Karkkipäivä
Karkkipäivä

Henkilökuvassa Liisa, maahantuoja

Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi olla töissä kosmetiikan maahantuonnissa?

Minä olen, ja siksipä tämänkertaisessa henkilökuvassa tutustutaan Liisa Toreniukseen ja hänen yritykseensä, joka tuo maahan saksalaista luonnonkosmetiikkasarja Laveraa. Olen tutustunut sympaattiseen Liisaan Laveran kanssa tekemäni yhteistyön kautta.

Lavera__Liisa

Liisa valmistui estenomiksi Stadiasta vuonna 2004. Tuohon aikaan luonnonkosmetiikka oli Suomessa vielä aivan lapsen kengissä eikä Stadiassakaan puhuttu lainkaan luonnonkosmetiikasta. Koulusta Liisa ei siis saanut kipinää juuri luonnonkosmetiikan maahantuontiin.

Valmistuttuaan Liisa jäi töihin perheensä yritykseen NHS Oy:lle, joka toi maahan itsehoitoon tarkoitettuja terapiatuotteita. Pian Liisa löysi itsensä pohtimasta, miten voisi yhdistää perheyrityksen työnkuvaan estenomiopintojen kautta saadun ammattiosaamisen. Voisiko yrityksen valikoimaa laajentaa kosmetiikan puolelle..?

Liisa alkoi tutustua eri kosmetiikkasarjoihin ja kiinnostui luonnonkosmetiikasta. Luonnollisuus sopi myös perheyrityksen filosofiaan. Liisa löysi Laveran, jota kukaan ei vielä tuonut Suomeen vaikka se oli Keski-Euroopassa kolmanneksi myydyin luonnonkosmetiikkamerkki. Suomessa luonnonkosmetiikkabuumi ei ollut vielä syttynyt, ja tietämättään Liisa tarttui tulevaan trendikosmetiikkaan.

Lavera__Liisa2

Liisa otti yhteyttä Laveran tehtaaseen ja esitteli itsensä ja yrityksen. Tehtaalta pyydettiin Liisaa käymään ja kertomaan tarkemmin markkinointisuunnitelmasta.

Kun sopimus oli saatu aikaan, alkoi vuoden kestänyt pohjatyö. Vuoden aikana käännettiin kaikki pakkaustekstit, tehtiin kotisivut ja valmistettiin markkinointimateriaali. Laveran valikoimassa on yli 300 tuotetta, eli kääntötyö ei ollut mikään pikku homma. Saksasta käytiin myös tarkistamassa Liisan yrityksen tilat.

Varsinainen maahantuonti ja myynti käynnistyi tammikuussa 2007. Tässä vaiheessa alkoi myös jälleenmyyjien kontaktointi. Alussa Lavera työllisti NHS:n työvoimasta vain kaksi henkeä.

Lavera_HQ

Tuohon aikaan Suomessa oli vielä hyvin vähän ekokauppoja, puhumattakaan siitä että luonnonkosmetiikkaa olisi saanut tavarataloista. Ensimmäiset asiakkaat olivatkin luontaistuotekauppoja ja terapeutteja. Nykyään eko- ja luontaistuotekauppojen lisäksi myyntiä on verkkokaupoissa, tavarataloissa sekä erikoistuneissa hoitoloissa.

Millaista sitten on perusarki Liisan töissä? Mitä maahantuontiyrityksessä käytännössä tapahtuu…? Lähdin paikan päälle Hyvinkäälle katsomaan.

Lavera_varasto

Tilauskuorma päämieheltä Saksasta saapuu noin kerran kuussa, sesongista riippuen useamminkin. Paketit puretaan ja sisältö nostetaan pöydille.  Huolellisella tarkastuksella varmistetaan, vastaavatko tuotteet ja kappalemäärät tilausta.

Lavera_Jonna

Tarroittamassa harjoittelija-Jonna

Seuraavaksi pakkauksiin lisätään suomen- ja ruotsinkieliset tarroitukset, jotka kosmetiikkalainsäädäntö velvoittaa. Tässä on aikamoinen homma, ja se voi viedä useita päiviä.

Tarroituksen jälkeen tuotteet siirretään varastoon. Varastoa hoitaa Piia, joka tietää täsmälleen kaikkien yli 300 tuotteen sijainnin.

Lavera_Tuija

Tuija tilausten parissa

Laveralla on Suomessa yli 200 jälleenmyyjää ja tilauksia tulee päivittäin. Tuija kerää tilaukset koneelle ja vie keräyslistan varastoon Piialle joka kerää tilaukset kasaan. Tavoitteena on, että tilaus lähtee asiakkaalle saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Hyvinkään varastolta toimitetaan myös Laveran oman nettikaupan tilaukset.

Liisan työpäivästä suuri osa kuluu erilaisiin sähköposteihin vastaamiseen. Työnkuvaan kuuluu tilausten tekoa, PR-asioita, varastokirjanpitoa ja asiakkaiden kanssa kommunikointia. Tämän lisäksi Liisa etsii uusia sarjoja joita tuoda maahan. Työkoneellaan Liisalla on laajoja incitaulukoita joissa hän vertaa kiinnostavien merkkien tuotteiden koostumuksia kilpailijoiden tuotteisiin. Sertifiointi ja erottuvuus muista merkeistä on Liisalle tärkeää.

Messut_osasto

Luonnonkaunis 2012 -messuilla

Liisa voi olla ylpeä yrityksestään. Laveran lanseerauksen jälkeen hän on sisarineen siirtynyt NHS Oy:n omistajaksi. Alkuperäinen ajatus keksiä itselleen mielekästä työtä on kasvanut työllistämään seitsemän henkeä, joista neljä täysipäiväisesti. Ei hullumpaa. :)

Kommentit (21)

 1. Hanna

  Nää firmoista/henkilöistä kertovat postaukset on kyllä aina todella mielenkiintoisia! Toivottavasti näitä siis tulee vielä monenmonta jatko-osaa :)

  Ja oi Liisan silmät, mun salainen haave ois eri väriset silmät hihi! :D

 2. maria

  Onpa hauskaa nähdä viimeisessä kuvassa mieskin. :)

 3. bubbs

  Lapsena käsitykseni maahantuojasta oli lentäjähattuinen, aurinkolasipäinen mies, joka lentää helikopterilla maasta toiseen kuljettaen vhs-kasetteja.

  Tämän jälkeen tiedän paremmin. :)

  • Sanni

   *LOL* Tämä oli parhautta..! ^_^

 4. Veppe

  Nämä ovat kyllä kiinnostavia juttuja – kulissien taakse harvoin näkee, eikä sieltä paljoa kuulukaan! Kiitos tästäkin!

  On jotenkin hullua ajatella, että vähän alle kymmenen vuotta sitten luonnonkosmetiikkaa ei meinannut saada juuri mistään. Sitten kaupunkiini putkahti ensimmäinen ekokauppa, ja nyt voinkin hankkia useimmat haluamani tuotteet kotikaupungista joko tavaratalosta tai ekokaupasta. Verkkokaupoistakin tulee tietenkin välillä tilailtua, mutta niissäkin alkaa olla jopa vähän valinnanvaraa.

 5. Bambi

  Wou mitkä silmät hänellä! :)

  ps. Mielenkiintoinen juttu.

 6. Pumpulipupu

  Olipa mielenkiintoinen juttu! Pidän samoin valtavasti näistä sinun kosmetiikkamerkkien ja kosmetiikan ammattilaisten taustoja valoittavista jutuistasi.

  Aivan uskomatonta kuinka paljon luonnonkosmetiikan suosio on lisääntynyt alle 10 vuodessa. Liisalla on ollut hyvä vainu jo silloin, Lavera on ihana merkki! :)

 7. Chatte

  Nämä jutut ovat aivan mielettömän mielenkiintoisia!

  Itse lähden syksyllä opiskelemaan kemiaa, ja halusinkin kysyä, että tunnetko ketään kosmetiikkakemistiä? Kosmetiikka on minulle intohimo, ja haluaisinkin työllistyä kosmetiikan alalle kemistiksi. Ongelma on vain se, etten tiedä miten sellaiseksi pääsee? Ja olisi myös mukava tietää,millaista työ olisi.

  Eli siis hyvin kaino toive, jos vain mitenkään olisi mahdollista, haastattelisitko jotain kosmetiikkakemistiä blogiasi varten? :)

  • Marisa

   Estenomi on nimenomaan kosmetiikan kemian asiantuntija. :) Sen enempää en tosin sinua osaa auttaa.

   • Sanni

    Estenomi on nimenomaan kosmetiikan kemian asiantuntija. :)

    Hmmm… minun käsittääkseni taas ei. Esimerkiksi Liisan opintoihin ei juurikaan kuulunut kemiaa.

  • Sanni

   tunnetko ketään kosmetiikkakemistiä?

   Valitettavasti en, mutta täytyy katsella jos löytäisin jostain sellaisen haastateltavaksi :) Kiinnostaisi kovasti itseänikin.

   Sen verran tiedän, että Suomessa ei ole erillistä kosmetiikan kemistin koulutusta. Jos haluaa kemistinä erikoistua kosmetiikkaan, täytyy lähteä jatko-opintoihin ulkomaille. Näin minulle sanoi yksi kemisti eräällä yritysvierailulla kouluaikanani.

 8. Ulpu

  Tosi mielenkiintoinen postaus taas! :)Itsekin oon miettinyt millaista työ kosmetikaan maahantuonnissa olisi. Tästä olisi voinut lukea enemmänkin. :)

 9. NG

  Kiitos informoivasta postauksesta! Osaatko muuten sanoa, Suomen luonnonkosmetiikkamaisemaan perehtyneenä, onko eri sarjojen maahantuojilla/edustajilla kovaa kilpailua keskenään, vai pyritäänkö toimimaan yhteen hiileen puhaltaen sopuisassa hengessä?
  Täällähän ei vielä kovin runsasta valikoimaa ole, mieleen tulee lähinnä Lavera, Madara, Elysambre ja Sante… (ja sitten tietysti vanhat parrat Weleda ja Dr. Hauschka antroposofia-ideoineen, minkä takia pidän niitä vähän vastenmielisinä muistumina 30-luvun Saksan ajoilta…)

  • Sanni

   onko eri sarjojen maahantuojilla/edustajilla kovaa kilpailua keskenään, vai pyritäänkö toimimaan yhteen hiileen puhaltaen sopuisassa hengessä?

   Mulle on tullut sellainen kokemus, että puhalletaan yhteen hiileen. :)

   Mun mielestä muuten Suomessa on jo hurjan runsas luonnonkosmetiikkavalikoima. Kun piipahtaa jossain Ruohonjuuressa niin sehän alkaa jo melkein olla kuin luonnonkosmetiikan Sephora…. Sokokselta ja Stockaltakin löytää jo lukuisia merkkejä. Noiden mainitsemiesi lisäksi mulle tulee heti mieleen vielä Melvita, Urtekram, Estelle & Thild, Logona, Provida, Acorelle, Couleur Caramel, Born To Bio, K Pour Karite, Benecos, Marilou Bio, Tropicai, Green People, Lovea……

   • NG

    Totta, Logona, Melvita, Provida ja Urtekram ovat tuttuja ja melko yleisiä. En ollut varma, luetaanko Estelle & Thild luomutettuun kosmetiikkaan :)
    Marilou Biosta en ole ikinä kuullut, nuo muut olen nähnyt nettiblogeissa ja -kaupoissa.:)

 10. NG

  Törmäsin muuten netissä tällaiseen kauppaan, joka myy useaa luomusertifioitua sarjaa – joista osaa ei myydä Suomessa vielä lainkaan. http://www.naturalme.fi/

  Sivut ovat suomenkieliset, mutta kieli on hieman töksähtelevää, eli vaikuttaa ulkomailta käsin toimivalta firmalta (?). Oletko koskaan kuullut tästä liikkeestä, eli uskallatko suositella? Valikoima on kyllä kattava, myyvät mm. Miessence-sarjaa, jota olen kerran hankkinut eBayn kautta (ja ihastuin kovasti vartalovoiteeseen…)

 11. aurinko

  Luonnonkosmetiikasta puheenollen oletko testannut Marja Entrich ihonhoitosarjaa?Itse testasin viime viikolla eräässä ihonhoitopaikassa ja tykästyin heti.Tämä sarja ei vaan ole minulle vielä kovinkaan tuttu mutta olen kuullut paljon hyvää.

  • Sanni

   Moi aurinko! Olen kuullut Marja Entrichistä mutta en kokeillut.

 12. Tiltu

  Haaveilen (salaa) alanvaihdosta ja pohdin mielenkiinnonkohteitani, joista voisi jatkojalostaa ehkäpä tulevaa ammattia. Googletellessani mahdollisia sopivia aloja, joille suuntautua, pompsahti hakutulokseksi- mikäpä muu kuin- Karkkipäivä :D

  • Sanni

   ^_^ Hihi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.