Karkkipäivä
Karkkipäivä

Erikoista mainontaa meikkikoululla

Sain eilen vinkin eräältä lukijaltani koskien Espanjan Fuengirolassa sijaitsevan suomalaisen meikkaaja-maskeeraajakoulun kotisivun kuvagalleriaa. Galleriasta löytyy kuvia otsikolla ”Kauneusmeikkauskurssi 2013”.

ARCosmeticsAcademy_kurssikuvia

Ainoa lähikuva, ”päivämeikkiharjoitus”, ei näyttäisi kuitenkaan olevan kenenkään koulun oppilaan tuotoksia. Tutulta näyttävässä kuvassa onkin meikäläisen tekemä meikki, enkä ole tietääkseni osallistunut tänä vuonna (tai muinakaan vuosina) kyseisen koulun kursseille. Itse meikkikin on tehty jo marraskuussa 2010, jolloin se julkaistiin blogissa osana ”Nopeat ja simppelit” -juttua.

ARCosmeticsAcademy_silmameikki

Mitä olette mieltä siitä, että maskeeraajakoulu turvautuu jonkun ventovieraan meikkikuvaan esitellessään kurssiaan? Luulisi nyt meikkikuvia olevan omasta takaakin. Ei ehkä paras mahdollinen käyntikortti koululle, jos omien oppilaiden tekemistä meikeistä ei löydy julkaisukelpoista lähikuvaa…. Sangen erikoista.

Sillä ei kannaltani ole mitään väliä jos joku käyttää kuvaani tällaisessa yhteydessä, mutta laittaa vain ihmettelemään koulun puolesta.

Aiemmin kuviani on bongattu mm. smokey-meikin opetusmateriaalina eräässä ammattikoulussa.

Kommentit (54)

 1. Sissi

  Törkeää! Itse kiukustuisin varmaan aikamoisesti. Toivotaan sitä Espanjan reissua korvaukseksi. ;D

 2. desire

  Mä laittaisin koululle ihan tylysti vaan laskun: 50 e meikistä, 20 e kuvasta, 270 euroa oikeudesta käyttää kuvia sivuillaan, 100 e käytöstä painetussa mainoksessa…

  Laskuun laittaisin saatekirjeeksi maininnan siitä, että kummastelet, etteikö koulun omien oppilaiden tai opettajien taso kelpaa mainontaan, vaan kuvat pitää hankkia luvatta muualta…

 3. Nimetön

  meidän koulussa on myös käytetty sun meikkikuvia opetuksessa kun näytetty esimerkkinä kuvista erilaisia meikkejä, lähteet meille on kyllä kerrottu

 4. Nunnu

  Ei kyllä anna kovin hyvää kuvaa koulusta, mutta onhan se jollain tapaa varmasti imartelevaa, kun joku haluaa käyttää kuviasi :D

 5. Panda

  Minua tavallaan ”ärsyttää” kun aina vouhkotetaan tekijänoikeuksista ja kuinka ne sitä ja kuinka ne tätä. Mutta sitten kun käy näin, niin kukaan ei tee mitään ja ”ei se minua häiritse” ja näin toiminta voi jatkua kun ”no ei siitä tule kuin ikävä sähköpostiviesti” :/.

 6. Maijastiina

  Hei!
  Kävin juuri lahjoittamassa oman osuuteni uuden lastensairaalan rakentamiseen. Samalla päätin, että lisäapuna käyn mainostamassa asiaa muutamassa suosikkiblogissani, joiden kautta kampanja voisi päästä suurempaankin levitykseen. Erityisiä lisäperusteluja tämä kohde tuskin edes tarvitsee, mutta linkistä löytyy lisätietoa:
  http://uusilastensairaala2017.fi/

 7. wannabe

  niinkuin joku jo aiemmin mainitsikin, niin kannattaisi harkita korvausvaatimuksen laittamista koululle! tuollaiset väärinkäytökset eivät päähäntaputtelulla lopu. jos väärinkäytöksiin syyllistyvät tahot huomaavat pääsevänsä kuin koira veräjästä, niin rikkomukset vain muuttuvat törkeämmiksi. onhan kyse yrityksestä, eikä mistään yksityishenkilön viattomasta lipsahduksesta!! kyse on kuitenkin rikoslakirikoksesta (löytyy rikoslain 49 luvun 1 §:stä tai ehkä paremminkin tekijänoikeuslain 7 luku 56 a §, ja samaisen luvun 57 § sanoo: ”Joka vastoin tätä lakia tai 41 §:n 2 momentin nojalla annettua määräystä käyttää teosta taikka tuo maahan tai Suomen alueelle edelleen kolmanteen maahan kuljetettavaksi teoksen kappaleen, on velvollinen suorittamaan tekijälle kohtuullisen hyvityksen.”) Ei tuollaista pidä sietää!

 8. Meikkikoulu Cosmetica Norris / Fuengirola

  MEIKKIKOULU COSMETICA NORRIS ESPANJA KOMMENTOI !!

  Hola !

  Koska osa tässä viestiketjussa olevista henkilöistä on selkeästi sekoittanut meidät täällä TAMMIKUUSSA 2013 avattuun ja ensimmäistä kurssiaan vetävään Ar Cosmetics Academy ” meikkikouluun ” haluamme tarkentaa, että meikkikoulu Cosmetica Norris on toiminut Fuengirolassa jo 15 vuotta kouluttaen monipuolisia meikkauksen ja maskeerauksen ammattilaisia.

  Kaikki nettisivuillamme http://www.cosmetica-norris.com olevat kuvagallerian kuvat ovat oppilaidemme koulussa tekemiä oppilastöitä. Lisätietoja koulusta ja opiskelusta, sekä opettajista yms. asioista saat tarvittaessa yllämainitusta nettiosoitteesta.

  Facebookista meidät löytää nimellä meikki ja maskeerauskoulu Cosmetica Norris Espanja.

  Ystävällisin terveisin helteisestä Espanajasta ja hyvää alkanutta kevättä toivottaen.

  Meikkikoulu Cosmetica Norris

  Satu Ahonen

 9. hiikka

  Nyt kommentoin sen verran, että pidä oikeuksistasi kiinni, kyseinen toiminta on erittäin törkeää, jos kuvaa käytettäisiin *vain* ei-kaupallisessa tarkoituksessa kyseisen asian voisi kuitata olankohautuksella, mutta ja tässä tulee tuo iso MUTTA tätä kyseistä kuvaa käytetään kaupallisessa tarkoituksessa ja kuten varmaan sinäkin tiedät mitä nuo kurssit maksavat per nenä… (kulut itseasiassa ovat aika pienet suhteessa maksuun)
  Kuviahan saa lainata lainata eikaupalliseen (ilman korvausta) tarkoituksee jos mainitsee lähteet kuvasta.
  Ohessa linkki Finnfoto ry:n sivuille jossa neuvotaan miten toimitaan ”kuvarosvouksien” kanssa: http://finnfoto.fi/tyokalut/

 10. maawo

  Jos tuo koulu on se ainoa suomalainen Fuengirolassa niin vielä vuosi-pari sitten kotisivuilla ja painetuissa mainoksissa oli sen sortin kuvia et huhhu.. sen lisäks et jälki oli jäätävää niin yleisilme meikeissä oli suoraan 90-luvulta. Ihmekään jos tätä kuvaa ovat halunneet käyttää :D

 11. nti kesäheinä

  aiotko olla yhteydessä kouluun?

  • Sanni

   Olen ollut jo. Tämän päivän aikana ei ole vielä kuulunut mitään.

 12. hessu

  no ohhoh! itse asun fuengirolassa ja olen kyllä kuullut paikan nimeltä.. mutta onpa aika outoa käytöstä?
  positiivisesti ajateltuna: sun meikkaus on aika hyvin onnistunut kerta he haluavat näytellä sitä omanaan ;)

 13. Epona

  En tiedä onko heillä tuo kuva tullut ihan tietoisesti tahallaan, tietämättömyyttään vai miksi, sivuille, mutta luottamusta se ei ainakaan itsessä herätä. Oon tässä viime vuosina törmänny jo muutamaankin tapaukseen, jossa bloggaajan tuottamaa sisältöä on käytetty yrityksen markkinoinnissa. Jotkut eivät yksinkertaisesti tiedä tämän olevan kiellettyä ja toiset, noh, he eivät vain välitä ja sitten on ne kolmannet onnettomat, joissa yrittäjät eivät itse edes tiedä mistä heidän materiaalinsa tulevat.

  Oli syy mikä tahansa niin kuluttajan silmin tuo vie uskottavuutta yritykseltä pahasti, sillä hehän ovat turvautuneet toisen tahon kuviin ja taitoihin, koska heillä ei itsellä kyseistä materiaalia löydy.

 14. Ylva

  Vaikka et korvausta halunnutkaan, koululta ois hyvä veto kutsua sut sinne vierailevaksi meikkitaiteilijaksi opetusreissulle. ;)

  • Sanni

   Päivän paras..! ^_^ *lol*

 15. maria

  Vasta aineettomien oikeuksien kurssin suorittaneena haluan sekaantua tähän keskusteluun myös. :)

  – Kuvia saa lainata opetustarkoituksiin, kun kyseessä on valtion koulu, jossa opiskelijaa ei veloiteta (kyseinen koulu ei mitä ilmeisimmin ole valtion ilmainen koulu). Tällöinkin pätee kuitenkin seuraavassa kohdassa mainittava oikeus tulla mainituksi.
  – Netissä kuvat joutuvat jakoon, ja Sanni on sen tiedostanut. Kuvista pitäisi tulla siitä huolimatta selville kenellä on ”isäoikeus” kuvaan: tämä tarkoittaa sitä, että taideteoksen tekijällä on aina oikeus tulla mainituksi, kun hänen kuvaansa käytetään. Tekijällä on myös oikeus päättää missä ja milloin hänen kuviaan käytetään ja millä tavalla. Sen lisäksi, että se on oikeus, se on mielestäni myös kohtuullista ja hyvin pieni vaivannäkö kuvan uusiopostaajalta. Mikä ei tietenkään vieläkään paranna sitä, että kyseinen koulu on käyttänyt Sannin kuvaa opiskelijan tai opettajan kuvan sijasta!

  Joku muu jo kommentoi, että on hyvää tapakasvatusta puuttua kuvien luvatta lainailuun. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Netin hyvä puoli on se, että kun lainaa luvatta, voi jäädä myös kiinni – ei muuta kuin palautetta antamaan sankoin joukoin! Mielestäni on ok lainailla kuvia, kun käyttötarkoitus ei ole tehdä rahaa ja lähde mainitaan kun siihen on tilaisuus, mutta omien palveluiden myynti toisen kuvilla on härskiä ja epäreilua. En siedä epäreilua, moraalitonta käytöstä kovin hyvin.

  Huomaako jostain että aihe on lähellä sydäntä? *ärisee ohikulkijoille* :D

 16. ccesca

  Kai laitat tänne sitten meille muillekin tiedoksi mitä koululta vastattiin sun viestiin? JOS sieltä vastausta tulee?

  • Sanni

   Laitan, ehdottomasti. Vielä ei ole mitään kuulunut, ja kuvanikin on sivulla edelleen. >:-(

   Antaa kyllä aivan mahdottoman epäammattimaisen kuvan kyseisestä yrityksestä…. Kyllä he nyt aivan varmasti päivittäin lukevat sähköpostinsa, mutta eivät ilmeisesti koe tarpeelliseksi tehdä asialle mitään.

 17. Anne-Marie

  Hei Sanni,
  Olen lähettänyt AR Cosmetics Academyn puolesta vastineen tänään, miksi kuvasi on joutunut meidän kotisivuillemme. Selitin ottaneeni selvää, että yksityinen kotisivujen palveluntarjoaja ei ole huomannut/tiennyt, että kuva on sinun, sillä se tulee irrallisena Google-haussa eikä IT-alan henkilö todellakaan tunne sinua, joten siksi lupaa ei ole hankittu.
  Ensimmäisessä vastineessa tarkoitin juuri tätä menettelyä, että kuva on ilmeisesti tätä kautta joutunut sivuillemme. Lupasin ottaa yhteyttä tuohon palvelun tarjoajaan ja poistaa kuvan käytöstä. Kuva on poistettu kaikista yhteyksistä, joka voisi liittyä kouluumme. Emme varmasti koskaan tule käyttämään mitään kuviasi missään tarkoituksessa enää.Palveluntarjoaja on ollut erittäin pahoillaan tapahtuneesta, jonka myös laitoin sinulle viestissäni ja myös oman henkilökohtaisen anteeksipyyntöni. Ja jo eilen ilmoitin, että tutkin asian, sillä en tiennyt, mistä kuvasta on kyse. Nyt asia on siis hoidettu, kuten luvattu!
  Lisäksi tahdon tehdä selväksi, etten ole tarjonnut opettajani työtä sinun käyttöösi vaan korvaan kotisivuilleni sinne vahingossa joutuneen kuvasi opettajani työllä eli kuvalla. Eli LAITAN SIIHEN KUVA PAIKALLE, MISSÄ SINUN KUVASI VAHINGOSSA OLI, OPETTAJANI TEKEMÄN KUVAN.
  Koulun henkilökunta ei liity mitenkään kuvien lisäämiseen Facebookin sivuille tai kotisivuillemme. Itse lähetän ne kotisivun päivittäjälle enkä siis toimi opettajan ko koulussa.Kirjoitin jo aiemmassa vastineessa hyvin selkeästi, ettei kukaan opettajista ole lisännyt mitään kuvia minnekään sivuille vaan tuo kuvasi on joutunut sinne VAHINGOSSA ilman, että sillä on tarkoitettu mitään pahaa kenellekään tai ilman, että on tiedetty, että ko kuva on sinun.
  Joka tapauksessa en halua, että opettajiani haukutaan tämän kuvan käytön vuoksi epärehellisiksi, epäilyttäviksi tai epäpäteviksi. Kyseessä on siis minun (allekirjoittaneen) ja kotisivunpäivittäjäni aiheuttama sekaannus, mikä on johtunut tietämättömyydestä ja inhimillestä erehdyksestä. Toivoisinkin kuten jo aiemmin vastineessani sinulle omalla nimelläni kerroin, että opettajieni haukkuminen välittömästi lopetettaisiin blogissasi! se on myös epäreilua, jos kuvasi väärinkäyttö vaikkakin siis vahingossa. Olet saanut anteeksipyynnön jo aiemmin päivällä kirjalllisena joten toivon todellakin, että tämä asian käsittely päättyisi nyt tähän. Kuten itse sanoit, olet itsekin joskus käyttänyt toisten kuvia vaikkakin kuulemma eri tarkoitusperillä.
  Olen myös kertonut jo aiemmin viestissäni kertonut yhteystietoni, jotta voit ottaa minuun yhteyttä. Olen aina valmis ottamaan vastuun tekemisistäni. Joten ota minuun yhteyttä ko asian tiimoilta, jos sinulla on vielä asiaan liittyvää kommentoitavaa tai vaateita.
  Ystävällisesti,
  AR Cosmeticsin puolesta
  Anne Roselius

  • Sanni

   eikä IT-alan henkilö todellakaan tunne sinua, joten siksi lupaa ei ole hankittu.

   IT-alan henkilö varmastikin kuitenkin tuntee tekijänoikeuslain. Googlen kuvahaun tuloksissa näkyy aina myös alkuperäissivusto, eli tässä tapauksessa Karkkipäivä, josta yhteystietoni saa erittäin helposti.

   Kirjoitin jo aiemmassa vastineessa hyvin selkeästi, ettei kukaan opettajista ole lisännyt mitään kuvia minnekään sivuille vaan tuo kuvasi on joutunut sinne VAHINGOSSA

   Kukaan ei ole missään vaiheessa esittänytkään, että juuri opettaja olisi kuvan sinne lisännyt.

   Toivoisinkin kuten jo aiemmin vastineessani sinulle omalla nimelläni kerroin, että opettajieni haukkuminen välittömästi lopetettaisiin blogissasi!

   Olen nyt lukenut kummatkin postaukseni aiheesta sekä niiden kommentit moneen kertaan, enkä löydä yhtäkään opettajiin kohdistuvaa haukkua. Kaikki paheksunta on kohdistettu yleisesti koulun menettelyyn kuvamateriaalin hankinnassa ja asian hoitoon väärinkäytön tullessa ilmi. Kertoisitko, mistä löydät tällaisia haukkuja niin poistan ne ilomielin.

  • Sonia

   ”Lisäksi tahdon tehdä selväksi, etten ole tarjonnut opettajani työtä sinun käyttöösi vaan korvaan kotisivuilleni sinne vahingossa joutuneen kuvasi opettajani työllä eli kuvalla. Eli LAITAN SIIHEN KUVA PAIKALLE, MISSÄ SINUN KUVASI VAHINGOSSA OLI, OPETTAJANI TEKEMÄN KUVAN.”

   VOIKO JOKU TULKATA MINULLE mitä ihmettä tässä yritetään sanoa? Ei tarjota Sannille jotain koulun opettajan työtä käyttöön? Häh? Vai ei tarjota Sannille käyttöön tekijänoikeuksia johonkin kuvaan? Ei kai Sanni nyt sellaista haluaisi, tai kukaan muukaan. Olen yrittänyt lukea tätä nyt moneen kertaan, ymmärrän tuosta ainoastaan sen, että Sannin kuva poistetaan ja korvataan jonkun opettajan tekemällä kuvalla.

   Pisteet kuitenkin siitä, että palautetta tuli omalla nimellä. Valitettavasti on vaikea enää saada tehtyä tekemättömäksi. Jos omalle firmalle olisi käynyt samoin ja vika olisi tosiaan palveluntarjoajan, ilmoittaisin sinne suuntaan korvausvaatimuksia firman maineen ja uskottavuuden menettämisestä.

 18. Koo

  Parahin Anne-Marie,

  Kuten Sannikin toteaa; kukaan IT-ammattilainen ei varmasti menettelisi kuvaamallasi tavalla. Harrastelija kylläkin. Ja kuten itsekin toteat, olet itse lähettänyt kuvat tälle IT-ammattilaiselle. Tästä voidaan kenties tehdä jotain johtopäätöksiä. On lisäksi jossain määrin arveluttavaa jatkaa väheksyvällä linjalla tilanteessa, jossa omissa on jo kolissut. On toki inhimillistä, että ei tunne ihan kaikkia ihmisiä maailmassa. Se ei toki muuta lakia tässä tapauksessa.

  On kiinnostavaa miksi toteatte ottaneenne yhteyttä palveluntarjoajaan ja sen jälkeen itse poistaneenne kuvan? Näin ainakin viestissänne kerrotte. Miten kuva on voinut sivuille vahingossa, jos olette sen itse etsineet ja lähettäneet palveluntarjoajalle?

  Mitä ohjeita ”PR-osastonne” on teille antanut tilanteen hoitamiseksi. Ilmeisesti ensimmäinen ohje oli liittää nimi vastaukseen? Kenties muidenkin kuvien alkuperä on selvitetty? Perehtyä tekijänoikeuksiin?

  Voitko lisäksi kertoa mitä eroa on yksityisellä ja julkisella palveluntarjoajalla tässä tapauksessa? Onko teillä kenties käytössänne julkisen sektorin kotisivupalvelu?

  Epäselväksi jäi myös se, onko kyseessä henkilökohtainen kotisivunne vai koulun kotivu (”kuten kotisivuillani totean” vs ”meidän kotisivuillemme”)?

 19. Tiltu Kultu

  Huhhuh.
  Joudun välillä itsekin työssäni käsittelemään asiakaspalautteita, eikä mieleeni tulisi milloinkaan käyttää capsia keskellä lausetta. Tekstistä näkyy, kuinka kirjoittaja on tosissaan provosoitunut. Tilanteen olisi voinut vielä hoitaa tyylikkäästi esim pahoittelemalla, että olet kokenut asian näin ja kuva tullaan ensitilassa poistamaan sivuilta.

  En väitä palautettasi epäasialliseen sävyyn kirjoitetuksi. Siitä paistaa läpi kyllä oikeutettu tuohtumus, mutta se oli asiallinen viesti.
  Itse saan jonkunlaista tyydytystä siitä, että nousen asiakkaan mahdollisen ”haista p…” -palautteen yläpuolelle vastaamalla asiallisesti ja kertomalla asioiden oikean laidan ilman piilov****ilua.

 20. Ulpu

  No kylläpä tämä Anne hoitikin mallikkaasti asian. Mahtaa koko koulun väki olla nyt tyytyväinen, oikein hyvää mainosta kaikkinensa. Noloa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.