilta n. 60-vuotias, ja on työskennellyt Hauschkalla yli 30 vuotta. Esitin hänelle väitteen alkoholin ihosoluja tappavasta vaikutuksesta, jonka pitäisi näkyä ihon kunnossa vuosien käytön seurauksena. Hyväkuntoisen ihon omaava kosmetologi ei ollut kuullut tällaisista tutkimuksista, ja vastasi minulle juuri niin kuin odotinkin, ”Olen käyttänyt Hauschkan tuotteita 30 vuotta, näyttääkö ihoni vaurioituneelta?”

Tyhjentävää ja tarpeeksi uskottavaa vastausta alkoholin negatiivisiin vaikutuksiin ihossa tuntuu siis olevan mahdoton saada. Yhtäällä meillä on virallisiin tutkimuksiin vetoavia lähteitä, jotka neuvovat välttämään alkoholia kosmetiikassa viimeiseen saakka, ja toisaalla käytännön eläviä esimerkkejä ihmisistä, joiden iho kuitenkin voi hyvin vuosikymmentenkin alkoholialtistuksen jälkeen. On oma valinta, mihin haluaa uskoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä ajatuksia tällainen omalaatuinen valmistusprosessi teissä herättää? Kuulostaako rytmien merkitys ihan hokkus-pokkukselta vai uskotteko, että sillä tavoin valmistetuissa uutteissa on todella joku ”taika” perinteisesti valmistettuihin verrattuna?

Ainakin menetelmää on käytetty menestyksekkäästi jo 80 vuotta..! :)

Rytmin merkityksestä Dr. Hauschkan filosofiassa voi lukea lisää täältä.

Kommentit (54)
 1. Kun kerran alkoholia Hauschkan tuotteissa käytetään, ei tainnut ihan onnistua se rohdoskasvien alkoholittoman säilöntämenetelmän kehittäminen..

  Totta kai jotkut myös tupakoivat, syövät epäterveellisesti ja silti elävät satavuotiaiksi :) Eri asia sitten on, kuinka yleispäteviä ja suositeltavia sellaiset valinnat ovat.

  1. Kun kerran alkoholia Hauschkan tuotteissa käytetään, ei tainnut ihan onnistua se rohdoskasvien alkoholittoman säilöntämenetelmän kehittäminen..

   Alkoholia käyttäessä saa uutettua kasvista eri substansseja kuin pelkällä vesiuutolla ;) Eli rytmiset vesiuutteet ovat ihan yhtä ”pätevää kamaa” säilyvyyden kannalta kuin alkoholipitoiset, menetelmillä vain saa uutettua eri aineita. Kummankinlaisia uutteita käytetään Hauschkan kosmetiikassa riippuen tuotteeseen haluttavista ominaisuuksista. Hauschkan homeopaattisissa lääkkeissä taas käsittääkseni käytetään vain vesipohjaisia uutteita.

 2. Aika jännä nähdä miten jokin tuote noin vain valmistuu.. tuo alkoholi on mielestäni mielenkiintoinen juttu, mahtaakohan joskus oikeasti selvitä sen ’ arvoitus’ .. jaa a. mulla on både och -menetelmä ;D Poskipäihin ( ehkä hieman couperosaa) täsmävoide ja seerumi (nyt tilasin la roche posayn vähän aika sitten joita olen käyttänyt) yritän ihoa havainnoimalla selvittää siihen parhaimpia tuotteita. Aamulla ja päivän mittaan yritän tsiigailla punaisuuden astetta. Nämä vaikuttaa kelpoisilta, tosin en ole kovin kauaa vielä näitä käyttänyt. Muille alueille kasvoilla onkin sitten eri tuote/tuotteet. Nyt esim. Laveran seerumia ja olisiko ollut toinen jotain Lumenen c tehovoidetta jonka sain ilmaiseksi Sokokselta kun kävin jotakin ostamassa.

  Couperosaa olen nyt alkanut varjella ja yritän ehkä sitten kuitenkin vältellä alkoholia ja muita ärsyttäviä ainesosia laittamasta siihen. olisiko muuten sinulla mitään ’hyvää listaa’ näistä mahdollisesti ärsyttävistä aineista? löysin netistä yhden ja myös yhden listan tukkivista ja näitä yritän myös katsella kun incejä tutkin. Se on muuten mielenkiintoista hommaa! Olen jopa alkanut pitää tuotteista incilistoja joihin voin sitten palata kun mietin mahdollisia hyviä tuotteita. Olisi muuten tosi kiva jos niitä näkisi muidenkin avaamia enemmän.. Tämä kiinnostaisi minua paljon ;) Luotan kyllä paljon siihen tuntuun ja näkyyn kun aamulla peiliin katsoo sekä ihofiilikseen. Mutta mielestäni huomasin kun tuote Lumenen c-voidetta poskipäille meni huonon vaikutuksen, tästä ajattelen että liian stydiä poskille. no eniwei, kosmetiikkamyyjiltä toivoisin enemmän tietoutta ainesosista. Olisi mahtava päästä asiakkaaksesi :D

  1. olisiko muuten sinulla mitään ‘hyvää listaa’ näistä mahdollisesti ärsyttävistä aineista?

   Ei muuta kuin se minkä Paula Begoun on listannut kirjassaan. :) Sinullakin taitaa tuo Paulan kirja olla…?

   Kiva kuulla että olet innostunut ainesosien maailmasta :) Minäkin kirjaan välillä ylös lempparituotteideni incejä ja yritän löytää yhtäläisyyksiä. Pitäisi jaksaa vielä enemmänkin kirjata incejä ja avata samalla ainesosien funktioita niin ne jäisi vielä paremmin päähän.. ^_^ Joskus yritin sopia itseni kanssa että avaan yhden incin alusta loppuun joka viikko, mutta eihän siitä mitään tullut… :P ^_^ Vaikka kiinnostavaa onkin.

   Jos olisi olemassa joku kosmetiikkakemistin ”päiväkerho” jossa kerran viikossa tai edes kuussa avattaisiin jonkun tuotteen inci niin mä olisin siellä ihan yli-innokkaimpana oppilaana..! :D Olisi niiiin mahtavaa! :) Välillä nimittäin turhauttaa incien tutkiminen omin päin. Yksittäisten aineiden funktiot saa aina selville, mutta ymmärtääkseen reseptin kokonaisuuden ja ainesosien yhteisvaikutuksen, täytyisi olla kemisti. Joitain asioita saa toki selville pelkkiä funktioitakin katsomalla (ja maalaisjärjellä :D), mutta ei kaikkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *