Erilainen herätys

Heräsin tänä aamuna siihen, että puhelin vinkui pistävällä, korkealla äänellä jollaista en ole aiemmin kuullut puhelimeni pitävän.

Kömmin unenpöpperössä luurin luokse ja näytöllä luki hätätiedote. Ja tekstiä korean kielellä.

Aamu_maanantai_IMG_3654

Mitä..?? Hätätiedote..? Mitä täällä tapahtuu? Mitä tuo teksti tarkoittaa..?!

Katsoin ikkunasta ja eilinen upea maisemani oli vaihtunut tällaiseen:

Aamu_maanantai_1109_IMG_3653

Johan oli herätys. Hetken kuluttua luuri alkoi vinkua hätäilmoitustaan uudelleen ja minulle tuli kiire heittää vaatteita päälle ja lähteä alas selvittämään mitä viesti oikein tarkoitti. Pitääkö tässä oikeasti huolestua..?

En ole ikinä vastaanottanut puhelimeen hätäviestejä aiemmin. Onko joku muu..?

Kun puhelin jatkoi itsepintaista huutoaan (”Katso lisää painamalla” -toiminto ei todellakaan kertonut mitään ”lisää” tai valottanut mitä minun tulisi tehdä), ehdin hetken oikeasti vähän pelästyä. Olin jo kämpän ovella mutta palasin heittämään reppuun passin, kameran ja läppärin, tärkeimmät pelastettavat asiat jos tässä nyt oli suunnilleen joku taifuuni-evakuointi kohta edessä.

Hissiä odotellessa mietin sitäkin, uskaltaako tässä edes lähteä 27. kerroksesta hissillä vaan pitäisikö mennä portaita. Ei, se tuntui kuitenkin hätävaran liioittelulta. Rakennuksessa oli hiljaista ja rauhallista, ei täällä kukaan muu ollut pinkomassa kiireellä ulos.

Asuintalossani, valtavassa toimistoja, kauppoja ja asuntoja sisältävässä pilvenpiirtäjässä Busanin Marine-cityssä, on aulassa 24 h auki oleva vastaanottotiski. Kipitin respaan ja ojensin luuriani tiskin takana istuvalle sedälle.

”Aaah, it rain”, mies vastasi hymyillen ja näytti käsillään ylhäältä alas tulevaa liikettä. Siis mitä, hätäviestissä ilmoitetaan sateesta..?

”So it’s nothing serious? Everything’s ok?” kysyin, mutta respan mies ei osannut enempää englantia vastatakseen tähän tiedusteluun

Asiasta varmistuakseni menin aulatason minimarkettiin jonka myyjän toivoin osaavan paremmin kertoa mistä on kysymys. Hän vahvisti, että hätäviestissä vain tiedotettiin erittäin rankasta sateesta.

Okei. No, tulipahan nyt tällainenkin erikoisuus koettua. Maa, jossa tavallista voimakkaammasta sateesta ilmoitetaan ihmisille yleisellä hätätiedotteella.

Busan_maanantai1109

No, tänään todellakin sataa.

Eipähän ilmeisesti tarvitse lähteä katsomaan Busanin nähtävyyksiä. :/

Aamu_maanantai1109_IMG_3658

Kymmeneltä sää oli ”kirkastunut” tämän verran.

Harmillisesti minun oli kuitenkin pakko lähteä sateen läpi ruokakauppaan, sillä minulla ei ollut kämpillä mitään muuta syötävää kuin edellispäivän junaeväiden jämät (–> yksi kananmuna ja pari kirsikkatomaattia).

Lähimpään isoon ruokakauppaan (alakerran minimarketissa ei ole kuin prosessoituja snack-ruokia) on 10 minuutin kävelymatka, ja perille päästyä olin sateenvarjosta huolimatta kuin uitettu koira.

Aamu_maanantai_1109_IMG_3661

Kengät näyttävät kuvassa kuivilta mutta sitä ne eivät ole, sukista pystyi puristamaan vettä kun pääsin takaisin kotiin…

Aamu_maanantai_1109_IMG_3670

Nyt 13.03 sade on vähän heikentynyt ja näyttää tältä. Syön lounaan kämpillä ja ehkä uskallan sitten lähteä ulos senkin riskillä, että sade todennäköisesti voimistuu jälleen jossain vaiheessa ja sitten menee mun toisetkin kengät…. Noita kauppareissun kenkiä saa kuivatella varmaan pari päivää.

Mielenkiintoisia reissuhaasteita: ottaako ainoiden jäljelläolevien kuivien kenkiensä kastumisriski (ja jopa pilaantumisriski, osa kaduista melkein tulvii) vai jäädä nököttämään neljän seinän sisään? Ja menettää toinen kahdesta täydestä Busaniin varaamastani päivästä..? Huokaus.

Teille blogin lukijoille minulla on kuitenkin myöhemmin tänään vielä kivaa ”ohjelmaa” toisen postauksen muodossa. ;)

Kommentit (24)
 1. Kun olin reilu vuosi sitten Koreassa konferenssissa, tutustuin sen verran paikallisiin, että tuli selväksi että korealaiset eivät mene koskaan sateeseen ilman sateenvarjoa. ”Acid rain”. En siis jotenkin kauheasti ihmettele tuota hätätiedotetta, muistavatpa kaikki ottaa sateenvarjon ainaski matkaan :)

  1. …tänään olisin yhtä iloinen myös kumppareista..! ^_^ Tai jollain kumisilla flip-flopeillakin voisi nyt hyvin kävellä tuolla kun kuitenkin on tosi lämmin, vaan minulla on mukana vain kahdet ”kunnon” kävelykengät (otin Busanin & Jejun osuudelle mukaan vain pienen repun, muut kamani jäivät Souliin).

   1. Sä tarttet sellaiset ranta- tai puutarhasandaalit. Reissussa parhaat sellaiset missä on säädettävät hihnat. Hyvät ei paina juuri mitään. Espanjasta ostin kerran sellaiset. Flip flopeilla taas ei ole kiva kävellä.

 2. Huh, pelottava tuollainen hälytys. Voisin tuolla suunnalla keksiä useampiakin mahdollisia tapahtumankulkuja, jos tuollainen puhelimeen tulisi yllättäen.

  1. Joo, onhan tämä kuitenkin taifuunialuetta. Rannassa on disaster risk area -kylttejä ja karttoja joissa neuvotaan evakuointitiet mahdollisen tsunamin tai taifuunin varalta.

   1. Tulipa mieleen myös eräs P.-Korea…

    1. Joo, äidiltäni tuli juuri samansisältöinen sähköpostiviesti. Ihmetteli miten mulle ei tullut se mieleen. :P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *