Karkkipäivä
Karkkipäivä

Entäs leipä?!

Okei, olet onnistunut luopumaan perunasta, pastasta ja riisistä. Karkkipussitkin kierrät kiltisti kaukaa kaupassa.

Mutta leipä. Sen himosta et tunnu pääsevän. Huomaat aamu toisensa jälkeen kaipaavasi tuttua sämpylää jolle voisit kasata kinkkua, juustoa ja tomaattia. Munakkaat, jogurttipöperöt ja leikkelelautaset eivät vain tunnu korvaavan Vanhaa Kunnon Leipäalustaa jolla kuljettaa ne leikkeleet suuhun.

Aamupalasampyla_1401

Ei hätää. Leivot itsellesi vähähiilihydraattisen leivän nopeammin kuin kahvi ehtii tippua valmiiksi.

(Täytteenä uudet kalaleikkeet  joihin sorruin kaupassa, vaikka välttelen eineksiä….)

Minuuttisampyla

Nopein kaikista on Minuuttisämpylä, jonka valmistuminen mikrossa epäilyttävästä alkuliman näköisestä mönjästä (Mr. Karkkipäivän sanoin) on minulle joka kerta yhtä suuri ihme ja ilostus.

Minuuttisämpylän ohjetta käytin myös karppilaskiaispullissa. :)

  • 1-2 rkl voita
  • 0,6 dl mitä tahansa vhh-jauhoja (esim. mantelijauhoa, soijajauhoa, siemenjauhoa, itse laitan yleensä pellavansiemenrouhetta ja pikkuisen mantelijauhoa)
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna

Sulata voi ja sekoita muut aineet joukkoon. Kyllä, mönjä näyttää kaikkea muuta kuin leipätaikinalta. Kaada seos sopivan kokoiseen pieneen astiaan, esimerkiksi pieneen murokulhoon tai kahvikuppiin. Tönäise kippo mikroon ja lämmitä täydellä teholla yksi minuutti. Ja kas, ulos tulee kypsynyt sämpylä!

Anna leipäsen jäähtyä ja kuivua hetki ja kumoa se sitten lautaselle. Mikään maailman kaunein sämpylä tämä ei ole, mutta maku on oikein hyvä ja hämmentävän leipämäinen sämpylän kuivuttua.

Mantelisampylat

Toinen vaihtoehto on kaikkien karppaajien tuntema klassikko eli Mantelileipä. Tämä teeleivän tyyliin valmistettava Ihan Oikean Sämpylän näköinen herkku valmistuu 15 minuutissa.

Yksinkertaisin ohje sisältää vain kananmunaa, mantelijauhoa, juustoraastetta ja leivinjauhetta, mutta itse tykkään enemmän tästä versiosta (n. 5 sämpylää):

  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 0,5 dl soijajauhoa
  • 3 rkl vehnäleseitä
  • 2 tl psylliumia
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • n. 70 g juustoraastetta
  • (makulisänä porkkanaraastetta)

Sekoita yhteen kananmunat ja maitorahka. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita yhteen munarahka, kuivat aineet ja juustoraaste. Lisää maun mukaan porkkanaraastetta. Anna turvota hetki jos käytit psylliumia (ei välttämätön ainesosa). Itse lisään hieman soijamaitoa jos taikina turpoaa liian paksuksi. Muodosta taikinasta ”kasoja” pellille. Paista 225 asteessa vajaa 10 minuuttia.

Mantelileipa

On hyvvee! :) Maku on miedompi kuin viljasämpylässä ja koostumus hieman kosteampi, mutta etenkin paahdettuna tätä leipää ei vehnäversiosta erota. Juustoraasteen voi luonnollisestikin jättää pois jos haluaa ”kuivemman” leivän, mutta juuston tilavuus vähentää sämpyläkappaleen hh-pitoisuutta.

Salaatit

Kahden viikon induktiojaksoni olisi nyt sitten tullut päätökseen. Vai onko..?

Hommattuani tuoreen purkin Ketostixeja vahvistui, että en päässyt näillä pöperöillä ketoosiin. Edellisellä induktiolla ketoosin saavuttaminen oli helppoa. Aloin miettiä, mitä oikein tein tällä kertaa eri lailla. Vastaus on luullakseni maitotuotteissa. Ensimmäisellä kerralla rajoitin maitotuotteet yhteen ruokalusikalliseen maitoa (teehen) päivässä, nyt olen syönyt kreikkalaista jogurttia ja maitorahkaa – vaikkakaan en päivittäin. Ja  muutamia cafe lattejakin on tullut hörpättyä….

Ruokailut2_vk2

Reaktio on tyypillistä meikäläistä; ärsyynnyin tästä ”heikkoudestani” olla muka kykenemättä vastustamaan rakasta krekujogurttiani niin, että päätin jatkaa induktiojaksoa vielä yhdellä viikolla – täysin maidottomana.

    Siikapihviburger

Siikamurekeburger pestolla voidellulla minuuttisämpyläpohjalla, paistettuja tofukuutioita ja uunikasviksia.

Ruokailut3_vk2

Lisäksi minua häiritsee ihan pikkuisen tuo Atkins-patukoiden hiipiminen viikottaiseksi snackiksi… No okei, siitähän se tietysti johtuu kun tilasin niitä iHerbistä laatikkokaupalla ja nyt ne oikein kerjää tulla syödyiksi. ^_^ (Ennen hain Atkins-patukan ehkä kerran kuussa työpaikan lähikaupasta, kotona mulla ei ollut niitä koskaan.)

Jos lukijoiden joukossa on keto-vhh:laisia, niin olisi kiinnostavaa kuulla miten teillä maitotuotteet on vaikuttaneet ketoosiin. Osaako joku sanoa, mikä maitotuotteissa mahdollisesti jarruttaa ketoosia jos niiden sisältämät hiilihydraatit kuitenkin mahtuvat päivän 20 grammaan…?

Lopuksi: halukkuutenne adoptoida Revlonin Brazen yllätti minut täysin, enpä arvannut että neljän dollarin yksinkertainen luomiväripaletti saisi aikaan noin paljon kiinnostusta yhden päivän aikana. ^_^

Random.org arpoi tällä kertaa voittajaksi nimimerkin orkidea. Vauva odottaa innolla pääsyään parempaan sijaiskotiin. :)

Kommentit (54)

  1. -m-

    Aurinkoista sunnuntaita Tampereelta! Testasin juuri minuuttisämpylää ensimmäistä kertaa, olipahan hyvää! En ehkä malttanut kuivatella riittävän pitkään, tuotos oli sangen kosteaa vielä syötäessäkin. Taisi tuoksua hyvälle myös karvaisen ystäväni mielestä: kaveri tuijotti mua hämmentyneenä vielä hyvän tovin sen jälkeenkin, kun sämpylä oli kadonnut parempiin suihin. Vain turkkijugu saa sen yhtä sekaisin! :)

    • Sanni

      :) Terkkuja karvakaverille! :)

  2. Päivi

    Voisiko noita mikrosämpylöitä tehdä uunissa?….

    • Sanni

      En valitettavasti osaa sanoa. Kyllä niistä varmaan jotain tulee mutta veikkaan että eivät kohoa samalla lailla kuin mikrossa – ja minuutissa eivät tokikaan valmistu ;D

  3. Tiltu

    Kappas, blogiisi ohjasi kuukkeli taas kun etsiskelin vhh- naanleipäreseptiä. :)
    Yhden reseptin löysinkin, johon tulee gluteenijauhoa, mutta en välttämättä ehdi käydä erikoisliikkeessä ostoksilla ennenkuin karppaava ystäväni tulee luokseni syömään intialaista (kukkakaaliriisillä ;)), joten oisko sulla heittää vinkkiä sopivasta korvikkeesta? Siis sellaista pehmeää, revitävää leipää, jota on hyvä dippailla soosiin?

    • Tiltu

      Toimisikohan tuo minuuttisämpylä? :)

      • Sanni

        Tokihan siitä voi repiä paloja ja dipata, mutta koostumus ei ole naaniin päinkään :) Jos päädyt tekemään minuuttisämpylää, niin jätä ainakin pois kaikki siemenet ja laita vain vaaleaa, neutraalin makuista jauhoa kuten mantelia. Siemenet tekevät leivästä heti vahvemman makuisen, ja esim. pellava ei sovi naan-leivän makumaailmaan lainkaan.

    • Sanni

      Mun on vaikea uskoa, että naan-leivän revittävää, sitkoista rakennetta saa aikaan ilman gluteenijauhoa, eikä välttämättä silläkään. Sellaista ”perus” vaalean tai sekaleivän korviketta sämpylämäisen tai vuokaleivän leivän tyyliin on helppo leipoa vhh:na, kun niissä sitkolla ei ole niin valtavaa merkitystä, mutta naanissa tuo venyvä rakenne on just se juttu.

      Karppaus.infon reseptipankista löytyy joitain ohjeita (ilman kuvia, tosin) rieskamaiseen vhh-leipään, mutta en ole kokeillut yhtäkään noista joten en osaa sanoa niiden mausta ja rakenteesta.

      Tässä esim. yksi resepti jossa maitorahkaa ja juustoraastetta (rahkaa sisältävät reseptit tekevät leivästä ainakin vähän kosteamman niihin verrattuna jotka ovat rahkattomia, mutta rahka tietty nostaa myös hh-pitoisuutta. En tiedä onko sillä ystävällesi väliä, saattaa olla jos hän on esim. induktiotason vhh:lla):

      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=2459

      • Tiltu

        Kiitos paljon! Onko soijajauho voimakkaan makuista? Sitä oon joskus johonkin ostanut mutten muista yhtään, miltä maistuu.

        Ehkä yritän ehtii ostaa sitä gluteenijauhoa, seitania voisin kokeilla myös joku kerta :)

        • Sanni

          Soijajauho on sellaista suhteellisen neutraalia (verrattuna moneen muuhun jauhoon), mutta sen ominaismaku tulee kyllä esiin jos leivonnaisessa ei käytetä mitään muuta jauhoa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.