Ensifiilikset Alaskasta

Alaska. The final frontier.

Mitäpä täältä voi nyt ensimmäisen kokonaisen päivän jälkeen sanoa kuin… täällä on ihanaa ja sympaattista :) <3

Anchorage

Anchorage on Alaskan suurin kaupunki ja siellä asuu noin 300 000 ihmistä. Koko Alaskan väestöluku on 750 000. Kaakkois-Alaskassa sijaitseva osavaltion pääkaupunki Juneau on Anchoragea pienempi ja on muuten ainoa Yhdysvaltojen osavaltion pääkaupunki johon ei pääse teitä pitkin – Juneauun täytyy mennä joko lentäen tai laivalla.

Anchoragen keskusta on lättänyydessään ja USAlle tyypillisine tikkusuorien, leveiden katujen ruutukaavoineen ensisilmäykseltä jopa aika tylsän näköinen. Kaupunki on perustettu vuonna 1915 joten mitään kovin historiallisia rakennuksia ei täältä löydä, kaupunkiarkkitehtuuri ei saa kameraa varsinaisesti juuttumaan käsiin. Vaatimattoman näköistä kaupunkia ympäröivät kuitenkin joka suunnasta upeat vuoristomaisemat jotka nostavat välittömästi tunnelmaa ja esteettistä kokonaisuutta huikeasti.

Ja kun lähtee kävelemään Anchoragen kaduille, karun laatikkomainen ensivaikutelma väistyy sympaattisen pikkukaupungin lämpimän tunnelman tieltä.

Anchorage tuntuu itse asiassa selvästi väkilukuaan pienemmältä. Ydinkeskustan kadut kävelee läpi parissa tunnissa – nopeamminkin, jos ei pysähdy herttaisiin souvenir shoppeihin hipelöimään söpöjä hirvi- ja karhumatkamuistoja :) Kun lunnit olivat vallalla Islannissa, täällä dominoivat nallet ja sarvipäät.

Alaskalaiset ovat ulkoilmakansaa, mikä ei liene yllätys. Täällä luonto kuuluu elämäntyyliin yhtä luonnollisesti kuin saunavasta suomalaisen käteen.

Anchoragea pidetään Yhdysvaltojen ulkoilma-aktiviteettien pääkaupunkina, eikä missään muualla Yhdysvalloissa asuta yhtä lähellä villiä luontoa – ja villieläimiä. Vaellusreitit Chugach-vuorille alkavat kaupunkilaisten takapihoilta eikä Anchoragessa ole mikään erikoisuus kohdata työmatkalla tai pihallaan hirviä tai jopa karhuja. Kyllä – kaupungin alueella asuu karhuja. Karhusumute (tai ase) kuuluvat alaskalaisten perusvarustukseen.

Juuri nyt on sekä karhujen että hirvien osalta vaarallisin aika, kun kummatkin ovat juuri poikineet. Hirvet aiheuttavat vielä karhuja enemmän vaaratilanteita, eivät pelkästään liikenteessä vaan myös luonnossa vaelluspoluilla sillä vasoja puolustaessaan ne hyökkäävät paljon karhuja herkemmin ihmisten päälle. Karhujen kohtaaminen luonnossa on hyvin tavallista, mutta hyökkäykset harvinaisempia. Karhut välttävät ihmiskontaktia viimeiseen saakka ja hyökkäävät käytännössä vain jos tulevat yllätetyiksi tai vaeltaja sattuu lähelle sen poikasta tai saalista. Ihan hiljattain patikoitsija oli päässyt hengestään kun oli sattunut polullaan karhun hautaaman saaliin lähelle.

Täytyy myöntää että kyllähän tässä vähän jännittää kun vaellus Alaskassa saa tällaiset extramausteet… ^_^

Neljäs ja viides Avenue muodostavat Anchoragen kaupallisen keskustan.

Kaupoista puheen ollen, eilen vierailimme sekä miesten että naisten suosikkipaikoissa :)

”Mr Karkkipäivän Sephorassa” eli retkeilytavaraliikkeessä riittää kyllä kivaa hiplailtavaa minullekin. Erinäiset violetit reput, pusakat ja merinovillaiset puserot houkuttivat siirtymään kassalle… :D Mutta toistaiseksi en tehnyt hankintoja.

Ulkoilmaharrastukseeni riittää hyvin se tarkoituksenmukainen ja harkittu vaatevarasto jonka jo omistan, vain housuja voisin mielelläni ostaa toisenkin parin mutta olen tullut siihen päätelmään että vaellusvaatteita ei yleisesti suunnitella koon 32 tai 34 naisille. Etenkään housuja. Rehellisesti suututtaa kun en todellakaan ole kooltani mikään oikeasti petite nainen, ja 95% retkeilyhousuista valuu päältäni. Murrr! (Tähän hieman kiukkuinen hymiö mutta toisaalta en halua kiukkuilla Alaskapostauksessa koska retkeilyvaateongelma ei ole Alaskan syy :D))

Omat kauneusretkeilyni suuntautuivat tietysti Sephoraan ja Bath & Body Worksiin ja tuttuun tapaan ihan Walmartinkin kosmetiikkaosastot vetävät kummasti puoleensa :) <3

Havainnoin jälleen kummeksuen USAssa vallalla olevaa superkorkeiden SPF-arvojen trendiä jossa ei vain ole mitään järkeä – yli SK 50:n olevat arvot eivät tutkimusten mukaan lisää UV-suojaa käytännössä lainkaan. Jo SK 30:n ja SK 50:n välillä on vain ihan pieni ero UV-suojassa: SK 30 blokkaa oikein (eli riittävän runsaasti) käytettynä noin 97% UV-säteistä ja SK 50 98%.

Aika hulluja siis nämä SK70- ja jopa satasen aurinkovoiteet… En juurikaan ole törmännyt tällaisiin Euroopassa. Ostolakossa-Virven aurinkosuoja-infopostauksesta olen lukenut, että USA:ssa testattuihin aurinkotuotteisiin saa helpommin korkeamman suojakertoimen vakuuden kuin EU:ssa testattuihin, eli myös se, mikä labra testit suorittaa, vaikuttaa aiaan. Ei ole kuluttajaressuilla helppoa…

 

Teillä on siellä jo tiistai-ilta ja minulla vasta aamu. Tämän päivän suunnitelma ei ole vielä täysin muotoutunut mutta aion ainakin käydä tekemässä Historic Anchorage -kävelyn kaupungin keskustassa. Reitillä on infokylttejä jotka kertovat vasta 103-vuotiaan kaupungin historiasta, merkittävistä vuosiluvuista ja henkilöistä.

Illaksi meillä on varaus lukijani suosittelemaan Brewhouse-ravintolaan :)

Ihana, kodikas Alaska!

P.S. Maistoin eilen ensimmäistä kertaa lohi-jerkyä, nam! Ja Islannista ostin turskaraksuja – proteiinipitoisuus ällistyttävät 90%….! Miksi ihmeessä Suomesta ei saa tällaisia kuivakala-snackseja? Jos niitä onkin niin niiden täytyy rajoittua hyvin harvoihin erikoisliikkeisiin, itse en ole näitä koskaan kotimailla nähnyt. Ihan fantastista retkeily- (ja lentomatka..!)ruokaa lihaa syömättömälle!

Kommentit (44)
  1. Voihan Alaska ❤ Jostain syystä ainut paikka jenkkilästä joka kiehtoo. Katson kaikki mahdolliset tv-ohjelmat jotka liittyy Alaskaan ja aina alan fiilistelemään että millaistahan tuolla olisi asua 😄 Oon kuitenkin 100% kaupunkilaistyttö joten on hassua miten voi noin luonto lähellä-paikka vetää puoleensa :). Jos jaat lisää fiiliksiä ja kuvia sieltä niin mielenkiinnolla niitä täällä ihastellaan! Mukavaa reissua!

    1. Kiitos :) Täällä on kyllä jotenkin todella minuun vetoava tunnelma, kuin aika olisi tietyllä tavalla pysähtynyt. Täällä luonto ja luonnonläheinen elämä menevät viimeisimpien someapplikaatioiden ohi ja paikalliset lähtevät mieluummin kalaan kuin päivittävät Instagramiaan – tällainen vaikutelma minulle muodostui ensimmäisen päivän ja ensimmäisten kohtaamisten jälkeen :) Se tuntuu hyvältä.

      Jo paikallisten tyyli on sellainen että sulaudun joukkoon kuin kala veteen, täällä kuljetaan lenkkareissa, vaellusbuutseissa, löysissä housuissa ja villapaidoissa :)

  2. Eli siis olisi ihan sama ostanko aurinkorasvaa 30kertoimella vai 50kertoimella?

    1. Jos ihosi ei ole ihan superaurinkoherkkä niin kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *