Karkkipäivä
Karkkipäivä

FitFarm-valmennusjakson päätösraportti

Kolmen kuukauden valmennusjakso FitFarmilla on tullut päätökseensä, ja on aika tehdä yhteenveto kokemuksista. Tässä yhteydessä on varmaan hyvä vielä kerran tiivistää mistä valmennuksessa oli kysymys.

Niiden, joita ärsyttää lukea yltäkylläisessä hyvinvointiyhteiskunnassa elävän yksilön hyvinvointiviilauksesta ”kun jossain on asiat huonommin”, kannattaa jättää juttu lukematta. Viittaan aiemmassa aihetta käsittelevässä jutussa vastaanottamaani purkaukseen. Ymmärrän, että voin erittäin hyvin verrattuna Afrikan lapsiin ja portaissa hengästymisen murehtiminen ja kaurahiutalegrammojen optimointi että jaksaa lenkillä ovat maailman suuressa kuvassa hemmetin triviaaleja asioita, mutta minua ne kiinnostavat ja haluan niistä kirjoittaa. Eikä se ole pois Afrikan lapsilta. 

Tausta: olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota kohta viisi vuotta ja harrastanut salitreeniä 11 vuotta ja juoksua kaksi vuotta. Salitreeniin vhh-ruokavalio ei vaikuttanut mutta juoksun kanssa se ei natsannut.

Juoksemaan_IMG_7178

Aerobiset lajit eivät ole minua koskaan kiinnostaneet vaan sali on ehdottomasti minun juttuni, mutta koska aerobinen kuntoni on koko aikuisikäni ollut sanalla sanoen p*ska ja se on aina vaivannut minua, halusin lisätä liikuntarepertuaariin yhden peruskuntoa kasvattavan kestävyyslajin. Juoksu tuntui omimmalta, en ole aikataulullisten jumppien ystävä.

Kahden juoksuvuoden aikana huomasin, että alkukehityksen jälkeen edistys tyssäsi lähes kokonaan eikä peruskuntonikaan ole juuri kohentunut. Hengästyin edelleen pienestäkin rasituksesta eikä juoksu varsinaisesti koskaan muuttunut kevyen tuntuiseksi, vaikka siitä aloinkin jopa nauttia. Kirjoittelin kokemuksista blogiin ja sain neuvon lisätä ruokavaliooni hiilihydraatteja.

Freekeh_IMG_3654

Yritin viime vuonna tehdä hiilihydraattimuutosta omatoimisesti, siinä surkeasti epäonnistuen. Olen niin mukautunut vhh-tapaani syödä, että ateriamallin muuttaminen osoittautui todella vaikeaksi, useimpina päivinä yksinkertaisesti vain unohdin koko projektin. Asiaan vaikutti varmasti myös psykologinen kynnys. En kiistä ettenkö ole jossain määrin alkanut turhaan vältellä hyviäkin hiilihydraatteja ruokavaliomuutoksen tuoman valtavan elämänlaatumuutoksen myötä, sekä pelon että lipsahtaisin takaisin vanhoihin huonoihin ruokatapoihini.

Siihen valmennusprojekti auttoi täysin oleellisesti ja osoitti, että ulkoisen motivaattorin rooli oli todellakin tarpeellinen.

Missä onnistuin?

Juoksu_IMG_0991

Tavoitteissani. Ruokavaliomuutoksella oli aivan ilmeinen kestävyyttä parantava vaikutus, ja jaksan nyt juosta tunnin lenkkini kevyemmin ja nopeammin. Tavoiteeni oli jaksaa juosta 9 – 10 km tunnissa hidastamatta välillä kävelyksi, ja pääsin yhdeksään kilometriin.

En myöskään enää hengästy rappusissa :) Pyynikin portaat on vielä testaamatta mutta eiköhän nekin jo mene :D

Myös sekundäärinen tavoite eli voimatasojen nosto salipuolella toteutui.

Herkut_Hedelmat_IMG_6756

Kolmas ja tavallaan ääneenlausumaton tavoite oli psykologinen, eli toivoin kokeilun murtavan kynnyksen joka minulla on ollut osaa hyviäkin hiilihydraatteja kohtaan, kuten hedelmiä ja palkokasveja. Tämäkin tavoite saavutettiin.

Olen koko vhh:n ajan syönyt esimerkiksi hedelmiä hyvin säännöstellysti, aineenvaihdunnallisin perustein. (Vhh:lla elimistön aineenvaihdunta on tarkoitus pitää rasvapolttovoittoisena, ja runsashiilihydraattiset, vaikkakin kuinka hyvät ja hitaat sellaiset, ruoat pitävät aineenvaihdunnan glukoosivoittoisena.) Kokeilun myötä kynnys madaltui ratkaisevasti. En edelleenkään syö hedelmiä tai palkokasveja päivittäin, koska ne eivät kuitenkaan kuulu lempiruokiini, mutta silloin kun haluan niitä syödä, syön vapaasti.

Vesilasi_

Kuva: Anttila/Iittala

Missä epäonnistuin?

Veden juomisessa ja määrätyn suolamäärän ylläpitämisessä. Veden kohdalla toisaalta totesin jo aiemmin, etten lopulta nähnyt perusteltuna juoda valmentajan ”määräämää” kolmea litraa päivässä, eli tässä tuli sitten uhmattua valmentajan ammattitaitoa ja näkemystä. Saan jo kasvisten ja kahvin mukana paljon nestettä päivän aikana, ja noin puolitoista litraa puhdasta vettä siihen päälle vaikuttaa riittävän vallan mainiosti. Itse asiassa, kun luovuin 2 litraa ylittävästä juomatavoitteesta, sillä oli olotilaa kohentava vaikutus.

Valmennuksen alusta saakka mukana kulki todella epämukava ilmiö: heräsin kahden kuukauden ajan joka yö neljän tai viiden aikaan valtavaan vessahätään, minkä jälkeen en enää pystynyt nukahtamaan. Yöuneni jäivät valmennuksen kahden ensimmäisen kuukauden aikana noin viiteen tuntiin yössä. Heräily loppui ja unirytmi palautui normaaliksi kun vähensin veden juomista.

En tietysti edelleenkään voi varmuudella tietää, liittyikö uni/valvetilan häiriö suoraan veden juontiin, mutta ainakin heräily loppui heti kun lopetin pakkojuomisen ja join vain janon tunteeseen.

Kosher_suola

Suola taas… No, tiedän että saan sitä ruoan mukana aivan liian vähän ja siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Vaikka en päässyt 7 gramman päivämääräykseen, sain kuitenkin kokeilun aikana totutettua itseni huomattavasti aiempaa runsaampaan suolan käyttöön. Nyt lisään suolaa salaattiinkin. Oli kiinnostavaa tajuta, kuinka paljon valmiissa ruoassa on suolaa, ja kuinka helposti voi jäädä suolavajeeseen kun ei käytä valmiita ruokajalosteita, muroja tai leipää. Olen todennäköisesti mennyt viimeiset viisi vuotta jopa epäterveellisen alhaisella suolamäärällä. Olemme tottuneet kuulemaan, että saamme ravinnon mukana aivan liikaa suolaa ja sitä pitäisi vähentää. Toisilla ongelma voikin olla päinvastainen.

Kehon koostumus

Mietin, olisinko jättänyt tämän kohdan kokonaan pois koska kehon koostumuksen muokkaus ei ollut valmennuksen tavoitteena ja tiedän, että hoikkien tai normaalipainoisten ihmisten julkisia mietintöjä kropastaan ei tunnuta aina hyväksyvän. Tai ne tulkitaan kierosti huomionkerjuuna tai muusta negatiivisesta lähtökohdasta.

Praha_salilla_IMG_0996

Koska uusi ruokavalio ja uusi treeniohjelma kuitenkin selvästi vaikuttivat kehonkoostumukseeni, ja osaa lukijoista jopa varmasti kiinnostaa miten FitFarm-mallin valmennus vaikutti kroppaani, päätin sisällyttää yhteenvedon aiheesta.

Painoa putosi kahden kuukauden aikana melkein kolme kiloa. Tänä aikana seurasin ruokavaliota niin tarkasti kuin mahdollista, kuitenkin pitäen hiilarimäärän koko ajan vähän suositellun alapuolella koska annoskoot olivat määrätyillä ruokamäärillä liian suuret.

Viimeisen kuukauden ajan söin epäsäännöllisemmin enkä yhtä uskollisesti ruokavaliota seuraten, mihin vaikutti mm. kahden viikon ulkomaanmatka. Paino on noussut viimeisen kuukauden aikana puoli kiloa.

FitFarm_valmennus_kehonkoostumus

Mielestäni painoa ei olisi tarvinnut tippua ja olen luisevoitunut selvästi kolmen kuukauden aikana, en voi sanoa olevani tästä iloinen.

Mies on samaa mieltä ja pyysi monesti minua lopettamaan ruokavalion noudattamisen ”kun kaikki liha häviää ja sä vain näivetyt”. Vertailukuvissa ero ei mielestäni juuri näy, etenkään alku- ja päätöskuvan välillä, mutta livenä ero näkyy ja tuntuu päivänselvästi.

Jännä juttu: painan nyt 50 kg joka on jo vuosia ollut normipainoni, mutta jotenkin ruokavalio + saliohjelma muokkasivat kehon ulkonäköä erilaiseksi, laihemmaksi, aiempaan verrattuna.  Paino ei aina kerro kaikkea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasvaprosentti oli tammikuun puolessa välissä 12, nyt se on 8. Ei suositeltava lukema kenellekään.

FitFarmin valmennuksessa ei mitata kehonkoostumusta (eikä ylipäänsä muullakaan tavalla mitata tai punnita asiakasta), ja kävin teettämässä mittaukset Optimal Performancella. OP:lla pihtimittaus kuuluu valmennuksiin koska se on osa OP:n käyttämää BioSignature-menetelmää.

Sanni_37_IMG_1298_2

Näytin paljon paremmalta tammikuussa tässä syntymäpäiväkuvassa.

Saa nauraa, mutta erityisesti harmittaa perseen katoaminen. Minulla on aina ollut luiseva ääss jonne ei ole saanut kertymään rasvaa sitten millään (mulla rasva tarttuu vyötäröön ja naamaan), ja viimeisen puolen vuoden aikana olin ilokseni huomannut, että peffaan on viimein alkanut kerääntyä tervetullutta pyöreyttä. Tämäkin varmasti ikääntymisen mukanaantuomia muutoksia, rasvaahan alkaa kertyä hormonaalisten muutosten seurauksena eri lailla ja eri paikkoihin kun ikää karttuu. Olin pepusta vilpittömän iloinen, ja nyt se on mennyttä ja tuloksena on entistä luisevampi ahteri. No, epäilemättä sen saa vielä takaisin ruokavaliota muuttamalla ;)

Ulkonäköseikat ovat tietysti valmennuksessa sivuseikka, mutta pakko myöntää, että luisevoituminen ei ollut mukava lieveilmiö. Vaikka toin esiin huoleni painon putoamisesta ja rasvaprosentin kutistumisesta epäterveen puolelle (kun se oli jo valmiiksi hyvin alhainen), valmentaja ei nähnyt asiaa huolestuttavana. Kaloreita ei nostettu valmennuksen aikana vaikka aterioiden makroja muokattiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasvaton massa on pysynyt mittausten välillä samana. Lihasta ei siis ole tullut lisää.

idPraha_salilla_IMG_0995

Uusi saliohjelma näkyy mielestäni eniten käsivarsissa ja takareisissä, ennen en ole edes tiedostanut koko takareittä ja nyt sielläkin tuntuu kasvanut muhkura. Mielestäni näytän nyt kaiken kaikkiaan vähän skrodemmalta.

Olen erittäin tyytyväinen ruokavalion ja saliohjelman tuomiin tuloksiin, mutta en niiden vaikutukseen ulkonäössäni. Makunsa tietysti kullakin, mutta minusta alan jo näyttää turhan miehiseltä.

.

Karpitkekkerit9

Vhh?

Loppujen lopuksi päivittäinen hiilarimääräni kutakuinkin tuplaantui siihen verrattuna, miten olen syönyt viimeiset viisi vuotta, mutta määrä on edelleen alhainen eikä lähelläkään virallisterveellisiä suosituksia. Ennen söin päivässä noin 30-50 grammaa hiilihydraattia, nyt 40-95 grammaa, treenipäivinä keskimäärin 70 g. Se jää jälkeen Mikon suosittamasta, mutta koska saavutin tavoitteeni jo tuolla määrällä, miksi luopua yhtään enemmästä määrästä kasviksia tai vaikka juustoa mahduttaakseen aterioille lisää hiilihydraatin lähteitä? :)

Hiilarien jäädessä alle 100 grammaan puhutaan edelleen vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, joten teknisesti en joutunut luopumaan vhh-elämäntavasta.

Tulen kirjoittamaan ruokavaliokokeilusta ja siihen liittyvistä havainnoista vielä yksityiskohtaisemman jutun, tai oikeastaan kirjoitin sen jo mutta nipistin sen pois tästä postauksesta pituussyistä. Tiedätte miten mulla ”kynä sauhuaa” etenkin näissä ruokajutuissa, niistä vain on niin kiva jauhaa ^_^

010316_2402_2

Mitä mieltä olen valmennuksesta kokonaisuudessaan?

 • Pääsin tavoitteisiini eli valmennuksen voi sanoa onnistuneen.
 • Pidin erityisesti saliohjelmasta, ja voisin kuvitella ostavani FitFarmilta treenivalmennusta jatkossakin.
 • Ruokavalio toi toivotut tulokset, mutta ei filosofialtaan sovi minun elämäntyyliini kestävästi noudatettavaksi. Vaikka ruokavalio salli lopulta suurenkin vapauden aterioiden koostamisen suhteen, ei makrosuhteiden optimointiajattelu ja ”pilkunviilaus” tarkkoine kellonaika-ajoituksineen sovi minulle tai ole mielestäni ylipäänsä tarpeellista kaltaiselleni tavalliselle kuntoliikkujalle. Eikä välttämättä kaikille painonhallitsijoillekaan. Kisatavoitteelliset fitnessharrastajat ja bodauksen ammattilaiset ovat asia erikseen.
 • Huomioitavaa: yrityksen valmentajat valmentavat yksilöinä ja valmennustavoissa voi olla eroja, joku voi esimerkiksi korostaa ruoan nautinnollisuutta toisen omatessa ravintoon ns. platonisemman suhteen.
 • Summa summarum: tuloksia FitFarm-konseptilla kyllä saa, ja niille joiden tyyliin grammantarkat ohjeet ja jämpti ”raameissa pysyminen” sopii, FitFarm on varmasti erinomainen valmennustaho.

.

Pidän nyt muutaman viikon tai varmaankin koko toukokuun mittaisen tauon ja siirryn sen jälkeen kokeilemaan Optimal Performancen valmennusta. Stay tuned.

Kommentit (91)

 1. P@ivi

  Oli hyvän kokonaisraportti. Näkemättä ruokavaliotasi on vaikea sanoa, miten syömättä jättämäsi ruoat olisivat vaikuttaneet lopulta rasvaprosenttiisi, joten siinä mielessä pidän turhana kritisointina valmennusta kohtaan tota rasvaprosentin laskua, jos ohjeita ei ole täysin noudettu vaan sovellettu omaan tarpeeseen (VHH?) sopivaksi.

  Kerroitko valmennuksen aikana valmentajalle, ettet noudata ohjeita täysin? Valmennus on aina valmentajan ja valmennettavan molemmin puolinen sopimus ja jos valmennettava soveltaa omiaan en sinäänsä ihmettele valmentajan reagointia, ettei tee muutoksia enempää esimerkiksi jos hän olisi lisännyt ruokaa hiilihydraattimuodossa, ettei paino olisi laskenut, niin olisitko syönyt ne, vai muokannut itse makroravinteita oman mielesi mukaan?

  Tämä siis rakentavana palautteena ja mielenkiinnolla seuraan OP:n valmennusjakson sujumista. :)

  • Sanni

   Näkemättä ruokavaliotasi on vaikea sanoa, miten syömättä jättämäsi ruoat olisivat vaikuttaneet lopulta rasvaprosenttiisi, joten siinä mielessä pidän turhana kritisointina valmennusta kohtaan tota rasvaprosentin laskua, jos ohjeita ei ole täysin noudettu vaan sovellettu omaan tarpeeseen (VHH?) sopivaksi.

   Itse asiassa söin useimpina päivinä kalorillisesti enemmän kuin ohjeessa luki, esim. lisäämällä öljyä ja valitsemalla proteiinivaihtoehdoista aina ne energiatiheimmät vaihtoehdot. Eli ne muutamat 20-30 vuorokaudelta poisjäänyttä hiilarigrammaa eivät varmastikaan olleet vastuussa rasvojen laskusta :D

   Kerroitko valmennuksen aikana valmentajalle, ettet noudata ohjeita täysin?

   Kyllä, hän oli täysin viivalla sovelluksistani. Tapaamisissa käytiin aina läpi grammalleen miten olen syönyt.

 2. Anna

  Mulle tulee sun tilanteesta mieleen vähän ortoreksia. Syömisen tarkka suunnittelu on tärkeää ja siitä kokee onnistumista. Homman pointti on terveellisyys mutta se menee jotenkin överiksi ja mukana on sitten vielä tosi runsasta liikuntaakin – ja sitten tilannetta onkin jo vaikeampi jarruttaa. Jotenkin vähän huolestuttaa, varsinkin jos hormonitoimintasikin reistaa ja puoliso huomauttelee. Anna itsellesi lupa joustaa säännöistä ja tavoitteista. Pidä hyvää huolta itsestäsi!

  • Sanni

   Mulle tulee sun tilanteesta mieleen vähän ortoreksia. Syömisen tarkka suunnittelu on tärkeää ja siitä kokee onnistumista.

   Minulle taas tulee kommentistasi mieleen, että et ehkä ole lukenut blogini muita ravintojuttuja tai ylipäänsä näitä Ruokavaliokokeilu 2016 -projektia käsitteleviä kirjoituksiani..? ”Syömisen tarkka suunnittelu”… Olin ostanut 3 kk:n valmennuspaketin johon kuului osana ruokavalio. Valmennuksissa, joissa on ns. paperiruokavaliokonsepti, on yleensäkin tarkoituksena seurata ruokavaliota tarkasti ja suunnitelmallisesti. Omaan ruokailufilosofiaani tämä ei sovi ollenkaan, itse en suunnittele syömisiäni ja syön nälän ja mielihalun mukaan milloin ja mitä haluan, määriä miettimättä. Siksi FitFarm-ruokavalion noudattaminen oli minulle hyvinkin haasteellista ja tarkka rytmi ja vajaakylläisyystilaan jääminen tuntui epäluonnolliselta. Kokeilu tarjosi kuitenkin mielenkiintoista informaatiota ja tyytyväisenä palaan nyt normaaliin ruokailutapaani :)

   Kiitos huolestasi, varmasti tarkoitit hyvää vaikka et ehkä ollut ihan hahmottanut mistä tässä raportissa ja projektissa oli kysymys.

 3. Emma

  Kiitos tästä raportoinnista, tätä on ollut mukava seurata! Itse kyllä kyseenalaistan valmentajan toiminnan, jos ei ole huolissaan rasvaprosentista. No, eiköhän se palaudu takaisin oman ruokavaliosi myötä :)

  Olen itse myös ollut FitFarmin nettivalmennuksessa. Tuloksia tuli, mutta palasin nopeasti omaan vanhaan ruokavaliooni. Annoskoot olivat liian isoja ja en tottunut ruokarytmiin. Syön hyvin kevyen aamupalan ja lounaan joilla pärjään hyvin päivälliseen asti, joten päivästä riippuen syön 3-4 ateriaa. 4 tunnin välein syöminen ei vaan onnistu. Koko 10 viikon ajan olo oli turvonnut ja tukala. Niin me ihmiset ollaan erilaisia, että pitää löytää se oma ruokavalio. Tämän kokemuksen jälkeen olen kyseenalaistanut ”ideaalin ruokavalion”. Minä voin paremmin, kun en syö 4 tunnin välein ja ateriat ovat kevyempiä ja syön hiilareita hyvin vähän. Käytän myös hyvin harvoin maitotuotteita joten maitorahka ei kuulu yleensä kauppakassiini.

 4. Mulan

  Olen kyllä vähän ihmeissäni, ettei alhaiselle rasvaprosentillesi tehty mitään valmennuksen aikana. Itse kuitenkin toivoisin valmennukselta, että se olisi ennen kaikkea turvallista ja terveellisiin elämäntapoihin ohjaavaa. Liian alhainen rasvaprosentti kuitenkin voi aiheuttaa ongelmia: https://www.liikutin.fi/int/fi/blogi/artikkelit/id/painonhallinta-ja-laihdutus

  Kun kyseessä on kuitenkin asiakas, joka on kuntoilija eikä fitness-urheilija, tuntuu vähintääkin oudolta, että noin olennaisiin asioihin ei ole tartuttu. Tällaiset asiat vievät uskottavuutta minun silmissäni kyseistä firmaa kohtaan.

  Odotan kyllä innolla, mitä tykkäät Optimal Performancesta. :) En tiedä sitäkään sen enempää, mutta oma ”perstuntuma” sanoo, että se voisi olla oikeasti hyvä mesta. Voin olla toki väärässä, mutta se on sellainen, jonka valmennusta olen oikeasti harkinnut.

  • Sanni

   Minulle jäi sellainen fiilis, vaikka FitFarmilla kuinka korostetaan että heillä käy kaikenlaisia asiakkaita kaikenlaisilla tavoitteilla (eikä pelkästään niitä kisakuntoa tai painonhallinta-apua hakevia), että ohjelmat kuitenkin on luotu lähtökohtaisesti rasvanpolttoa silmällä pitäen. Tämä on siis vain mun henkilökohtainen kokemus joka ei perustu mainittavaan näyttöön (olen nähnyt omani lisäksi parin muun ihmisen FF-ruokavaliot), mutta ”gut feeling” oli sellainen.

   Aina puhuessani siitä että en halua painoni laskevan ja kyseenalaistaessani lähteneet rasvat, siihen suhtauduttiin miedommin kuin olisin odottanut. Tuli vain tunne, että FitFarmilla on totuttu laihtumisen ja rasvojen tippumisen olevan se toivottava ja tavoiteltava asia useimmille asiakkaille, ja siksi oli vaikea kunnolla ymmärtää asiakasta, joka ei halunnut rasvaa lähtevän. En yhtään tiedä. Ei minulla kylläkään ole kompetenssia näitä asioita arvioida, esim. ruokavalioiden kalorien riittävyyttä, joten siinä mielessä tyhmää esittää siitä kritiikkiäkään. Sen tiedän, että valmentaja ei aivan varmasti tietoisesti yrittänyt laihduttaa minua, hän esitti aineenvaihdunnan kaavankin (Harris Benedictin) jonka perusteella ruokavalioni kalorimäärä oli säädetty, eikä minun tuon kaavan perusteella pitänyt olla miinuskaloreilla. Kuitenkin tulokset puhuivat puolestaan, kaloreita oli liian vähän koska menetin rasvaa. Eli kuka näitä lopulta ymmärtää… :/

  • Mulan

   Luin muuten vasta myöhemmin ylhäällä olevia kommentteja ja siellä tulikin hyvin selväksi, mitä seuraksia alhaisella rasvaprosentilla voi olla. Laittamani linkki tuntuu nyt enemmän kuin turhalta. :D Toisaalta mielestäni on ihan hyvä, että ihmiset ovat tarttuneet tähän, koska tätä blogia varmasti lukevat nuoret tytöt, joille nämä asiat eivät ole vielä niin selviä. Vaikka kirjoitat selkeästi postauksessa, ettei alhainen rasvaprosentti ole toivottavaa, ymmärrän hyvin, miksi jotkut ovat halunneet sille vielä täsmennystä.

   Omaa mieltä kevensi, että tämä alhainen rasvaprossa ei ole sinulle mikään uusi juttu ja asiaa on oikeasti tutkittu (ainakin siihen asti, kun julkisilla suostuivat). Se on tietenkin oma valintasi, päätätkö jatkaa tutkimuksia yksityisen puolella, jotta tilanteelle löytyisi selitys.

   Hienoa kuulla, että voit kuitenkin hyvin, sillä onhan noi lukemat aika hurjat ja kuvatkin pistävät miettimään. Onneksi kyseessä tosiaan oli väliaikainen kokeilu. :)

 5. Sanni

  Vastailen loppuihin kommentteihin huomenna :) Täällä oli vielä paljon kommentteja joihin haluan vastakommentoida mutta tänään en ehtinyt.

 6. Jl

  Mulla olis kysymys liittyen sun vanhaan postaukseen, Vichyn dermand meikkivoiteisiin. Mulla on syntymästä asti ollut jaloissa punaisia läiskiä (tuliluomia), toisessa jalassa hyvin paljonkin. Kasvoissa mulla kanssa tuliluomia, mutta ne saan hyvin peittoon cliniquen punaisuutta peittävällä meikkivoiteella, kuitenkaan se ei tunnu yhtä tehokkaalta jaloilleni.Osaatko sanoa saisinko jaloista suuret tuliluomi läiskät piiloon tällä dermandin vartalomeikki voiteella,Onko siinä todella hyvä peitto? Oisko sulla antaa jotain hyviä levitys kikkoja? kiitos ja valmiiksi !:)

  • Sanni

   Hei Jl!

   Katsoitko Dermablend-lukijameikkipostausteni kuvia? Niistä saa hyvän käsityksen Dermablendin peittokyvystä. Yhdellä meikkaamistani lukijoista, Kirsillä, on voimakas syntymämerkki kasvoissaan. Se on ehkä on sävysyvyydeltään samaa luokkaa tuliluomien kanssa..? Tuntematta tuliluomia en tiedä, mutta Kirsin syntymämerkki on sitä tummuusluokkaa ettei Dermablend pystynyt sitä ihan täysin peittämään, mutta aika hyvin kuitenkin.

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/03/22/dermablend-lukijameikkaukset-osa-1/

   Vartalomeikkivoide yksinään ei riittänyt vaan laitoin alimmaksi Dermablendin kiinteää meikkivoidetta, sitten kerrostin päälle vielä Dermablendin cover-stickiä.

   Body Corrective on noista peittävin, eli jos haluat hankkia vain yhden tuotteen noista, se olisi Body Corrective. Levitykseen suosittelen sientä. :)

 7. Tetti

  Onneksi ihmiskoe FF:n osalta on ohi, olisit pian kutistunut olemattomiin! Parahdin hiljaa mielessäni, kun luin, että aloitat FF:n valmennuksen, koska olen seurannut erästä laihdutusrupeamaa FitFarmin dieeteillä eikä se ole mitään mukavaa seurattavaa – ja joo, tiedän, ettei pyrkimyksesi ollut laihtua, olen kuitenkin roikkunut hiljaisena täällä jo vuosia. :)

  Se laihdutusrupeama on kyllä tuottanut tulosta, mutta kuluneet kolme vuotta laihduttaja on vain joutunut siirtymään dieetistä toiseen, koska dieettiravinnon vähäenergisyys ja siitä johtuva _tolkuton_ määrä on vienyt henkilöltä kylläisyyden tunteen kokonaan. Dieeteillä oleminen onnistuu kyllä, mutta ei ole mitään mahdollisuutta palata edes virallisterveelliselle ruokavaliolle, kun on nykyään pohjaton kaivo. Lisäksi henkilön veriarvot ovat menneet dieettien seurauksena päin prinkkalaa, hiukset putoilevat päästä jne. Eikä se minuuttiaikataulutettu elämä tee kenellekään hyvää, aiheuttaa vain lisää viulunkieli-ihmisiä.

  Mutta niin, huokaisin kohdallasi myös helpotuksesta, koska et pyri laihtumaan. Ajattelin, että sinun täytyy hallita tuo homma, koska olet fiksu aikuinen. :)

  Ymmärrän varsin hyvin sen hillareiden lisäämisen ongelman. Olin itsekin muinoin vhh:lla, tarkoituksena pudottaa painoa ja saada aikaan terve suhde ruokaan (tunnesyöjä). Nautin siitä ajasta, söin muutaman kerran päivässä hyvää, laadukasta ruokaa, iho ja hiukset olivat mitä mainioimmassa kunnossa, jaksaminen oli aivan toista luokkaa kuin virallisterveellisellä hiilarimäärällä jne., mutta liikunnan vuoksi olisi pitänyt vähän säätää hiilareita… Kaipuu vhh:lle on suuri, mutta muu perhe ei niitä ruokia halua, ja kaksien ruokien laittaminen ei vaan toimi, siihen se kosahti viime kerrallakin minun vhh:ni.

  Toivottavasti saat vähän rasvoja takaisin, terveellä tavalla. :)

 8. Kukka

  Minusta tästä kokeilusta on tosi mielenkiintoista lukea. Muutamaan aiempaan kommenttiin viitaten mielestäni tekstistäsi käy tosi selvästi ilmi, että rasvan kaikkoaminen ja muutokset kropassa eivät olleet tavoitteenasi eikä sulle mieleen.

  Heh, pakko vielä kommentoida: ”Pyynikin portaat” – asuuko se kenties Tampereella?? Ehkä se siksi vei israelilaisen syömään mustaa makkaraa… Hmm… (ja vielä selvyydeksi: tämä ei suinkaan ollut asuinpaikkainfon kinuaminen, lähinnä on hauska nauraa itselleen :D)

 9. Kemmy

  Näitä sun raportteja on kyllä tosi mielenkiintoista lukea!
  Vielä suuremmalla mielenkiinnolla odotan Op:n projektia!

 10. Karoliina

  Mietin pitkään kehtaanko kommentoida, mutta ajattelin että se voisi olla tarpeellista kuitenkin. Vilpittömästi en halua mitään pahaa mutta tästä postauksesta tuli minulle aika paha mieli. Olen lukenut blogiasi monta vuotta, mutta viimeaikoina sun postaukset äärimmilleen menneestä ruokavaliokyttäilystä on alkaneet todella ahdistaa. Pidän mahdollisena että minulla on itselläni jotain syömishäiriöön viittaavaa ongelmaa ja vaikka ymmärrän että et halua kannustaa ketään sellaiseen käyttäytymiseen, on vaikeaa olla ahdistumatta näistä jutuista. Anteeksi jos palautteeni loukkaa sinua, mutta ehkä sun on hyvä saada tällaista rehellistä palautetta myös. Ymmärrän että on mun omalla vastuulla lukea näitä ruokavaliojuttuja, mutta postauksien valikoiminen on aika vaikeaa, kun muuten tykkään tästä blogista.

  • Sanni

   Kiitos kommentistasi ja huolen esittämisestä, vaikka huoli ehkä koskee enemmän itseäsi, niinkuin kirjoititkin. Se että jonkun kiinnostus liikunta/ruokavaliovalmennusta (tai ylipäänsä ravintoa) kohtaan voi näyttäytyä toiselle ”ruokavaliokyttäilynä” on surullista ja outoakin, mutta en tietenkään voi sille mitään enkä voi vaikuttaa siihen miten eri ihmiset omien lähtökohtiensa ohjaamina tulkitsevat kirjoituksiani ja kiinnostuksen kohteitani. Voin vain olla pahoillani jos joku näistä ahdistuu.

   Toivon sinulle hyvää kevättä ja kesää ja tsemppiä omien syömiseen liittyvien juttujen kanssa.

 11. Arlene

  Hyvä postaus ja mielenkiintoinen raportointi :) Jännä kyllä toi suolajuttu. En ole koskaan pohdiskellut et olisi mahdollista saada liian vähän suolaa. (Toisaalta meikäläinen syö aika usein sipsejä, joten suolan saanti on taattu, heh)
  Harmittaa kun omalla kohdalla on vhh jäänyt melkein kokonaan pois :/ Olo oli niin paljon parempi silloin kun söi vähemmän hiilihydraatteja. Ja jaksamistasotkin oli kuitenkin korkeemmalla. Induktion aikaan taisin olla aika tööt, mutta sen jälkeen olo oli mitä mainioin. Vielä kun oppisi syömään kasviksia enemmän.
  Sen verran pakko ottaa osaa tuohon aikaisemmin käytyyn hormonikeskusteluun kantaa, ettei se kuukautisten vähentyminen tai poisjäänti johdu välttämättä rasvaprosentista, omakohtaisen kokemukseni mukaan.

 12. maria

  Mua jotenkin aina mietityttää tämmöisten postausten kommentoinnit. Tajuan, että on ihan hyvä asia, että korostetaan terveellisyyttä ja sitä, ettei laihuus ja pienenpieni rasvaprosentti ole prioriteetteja, vaan ensisijainen asia on nimenomaan terveys ja jaksaminen. Mutta se tuntuu jotenkin jeesustelulta ja tulevan jostain takaraivolla olevasta syyllisyydentunteesta kun sanotaan että hui, hyi, onko sulla enää ees kuukautisii ja pelittääköhän sun hormonit enää ok (etenkin kun tässä postauksessa nimenomaan korostettiin ettei painon ja rasvaprosentin putoaminen olleet edes toivottavia asioita).

  En nyt ehkä tarkoita varsinaisesti tätä postausta, vaan semmoista yleistä kulttuuria, että jos valmiiksi normaalipainoinen ihminen pudottaa muutaman kilon, seurauksena on just tuommoista päivittelyä asian ympärillä. Mistä se oikein kumpuaa? Itse olen vilpittömästi tyytyväinen, kun ne jotka painoa tarkoituksellisesti pudottavat, tuntevat olevansa paremman näköisiä. Joskus tunnen pienen piston sisimmässäni ja mietin että munkin pitäisi (pitäisi), mutta en tee sille mitään. En silti koe tarvetta kommentoida painoa pudottaneille heidän ulkonäköään ja terveydentilaansa, josta minä en tiedä mitään, negatiivisesti vain koska itse poden pistoksen.

 13. Elli A

  Näistä ruokaan, syömiseen ja ruokavalioihn liittyvistä asioita on hyvin vaikea keskustella ilman että se herättää aina jossakin hyvin voimakkaita tunteita. Varsinkin jos ongelma tai niin sanotusti ”ongelma” on se että henkilö on jo ennestään hoikka tai jopa laiha. Kaikki laihtuminen kun ei tapahdu omasta tahdosta tai toimista, vaan joillekin laihuus saattaa olla jopa ongelman ydin. Eikä siinä lohduta sarkastiset kommentit kuten: ”No onpa sullakin ongelmat.” Toisaalta täysin sama henkilö joka kommentoi noin, saattaa toisella kerralla huomauttaa hyvinkin ikävästi laihuudesta, vaikka tuntisikin kommentoinnin kohteen ja tietäisi tämän painohistorian. Toiset vain laihtuvat helposti, liiankin helposti. Ja ilmeisesti se on vaikein asia ymmärtää, että niitä kiloja ei ole kovin helppo tai kätevä saada takaisin. Se että syö enemmän karkkia ja jäätelöä ei ole ratkaisu (vaikka ilmeisesti joidenkin mielestä pitäisi olla). Ylimääräisen ravinnon tulisi olla terveellistä ja monipuolista. Terveellinen ja monipuolinen ravinto taas ei ole niin lihottavaa. Ruoan määrän suuri lisääminen taas ei sekään ole niin helppoa. Jokainen voi vaikka yrittää syödä kerralla tupla-annoksen tai vaikka kokonaisen kanan ja huomata kuinka kivaa se on.. Tihennetty aterirytmi, joka on suositeltavin tapa lihottaa, on helpompi toteuttaa jos on kotona ja vaikka viikonloppuisin, mutta esimerkiksi töissä tai jos on muuta perhettä, niin tihennetty ruokailurytmi vaatii todella paljon panostusta. Lähtökohtaisesti painon järkevä ja terveellinen nostaminen on mielestäni yhtä vaikeaa ellei vaikeampaa kuin pudottaminen. Samalla se on myös pitkäkestoinen projekti. Tämä on siis oma mielipiteeni.

  Tuo edellinen ei nyt varsinaesti liity tähän postaukseen, mutta halusin silti kommentoida. :) Aurinkoista viikonloppua kaikille!

  • Sanni

   Voin käytännössä allekirjoittaa kaiken mitä Elli kirjoitti, kiitos kun puit tämän sanoiksi.

 14. Eeva

  Tosi mielenkiintoinen raportti! Hyvin pohdit valmennusjakson hyviä ja huonoja puolia.
  Seuraavan kerran muuten, kun joku kritisoi sinua siitä, että olet kiinnostunut omasta ravitsemuksestasi & kunnostasi ja jopa niistä kirjoittamisesta, vaikka maailma ei ole valmis niin voit sanoa, että hus siitä blogia lukemasta & kriittisiä kommentteja kirjoittamasta maailmaa pelastamaan!

 15. Soleil

  Täällä taas yksi vakkarilukijasi kommentoi. Tämähän ei minulle kuulu :) MUTTA…

  Komppailen vähän Vilma-lääkäriä tuolta ylempää ja yhtälailla Elli A:lla on hyviä pointteja. Tosin siitä olen Ellin kanssa eri mieltä, että joskus ratkaisu on jäätelö – tai kaksi! :D (Hyvän ruoan lisäksi.)

  Minä EN muuten ole huolissani sinusta, varmasti aikuisena ihmisenä osaat hoitaa syömisesi :) Olen itse kanssa luonnostaan (tosi?) hoikka ja syön ihan vapaasti mitä vaan ja (paljon) herkkuja jne. On muuten jännää, miten ihmisiä kiinnostaa loputtomasti toisten syömiset, painoasiat, hormonikierrot ja lisääntymiset. Kai se on jotenkin perusinhimillistä?

  Haluan osaltani kuitenkin vähän kyseenalaistaa järkeilyäsi. (Muistan vaan, kun et millään halunnut uskoa, että hiilareiden lisäämisellä voisi olla vaikutusta juoksuun…)

  En tiedä, haittaako sinua oikeasti hormonikierron puuttuminen ja hormoniepätasapaino…. Mutta jos haittaa, sinuna kysyisin itseltäni, ilmenikö epätasapaino vhh:lle siirtymisen jälkeen? Olitko juuri laihtunut / menettänyt paljon sitä rasvakudosta?

  Miksi pidät hiilarit niin tosi alhaisina? Jos induktiotaso on alle 20g ja syöt normaalistikin noin 30g, niin oletko varma ettet ole koko ajan ketoosissa? Vaikka et olisi, niin onhan se silti tosi alhainen. Sanot syöväsi tosi vapaasti ja nautiskellen, mutta tämähän on tosi tiukan vhh:n puitteissa.

  Mielestäni vhh on hyvä juttu, vaikka en itse siihen jaksa enkä tällä hetkellä voisikaan ryhtyä. Mulla ei siis ole vhh:ta vastaan yhtään mitään. Mietin vaan, että jos reissuilla olet saanut vähän lisärasvaa syömällä vähän vapaammin, niin eihän se mahdotonta ole se rasvakudoksen lisäys – halutessasi. Mutta sitten olet pitänyt induktion tms, jotta lähtee taas se rasva pois. :)

  Luultavasti hormonitasapainon korjaamiseen, mikäli se sinua oikeasti kiinnostaisi, tarvittaisiin pidempiaikainen vapaampi syöminen, rasvakudoksen lisääntyminen ja ehkä jotain hormonilääkkeitä.(Älä muuten julkaise tätä, jos siltä tuntuu… Asiahan ei tosiaan todellakaan kuulu kenellekään muulle.)

  Muistaakseni Atkinsin mukaan paras resepti lisäkiloihin on rasva + hiilarit. Omena päivässä sen juuston kera? ;)

  Toivottavasti et pahastu kommentistani. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja varmasti osaat hoitaa omat asiasi. :)

  • Sanni

   Mietin vaan, että jos reissuilla olet saanut vähän lisärasvaa syömällä vähän vapaammin, niin eihän se mahdotonta ole se rasvakudoksen lisäys – halutessasi. Mutta sitten olet pitänyt induktion tms, jotta lähtee taas se rasva pois. :)

   Kyllä, rasvakudoksen lisäys on totta kai mahdollista :) Mutta jos mietit tätä kuukautisten näkökulmasta, niin eivät ne ”lomarasvat” kuukautisia ole takaisin tuoneet.

   Mitä induktioon tulee, kaikella lempeydellä muistutan (en toki oletakaan että kaikesta kirjoittamastani jää yksityiskohdat mieleen), että olen koko viiden vuoden vhh-kauteni aikana suorittanut induktion kolmesti tai neljästi joista vain yksi kerta sijoittui lomamatkan jälkeen. Induktio ei siis ole mikään vakiokeino jolla koko ajan säätelen kehonkoostumustani. Surullista, että joillekin on jäänyt tällainen kuva, vaikka en missään kirjoituksessa ole koskaan tuonut induktiota esiin tässä valossa vaan päinvastoin korostanut, että se on hyvin poikkeuksellinen tila. Tila, jossa olen tosiaan ollut harvemmin kuin kerran vuodessa vhh:lle siirryttyäni.

   Kai induktioon on helppo tarttua kun tein siitä niin ison jutun toissatalven induktioteemaviikoillani (joista lukuisat raportoivat saaneensa valtavasti apua), jättäen huomiotta että kyseinen induktiojakso oli yksi niistä muutamasta harvasta joita olen koskaan käynyt läpi.

   Miksi pidät hiilarit niin tosi alhaisina? Jos induktiotaso on alle 20g ja syöt normaalistikin noin 30g, niin oletko varma ettet ole koko ajan ketoosissa?

   Hiilaritasoni ei ole suunnitelmallisesti 30 g, vaan se asettuu (tai asettui, nythän syön eri lailla) välille 30 – 50 g täysin luonnollisesti ja oikeastaan väkisinkin, kun ei syö viljoja, sokeria eikä suuria määriä hedelmiä. Itse asiassa, kun jättää viljan ja sokeripitoiset ruoat pois, saa itse asiassa nähdä jopa vaivaa että saa lautaselleen yli 50 g puhdasta hiilihydraattia päivässä. Kasviksissa hiilaria on niin niukasti, että kun ateriat koostuvat proteiinin lähteestä, rasvasta ja kasviksista, on hyvin vaikea ylittää 30 g vuorokausihiilarimäärää. 50 grammaan pääsee kun syö kasvisten ja proteiinin lähteiden lisäksi maitotuotteita ja marjoja tai hedelmiä – tai bataattia ja palsternakkaa :) Niin simppeliä se on :)

   Kyse ei siis ole siitä että jotenkin ”pidän” hiilarit tietyllä tasolla vhh:lla, vaan ne asettuvat sille tasolle luonnostaan kun en syö viljoja tai sokeria. Tai nyt pitää sanoa asettuivat, sillä nythän olen lisännyt viljoja ruokavaliooni. :)

   Toivottavasti et pahastu kommentistani. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja varmasti osaat hoitaa omat asiasi. :)

   En pahastunut :) Pahoittelen itse että olin unohtanut vastata tähän, näitä kommentteja tuli niin paljon että osa jäi vaikka tarkoitus on aina ehdottomasti vastata vähintään kaikkiin joissa esitetään kysymyksiä :)

   Ihanaa kesän odotusta :)

 16. Elisa

  Minäkin kauhistuin tästä postauksesta, ihan jo siksi, että uskon blogillasi olevan paljon nuoria (meikistä/kauneudesta kiinnostuneita) naisia.

  Onko tämä malli, jonka haluat nuorille naisille antaa?

  • Sanni

   Siis mitä ihhhhmettä tämä kommentti haluaa sanoa? Elisa, nyt pyydän tarkennusta. Kauhistuit tästä postauksesta? Mikä siinä kauhistutti? Se että joku ostaa valmennuspaketin tunnetulta liikunta- & ravintovalmennusyritykseltä? Vai kyseisen valmennusyrityksen tapa valmentaa? Jälkimmäisessä tapauksessa, mikäli valmennuksen tulos on se joka sinua kauhistuttaa, kannattaisi suunnata järkyttynyt palaute ennemminkin yritykselle kuin minulle, joka itsekin esitin yhtä lailla kritiikkiä ruokavalion suhteen.

   ”Malli jonka haluan nuorille antaa?” En kerta kaikkiaan saa kiinni mitä tällä halutaan sanoa. Olisin iloinen jos voit tarkentaa kommentin sisältöä.

   • Elisa

    Hei,

    Kiitän blogistasi jonka pitäjä on ihanan ”jalat maassa” -tyyppinen. Sitä olen aina arvostanut, että täällä ilmapiiri on kivan maanläheinen vaikka ”pinnallisista” (kauneus)asioista kirjoitetaankin.

    Ihan en vain ymmärrä, miksi timmivatsainen kuuluisa blogisti haluaa esitellä oman kroppansa ”tiivistämistä/kehittämistä” julkisesti niin, että erityisesti nuoret naiset voivat saada siitä ”paineita”. Ja juu tiedän kyllä, että kirjoitat vain omista kokemuksistasi, mutta mielestäni julkisen ja suositun pitäjillä on jonkinlainen moraalinen vastuu millaisiin yhteistöihin sitä sitoutuu.

    Noi ennen- jälkeen kuvat olivat hiukan liian räikeitä mulle.

    EIkö sulla itselläsi tullut mieleen, että jokin raja ylittyi?

    Kaikkea hyvää!

    • Sanni

     EIkö sulla itselläsi tullut mieleen, että jokin raja ylittyi?

     Ei tullut. Lukuunottamatta tätä näkökulmaa, jonka jo kirjoitin itse tekstiin (kommenttejasi lukiessa tulee vahvasti tunne, että et ole lukenut postausta, katsonut vain kuvat):

     ”Mietin, olisinko jättänyt tämän kohdan kokonaan pois koska kehon koostumuksen muokkaus ei ollut valmennuksen tavoitteena ja tiedän, että hoikkien tai normaalipainoisten ihmisten julkisia mietintöjä kropastaan ei tunnuta aina hyväksyvän. Tai ne tulkitaan kierosti huomionkerjuuna tai muusta negatiivisesta lähtökohdasta.”

     Kommenttisi vahvistavat juuri tämän odotuksen.

     Tosiaan, jos tämän jutun kaltaiset ennen ja jälkeen -kuvat (joissa alhaisista rasvoista huolimatta kuitenkin esiintyy selvästi terve ja normaalipainoinen ihminen, ja kyseinen henkilö vielä korostaa tekstissä laihtumisen olleen epätoivottu ja ikävä asia eikä suinkaan valmennusohjelman tavoite) ovat jollekulle räikeitä, se kertoo enemmän tämän henkilön pään sisäisistä asioista kuin minusta.

     mielestäni julkisen ja suositun pitäjillä on jonkinlainen moraalinen vastuu millaisiin yhteistöihin sitä sitoutuu.

     FitFarm-valmennus ei ollut yhteistyö vaan ostin valmennuspaketin itse ja kirjoitin projektista koska itse halusin ja se on minusta kiinnostavaa sisältöä. Samoin tuleva Optimal Performance -valmennus on ihan oma projektini jonka maksan omasta pussistani. Se, että kirjoittaa jostain asiasta blogiin, ei tarkoita sitä että kyseessä on aina sovittu yhteistyö. Yhteistyöstä on lain mukaan mainittava erikseen, eli tunnistat sovitut yhteistyöt siitä että tekstissä kerrotaan tuotteen / palvelun saadun blogin kautta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.