Nyt tuli pliisu kokemus: Erisan + ”ei tunnu oikein miltään”

Seuraava suomalainen luonnonkosmetiikkasarja ”uunista ulos” :)

Myös Erisan on laajentanut ”vihreän” puolelle, ja lanseerannut tänä vuonna oman luonnonkosmetiikkasarjansa.

Toisin kuin viimeksi esitelty Herbinan Eco-sarja, Erisanin luonnollinen sarja on kotimaista työtä ja valmistetaan Suomessa. Sarjalla on kotimainen FI-Natura-sertifikaatti ja tuotteet on valmistettu yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa.

Sarjaan kuuluu (toistaiseksi) viisi tuotetta; puhdistusgeeli, kasvovesi, seerumi, päivävoide ja yövoide. Erisanista kun on kyse, tuotteet ovat hajusteettomia ja niiden koostumuksissa on huomioitu herkän ja allergisen ihon tarpeet jättämällä pois kaikki potentiaaliset herkistäjät.

Erisan+ on prebioottinen sarja. Mitäs nämä prebiootit taas olivatkaan..? Voi ymmärtää, että pre- ja probiootit menevät monella kuluttajalla (kuten varmaan ammattilaisellakin) sekaisin.

Prebiootit ovat sokeriyhdisteitä, joita kosmetiikassa käytetään muutenkin kosteuttavina ainesosina. Probiootit taas ovat hyödyllisiä bakteereja, joita ihollamme on luonnostaan. Prebiootit ovat probioottien ravintoa, ja luovat probiooteille hyvät kasvuolosuhteet. Moni kosmetiikkasarja yhdistää nykyään molempia.

Kosmetiikan prebiootteja ovat mm. ksylitoli, inuliini, oligofruktoosi ja oligosakkaridit. Moni kosmetiikkatuote sisältää näitä ilman, että prebioottisia vaikutuksia on nostettu esiin. Pre- ja probiootit ovat nyt trendi-ilmiö, ja kannattaa tarkastella markkinointi-ilmaisuja myös tältä(kin) kannalta :) Prebioottinen kosmetiikka tarkoittaa yksinkertaisimmillaan ”kosteuttavaa kosmetiikkaa”, sillä kaikki prebiootit kosteuttavat.

Erisan+ -sarjassa käytetyt prebiootit ovat inuliini, alfa-glukaani-ologisakkaridi sekä chlorella (levä)uute.

Aloitan kertomalla, että en ole tämän sarjan kohderyhmää, enkä siksi ehkä ole paras henkilö arvioimaan tuotteita. (Silti halusin sarjan esitellä jo omasta ammatillisesta kiinnostuksesta.) Rehellisesti, nämä tuotteet eivät puhutelleet minua ollenkaan. En innostunut niiden koostumuksista, ihotuntumasta enkä pakkauksistakaan.

Mutta minulla ei ole herkkä iho enkä ole hajusteallerginen. Odotukseni, toiveeni ja mieltymykseni ihonhoitotuotteiden suhteen ovat varmasti hyvin erilaiset kuin erittäin herkkäihoisen ja allergisen. Siksi minusta tuntuu tylyltä ”lytätä” sarja vain sen takia, että itseäni tuotteet eivät innostaneet. Siksi en halua niitä lytätäkään – mutta en voi aidosti intoilla tuotteiden kosmeettisesta miellyttävyydestä tai ihanasta ihofiiliksestä, koska oma kokonaisvaltainen kokemukseni oli; blääh. 

Kun tuotteissa ei myöskään ole tuoksua, sensorinen elämyskenttäni jää tämän sarjan kohdalla nollille.

Hintatiedot ovat Tokmannilta, josta ostin tuotteet.

PÄIVÄVOIDE ja YÖVOIDE 15,90€ / 50 ml

Ensifiilis voiteita levittäessä on; ”nämä tuntuvat edulliselta kosmetiikalta”. Raaka-aineiden ei välttämättä tarvitse olla edullisia kun fiilis on tämä, mutta tuntuma kertoo yksinkertaisesta reseptiikasta, jossa ei ole kikkailtu koostumusta säätävillä (=miellyttävyyttä lisäävillä) ainesosilla. Niinkuin ei tarvitsekaan, ihon hyödyn kannalta.

Erisan+-voiteet ovat ennen kaikkea ravitsevia ja suojaavia ja ehkäisevät kosteuden haihtumista. Tämä tarkoittaa, että ne sisältävät enemmän pehmentäviä ja okklusiivisia ainesosia kuin kosteutta sitovia. Sellainen syvältä kosteuttavuus jää täten puuttumaan, ja jos haluaa kosteuttavamman vaikutuksen, on käytettävä myös sarjan seerumia.

Päivävoiteen hoitavia ainesosia ovat yllä mainittujen prebioottien ohella sheavoi, kauraöljy ja ratamouute. Kauraöljy ja ratamouute rauhoittavat ihoa, ja ratamouute myös vähentää ihon tulehdusta.

Yövoiteen hoitavia ainesosia ovat aprikoosinkiviöljy, fermentoitu riisivesi ja karhunvatukkauute. Yövoiteessa on myös monessa luonnonkosmetiikan anti-age-tuotteessa viime aikoina näkynyttä dipalmitoyl hydroxyproline -aminohappoyhdistettä, joka kiinteyttää ihoa. Myös fermentoidulla riisivedellä on kollageenisynteesiä stimuloiva vaikutus, joten yövoide on selvästi anti-age-vaikutteisempi kuin päivävoide.

SEERUMI 16,90€ / 30 ml

Tässä on varmaan simppelein seerumi jonka olen nähnyt. Ei, LV:n seerumi on vielä tätäkin simppelimpi – mutta ei mitenkään hyvällä tavalla, jos minulta kysytään. LV:n seerumissa on yksi (!) kosteuttava aine sekä kaksi rauhoittavaa ainetta, muuten seerumi koostuu silikoniyhdisteistä ja koostumusta muokkaavista ainesosista.

Erisan+:n seerumissa on sentään useampia kosteuttavia ainesosia eikä turhia koostumusta muokkaavia ja kosmeettista elämystä tuovia ainesosia kuten silikoneja ja akryyliyhdisteitä ”täyttämässä pulloa”. Erisan+ -seerumi saattaa jopa olla oikeasti tehokkaasti kosteuttava seerumi, mutta koska inci ei paljasta ainesosien pitoisuutta, on vaikea tietää, kuinka suuri osa seerumista on vettä ja kuinka paljon vaikuttavia ainesosia. Ihotuntuma ei tällä kertaa paljasta kosteuttavuutta; minun ihollani seerumi ei tunnu mitenkään valtavan kosteuttavalta. Koostumus on hyvin ”vetinen” geelifluidi.

Ainesosiensa puolesta seerumilla kuitenkin on kosteutuspotentiaalia; reseptissä on heti veden jälkeen glyserolia, sodium pca:ta, chlorella-levää ja alfa-glukaani-oligosakkaridia (kaikki kosteutta sitovia ainesosia), ja viidentenä rauhoittavaa ja tulehdusta laskevaa ratamouutetta. Loppuainesosat ovat käytettävyyden ja säilyvyyden kannalta vaadittavia teknisiä aineita; kumiyhdisteitä tekemässä geeliä, säilöviä aineita, pH:ta säätäviä aineita ja hapettumista estäviä aineita.

PUHDISTUSGEELI 8,99€

Sulfaatiton ja superhellävarainen puhdistusgeeli on niin ”hajuton ja mauton” tapaus, että nyt hyytyy jo minunkin kaltaiseni sanasepon verbaalinen anti.

Meikkiä tällä ei kannata yrittää poistaa, vaikka saattaahan tämä kevyen puuterikerroksen pestä pois. Putsarissa on enemmän glyserolia kuin puhdistavaa ainesosaa, mikä tietysti kertoo hyvää sen hellävaraisuudesta. Ehkä kuitenkin itse lanseeraisin maitomaisen putsarin, kun kyseessä on herkän ihon sarja ja haetaan sitä iholle kaikkein lempeintä puhdistavaa koostumusta. Jää mysteeriksi, miksi kaikki tänä syksynä markkinoille tulleet kotimaiset sarjat ovat aloittaneet puhdistusgeelillä ilman maitoa.

Erisan+-puhdistusgeeli vaahtoaa erittäin miedosti, tuntuu iholla ei-oikein-miltään eikä tuoksu yhtään miltään. Jättää ihon ei-oikein-minkään tuntuiseksi. Ehkä tämän voi käyttää käsisaippuana.

KASVOVESI 9,99€

Myöskään tämä tuote ei kirvoita pulppuavan kuvailevaa tekstiä. Äärettömön yksinkertainen, suoraviivainen kasvovesi suihkemuodossa. Varmasti hyvä herkälle iholle, ainesosat ovat niin simppelit. Mitä tämä kasvovesi sitten tekee, on lähinnä ihon pH:n tasapainotus ja hyvin kevyt kosteutus.

Vaikka seerumin kohdalla oli vaikea arvioida veden ja hoitavien ainesosien suhdetta, tämän kohdalla pystyy jo tekemään paremmin päätelmiä. Kasvovedessä on heti veden jälkeen glyserolia, joka on luontaisesti tahmea aine, kuten suuri osa tehokkaista humektanteista. Kun glyserolia on kasvovedessä korkea pitoisuus, sen tuntee tuotteessa; iholle jää lievä ”tahmeus” (ei välttämättä epämiellyttävä, mutta joka tapauksessa selvä ainesosien tuntu).

Erisan+-kasvovesi tuntuu iholla samalta kuin vesi; se ei jätä iholle juuri minkäänlaista merkkiä itsestään. Mikä kertoo, että iholle jäävä humektanttien määrä on hyvin pieni. Monen monta kerrosta suihkimalla voi toki saada vähän lisää tehoa, mutta silloin on jo (taloudellisestikin) järkevämpää ostaa suoraan kosteuttavampi ja edullisempi kasvovesi, kuten esimerkiksi Lacto Linen erinomainen ja ainesosiltaan vieläkin yksinkertaisempi, hajusteeton ja niinikään kotimainen kasvovesi.

Ugh. Olen puhunut. :)

YHTEENVETO

Tuotteissa hyvää:

+ Mietous ja hellävaraisuus
+ Voiteiden suojaavuus (herkän ihon kannalta hyvä asia)
+ Kotimaisuus

Tuotteissa ihmettelen:

Antaako sarja herkkäihoiselle kohderyhmälle jotain, mitä muut kotimaiset herkkäihoisten sarjat eivät anna..? Esimerkiksi Atopik on aivan loistava suomalainen ja hajusteeton luonnonkosmetiikkasarja, eikä edes (kaikkien tuotteiden kohdalla) kalliimpi. Jos Erisan+ -sarjan ainoa pointti on tuoda herkän ihon kotimaista luonnonkosmetiikkaa saataville myös päivittäistavarakaupan kanaviin, olen vähän harmissani kuluttajien puolesta, koska kyllä Suomessa pystytään parempaankin.

Itse hankkisin kotimaisen herkän ihon kosmetiikkani apteekista tai erityismyymälöistä (Atopik, Laponie Of Scandinavia, Ekopharma.)

Joko joku karkkipäiväläinen on ehtinyt kokeilemaan ja muodostamaan omaa mielipidettään Erisan+-tuotteista?

kauneus luonnonkosmetiikka
Kommentit (45)
 1. Kiitos kun testasit nämä uudet luonnonkosmetiikan markettisarjat 😊. Sain näiden perusteella valittua itselleni uuden putsarin ja päädyin taikaan. Se on ollut vasta muutaman illan kokeilussa, ja vaikuttaa ihan asiansa ajavalta perustuotteelta.
  Näistä eniten ehkä kiinnosti herbina, mutta sai ison miinuksen, kun ei ollutkaan Suomessa valmistettua. Tämä erisankin olisi voinut kiinnostaa, mutta hinnat tuntuivat turhan korkeilta odotuksiin nähden…

  1. Kiitos kun testasit nämä uudet luonnonkosmetiikan markettisarjat 😊.

   My pleasure :)

   Tämä erisankin olisi voinut kiinnostaa, mutta hinnat tuntuivat turhan korkeilta odotuksiin nähden…

   Minustakin hinnat ovat aika korkeat… Etenkin 10 euroa sadan millin kasvovedestä, jossa varmasti (jopa yli) 90% vettä… hmmm…

 2. ”Ehkä tämän voi käyttää käsisaippuana.”:-’D Kiitos illan nauruista!

  1. 😀

   No mutta joo – kyllä se käsisaippuana menee :) <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *