Karkkipäivä
Karkkipäivä

Erilainen herätys

Heräsin tänä aamuna siihen, että puhelin vinkui pistävällä, korkealla äänellä jollaista en ole aiemmin kuullut puhelimeni pitävän.

Kömmin unenpöpperössä luurin luokse ja näytöllä luki hätätiedote. Ja tekstiä korean kielellä.

Aamu_maanantai_IMG_3654

Mitä..?? Hätätiedote..? Mitä täällä tapahtuu? Mitä tuo teksti tarkoittaa..?!

Katsoin ikkunasta ja eilinen upea maisemani oli vaihtunut tällaiseen:

Aamu_maanantai_1109_IMG_3653

Johan oli herätys. Hetken kuluttua luuri alkoi vinkua hätäilmoitustaan uudelleen ja minulle tuli kiire heittää vaatteita päälle ja lähteä alas selvittämään mitä viesti oikein tarkoitti. Pitääkö tässä oikeasti huolestua..?

En ole ikinä vastaanottanut puhelimeen hätäviestejä aiemmin. Onko joku muu..?

Kun puhelin jatkoi itsepintaista huutoaan (”Katso lisää painamalla” -toiminto ei todellakaan kertonut mitään ”lisää” tai valottanut mitä minun tulisi tehdä), ehdin hetken oikeasti vähän pelästyä. Olin jo kämpän ovella mutta palasin heittämään reppuun passin, kameran ja läppärin, tärkeimmät pelastettavat asiat jos tässä nyt oli suunnilleen joku taifuuni-evakuointi kohta edessä.

Hissiä odotellessa mietin sitäkin, uskaltaako tässä edes lähteä 27. kerroksesta hissillä vaan pitäisikö mennä portaita. Ei, se tuntui kuitenkin hätävaran liioittelulta. Rakennuksessa oli hiljaista ja rauhallista, ei täällä kukaan muu ollut pinkomassa kiireellä ulos.

Asuintalossani, valtavassa toimistoja, kauppoja ja asuntoja sisältävässä pilvenpiirtäjässä Busanin Marine-cityssä, on aulassa 24 h auki oleva vastaanottotiski. Kipitin respaan ja ojensin luuriani tiskin takana istuvalle sedälle.

”Aaah, it rain”, mies vastasi hymyillen ja näytti käsillään ylhäältä alas tulevaa liikettä. Siis mitä, hätäviestissä ilmoitetaan sateesta..?

”So it’s nothing serious? Everything’s ok?” kysyin, mutta respan mies ei osannut enempää englantia vastatakseen tähän tiedusteluun

Asiasta varmistuakseni menin aulatason minimarkettiin jonka myyjän toivoin osaavan paremmin kertoa mistä on kysymys. Hän vahvisti, että hätäviestissä vain tiedotettiin erittäin rankasta sateesta.

Okei. No, tulipahan nyt tällainenkin erikoisuus koettua. Maa, jossa tavallista voimakkaammasta sateesta ilmoitetaan ihmisille yleisellä hätätiedotteella.

Busan_maanantai1109

No, tänään todellakin sataa.

Eipähän ilmeisesti tarvitse lähteä katsomaan Busanin nähtävyyksiä. :/

Aamu_maanantai1109_IMG_3658

Kymmeneltä sää oli ”kirkastunut” tämän verran.

Harmillisesti minun oli kuitenkin pakko lähteä sateen läpi ruokakauppaan, sillä minulla ei ollut kämpillä mitään muuta syötävää kuin edellispäivän junaeväiden jämät (–> yksi kananmuna ja pari kirsikkatomaattia).

Lähimpään isoon ruokakauppaan (alakerran minimarketissa ei ole kuin prosessoituja snack-ruokia) on 10 minuutin kävelymatka, ja perille päästyä olin sateenvarjosta huolimatta kuin uitettu koira.

Aamu_maanantai_1109_IMG_3661

Kengät näyttävät kuvassa kuivilta mutta sitä ne eivät ole, sukista pystyi puristamaan vettä kun pääsin takaisin kotiin…

Aamu_maanantai_1109_IMG_3670

Nyt 13.03 sade on vähän heikentynyt ja näyttää tältä. Syön lounaan kämpillä ja ehkä uskallan sitten lähteä ulos senkin riskillä, että sade todennäköisesti voimistuu jälleen jossain vaiheessa ja sitten menee mun toisetkin kengät…. Noita kauppareissun kenkiä saa kuivatella varmaan pari päivää.

Mielenkiintoisia reissuhaasteita: ottaako ainoiden jäljelläolevien kuivien kenkiensä kastumisriski (ja jopa pilaantumisriski, osa kaduista melkein tulvii) vai jäädä nököttämään neljän seinän sisään? Ja menettää toinen kahdesta täydestä Busaniin varaamastani päivästä..? Huokaus.

Teille blogin lukijoille minulla on kuitenkin myöhemmin tänään vielä kivaa ”ohjelmaa” toisen postauksen muodossa. ;)

Kommentit (24)

 1. Volyym

  Kun olin reilu vuosi sitten Koreassa konferenssissa, tutustuin sen verran paikallisiin, että tuli selväksi että korealaiset eivät mene koskaan sateeseen ilman sateenvarjoa. ”Acid rain”. En siis jotenkin kauheasti ihmettele tuota hätätiedotetta, muistavatpa kaikki ottaa sateenvarjon ainaski matkaan :)

  • Sanni

   …tänään olisin yhtä iloinen myös kumppareista..! ^_^ Tai jollain kumisilla flip-flopeillakin voisi nyt hyvin kävellä tuolla kun kuitenkin on tosi lämmin, vaan minulla on mukana vain kahdet ”kunnon” kävelykengät (otin Busanin & Jejun osuudelle mukaan vain pienen repun, muut kamani jäivät Souliin).

   • VerdeL

    Sä tarttet sellaiset ranta- tai puutarhasandaalit. Reissussa parhaat sellaiset missä on säädettävät hihnat. Hyvät ei paina juuri mitään. Espanjasta ostin kerran sellaiset. Flip flopeilla taas ei ole kiva kävellä.

 2. Jonttu

  Huh, pelottava tuollainen hälytys. Voisin tuolla suunnalla keksiä useampiakin mahdollisia tapahtumankulkuja, jos tuollainen puhelimeen tulisi yllättäen.

  • Sanni

   Joo, onhan tämä kuitenkin taifuunialuetta. Rannassa on disaster risk area -kylttejä ja karttoja joissa neuvotaan evakuointitiet mahdollisen tsunamin tai taifuunin varalta.

   • Jonttu

    Tulipa mieleen myös eräs P.-Korea…

    • Sanni

     Joo, äidiltäni tuli juuri samansisältöinen sähköpostiviesti. Ihmetteli miten mulle ei tullut se mieleen. :P

 3. Sanna / Smoky Eye Candy-blogi

  New Yorkissa lomaillessani puhelimeeni tuli Amber Alert. Viestissä oli muistaakseni joku paikka ja auton rekisteritunnus. Olin tietenkin ihan ihmeissäni, että mikä juttu tää oikein on. Google osasi kertoa, että se on hälytys, jolla kerrotaan että joku lapsi on kidnapattu lähistöllä.

  • Sanni

   Tuollainen hälytys on kyllä hyvä, ja varmasti vastaavia on muitakin. Mulle ei ole koskaan aiemmin tullut tällaisia niin en edes tiennyt koko systeemistä, mutta sehän on lopulta erittäin hyvä keino saada tärkeä viesti perille mahdollisimman monelle ja nopeasti. Tosin en tiedä miten vaarallisia tällaiset tämän päivän tyyppiset sateet nyt sitten voivat olla, onko oikeasti tähdellistä lähettää hätäilmoitus voimakkaasta sateesta jonka ihmiset voivat havaita omin silmin itsekin. Ehkä viesti kuitenkin lähtee kaiken varalta jos odotetaan jopa tulvia aiheuttavaa kuuroa… en tiedä. Hassu kokemus kuitenkin.

 4. hanneh

  Kyllä minulle ainakin oma Samsung ja Google aina vähän väliä varoittelee milloin mistäkin. Suomessa lähinnä vaan jäätävästä sateesta ja liukkaista keleistä, ulkomailla sitten äärimmäisen kovasta lämpötilasta jne.

  • Sanni

   Ihan tosi..? Miten Google ilmoittaa sellaisista…? En ole ikinä nähnyt tuollaisia tiedotteita. Samsungin puhelinta mulla tosin ei ole mutta Googlea käytän tietenkin.

   • hanneh

    Tai en tiedä liittyykö google niihin mitenkään. Tämä on ehkä Samsung puhelimissa valmiina oleva appsi, Geo News. Sijaintitiedot täytyy toki olla päällä, jotta voi vastaanottaa kyseisiltä alueilta tiedotteita. Onhan tämä hyvä, esim, tsunami-varaa-alueilla matkustellessa.
    Kotona vaan huvittaa, kun puhelin varoittelee kovasta puuskittaisesta tuulesta ja sen on jo itsekin huomannut ikkunoiden kolinasta :)

 5. Satu

  Minulle tuli pari kuukautta sitten hätäviesti asuipaikkakuntani vesilaitokselta. Vedestä oli löytynyt pöpöjä ja viestissä kehoitettiin olemaan juomatta hanavettä.

 6. Ann

  Olisin itse ollut ihan paniikista tuollaisesta hätätiedotteesta :D Vähän hölmöä ehkä laittaa sateen takia hätätiedote. En ole omaan iPhoneen saanut mitään tiedotteita koskaan, enkä sitä edeltävään Lumiaan. Suomessa ei ilmeisesti lähetetä mitään hätätiedotteita puhelimeen koskaan? Esimerkiksi silloin olisi voinut lähettää kun oli Turun puukotus ja poliisi kehoitti välttämään keskustaa. Turun keskustassa kun asun. Olisi kyllä kätevä tuommoinen toiminto, ei sateen takia vaan oikeissa hätätilanteissa kuten terrorismi tai myrsky.

  • Sanni

   Suomessa ei ilmeisesti lähetetä mitään hätätiedotteita puhelimeen koskaan?

   Näköjään lähetetään; katso Satun kommentti ylempänä.

   Liekö sitten alueellisesti vaihteleva käytäntö; ehkä joissain kunnissa tämä on käytössä ja toisissa ei.

   • hoh

    Siis sehän riippuu siitä millaiset asetukset on puhelimeensa laittanut, että miltä ohjelmilta tulee mitäkin ilmoituksia.

    Ja niin kuin tuolla ylempänä joku sanoi, Koreassa ja muissa teollisuusmaissa rankkasateesta tulee ilmoitus voimakkaiden ilmansaasteiden vuoksi. Ei se mitenkään hölmöä ole. Ongelma tässä tapauksessa taisi olla lähinnä se että tiedote oli koreaksi niin että sen sisältö jäi mysteeriksi.

    • Sanni

     Selvä, kiitoksia vielä extraselvennyksestä.

 7. Mintsi

  Minä heräsin joskus keväällä yleiseen hätämerkkiin, joka kuului auki olevasta ikkunasta. Ei muuta kuin silmät ristissä ikkunat kiinni ja vessanpöntölle selvittämään, että mistä on kyse ja mitä pitää tehdä. Ei löytynyt mitään tietoa paikallisen lehden nettisivuilta eikä ylen sivuilta. Ei muuta kuin telkkari ja radio auki, jos kuulisi sieltä, mitä tämä meinaa – ei mitään.

  Hätämerkki vaikeni aikanaan ja tunnin googlettelun jälkeen löysin paikallislehden sivuilta edellispäiväisen pikku-uutisen, jossa kerrottiin suuronnettomuusharjoituksesta lähitehtaalla. Asiasta ei ollut mitenkään tiedotettu lähitalojen asukkaille (tästä on ehkä 200 m tehtaalle) eikä hälytysmerkin yhteydessä kerrottu, että kyseessä on harjoitus. Saatoin pistää aika tulikiven katkuista palautetta pelastuslaitokselle. Vastasivat, että tässä on tapahtunut virhe ja käyvät asian läpi purkupalaverissa ja parantavat seuraaviin harjoituksiin.

  • Sanni

   Huh, vähän olisi huolestuttanut…! Käsittämätöntä kyllä että paikallinen media ei tiedottanut hätämerkin aikana mistä hälytys johtuu. Mitä ihmettä se auttaa että asiasta kerrotaan edellisenä päivänä…? Eivät kaikki todellakaan lue tuollaisia pikku-uutisia – eivätkä paikallislehteä ylipäänsä. Tärkeintähän olisi itse ”actionin” aikana saattaa tiedoksi mistä hälytys johtuu. Olisin kyllä itsekin laittanut aika sapekasta palautetta.

   • Mintsi

    Näinpä. Se mitä minä olen ollut mukana harjoituksissa, hätämerkin yhteydessä on aina kuulutettu ”tämä on harjoitus, tämä on harjoitus, tämä on harjoitus” ja ne harjoitukset ovat olleet keskellä ei mitään, eli asukkaita ei ole juuri ollut ja henkilökunta on tiennyt tulevasta harjoituksesta. Ja kun tiedottaminen olisi vaatinut parin kymmenen lapun tulostamista ja viemistä rappukäytäviin.

    Uskon että seuraavalla kerralla…

 8. Jonttu

  Kerroit ilmanlaadun heijastuvan ihonpuhdistuksen rutiineihin, mutta huomaako saasteisen ilman ihan hengittäessäkin?

  • Sanni

   En voi sanoa huomaavani.

 9. Kiira L

  Siis oma puhelimeni antaa vähän turhankin paljon vaarailmoituksia milloin mistäkin, esim. maastopalon mahdollisuudesta, myrskyn mahdollisuudesta, jäisistä teistä ja ilmeisesti myös kadonneista lapsista ja kidnappauksista (ei oo vielä omalle kohdalle tullut, onneksi). Noita tosiaan tuli ennen tosi tiuhaan tahtiin, päivittäin vaikka aihetta ei ollutkaan. Hieman rassas pidemmän päälle :D

  • Sanni

   Jännä kuulla, eri puhelimet siis toimivat näiden ilmoitusten suhteen hyvin eri lailla. Olitko ladannut jonkun applikaation voi tuliko tämä toiminto valmiina puhelimen käyttöjärjestelmässä..?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.