Hävikkiviikkovinkki: pakkanen ja piirakka ovat ystäviä

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Suomessa heitetään vuosittain menemään aivan käsittämätön määrä ruokaa, josta suurin osa tulee varmasti kaupan sektorilta, mutta myös kotitalouksien ruokahävikki on merkittävä.

Itse olen intohimoinen ruokajämien hyödyntäjä ja vaikka esimerkiksi lentomatkailullani en voikaan ylpeillä, niin ruokahävikin vähentämisellä voin. Heitän aniharvoin ruokaa menemään, niin harvoin ettei sitä tapahdu edes kuukausittain. Minulla on toimiva systeemi eikä ruoan hyödyntämistä tarvitse oikeastaan sen kummemmin edes miettiä, se tapahtuu automaattisesti.

Olen kirjoittanut aiheesta suositun postauksen jo aikaisemmin: Paljonko menee ruokaa roskiin? Tässä jutussa paljastin parhaimman hävikinsäästövinkkini:

pakastaminen

Pakastaminen on ilman muuta tehokkaimpia tapoja pidentää ruoan käyttöaikaa. Pakkaseen voi heittää leivän ja ylijääneiden ruoka-annosten lisäksi vaikka jääkaapin koko tuoreruokaosaston, niin ettei esimerkiksi matkalle lähtiessä jääkaappiin jääviä vihanneksia, maitotuotteita, lihaa ja kalaa tarvitse reissulta palatessa heittää roskikseen. Porkkanat, kesäkurpitsa, bataatit ja sen sellaiset on hyvä kypsentää (esim. höyryttää tai paistaa) ennen pakastamista, tuoreeltaan pakastettuna niiden rakenne voi kärsiä.

Pakastan ihan kaikkea juustoista kermaan ja omenoista avattujen tonnikalapurkkien jämiin (!). Vettyneet omenat käytin ruokaan, joka on hävikkivinkkini numero 2:

piirakat

Piirakka on ruokalaji, johon voi heittää melkein mitä tahansa ruoan jämiä, ja hyvää tulee :)

Onko jääkaapissasi juuston kannikoita? Nahistuneita porkkanoita? Parasta ennen -päiväänsä lähestyviä lihapullia? Avattu tofupaketti?

Kun heität nämä piirakkaan ja peittelet komeuden kermaisella tai juustoisella kuorrutteella niin kyllä maistuu. (Tai kaurakermaisella, jos olet vegaani :))

Yllä oleva kuva on erään juhannuksen jämäruokapiirakastani, johon käytin parsakaalia, kevätsipulia, graavilohta ja kirsikkatomaatteja. Nam!

Savutofu-parsakaalipiirakka

Moni varmasti osaa tehdä peruspiirakkapohjan, mutta heitän tähän perusohjeen jotta postaus vinkkeineen on kokonainen. :)

Suolainen piirakkapohja

3 dl vehnäjauhoja

125 g voita

1 dl kylmää vettä

Nypi pohja-aineet taikinaksi. Siirrä jääkaappiin lepäämään 10-15 minuutksi (helpottaa kaulimista mikäli aiot kaulia pohjan, mikäli vain painelet sen vuoan pohjalle ei lepoajalla ole niin väliä.) Taputtele pohja voideltuun vuokaan ja täytä täytteillä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Täytteen paksuus vaikuttaa paistoaikaan.

Extramakua saat muna-kerma/kermaviiliseoksella:

1 purkki kermaviiliä tai 2 dl ruokakermaa tai kermaa

2 munaa

Sekoita munakermaseos täytteisiin. Päälle voi vielä ripotella juustoraastetta.

Oma viljaton ja vähähiilihydraattinen piirakkapohjareseptini on tällainen:

1 dl Fibrex-hiutaleita

1 dl vehnäleseitä

1,5 dl mantelijauhoa

100 g voita

1 kananmuna

0,5 tl suolaa

Yhdistä piirakkapohjan jauhot ja suola, nypi joukkoon hieman lämmennyt voi ja lisää muna. Muna ei ole välttämätön. Painele/levitä taikina vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. Kasaa päälle täytteet ja paista vielä noin 30 minuuttia 200 asteessa (tarkista kypsyys paistoajan aikana, uunien tehokkuudet vaihtelevat).

Herkullisia piirakkahetkiä :)

Kommentit (8)
  1. Hyviä vinkkejä! Minun täytyy myöntää, että ruokahävikkiä tulee enemmän kuin pitäisi, koska en yksinkertaisesti ehdi tai osaa hyödyntää kaikkea pakastimettomassa sinkkutaloudessa :( Pakkauskoot tuppaavat olemaan turhan isoja ja toki joskus itsekin ostan enemmän kuin lopulta tulee käytettyä. Seuraavassa asunnossani olisi parasta olla pakastin. En malta odottaa, että pääsen muuttamaan.

    1. Pakastimettomuus on kyllä pöh :/ Ilman pakastinta minullakin menisi ruokaa hukkaan.

  2. Charming Nails
    12.9.2018, 14:56

    Mulla ei tule ruokahävikkiä oikeastaan ollenkaan. Olen nyt oppinut valmistamaan ruokaa yhdelle ihmiselle. Teen aina vuokallisen kerralla ja laitan puolet annosrasioihin pakkaseen. Syön usein eines pinaattikeittoa tai salaatteja niin ei mene aikaa ruoan laittoon eikä tule tehtyä liikaa ;D jos teen vaikka nakkikeiton niin se kyllä menee yhdellä ihmisellä kolmessa päivässä kun käyttää pakastealtaan keittoperuna-juurekset sekoitusta, muuten määriä on hankala hahmottaa. Ostan vaan sen verran mitä syön, käyn 2-3 kertaa viikossa kaupassa. Pakastan aika paljon ja otan sen verran sulamaan mitä syön :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *