Karkkipäivä
Karkkipäivä

Dr. Hauschka – Dr. Who?

No niin, nyt on vihdoin aika alkaa purkaa toukokuisen Dr. Hauschka –vierailun materiaalia. Kylläpä se olikin mielenkiintoinen. Melkein tekisi mieli pitää tapahtuman sisällöstä luento! ^_^

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Who?

Dr. Hauschka on saksalainen, vuonna 1967 perustettu luonnonkosmetiikkamerkki. Sarjan juuret ulottuvat kuitenkin vielä kauemmas, vuoteen 1935 jolloin itävaltalainen kemisti Dr. Rudolf Hauschka, perusti homeopaattisia lääkkeitä valmistavan laboratorion, WALAn. Nimi WALA tulee Hauschkan kehittämästä ainutlaatuisesta, luonnon ja elämän rytmiikkaan perustuvasta valmistusmenetelmästä (josta kerron myöhemmin lisää). Kirjaimet tulevat sanoista Wärme-Asche, Licht-Asche (Lämpö-Tuhka, Valo-Tuhka). Kuulostaa ihan joltain hokkuspokkus-tieteeltä, ja kun valmistusmenetelmää ja sen taustalla vaikuttavaa filosofiaa meille esiteltiin, uskokaa pois, juttu tuntui vieläkin mystisemmältä.

On tietysti jokaisen oma asia, mitä homepatiasta ja siihen pohjautuvista valmistusmenetelmistä ajattelee. Hauschkan tuotteet kuitenkin tuntuvat toimivan monella – oli syynä sitten rytmisyys tai joku ihan muu. ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvan taulut liittyvät Dr. Hauschka-uutteiden valmistukseen… ;)

Tänä päivänä Dr. Hauschka on yksi maailman tunnetuimpia luonnonkosmetiikkamerkkejä ja sitä myydään yli 40 maassa. Sarja on brändäytynyt selektiiviseksi merkiksi ja sen jälleenmyynti on tarkoin kontrolloitua. Hauschkan tuotteita ei saa ”marketeista”, ja korkeampi hintataso erottaa Hauschkan selkeästi useista muista luonnonkosmetiikan merkeistä. Vierailun jälkeen ymmärsin paremmin, mistä hinta tulee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä ja Dr. Hauschka

Oma historiani Hauschkan kosmetiikan kanssa alkaa vuodesta 2009, jolloin aloin työskennellä Dr. Hauschkaa myyvässä kosmetiikkaliikkeessä. Saman vuoden kesällä olin aloittanut siirtymisen luonnonkosmetiikan puolelle omassa henkilökohtaisessa ihonhoidossani. Näin ollen olin erityisen kiinnostunut luonnonkosmetiikan tuotteista aloittaessani työt kosmetiikkamyyjänä, ja minusta tulikin pian liikkeen ”luonnonkosmetiikkaspesialisti”.

Samoihin aikoihin aloin myös tehdä yhteistyötä Dr. Hauschkan maahantuojan kanssa ja aloin saada blogiin silloin tällöin Dr. Hauschkan meikkituotteita kokeiltavaksi. Myymälässäni ei ollut Dr. Hauschkan värikosmetiikkaa, joten oli varsin kätevää että pääsin töiden kautta tutustumaan ihonhoitopuoleen ja blogin kautta sitten värikosmetiikkapuoleen.

HauschkaPuutarha

Mielenkiintoinen fakta

Monelle teistä on varmaan tuttu sellainen suuri saksalainen luonnonkosmetiikkamerkki kuin Weleda? Tiesittekös, että Weledan ja Dr. Hauschkan yhdistää sama henkilö, antroposofian perustaja Rudolf Steiner? (Kyllä, juuri samainen heppu jonka aatosten pohjalta Steiner-koulusysteemikin on kehitetty.)

Steiner oli toimelias mies ja kehitti filosofoinnin ohessa myös antroposofisia lääkevalmisteita. Tämän toiminnan pohjalta syntyi 20-luvulla Weledan luonnonkosmetiikkalaboratorio. Weledalla ja Dr. Hauschkalla on siis hyvinkin samankaltainen, vaihtoehtoiseen lääketieteeseen pohjautuva tausta.

Hauschka tapasi Steinerin 20-luvulla Hollannissa antroposofien kesäkonferenssissa. Legenda kertoo (tai ei tämä kai mitään legendaa ole vaan ihan totta), että Hauschka kysyi Steinerilta ”Mitä elämä on?” Steiner vastasi, ”Elämä on rytmiä. Tutkikaa rytmejä, ne kantavat elämää”.

Tämän ajatuksen pohjalta Tohtori Hauschka kehitti vuosia myöhemmin rohtokasvien rytmisen uuttomenetelmän ja perusti WALAn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lääkevalmisteista kosmetiikkaan

Rytmisiin uutteisiin perustuvat myös Dr. Hauschkan ihonhoitotuotteet sekä värikosmetiikka.

Hauschka mietti pitkään oman kosmetiikkasarjan perustamista, joka täydentäisi lääketuotteiden valikoimaa. 60-luvulla Hauschka tutustui itävaltalaiseen kosmetologiin Elisabeth Sigmundiin, joka tilasi WALAlta raaka-aineita itse kehittämiinsä kosmetiikkatuotteisiin. Hauschka kiinnostui Sigmundin käyttämästä hoitomenetelmästä ja ehdotti hänelle yhteistyötä.

Tuolloin Tukholmassa asuva Sigmund matkasi Saksaan Eckwäldeniin WALAn tehtaalle ja yhdessä he aloittivat Dr. Hauschka –kosmetiikan tuotekehittelyn. Elisabeth Sigmundia pidetään Dr. Hauschka –kosmetiikan äitinä. Hauschkalle tunnusomainen ”käänteinen” menetelmä kuivan ihon hoitamisesta kevyillä, vähemmän rasvaisilla tuotteilla ja rasvaisen ihon hoidosta öljypitoisilla tuotteilla on peräisin juuri Sigmundilta. Samoin rasvaton yöhoito. Ensimmäiseen, vuonna 1967 lanseerattuun Dr. Hauschka-ihonhoitosarjaan kuului yhteensä 16 tuotetta, niiden joukossa Hauschkan tunnetuin ja rakastetuin tuote Ruusuvoide. Resepti tuli suoraan Elisabeth Sigmundin Tukholman hoitolasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänä päivänä Dr. Hauschkan valikoimassa on yli 130 tuotetta. Se on suhteellisen paljon, mutta valikoima kasvaa hyvin hitaasti ja harkitusti. Hauschkalle ominaista on uskollisuus ja luotto perusvalikoimalle ja maltillinen uusiutuminen. Joidenkin näkökulmasta tylsää ja epäkaupallista, toisten mielestä osoitus siitä, että mitä sitä turhaan pyörää keksimään joka vuosi. Toimivia, hyviksi havaittuja tuotteita ei haluta muuttaa.

Viimeisten vuosikymmenten varrella Hauschkan valikoimasta on lopetettu vain kolme (!) tuotetta, eikä uusia tuotteita tule lisää joka vuosi. Minusta tämä on mahtavaa nimenomaan kaikessa epäkaupallisuudessaan. Verratkaapa mihin tahansa tunnettuun ”normikosmetiikan” valtavirtabrändiin jotka elävät uusista lanseerauksista ja jatkuvasta uudistumisesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hauschkan graafista ilmettäkin on muutettu vuoden 1967 jälkeen vain kahdesti. Viimeisin muutos tapahtui tänä vuonna ja on niin hienovarainen, ettei moni Hauschkan käyttäjä välttämättä huomannut muuta kuin tuotenimien muutoksen. Ainakin Suomen markkinoilla tuotenimien päivitys oli odotettu asia. ;) Ei enää omituisia ”Silmähohteita” tai siansaksalta kuulostavia ”Creme Packungeja”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Värikosmetiikka eli meikit tulivat mukaan Hauschkan valikoimaan vuonna 1999. Dr. Hauschka on yhtenä harvoista luonnonkosmetiikan meikinvalmistajista onnistunut lyömään itsensä läpi myös Hollywoodissa ja Hauschkan meikkejä käytetään filmien kuvauksissa. Dr. Hauschkan kansainvälinen meikkitaiteilija Karim Sattar on tuttu näky eri elokuvajuhlilla joissa hän vastaa monien tähtösten ehostuksesta. Saimme kuulla Karimilta hauskoja anekdootteja mm. viimeisimmiltä Cannesin filmijuhlilta.

Tässä olisi sopivasti pala 1 Hauschka-”reportaasiani”. Kun taustat ja filosofia on selvitetty, voidaan paneutua vierailusta imetyn informaation yksityiskohtiin. :) Julkaisen Hauschka-juttuja kesä-heinäkuun ajan hengähdystaukojen kera, kokemuksesta tiedän ettei kukaan jaksa lukea montaa postausta samasta aiheesta peräjälkeen. ;)

Kommentit (22)

 1. milipili

  Mulla on sama Ikean peili! =))
  Ja ihan mahtava tuo vierailu, odotan lisää!

 2. NG

  Hauschkan ’hyviksi havaitut’ tutut tuotteet ovat toivottoman vanhanaikaisia, eikä niissä ole hyödynnetty lainkaan viimeisen 30 vuoden aikana ihonhoidon alueella otettuja harppauksia. Monet uudemmat luonnonkosmetiikkamerkit pyrkivät edes kehittämään voiteistaan kosmeettisesti miellyttäviä ja toimivia, mutta ei Dr. Hauschka :)

  • Sanni

   Monet uudemmat luonnonkosmetiikkamerkit pyrkivät edes kehittämään voiteistaan kosmeettisesti miellyttäviä ja toimivia, mutta ei Dr. Hauschka :)

   Ilmeisesti voiteet kuitenkin toimivat huomattavan monilla vanhanaikaisista koostumuksista huolimatta, kun katsoo Dr. Hauschkan asemaa maailman luonnonkosmetiikkamarkkinoilla ;)

   Itsekin pidän siis toisten merkkien koostumuksia miellyttävämpinä omalla ihollani, eli en totea tätä mitenkään Hauschka-puolueellisena.

 3. Jessii

  Pystytkö selvittämään mikä aineosa heidän puutereissaan voisi aiheuttaa allergiaa. Kun en voi käyttää aurinko- ja irtopuuteria, kun siitä tulee iholle aina kutisevia näppylöitä. Ihan kuin hyttynen olisi pistellyt kasvoihin.
  Kaikki muut tuotteet kyllä sopii ja olen monta vuotta mennyt sillä, ettei yöksi laiteta mitään voiteita vaan ihon annetaan hengittää. Ja iho on hyvässä kunnossa.

  • Sanni

   Pystytkö selvittämään mikä aineosa heidän puutereissaan voisi aiheuttaa allergiaa.

   Laitan kyselyä Saksaan :)

 4. Sari

  Suurkiitos tästä juttusarjasta jo etukäteen. Syvä huokaus ja syvä sisäinen ristiriita. En voi sietää homeopatiaa, ja Hauschkan tuotteet taas… no, monet niistä vain jostain kumman syystä toimivat minulla parhaiten enkä voi luopua niistä. En todellakaan usko, että niiden toimivuus johtuu homeopatian hokkuspokkus-konsteista vaan jostakin muusta, mutta minkäs teet :D

  • Sanni

   En todellakaan usko, että niiden toimivuus johtuu homeopatian hokkuspokkus-konsteista vaan jostakin muusta,

   …vaikka sinun ihollesi juuri sopivasta kasviöljy- & uutekokoonpanosta ja -tasapainosta..? :)

 5. Jonttu

  Puhuttiinko tielle vierailun aikana koko ajan englantia vai tuliko myös saksaa vastaan?

  • Sanni

   Englantia puhuttiin kaiken aikaa. :)

 6. Elli

  Dr. Hautschkan suurin ongelma on mielestäni puhdistustuotteet. Niissä on oletuksena, että henkilö käyttää vain Dr. Hatchskan tuotteita, joten sekakäyttäjän on vaikea saada kasvoja puhtaaksi Dr. H:n tuotteilla. Käytän jaksoittain Dr. H:n voiteita ja kasvovesiä, ja heillä on todella hyviä koostumuksia osassa. Mutta puhdistustuotteet eivöt vain puhdista tarpeeksi. Ja koska filosofian mukaan ihoa ei saa kuoria, niin lopputuloksena on kukkiva iho.. Olen havainnut itse tämän kahteen otteeseen ja samoja kommentteja saanut myös muilta kokeilleelta. Suihkutettava kasvovesi, kevyt ruusuvoide ja silmähohde (nyk. voide ;) ) ovat loistavia tuotteita.

  • Nimetön

   Hei,nimenomaan käytä saman sarjan tuotteita, koska jokaisella tuotesarjalla on omat tuotekoostumuksensa. Dr.Hauschka -puhdistusvoide korvaa kuorinnan ja on kuorinnoista hellävaraisin. Puhdista meikki puhdistusmaidolla-huuhtele laita puhdistusvoide+painele 5-15 min+kuumapyyhe kasvoillesi (kuuma ei saa polttaa)pidät 5min.huuhtele + hoitotuotteet. Toimii! Aamulla käytät puhdistusvoidetta tai käytät molempia. Ei vaurioita ihoa. Ihon kukkiminen saattaa johtua damastisesta ruuasta ja epäsäännöllisistä elämäntavoista. Muistaakseni puhdistuksien jälkeen epäpuhdaalle iholle laitetaan ihoöljy ja tämä puhdistaa syvemmät ihohuokoset ”räjäyttämällä” mutta jaksat vain työstää, parantuminen on nopeampaa kuin jaksat uskoa.

  • Aino Koponen

   Hei, se on totta, ei kannata käyttää erimerkkien tuotteita saman aikaisesti raaka-ainekoostumus- ja valmistustavaoista johtuen. Dr.Hauschkan puhdistusvoide on kuorinta, voit illoin aamuin käyttää ihosi tarpeen mukaan. Puhdista meikki puhd.maidolla+huuhtele, laita puhd.voide+painele kostein sormin 10-15 min.+laita sopivan kuuma kasteltu pyyhe kasvoille ja anna vaikuttaa 5-15min. Lopuksi pyyhkäise pyyhkeellä ja huuhtele + hoitotuote, mikäli on epäpuhdasiho+epäpuhd.ihokuuri- ja öljy. Jos epäpuhdäsiho, jopa akne se on totta ”räjähtää” mutta niin on tarkoistus puhdistaa pois epäpuhtaudet ihon syvimmistä kerroksista luonnollisella tavalla. Jos muutaman viikon kuluttua ei paranemista kasvojen iholla tapahdu, kannattaa kiinnittää huomiota ravintoon, elämäntapaan ja nautintoaineisiin ja jos, vieläkin jää vaikka esim. maksan alueelle epäpuhtautta kannattaa mennä lääkäriin. Ihminen on kokonaisvaltainen.

 7. Aamu

  Minusta merkin tuotteet ovat hyvin mielenkiintoisia, ja pakko niiden on olla melko toimivia. Ideologiaa sen sijaan en ihan ymmärrä. En pidä siitä, että yövoiteita ei käytetä, enkä pakkausten vanhanaikaisuudesta. ”selekviisiseltä merkiltä” odotan enemmän pakkausten ulkoasulta. Monella luonnonkosmetiikkasarjalla on kuitenkin niin kivannäköisiä pakkauksia.

  • Aino Koponen

   Hei, hyvin monissa sarjoissa on tullut koettua, ettei yöksi laiteta raskaita yövoiteita, koska ihon tulee myös levätä. Yöllä yhden ja kolmen välillä iho on aktiivinen tuottamaan epäpuhtaudet ihon pintaan, jos sitten on raskas yövoide tapahtuu ihohuokosten tukkeutuminen. Jos olet tottunut käyttämään yövoidetta ja jätät sen ykskaks pois, sehän kiristää mutta voi totutella kavovedellä alkuun. ”Pakkaukset eivät tee merkittävää muutosta iholla”.

 8. Bemu

  Ok, mä taas fanitan Dr Hautschkaa juuri siksi että merkitys on tuotteissa eikä pakkauksissa. Ja sitä että ei jatkuvasti tuupata markkinoille entistäkin parempia ja parempia tuotteita.
  Minä käytän homeopatiaa kyllä muutenkin joten siinä ei tule ristiriitaa näiden tuotteiden kanssa.
  Eri mieltä olen tuosta kuorinnasta; mielestäni ihoa pitää kuoria :)

 9. PSA

  Mielenkiintoista lukea matkastasi. Olen käyttänyt Hauschkaa vuodesta 2006 ja käytän sarjaa hyvin laajasti – kasvot, vartalo, meikit, suun hoito. Olen löytänyt hyviä tuotteita ja vanhat ovat tippuneet pois käytöstä. Poikkeuksena on ripsiväri, joka minulla herkästi kyynelehtivänä ei toimi ja olen myös ihastunut mineraalimeikkeihin. Käytän kyllä myös Hauschkan omia meikkivoiteita ja muita meikkejä. Aiemmin atooppinen, reagoiva ja epäpuhdas iho on aivan erilainen kuin ennen Hauschkaa, heleä ja pehmeä. Minulle tuotteiden yksinkertaisuus ja toimivuus merkitsee paljon sekä niiden puhtaus. Olen liian hektinen ihminen miettimään rytmejä, mutta sarjan laventeli-tuotteet kyllä rauhoittavat duracell-pupuakin. Sarjasta saa todellakin eniten irti kokonaisvaltaisessa ja pitkäjänteisessä käytössä. Odotan mielenkiinnolla muita havaintojasi ja mitä kerrottavaa sinulla on tuotteista ja reissusta.

 10. Sanna K.

  Mikään ei todellakaan estä puhdistamasta kasvojaan jonkin muun sarjan puhdistustuotteella. Itse käytän muiden sarjojen meikinpoistoa (esin Madaran puhdistusvaahto), ja vasta sen jälkeen laitan Puhdistusvoiteen. Dr.H. oma puhdistusmaito on todella kevyttä, sillä ei ole toivoakaan saada esim. mineraalipuuteria poistettua. Mutta jos iho on meikitön ja Puhdistusvoiteen käyttää oikein, avot! Ja jos meikki on puhdistettu huonosti, epäpuhtauksia on takuuvarmasti tiedossa. Repertuaariin kun vielä lisää savinaamiota tykö, joka syväpuhdistaa, näin ei erillistä mekaanista tai entsymaattista kuorintaa välttämättä enää edes tarvita.

 11. Juille

  Rakastan Hauschkan ihonhoitoa. Kokeilin sitä viimeisenä keinona ennen systeemisiä antibiootteja keskivaikeaan akneen muutama vuosi sitten ja kappas vaan – toimi. Akne parantui oikeastaan kokonaan, nykyään tulee vain pari hormonifinniä kuukaudessa. Edelleenkin luottotuotteiksi ovay jääneet kasvoöljy, puhdistava kasvovesi ja kasvoöljy, jotka otan tehokäyttöön heti kun iho näyttää tukkiutumisen merkkejä, on toiminut joka kerta. Puhdistusvoidetta käytän muuten pikanaamion tapaan säännöllisesti joka toinen ilta, ennen sitä poistan meikit kaksoispuhdistuksella. Joka tapauksessa, Hauschka om parasta mitä tälle iholle on tapahtunut. :)

  • Sanni

   Kiinnostavaa, kiitos kun jaoit kokemuksen! :)

 12. Natalia Heilala

  Hei! Kenelle voi osoittaa reklamaatio? Olen käyttänyt Almond Body Moisturizer 145 ml-voidetta ja kun pohjaan jäi n. 2,5 cm voidetta annostelijalla ei enää saanut voidetta ulos. Jos koko pullossa oli voidetta n. 11 cm ja 2,5 cm jää pulloon käyttämättä, niin se tekee n. 20% hävikkiä. Ottaen huomioom tuotteen hintaa se tekee n. 6e hukkaan mennyttä rahaa. Voide on sinänsä erinomainen, mutta harmitti huonostitoimiva annostelijapumppu:(

 13. Sanna K

  Ja lasisen vartalovoiteen kultaisen korkin voi irroittaa (se on kierrekorkki) ja valuttaa tyhjäksi. Ainakin minä olen jokaisen lasipullon saanut tyhjäksi viimeistä pisaraa myöten.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.