Karkkipäivä
Karkkipäivä

Domatia – edullinen tapa majoittua Kreikassa

Nyt mä ihan vyörytän teille näitä matkailuvinkkejä. :)

Halusin esitellä lähemmin domatia- eli vuokrahuonesysteemiä jota käytän Kreikassa pääasiallisena majoitusmuotonani.

Domatia Skiathos from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Domatia eroaa hotellista monellakin tapaa, mutta huoneet voivat näyttää ihan samoilta kuin edullisemmassa hotellissa. Ne voivat olla tasoltaan parempiakin. Domatia- eli kotimajoitus-perinne on aikoinaan alkanut Kreikassa siten, että perhe on vuokrannut yhtä tai kahta talonsa ylimääräistä huonetta, mutta nyttemmin valtaosa domatioista on varta vasten rakennettuja erillisiä taloja. Vuokraisäntä tai -emäntä saattaa asua itse talossa tai sitten ei. Vastaanottoa ei ole, saat omistajalta suoraan avaimen käteen ja ei kun taloksi. :)

Domatia-huoneen saa huippusesongin (kesä-elokuu) aikaan paikasta ja saaresta riippuen alkaen noin 40 eurolla (hinta koko huoneelta), syyskuusta alkaen hinnat voivat tippua puoleen. Itse maksan huoneesta keskimäärin noin 20 euroa / yö. Jos reissaisin kaverin kanssa majoituskulut olisivat siis ruhtinaalliset 10€ yöltä. :)

Domatia_RosesStudios

Domatia-huoneeni Karpathoksella

Osassa domatia-huoneista on minikeittiö, osassa ei. Riippuu ihan paikasta. Keittiöllinen huone voi myös olla kalliimpi. Täällä Skiathoksen majapaikassani huone ilman keittonurkkausta maksaa (nyt syyskuussa) 18 euroa.

Domatia-majoitusta ei tarvitse varata etukäteen. Vuokrahuoneiden isännät odottavat satamassa ja kalastavat asiakkaita laivalla saapuvien turistien joukosta. Keskikesällä domatian tarjoajia saattaa olla satamissa ihan torimarkkinoiden verran ja hulabaloo on aikamoinen; matkustajien jalkautuessa laivasta alkavat domatia-isännät huutaa kilpaa ja turisteja kohti vilkutellaan ja heilutellaan vuokrahuoneita esittäviä kuvia.

Syksymmällä domatian tarjoajia on vähemmän, ja jos sattuisit reissaamaan Kreikan saarilla talvella, heitä ei todennäköisesti näkyisi satamissa lainkaan. Tällöinkin domatia-majoitus kuitenkin onnistuu, osa on nykyään varattavissa netissäkin tai sitten vain kävelet paikalliseen matkatoimistoon, he joko välittävät itse domatia-huoneita tai neuvovat paikan joka välittää. Satamissa on useimmiten paikallisen Rooms Associationin pieni luukku.

Manner-Kreikassa domatia-perinne on vähemmän tunnettu, suurissa kaupungeissa sitä ei ole käytännössä lainkaan tarjolla.

Olen yöpynyt vuosien varrella lukuisissa domatioissa, ja kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Vaikka huoneet ovat todella halpoja, ne ovat aina siistejä ja kuumaa vettä on aina saatavilla. (Minulle tärkeimmät ominaisuudet!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parvekkeellani Roses Studiossa viime syksynä.

Joihinkin domatioihin ihan kiintyy. Niin kuin Roses Studiosiin Karpathoksella. Nyt kun katsoin noita kuvia tehdäkseni huonekollaasin tuli niin ikävä Karpathokselle että apua…! Mun olisi niin päästävä sinne taas..! Karpathos vain on harmillisesti tosi etäällä niiltä suunnilta joihin olin ajatellut tällä reissulla mennä. Yhteydet esimerkiksi Koillis-Egean saarilta ja Kykladeilta ovat tosi huonot. Ehkä mä keksin jonkun keinon..!

Loppuun vielä näkymiä Rosesin katolta; ei pahat maisemat 20 euron huoneesta!

Karpathos-näköaloja kattoterassilta from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Onko Karkkipäivän lukijoilla domatia-kokemuksia Kreikasta?

Kommentit (32)

 1. camilla

  Tuohan on tosi kätevää ja edullista! Enpä ollut koskaan kuullutkaan Domatiasta. :) Pidetäänpä mielessä seuraavaa reissua ajatellen!

  Lähditkö reissuun ihan lomaillen vai onko jotain suurempia pläänejä?

  1. Sanni

   Lähditkö reissuun ihan lomaillen vai onko jotain suurempia pläänejä?

   En tiedä miten pläänit eroavat lomailusta :D No mutta joo, jos ajatellaan että loma on yhtä kuin vapaata töistä, niin ei tämä siinä mielessä lomareissu ole. :)

  2. Sms

   Eiiih, taas yksi syy olla lähtemättä kreikkaan. tavallaan ei pääsisi, mutta tuo majotushomma kuulostaa niin hyvältä…tuohan on käytännössä ilmaista syksyisin/talvisin…

   Ps. Kuinka Trind-kuuri toiminut tähän asti? Sattumoisin itse samalla kuurilla. Nyt kynnet joka sormessa paljon pidemmät kuin yleensä. Mulla kasvaa kynnet hyvin, mutta tietyssä pituudessa 50% lohkeaa lyhyeksi. Nyt ei ole lohjennut! Tajusin, että nyt kun on pituutta, niin kynnen sormesta irti kasvaneen osan allekin voi sipaista Trind nail repairia… :P

   1. Sms

    Hah, siis yksi syy, miksi ei voisi olla lähtemättä Kreikkaan, tarkoitin!!

    1. Sanni

     Ps. Kuinka Trind-kuuri toiminut tähän asti?

     Sanoisin että aika hyvin! :) Itse asiassa olin juuri ajatellut tälle päivälle tehdä siitä postauksen.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *