Karkkipäivä
Karkkipäivä

Hemmetin Sveitsi – pitääkö sun olla niin upee?

Lähden huomenna Sveitsiin. Minulla on

a) mennyt totaalisesti hermo viime viikkoina matkaa suunnitellessa

b) aivan mahtava fiilis kun nyt vihdoin lähdetään <3

Sveitsi_1

Sveitsin ongelma? Maa on lähes liian upea. Siellä on ihan liikaa superlatiiveja.

Olen käynyt Sveitsissä kolmesti enkä koskaan unohda ensimmäistä reissuamme. Ajaessamme vuoristosolien läpi meni tämäkin loputon pälpättäjä hiljaiseksi, suunnilleen vain haukoin henkeäni majesteetillisten maisemien lipuessa ohi. Kuvankauniita kaupunkeja, turkooseja järvenselkiä, tyrmääviä vuoristomaisemia, leppoisia alppilehmiä kelloineen, silmänkantamattomiin vihreyttä ja upeaa luontoa…. Kaikki oli niin täydellisen postikorttimaista että se tuntui ihan klisheeltä. Mikä tämä tällainen paikka oikein on? Häh? Mielessäni Sveitsi oli edustanut virallisen jäykkää bisneselämää, kuivia ja prässättyjä liikemiehiä nahkasalkkuineen istumassa Zürichin hotellien auloissa sekunnilleen ajassa kulkevien kellojen alla. Pikku-Heidistä viis, minulle Sveitsi oli viileä, etäinen ja totinen.

Kunnes kävin siellä. Harvemmin ovat mitkään ennakkoasenteet kumoutuneet niin totaalisesti.

Nyt olen vieraillut maassa kolmesti ja ihastus vain syvenee. Jos minun pitäisi muuttaa johonkin maahan Suomen ulkopuolelle niin se olisi Sveitsi.

idSanni_Sveitsi

Suhteeni Sveitsiin on ihan erilainen kuin Kreikkaan. Kumpikin kuuluu suosikkikohteisiini, mutta eri syistä. Kreikka on kotoisa, lämmin, rakas. Vähän nuhruinen ja kiistatta ongelmainenkin. Siellä ovat saaret ja syvänsininen meri ja ihana Välimeren valo jonka kauneutta ei voi sanoin kuvailla. Kreikka on vanha ystävä. Sveitsi ja minä vasta tutustumme. Se on ylväs, puhdas, elegantti, siisti, raikas, moderni. Siellä on vuoria, suklaata ja juustoa. Siellä asiat toimivat.

Loppukuukauden ajan minun ja Sveitsin olisi tarkoitus syventää suhdettamme. Ensimmäisen viikon vietän misterin kanssa Zermatissa Matterhornin juurella patikoiden, samaan henkeen kuin viime kesänä Ranskan Chamonixissa. Seuraavat kaksi viikkoa ovat vielä auki, tarkoitus olisi reissata Sveitsin sisällä itsekseni äijän jäädessä Zermattiin kaverinsa kanssa vuorikiipeilemään.

En malta odottaa..!

Sveitsi_IMG_3026

Mutta miksi minulla meni hermo?

No, budjettilomailu Sveitsissä ei suju samaan spontaaniin tyyliin kuin esimerkiksi Kreikassa. Jos ollenkaan, budjetista riippuen. Ja toisekseen; miten sitä pystyy valitsemaan minne mennä? Jos olette koskaan käyneet Sveitsissä tai edes selailleet Sveitsin matkaesitteitä, teillä on varmasti jonkinlainen aavistus maan upeiden kohteiden ja joka nurkan takana lymyävien helmien kirjosta. Piskuisinkin alppikylä – ja jo pelkkä auto- tai junamatka sinne – saattaa härmäläisen epäuskoon idyllisyydessään. Lopulta on melkein ihan sama minne menee koska siellä on varmasti upeaa.

Minun luonteelleni tämä on suuri ongelma. En pidä valitsemisesta. Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä enemmän ahdistun. Siksi Ahvenanmaalla ja minulla synkkaa niin hyvin. ;) Kaikki on pienessä skaalassa ja vaihtoehdot rajatut = rauha sielussa.

Sveitsi_IMG_3028

Olen viettänyt viime viikot Sveitsin matkailuesitettä selaten. Aivan älytöntä hommaa. Käännän sivua, ja joka aukeamalla on 10 uutta ehdottomasti vierailun arvoista kohdetta. Sveitsi, älä viitsi..! Anna nyt edes pari ”jos olet Sveitsissä niin näe ainakin nämä…” -vinkkiä. Ei. Joka kantoni kylineen, järvineen ja linnoineen esitellään äärettömän houkuttavana, vaellusmaastoista puhumattakaan. Tämä maa ei päästä suunnittelijaa helpolla.

Eräs ystäväni on naimisissa sveitsiläisen kanssa, käännyin hänen puoleensa. Hänen vinkeistään päädyin siihen, että käyn ainakin Bernissä. (Kuka muu myöntää unohtavansa että Zürich ei suinkaan ole Sveitsin pääkaupunki vaan Bern..? :p) Mukaan valikoitui myös Ticinon alue, sillä en ole vielä käynyt Sveitsin italialaisessa osassa. 

Sveitsi_IMG_3031

Kun lopulta olin saanut reittiluonnostelman paperille, ryhdyin valitsemaan junapassia. Ei ole sitäkään tehty helpoksi. Tiesittekö, että pieni Sveitsi tarjoaa loputtoman valikoiman erilaisia passeja maan sisäiseen matkustukseen? On interrail-passin tyyppisiä lippuja erilaisilla pituuksilla kolmesta päivästä kahteen viikkoon perus- ja fleksi-versioina, on Half Fare –kortteja, on transfer-lippuja, ja jos pää ei vielä mennyt sekaisin niin vielä näiden yhdistelmiä. Siihen päälle alueelliset passit.

Ottaisitko kaiken kattavan mutta kalliin Swiss Travel Passin? Vai sopisiko Swiss Pass Flex paremmin tarkoitukseen? Liitettäisiinkö siihen vielä Half Fare Combi –ominaisuus? Vai riittäisikö pelkkä Half Fare? Tulisikohan lopulta kuitenkin edullisimmaksi matkustaa yksittäisillä Supersaver-lipuilla?

H-u-o-k-a-u-s.

Sveitsi_IMG_3023

Jos massia riittää niin valinta on varmasti yksi hailee. 15 päivän interrail-tyyppinen passi maksaa 440 frangia (n. 420€) ja oikeuttaa rajattomaan matkustukseen kaikissa junissa, busseissa, laivoissa ja paikallisliikenteessä.

Jos budjetti on rajallinen, huolellinen suunnittelu kannattaa. Lipuissa voi säästää aivan mielettömästi, mutta sen eteen saa todellakin nähdä vaivaa.

Hajotettuani melkein pääni päädyin Half Fare –korttiin ja Supersaver-lippujen kyttäykseen. Supersaver-liput ovat Sveitsin rautateiden halvin lipputyyppi, vähän niin kuin VR:n Veturitarjoukset, paitsi että niitä on saatavilla koko ajan. Niitä löytyy tietyille junavuoroille ja ovat sitä halvempia mitä aikaisemmin ne ostaa. Half Fare -kortti on 120 frangia maksava, kuukauden voimassa oleva lippu, jolla saa kaikki, jopa alennetut liput, vielä puoleen hintaan. Tällä yhdistelmällä esimerkiksi Zürich-Zermatt –junalipun sai hintaan 37,80, kun sen normaali hinta on 126 frangia. Kikkailu siis todellakin kannattaa.

Sveitsi_IMG_3033

Jos olisin varannut kaikki liput suunnittelemalleni reitille jo Suomessa, olisi lipuille tullut hintaa yhteensä vain 221 euroa. Reitti on Zürich-Zermatt-Locarno-Bern-Zürich. Mutta lopulta en halunnut sitoa itseäni ennalta lukkoon lyötyyn reittiin ja päivämääriin. Entäs jos haluankin jäädä pidemmäksi aikaa Zermattiin? Tai johonkin muuhun kohteeseen?

Ei, valitsen spontaaniuden. Se tarkoittaa vähän kalliimpia lippuja ja majoitusvaihtoehtojen niukentumista, mutta tällä mennään. Kaikkein parasta on matkustaa fiiliksen mukaan. :)

Sveitsi_IMG_3037

Jos rahat loppuvat, voin aina jäädä Zermatin mökkiin, ei varmasti huono vaihtoehto sekään.

Katsotaan miten ämmän käy! Täältä tullaan taas, Sveitsi! :)

Kommentit (30)

 1. Kaisa

  Sveitsi on i-h-a-n-a! Mutta todellakin, hemmetin Sveitsi! Olen reissannut Sveitsissä paljon ja oikeastaan ihan sama minne menee, huokailee vain imeissään, miten jossain voi olla niin kaunista. Turtuukohan niihin maisemiin koskaan..? Ainoastaan Bernin kanssa oma suhteeni ei ole oiken koskaan lämmennyt. Eniten aikaa olen viettänyt Bernin lähellä sijaitsevassa Thunissa, ja itselleni siitä on tullut jonkinnäköinen pieni maanpäällinen paratiisi. Samoin samoilla huudeilla sijaitseva Interlaken kuuluu samaan paratiisi-sarjaan :) Ihanaa Sveitsi-lomaa Sanni!! :)

  • Sanni

   Me pysähdyttiin kanssa Thunissa ja Interlakenissa vuoden 2011 reissulla, todellakin ihania paikkoja :)

 2. Jonttu

  Oii miten ihanasti sinulle sopii tuo vaaleanpunainen t-paita!

 3. koshka

  Kuulostaa aivan ihanalta! Itse palasin juuri kotiin Alpeilta, tosin Itävallan puolelta, ja mieleni vaeltaa vieläkin henkeäsalpaavan kauniissa vuoristomaisemissa..Ymmärrän enemmän kuin hyvin tuon suunnittelun vaikeuden, kun upeutta on vaan liikaa:D Toisaalta taas se, että joutuu valitsemaan upean ja mahtavan välillä tarkoittaa, ettei mikään vaihtoehdoista varmaankaan tule olemaan pelkästään ”ihan kiva” – eli rennosti vaan kohti huikeita maisemia ja mahtavaa reissua sinne! :)

 4. miisa

  Oi, innolla odotan kuvia Sveitsistä, kuulostaa ihanalta :)

 5. Miia

  Ymmärrän tunteen, minulla on vuosikymmeniä kestänyt rakkaussuhde Itävaltaan. Sweitsin ja Itävallan alpit ovat hyvin samalaiset – onhan mailla siellä yhteinen rajalinja. Oli mahtavaa olla Itävallassa laskettelemassa ja mennä siitä suksilla Sweitsiin. Ihan niin monta kertaa viikossa tai päivässä, kun huvitti. Itävalta on myös Sweitsiä huokeampi vaihtoehto.

 6. Amy

  Jaa-a. Pohjois-Sveitsi on minun mielestäni aikalailla tylsä. Etelä, autottomat kaupungit ja italiankielinen alue ovat kuitenkin ihania. Suoritin osan opinnoistani Genevessä, joten maa on sillä tavalla tuttu – nuorempana tuli siellä pörrättyä laskettelukeskuksissa.

  • Sanni

   Pohjois-Sveitsi on minun mielestäni aikalailla tylsä.

   Minä olen ollut P-Sveitsissä vain Zürichissä mutta se hurmasi läpikotaisin :) Niin kaukana kuvittelemastani tunnelmasta kuin olla voi.

   • Amy

    No Zürichissä on se hyvä puoli, että sieltä (kuin myös Baselista) on suhteellisen lyhyt matka upeaan ja idylliseen Alsaceen.

    • Sanni

     Sekin vielä… Ah, Sveitsi…

 7. Anna

  Tämä ei liity Sveitsiin, mutta pakko kertoa kokemukseni Noselta tilatuista tuoksunäytteistä joita sain seitsemän. Yksi ei muuten tuoksunut miltään, sisus oli pelkkää vettä!

  Kumma kyllä, en tykännyt niistä kuin yhdestä vähän. En yhtään tiedä miksi. Joko ne eivät osuneet kohdalleen, tai sitten makuni on kaupallisempi. Ne ovat kaikki liian voimakkaita omaan makuuni. Osa tuoksuu melkein maskuliiniselta.

  Omiksi suosikeiksini laitoin Diorin Forever and ever, Ralph Laurenin Romance ja Ralp Laurenin Polo sport woman. Nämä ovat kaikki kevyitä tuoksuja. Ehkä juuri siksi koin Nosen tuoksut melkeinpä migreeniä aiheuttaviksi…

  • Sanni

   Yksi ei muuten tuoksunut miltään, sisus oli pelkkää vettä!

   Ohoh…! Ja tähh…? Kannattaa varmaan laittaa palautetta.

   Minäkin muuten koin valtaosan Nosen analyysissä tarjotuista tuoksuista todella vahvoiksi ja osan myöskin maskuliinisiksi. Voisikohan tuo jotenkin liittyä niche-tuoksujen maailmaan..? Tunnen niche-tuoksuja niin vähän että kokemuksen pohjalta ei pysty sanomaan.

 8. Anna

  Korjausta edelliseen kommenttiini Nosen tuoksuista. ”en yhtään tiedä miksi en pitänyt niistä” – No just siksi, kun ne olivat niin voimakkaita tuoksuja eikä niistä mikään oikein ollut minulle mieluinen. Todennäköisesti Nosen valikoimasta löytyisi paremmin sopivia, nämä eivät vain kolahtaneet.

  • Sanni

   Sofíelle valitut tuoksut olivat muuten paljon kevyempiä kuin minun, tuli juuri mieleeni. Suuri osa sellaisia puhtaita, ”pyykinraikkaita” tuoksuja”.

 9. Kuorotipu

  ”Minun luonteelleni tämä on suuri ongelma. En pidä valitsemisesta. Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä enemmän ahdistun.”

  ”..vaihtoehdot rajatut = rauha sielussa.”

  Luin kohdat ääneen ja mun mies repes nauramaan. Mä ymmärrän siis erittäin hyvin nää valinnanvaikeusjutut :D

  Mahtavaa reissua :) Mä rakastan vuoristoa, Itävallan puolella Alpeilla pari kertaa tullut käytyä. Hinku olis jonnekin sinne suuntaan taas, mutta kun niitä kohteita on niin paljon…. :D

 10. Josefiina

  Sveitsissä asuneena (lapsena) sveitsin maisemien ihastelu tuntuu hassulta, sillä ne olivat paljon tutummat ja ”normaalimmat” :D

 11. siru

  Genevessä ja sen maaseudulla asuneena oon niin täysin samaa mieltä. Ilmasto on aivan ihanteellinen ja ne sanoinkuvaamattoman kauniit myslimainosmaisemat. Ikävä tulee muistellessa :) Ranskankielinen osa on vähän rennonman mentaliteetttinsa vuoksi suosikkiosani

  • Sanni

   Myslimaisemat… ^_^ :D

 12. Martta

  Juuri asiaa tänne tulevalle vieraallemme tutkineena päädyimme interrail one country-passiin, koska se oli kaikkein halvin vaihtoehto (8pv Sveitsi 239 euroa). Asun siis itse Sveitsissä (Valais) ja minulla on 1/2 tariffilippu aina voimassa:)

  • Sanni

   Loistovinkki (ainakin tulevia Sveitsi-reissuja varten), kiitos! :)

 13. LillyLollo

  Sveitsi on ihana! Mahtavaa matkaa!

  Odotan taas yhtä lähetystä Noselta. Tuoksut ovat tähän asti olleet enempi vähempi kamalia. Huonetuoksujen ystäville vinkkinä, että 500 ml saa 80 eurolla (Dr. Vranjes) Noselta, kun 100 ml voi Suomessa maksaa 30 euroa. Ennakkoon haistamatta on tietysti ikävämpi ostaa kuin lähiputiikista.

 14. Emma L.

  Olisi aivan ihana, jos kertoisit sitten kotiinpalattuasi matkaan kuluneen rahamäärän, edes suurinpiirtein. Itse olen ihastunut myös ikihyviksi Sveitsiin, vaikka Sveitsissä oleiltu vajaa viikko kesken interrailia menikin osin hampaiden kiristelyyn järkyttävän korkeiden hintojen vuoksi. Eli jos matkan jälkeen osaat antaa muitakin budjettivinkkejä, kiitän nöyrimmin jo etukäteen! Nykyisellään suunnitelmani ovat luokkaa ”sitten joskus kun olen rikas, lähden taas Sveitsiin”… Osoita suunnitelmani vääräksi! :D

  • Sanni

   Olisi aivan ihana, jos kertoisit sitten kotiinpalattuasi matkaan kuluneen rahamäärän, edes suurinpiirtein.

   Voin tehdä tämän ilomielin :) Tykkään budjettijaarittelusta :D

 15. Emmi

  Pakko kommentoida, kun oon ite veittänyt koko kesän Sveitsissä. Interreil-lippu tulee halvemmaksi kuin mikään SBB:n tarjoama vaihtoehto! Näin ainakin omalla kohdallani laskettuna! Siis One Country Pass Flexi, matkustuspäivien määrän voi valita.

  • Sanni

   Helkkari, tuon kun olisi tosiaan tajunnut jo Suomessa… :/

 16. Eleena

  Oi että, nyt olen kateellinen! Sveitsi on todellakin upea! Asuin pari vuotta Ticinossa, suosittelen Luganojärven pikkukyliä (esim. Morcote, Gandria) ja Centovallin aluetta.

 17. Ghui

  Koen itseni niin onnekkaaksi, että olen saanut mahdollisuuden asua Bern:issä. Nähtyäni postauksesi, tuli ikävä taas sinne. Ehkä pian täytyisi lähteä taas.

  • Sanni

   Arvaas kuka suuntaa tänään Berniin? :) Vien sulta terkkuja!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.