Edulliset puhdistusöljyt, onko niitä?

Kaksoispuhdistus on nyt in, ja yhä useampi putsaa nassunsa kahdella erillisellä tuotteella; rasvapohjaisella ja vesipohjaisella.

Kosmetiikkafriikkien ja vahvaa meikkiä käyttävien keskuudessa kaksoispuhdistus on ollut tuttu juttu jo pitkään, mutta vasta korealaisen ihonhoitotrendin saavuttaessa Suomen on yhä useampi härmäläinen ”meikkitaviskin” löytänyt tämän syväpuhdistavan metodin.

Whamisa_CleansingOil_IMG_4446
Whamisa Cleansing Oil – tosi hyvä mutta ei halpa

Mutta miksi ihmeessä öljyputsarit ovat niin kalliita? Tämän havainnon tein, kun siirryin itse kaksoispuhdistukseen. Varta vasten meikin poistoon kehitettyjä öljy- ja rasvapohjaisia (vedettömiä) puhdistustuotteita on Suomen markkinoilla ylipäänsä vielä verraten vähän, ja ne joita myydään, ovat huomattavasti hinnakkaampia kuin vaahto- ja emulsioputsarit. Luulen että tässä on yksi syy, miksi öljyputsarit eivät herätä kaikkien innostusta.

Lukijoiden kysellessä vinkkejä edullisiin öljyputsareihin, ja jouduttuani huokean vaihtoehdon puutteessa suosittelemaan ruokaöljyjä (kyllä, niilläkin irtoaa meikki), jalkauduin Tampereen keskustan kauppoihin selvittääkseni, mitkä ovat halvimmat meillä myytävät öljyputsarit. Ostin myös testiin pari tuotetta, joita ei ole kehitetty meikinpoistoon, mutta jotka toimivat hommassa joka tapauksessa ja tarjoavat kaikkein edullisimman vaihtoehdon.

Melkein mikä tahansa öljy- ja rasvaseos irrottaa meikin, mutta erityisesti meikin poistoon kehitetty öljy tai balmi käyttäytyy iholla miellyttävämmin ja huuhtoutuu usein helpommin.

Avril_puhdistus_IMG_5826
Avril – simppeli ja edullinen: 8,90€ / 100 ml

Kurkataanpa mitä kaupoista tarttui mukaan.

Huomionarvoista on, että kierrosta tehdessäni en vielä ollut tutustunut ranskalaisen luonnonkosmetiikkamerkki Avrilin öljyputsariin, joka on osoittautunut kaikkein edullisimmaksi Suomessa myytäväksi öljypuhdistajaksi (hinnat tosin vaihtelevat jälleenmyyjittäin ja esim. Ruohonjuuressa hinta on paljon korkeampi kuin Biodellyssä).

Avril-öljystä kirjoittelin täällä, se on loistava. Vinkatkaa jos tiedätte halvemman! Edit. Noniin, löytyy! Yves Rocher ja Dermosil on otettava testaukseen.

Edit 2. Testattu. Yves Rocherin Pure Calmille -öljy on mielestäni nyt paras edullinen puhdistusöljy, esittelen sen täällä. Dermosilin Puolukkapuhdistusöljyn esittely löytyy puolestaan täältä, sekin on oikein hyvä mutta YR on vielä parempi.

Rasvaputsarit_IMG_3923

Tampereen keskustan ostosaalis:

 • Kicks Pure & Simple Deep Cleansing Oil, litrahinta 106 euroa
 • Florame Face Cleansing Oil, litrahinta 129,75 euroa
 • LV-ihoöljy, litrahinta 39,33 euroa
 • Natusan Baby Oil, litrahinta 19 euroa

Vertauksena Lumenen Sisu-puhdistusöljyn litrahinta on 146 euroa, se on näiden ohella edullisin puhdistusöljy ja ainoa laajasti saatavilla oleva, päivittäiskosmetiikkasarjan öljyputsari.

Lumenen ja kumppanien jälkeen muiden öljyputsarien litrahinnat huitelevat 211 eurosta (BareMinerals) melkein 600 euroon (Supermood). Hinnoissaan ovat :)

Aikaisemmin Lumenella on ollut valikoimassa Sisua edullisempi puhdistusöljy, samoin L’Orealilla oli yhteen aikaan hyvinkin edullinen puhdistusöljy (Sublime Glow). Kummallakin oli hartaat faninsa mutta ne jäivät pois liian vähäisen kysynnän vuoksi.

Rasvaputsarit_KicksDeepCleansingOil_IMG_3934

Monen luottotuote, hyvä ja semiedullinen:

Kicks Deep Cleansing Oil

15,90€ / 150 ml

Tämä putsari on ollut Kicksin valikoimassa jo pitkään ja on monen suosikki, ennen Avrilia tämä putsari taisi pitää ”Suomen halvin” -titteliä.

Mikä erottaa erityisesti meikinpoistoon kehitetyt öljyseokset muista kosmeettisista (tai vaikka ruoanlaittoon tarkoitetuista) öljyseoksista on niiden usein sisältämät emulgaattorit, jotka aikaansaavat öljyn muuttumisen maitomaiseksi kosketuksissa veden kanssa ja helpottavat poishuuhtomista. Emulgaattori ei ole öljyputsarissa välttämätön itse puhdistustehon kannalta, mutta tekee öljypuhdistuksesta miellyttävämmän koska iho ei jää huuhtelun jälkeen rasvaisen tahmeaksi.

Rapsi-, oliivi- ja aprikoosinkiviöljyä sisältävä Kicks Pure & Simple Deep Cleansing Oil edustaa emulgaattorillista öljyputsarityyppiä. Se tuntuu iholle levittäessä täyteläisen rasvaiselta, mutta huuhtoutuu veden kanssa erinomaisesti jättäen ihon tahmattomaksi.

Tykkään! Vain tuoksu, joka aluksi tuntui miellyttävältä, on alkanut ajan myötä vähän tökkimään.

Rasvaputsarit_Florame_IMG_3932

Raikas, nestemäinen ja ihanan tuoksuinen, mutta pikkuisen ”huijari”:

Florame Face Cleansing Oil

25,95€ / 200 ml

Floramen Face Cleansing Oil huijaa. Nimestään huolimatta se ei olekaan öljyä, vaan sisältää muun muassa vettä, aloemehua, hamamelisvettä ja ruiskukanvettä. Itse asiassa rehelliset öljyt ovat ainesosissa verraten pienessä osassa, ja tuotteen nimi jää hieman arvoitukselliseksi. Florame-putsarin pääasialliset puhdistavat öljyt ovat auringonkukka ja manteli, loput ovat mukana ensisijaisesti tuoksun tuojina (mm. sitrushedelmien kuoriöjyjä sekä piparminttuöljyä, mmmm…!)

Öljyä tai ei, tuote on aika ihana! Tosi jännä koostumus, tällaiseen en ole ennen törmännyt. Pakkausohjeet neuvovat levittämään öljyn kosteille kasvoille, mutta öljypohjaiset putsarit toimivat aina parhaiten kuivalla iholla ja siksi olen levittänyt Floramenkin kuivalle iholle. Ja mitä tapahtuu? Florame alkaa vaahdota, jo kuivallakin iholla…! Se ei toisaalta ehkä ole ihme, kun tuote sisältää itsessään paljon vettä sekä vaahtoavan, pinta-aktiivisen aineen (C12-20 Alkyl Glucoside).

Vaahdonmuodostus ei ole runsasta vaan kevyttä ja maltillista, mutta vaahtoa joka tapauksessa. Kyseessä ei siis todellakaan ole Cleansing Oil.

”Öljy” on hyvin juoksevaa ja nestemäistä ja ehdottomasti parempi pakkausmuoto tälle olisikin pumppupullo. Kutsuisin Floramen tuotetta ”nestemäiseksi, vaahtoavaksi emulsioksi”, sitä se on sisältämiensä ainesosien puolesta.

Mielenkiintoinen ja oikein mukava, persoonallinen tuote, mutta kaksoispuhdistuksessa se ei toimi tarkoituksenmukaisesti. Tai jos tätä haluaisi kaksoispuhdistuksessa käyttää, se tulisi kakkosvaiheessa. Floramea myy ainakin Ruohonjuuri.

Rasvaputsarit_Natusan_LV_IMG_3928

Halvat ”karvalakki”vaihtoehdot sofistikoituneille öljyputsareille:

Natusan Baby Oil

3,80€ / 200 ml

Ihoöljyjen klassikko, Natusanin vauvaöljy. Tässä meillä on ehkäpä kaikkein halvin kosmeettinen öljy jota kaupoista löytyy, litrahinta on 19 euroa. Baby Oil on todella riisuttu: se koostuu vain parafiiniöljystä ja isopropyylipalmitaatista (rasvamainen aine, käytetään yleisesti edullisena pehmentäjänä kasvo- ja vartalovoiteissa).

Parafiiniöljypohjaisia meikinpoistajia on muuten käytetty teatterialalla jo vuosikaudet, sillä niillä saa irti vahvankin, vahamaisen meikin. Mm. Grimasilla on meikinpoistoöljy joka koostuu pelkästään parafiiniöljystä. Natusan on käytännössä samaa kamaa.

Odotetusti Baby Oil on erittäin rasvainen ja koostumukseltaan paksu, se tuntuu iholla suoraan sanottuna inhottavalta. Niinikään odotettua on erittäin huono poishuuhtoutuvuus, vailla emulgaattoreita öljyt hylkivät vettä eivätkä haluaisi lähteä iholta minnekään. Meikki kyllä irtoaa! Öljymeikkiseos on vain sitten putsattava iholta vielä vaahtoputsarilla, mutta näinhän kaksoispuhdistuksessa tehdään joka tapauksessa.

LV-ihoöljy

5,90€ / 150 ml

LV:n öljyseos on Natusaniin verrattuna jopa hienostunut: se koostuu esteriöljystä, parafiiniöljystä ja mustaherukkaöljystä, lisänä e-vitamiini säilöntäaineena. Öljy on tuntumaltaan ohut ja miellyttävän tuntuinen, sitä paljon mukavampi työstää iholla kuin vauvaöljyä. Ja meikki irtoaa.

LV ei sisällä emulgaattoreita joten se ei maitoudu veden kanssa ja huuhtoudu helposti, mutta ei jää niin inhottavaksi klähmäksi kuin Natusan-öljy. Teen itse niin, että pyöriteltyäni meikin irti LV-öljyllä kostutan ihon, ja lyön vaahtoavan putsarin suoraan päälle. Sitten vaahdottelen ihon puhtaaksi öljystä ja meikistä.

Aika miellyttävä tapaus. LV-öljyä voi suositella, mikäli emulgoituvuus ei ole tärkeä ominaisuus. Tahmahan hoituu pois kakkosputsarilla.

.

Kun miettii, niin erityisesti meikinpoistoon formuloitujen öljyseosten kohdalla kuluttaja itse asiassa maksaa muihin öljyihin verrattuna korkeamman hinnan siitä, että tuote on a) pakattu kivempaan pulloon, b) siihen on lisätty jotain tuoksuainetta ja c) tuotteeseen on usein lisätty emulgaattori helpottamaan sen huuhtelua. Siinäpä ilmeisesti puhdistusöljyn hinnan tekijät.

Koska meikki irtoaa ihan halvimmallakin öljyllä eli mineraaliöljyllä, ei itse öljyjen valinnalla ja ominaisuuksilla (esim. ”manteliöljy poistaa meikin paremmin”) voi ainakaan yksinään perustella puhdistusöljyjen hintaa.

Vielä tällainen bonuslöytö:

Rasvaputsarit_NiceaSoft_IMG_3943

Samettinen, erittäin halpa puhdistusvoide vartalotuotehyllyltä:

Nivea Soft

5,50€ / 200 ml

Yllättävä uusi suosikki…!

Öljyputsarikierroksella ostoskoriin päätyi myös tämä purkki: Nivea Soft -vartalovoide. Englanniksi ”no frills” -osaston ihonhoitoa; ei hi-tech-raaka-aineita, ei jalat-alta-vievää tuoksua, ei kylppäriä kaunistavaa luksuspakkausta: niin perus-vartalovoide kuin olla voi. Samettisella, paksulla koostumuksella.

Miten Nivea Soft liittyy rasvaputsariprojektiin? Minulla välähti ajatus, josko tällainen todella täyteläinen ”markettivoide” voisi toimia edullisena vaihtoehtona balmi-putsarille (kiinteä versio puhdistusöljystä). Niinpä ostin sen.

Käytäntö osoitti, ettei voide tietenkään toiminut balmin tyylisesti, sillä Nivea Soft on emulsiota (eli sisältää sekä vettä että rasvaa), balmit taas ovat vedettömiä. Vesipitoinen, vaikka hyvinkin rasvainen tuote, ei irrota meikkiä yhtä tehokkaasti kuin vedetön koostumus. Rasvaputsarin tehokkuus perustuu ”rasva liuottaa rasvaa” -periaatteeseen, ja heti kun soppaan lisää veden, rasvaperäisen lian (kuten vahva meikkivoide) liuottaminen heikentyy.

Mutta – Nivea Soft osoittautui ihan törkeän hyväksi puhdistusvoiteeksi..! Ja tämän kuulette henkilöltä, joka ei yleisesti pidä emulsiotyyppisistä putsareista.

Tämä voide kuulkaas käyttäytyy puhdistajana aivan ihastuttavasti: sen todella paksu, kermainen koostumus tekee siitä hemmottelevan tuntuisen iholla, se irrottaa meikin siinä missä mikä tahansa puhdistusmaito ja se huuhtoutuu iholta fantastisen hyvin, jättäen ihon ihanan puhtaan ja raikkaan eikä yhtään tahmean rasvaisen tuntuiseksi..! Levitän Nivea Softin kuivalle iholle vanulapulla, pyyhin meikin pois (tähän menee pari-kolmekin vanulappua kuten minulla aina emulsiotyyppisten putsarien kanssa) ja huuhdon ihon lopuksi vedellä. Voila!

Moni teistä varmaan on jo kullut aiemmin, että puhdistusmaidot ja peruskosteusvoiteet ovat ainesosiltaan hyvin samanlaisia, niissä voi periaatteessa olla ihan samanlainen inci. Kuten tunnettua, apteekin perusvoiteet toimivat hyvin myös meikinpuhdistajina. Nivea Soft toimii samalla periaatteella.

Vahvaa meikkiä Soft ei poista, mutta esimerkiksi mineraalimeikkipohja lähtee tosi hyvin. Käytän Softia nykyään aina mineraalimeikkipäivinä. :) Vaihtelu virkistää ja olen tällainen koostumusfiilistelijä – on kiva korvata öljy joinain päivinä samettisella voidepuhdistajalla :)

*

Ahh – onpa mahtava tunne kun sain tämän jo joulukuulta asti tekeytymistään odotelleen jutun ulos :) <3 

Good to be back :)

kauneus ihonhoitotuotteet
Kommentit (61)
 1. En tiedä muistatko kun vinkkasin sulle tosta Floramen putsarista….? Sen kun laittaa vaahdottavaan käsisaippuapulloon, niin saa ihan huikean ihanaa ja paksua vaahtoa ?
  Näihin mä lisäisin muuten vielä Santen silmämeikinpoistoöljyn, joka toimii oikein hyvin koko kasvoilla ?

  1. Vedenkestävän silmämeikinpoistoainetta käytin minäkin joskus 1.-vaiheessa jos poistin tuhtia meikkiä
   siis ennen kaksoispuhdistukseen siirtymistä.

 2. Tervetuloa takaisin Sanni! :) Tuota Avrilia vois joskus kokeilla, tällä hetkellä jemmassa on vielä lorealin öljyputsarin jämät. Minusta tuntuu, että sama mitä putsaria käytän, niin aina pitää saada kasvot huuhdeltua. Huuhtelen siis myös emulsiot ja jopa miselliveden tai putsausliinan jälkeen… Olenko ihan outo? :D

  1. Et ole outo, myös minä huuhtelen aina emulsiot ja monesti myös misellivedet (ainakin synteettiset joista jää usein tahmeaa ihoon). Tai sitten me ollaan kummatkin outoja :) No ei, moni ihminen tykkää huuhtoa ihon vedellä, se on aika yleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *