Karkkipäivä
Karkkipäivä

Helppoa budjettiruokaa: kolme suosikkia pakastekalasta

Kun valmistetaan pienen budjetin ruokaa, ovat säilykkeet ja pakasteosaston tuotteet ystäviäsi.

Pakastealtaan halvimpia proteiininlähteitä on pakasteseiti. 400 gramman pakkaus seitiä kustantaa halvimmillaan rapiat 2 euroa. 400 grammasta riittää kalaa kahteen tai kolmeenkin ateriaan, joten pakasteseiti on vielä purkkitonnikalaakin halvempi ruoka. :) Tonnaripurkista kun riittää yleensä vain yhteen ateriaan.

Käytän paljon myös kalakuutioita, suosikki on Pirkan Kahden kalan kuutiot. Seiti annospaloina on kuitenkin se kaikkein halvin.

Kalapata

Tomaattinen kalapata kasviksilla ja paahdetuilla vhh-leipäkuutioilla.

Opiskelija-aikoina en yhtään ymmärtänyt pakastekalan päälle – mitä tuosta nyt muka voisi tehdä? No vaikka mitä! Minun pakastekalakokemukseni rajoittuivat kalapuikkoihin…

(”Entisen elämäni” ruoanlaittotaidoista kertoo kaiken se, että soitin kerran siskolleni ja kysyin mitä raaka-aineita tulee tonnikalasalaattiin… Kirjoitin ohjeen ihan ylös silloiseen keittokirjaani..! ^_^)

Kolme suosikkiruokaani pakasteseitistä ovat tomaattinen kalapata, juustokuorrutettu uunikala ja kalaa kookoskastikkeessa. Todellisia ruoanlaittotaidottoman superhelppoja aterioita!

Kalapata2

Perusainekset kalapataan:

Tomaattimurskaa (alle 1€) + pakastekala (alkaen 2€) + pakastevihannekset, esim. Broccolimix (merkistä riippuen alkaen 2€/kg) + sipuli (0,10€/kpl)

Annoksella hintaa noin 2,10€.

Pilko sipuli ja freesaa pannussa. Kaada päälle tomaattimurska ja vihanneksia, anna kiehahtaa ja kypsyttele pari minuuttia (pakastevihannekset kypsyvät nopeasti, tuoreet vaativat pidemmän ajan ellet ole esikäsitellyt niitä keittämällä tai höyryttämällä). Mausta suolalla, pippurilla ja yrttisekoituksella (tai käytä valmiiksi maustettua tomaattimurskaa). Itse tykkään lisätä vähän chiliä tai sambal oelekia. Kaada päälle jäiset kalakuutiot. Jos käytät annosseitipaloja, anna niiden sulaa hieman ennen pataan lisäämistä ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Annoksesta saa ruokaisamman lisäämällä päälle raejuustoa tai paahdettuja leipäkuutioita.

Uunikala

Perusainekset uunikalaan (lisukkeet voivat toki olla mitä hyvänsä mutta tämä on minun perussetti):

Pakastekala (alkaen 2€) + sipulia (0,10€/kpl) + pakastepinaattia (alkaen 0,50€/pussi) + tuoretta tomaattia (n. 1€/2kpl) + ruokakermaa (alle 1€) + juustoraastetta (halvimmillaan n. 3€/500g).

Annoksella hintaa noin 2,95€.

Asettele kala uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Kasaa kalan päälle/ympärille pannussa kuullotettua sipulia, tomaattiviipaleita ja pinaattia. Kaada päälle reippaasti ruokakermaa ja viimeistele komeus juustoraasteella tai viipaleilla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia.

Uunikala2

Maustetulla ruokakermalla saa lisää makua, esim. Kolmen juuston ja Kolmen sipulin ruokakermat ovat hyviä, tai mausta ruokakerma itse esim. pippurilla ja sinapilla. Seesaminsiementkin (tai Gomasio) ovat pop.

Kalaakookoskastikkeessa

Perusainekset kookoskalalle:

Pakastekala (alkaen 2€) + pakastevihannekset (esim. Broccolimix, alkaen 2€/kilo) + sipuli (0,10€/kpl) + kookosmaito (merkistä riippuen alkaen alle 1€).

Annoksella hintaa noin 2,10€.

Tein juuri Ahvenanmaalla tästä vielä simppelimmän version käyttäen sipulin lisäksi ainoastaan savoijinkaalia. Voiko olla yksinkertaisempaa ruokaa, ja niin hyvää!

Pilko sipuli ja freesaa pannussa. Lisää vihannekset ja kypsennä. Mausta esimerkiksi Garam Masala -mausteseoksella, currylla tai pelkästään suolalla ja pippurilla. Kookosmaito tuo kuitenkin maun. :) Loraus soijakastikettakaan ei ole paha. Kaada sekaan kookosmaito. Kun kookosmaito on kuumentunut, lisää jäiset kalapalat. Kypsennä noin 5-7 minuuttia, kalat kypsyvät nopeasti.

Jos et muuten osaa maustaa (niinkuin en juuri minäkään), turvaudu seuraaviin: valkosipuli, sinappi, soijakastike, kuivatut yrttiseokset, curry, Garam Masala ja valmiit maustetahnat kuten sambal oelek. Näillä saa tosi helposti laimeaan sapuskaan makua!

*

Terveiset muuten siskoni työkaverille joka oli kuulema toivonut lisää ruokareseptejä Karkkipäivään..! ^_^ Bon appetit!

Kommentit (33)

  1. Pinja

    Kiitos Sanni! Olen opiskelija ja suosin edullisia ja terveellisiä ruokia ja nämä tulivat tarpeeseen! Tein juuri niitä tonnikalapullia ja hyviä olivat :) Kokeilen ehdottomasti kaikkea näitä!

    Ps. Blogisi on todella hyvä, ihan alkaa kaipaamaan aina sun juttuja jos et ole vähään aikaan postannut! (Vaikka postaustahtisi onkin todella huikea!! :) )

    1. Sanni

      Kiitos Pinja, toivottavasti pakastekalakin maistuu! :)

    2. Heidi

      Mullapa on sellanen jännä vika kun mielikuvituksettomuus. Siis ihan tosissaan musta ei luovuutta irtoa ollenkaan! Tai kyllä mä muille keksin kertoa mitä laittaa ruokaan, mutta itse kun mietin omia ruokia, niin mitään ei irtoa! Salaatteihikin aina kyllästyn, kun ovat sitä salaatti-kurkku-tomaatti-paprika-salaattijuusto -linjaa. Ja tähän nolo tunnustus: mulla on ravintolakokin koulutus…:S Ruokaa kyllä osaan laittaa, tosi hyvää, ja rakastan ruoanlaittoa, mutta kun pakko aina kaivaa keittokirja esiin kun vaihtelua kaipaa niihin muutamaan ruokaan mitä tulee pyöriteltyä. Ohjetta ja mittoja itsessään en yleensä edes lue, kunhan näen mitä aineksia tulee. Samoten kuin olen hyvä piirtämään ja maalaamaan, mutta mitään en saa paperille ennen kuin joku kertoo mitä tehdä. Siksi aivan ihana lukea näitä sun ruokajuttuja, saa ideoita nopeisiin arkiruokiin!:)

      1. Sanni

        Mullapa on sellanen jännä vika kun mielikuvituksettomuus. Siis ihan tosissaan musta ei luovuutta irtoa ollenkaan!

        Tunnistan tämän totaalisesti entisessä ruoka-minässäni..! ^_^ Tuijotin jotain raaka-ainetta ja olin ihan että MITEN ihmiset keksii mitä tästä valmistaa…? :D :D Omassa päässä kun ei ollut kuin ne pastaa + valmiskastiketta ja riisiä & wok-vihanneksia -yhdistelmät.

      Vastaa

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *