Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ei enää colognea tähän talouteen, kiitos!

Ostin miehelleni laivalta tuoksun.

YSL:n L’Homme –linja on miehelle tuttu jo entuudestaan, joten uskalsin ostaa tuoksun ilman koehaistoa.  Soitin kuitenkin varmuuden vuoksi tuoksuhyllyltä ja esitin vaihtoehtoni. ”Givenchyn Play Intense olisi tarjouksessa, ja toinen hyvä edullinen on YSL:n L’Homme Cologne Gingembre. Se on edullisempi kun se on cologne”.

”Ota se YSL”, mies sanoi.

     Tuoksut_050214_1

Tuoksu oli kuitenkin pettymys.

”Tämähän katoaa iholta saman tien, en haistanut tätä enää käveltyäni kylppäristä olouoneeseen”, mies valitti.

Selitin, että colognet ovat paljon kevyempiä kuin edt:t ja edp:t.  Ja että juuri siksi se on myös halvempi, jota olin yrittänyt puhelimessa tuoda esiin. Mies oli entistä pettyneempi. ”En mä tajunnut mistä sä puhuit, en mä tätä olisi ottanut jos olisin tajunnut.”

”Tästä edes tuot vain niitä eau de toiletteja”.

Tuoksut_050214_2

Jatkoimme tuoksukeskustelua, ja kävi ilmi että miehellä ei ollut –heh- hajuakaan mitä nimitykset tuoksupullojen kyljissä oikeasti kertovat. Hän oli kuvitellut, että eau de toiletet ovat yksinomaan miesten tuoksuja ja eau de parfumit naisten tuoksuja. After shavet ovat kuulemma jotain ”vanhojen pappojen hajuja”.

Totta on, että suurin osa miesten tuoksuista on EdT-vahvuudella, mutta myös EdP:tä löytyy. Esimerkkinä vaikka Diorin Homme Intense, jota Mr. Karkkipäivällä on itselläänkin ollut.

Tuoksut_050214_5

”Mistä sitten muka tietää mitkä tuoksut on miehille ja mitkä naisille, häh?” mies ihmetteli.

Kysyin, eikö hän koskaan ollut huomannut useimmissa miesten tuoksuissa tekstiä Homme tai Man.

”Ja erottaahan ne nyt viimeistään siitä, kun miesten tuoksut ovat omassa hyllyssään tai osastollaan ja naisten tuoksut omassaan”, sanoin.

”Just joo, ihan älytöntä, tuohan on sukupuolirasismia..!” mies huusi. ”Hakekaa vaan miehet pullonne tuolta omasta nurkastanne..! Ihan kuin jotain 1800-lukua…”

Piti vähän aikaa miettiä oliko äijä ihan tosissaan tuon viimeisen kanssa, mutta ilmeisesti se oli huumoria.

Tuoksut_050214_3

Joka tapauksessa olin hyvin hämmästynyt siitä, että tuoksuja rakastava mieheni tietää loppujen lopuksi tuoksujen maailmasta noin vähän. Minulle ilmaisut EdT, EdP, Eau Fraîche, cologne jne ovat aina olleet suunnilleen yleistietoa.

Mutta kun aloin miettiä asiaa, niin eiväthän monet kosmetiikkaliikkeen asiakkaistanikaan ymmärtäneet ilmaisujen päälle. Ja nyt puhutaan ihan naisasiakkaista. Monesti jouduin selventämään, miksi samannimisellä ja samankokoisella pullolla olikin kaksi hintaa. Eau de Parfum on kalliimpi kuin Eau de Toilette, mutta miksi – se tuli monelle yllätyksenä. ”Jos EdT ei oikein pysynyt ihollanne, kokeilkaa Eau de Parfum -versiota”. ”Aaaa..? Kiitos!”

Mitä enemmän tuoksussa on tuoksuöljyä, sitä arvokkaampaa se on. Useimmiten tuoksuöljyn pitoisuus kulkee myös käsi kädessä tuoksun voimakkuuden ja keston kanssa, mutta ei aina. Myös tuoksuaineet ja fiksatiivit vaikuttavat kestoon. (Esimerkiksi vanilja kestää iholla erityisen hyvin, ja näin ollen vaniljapohjaiset tuoksut koetaan usein kestävämpinä kuin vaikkapa sitruspohjaiset.)

Tuoksut_050214_4

Hajuvesien voimakkuudet tuoksuöljyn pitoisuuden mukaan:

”Splash” ja aftershave: n. 1-3%

Cologne: n. 3-8%  (tyypillisesti 5%)

Eau de Toilette: 5-15% (tyypillisesti 10%)

Eau de Parfum 10-20% (joskus näkee myös ilmaisua Parfum de Toilette)

Parfum (extrait): 25% ja ylöspäin

Nimitykset kuten ’mist’ ja ’body spray’ kuuluvat voimakkuudeltaan colognen kategoriaan, samoin Eau Fraîche. Tyypillisesti Eau Fraîche –termiä käytetään naisten cologne-tuotteesta, cologne on vakiintunut miesten puolelle. (Alun perinhän ’cologne’ tulee Saksassa 1700-luvulla kehitetystä Eau de Cologne –tuoksusta, ja on sittemmin vakiintunut yleisnimitykseksi kevyille, vesimäisille tuoksuille.)

Tuoksut_050214_6

Löytyykö Karkkipäivän lukijoiden joukosta ”mr. karkkipäiviä” jotka tunnustavat, että ee-dee-peet ja teet ovat vähän harmaata aluetta? Tuleeko hankittua useammin Eau de Toilette – vai Parfum -vahvuutta vai onko sillä edes mitään väliä?

(Joskushan samannimisen tuoksun EdT/EdP-versiot sisältävät myös eri tuoksuaineita, jolloin kyseessä ei enää ole pelkkä vahvuusaspekti vaan aivan eri tuoksu… Kyllä helpotetaan asiakasta..! ;) Edit. Selvennös – kirjoitin huonosti ^_^ Siis toki EdT ja EdP -versio samasta tuoksusta sisältävät aina osittain eri tuoksuaineita, mutta välillä ne tehdään niin erilaisiksi että toisen version yhteyttä alkuperäiseen on ainakin perusnuuskuttelijan vaikea löytää.)

Kommentit (45)

 1. Lena

  Muistin kuulleeni noista eroista ennenkin, mutta kun en harrasta hajuvesiä, olin unohtanut. Muutama lahjaksi saatu eau de parfum kyllä löytyy, mutta nekin tuntuvat haihtuvan viidessä minuutissa.

  Kölninveden olen mieltänyt jotenkin parranajon jälkeen desinfiointitarkoitukseen tarkoitetuksi, sillä onhan noissa alkoholia. :D

 2. lahtiska

  Hei! Tuo after shaven sijoittuminen asteikolla oli uusi tieto. Olen kyllä noteerannut, että selektiivisillä merkeillä ei nykyään juuri taida olla ”partavesiä”. Onko muuten hajuvesi-sana tuoksujen yhteydessä ihan väärä – vähän niin kuin jalkapallon kutsuminen potkupalloksi aiheuttaa näppylöitä tosiharrastajille?

  • Sanni

   Olen kyllä noteerannut, että selektiivisillä merkeillä ei nykyään juuri taida olla “partavesiä”.

   After shavet taitaa pikkuhiljaa alkaa kuolla sukupuuttoon… Useimmat miehet haluavat nykyään käyttää voimakkaampia tuoksuja, eivätkä he muutenkaan läiski tuoksua naamaansa. Nykyään after shave -tuotteet ovatkin enemmän hoitavia ja kosteuttavia balmeja ja nuo ”old school” tuoksu-partavedet ovat lähinnä enää vanhan sukupolven käytössä.

   Onko muuten hajuvesi-sana tuoksujen yhteydessä ihan väärä

   Ei ainakaan minun mielestäni, kyllä mä itse käytän tuota ilmaisua mutta kuulostaahan ’tuoksu’ jotenkin fiinimmältä… Sana ’haju’ kun kuitenkin liitetään yleisesti johonkin pahalta haisevaan… Hmm, nyt kun alkaa miettiä asiaa, niin hassua oikeastaan, että voi sanoa sekä ’hyvänhajuinen’ että ’pahanhajuinen’ mutta ei ’pahantuoksuinen’…. Tuoksu on ainoastaan positiivinen, :)

 3. littleB

  Mahtavaa, tämä juttuhan tuli kuin tilauksesta! Viime viikolla Dubaissa pyöriessäni Victoria’s secretillä mietin, että täytyy kysyä sinulta selvennystä näihin erilaisiin body sprayhin ja misteihin, mutta täällähän vastaukset onkin valmiina! Kiitos! :)

  • Sanni

   Mikä sattuma..! :)

 4. Tiia

  Mullekin tuo cologne oli aiemmin ihan vieras, kunnes reilu vuosi sitten Saksassa, Kölnissä (siinä on muuten nätti kaupunki) minulle selvisi, että tosiaan, Köln on englanniksi Cologne. ”Kölnin vesi”. Se jos mikä kuulostaa vanhojen pappojen kamalta:)

 5. meow

  Hahaa! Tämähän selvensi tätä tuoksu-asiaa, jota olen miettinytkin!

 6. Gogol

  Suomi on vähän paitsiossa tuoksujen suhteen, ja tarjonta on Länsi-Euroopan vaatimattomimmasta päästä. Meiltä puuttuu sekä asiatietoa niistä että näppituntuma siitä mikä on laadukas tuoksu. Muualla ihan tavallisia tavaratalotuoksuja saa meiltä heikosti – vaikka Hermesin Jardinsieja tai YSL:n uudelleenlanseerattuja suosikkeja (In Love Again, Y, Nu). Tai löytyykö hyllystä Guerlainin Mitsoukoa?

  Tuo tuoksujen vahvuusluokittelu ei nykyään ole kauhean keskeinen asia. Noi kirjaimet tuoksujen nimissä on nykyään todella merkityksettömiä: kuten sun esimerkkikin kertoo, EdT:n ja EdP:n vahvuusalue on päällekkäin ja multa ainakin löytyy paljon kehnokestoisia EdP-tuoksuja jotka eivät paljon kölninvedestä eroa.

  Tuoksut kehitetään nykyään usein olemaan parhaimmillaan testiliuskalla, koska se vaikuttaa niin paljon ostopäätökseen. Iholla oikeasti elävät ja kehittyvät tuoksut alkavat nykyään olla harvinaisia (kaiva jostain esiin vaikka Guerlainin Chamade ja vertaa sitä johonkin Jimmy Choohon niin huomaat eron). Ihan noin esimerkiksi mun iholla Chanel 5 tai 19 extrait de parfum on parin tunnin juttu mutta molempien EdP kestää 12+ tuntia. Paljon vahvuutta enemmän kestoon vaikuttaa tuoksun tyyppi, erilaiset raaka-aineet haihtuvat eri vauhtia, raskaammat ja orientaalimmat ambraisemmat tuoksut tuntuvat pysyvän iholla pitempään kuin sitrukset ja hedelmät. Nykyään kun tuoksuissa on pääosin synteettisiä molekyylejä, joitakin niistä käytetään extendereinä, ja siten on saatu kikkailtua esim. pitkäkestoisempiä cologneja. Tuoksun haihtumista voi hidastaa suihkuttamalla sitä hiuksiin tai vaatteisiin.

  • Sanni

   Tosi kiinnostavaa! Kiitos kommentista, Gogol!

   Tuoksut kehitetään nykyään usein olemaan parhaimmillaan testiliuskalla, koska se vaikuttaa niin paljon ostopäätökseen.

   …mutta tästä en itse ole samaa mieltä (toki jokaisen nenä yksilöllinen), mun mielestä tuksut on aina liian tymäköitä testiliuskalla ja paperi haisee sieltä ”läpi”.

 7. Heidi

  Jep, tuntuu nuo tuoksukonsentraatiot olevan aika merkityksettömiä nykyään. Esim Lanvinin Jeanne on TODELLA mieto vaikka onkin edp, ja sitten taas vaikka Aquolinan Pink Sugar pysyy iholla kuin tauti, vaikka onkin edt.

  Tuosta Guerlainin Aqua Allegoria Pamplelune – tuoksun kuvasta tuli mieleen, että itse pidän tuoksusta myös kovasti, mutta olen tuoksun käytön suhteen hieman epävarma; valitettavan monissa arvioissa ihmiset yhdistävät tuoksun kissanpissaan :/ mutta toistaiseksi ainakaan kukaan ei ole valittanut :D

  • Sanni

   mutta olen tuoksun käytön suhteen hieman epävarma; valitettavan monissa arvioissa ihmiset yhdistävät tuoksun kissanpissaan :/

   Eikä? :D Mä rakastan tuota tuoksua, ylivoimaisen paras greippituoksu!

   • Heidi

    Myös valtaosa tuoksuharrastajista tuntuu pitävän tuoksusta paljon, mutta sitten taas kun katsoo ”tavisten” arvioita esimerkiksi makeupalleyssä ja fragranticassa niin niissä vilisee cat pee useammin ku kerran :( Jännä miten ihmiset kokee tuoksut eri tavalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.