Fleurs de Bach – tuoksuseurani matkalla

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly. * Sis. mainoslinkin

Minulla on ollut matkalla mukana kokonaista kuusi tuoksuseuralaista :)

Sain Biodellyltä esiteltäväksi ranskalaisen Elixirs & Co’n Fleurs De Bach -tuoksusarjan, ja koska tuoksut ovat niin pieniä (30 ml), päätin ottaa koko sarjan matkalle mukaan. Se olikin hyvä idea, sillä kotioloissa minun olisi paljon vaikeampi keskittyä tutustumaan näin laajaan, kokonaisen kuuden tuoksun sarjaan. Kotona tutustumista hidastaa oma tuoksukokoelmani, sillä ihan varmasti tulisi tottumuksesta tartuttua myös niihin omiin suosikkituoksuihin, en varmaankaan ”jaksaisi” pysytellä vain testituoksuissa.

FleursdeBach_IMG_2327

Nyt olen kohta neljän viikon ajan käyttänyt pelkästään Fleurs de Bach -sarjaa ja tuoksut ovat tulleet tosi tutuiksi ja suosikit erottuneet joukosta. Tosi mukava projekti :) Kun näitä pulloja on katsellut milloin minkäkin majapaikan hyllyn reunalla, niistä on tullut tavallaan kavereita :)

Fleurs de Bach -sarja pohjautuu tohtori Bachin terapeuttiseen kukkien ja yrttien kokoelmaan, tästä nimi ”Bachin kukat”. Minulle Bachin kukat ovat aikaisemmin tuttuja yrttitipoista, joita eräs lukija suositteli minulle avuksi lentopelon hallintaan. Bachin alkuperäisiä kukkauutteita on 38. Kukin Fleurs de Bach -sarjan aromaterapeuttisista tuoksuista pohjautuu tiettyyn sekoitukseen Bachin kukkauutteita. Ecocert-sertifioidut tuoksut ovat 100% luonnollisia ja ne valmistetaan Ranskassa. Sarjassa on neljä eau de toilette -vahvuista ja kaksi eau de parfum -vahvuista tuoksua.

Aromaterapeuttiset tuoksut ovat muuten hyvin erilaisia kuin ”tavalliset”, synteettisiin tuoksuainesosiin pohjautuvat hajuvedet. Aitoja eteerisiä öljyjä ja kukkauutteita sisältävät aromaterapeuttiset tuoksut ovat moniulotteisempia ja hitaammin avautuvia. Usein ne ovat myös nopeammin iholta haihtuvia, kuten melkein kaikki luonnonkosmetiikan nestemäiset (vesi/alkoholipohjaiset) tuoksut. Fleurs de Bach Edp-vahvuudet pysyvät poikkeuksellisen hyvin, ja niitä tarvitsee suihkauttaa vain ihan vähän vahvan tuoksun luomiseksi.

Aloitetaan lemppareistani. :)

FleursDeBach_Audace_IMG_2330

Audace edt – stimuloiva

LEMPPARI

Tuoksunuotit: frangipani, ylang-ylang ja mausteet. Avainsanat: lämpö, pehmeys, makeus, puuterisuus.

Aromaterapeuttinen vaikutus: parantaa ja palauttaa itseluottamusta.

Pehmeän jälkiruokamainen Audace hurmasi minut aika lailla välittömästi. Mieleen tulee marsipaanileivos, mutta Audacen makeus ei ole yhtään imelää tai terävää. Se pehmenee puuteriseksi heti ensimmäisen minuutin aikana ja jättää iholle hillityn, äärimmäisen pehmeän frangipanihunnun. Ylang-ylang voi joissain tuoksuissa olla hyvinkin voimakas, Audacessa se kareilee taustalla raukeana ja miellyttävän mietona. Tuoksu, johon on todella helppo ihastua. <3

FleursDeBach_Harmonie_IMG_2302

Harmonie edt – rauhoittava

LEMPPARI

Tuoksunuotit: vesimeloni, viikuna ja vanilja. Avainsanat: lempeän vihreä makeus.

Aromaterapeuttinen vaikutus: välittömästi rauhoittava.

Viikuna, ahh, yksi niitä tuoksuja jotka aina vetävät minua puoleensa kun näen sen mainittuna tuoksukuvauksessa. Viikunassa on jotain jännää ja persoonallista, nenäni aistii sen samanaikaisesti hedelmäisenä ja raikkaan mausteisena. Harmonie-tuoksussa viikuna on paketoitu suloisen pehmeästi miedon makean vesimelonin ja rauhoittavan vaniljan syliin, tämä cocktail on vain jotenkin aivan ihastuttava.

Aamuisin Audace ja Harmonie usein kilpailevat siitä kumpaan tartun, ja pullojen vajausasteen perusteella Harmonie näyttää olevan voitolla! ^_^ Vaikka ajattelisi, että aamuisin haluaisi potkun stimuloivaa tuoksua, päätyy rauhoittava Harmonie iholleni kaikkein useimmin. <3

FleursDeBach_Allegresse_IMG_2271

Allégresse edt – energisoiva

Tuoksunuotit: bergamotti, verbena, puun tuoksu. Avainsanat: sitrus, yrttisyys, vihreys, raikkaus.

Aromaterapeuttinen vaikutus: energisoiva, uudistava, innostava.

Raikas Allegresse avautuu sitruksisena ripauksella mausteista anista, kunnes pohjan aromaattiset puunuotit ottavat vallan. Allegresse on mielenkiintoinen ja moniulotteinen tapaus, mitä enemmän tätä tuoksuttelen, sitä enemmän erotan siellä uusia tuoksunyansseja.

Aluksi haistoin Allegressa lähinnä verbenan eli rautayrtin syvän yrttisen, sitruksisen sävyn, sitten aloin aistia sydämessä pirteää ja aavistuksen makeaa anista (jota tosin ei mainita virallisessa tuoksukuvauksessa joten tämä on vain minun nenäni kokemus :)) kunnes löysin joukosta myös jotain tumman pippurista. Vihreyden haihduttua iholle jää lämmin, puinen pohjatuoksu. Jännä, persoonallinen tuoksu. Raikas, sitruksinen vihreys yhdistettynä aromaattiseen puuhun, siinä Allegresse tiivistettynä.

FleursDeBach_Felicite_IMG_2340

Félicité edt – rentouttava

Tuoksunuotit: salvia, laventeli, bergamotti, eukalyptus. Avainsanat: yrttinen, lämmin, mentolinen.

Aromaterapeuttinen vaikutus: rentouttava, tyynnyttävä.

Pakko sanoa että jännästä Félicité-tuoksusta tulee ensimmäisenä mieleen Carmolis-yrttitipat..! Hajuvesimäisenä versiona, tietenkin, ja ”Carmolis-efekti” tekee pian tietä lempeän uneliaalle laventelille. Yrttisyyden haihduttua jäljelle jää rentouttavan pehmeä cocktail laventelia ja lämmintä eukalyptusta. Tämä on tuoksu, johon haluaisi verhoutua flunssassa <3 Se lämmittää ja rauhoittaa.

FleursDeBach_Vivacites_IMG_2282

Vivacités de Bach edp

Intensiivisen puinen tuoksu.

Alkutuoksu: piikkiherne, rantasappi.

Sydäntuoksu: valkopyökki, valkokastanja, oliivi.

Pohjatuoksu: lehtikuusi ja sinappi.

Nämä virallisen tuoksukuvauksen ilmaisut eivät rehellisesti sanottuna oikein sano minulle mitään, sillä en esimerkiksi tiedä, miltä rantasapin tai valkokastanjan tulisi tuoksua. Siksi kuvailenkin tuoksua mieluummin omin sanoin. (Sinappia en Vivacite’ssa ainakaan haista…! :D)

Kuvailisin tuoksua erittäin puiseksi, tummaksi ja maskuliiniseksi. Vivacites onkin selvästi unisex-tuoksu ja sopii kenties paremmin miehelle. Tuoksu avautuu aluksi hyvinkin kipakan intensiivisenä, ja on mielestäni parhaimmillaan noin tunnin kuluttua jolloin se on pehmentynyt puuterisen aistikkaaksi. Edp-vahvuisena se pysyy iholla pitkään, monta tuntia.

Puisen tummuuden keskellä väreilee jokin ihanan mausteinen ja mesimäinen häivähdys, kuin jotain keltaista syvän metsänvihreän ja ruskean maan keskellä. Näen tuoksut myös väreinä. Vivacites on kompleksi ja hieno tuoksu. Ei helppo, mutta upea ja varmasti palkitseva etenkin maskuliinisten puun tuoksujen ystäville. Ai että mä rakastan tuoksujen maailmaa! Tämä yhteistyö oli varmasti vuoden kivoimpia! ^_^ <3

FleursDeBach_Presence_IMG_2311

Présences de Bach edp

Intensiivinen kukkaistuoksu.

Jos tykkäät raikkaan voimakkaasta, pursuavasta kukan tuoksusta, tsekkaa tämä erittäin intensiivinen tuoksu. Ehkä kukkaisin parfyymi jota olen koskaan haistanut.

Alkutuoksu: rohtorautayrtti, kärhö.

Sydäntuoksu: villiruusu, kuusama.

Pohjatuoksu: mänty, tammi, villiomena.

Jälleen, virallinen kuvaus ei kerro minulle tuoksusta paljonkaan. Esimerkiksi kärhö, miltä se tuoksuu…? Fragrantica-sivuston tuoksupyramidi vastaa enemmän sitä mitä minä haistan; valkoisia kukkia, kuusamaa, aavistus verbenaa.

Vivacitesin tavoin tämä tuoksu kestää iholla pitkään. Suosittelen vain yhtä suihkausta kerrallaan, tuoksu on sen verran intensiivinen.

FleursDeBach_IMG_2256

Hintatietoja:

Fleurs de Bach eau de toilette -tuoksut 30 ml / 30€

Fleurs de Bach eau de parfum -tuoksut 30 ml / 44 €

Fleurs de Bach -tuoksut löydät Biodellyn valikoimasta täältä. *

Sarjaa maahantuo Rimita Green.

Kommentit (13)
 1. Mä luulen, että kärhö on tässä kohtaa vain ”huono suomennus”. Korrekti kylläkin, mutta huono. Suurin osa kärhöistä ei tuoksu juuri miltään. Mutta niistä on toki jalostettu vahvastikin tuoksuvia lajikkeita, jotka tuoksuvat lähinnä orvokilta, mantelilta tai vaniljalta. Suomennus on ”huono” siinä mielessä, ettei kärhö (ainakaan nimeltään) ole meillä ehkä niin tunnistettava puutarhan asukki. Suosisttu kylläkin. Plus että ”kärhö” on äärimmäisen ruma suomenkielen sana.

  Ei tarvitse kuitenkaan mennä kuin Viroon, kun kohtaat hulluja kärhö(Clematis)harrastajia ja -jalostajia. Mä luulen, että tämä on enemmänkin imagollinen ainesosa, joka toimii jossain muuallla kuin Suomessa. Kärhö on nimittäin tunnettu ainakin yhdestä asiasta: Se kukkii. Melko luotettavasti ja p-a-l-j-o-n-. Ja värikkäästi. Valkoisesta purppuraan ja kaikki vaaleat, siniset, punaiset, vaaleanpunaiset, liilat ja violetit jne kuviteltavissa olevat yhdistelmät siitä väliltä.

  Samoin kuin veikkaisin rohtorautayrtinkin olevan. En tiedä, miltä se tuoksuu, jos miltään. Rauta sinänsä on yleensä aika epämiellyttävä, verinen, haju. Sen sijaan tuo verbena (siis rohtorautayrtti) pitäisi olla lähes yliluonnollinen kasvi ominaisuuksiltaan. Siellä, missä se kasvaa… Meillä kun ei kasva (paitsi puutarhassa viljeltynä) ei osata ehkä ymmärtää tuoksun maagisuutta?

  Saattaa siis olla kokonaan mutuakin, mutta veikkaisin mielikuvilla olevan iso vaikutus tuoksun ”myyvyyteen”… Molemmat kasvit kukkivat valkoisesta vaaleanpunaisen ja purppuran kautta violettiin jne. Ja eritoten kärhö aika näyttävästikin. Ehkä sillä on haettu enemmän sitä mielikuvaa hyvin kukkaiseen tuoksuun?

  1. Wow Tiia, sinulla on tietoa vaikka mistä…! ? Kärhö ei tosiaan sano(nut) minulle mitään. Sen sijaan rohtorautayrttiin törmään usein suomennoksena verbenan yhteydessä. Tarkoititko rohtorautayrtti-kommentilla, että kasvi ei välttämättä tuoksukaan siltä miltä olemme tottuneet verbenan tuoksuvan?

   1. Muahahhaa! Ei kyllä ole. Lähinnnä tykkään pohtia ja ylianalysoida turhanpäiväisyyksiä. Tosin kasveista, varsinkin huonekasveista, voisin kyllä kirjoittaa jonkinmoisen, laajankin, ”älä-tee-näin”-listan:)

    Mun mielestä vaan kÄRhÖ ja RohtoRautaYRtti ovat melko rumia ja suomenkielen sanoja. Niissä on paljon ärriä ja ääkkösiä. Enkä itse käyttäisi kumpaakaan sanaa Suomen markkinoinnissa. Sanoisin ehkä clematis ja verbena. Kuulostavat siltä, että tarttuisin puteliin uteilaisuuttani. Kährö&rohtorautayrtti-etikettiä kantavaan pulloon en.

    Mä en tiedä miltä rohtorautayrtti oikeasti tuoksuu. En myöskään tiedä, miltä tuoksuu verbena kosmetiikassa. Jos en ole ihan hakoteillä, veikkaisin, että kasvi sinänsä ei tuoksu juuri miltään tai hyvältä ainakaan. (Sekin kuitenkin kukkii runsaasti. Niin kuin tekee kuusamakin, joka sentäs tuoksuu…)

    Sen sijaan veikkaisin, että maissa, joissa ko kasvit ovat paremmin tunnettuja, luovat ne täysin erilaisia mielikuvia. Runsaasti, hienoissa väreissä, kukkivia jne. Tulee ”tuoksunmukainen”, kukkainen fiilis.

    Verbenan suhteen tarkoitin myös, että uskoisin sen luovan täysin erilaista mielikuvaa sellaisissa maissa, missä se on tunnettu. Sillä on kansanperinteessä vahva sija (meillä ei, koska se ei luonnonvaraisena kasva täällä). Hyvin taikauskoisissa Etelä-Euroopan maissa se suojelee paholaiselta, toimii aborttina, mutta myös synnytyksen käynnistäjänä. Lisää seksuaalista halukkuutta, mutta toisaalta myös toimii vahvana unilääkkeenä. Lisäksi sillä on ”tietääkseni” jopa tyrehdytetty Jeesuksen haavat ristiinnaulitsemisen jälkeen jne. Verbenalla kerrotaan olevan vaikka mitä yliluonnollisia voimia. Siis maissa, jossa kasvi on tunnettu, liitetään siihen roppakaupalla ns. vanhan kansan uskomuksia ja taikauskoa. Joten epäilisin verbenan nimenä olevan varsin myyvä jossain vähän etelämpänä. Täysin riippumatta siitä tuoksuuko ko kasvi oikeasti miltään.

    Lähinnä siis halusin hämmästellä suomenkielisessä markkinoinnissa otettua linjaa… Joku pätevämpi biologi onneksi varmaan korjaa nämäkin uskomukseni ja olettamukseni jälkikäteen…

    1. Ps. Mä myös näen tuoksut hyvin vahvasti väreinä. Varsinkin suuria tunteita herättävät. Niin hyvässä kuin pahassakin. (Olen pahoillani, mutta) Liila/violetti on yksi traumaattisimpia ja kamalimpi ikinä. Tuoksuna siis. Ei värinä sinänsä…

    2. Mä palaan tähän kommenttiin Suomessa :) En ehtinyt enää kunnolla paneutua kommentteihin reissun viimeisenä päivänä.

 2. Ihana että joku muukin näkee tuoksut väreinä :) Olen joskus saanut kommentteja aiheesta, kun kuvailen jonkin tuoksuvan siltä miltä auringonpaiste näyttää tai minkä värinen mäntymetsä on :D

  1. Joo, mulle tuoksut näyttäytyvät todella selvästi väreinä ? Mausteiset tuoksut ovat ruskeita ja oransseja, makeat tuoksut vaaleanpunaisia, persikkaisia tai turkooseja, sitruksiset vaaleanvihreitä tai keltaisia jne ? Jos joku sanoo minulle, ”Sellainen aika ruskea tuoksu” tiedän heti millaisesta tuoksusta on kyse ☺️

   1. Sama täällä, minäkin assosioin vahvasti tuoksuja värien mukaan :)
    (Tosin niin tekee hajuvesiteollisuuskin… raikkaat, ’vesimäiset’ tuoksut on usein pullotettu vaaleansinisiin tai viherviin pulloihin… kukin asiakas ja tuoksuharrastaja sitten voi muodostaa oman mielikuvansa siitä, miten osuvasti tuoksu ja väri on yhdistetty..)

    1. Tosin niin tekee hajuvesiteollisuuskin… raikkaat, ’vesimäiset’ tuoksut on usein pullotettu vaaleansinisiin tai viherviin pulloihin

     Totta…. Mutta joskus törmää ihan odottamattomiin tuoksu/pulloväriyhdistelmiinkin.

     Kaikkein kivointa on muuten sokkohaistella tuoksuja, niin ettei näe pakkausta, jolloin mikään ulkoinen tekijä ei vaikuta kokemukseen. :) Me harrastettiin sokkotuoksuttelua paljonkin kollegojen kanssa kun olin vielä liikkessä töissä. Usein sokkohaistelulla saattoi löytää jopa tutuista tuoksuista ihan uusia puolia. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *