Esittelyssä Lumenen öljyputsarit – joista toinen ei ole öljyputsari
Olen tykännyt valtavasti Lumenen Pure Glow Cleansing Balm -putsarista, joka on balmimainen öljyputsari.
Viime vuonna valikoimaan liittyi toinenkin öljyputsari: Lumene Oat Milk Oil Cleanser. Valikoimassa on aiemminkin ollut öljyputsareita, mutta ne ovat kaikki jääneet pois suhteellisen lyhyen ajan sisällä. Viimeksi fanit jäivät kaipaamaan Sisu-puhdistusöljyä.
Olin kuullut Oat Milkistä vähän vaihtelevia kokemuksia ja päätin lopulta ostaa sen testiin ja kokeilla itse.
Tässä esittely kummastakin Lumenen ”öljy”putsarista, olkaa hyvä :)
Lumene Pure Glow Cleansing Balm
Lumenen puhdistusbalmi poikkeaa täysin perinteisestä oleogeeli-pohjaisesta balmiputsari-tyypistä, josta kerroin tammikuun suuressa öljyputsarivertailussani. Toisin kuin oleogeelit, joista valtaosa on sokeriemulgaattoreilla paksunnettua öljyä ja resepti on lyhyt, Lumenen balmi on tensideillä puhdistava rasvaseos ja sisältää pitkän liudan erilaisia teknisiä ainesosia.
Lumenen balmiputsari ei vaahtoa, mutta sen puhdistava teknologia nojaa rasvan ohella myös pinta-aktiivisiin aineisiin kuten sulfaatteihin. Tämä saa aikaan sen, että Pure Glow Cleansing Balm huuhtoutuu rasvaisuudestaan huolimatta iholta niin hyvin, ja on kokonaisuudessaan pesevämpi kuin perinteiset balmiputsarit. Tai kuka nyt mitäkin haluaa pitää ’perinteisenä’, oleogeeli on rakenteeltaan joka tapauksessa paljon yksinkertaisempi.
Olen tykännyt Lumenen balmista niin paljon juuri sen superhyvän huuhtoutuvuuden vuoksi. Pure Glow -balmi on todella paksua ja alussa jopa jähmeää, ennen kuin notkistuu ihon lämmön vaikutuksesta. Sitä nassuun hieroskellessa ei uskoisi, että se huuhtoutuu niin vaivatta eikä jätä piiruakaan rasvaisuutta taakseen.
Myös Glow-putsarin makean hedelmäinen tuoksu on minulle suuresti mieleen. Tämä onkin ollut – ja on edelleen – ykkössuosikkini normikosmetiikan öljyputsareista. 💯
Todettakoon, ettei tällainen koostumus ole iholla kuitenkaan yhtä hoitava kuin luonnonkosmetiikan oleogeelit, ja jonkun iholla Pure Glow -balmiputsari saattaa jopa tuntua kuivattavalta sisältämiensä tensidien takia. (Mun iholla tämä ei ole kuivattava.)
Lumene Oat Milk Oil Cleanser
Tämän putsarin todellinen luonne selvisi välittömästi ensimmäisellä kokeilukerralla: Kauramaito-öljypuhdistus ei ole öljyputsari lainkaan, vaan emulsio. Eli käytännössä maitoputsari. Olin pettynyt.
Markkinointi-orientoituneena ihmisenä ihmettelen, kenen idea on ollut painaa puhdistusmaitoon teksti ”oil cleanser / öljypuhdistus” – etenkin näin aikoina, kun aidot öljyputsarit ovat hyvin suosittuja ja asiakkaat etsivät niitä kaupoista. Eri koostumuksilla on vakiintuneet ilmaisunsa kauneusalalla, ja ”oil cleanser” on ihan eri asia kuin ”cleansing milk”. En varmastikaan ole ainoa asiakas, joka luuli ostaneensa oikean öljypuhdistajan.
Oat Milk-putsarissa on kyllä enemmän öljyjä kuin tavanomaisissa puhdistusmaidoissa. Kauramaitoputsari on W/O-emulsiota, jossa vesipisarat ovat sekoittuneet öljyfaasiin, kun yleisemmin käytetyssä O/W-emulsiossa homma menee päinvastoin. W/O-emulsio on iholla rasvaisemman tuntuista kuin tavanomaiset O/W-maitoputsarit, mutta ei käytökseltään vertaudu ”oikeaan” 100% öljyputsariin. Siinä missä emulgoituva öljyputsari huuhtoutuu iholta (tyypillisesti) erittäin hyvin ja tuntuma iholla on silkkinen, Lumenen Oat Milk Cleanser ei huuhtoudu iholta kovinkaan hyvin ja jättää ihoon rasvaisen pinnan.
Myöskään rasvaliukoisen lian puhdistusteho tällaisessa putsarissa ei ole yhtä hyvä kuin 100% öljyssä, koska veden läsnäolo emulsiossa vaikuttaa ”rasva liuottaa rasvaa” -periaatteeseen.
Sattui vieläpä niin kummallinen kokemus, että hieroessani Oat Milk-putsaria kasvoille, iho alkoi kevyesti kihelmöidä. Tunne oli mieto, mutta kuitenkin selvästi havaittavissa. Mietin, onko ainesosissa mahdollisesti mentolia. (Ei ole.)
Huuhdeltuani putsarin iholle jäi edelleen hieman kihelmöivä tunne. Todellakin, tuntemusta saattoi verrata fiilikseen, jonka mentoliyhdisteet tuovat iholle. Piti katsoa inci-listaa useampaan kertaan, mutta ei tässä ole mentolia, enkä bongaa mitään muutakaan tunnettua ihoärsyttäjää.
Kun sitten aloin viimeistellä puhdistusta kasvovedellä, iho helahti punaiseksi ja kihelmöinti voimistui. Käytin tuttua kasvovettä, joka on minulla jatkuvassa käytössä (ja tietysti vailla reaktioita). Päättelin, että punoituksen täytyi johtua Oat Milk -putsarin ja kasvoveden yhteensopimattomuudesta: kauramaitoputsarin iholle jättämät aineet reagoivat kasvoveden sisältämien yhdisteiden kanssa.
(Olen aiemmin kokenut kihelmöintiä ja lievää punoitusta myös Lumenen Hellä Kosteuttavan Kasvoveden yhteydessä. Eli joissain Lumenen koostumuksissa on jotain mun iholle epäsopivaa.)
Ollakseen herkälle iholle kehitetty ja hajusteeton tuote, Oat Milk Cleanserissa on yllättävän pitkä ainesosaluettelo. (Inci täällä.) Siinä on 32 ainesosaa. Toisaalta, myös Pure Glow -balmiputsarissa on kymmeniä ainesosia sekä hajusteita, mutta se ei ole koskaan aiheuttanut iholleni reaktioita.
*
Minusta ei siis tullut Oat Milk-putsarin ystävää. Vaikka en olisi saanut tuotteesta ihoreaktiota, pitäisin koostumusta epämiellyttävänä verrattuna hyvin emulgoituviin öljyputsareihin. Tämä putsari edustaa oikeastaan juuri sitä koostumustyyppiä, jonka vuoksi emulsioputsarit ovat olleet pohjimmaisena mun putsarimieltymyksissä: iholle jää rasvainen tunne. (Vanhan koulukunnan maitoputsarit eivät huuhtoutuneet hyvin.)
Oat Milk Cleanser jättää minut hämmentyneeksi sen suhteen, miksi Lumenella ei olisi voitu kehittää ihan kunnollista herkän ihon öljypuhdistajaa? Jos kerran haluttiin lähteä luomaan ei-kuivattavaa, ei-vaahtoavaa ja öljyihin perustuvaa puhdistustuotetta? Valikoimassa oli jo entuudestaan kaksi puhdistusmaitoa – hajusteeton Herkkä ja hajustettu Hellä, mutta ei puhdistusöljyä.
Ehdotus Lumenelle; miten olisi emulgoituva 100% puhdistusöljy, joka jäisi pysyvään valikoimaan? 🙂 Älkää poistako niitä välillä, kyllä niille on se oma uskollinen – ja tällä hetkellä myös kasvava – käyttäjäkuntansa.
Kummasta pidät enemmän, Laveran vai Lily lolon kiinnityspuuterista (LL sävyssä Flawless Matte)?
En käytä kiinnityspuutereita :) Laveraa olen käyttänyt satunnaisesti, Lily Lolosta en edes osaa sanoa olenko koskaan testannut sitä :D Todennäköisesti en.
Nestemäistä peitevoidetta käyttävänä minun on pakko käyttää kiinnityspuuteria.
Korennon kiinnityspuuteri on mun mielestä paras siihen hommaan. Erittäin näkymätön ja superohut.
Mä oon kans saanut ihan hirveitä punoitus- ja kirvelyreaktioita joistain Lumenen herkän ihon tuotteista!! Tuolloin (muistaakseni) arvelin, että kyseessä voisi olla jokin säilöntäaine. En nyt muista millään, mikä, mutta muistelen tehneeni aika paljon salapoliisityötä ja tulleeni siihen tulokseen, että näissä herkän ihon tuotteissa Lumenella on jokin allergisoiva säilöntäaine. Oli kyllä pettymys! Muutenkin Lumene on nykyään niin blääh :/
Säilöntäaineet on kyllä harmillisesti potentiaalisia ihoärsyttäjiä. Tylsää, koska niitä myös oikeasti tarvitaan kosmetiikkatuotteissa turvallisuuden takaamiseksi – pilaantunut tuote voi aiheuttaa vielä pahemmat seuraukset kuin säilöntäaine.
Mutta joo, on nämä ihoreaktiot kyllä mielenkiintoisia kaikessa harmillisuudessaankin. Oma ihoni on (viime syksynä alkanut silmäluomioireilu poislukien) ollut aina kuin ”panssaria”, ja saan kosmetiikasta ihoreaktioita aniharvoin. Niin harvoin, että niiden välillä menee vuosia. Lumene on ainoa brändi, jonka tuotteista useampi kuin yksi on aiheuttanut punoitusta ja kihelmöintiä. Olen itse pohtinut, liittyisikö se hajusteisiin; Lumenen tuotteet kun ovat aika voimakkaasti hajustettuja ja hajusteet ovat synteettisiä, oma ihoni on tottunut luonnonkosmetiikan hajusteisiin. Nekin vahvoja, mutta kemiallisesti erilaisia.
Tosin Oat Milk -putsari on hajusteeton… No, ihoreaktioiden kosmeettisia syyllisiä on kyllä oikeasti todella vaikea löytää, ellei kyse ole selvästä allergiasta.
Itse olen todennut ihan saman Lumenen tuotteiden kanssa. Lumenen puhdistustuotteet ja kasvovoiteet ärsyttävät ihoa ja aiheuttavat punoitusta, kirvelyä ja kihelmöintiä. Apteekista jouduin hakemaan ensiapua ja minulle kerrottiin, ettei Lumenea kannata käyttää. Olen pikkuhiljaa uskaltanut couperosasta huolimatta siirtyä luonnonkosmetiikkaan ja ihoni voi selvästi paremmin. Öljyputsarit ovat ihan parhaita. Minusta on harmillista, että Lumene on mennyt niin huonolaatuiseksi, koska etenkin monet nuoret ostavat Lumenea sen edullisuuden vuoksi. Tyttäreni ”Lumenet” ovat heivattu, kun tyttäreni iho rupesi oireilemaan( punoitus, näpyt) . Myös aika moni tuttavistani on saanut iho-oireita Lumenesta.
Jonkun on aika antaa Lumenelle palautetta kautta linjan huonosti formuloiduista tuotteista. Samat ongelmat on jatkuneet vuosikausia..
Vaikka Lumenelle suunnattu palaute on varmasti monilta osin paikallaan ja yritys on mielestäni tehnyt viimeisen 10 vuoden aikana harmillisia virheliikkeitä (mm. tuotannon siirtäminen välillä Italiaan ja valikoiman punaisen langan katoaminen), haluan omasta puolestani sanoa, että Lumenella on yhä myös hyviä tuotteita. (En halua kommenttikentän vaikuttavan ”vihapuheelta” Lumenea kohtaan, vaikka jokainen on oikeutettu sanomaan mielipiteensä.)
Kuulun itse niihin, jotka eivät enää ole löytäneet ’omaa Lumeneaan’ viime vuosien kehityksen seurauksena, mutta mielelläni tuon kritiikin ohella esiin myös niitä tuotteita, joissa Lumene mielestäni onnistuu. Kuten tässä jutussa nostettu Glow-putsaribalmi.
Monesti blogissa kehumani Blur-peiteaine on myös todella hyvä, samoin Fresh Skin Tint -sävyvoide ja CC-voide. Meikkien puolella on yhä hyviä tuotteita. ❤️ Ainiin, ja Nordic-C Brightening Day Fluid SPF 30 on myös oikein miellyttävä tapaus.
Ihonhoitotuotteiden suhteen toivoisin sydämestäni skarppausta Lumenelta. Vaikka he ovat jo karsineet ja järkevöittäneet valikoimaa joka jossain vaiheessa sisälsi 10 (!) ihonhoitolinjaa, se on mielestäni yhä liian suuri ja jollain tapaa levoton. Oat Milk -putsarin tyyppiset nimiongelmat ovat vielä eri asia.
Mistään vihapuheesta ei ole kyse, vaan kehotuksesta skarpata 🙂
Totta, Lumenella on ollut joitakin mullekin sopivia tuotteita. Se muinainen alkuperäinen Blueberry maskara oli huippu. Samoin se BB meikkivoide, joka on käynyt jo läpi useita pakkausuudistuksia.
Tarkoitan juurikin ihonhoitoa.( Muistan joskus Virven hehkuttaneen niitä kovasti blogissaan, ja aina jotain testattuani petyin.)
Aikoinaan valikoimassa oli herkän ihon linja pellavaöljyllä (?), sekin voide kirveli.. Nyt onneksi on monia luonnon öljyihin perustuvia herkällu iholle sopivia voiteita, kuten Taika Sensitive. Aaaah!
Vaikka Lumene ei haluakaan olla luonnonkosmetiikan merkki, voiteen reseptiikan ja formuloinnin luulisi onnistuvan ilman sertifikaatejakin.
’Vihapuhe’ -ilmaisu viittaa tässä tapauksessa negatiivispainotteiseen kommentointiin Lumeneen liittyen tässä kommenttilaatikossa. (Ei vain sinun kommenttisi, mutta ”kautta linjan huono” särähti korviini.) Kritiikille ja pettymyksille on brändin suhteen ilman muuta perusteensa, mutta en halua Karkkipäivän sisältöjen (kommentit mukaanlukien) keskittyvän liikaa negatiiviseen, siksi haluan omasta puolestani tuoda kommenteissa esiin myös positiivista. Mulla on itsellänikin todella vahvaa kritiikkiä Lumenea kohtaan, kuten on käynyt selväksi, mutta en silti halua lietsoa ihmisiä nostamaan Lumenesta vain negatiivista, jos ymmärrät mitä tarkoitan.
Mulle oli tärkeää tuoda tämä kommenteissa esiin.
Vahvat tunteemme ja mielipiteemme kertovat siitä, miten tärkeä brändi Lumene meille suomalaisille on. Emme ole välinpitämättömiä Lumenen suhteen. Lumene on ollut ikäänkuin ”kansallisomaisuuttamme” ja moni meistä on kasvanut Lumenen kanssa. On selvää, että se mitä tapahtuu Lumenen tarinassa, on omiaan nostamaan tunteita. Toivoisin, että Lumene kansainvälistymisestään huolimatta yhä pysyisi herkkänä myös meidän suomalaisten asiakkaiden toiveille ja odotuksille.
Ehkä ongelma onkin, että Lumene on voinut nojautua suomalaisuuden imagoon vetoamalla sillä kuluttajiin. 🤔
Pelkkä pohjolan luonnosta puhuminen ei riitä takaamaan laatua.. jos kuluttajien suhtautuminen Lumenea ja muita kotimaisia brändejä kohtaan on liian ’suojelevaa, kehitystä ei koskaan tapahdukaan..
Olen samaa mieltä.
Ja tämäkin totta.
Minäkin olen saanut ärsytysreaktioita Lumenen tuotteista. Muilla kokeilemillani tuotteilla ei tätä vaikutusta ole ollut. Lumenen meikkivoide, taisi olla vielä Natural Code sarjaa, teki huuliini näppyjä, ja jokin kasvovoide sai ihon helahtamaan punoittavaksi ja kuumaksi. Ei välittömästi, mutta parin viikon käytön jälkeen. Ärsyttävää, koska Lumenen tuotteet kuulostavat niin mielenkiintoisille ja tuoksuvat hyville :D