Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ensifiilikset Alaskasta

Alaska. The final frontier.

Mitäpä täältä voi nyt ensimmäisen kokonaisen päivän jälkeen sanoa kuin… täällä on ihanaa ja sympaattista :) <3

Anchorage

Anchorage on Alaskan suurin kaupunki ja siellä asuu noin 300 000 ihmistä. Koko Alaskan väestöluku on 750 000. Kaakkois-Alaskassa sijaitseva osavaltion pääkaupunki Juneau on Anchoragea pienempi ja on muuten ainoa Yhdysvaltojen osavaltion pääkaupunki johon ei pääse teitä pitkin – Juneauun täytyy mennä joko lentäen tai laivalla.

Anchoragen keskusta on lättänyydessään ja USAlle tyypillisine tikkusuorien, leveiden katujen ruutukaavoineen ensisilmäykseltä jopa aika tylsän näköinen. Kaupunki on perustettu vuonna 1915 joten mitään kovin historiallisia rakennuksia ei täältä löydä, kaupunkiarkkitehtuuri ei saa kameraa varsinaisesti juuttumaan käsiin. Vaatimattoman näköistä kaupunkia ympäröivät kuitenkin joka suunnasta upeat vuoristomaisemat jotka nostavat välittömästi tunnelmaa ja esteettistä kokonaisuutta huikeasti.

Ja kun lähtee kävelemään Anchoragen kaduille, karun laatikkomainen ensivaikutelma väistyy sympaattisen pikkukaupungin lämpimän tunnelman tieltä.

Anchorage tuntuu itse asiassa selvästi väkilukuaan pienemmältä. Ydinkeskustan kadut kävelee läpi parissa tunnissa – nopeamminkin, jos ei pysähdy herttaisiin souvenir shoppeihin hipelöimään söpöjä hirvi- ja karhumatkamuistoja :) Kun lunnit olivat vallalla Islannissa, täällä dominoivat nallet ja sarvipäät.

Alaskalaiset ovat ulkoilmakansaa, mikä ei liene yllätys. Täällä luonto kuuluu elämäntyyliin yhtä luonnollisesti kuin saunavasta suomalaisen käteen.

Anchoragea pidetään Yhdysvaltojen ulkoilma-aktiviteettien pääkaupunkina, eikä missään muualla Yhdysvalloissa asuta yhtä lähellä villiä luontoa – ja villieläimiä. Vaellusreitit Chugach-vuorille alkavat kaupunkilaisten takapihoilta eikä Anchoragessa ole mikään erikoisuus kohdata työmatkalla tai pihallaan hirviä tai jopa karhuja. Kyllä – kaupungin alueella asuu karhuja. Karhusumute (tai ase) kuuluvat alaskalaisten perusvarustukseen.

Juuri nyt on sekä karhujen että hirvien osalta vaarallisin aika, kun kummatkin ovat juuri poikineet. Hirvet aiheuttavat vielä karhuja enemmän vaaratilanteita, eivät pelkästään liikenteessä vaan myös luonnossa vaelluspoluilla sillä vasoja puolustaessaan ne hyökkäävät paljon karhuja herkemmin ihmisten päälle. Karhujen kohtaaminen luonnossa on hyvin tavallista, mutta hyökkäykset harvinaisempia. Karhut välttävät ihmiskontaktia viimeiseen saakka ja hyökkäävät käytännössä vain jos tulevat yllätetyiksi tai vaeltaja sattuu lähelle sen poikasta tai saalista. Ihan hiljattain patikoitsija oli päässyt hengestään kun oli sattunut polullaan karhun hautaaman saaliin lähelle.

Täytyy myöntää että kyllähän tässä vähän jännittää kun vaellus Alaskassa saa tällaiset extramausteet… ^_^

Neljäs ja viides Avenue muodostavat Anchoragen kaupallisen keskustan.

Kaupoista puheen ollen, eilen vierailimme sekä miesten että naisten suosikkipaikoissa :)

”Mr Karkkipäivän Sephorassa” eli retkeilytavaraliikkeessä riittää kyllä kivaa hiplailtavaa minullekin. Erinäiset violetit reput, pusakat ja merinovillaiset puserot houkuttivat siirtymään kassalle… :D Mutta toistaiseksi en tehnyt hankintoja.

Ulkoilmaharrastukseeni riittää hyvin se tarkoituksenmukainen ja harkittu vaatevarasto jonka jo omistan, vain housuja voisin mielelläni ostaa toisenkin parin mutta olen tullut siihen päätelmään että vaellusvaatteita ei yleisesti suunnitella koon 32 tai 34 naisille. Etenkään housuja. Rehellisesti suututtaa kun en todellakaan ole kooltani mikään oikeasti petite nainen, ja 95% retkeilyhousuista valuu päältäni. Murrr! (Tähän hieman kiukkuinen hymiö mutta toisaalta en halua kiukkuilla Alaskapostauksessa koska retkeilyvaateongelma ei ole Alaskan syy :D))

Omat kauneusretkeilyni suuntautuivat tietysti Sephoraan ja Bath & Body Worksiin ja tuttuun tapaan ihan Walmartinkin kosmetiikkaosastot vetävät kummasti puoleensa :) <3

Havainnoin jälleen kummeksuen USAssa vallalla olevaa superkorkeiden SPF-arvojen trendiä jossa ei vain ole mitään järkeä – yli SK 50:n olevat arvot eivät tutkimusten mukaan lisää UV-suojaa käytännössä lainkaan. Jo SK 30:n ja SK 50:n välillä on vain ihan pieni ero UV-suojassa: SK 30 blokkaa oikein (eli riittävän runsaasti) käytettynä noin 97% UV-säteistä ja SK 50 98%.

Aika hulluja siis nämä SK70- ja jopa satasen aurinkovoiteet… En juurikaan ole törmännyt tällaisiin Euroopassa. Ostolakossa-Virven aurinkosuoja-infopostauksesta olen lukenut, että USA:ssa testattuihin aurinkotuotteisiin saa helpommin korkeamman suojakertoimen vakuuden kuin EU:ssa testattuihin, eli myös se, mikä labra testit suorittaa, vaikuttaa aiaan. Ei ole kuluttajaressuilla helppoa…

 

Teillä on siellä jo tiistai-ilta ja minulla vasta aamu. Tämän päivän suunnitelma ei ole vielä täysin muotoutunut mutta aion ainakin käydä tekemässä Historic Anchorage -kävelyn kaupungin keskustassa. Reitillä on infokylttejä jotka kertovat vasta 103-vuotiaan kaupungin historiasta, merkittävistä vuosiluvuista ja henkilöistä.

Illaksi meillä on varaus lukijani suosittelemaan Brewhouse-ravintolaan :)

Ihana, kodikas Alaska!

P.S. Maistoin eilen ensimmäistä kertaa lohi-jerkyä, nam! Ja Islannista ostin turskaraksuja – proteiinipitoisuus ällistyttävät 90%….! Miksi ihmeessä Suomesta ei saa tällaisia kuivakala-snackseja? Jos niitä onkin niin niiden täytyy rajoittua hyvin harvoihin erikoisliikkeisiin, itse en ole näitä koskaan kotimailla nähnyt. Ihan fantastista retkeily- (ja lentomatka..!)ruokaa lihaa syömättömälle!

Kommentit (44)

 1. Pia

  Voihan Alaska ❤ Jostain syystä ainut paikka jenkkilästä joka kiehtoo. Katson kaikki mahdolliset tv-ohjelmat jotka liittyy Alaskaan ja aina alan fiilistelemään että millaistahan tuolla olisi asua 😄 Oon kuitenkin 100% kaupunkilaistyttö joten on hassua miten voi noin luonto lähellä-paikka vetää puoleensa :). Jos jaat lisää fiiliksiä ja kuvia sieltä niin mielenkiinnolla niitä täällä ihastellaan! Mukavaa reissua!

  • Sanni

   Kiitos :) Täällä on kyllä jotenkin todella minuun vetoava tunnelma, kuin aika olisi tietyllä tavalla pysähtynyt. Täällä luonto ja luonnonläheinen elämä menevät viimeisimpien someapplikaatioiden ohi ja paikalliset lähtevät mieluummin kalaan kuin päivittävät Instagramiaan – tällainen vaikutelma minulle muodostui ensimmäisen päivän ja ensimmäisten kohtaamisten jälkeen :) Se tuntuu hyvältä.

   Jo paikallisten tyyli on sellainen että sulaudun joukkoon kuin kala veteen, täällä kuljetaan lenkkareissa, vaellusbuutseissa, löysissä housuissa ja villapaidoissa :)

 2. Ebbs

  Eli siis olisi ihan sama ostanko aurinkorasvaa 30kertoimella vai 50kertoimella?

  • Sanni

   Jos ihosi ei ole ihan superaurinkoherkkä niin kyllä.

 3. Marita

  Jee, mahtavaa kun tulee näitä kylymien huudien reissupostauksia! Sama mamma täällä kommentoi, joka kyseli siellä kasvoaurinkovoidepostauksessa että mikä olisi vähiten tahmainen vaihtoehto. Kunnon tahma- ja ryppyneurootikkona ( : D ) pakotin Jenkeissä reissussa olevan siipan tuomaan sieltä kaksi tuollaista Neutrogenan ”light feel” -rasvaa SPF55 -versiona. Vielä pitää kuusi päivää odottaa, että pääsen testaamaan sitä. Aiempi tuubi on Australian markkinoilta ostettu Neutrogena SPf50 ja se jättää ihan unelmamatan pinnan, joten kiinnostaa onko tuo Jenkkilän versio yhtään samaa kamaa vai erilaista. Muistan että Argentiinassa asuessani mun perulainen kämppis käytti aina SPF70 Neutrogenaa ja oli ihan vakuuttunut, että vähempi ei riitä.

  Turvallisia patikointeja, hurjaa kyllä tuo että huonoimmassa tapauksessa saattaa karhu pistellä poskeensa.

 4. Nimetön

  Sori mutta nyt on pakko puuttua. Miten niin et muka todellakaan ole petite? Jos koon 32 vaatteet putoavat päältäsi, niin olet kyllä erittäin pienikokoinen. Olet hyvin hoikka ja lisäksi melko lyhyt, pienikokoinen kaiken kaikkiaan vaikka sinulla on myös lihaksia. Olen tavannut sinut livenäkin ihan läheltä, eli tämä arvio ei edes perustu vain valokuviin. Onkohan sinulla jokin ruumiinkuvan häiriö, jos näet itsesi jotenkin isona?

  • Sanni

   Onkohan sinulla jokin ruumiinkuvan häiriö, jos näet itsesi jotenkin isona?

   Tuota noin :D Missähän kohtaa tekstissä ilmaisen näkeväni itseni isona? :) En tosiaan ole iso. Taitaa taas olla tätä semantiikan ’robleemaa, eri sanat tarkoittavat eri asioita eri ihmisille. En koe olevani petite, joka ainakin minulle tarkoittaa erittäin pienikokoista ja hoikkaa, siis pientä ja kapoista ihmistä. Sellaista aasialaistyyppistä, heidän ruumiinrakenteensa on tunnetusti hennompi kuin kaukaasialaisten. Olen 160-senttinen ja 51-kiloinen, leveäharteinen ja -selkäinen ja suhteellisen lihaksikas. Olen pieni mutta en pikkuinen, kapoinen ja hento. Käytän koon 32 ja 34 vaatteita mutta en esimerkiksi saa päälleni tämän koon mekkoja koska rintakehäni on niihin aivan liian leveä. Tunnen itseäni paljon pienempiä henkilöitä jotka hekin ovat ihan normaalipainoisia ja minulla on mielestäni ihan terve käsitys koostani :) Joten kyllä minua vilpittömästi ihmetyttää, että tämän kokoiselle naiselle valmistetaan niin vähän sopivia retkeilyhousuja. Normihousuissa löytyy mutta retkeilyvaatteiden puolella on housuissa aivan erilainen mitoitus joka suosii selvästi ainakin leveälanteisempia naisia.

   • TT

    Petitejä ovat kaikki alle 162 senttiset, oli sitten lihava tai laiha tai siro tai roteva. Ruumiinrakenteella ei ole väliä.

    • Sanni

     Ok :) Jos se on jossain ihan määritelty niin hyväksytään ^_^ Kieltämättä hassu ajatus että vaikkapa 100-kiloinen 160-senttinen olisi petite mutta I’ll take your word for it :) Toteamme siis, että petite-kokoisia retkeilyhousuja on vaikea löytää.

   • NG

    Oliskohan ruotsalaisen vaatevalmistajan (se jokin H & H…) valikoimassa parempi valikoima…?

    Aurinkovoiteista taasen, luin jo vuosia sitten Paulan kirjoituksista, että yli 50 suojakerroin on aivan harhaanjohtava lukema – iso numero tuubin kyljessä ei tuo lisää suojaa. Isojen numeroiden sijaan moni amerikkalainenkin valveutunut kosmisharrastaja tilaa UV-suojansa jo Aasiasta tai EU:n nettikaupoista. Amerikkalainen lainsäädäntö on aivan onnettoman hidas sallimaan omille markkinoilleen uudempia suojafilttereitä, ja siksi siellä ei ole lainkaan niin suurta valikoimaa kuin Euroopassa (tuotteita kyllä, mutta filtterivaihtoehtoja ei..)

    • NG

     Apua, tuli harvinaisen kömpelö lausahdus tuossa ylempänä… valikoimaa kerrakseen. heh heh, näin käy, kun väsymys valtaa mielen..

     • Sanni

      :)

      H&H:lla tarkoitit varmaan Helly Hansenia (norjalainen)? Heidän housujaan en muuten muista koskaan kokeilleeni. Kiitos vinkistä.

      • NG

       Joo, se oli muistaakseni se merkki, jota eräoppaat eräällä kylmällä luontoreissulla kehuivat! :)

    • Sanni

     Kumma juttu kyllä, ja ihmettelen ettei tuohon harhaanjohtavaan SPF-luku-markkinointiin puututa. Kyseessä on kuitenkin terveyteeen liittyvä asia, auringolta suojautuminen on vähän eri kaliiberin juttu kuin ihon silottelu tai tummien silmänympärysten häivyttely… Tuntuu erittäin kyseenalaiselta että USAssa sallitaan se, että kuluttajalle luodaan väärä turvallisuuden kuva näiden överisuojakerrointen muodossa. Ehkä USAssa on löyhemmät säännökset senkin ympärillä miten kosmetiikkaa ylipäänsä saa markkinoida…?

     • NG

      Varmaan markkinointilainsäädäntö on löyhempi. Siellähän saa tuotetta X mainostaa vertaamalla sitä tuotteeseen Z (’as good as Z, but cheaper!)

      Löysin muuten käsille tarkoitetun UV-suojavoiteen: UltraSun Hand, spf 30 .. anti-pigmentation, anti-aging, ja mitä kaikkea se onkaan… Imeytyy ainakin hyvin jäämättä tahmatassuksi.

      • Sanni

       Siellähän saa tuotetta X mainostaa vertaamalla sitä tuotteeseen Z (’as good as Z, but cheaper!)

       No niin joo, tämähän on totta. Se hämmennys kun kaupoissa ensimmäisen kerran törmäsi halpiskopioihin joissa ihan nimellä mainitaan mitä tuotetta ne imitoivat… Amerikka.

       Löysin muuten käsille tarkoitetun UV-suojavoiteen: UltraSun Hand, spf 30 .. anti-pigmentation, anti-aging, ja mitä kaikkea se onkaan… Imeytyy ainakin hyvin jäämättä tahmatassuksi.

       Hyvä juttu :)

       Mä luulen että mun kohdalla kädet tulevat olemaan ihan superläikikkäät kun tästä vielä ikää kertyy. En vain usko että koskaan tulen omaksumaan käsien suojauksen rutiinin ulkoillessa… Paljon valokuvaavana pienikin voiteen tuntu käsissä häiritsee eikä sellaisilla käsillä halua tarttua kameraan… First world problems. :/

 5. Heli

  Hei, tuo vaateasia on niin tuttu; itsekin olen melko hoikka ja lyhyt, mutta ”raamikas” x:n mallinen. Löydäpä housut joihin sopivat lihaksikkaat reidet, mutta vyötärö ei roikkuisi tai pusero, joka ei kinnaisi kainaloista (rintamuksesta) ja hartioista tai pussittaisi vyötäröltä. Oletko kokeillut lasten tai nuorten puolelta retkeilyhousuja (voisi olla kapeampaa lantiolinjaa)? Joskus olen ostanut 164 cm lasten / nuorten urheiluvaatteita itselleni…

  • Sanni

   Oletko kokeillut lasten tai nuorten puolelta retkeilyhousuja (voisi olla kapeampaa lantiolinjaa)?

   Olen kokeillut joskus mutta ei löytynyt silloinkaan. Liittyy tietysti siihen mitä brändejä juuri sen myymälän valikoimassa oli, jollain merkillä saattaisi vaikka ollakin lasten puolella minulle sopiva mitoitus. Täytyy muistaa tämä taas seuraavan kerran kun lähden katsomaan housuja :) Itse asiassa juuri eilen shoppailin lastenosastolla, tosin en retkeilyvaateliikkeessä. :)

   Kun olen eri liikkeissä kysynyt minulle sopivia naisten retkeilyhousuja, myyjät ovat usein suoraan sanoneet, esiteltyään liikkeensä pienimmällä mitoituksella olevat housut, että sen pienempiä kokoja vaikea löytää eikä heillä ole tarjota muuta. Minusta se vain on niin omituista. Kuitenkaan en ole mitenkään poikkeuksellisen kokoinen. Mistä minua pienemmät, vaellusta harrastavat naiset sitten ostavat vaatteensa..? Heitäkin on.

 6. Nimetön

  Kala ei ole lihaa? Sori, piti tarttua tuohon, vaikka monelle (tai ehkä ravinto-opillisesti?) se tosiaan varmaan ei ole lihaa. :D

  Minulla on joku outo karhupelko, että pelottaisi varmaan tuolla. Lähdette vaeltamaan?

  • Sanni

   Kala ei ole lihaa? Sori, piti tarttua tuohon, vaikka monelle (tai ehkä ravinto-opillisesti?) se tosiaan varmaan ei ole lihaa. :D

   Jes, onhan se lihaa :) Mutta en sitten tiedä millä lailla kuuluu korrektisti ilmaista jos ei syö nelijalkaisen tai siivellisen eläimen lihaa mutta syö kalaa..? Miten se sanotaan? :D Yleisesti, kun joku sanoo, ”Syön kalaa mutta en lihaa”, kaikki ymmärtävät mitä henkilö tarkoittaa. ’Kala’ on oma ravintolähteensä, ’liha’ oma ja ’kasvikset’ oma. Kalan liha on kuitenkin koostumukseltaan aivan erilaista kuin nelijalkaisen ja siivellisten liha, joten on ihan perusteltuakin luokitella se omaksi ravinto”luokakseen”. Miten se sitten ravintoterminologialla ilmaistaan oikein, sitä en tiedä :)

   Joo, tarkoituksena olisi vähän vaeltaa.

   • Nimetön

    Onhan se noin kieltämättä ihan ymmärrettävä ilmaisu ”syön kalaa (tai mereneläviä) mutten lihaa”. Tässä tekstissä olisi voinut olla vaikkapa ”…maaeläinten lihaa syömättömälle”. Miltä kuulostaa? :)

    • Sanni

     Kuulostaahan se vähän hassulta :D Minulle ’kala’ ja ’liha’ ovat niin vakiintuneet ilmaisut jotka eivät sisällä toinen toistaan :) En taida myöskään olla ainut jolle ”en syö lihaa” -ilmaisu ei sisällä oletusarvoisesti kalaa. Mutta olemme erilaisia ja varmasti etenkin puhtaalle kasvissyöjälle ’kala’ merkitsee samaa kuin ’liha’. Itse olen kalakasvissyöjä ja liha on minulle ihan muuta osastoa :)

     Ja mitenkäs sitten hedelmäliha…? :D

   • J

    Ihan kahdestaanko uskallatte lähteä miehesi kanssa vaeltamaan karhujen keskelle? Entä jos ne tulee yöllä telttaan? Hui!

    • Sanni

     Aikeena on tehdä vain lyhempiä päivävaelluksia, teltassa en kyllä uskaltaisi täällä yöpyä…! :D Se täytyy tunnustaa.

 7. SannaV

  Olen ostanut EU:n ulkopuolelta joka reissulla eli esim. Andorrasta, Malediiveilta, Thaimaasta, USAsta, Dubaista jne. aina sp 90-110 aurinkovoidetta kasvoille. Nytkin käytän Dubaista ostettua Bioderman Photoderm Maxia 100+.

 8. X

  Mitäs se kalan liha on, jos ei kerta ole lihaa?

  • Sanni

   Jes, se on lihaa mutta erilaista lihaa kuin nelijalkaisten ja siivellisten liha. Moni syö kalaa mutta ei lihaa, se on ihan yleinen ruokavalio. Kerrotko miten ilmaisen kalan ja lihan ”lihat” erikseen? :) Mikä olisi sujuva ja kaikille ymmärrettävä tapa ilmaista että syö kalan lihaa mutta ei muuta lihaa? :) Ainakin puhekielessä useimmille ’kala’ ja ’liha’ ovat selvästi omat asiansa.

 9. Anni.6

  Housuihin liittyen – fjällrävenillä on hyvät koot! Tosin hinta on melko suolainen.. :D itse oon 162cm, 51kg ja fjällyn housuissa se Keb-housujen curved malli oli täydellinen <3 ei muuten valu eikä tarvitse vyötä, lahkeetkin sopivan pituiset kerrankin!

  • Sanni

   Suuri kiitos vinkistä :)

 10. May

  Todella kiinnostavaa lukea ensitunnelmistasi kaukaisesta, lähes tarunomaisesta Alaskasta. Meillä kaikillahan varmaan on jonkinmoinen mielikuva tästä Yhdysvaltojen ”Villistä Pohjolasta”. Minulla siihen liittyy tuulisia lumikenttiä, rekikoiria vetämässä eräilijän varusteita, arktista metsästystä ja kalastusta jylhissä maisemissa – ja kullan huuhdontaa taannoin suuren kultakuumeen aikaan… Digikuvasi Anchoragesta näyttävät toisenlaista, nykytodellista Alaskaa. Kiehtovaa silti! Minkähän takia yhdessä kuvassa näkyy Amerikan lippu puolitangossa, mahdoitko tulla tietämään?

  • Sanni

   Minkähän takia yhdessä kuvassa näkyy Amerikan lippu puolitangossa, mahdoitko tulla tietämään?

   Se liittyi Armed Forces Day’hin, misterin mukaan. Sitä en tiedä miksi lippun on puolitangossa tuona päivänä, mutta panin merkille että lippu oli puolitangossa vielä seuraavanakin päivänä. Outoa, mutta merkitys jäi selviämättä.

   Muuten, nuo tuuliset lumikentät ja erämaat alkavat aika lailla heti Anchoragen ulkopuolella :) Anchorage ei urbaanina ympäristönä ja osavaltion kaupallisen elämän keskuksena edusta tyypillistä Alaskaa kovinkaan hyvin. Paikallisten semituttavien kautta jutellessa kuulimme, että Alaskassa on vaikka kuinka paljon kyliä joissa metsästys ja kalastus ovat käytännössä ainoa tapa saada ruokaa pöytään. Näihin kyliin ei myöskään mene teitä vaan niihin pääsee vain lentämällä… Aika erilainen elämäntapa kuin keskiverto-yhdysvaltalaisessa kaupungissa. Tällainen eristyneisyys ja luonnon ehdoilla eläminen maassa, jossa ”pikaruokaelämäntaparatkaisut” ja hyvin teollistunut elämä ylipäänsä ovat niin leimaa-antavia, on minusta äärettömän kiehtovaa. USAssa on niin monia puolia.

 11. Nimetön

  Voi, Alaska. Minulla oli rakas alaskalainen ystävä, kotoisin melko läheltä sitä kuuluisaa erämaassa seisovaa bussia, jonka luona Christopher McCandless kuoli v. 1992 (Into The Wild -elokuva kertoo tuon tarinan). Haaveilimme usein että lähdemme käymään siellä, kunhan vain pääsen Alaskaan asti häntä katsomaan. Valitettavasti neljä vuotta sitten ystäväni menehtyi, ja matkani on edelleen tekemättä. Mutta jonain päivänä sen teen.

  Ihanaa matkaa teille, jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavia postauksia.

  • Sanni

   Oih Into The Wild… pysäyttävä, kaunis elokuva. Yksi elokuvan sitaateista, ”Happiness is real only when shared” on minulle yksi oman elämäni tärkeitä viisauksia.

   Olen pahoillani ystäväsi takia. :´-( Toivottavasti pääset tänne jylhyyteen jonain päivänä. Ystäväsi muistolle.

 12. Ks

  Minusta taas tuntuu normaalipainoisena alle 160 senttisenä ihan mahdottomalta löytää mitään ulkoiluhousuja, koska mulla on isompi peppu ja lantio. Kaikki koot ovat liian pieniä. Peppu ei mahdu niin kapeisiin ja mataliin housuihin. Isommassa koossa on liian pitkät lahkeet sitten. No toki kaikissa housuissa on liian pitkät lahkeet näin lyhyelle ihmiselle.. ):

 13. nasse

  Fjällrävenin housuvalikoimaa suosittelen minäkin, sieltä löytyy istuvampaa ja löysempää mallia, ja itsellenikin nuo curved fit -mallit istuvat hyvin, vaikken kovin kurvikas olekaan. Toisaalta kuitenkin juuri sen verran, että lastenosaston housut eivät välttämättä istu mukavasti. Fjälluista kuitenkin löytyy niin paljon erilaisia malleja ja erimalliselle kropalle sopivaa istuvuutta, että niiden pariin suuntaan jatkossakin housuostoksilla. Onhan ne toki kalliit, mutta laatukin tuntuu olevan priimaa.

  • Sanni

   Muistan kokeilleeni vuosien varrella useitakin ”Fjällun” housuja joista yhdetkään eivät ole sopineet, mutta olisikohan se sitten nimenomaan johtunut kyseisten liikkeiden Fjällräven-valikoimasta. Pitäisi kai lähteä Ruotsiin jonnekin Fjällrävenin flagship-storeen… :p

 14. Julia

  Ooh Alaska! Mua viehttää siinä varmaan se kaukaisuus ja villeys, vaikka kaupunkilaislikka olenkin. Tommoset syrjäiset kolkat vain vetoaa mun introvertti-luonteeseeni, tai jotain. :D Plussaa Alaska saa mun silmissä myös viileästä säästään; kärvistelen ja kärsin helteellä. Tahtoisin myös päästä vierailemaan Oymyakonissa Venäjällä, jos joskus rahatilanne sallis noin kaukaisen kohteen pelkästään pakkasen perässä (oikein mitään muuta itselleni kiinnostavaa noilla seuduilla ei ole, tosin kuin Alaskassa/Pohjois-jenkeissä).

  • Sanni

   Alaskan syrjäisyydessä ja eristyneisyydessä on tosiaan jotain valtavan kiehtovaa. <3 Koko elämäntapa täällä on jotain niin erilaista kuin muualla Yhdysvalloissa. Silti täällä on myös sen kaupallisen ja teollisen USAn parhaat palat, kyllä tämä "vaeltava kosmetiikkafriikki" myöntää nauttivansa patikkapolkujen ja ulkoilman lisäksi suunnattomasti myös värikkäistä ja ah-niin-turhanaikaisista kosmetiikkailotteluliikkeistä <3 <3 …ja myös "naked"-vegeburgereista…! ^_^

 15. Kukka

  Upeita kuvia! Kyllä tuo ympäröivä luonto todella tekee eron maisemaan. Kaupunkikin näyttää houkuttavammalta. Saman huomasin autiomaassa asuessa. Itse kaupunki oli ruma kuin mikä, mutta kun ympärillä näkyi (siellä, missä näkyi, ei ihan joka paikassa) autiomaa, tykkäsin siitä ihan valtavasti.

  • Sanni

   Todellakin, ympäröivät maisemat make all the difference :)

 16. saya

  Sitten taas pluskokoisena naisena on myöskin vaikea löytää retkeilyhousuja :D Miehille kyllä löytyy, liittyisiköhän siihen että metsästäjistä, joista suurin osa on miehiä, löytyy vähän isompaakin porukkaa. Housukokoni on normivaatteissa vähän merkistä riippuen 44-46 eikä parissa liikkeessä oikeastaan ollut housuja jotka olisivat menneet mukavasti päälle? Toki tähän vaikuttaa vähän hankala ruumiinrakennekin. Erityisesti fjällrävenin koot olivat tosi pieniä, 48 ei mennyt päälle, joten voisi tosiaan kuvitella että sen valikoimista voisi löytyä sulle sopivat housut, kuten moni on täällä vinkannut. Minut pelasti revolutionrace, siellä on myös kiva arvosteluosasto, josta voi hyvin bongata samankokoisia ihmisiä ja mikä koko heille on sopinut. Ainakin joku 158 cm ja 53 kg oli kommentoinut koon xs olevan heidän valikoimastaan sopiva. Ei ole myöskään överikallista moniin ulkoilumerkkeihin nähden :)

  • Sanni

   Ulkoiluosaston housuissa on mitä ilmeisimmin jotenkin hyvin eri tyyppinen mitoitus”kulttuuri” normihousuihin verrattuna, mitä en vain voi ymmärtää. Onko niiden tilaus sitten niin vähäpätöinen muihin housutyyppeihin verrattuna että monet valmistajista keskittyvät keskiarvoisten mittojen mukaiseen tuotantoon… Tylsää kuulla että sinullakin on ollut vaikeuksia löytää retkeilyhousuja. Kyllähän se turhauttaa jos joutuu ravaamaan lukemattomissa eri liikkeissä yhden vaatekappaleen takia.

   Minä olen pärjännyt yli 10 vuotta kaksilla retkeilyhousuilla (Marmot, softshell ja Haglöfs, Goretex-kuorihousut), mutta kummatkaan eivät istu hyvin. Niillä on kuitenkin menty kun ei parempiakaan ole löytynyt.

   Mutta – nyt ulkoiluhousuvalikoimani kasvoi vihdoin yhdellä parilla. :) Palasimme Anchoragen suurimpaan retkeilyvarusteliikkeeseen ja tällä kertaa etsintä tuotti tuloksen – Arcteryxiltä löytyi lähestulkoon täydellisesti istuvat softshellit. Hinta vähintään kirpaisi mutta onneksemme torstaina oli joku alennuspäivä ja pöksyistä lähti sentään 20%.

   Kiitos RrevolutionRace-vinkistä, tästä merkistä en ollut kuullutkaan. Vaikuttaa mahtavalta konseptilta :) Tuoltahan voisi myös kokeilla jotkut pantsit, hintakaan ei kirvele niin pahasti kuin näillä THE merkeillä. :)

   Mä luulen että pituutta ja painoa enemmän housujen istuvuuteen vaikuttaa kropan rakenne. Naisten malleihin on ymmärrettävästi luotu tilaa naisellisille muodoille, mutta minulta näitä muotoja ei löydy niin ei tavallaan ole ihmekään että useimmat housut roikkuvat.

 17. Leena

  Tohon housuasiaan kommentoisin minäkin :) Mä ostin mun lapselle (tyttö 14v, 160 cm ja n. 43 kg) naisten Lundhagsin housut kokoa 34. Sopii tosi hyvin! Suosittelen katselemaan niitäkin :)
  -Leena

  • Sanni

   Kiitos vinkistä :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.