Elämä on peliä

Älkää olko huolissanne vaikka otsikon lattea ilmaisu antaa siihen ehkä aiheen. Luvassa ei ole pseudofilosofista pohdiskelua elämässä selviämisestä ja yhteiskunnan pelikentillä kahlailusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajattelin kirjoittaa havainnosta, jonka olen tehnyt elämääni ja luonteeseeni liittyen.

Tänä aamuna avasin pakastimen palauttaakseni mieleeni, mitä kaikkea olinkaan sinne tunkenut ennen reissuun lähtöä. Minulla on tapana pakastaa kaikki mikä suinkin on mahdollista tilanteissa, joissa ruokaa ei pysty hyödyntämään sen normaalin säilymisajan sisällä. Minun tekee pahaa heittää syömiskelpoista ruokaa roskiin, joten pidemmälle matkalle lähtiessä pyrin pakastamaan kaiken mikä muuten uhkaa jäädä jääkaappiin pahentumaan. Pakastan rahkat, juustot, kermat, soijamaidot, tofut ja tomaattikastikkeen jämät.

Tällä kertaa olin heittänyt pakastimeen kokonaisen kesäkurpitsan ja jopa omenoita. Sellaisenaan.

Kesakurpitsa_IMG_3535

Pilkkoessani lötköksi sulanutta kesäkurpitsaa, aloin miettiä omaa toimintaani. Miksi minulle on niin tärkeää säästää euron maksanut vihannes ja vielä syödä se vaikka pakkasen pilaama rakenne on kaikkea muuta kuin freesi? Eihän kesäkurpitsa teknisesti ottaen ollut pilaantunut, mutta harva muu ehkä olisi enää halunnut lautaselleen tuota vettyneeksi pehmennyttä, surkean näköistä pötkylää. Roskiin vain, eipä tuossa nyt suurta taloudellista vahinkoa tapahdu.

Mutta minä koin jonkinlaista nyrjähtänyttä iloa ja tyydytystä pystyessäni välttämään kesäkurpitsan roskiin heittämisen. Hitaasti kuiviksi paistettuina kurpat vieläpä maistuivat ihan samalle kuin tuoreena. Mielessäni ikäänkuin voitin. Jonkun näkymättömän, abstraktin haasteen jonka olen itselleni asettanut.

Itse asiassa, kesäkurpitsa edustaa peliä. Tämä on se oivallus, jonka olen tehnyt.

Lidl_laktoositon_maito

On monia muitakin hassuja ja monien mielestä täysin turhia juttuja joita tykkään tehdä ja suorittaa, juttuja jotka tuovat samanlaista mielihyvän, ilon ja ”voiton” tunnetta kuin tuon kesäkurpitsan hyödyntäminen. Kulutettujen shampoomillilitrojen tilastointi, elintarvikkeiden hiilihydraattipitoisuuden vertailu, halvimman vaihtoehdon hakeminen silloinkin kun olisi varaa kalliimpaan… Kahvin keittäminen tarkalleen samalla kaavalla kahvijauhon grammat tarkasti mitaten.

Vaikka nämä toiminnot ovat harmittomia ja itselleni pelkästään hauskoja, tajuan, että ne voivat näyttäytyä ulkopuolisille sangen omituisina ja jopa neuroottisina. Tämä on kova sana: kontrollifriikkeytenä.

28032014_minakuva

Nojoo, olenhan minä tietyllä tapaa ihan ehta kontrollifriikki; järjestys tasapainottaa vilkasta ja välillä kaoottistakin mieltäni ja järjestyksen kaipuu voi ilmetä vaikka niinä loputtomina listoina ja tilastoimisena ja tiettyjen ravitsemuksellisten kehysten tarkkana seuraamisena. Listat ja ”säännöt” luovat pysyvyyttä ja ankkuroivat, omalla tavallaan rauhoittavat luodessaan tuttuna toistuvan kuvion.

Ehkä joku saa kiinni mitä tällä tarkoitan..?

Listat

Muinaisia listoja kosmetiikkahankinnoista ja luomivärien kulutuksesta (!!)

Kuitenkin, ylivilkkauden ja temperamentikkuuden lisäksi minulla on myös toinen hallitseva luonteenpiirre: lapsellisuus. Ja minun mielestäni lapsellisuus ihan hyvällä tavalla.

Sopiva lapsenmielisyys on spontaaniutta, kykyä ilostua ja innostua helposti ja ihmetellä asioita, niinkuin lapset tekevät. Minusta moni asia maailmassa on todella ihmeellistä, ja jään välillä miettimään ja kummastelemaan (tai ihailemaan) niitä pitkäksikin aikaan. Joskus kirjoitan niistä blogiinkin.

Sanni_Kuopion_tori

Vakavalla luonteella varustetut eivät usein ihmettele, tai eivät ainakaan tee sitä ääneen. Se on sopimatonta. Se on kai sitä tietynlaista aikuisuutta… Joidenkin ihmisten käytöstä ja koko olemusta ohjaa ajatus siitä, että enhän vain tee mitään tai näytä sellaiselta mikä on oman kulttuurini yleisten mittapuiden mukaan sopimatonta. Saako 60-vuotias purskahtaa raikuvaan nauruun keskellä tavarataloa ja kiljua riemusta? Useimmista se olisi kenties kiusallista käytöstä. Minusta tuntuu, että saattaisin olla sellainen 60-vuotias. :)

Mjaa, taas ajauduin muihin rönsyihin kun piti kertoa lapsellisuuden kautta siitä pelistä.

Olenhan minä välillä miettinyt, mistä nämä kaikki listamaniat, kahvinmittausrutiinit sun muut näennäiset pakkotoiminnot kertovat, ja olisivatko ne oikeasti oireita jostain syvemmästä psyyken konfliktista (whoa miten pompööseja sanoja, jätetään tuollaiset :D).

Aamiaissekoitukset_tuotteita3

Mutta en mä usko että kyse on mistään neurooseista. Olen lapsellinen tyyppi, ilostun lapsellisista jutuista. Olen oivaltanut, että kaikki nuo suorittamani jutut ovat kuin peli, leikki jonka ”sääntöjä” seuraamalla koen voiton ja ilon tunteita. Vähän niinkuin lapsi.

”Löydä kaikkein vähähiilihydraattisimmat maitorahkat ja raejuustot” – yksi peli. Eihän siinä ole mitään järkeä, mutta kun löytää sen alhaisimman hh-grammapitoisuuden niin joku kumma tyydytyksen tunne siitä tulee. Voi mielessään laittaa raksin ruutuun: ”Onnistuin”. :)

”Listaa kaikki violetit luomivärisi” – toinen peli. Vielä vähemmän järkeä, mutta onko hiekkakakun rakentamisessakaan järkeä? :) Ei kaikessa kuulukaan olla valtavaa, perusteltua hyöty/kehitysnäkökulmaa, ihan tyhjänpäiväisiä juttujakin voi tehdä vain siksi kun ne ovat hauskoja. Eiks niin? :)

Kirjoitinko mä tän kaiken vain saadakseni hyväksynnän mun friikkailuilleni..? :D

Viimeksi Prahassa havahduin siihen, että noudatin jälleen ”pyri selviämään niin halvalla kuin mahdollista” -peliä. Edullisten vaihtoehtojen hakeminen on minusta niin hauskaa ja tyydyttävää, että harrastan sitä silloinkin, kun budjetti antaisi mahdollisuuden muuhunkin. Kun selviän halvalla, voitan. Kävimme tästä taas eloisaa keskustelua miehen kanssa, hänen filosofiansa näissä asioissa ei voisi olla kauempana omastani. Mutta konfliktitilanteilta vältyttiin, toisin kuin silloin Ranskassa… ;)

idMv

Tällaisia ajatuksia tänään. Vaikka olin suunnitellut kirjoittavani meikkipostauksen. :)

Onko muilla omia outoja tai ainakin muiden silmissä erikoisia tai neuroottisia tapoja ja periaatteita joiden noudattaminen tuottaa selittämätöntä iloa ja hyvää mieltä? Onko teidän elämässänne ”pelejä”? :)

.

Aiheeseen liittyen:

Friikkipostaus: Aamiaissekoitusten kemiaa

Ai miten niin listafriikki?

Paljonko menee ruokaa roskiin?

Kommentit (70)
  1. Täysin aiheeseen liittymätön kommentti, kun lukaisin me naisista yönaamioista. Ihan uusi ja mielenkiintoinen juttu mulle, pitikin heti googlata onko Sanni kirjoittanut aiheesta. Vissiin ei? Tässä kuitenkin kaino blogaustoive☺

    Ja mitä tulee nauramiseen ja spontaaniuteen, ne kannattaa pitää mukana koko elämän. Niinkuin tärkeät listatkin, kun niistä itselle hyvä mieli tulee!

    1. pitikin heti googlata onko Sanni kirjoittanut aiheesta. Vissiin ei?

      Olen, yhdestä :) Korresin Advanced Repair Sleeping Facial:

      http://karkkipaiva.indiedays.com/2016/02/04/korresia-ja-vahan-ronsyilya/

      Naamiot on mulle heikoin alue joista tulee kirjoitettua, kun ne ovat kosmetiikan tuoteryhmä joka kiinnostaa itseäni kaikkein vähiten. :/ Testituoteseteissä ne ovat viimeinen tuote jota kokeilen, tai oikeastaan usein naamio jää kokonaan testaamatta. Tuo Korresin yönaamio on ihan mukava, mutta toisaalta se (tai muutkaan yönaamiot..?) ei välttämättä eroa paksummasta yövoiteesta millään tavalla. Kaikki voiteethan voi käytännössä aina käyttää myös naamion tavoin ja levittää paksumman kerroksen :)

      Mä kun inhoan paksuja voidekerroksia niin naamiot on jo siitäkin syystä jääneet mulla hyvin vähäiseen käyttöön. Ainoastaan savi/mutanaamioita on tullut käytettyä elämän aikana säännöllisesti, mutta niiden fiilis iholla onkin erilainen kuin rasvaisten ja kosteuttavien. Sanotaan siis näin, että pidän puhdistavista naamioista mutta en ravitsevista ja kosteuttavista.

      …mutta kuten jo tuossa joku päivä sitten toiselle lukijalle samasta aiheesta kommentoin, saas nähdä onko asiaan tulossa muutosta nyt ikääntyessäni ja ihon selvästi muuttuessa kuivemmaksi. Ei ehkä mene kauaakaan kun ihoni jo hyvin kiitollisena hörppäisee sisäänsä paksummatkin voiteet. Hieman sellaista tendenssiä on jo havaittavissa. :)

      1. Kiitos vastauksesta! Oikein siis arvelin että olet tässä trendissä mukana.☺ Itselläkin iho alkaa talviaikaan kuivaa, minulla joka olen tähän 35-vuotiaaseen saakka mennyt täysin ilman mitään rasvoja, koska iho ei ole mitenkään kiristellyt tai tuntunut kuivalta.

  2. Tämä on juuri sellainen postaus, joka tekee Karkkipäivästä niin aidon blogin. Koska sinä kerrot rehellisesti, mitä ajattelet. Ja se on ihanaa ja virkistävää :)

    Ja kyllä. Tunnistan tiettyjä friikkiyden piirteitä myös itsessäni. En tykkää heittää ruokaa roskiin ja hyödynnän kaiken niin hyvin kuin voin, mutta täytyy kyllä tunnustaa, että ihan yhtä hyvä en ole kuin sinä :D Mutta nuo tyydytyksen ja pettymyksen tunteet jokseenkin hassuista asioista – ne tunnistan. Se on se hallinnan tunne: mä onnistuin hallitsemaan nämä asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Se on tyydyttävää.

    Mutta kiitos tästä postauksesta! Piristi jokseenkin raskaan viikon perjantaita. Ihanaa viikonloppua! <3

    1. Tämä on juuri sellainen postaus, joka tekee Karkkipäivästä niin aidon blogin. Koska sinä kerrot rehellisesti, mitä ajattelet. Ja se on ihanaa ja virkistävää :)

      Kiitos Tarja, mukavaa kuulla :)

      Ihanaa viikonloppua myös sinne! :) Meillä on tiedossa saunomista maailman parhaassa saunassa mökillä…. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *