Karkkipäivä
Karkkipäivä

Että ihan PROTEIINIrahka

Talven aikana ei ole voinut välttyä PROTEIINISTA katukuvassa. Nyt meidän pitää kuulkaas syödä proteiinirahkaa. Eri valmistajien maitoprotskutuotteet ovat dominoineet katumainoksia syksystä saakka, tai siltä se on ainakin minusta tuntunut. Ehkä kiinnitän niihin sattuneesta syystä tavallista enemmän huomiota.

Vanha tuttu maitorahka on haluttu uudelleenbrändätä trendituotteeksi. Ei rahkaa vaan proteiinirahkaa. Vähän niinkuin sävytetyt päivävoiteet –> bb-voiteet.

Rahkat_proteiini

No mikäs näissä PROTEIINIrahkoiksi nimetyissä tuotteissa on erona tavalliseen maitorahkaan? Maitorahkassahan on luonnostaan runsaasti proteiinia. Vähän sama kuin nimeäisi kinkun PROTEIINIkinkuksi.

Onko näissä trendirahkoissa nyt sitten enemmän proteiinia?

Ei. Ei niissä ole. Tavallisessa maitorahkassa on keskimäärin 10% proteiinia, proteiinirahkan nimellä kulkevissa tuotteissa ihan saman verran – tai vähemmän.

Valio korostaa markkinoinnissaan, että heidän ProFeel-rahkoissaan on kuitenkin enemmän protskua kuin muissa maustetuissa rahkoissa. Selvä. Tällä logiikalla siis kaikki maustamattomat rahkat ovat proteiinirahkoja ja pian ne varmaan BB-buumin tyyliin uudelleennimetäänkin tällä trenditermillä.

Pian kaupoista saa myös proteiinikalaa, proteiinijuustoa ja proteiinijauhelihaa. ;)

.

Otin tarkasteluun kolmen merkin tavallisen maitorahkan ja proteiinirahkan.

Rahka_Valio

Valio. Tavallisessa ja proteiini-versiossa on saman verran proteiinia.

Rahkat_Arla

Arla. Arlalla digataan PROTEIN-sanaa. PROTEIN purkin kyljessä isolla ja sen alla vielä ”pehmeä proteiinirahka”, ja tuotetiedoissa ”runsaasti proteiinia sisältävä pehmeänmakuinen proteiinirahka”. Jjep. Tuli selväksi että tuotteessa on proteiinia.

Mutta mitenkäs luonnehtisitte ”Arla Keittiö” -nimekkeen alla olevaa rahkaanne, jossa on ihan samat raaka-aineet mutta vielä PROTEIN-rahkaakin enemmän proteiinia?

Rahka_Rainbow

Rainbow. Sateenkaarifirmakin on älynnyt, että PROTEIINIRAHKA kuulostaa myyvältä. Ei muuta kuin tekstiä purkin kylkeen. Tuotteessa on kuitenkin 2 %-yksikköä vähemmän proteiinia kuin lafkan perus-maitorahkassa.

.

Voi meijerifirmat, ystäväiset. Mitenkäs jos antaisitte niiden maustettujen ”proteiini”rahkojen kulkea ihan sillä loogisimmalla nimityksellään; MAUSTETTU MAITORAHKA.

….Tätä kirjoittaessani syön lempparirahkaani eli Lidlin 4,3-prossaista. Siinä lukee ajan hengelle epämyyvästi vain Quark. Ja siinä on 10,5% protskua. ;)

Kuvat: Valio, Arla ja Rainbow.

P.S. Te kaikki jotka kommentoitte, ettei proteiinirahkaa voi verrata maustamattomaan maitorahkaan koska ne ovat ”ihan eri asia” – olettehan huomanneet, että vertailussa on mukana myös maustamaton proteiinirahka? ;) = Yhtä kuin tavallinen maitorahka – mutta tässä tapauksessa saman firman perusrahkaa alemmalla proteiinimäärällä.

Kyllä se nyt vain niin on että maitorahkalla on paljonkin tekemistä proteiinirahkojen ja maustettujen rahkojen kanssa – nehän ovat maitorahkaa, mutta maustettuna, makeutettuna ja sakeuttamisaineilla tuunattuna…! :D

Edit. Tarkkasilmäinen lukija hoksasi, että mulla oli käynyt kämmi Profeel-kuvan kohdalla. Olin epähuomiossa liittänyt sokeroimattoman Profeelin kuvan tavallisen Profeel-rahkan ravintosisältötietoihin. Proteiinia ja rasvaa kummassakin on saman verran, mutta sokereita tietysti eri määrä. Tässä oikea sokeroimattoman Profeel Persikan ravintosisältö:

ProfeelSokeroimatonPersikka

Kommentit (238)

 1. Loputonta kitinää, mielummin simppeli ratkaisu

  Tätä samaa asiaakin ollaan ihmetelty iät ja ajat jo… Nyt vaan voisivat nuo elintarvike valmistajat / valtio / joku ottaa vaan vähän omiin käsiin noita terveysasioita, ja lopettaa hiljalleen näide sokerirahkojen ja maustettujen varsin epäterveellisten välipalojen tuottamisen, sinänsä mulle aivan sama että millä nimillä markkinoidaan.

  Mutta, turha toivo mitään ei tapahdu, kaikista tuotteista pitää olla niitä muita halvempia ja epäterveellisempiä vaihtoehtoja hyllyt täynnä. Vaikka proteiini trendikästä onkin. Ainut mikä syyhyttää noissa ”proteiini” tuotteissa on toi yleinen setti että sinne ilmestyy 2,5x enempi makeutusta eli sokeria. miksi? kun sama makeutus onnistuu mukavasti ihan samoilla sokerimäärillä.

 2. Jonna

  Minuu jöi häiritsee tuo Arla Keittiö-maitorahkan kalorimäärä? Tosissaan 100grammaa kohti 370kcal???? Vai onko laitettu koko purkin kalorimäärä vahingossa.voiko olla mahd?

 3. demcookies

  Proteiinirahkahaahan ei mainosteta proteiinirahkana siksi, että siinä olisi enemmän proteiinia kuin tavallisessa rahkassa, vaan rahkojen korkean proteiinimäärän takia yleisesti. Kaikkia rahkoja voitaisiin kutsua proteiinirahkoiksi, mutta näin ei haluta kaikkien tuotteiden kohdalla menetellä. Edellämainittu oli siis valmistajien ns. virallinen kanta asiasta. Kuitenkin proteiini- nimikkeellä voidaan johtaa kuluttajaa luulemaan että proteiinirahkassa olisi enemmän proteiiniä kuin tavallisessa rahkassa. Proteiinirahka on siis pelkkä mainoskikka, mutta valmistajat ovat perustelleet nimen Eviralle tarpeeksi hyvin pitääkseen tuotteet ainakin viellä kauppojen valikoimissa.

  PS. Skyr on ylivoimaisesti suosikkini :P

  • Tommy

   Proteiinirahka vs. rahka on kuin Bio Luvil vs. Omo. Kun oikein mainostetaan, kuvittelet ostavasi Bio Luvilia, mutta saatkin Omoa. Hyi hitto!

 4. Nimetön

  Sokeripommejahan nuo ”proteiinirahkaat”

 5. Jengi suuttu

  Aijai, ei ois pitäny mennä nyt saattamaan näitä maukkaita ”proteiinivälipalaeiolesamaasiakuinmaitoirahka -rahkoja” huonoon valoon. Monikaan ei selvästikkään sisäistänyt tekstin sisältöä vaan päätti vetää ne kuuluisat herneet nenään.

 6. Elina

  Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Minua jäi mietityttämään, miksi proteiinirahkoja saa nimittää proteiinirahkaksi, vaikka voimariinikin joutui harhauttamisen välttämiseksi vaihtamaan nimensä oivariiniksi, vaikka voita sisältääkin.

 7. evenna

  Itse en käytä maitotuotteita ollenkaan. Prosessoituja ja epäterveellisiä.

 8. mp

  Kiitos! Nyt tiedän mitä tarkoittaa bb-voide!

 9. Miia

  Minä käytän Valion pehmeää, täyteläistä maitorahkaa, jossa rasvaa on 2,3g/100g. Pakkaus on 250g ja energiaa purkillinen sisältää 175kcal, 5,75g rasvaa, 9,75g hiilareita (ei lisättyä sokeria) ja 22,5g proteiinia. Hinta Prismalla 1,15€ eli kilohinta on 4,60€. On kalliimpaa kuin halppisrahkat, mutta parempaa ja kilohinnaltaan edullisempaa kuin proteiinirahkat. Käytän sitä, koska rasvaa sisältävä rahka on paljon parempaa ja tuon maustan esimerkiksi kanelilla.

  En ole koskaan käyttänyt ’proteiinirahkoja”, koska en halua että itsessään hyvään maitorahkaan lisätään sokeria pilaamaan se ja että vielä muita keinotekoisia makuaineita tai asesulfaami K:ta (ei ole yhtään parempi kuin aspartaami). En halua elimistööni sokeria, en makeutusaineita enkä muutakaan paskaa.

  Jokainen tietysti valitsee itse ja jos ei pysty olemaan ilman sokeria ja muita makeutusaineita, (voivat vaikuttaa maksa-arvoihin; http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/98571-energiajuomat-varo-rasvamaksaa), niin ostakaa ihmeessä sokerillisia ja makeutusaineellisia ”proteiinirahkoja.”

  Tuohon linkkiini vielä viittaan että, vaikka jutussa käsitellään energiajuomia, pätee se myös muihin light-juomiin ja makeutusaineilla makeutettuihin mömmöihin.

  I REST MY CASE

 10. haba

  Itse vaan mietin kun ulkomaisia maitotuotteita, lihoja ja kasviksia parjataan jotenkin huonompina kuin kotimaisia, että miten ne raukat tuolla maailmalla on koskaan pystyneet elämään kun eivät ole saaneet suomalaisia tomaatteja, jauhelihoja ja maitoja pöytäänsä…

  ei tää suomen maaperä eroa ruotsin tai saksan maaperästä niin rajusti että kurkuissa olisi tuplasti ravintoaineita ja että lehmät lypsää proteiinipitoisempaa maitoa. Herätys vaan tosiasioihin.

  • Sanni

   Mä luulen että kotimaisten tuotteiden kannattajien mielessä on ensisijaisesti se, että raha jää omaan maahan, eikä se, että suomalaiset elintarvikkeet olisivat jotenkin kiistatta ulkomaisia parempia.

 11. Helinä

  Maitoproteiini allergiaa potevana voisin vain todeta, että syy siihen miksi en suomalaisiin enkä ruotsalaisiin maitotuotteisiin koske on niiden valitettavan pitkälle viety prosessointi. Kuin sata veistä iskettäisiin vatsaan kun suuhunsa laittaa esim. suomalaista rahkaa, mutta samaa ei tapahdu esim. saksalaisen tuotteen kohdalla…

 12. ohhoh

  En sit perjantai-iltana keksinyt kun lukea ihmisten kommentti-sotaa.. :D *tuntee olonsa älykkääksi*
  Jäi pyörimään tuolta kohta, jossa luki siitä, että voimariini muutettiin oivariiniksi harhaanjohtavan nimityksen takia. Totta on asia ja mielestäni samalla perusteella myös proteiinirahka, joka ei ole pelkkää proteiinia, tai johon ei ole lisätty proteiinia, pitäisi vaihtaa muun nimiseksi. Nimi antaa kuvan siitä, että siihen on lisätty ja se sisältää huomattavasti enemmän proteiinia kuin muut. Muiden kommentoitsijoiden kanssa olen samaa mieltä siitä, että tuotevertailussa olisi pitänyt olla maustettuja rahkoja maustamattomien sijasta, kun tämä prot.r.on kuitenkin kehitetty nimenomaan niiden rinnalle, eikä korvaamaan niiden pohjaraaka-ainetta, eli maustamatonta maitorahkaa.

 13. Virbana

  Ravintosisällöistä pakko kommentoida, että käsittääkseni ne eivät ole kovin luotettavia. Ravintosisällön selvittäminen on kallista, joten suuri osa valmistajia käyttää laskennallisia arvoja. Eli otetaan resepti, katsotaan Finelistä kunkin raaka-aineen joskus mitattu esim. kalorimäärä, ja lasketaan saaduista luvuista tuotteelle arvot. Lopputulos ei ole siis tarkka, tutkittu todellinen määrä vaikkapa proteiinia, vaan laskennallinen arvio. Eli kalorimäärien tai grammojen vahtaaminen ei oikein kannata, sillä ne eivät välttämättä pidä lainkaan paikkaansa.

 14. Nimetön

  Oma mielipiteeni,että maustamattomat rahkat ovat todella terveellisiä ihan itsessään.Mutta vielä terveellisemmäksi ne tulevat sisällöltään,kun lisäät luonnollisia makuja lisää,kuten hedelmiä tai aitoja myslejä,marjoja ym.Suosittelen seuraavaa omaa aamu-tai välipalaani teille.(sitä voit muunnella itselle parhaimpaan muotoon) 1dl maito-tai kermarahkaa,esim. Rainbow(hyvä ja halpa),1dl luonnon jogurttia= sekoita varovasti,lisää joukkoon luonnollista Intiaanisokeria(Masajo)muutama teelusikallinen.Mukaan voit laittaa esim.puolukkaa,mustikkaa yms.Todella hyvää tuli! Inkkarisokrua löytyy ainakin multa itseltä.Todella paljon tietoa sivuillani!Mukavaa jatkoa taas =)

 15. Nimetön

  osoitteet taisivat puuttua,kun ei näkynyt mitään.lisää ed. vastaukseen!

 16. Päivikki Mäkelä

  viitaten ylläolevaan…Tarkoitus oli tietysti kertoa miten mukavasti intiaanisokeri sopii juuri maustamattoman rahkan makeuttajaksi.Luomutuontantoa oleva ravintorikas luonnon oma sokeri,käsittelemätön sellainen.Siksi sivut mukana,jotta voit tutustua tarkemmin..Maitorahkan tilalle voit käyttää myös kermarahkaa.

  • Sanni

   Hei Päivikki, en käytä lainkaan sokeria joten inkkariversiokin jää siis pois :) Minulle riittää rahkan makeuttajaksi useimmiten pelkät tuoreet marjat tai ei mikään, kun on tottunut pois sokerista ei makeutusta kaipaakaan ;)

   Kermarahka on meillä jääkaapin vakkarisisältöä, tuttu tuote :)

   • Päivikki Mäkelä

    Terve Sanni!
    Miten määrittelet www-sivujen julkaisemisen? paivikkimakela.com Olet julkaissut keskusteluissa ylempänä jonkin tai joidenkin sivuja, mutta jätit minulta ne pois. Tarkoitus oli, että ihmiset olisivat voineet tutustua myös tähän luonnolliseen sokeri vaihtoehtoon, millä itse makeutan proteiinirahkani. (Proteiinirahkojen makeuttajista myös kerrottiin).

    • Sanni

     Hei Päivikki! Minulla ei yleensä ole tapana julkaista viestikenttiin kirjoitettuja linkkejä kauppaiden sivuille, mutta sinun kohdallasi jätin linkin, kun se oli omalla osoiterivillään (et siis ollut sisällyttänyt sitä kommenttikenttään, siksi se ei siinä näykään). Kun klikkaat nimeäsi kommenttisi yläpuolella, se menee sivullesi. ;)

     • Päivikki Mäkelä

      Kiitos Sanni,laita vielä tähänkin nimeen!
      Ja todella mukavaa syksyn jatkoa nauttien intiaanisokeri-maito- tai kermarahkan parissa ;)

      • Sanni

       Päivikki, et nyt taida ymmärtää :D Linkki tulee nimeesi automaattisesti kun itse laitat sen kommenttilaatikossa sille tarkoitetulle riville, kuten olet tehnyt :)

       Tosiaan, normaalisti en salli kauppojaan mainostavien tahojen kommentteja keskusteluun ;) Riippuu tietysti kaupasta.

       Rahkani nautin edelleen ilman sokeria, kiitos ;) Olkoon inkkaria tai mitä tahansa :D

       • Pöivikki Mäkelä

        Kiitos,TODELLAKIN!En vain ajatellut sitä!!! :D

 17. iikku

  Ps. Arla keittiö -rahkan kalorimäärissä on käyny pikku viba. 320kcal ei taida olla ihan paikkansa pitävä. :)

  • Sanni

   Todettu täällä jo moneen kertaan :)

 18. siiri

  Minäkin olen kyllä saanut monet naurut näiden proteiinirahkojen kanssa, ja kyllä – minun mielestäni proteiinirahkoja voi verrata tavalliseen rahkaan. Maustettu proteiinirahka vs rahkaa ja marjoja tai hedelmiä – tiedän kumman minä valitsen. ;)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.