Erilainen joulukalenteri?

En keksinyt tälle vuodelle blogijoulukalenteria.

Olin asettanut tavoitteeksi keksiä joulukalenterille idea jo kesällä, että syksyllä jäisi enemmän aikaa luukkujen valmistukselle eikä tulisi viime hetken kiirettä, kuten monena aiempana vuonna.

Kuukaudet kuluivat enkä keksinyt mitään. Tai – keksin yhden ja aloin jo valmistella sitä, mutta sitten en ollutkaan siihen tyytyväinen.

Jäin miettimään, miksi ideoita ei tänä vuonna tullut, kuten myös sitä, miksi olen niin pettynyt, kun en saanut joulukalenteria aikaiseksi. Miksi jotain tällaista pitäisi tehdä väkisin, jos kivaa ideaa ei synny luonnostaan. Joulukalenterinhan on tarkoitus olla positiivinen asia – myös tekijälleen..!

Idea jonka hylkäsin, oli Kreikka-joulukalenteri. Olisin esitellyt 24 saarta yhden kuvan muodossa. Homma kaatui siihen, että en kyennyt valitsemaan sitä Yhtä Täydellisesti Saaren Hengen vangitsevaa kuvaa joka saarelle. Valintatilanteet… yksi mun kynnyksiä.

Myönnän, että kevyesti suutuin itselleni siitä, että en muka pystynyt valitsemaan sopivia Kreikka-kuvia. Jos tuhansien kuvien arkiston läpikäyminen olikin aikaavievää, olisinhan voinut vain valita yhden valmiin kuvan jostain kymmenistä (sadoista..?) Kreikka-postauksistani. Mutta ei. Halusin väen vängällä käydä läpi kaikkien vuosien matkakuva-albumit ja uuvuin jo kolmannen saaren kohdalla.

.

Lopulta tajusin, että tässä se armoton perfektionisti taas jyrää. Se tyyppi, joka yrittää koko ajan ylittää itsensä ja aiemmat tekemisensä. Siksi mä en osaa enää tehdä joulukalenteriakaan ilolla – pitäisi aina vain olla parempi kuin aikaisemmin. Ylittää odotukset, ylittää aiemmat suoritukset

Hemmetti.

Että tämä oikeasti pätee joulukalenteriinkin…. 😔

 

Olen tänä vuonna kirjoittanut blogiin mun perfektionismista ja uupumuksen jälkeisestä hitaudesta sekä ankarasta sisäisestä vaativuudesta.

Vaikka käsittelen näitä asioita jatkuvasti niin terapiassa, itseni kanssa kuin välillä julkisestikin, kuvitellen sen lisäävän mun lempeyttä ja ymmärrystä itseäni kohtaan, tuntemukset ja haasteet eivät hellitä.

Olen tänä syksynä ollut ahdistuneempi ja moittivampi itseäni kohtaan kuin vuosikausiin. Mikään ei riitä, jään aina vajaaksi.

Tänä syksynä minun on ollut pakko hyväksyä, että mun vaativuus ja perfektionismi eivät enää ole vain ominaisuus, ne ovat saavuttaneet sairauden mittasuhteet.

Älkää kuitenkaan huolestuko. Vaikka tunnistan perfektionismin paisuneen liian suureen valtaan, olen kunnossa ja toimintakykyinen, ja yhä kykenevä tuntemaan iloa ja innostuneisuutta niin työstäni kuin arkiaskareista. Omasta itsestänikin :) Vaatijasta huolimatta. Käymme dialogia, jossa minä tiedän tarkalleen, missä vaatija on väärässä, mutta en saa sen ääntä (vielä) hiljenemään.

Olen kunnossa mutta väsynyt. Väsynyt siihen, ettei ongelman tunnistaminen ole vienyt minua eteenpäin toivomallani nopeudella vaativuudesta toipumisen tiellä.

Tällä hetkellä olen myös yhä suruissani siitä, että en saanut joulukalenteria aikaiseksi.

 

Siksi….

Siksi mietin, että ehkä voisikin olla hyvä, että toteutan joulukalenterin joka tapauksessa. Ilman suunnitelmaa, ilman hienoa kehystarinaa, ilman hiottuja kuvia. Ilman arvontoja, ilman hyväntekeväisyyttä. (Just niitä juttuja, joita en voi enää ”ylittää”.) Ajatus siitä, että tekisin jotain tällaista raakana, ilman pitkällisiä valmisteluja tai järkevää ideaa, tuntuu ihan kamalalta – mutta ehkä juuri siksi se pitäisi tehdä! Se voisi olla hyvää harjoitusta ja siedätyshoitoa perfektionistille.

Mitä ajattelette? Arkinen joulukalenteri vailla teemaa ja suunnitelmaa? Joka aamu avautuu luukku, jonka sisältö on yllätys jopa tekijälleen.

Joulukalenterin idea on laskea päiviä jouluun, ja minä rakastan joulua ja tätä perinnettä. Lopulta – eikö vain sillä pitäisi olla merkitystä?

Tämä saattaa olla tyhmin idea koskaan, mutta mä taidan tehdä sen..!

terveys onnellisuus
Kommentit (28)
  1. Tee just näin! Mä ainakin luen. 💜 Ja i h a n a a ettei ole liian siloteltua ja suunniteltua. Se voi myös joskus aiheuttaa puristusta lukijan päässä. Päästää vaatijan ääneen täälläkin. Elämä kaikkine eri puolineen on vaan niin kiinnostavaa. 🤗

  2. Jee Sanni! Kuulostaa hyvältä. Tuun mukaan tähän.

    Tunnistan muuten sun mainitsemat ongelmat. Uuvutan itseni omilla vaatimuksilla. Siksi tämä kalenteri-idea vaikuttaa just sopivalta. ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *