Ehkä paras postaus ikinä inci-listoista

Joo, ei tämä mun, vaan Saaran! :)

Moni teistä lukeekin Saara Sarvaksen blogia, mutta ne jotka eivät, ja jos purkinkylki-tekstien syynäys yhtään kiinnostaa, niin mars lukemaan tämä oivallinen postaus:

(oli pakko käydä heti heittämässä tää tänne kun sain vihiä tästä, pahoitteluni etten ole vielä tänään edes ehtinyt vastata omiin päivän kommentteihini joista jo bongailinkin monia kysymyksiä)

INCI-LISTOJEN SIETÄMÄTÖN KEVEYS

Joku saattaa siellä ajatella, että mitäs se nyt tolleen linkkaa ”kilpailijan” blogiin ihan oman postauksen muodossa, mutta minun mielestäni tämä informaatio on kosmetiikasta ja etenkin sen ainesosista kiinnostuneille niin tärkeää, että haluan saattaa sen mahdollisimman monen silmien eteen. Enpä ole aiemmin törmännyt postaukseen, jossa incilukutaidon hyödyt ja rajallisuudet olisi esitetty noin selkeästi ja helppotajuisesti. :)

Incit_kuvitus

Minua pyydetään usein avaamaan joku inci, tai sanomaan jotain tuotteen laadusta ainesosalistan perusteella, mutta enhän minä osaa sitä tehdä. Laatu ylipäänsä on hyvin subjektiivinen asia. Minulle henkilökohtaisesti, esimerkiksi, luonnolliset raaka-aineet ovat laatua. Mutta eivät välttämättä jollekulle toiselle.

Kyllä, pystyn näkemään incistä asioita. Esimerkiksi sen, kuinka paljon tuotteessa on luonnollisia raaka-aineita suhteessa synteettisiin (tosin en aina, sillä samanniminen ainesosa voi olla sekä luonnosta tai synteettisesti valmistettu) tai sisältääkö se tiettyjä tyypillisesti välteltyjä tai allergisoiviksi tunnettuja ainesosia. Tuotteen koostumuksestakin pystyn usein sanomaan jotain, kuten onko jonkun voiteen koostumus vetinen vai rasvainen, onko tietty kuivashampoo enemmän muotoileva vai ainoastaan rasvaa imevä, tai onko joku hoitoaine silottava vai ei  – ja JOS se on silottava, niin mihin se perustuu.

Incit_kuvitus2

Olen oppinut poimimaan inceistä niitä ainesosia, joista oma ihoni tai hiukseni eivät niin innostu, ja niitä, joista ne taas tykkäävät. Näen inceistä paljonkin, ja koen siis olevani incilukutaitoinen.

Mutta kysymykseen siitä, ”Onko tämä tuote mielestäsi hyvä vai huono”, pelkän incin perusteella, on mahdoton vastata. Onko tuote  laadukas vai ei, tehokas vai ”yks-hailee” – sen kertoo lopulta vain oma kokemus ja mieltymys.

P.S. Vastailen noihin vanulappu-postauksen kommentteihin huomenna ;)

Kommentit (10)
  1. Kiitos, nuo ovat valaisevia… Ihailen suuresti niitä ammattitaitoisia kemistejä, jotka tutkivat, sekoittavat ja kehittelevät edellämainittuja mystisiä yhdisteitä :)

    Kuinkahan paljon nuo Sarvaksen blogissa mainitut epäpuhtaudet käytännössä vaikuttavat? Joku luonnonystävä saattaa pitää veden mineraalijäämiä tai pigmenttien epäpuhtauksia mukavana plussana – steriilin puhdasta apteekkikosmetiikan ystävää se voi huolestuttaa…

    1. Joku luonnonystävä saattaa pitää veden mineraalijäämiä tai pigmenttien epäpuhtauksia mukavana plussana

      :) Kenties :D

      Kyllä mä olen kuullut noista luonnon raaka-aineiden mahdollisista epäpuhtauksista monissakin yhteyksissä, mutta miten paljon ne sitten vaikuttavat voiteeseen ja sitä kautta ihoon… mahdoton sanoa.

      Se kuitenkin on tässä vuosien varrella alkanut varmistua, toisin kuin meille kosmetiikan kemian tunnilla opettajan taholta väitettiin (täällä kommenttiboksissakin mm. hiussuomu-keskustelussa vaikuttanut henkilö ;)), että samanniminen ainesosa ei suinkaan ole aina samaa laatua. Eli tässä kampaajien suosikkiperustelussa (jota itse pidin pitkään ihan humpuukina), ”meidän dimethicone on eri dimethiconea kuin marketin shampoon”, on kuin onkin perää. Vaikkakaan se ei tietenkään tarkoita sitä, että _jokainen_ salonkishampoo tai -hoitis on parempilaatuinen kuin marketti-vastaavat.

      1. Joo, olisi todella mielenkiintoista nähdä noita dimethicone-vertailuja.
        Mutta en jaksa uskoa, että saman firman sisällä käytetään eritasoisia raaka-aineita toisiaan vastaavissa tuotteissa, esim. Kerastase vs. L’oreal Paris.
        Jos hiusnaamio tuntuu samalta ja vaikuttaa yhtä tehokkaasti, oli sen nimeke halvempi tai kalliimpi, niin voidaan hyvällä syyllä olettaa sisällön olevan melkolailla identtinen…

        1. en jaksa uskoa, että saman firman sisällä käytetään eritasoisia raaka-aineita toisiaan vastaavissa tuotteissa

          En minäkään, ei siinä vain olisi mitään järkeä.

  2. Kiitokset kun jaoit tuon linkin, pitää varmaan ko.blogi ottaa listaan mukaan joita alan aktiivisesti seurata :D Tuossakin blogissa mainittu Virven bloggaus samaan asiaan liittyen (http://www.ostolakossa.com/2014/11/inside-industry-7-lets-ban-it.html) on kyllä ihan järjettömän mielenkiintoinen, pistää ajattelemaan.. :)

    1. Kyllä, tuo Virven bloggaus oli täyttä asiaa ja niin totta! :) Yritäpä selittää esimerkiksi parabeenien järkevyyttä kosmetiikassa niille, jotka ovat saaneet niiden vaarallisuudesta päähänpinttymän. Kuka tahansa asiaan OIKEASTI perehtynyt (eli biologian tai kemian ammattilainen) pyörittelee päätään parabeenikammolle….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *