Karkkipäivä
Karkkipäivä

Eyelinerit

Erilaisista eyelinereista puhuttiin jo vähän Silmän rajaus osa 1 -postauksessa, mutta tänään ajattelin jutella niistä vähän enemmän. Eyeliner on niin klassinen tuote, että ansaitsee oman postauksensa.

’Eyeliner’ on vakiintunut tarkoittamaan nestemäistä rajaustuotetta, vaikka itse asiassahan sana tarkoittaa mitä tahansa silmänrajaustuotetta. Jotkut merkit kutsuvatkin myös kyniä eyelinereiksi. Puhekielessä eyeliner on kuitenkin aina nestemäinen. Eyelinereita on monenlaisia.

Eyelinerit1

Eyelinerit1_2

1. Dip-eyelinerit

Dipattavat eyelinerit lienevät se tunnetuin ja yleisin eyeliner-muoto. Applikaattori on yleensä kovahko ja huopakärkinen, ja se dipataan säiliössä olevaan väriemulsioon. Joissain harvoissa dip-eyelinereissa, kuten Diorin pikkutarkassa Style Linerissa, on sivellinpää.

Dip-eyelinerin suurin heikkous on sen sotkevuus. Applikaattori nappaa itseensä useimmiten liikaa nestettä, joka sitten leviää luomella rajausta tehdessä. Kärki kannattaakin aina pyyhkäistä ensin kädenselkään ennen silmäluomelle vientiä. ”Niistämisestä” huolimatta ainakin minä saan melkein aina dip-eyelinerilla hieman epäsiistin ja ”vapisevan” näköisen jäljen.

Eyelinerit2

Eyelinerit2_2

2. Tussieyelinerit

Tussieyelinereita ei tarvitse dipata mihinkään, ja ne ovat nimensä mukaisesti kuin väritusseja. Nämä ovat helpoimpia aloittelijalle. Tussista ei lähde märkää jälkeä, eikä rajaus leviä yhtä helposti kuin dippiversion kanssa. Toki tussinkin kanssa täytyy käsi pitää vakaana. Tusseja on nykyään saatavilla kolmessa eri koossa; IsaDoran valikoimasta löytyy pikkutarkka Fine Liner ja tosipaksu Bold Tip Liner, ja esimerkiksi Lancômelta perinteinen keskipaksu. Maybellinella oli ennen ihan huippu tussilaineri, mutta menivät pöljät sen lopettamaan.

Eyelinerit3

3. ”Lötkö”eyelinerit

Tämä ei sitten tosiaankaan ole mikään virallinen nimitys, vaan keksin sen ihan itse. :) Mutta se kuvaa hyvin tämän tyyppisiä eyelinereita. Nämä ovat myöskin tavallaan tusseja, ja pää on huopamainen, mutta toisin kuin jäykät tussit, lötköeyelinerin pää on joustava ja — no, sanalla sanoen lötkö. :) Pää on myöskin paksumpi kuin tusseissa, ja jälki nestemäisempää. Mä en ole oikein osannut päättää mitä mieltä näistä olisin. Lötköeyelinereita ovat mm. kuvassa näkyvät L’orealin Superliner ja Lancômen Artliner. Esimieheni vannoo Artlinerin nimeen ja pitää sitä maailman parhaana eyelinerina.

Eyelinerit4

4. Geelieyelinerit

Kuten on jo aiemmin monesti tullut todettua, geelieyelinerien nimi voisi paremminkin olla ”voidemainen eyeliner”. Silti purkeissa lukee aina ”gel eyeliner”.

Geelilainerit ovat mielestäni kaikkein helpoin – ja paras – tapa tehdä kaunis ja intensiivinen rajaus – ja niin lähelle ripsirajaa kuin mahdollista. Kynällähän ei tunnetusti pääse ihan ripsen tyveen, ja moni valittaa siitä kun rajauksen ja ripsien väliin jää kuin tyhjä kohta. Geelilainerilla minimoit tämän ongelman. Otat rajausvoidetta pienenpieneen siveltimeen, jonka harjakset pääsevät huomattavasti lähemmäs ripsen tyveä kuin kynä tai tussikaan. Voidemainen rajaustuote on paljon helpommin hallittavissa kuin nestemäinen, sillä se ei heti lähde leviämään luomella kun kosket siveltimellä ihoon. Jälki on skarpimpaa kuin kynällä, mutta pehmeämpää kuin tussilla. Siipirajausten ulkonurkat on maailman helpoin tehdä voidemaisella rajauksella!

Eyelinerit5

5. Kakkueyelinerit

Kakkueyeliner on kuin luomiväri, jota otat kostutetulla siveltimellä. Kakkueyelinerilla voit itse määritellä, miten kostean rajauksen haluat. Kakkueyeliner on oikealla kosteusmäärällä yhtä helppo käyttää kuin geelieyeliner, tosin jälki on omien kokemusteni mukaan usein läpikuultavaa ja sivellintä joutuu dippaamaan edestakaisin vedessä ja kakussa monta kertaa ennenkuin tummuusase on halutunlainen. Kostuttamalla sivellintä reilummin saa massaakin mukaan enemmän, mutta tällöin on vaarana taas liika märkyys ja sotkuinen jälki.

Eyelinerit6

6. ”Click” eli automaattieyelinerit

Tämän luokan nimen olen taas ihan itse keksinyt, enkä tiedä millä yleisnimellä näitä voisi fiksusti kutsua. Kyseessä on kynätyyppi, jota Diorin lisäksi löytyy muistaakseni ainakin YSL:ltä. Kynän säiliöstä vapautetaan sivellinkärkeen nestettä pohjaa kiertämällä ja kliksauttamalla, kuten valokynissä. En ole itse koskaan tätä kynätyyppiä kokeillut, mutta kuvittelisin että tässäkin voisi itselläni olla hankaluuksia rajauksen ”hallinnassa”. Jos nestettä vapautuu liikaa, täytyy sivellintä olla taas dipattavien tavoin pyyhkimässä ja ”niistämässä”.

Eyelinerit_jalki

Tässä yritys demonstroida eri eyelinerien jälkeä. Dip-eyeliner ja etenkin lötköliner tekevät hieman sotkuisempaa ja märempää jälkeä, kun taas tussilla saa vakaan ja tasaisen viivan. Geelieyeliner-näyte ei oikein onnistunut tähän demoon, sillä Lancômen Ink Artliner oli totaalisen kuivahtanut purkkiinsa.

Eyeliner_application

Loppuun vielä oma keksintöni käyttää dip-eyelinereita hallitummin. Keksin tämän tavan meikatessani Suvia blogin makeoveriin, kun huomasin että mustat tussi- ja geelieyelinerini olivat lopussa (lue: kuivahtaneet), ja halusin kuitenkin tehdä Suville mustan nestemäisen rajauksen. Pelkäsin sotkevani Suvin meikin Santen eyelinerilla, ja keksin sitten ottaa nestettä dippiapplikaattorista siveltimeen. Rajaus onnistui hienosti, ja sen jälkeen olen käyttänyt dip-eyelinereitani siveltimellä! Sivellin imee ylimääräisen nesteen itseensä, toisin kuin nesteen täysin kyllästämä applikaattoripää, ja jäljestä tulee yhtä siisti kuin geelilainerilla.

Millaista eyelineria te käytätte? Onko joku vannoutunut dippailija vai ihastunut lötköihin?

Kommentit (122)

 1. Lukija

  Moi! Ostin juuri ensimmäisen (tussimallisen) eyelinerini sitten yläasteiän. Mietin, että kun rajaa piirrettäessä eyelineria menee helposti ripsiin, niin luulen, että se kannattaisi poistaa ripsistä ennen taivuttamista ja ripsarin laittoa, mutta miten se kannattaisi tehdä? Sormilla kuivahtaneen värin nyppiminen tuntuu ikävältä ja silmämeikinpoistoaine vanulapussa vähän kömpelöltä. Epäilin myös vähän ripsarin pysyvyyttä jos pohjalla on meikinpoistoainetta. Kannattaisiko heti märkänä sipaista pois? Kiitos muuten mahtavasta blogista, tykkään myös matkustuspostauksista todella paljon ja käyn usein katsomassa josko olisi tullut uusia kuulumisia reissusta :) Sä oot magee!

  • Sanni

   Moi Lukija! :)

   Ehdottaisin, että jätät eyelinerin vain ripsiin, tussimainen eyeliner ei kovetu (ainakaan mä en ole kokenut niin, se on niin ohutta) eikä näin ollen aiheuta mielestäni ripsien katkeamisen vaaraa taivuttaessa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.