Meikkivoiteita, hymyjä ja saippuaa – harjoittelussa luonnonkosmetiikan tehtaalla

Olin viime viikolla työharjoittelussa Flow Cosmetics -luonnonkosmetiikkamerkin tehtaalla Riihimäellä. Se olikin yksi vuoden kiinnostavimpia viikkoja, ai mitä kaikkea kosmetiikkanörtti saikaan oppia..! <3

Tänään kokemuksia tehdasviikosta :)

Flow Cosmetics (entinen Flow Kosmetiikka) on torniolaisen Riitta Jänkälän vuonna 2003 perustama yritys. Kaikki sai alkunsa kotikeittiössä äitiyslomalla valmistuneesta laventelisaippuasta, ja tänä syksynä, 15 vuotta myöhemmin, Flow Cosmetics on lanseerannut Suomen ensimmäisen luonnonkosmetiikan meikkisarjan. Flow’n tuotteita viedään yhteensä kahdeksaan maahan Itävallasta Hongkongiin.

Mukana on tänä päivänä koko perhe Riitan miehestä lapsiin. Estenomi-kampaaja tytär Suvi on virallisesti yrityksen markkinointijohtaja mutta moniosaajana hänellä on sormensa mukana monessa muussakin sopassa, ja Suvi osallistuu myös tuotekehitykseen. Pienessä yrityksessä tietysti kaikki tekevät lopulta vähän kaikkea :)

Marika vatkaa shea-voita

Riihimäen tehtaalla vallitsee kotoisa tunnelma. Käy nopeasti selväksi että täällä on töissä iloisia ihmisiä jotka viihtyvät töissään. Hyväntuulisen tuotantotiimin muodostavat Riitan, Suvin ja Suvin laborantti-veli Joonaksen lisäksi estenomi-Jenni joka vastaa mm. meikkien valmistuksesta, vasta 18 täyttänyt laborantti-Salla (”meidän lapsi!”), tekstiilidesignerin töistä Flow’lle siirtynyt Marika jonka käsialaa on mm. monen pakkauksen design sekä ”saippuavelho”-Henri.

Varastosta vastaa Satu ja markkinoinnin assistenttina ja mm. Flow’n kotisivu-vastaavana häärii kosmetiikan nettikauppa-addiktiksi tunnustautuva Heidi. (”Se tuntee melkein kaikki brändit, kysy siltä mistä vain..!” Suvi nauraa.) Lisäksi tuotannossa touhuaa harjoitteluviikollani kaksi kosmetologiopiskelijaa Riihimäen Hyriasta.

Tiloissa on myös Flow Cosmeticsin tehtaanmyymälä. Se löytyy osoitteesta Kylänraitti 7.

Viikko alkaa tehdaskierroksella. Tuotannon puolella on kaksi tilaa, joista toisessa (kuvassa) valmistetaan vain saippuoita ja shampoopaloja.

Toisessa tilassa valmistuvat meikit ja ihonhoitotuotteet.

Meikkien valmistus on sanalla sanoen värikästä puuhaa, väripigmentit tarttuvat herkästi vaatteisiin eikä labratakkeja ole mahdollista saada täysin puhtaaksi meikkiliasta vaikka niitä pesisi loputtomiin 90 asteessa.

Hiljattain meikkien tuotantotiloissa koettiin murhamysteerimäisiä hetkiä kun poskipunan punaista pigmenttinestettä pääsi leviämään värikannun fuskattua. Tila näytti kuulema kuin veriteon jäljltä ja ”veristen” jalanjälkien siivoamisessa oli mennyt tovi jos toinenkin :)

Suvi Kunnari

Villiinnyn mineraalimeikkien pigmenttivarastossa. Täällä sekoitellaan ja punnitaan ihoni ylimpiä ystäviä:)

Suvi kertoo Korento-meikkisarjan ja Flow’n alkuperäisen mineraalimeikkisarjan eroista ja saan kuulla mineraalipigmenttien pinnoitukseen käytetyistä teknologioista. Korento-mineraalipuuterissa käytetään lesitiinipinnoitetta ja esimerkiksi Everyday Mineralsin Jojoba-pohjassa jojobaesteripinnoitetta. ”Perus”mineraalipohjassa käytetään pinnoittamattomia pigmenttejä.

Päivän aikana pääsen saippualinjalle viimeistelemään myyntiin menevien saippuoiden reunoja; ne hiotaan käsin. Käteni kramppaavat jo alle tunnin hiomisen jälkeen..! :D Vaatii selvästi tottumista ja ergonomisesti hyvää tekniikkaa. Henrillä tämä on hallussa. Siirryn pakkaamaan ja päivämääräleimaaman saippuoita. Käteni kiittävät ^_^

Seuraavana harjoittelupäivänä pääsen seuraamaan Korento-sarjan meikkivoiteen valmistusta.

Jenni sekoittaa yhteen mineraalipigmentit ja rasvapohjan. Rasvapohja koostuu ns. teknisestä rasva- ja vahaosasta sekä hoitavien öljyjen (puolukka, ruusunmarja, mustaherukka, mustikka ja tyrni) osasta.

Meikkivoidemassa homogenisoidaan, minkä jälkeen se jää hetkeksi lepäämään ja tasaantumaan lämpökaappiin. Sitten se kaadetaan purkkeihin. Kun massa on jäähtynyt, pakkaukset suljetaan, tarroitetaan ja pakataan. Korento Berry Vitamin Cream Foundation on valmis :)

Kysyn, mitkä ovat Flow Cosmeticsin bestseller-tuotteita. Henkilökohtainen suosikkini Ruusuvesi paljastuu yhdeksi niistä :) Muita bestsellereitä ovat klassiset shampoopalat sekä puhdas sheavoi.

Seuraavana aamuna pääsenkin seuraamaan sheavoin käsittelyä.

Kuvan erehdyttävästi kermavaahtoa muistuttava herkkumassa on vatkattua sheavoita. Käsittelemätön sheavoi on sen verran jähmeää että sitä on hankala työstää iholla, siksi kosmetiikkatuotteissa käytetty shea yleensä kuohkeutetaan vatkaamalla.

Vatkausprosessi kestää useita tunteja. Kun massa on saavuttanut toivotun rakenteen se purkitetaan. Ei muita käsittelyjä, ei lisäaineita. Shea- eli karitevoi toimii ihonhoidossa pehmentäjänä ja okklusiivina, se muodostaa iholle kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon. Puhdas sheavoi on parhaita luonnollisia vastineita synteettisen kosmetiikan käyttämille vaseliinille ja parafiiniöljylle.

Loppupäivän omistan meikkivoidenäytteiden purkitukseen. Asiakkaat janoavat näytteitä uusista meikkipohjista ja näillä on kiire :)

Kosmetiikan valmistus on monelta osin kuin kokkausta, ja tuotantotilat muistuttavatkin suurkeittiötä lämpölevyineen, vatkaimineen, kulhoineen ja spaatteleineen.

Keskiviikkona valmistuu poskipunaa.

Torstaina uppoudun viikon mielenkiintoisimpaan projektiin: oman kosmetiikkatuotteen valmistukseen. Suvi oli heittänyt minulle viikon alussa idean oman tuotteen valmistuksesta, ja pitkään pähkäiltyäni päädyin hoitavaan peiteaineeseen.

Tuotteen reseptiä en tietenkään osaa luoda, vaan Suvi kehittelee sellaisen tuoteideani pohjalta. Saan kuulla että toiveeni on aika haastava, eikä Flow’lla ole aikaisemmin valmistettu tämän tyyppistä tuotetta. Peiteaineen koostumus eroaa lopulta yllättävän paljon meikkivoiteesta, sen täytyy olla peittävämpi mutta samalla ohut ja kerrostettava. Lisäksi toivoin peiteaineeseen hoitavuutta.

What’s cooking?

Suvilla on reseptiin kaksi ehdotusta, toinen rasvaisempi ja toinen ohuempi, seerumimainen.

Versio 1: näyttää hyvältä purkissa – pettää iholla

Lyhyesti: ensimmäinen epäonnistui. Suvi oli alusta saakka epäileväinen sen suhteen, liittyen mm. menetelmään jolla pigmentti tulisi sekoittaa tuotteen voidepohjaan (Flow’lla ei ollut välineitä tähän menetelmään).

Voide näytti kyllä erittäin lupaavalta aina siihen saakka kunnes kokeilimme sitä iholle… peittävyyskin oli erinomainen mutta voide rullaantui täysin.

Jatkoimme seuraavana päivänä ohuemman version parissa (resepti kuvassa), ja tämä toimi jo paremmin. Se ei rullautunut, mutta ei toisaalta tuntunut niin hoitavalta kuin mitä ajoin takaa. Ajatuksissani siinsi ikäänkuin luonnonkosmetiikan ”BB-peiteaine”, mutta saimme kokeilun tuloksena liquid-to-powder-tyyppisen seerumipeiteaineen :) Se todella kuivuu ihan puuteriseksi ja kiinnittyy ihoon älyttömän hyvin.

Erittäin mielenkiintoista ja opettavaista :)

Harjoitteluviikko päättyi Custom-Korento-projektiin.

Olen todella ihastunut Korento-sarjan öljypohjaiseen sävytettyyn seerumiin, mutta sen peittävyys ei ole minulle riittävä. Sain labrapäivien päätteeksi tilaisuuden miksailla itse oman versioni Korento-seerumista erilaisilla peittävyyksillä. Valmistin kolme versiota, jotka vaikuttivat iholla erittäin hyviltä..!

Talven tullen testaan ne vielä kunnolla.  :)

Olipa antoisa viikko! Opin paljon ja tutustuin kivoihin ihmisiin. :) Sain myös aiempaa paremman kuvan kosmetiikan tuotantoalan ammateista ja miten tehtävät pienellä perheomisteisella kosmetiikatehtaalla jakautuvat.

Ja kotiin mukaan lähti kimara itse valmistettuja koetuotteita :)

Suuri kiitos Flow’n koko porukalle :) <3

kauneus luonnonkosmetiikka
Kommentit (22)
 1. WOU! Mieletön viikko ja uskomatonta saada nähdä miten noita tehdään. Todella läpinäkyvää toimintaa :)

  1. :)

   Oli todellakin huisin kiva viikko :) Kaikesta sain kysellä ja kaikkea kuvata, mikään ei ollut ”salaista” :) Ja niin kärsivällisesti jaksoivat minun loputtomiin kysymyksiin vastailla ja selittää auki niin saippuaprosessit kuin hiilivedyn kaavat… :D

   1. Mäkin ihmettelen tuota läpinäkyvyyttä. Mutta siis hieno homma. Peukun laittaisin tähän, jos osaisin :)

    1. Mä voin laittaa sun puolesta: 👍 :)

 2. Ihan älyttömän mielenkiintoista! Kiitos kun kävit, koit ja jaoit! :)

  1. Kivaa kuulla että juttu kiinnosti teitäkin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *