Karkkipäivä
Karkkipäivä

Eikö hiuksessa olekaan suomuja?

Olen saanut hiusviikon aikana kaksi hiussuomuihin liittyvää kommenttia, toisen jopa pitkän kaavan mukaisesti sähköpostiini. Kumpikin piti sisällään saman sanoman: ”ei ole mitään hiussuomuja. Älä puhu sellaisesta. Hiuksessa ei ole mitään mikä voi avautua ja sulkeutua.”

 Hair_image1

Hmmm.

Olen hämmentynyt. En ole tokikaan opiskellut hiusalaa, mutta näin metsässä en ole tiennyt asiassa olevani. Kaikkiallahan puhutaan hiussuomuista. Onko olemassa maailmanlaatuinen konspiraatio hiusten rakenteesta? Syötetäänkö meille täysin avoimesti pajunköyttä? Ketä se hyödyttää? Onko asia niin, että vain jollekin tarkkaan valitulle ammattilaisryhmälle paljastetaan jossain vaiheessa koulutusta, että hiuksissa ei muuten olekaan mitään suomukerrosta? ”Mutta älä vain kerro kenellekään!” :D

Googlataanpa. Hakutulokset tukevat saamaani tietoa – onko tämä kaikki siis sepitettyä?

Wikipedia:

”Hiuksessa on kolme kerrosta, uloimpana käpymäinen suomukerros, sen sisällä kuitukerros ja sisimpänä ydin. Suomukerros suojaa hiusta vaurioilta, mutta sen voi tuhota esimerkiksi vaalentamalla tai kihartamalla hiuksia kemiallisin keinoin liian vahvoilla aineilla tai toistuvilla käsittelyillä. Jos suomukerros on tuhottu, hiuskuidut ovat suojattomina ja sotkeutuvat sekä katkeilevat helposti. Kuitukerroksessa sijaitsee hiuksen luonnollinen väripigmentti.”

Hairimage6

Aco Nordic:

”Kun hiukset ovat terveet, yksittäistä hiuksen päällä oleva hieno rasvakerros on kuin kuusenkävyn suomukerros. Suomut ovat kiinni ja pinta tasainen ja sileä. Hiukset heijastavat valoa ja näyttävät kiiltäviltä ja hyvinvoivilta. Kun hiukset eivät voi hyvin, jos ne ovat vahingoittuneet tai kuivuneet, suomut nousevat ylös. Hiukset muuttuvat hilseisiksi ja huokoisiksi, valo uppoaa ”kävyn” sisään ja hiukset näyttävät kiillottomilta ja elottomilta.”

Schwarzkopf:

”Pintakerros muodostaa hiuksen uloimman kerroksen. Se muodostuu yhdestä kerroksesta suomumaisia, limittäisiä keratinosyyttejä. Tämän uloimman kerroksen kunto kertoo hiuksen terveystilanteen.”

Jne. Jne. Lähteitä löytyy loputtomiin.

Hairimage

Voisiko joku asiaan vihkiytynyt ammattilainen kertoa, miksi ei saa puhua hiussuomuista? Mikä olisi parempi ilmaisu? Ja miksi 90% tietolähteistä kuitenkin puhuu suomuista? Lähetin suomuja kommentoineelle lukijalleni vastauksen sähköpostilla jossa utelin lisätietoa, mutta en enää saanut vastausta. Asia jäi vaivaamaan minua sen verran, että haluan siihen selvyyden.

Hiussuomut eivät siis aukea tai sulkeudu. The Natural Haven -sivustolla ollaan samoilla linjoilla. ”The cuticle really does not open, what it does do is raise itself from the surface. In place of open and closed, I use the terms raised and smooth.” Okei – on siis parempi puhua ”pinnasta irti kohonneesta” tai ”sileästä” suomusta. :) Mutta eikös tuon auenneen ja sulkeutuneen voi tulkita tarkoittavan puhekielessä ihan samaa? :) Tähän virheeseen lankeaa onneksi joku muukin kuin minä, myös Schwarzkopfin sivuilla hiussuomut aukeavat; ”Jos suunnittelet hiusten vaalennusta, on hyvä tietää miten vaalennusaineet toimivat. Ensin hiussuomut avataan jotta ne vastaanottaisivat vaalennusaineen paremmin ja jotta vetyperoksidi pääsisi hiuksen sisään.”

Kuvat P&G Beauty & Grooming, The Natural Haven, AfroKinki ja Bioxet.

Kommentit (64)

  1. ei kysyjä tieltään eksy

    Hei.
    Poikkean nyt kysymykselläni edellisistä.
    Nimittäin talipunkin olemassaolosta tai siitä voiko se olla syynä hiustenlähtöön. Onko se vaaraksi esim.irroittaa hiuksen ennen aikaisesti. Eikö tali suojaa päänahkaa niinkuin vaha korvassa. Olen kärsinyt jo pitkää monia vuosia lähes yhtäjaksoisesta hiustenlähdöstä. Syytä tähän ei ole ainakaan lääkäristä löytänyt. Oisko vaan pitkään jatkunut jopa osittain tiedostamatonkin stressi. Kalju en kyllä ole, mutta silti se 30+ naisena ärsyttää. Mikä on paras hoito niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Hiusakatemian ”diagnoosi ” taitaa aina olla talipunkki. Jatkan pähkäilyä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.