Hampaanvalkaisua hiilellä

* Sis. mainoslinkkejä

Sain testattavaksi tuotteen, jollaista en ole koskaan kokeillut missään muodossa: hampaiden valkaisijan.

Testituotteeni Black & White Tooth Polish on 100% luonnollinen ja vailla kemikaaleja, siinä on vain yksi ainesosa: kookospähkinän kuoresta valmistettu aktiivihiili.

BlackWhite_ToothPolish_IMG_5381

Aktiivihiili imee itseensä tehokkaasti myrkkyjä, kemikaaleja ja likaa. Sitähän käytetään myös myrkytysten ensihoitoon estämään mahalaukkuun joutuneen myrkyllisen aineen imeytyminen niin ihmisillä kuin lemmikkieläimilläkin. (Viimeksi Totti sai lääkehiilihoitoa päästyään helmikuussa maitosuklaa-apajille….)

Hiilihammasvalkaisijan teho ja vaikutus on siis aika yksiselitteinen: aktiivihiilellä on likaa irrottava ja imevä vaikutus ja hampaiden pintaan hierottaessa se poistaa mm. teen, kahvin, viinin ja tupakan aikaansaamia värjäymiä.

Black & White Tooth Polish
Erikoisin koskaan blogia varten ottamani kuva? :)

Olen aina arastellut hampaanvalkaisuaineita, eikä minulla toisaalta ole ollut niille tarvettakaan. Huoleni hampaanvalkaisijoihin liittyen on ollut se, että eivätkö ne väkisin vähän vaurioita hampaan pintaa – jotkut aineet ilmeisesti oikeasti vaurioittavatkin.

Varmistin hammaslääkäriltäni mitä mieltä hän on aktiivihiilen turvallisuudesta ennen kuin aloitin testauksen, ja hiili sai hammaslääkäriltä vihreää valoa. On kuulemma turvallinen eikä vahingoita hampaan kiillettä, hammaslääkäri totesi että hänellä on itselläänkin käytössä aktiivihiiltä sisältävä hammastahna. Vasta saatuani tämän ”aamenen” uskalsin lähteä testaamaan tuotetta. :)

Black & White Tooth Polish

Hiiltä harjataan hampaisiin normaalin hammastahnapesun jälkeen muutaman minuutin ajan. Kostuta hammasharja ja kasta se jauheeseen, ja sitten vain harjailemaan.

Maahantuoja varoitti, että hiili saattaisi helposti pursuta syljen mukana suusta ja että suu on syytä pitää kiinni hiilihammasharjauksen ajan, mutta itse en huomannut mitään valumisia. Itse harjaustoimenpide ei ole mielestäni millään lailla sottainen, mutta jauhepurkki kylläkin on.

Kun purkin avaa, sieltä pöllähtää joka kerta jauhetta ja purkin kansi ja jengat ovat luonnollisestikin ihan mustassa pölyssä. Purkkia ei oikein voi käsitellä ilman että saa jauhetta sormiinsa ja pinnoille joilla purkkia säilyttää. Jauhe ei onneksi tahraa pintoja ja lähtee helposti pyyhkäisemällä ilman puhdistusaineita. Paljon reissaavana ihmisenä en pystynyt käyttämään jauhetta testiaikana säännöllisesti joka päivä, sillä en halunnut ottaa sottaavaa purkkia mukaan matkoille.

Hampaat_IMG_5410
Hampaat ennen hiilivalkaisutestiä

Black & White Tooth Polish

Koska hampaani ovat luonnostaan aika vaaleat vailla voimakkaita värjäymiä, en saanut tähän juttuun mitään raflaavia ennen/jälkeen-kuvia. Kuvissa ei näy juuri mitään eroa.

Hampaissani on sellainen monille kahvinjuojille tyypillinen hieman kellertävä ”kajo”, joka mielestäni kirkastui kahden kuukauden testijakson aikana hitusen, mutta lopulta muutos on niin vähäinen että sitä oli vaikea saada tallentumaan kameran silmään. Tuossa alemmassa kuvassa hampaat kyllä näyttävät ylempää kirkkaammilta, mutta kuka tietää kuinka paljon ero johtuu valaistuksesta tai kameran valkotasapainosta. Valitsin tuon hiilikuvan ”jälkeen”-kuvaksi, koska se oli ainoa jossa ylipäänsä näkyi sävyeroa.

Huomioita käytöstä;

 • Jauhe ei ole vaarallista jos sitä sattuu nielemään, ja varmaan sitä tuleekin harjailujen yhteydessä väkisinkin vähän nieltyä.
 • Vaatii parit purskutukset ja harjauksen puhtaalla hammasharjalla (ja hampaista riippuen myös lankauksen) että kaikki hiilihiukkaset lähtevät hampaista hiiliharjauksen jälkeen. Välillä hampaisiin jää vähän sellaista hiekkaista narskuvaa tunnetta, mutta tunne katoaa pian.

Plussat: luonnollinen tehokkuus, ei kemikaaleja, yksi ainesosa.

Miinukset: sotkeva purkki.

Black & White -hampaanvalkaisijaa myyvät Yliopiston apteekit, Stockmannit, K-Citymarketit, Sokos ja erikoisliikkeet kuten Ruohonjuuri. Purkin hinta on jälleenmyyjästä riippuen noin 20 €. Verkkokaupoista sitä saa edullisimmillaan Biodellystä * (18,90€) ja House Of Organicista * (19,90€).

15 gramman purkin luvataan riittävän noin 90 käyttökertaan. Tuotetta voi käyttää päivittäin tai kunnes saavuttaa toivotun tuloksen ja värjäymät ovat kadonneet.

.

Millaisia kokemuksia teillä on hampaanvalkaisijoista? Käyttääkö moni teistä sellaisia säännöllisesti?

Kommentit (36)
 1. Minulla on vastaava isompi purkki (en muista nimeä) käytössä aina silloin tällöin. Kyllä huomaan sen hiukan vaalentavan kahvin aiheuttamia värjääntymiä, mutta tosiaan minunkaan hampaat eivät kovin paljon edes kaipaa ko.käsittelyä. Käytän siis silloin tällöin tasoittamaan tilannetta ja lähinnä uteliaisuuttani testasin tuotetta! ?

 2. Itse olen kanssa todella tarkka näistä ja jos ostan edes vahingossa hammastahnan, jossa lukee valkaiseva, jätän käyttämättä. Suurin osa kun perustuu jollain tapaa hankaavuuteen tai sitten kemikaaleihin. Olen saanut myös käsityksen, että tuotteet aiheuttavat usein inhottavan kierteen, eli tavallaan eism. hangatessaan saavat hampaan myös aina värjäytymään uudelleen ja jopa ehkä laajemmin.

  Tuo hiili kiinnostaisi, koska siinä haitat varmasti vähäisempiä. Olisivatko jopa minimaalisia? Mutta silti mietin,että onko tuon koostumus yhtään rakeinen? Että jos esim sähköhammasharjalla jynssäisi, toimisiko se vähän edes hioen? Koska miksi muuten sitä edes pitäisi hammasharjalla laittaa, eikö tällöin sen voisi vaan sormella levittää, jos teho ei perustu yhtään hiomiseen. Vai onko tuo tosiaan ihan tomumaista kuin joku tomusokeri? Mitään hiomista en halua, mutta pieni valkaisu olisi jees. Minulla vihloo hampaat niin pahasti nykyään, että pitää olla tarkka näiden kanssa :D

  1. mietin,että onko tuon koostumus yhtään rakeinen?

   Koostumus on hyvin hienojakoinen, harjatessa ei tunnu mitään ”narsketta” tai hiovaa tunnetta hampaita vasten. Tai ainakaan mä en tunne, voihan olla että joku herkkähampaisempi tuntisi..? Mulla ei hampaat vihlo kovin herkästi. Jauhe on melkein kuin tomua, mutta sen verran siinä on rakeisuutta että joskus, jos ei ole huuhtonut suuta tarpeeksi hyvin harjauksen jälkeen, jää tunne kuin suussa olisi pieniä hiekanjyväsiä.

   Koska miksi muuten sitä edes pitäisi hammasharjalla laittaa, eikö tällöin sen voisi vaan sormella levittää, jos teho ei perustu yhtään hiomiseen.

   Uskon että varmasti voisi sormellakin levittää (ja jättää vaikuttamaan hampaan pintaan pariksi minuutiksi), mutta harjalla jauheen saa levitettyä helpommin ja tehokkaammin. Moni varmaan kokisi sormella laiton jotenkin inhottavana verrattuna harjaamiseen, veikkaisin että siksikin jauhe neuvotaan laittamaan harjalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *