Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ensinousu Matterhornille

Matterhornin ensinoususta tuli eilen 14.7. kuluneeksi tasan 150 vuotta.

Sitä onkin juhlittu täällä Zermatissa runsaalla ohjelmalla, ja teinpä sen kunniaksi itsekin ensinousuni Matterhornille – no, sen alarinteelle Hörnli Hütten majalle. ;) On sekin kuitenkin 3260 m korkeudessa. :)

Matterhorn_IMG_3200

Hotellimme parvekkeelta saamme ihailla Matterhornin klassista siluettia.

Tässä chillaamme maanantaina iltapäivällä juuri saavuttuamme.

Matterhorn_IMG_3297

Maanantai-iltana Matterhornin ensinousun vuosipäivää juhlistettiin valaisemalla nousureitti soihduin. Upean näköistä!

Matterhorn_IMG_3300

Toimitusta oli kerääntynyt seuraamaan sankoin joukoin ihmisiä, pienen Zermatin keskusta oli ihan tukossa.

Seuraavaksi kuvakertomus eiliseltä Hörnlin patikalta.

Hornli_IMG_3319

Päivä alkoi hissinousulla Schwarzeelle, joka on ylin hissipysäkki ennen Matterhornia.

Hornli_IMG_3323

Ylhäällä ollaan! Zu den Wanderwegen…! :)

idHornli_IMG_3333

Patikkamatkaa vertikaalimetreissä kertyi päivän aikana 2300 metriä, koko reitti oli ehkäpä 8 km. Aikamoinen ponnistus meikäläiselle – siis nuo vertikaalit. Jos olette patikoineet ylöspäin kolmessa kilometrissä niin kenties nyökyttelette ymmärtäväisesti :)

Hornli_IMG_3335

Hornli_IMG_3345

Hornli_IMG_3354

Maisemissa ei valittamista.

Hornli_IMG_3377

Hornli_IMG_3369

Siellä siintää jo Hörnlin maja.

Reitin viimeinen, noin parin kilometrin osuus on pelkkää jyrkkää siksak-nousua. Mr. Karkipäivä opasti minua oikeaan tekniikkaan; mieluummin korostetun hidastettuja askeleita niin että hengästyminen pysyy kurissa eikä tarvitse pysähdellä, sen sijaan että yrittää kulkea normaalivauhtia, jolloin aina 10 minuutin välein on ihan tööt ja on pysähdyttävä vetämään henkeä.

Hornli_IMG_3409

Hörnlin maja on Matterhornin kalleimpia, ellei kallein, majoituspaikka. Jos tänne siis haluaa yöksi jäädä, minkä monet Matterhornin huippua tavoittelevat kiipeilijät tekevät.

Hornli_IMG_3394

Hornli_IMG_3383

Hörnlin majalta on enää lyhyt taival Matterhornin perusreitin alkuun.

Hornli_IMG_3391

Joka on tässä. Siitä vain kohti Matterhornin huippua 4478 metrin korkeuteen.

Hornli_IMG_3407

Reittimme Schwarzeesta Hörnlille. Schwarzee näkyy oikeassa reunassa kuvan keskiosassa, laaksossa siintää Zermatt.

Hornli_IMG_3416

Tällä ”alppikoiralla” oli omat auringolta ja pölyltä suojaavat lasit. Cool!

Hornli_IMG_3437

Hornli_IMG_3425

Matka alas kesti yllättäen pidempään kuin ylös. Alaspäin tulo on aika rankkaa pohkeille, polville ja nilkoille.

Hornli_IMG_3455

Schwarzeelta jatkoimme vielä jalan alas Zermattiin kahden tunnin reitin.

Hornli_IMG_3465

Laaksossa. Kävelyä päivän aikana tuli yhteensä vajaa 7 tuntia.

Hornli_IMG_3463

…ja voin kertoa että kyllä tuntuu tänään jaloissa ja kropassa…! ;) Kun eilen saavutettiin laakso ja Zermatt mietin, ovatko jalkani koskaan olleet yhtä muusina.

Muusina, tyytyväisenä ja onnellisena kaaduin illalla hotellin sänkyyn.

Tänään vähän kevyempi patikka Gornergratille. :)

Kommentit (19)

 1. Tepsu

  Ihan huikeet maisemat, olis kyllä ihanaa päästä paikan päälle :) tuo on kyllä jännä, miten se alastulo on melkein rankempaa, olin itse Slovakiassa vaihdossa pari vuotta takaperin ja sillon tuli jonkun verran patikoitua vuorilla, kyllä jalkoja tärisytti!

  • Sanni

   Mulla on pahin kipupäivä vasta tänään :D Nyt nää jalat vasta hellänä onkin, pahin lihassärky tuleekin aina päivän viiveellä… ^_^ No, onneksi tänään on huilipäivä :)

 2. J

  Vau upeat maisemat!!

  • Sanni

   Ei voi tosiaan muuta sanoa :)

 3. Sannak

  Voi miten ihana nähdä tuttuja maisemia!! En varmaan koskaan unohda miltä näytti aamulla tuolla herätessä, kun ikkunan avasi ja silmien edessä Matterhorn kylpi aamuauringossa. Henkeäsalpaavan kaunis näky!!

  • Sanni

   Näin on :)

   Näihin maisemiin herääminen on kyllä sellaista luksusta ettei siihen ihan viikossa totu… <3 Eilenkin Gornergratilla patikoidessa totesin miehelle että ihan kuin olisi jollain toisella planeetalla Suomeen verrattuna.

 4. Jonttu

  Mikä on oma mielipiteesi tästä asiasta, suorina vai kaarilla?

  http://www.iltalehti.fi/kauneus/2015071220023395_ka.shtml

  • Sanni

   Kaarilla :)

   Huvittaa nuo jutun kuvat – Portmanilla ja Kerrillä on luonnostaankin suorahkon malliset kulmakarvat (kuten on muuten itsellänikin), ja Victoria Beckhamin kuvassa hänellä vain sattuu olemaan sellainen ilme jossa kulmat ovat tasaiset.

   Minusta kulmakarvat ovat ehdottomasti pukevimmat pienellä kulmalla. Kulma tuo kasvoille ilmeikkyyttä ja liftaa koko ilmettä. Enpä kyllä voi väittää ymmärtäväni tuon jutun sanomaa siitä että tasaiset, suorat kulmakarvat ”nuorentavat” ja ”kehystävät kasvoja kauniisti”. Mutta mielipiteitä on tietysti useampia kuin omani :)

   • Jonttu

    Itselläni silmälaseissa tumma sävy ja tekevät tavallaan aika suoran kaaren kulman kohdalle. Tavallaan ajaa saman asian kuin silmänrajaus (tässä tekosyy meikkaamattomuudelleni).

    Misseistä ainakin Armi Aavikolla näytti olevan lähellä tuota suoraa tyyliä:
    http://www.danny.fi/armi/mediakuvat/armi_kevatmuotia.jpg

 5. Halla

  Onpas kaunista..! Ihan kuriositeettina, miten paljon tuolla alueella on hyttysiä? Haluaisin kovasti käydä kevyellä vaellusreissulla sveitsissä tai Itävallassa, mutta ötököiden määrä huolettaa.. Saariselkä oli aivan karmea toissa viikolla.

  • Sanni

   Ei hyttysiä ^_^ :) Ei ainakaan vielä toistaiseksi ole tullut vastaan. Vähän kärpäsiä ja välillä jokunen kimalaisen kaltainen pörriäinen pitävät seuraa reitillä mutta verenhimoiset inisijät loistavat poissaolollaan. Ah.

 6. Anna-Maija

  Aivan huikeat maisemat ja ihanaa, että jaat niitä tänne blogin puolelle. Omasta Sveitsin matkasta on aikaa pian 5 vuotta, mutta näiden kuvien myötä muistot palasi mieleen. Pakko oli näyttää miehellenikin tämä postaus, jotta sekin innostuisi. Ei onneksi ole kovin vaikea tehtävä! :D

  • Sanni

   Pakko oli näyttää miehellenikin tämä postaus, jotta sekin innostuisi. Ei onneksi ole kovin vaikea tehtävä! :D

   :D :D

 7. Titina

  Tavallaan haikeat maisemat ja tavallaan olen iloinen etten ole Keski-Euroopassa. Kun siellä asuu niin niistä lähtee se suurin viehätys, vaikka onhan ne huikeat, mutta ei voi haukkoa henkeään joka kerta kun oven avaa. Ja arki on arkea vaikka vuorten vierellä :)Joet ja purot ovat kyllä myös niin kaunista katseltavaa, sellaista puhtautta näkee enää harvassa paikassa. Mukavaa reissua :)

  • Sanni

   Voin kuvitella että tähänkin tottuisi jos täällä asuisi, tai ainakin alppikauneuden alkaisi nähdä eri tavalla. Minäkin olen tavallaan tottunut Suomen maisemiin, mutta toisaalta en – kyllä niinkin yksinkertainen asia kuin mökin järvimaisema pysäyttää kauneudellaan joka kerta :) Tai joskus kun juna kulkee oikein herkkien peltomaisemien halki niin sitä vain tuijottaa ja miettii että asunko mä oikeasti tällaisen kauneuden keskellä…

 8. Jonttu

  Onpas söpö tuo alppikoira. Olisiko sinulla lähempää kuvaa?

  • Sanni

   Yritin kovasti zoomailla kauempaa mutta en saanut hyvää lähikuvaa koiran naamasta. Jäi ihan harmittamaan etten kysynyt omistajilta lupaa ottaa kunnon kuvaa hauvasta. :) Siihen olisi ollut hyvä tilaisuus ylhäällä Hörnlin majalla kun omistajat itsekin kuvasivat koiraa ^_^

 9. Sussukka

  Huikean ihanat maisemat :) Olemme nyt syksyn tästä koittaessa menossa Italian kautta Sveitsiin (se nyt on vain suunnitelma joka saattaa muuttua vielä moneen kertaan) ja houkuttelin miestäkin tähän pieneen Matterhornin valloitukseen, tosin meillä kummallakaan ei ole hiukkaakaan kiipeilytaustaa/kokemusta joten mitä tuolle ensimmäiselle etapille menoon vaaditaan hyvien kenkien lisäksi? Ahmin myös postauksesi Bernistä jonne myös ehkä meidänkin matkamme vie ja sinnekin mahtavaa saada vinkkejä ensikertalaiselle :)

  • Sanni

   mitä tuolle ensimmäiselle etapille menoon vaaditaan hyvien kenkien lisäksi?

   Ei muuta kuin hyvää peruskuntoa ja ehkäpä vähän akklimatisaatiota, tosin mekään ei oltu ehditty juuri akklia tuossa vaiheessa hankkia (kun oltiin vasta saavuttu edellisenä päivänä). Akklimatisaatio auttaa aina, ei hengästytä ihan niin pahasti. :)

   Varsinainen Matterhornin kiipeilyreitti (joka siis alkaa tuon Hörnlin jälkeen) onkin sitten vain kokeneille kiipeilijöille ja sinne pitää olla köydet, hakut, kypärät ja muut varusteet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.