Karkkipäivä
Karkkipäivä

Destination Mariehamn

Ahvenanmaan kesälomavinkit paisuivat niin pitkäksi postaukseksi, että jaoin ne kahteen osaan. Tässä osa 1: Maarianhamina. Olkaa hyvä!

Alandkuva

Sjökvarteret itäsatamassa (N)

11 000 asukkaan Maarianhamina on pieni, kompakti saaristolaiskaupunki joka on koostaan huolimatta vilkkaampi ja kaupunkimaisempi kuin useampi muu vastaavankokoinen paikkakunta manner-Suomessa. Maarianhamina on Ahvenanmaan maakunnan ainoa kaupunki, ja seuraavaksi suurimmassa asutuskeskuksessa Jomalassa on asukkaita 4000. Maarianhamina sijaitsee kapealla niemellä, jonka kummallakin puolella on satama. Satamasta toiseen on vain noin kilometri.

Mariehamn_map

Maarianhaminan pääkadut ovat itä-länsi-suunnassa kulkeva puistokatu Esplanadgatan, pohjois-etelä-suunnassa kaupungin halkova Ålandsvägen ja kaupungin sydän; ostos- ja kävelykatu Torggatan. Orientoitumisen kannalta tärkeitä paikkoja ovat myös itä- ja länsisatama (Väster- ja Österhamn).

Tutustuminen kaupunkiin kannattaa aloittaa Torggatanilta, jonka varrelta löydät paljon pieniä kauppoja, suosittuja ravintoloita ja kahviloita. Pysähdy Café Juliukseen syömään kaupungin parasta ja edullisinta Ålandspannkakaa (riisipuurosta valmistettua pannukakkua hillon ja kermavaahdon kera) tai poikkea Lilla Torgetille jossa voit valita lounaspaikaksi trendikkään à la carte -ravintola Indigon, rennomman rock-henkisen Dinosin tai perinteikkään lounaskahvila Bagarstuganin.

Alandkuva16

Kahvila Bagarstugan (S)

Alandkuva18

Torggatan (G1)

Torggatan päättyy pohjoispuolella linja-autoasemaan, josta lähtevät bussit Ahvenanmaan maalaiskuntiin. Toisessa päässä ovat kaupungin pikkuruinen tori (josta löydät suositun salaatti- ja voileipäravintola Eatin) sekä kaupungintalo, jonka ohi Torggatan jatkaa vielä eteenpäin liittyen myöhemmin Ålandsvägeniin.

Turistin kannattaa kuitenkin kääntyä kaupungintalon ohitettuaan oikealle Södragatanille, jota reunustavat kulttuuri-merkityt vanhat puuhuvilat. Tämä puoli kaupunkia on vanhaa Maarianhaminaa, ja täällä kadut ovat leveämpiä ja talot arvokkaampia. K-merkintä tarkoittaa sitä, että talot kuuluvat kaupungin kulttuuriperintöön, eikä niitä saa purkaa. K-merkittyjen talojen julkisivussa on aina pieni plakaatti, joka kertoo rakennuksen historiasta.

Alandkuva6

Södragatan (N)

Alandkuva12

Kaupungintalo (S)

Södragatan johtaa Maarianhaminan vanhalle Merenkulkuopistolle, joka on arkkitehti Lars Sonckin käsialaa. Tästä voit jatkaa oikealle Neptunigatania, kunnes saavut puistoesplanadille. Tästä on lyhyt matka länsisatamaan ja kaupungin ykkösnähtävyyteen, eli museolaiva Pommernille. Suosittelen vierailua Pommernille kaikille, vaikka ette museoista muuten niin välittäisikään. Yli satavuotias Pommern on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossaan säilytetty nelimastoinen parkki, ja on autenttisuudessaan todella mielenkiintoinen vierailukohde.

Alandkuva9

Pommern ja Pub Niskan terassi (S)

Pommernilta pääsee suoraan Norragatania pitkin takaisin Torggatanille, mutta jos jalat vielä kantavat, voi kävellä vehreän Badhusparken -puiston läpi ja kiivetä Badhusbergetille. Badhusbergetiltä on kauniit maisemat länsisataman yli ja kaupunkiin. Puisto ja kukkula ovat saaneet nimensä 1900-luvun alun kylpyläepokilta,  jolloin kaupunki oli suosittu kylpyläkohde ja länsisatamassa sijaitsi upea kylpylähotelli. Badhusparkeniin pystytetään joka kesä kaupungin virallinen juhannussalko, joten jos olet Maarianhaminassa juhannuksen aikoihin, voi salonpystytystraditio olla mielenkiintoista seurattavaa.

Vasterhamnn

Västerhamn (G2)

Kävelyn ystäville suosittelen klassista Strandpromenaden-kävelyreittiä, joka kiertää koko Maarianhaminan niemen itä- ja länsirantoja pitkin.

Läntinen osa reittiä lähtee Viking Linen terminaalin tuntumasta, entisen Mariepark-viihdepuiston kupeesta. Itärannan puolella reitti lähtee Nabbenin uimarannalta ja kulkee Merikorttelin ja Lilla Holmenin uimarannan läpi Östernäsin kaupunginosaan. Rantareitit yhdistyvät Övernäsin kaupunginosassa jossa polun sijaan kuljetaan asutusalueen läpi. Tämä kohta reittiä oli ennen turistille lähes mahdoton hahmottaa koska sitä ei ole kyltitetty, mutta kesällä 2016 reitti merkittiin vihdoin kokonaisuudessaan Maarianhaminan turistikarttoihin. Jess!

Alandkuva3

Sjökvarteret eli Merikortteli (N)

Vaikkei koko Strandpromenadia jaksaisikaan vetää, kannattaa itäpuolella kuitenkin käydä katselemassa kauniita perinteisiä purjealuksia ja vanhoja puulaivoja Merikorttelissa ja chillaamassa Lilla Holmenin uimarannalla riikinkukkojen ja kanien keskellä.

Lilla Holmen oli pitkään keskustan suosituin uimaranta, mutta on saanut pari vuotta sitten kovan kilpailijan Mariebad-biitsistä. Mariebad vie rantapalvelut astetta pidemmälle, sillä täällä soittaa kesän huippusesonkina DJ ja löytyypä rannalta myös beach bar josta voi auringonpalvonnan lomassa noutaa kylmän siiderin tai oluen. Minut löytää täältä takuuvarmasti aurinkoisena vapaapäivänä!

Mariebad

Mariebad (kuva Mariehamn Visitors Guide)

Alandkuva14

Illanviettoa Merikorttelin meripäivillä. (S)

Keskustan tuntumasta löytyy vielä kaksi muutakin, suurempaa hiekkarantaa. Gröna Uddenin leirintäalueella on erinomainen uimaranta vuokrattavine rantasaunoineen (myös muut kuin leirintäalueen asiakkaat saavat vuokrata saunan), ja kaupungin pohjoispuolella levittäytyy Nabbenin suosittu, todella matalapohjainen uimaranta.

Kun vatsa alkaa murista, löytyy Maarianhaminasta monenmoista ravintolaa niin nopeaan nälänsammutukseen kuin kulinaristisempaankin nautintoon. Pikaruoan ystävät löytävät helpotuksen tutuista Hesburgerista ja Koti-Pizzasta tai viikonlopun yöruokapaikkanakin tunnetusta Draken Kebabista. Itäsataman suosittu Ångbåtsbryggan tarjoaa sekin pikaruokahenkisen (ja -hintaisen) menun.

Perheet suuntaavat usein syömään jo aiemmin mainittuun Dinosiin, jonka listoilta löytyy yksinkertaisia annoksia hampurilaisista pastaan ja pihviin. Jos vaadit ruoalta hieman enemmän, suosittelen Dinosin naapuria Indigoa, tai länsisataman huikean suosittua kesäravintola ÅSS Paviljongenia. Iltaa ei mitenkään heikennä vierassataman iloinen, kansainvälinen tunnelma ja upeat auringonlaskut. Kaikkein vaativin kulinaristi ottaa osoitteekseen White Guiden listaaman, Suomen parhaisiin ravintoloihin lukeutuvan Nauticalin. Yläkerran ympäri vuoden auki oleva ravintola tarjoaa fiiniä apetta valkoisilta pöytäliinoilta, alakerran kesäterassi Nauticaltan taas edullista ja rentoa, mutta yhtä lailla mauista tinkimätöntä ruokaa.

Itäisen vierassataman puolelta löytyy sieltäkin kaksi kivaa ravintolaa; simppelimpi Club Marin ja erittäin suosittu rentotunnelmainen laivaravintola Von Knorring, jonka kannella voi muuten nauttia pisimpään ilta-auringosta itäsatamassa muiden paikkojen jäädessä varjoon jo alkuillasta.

Alandkuva15

Minigolfia Ångbåtsbryggan Äventyrsgolfissa (S)

Kahvila(ja leivos!)kulttuurin ystäville ehdoton pysähdyspaikka on Norragatanilla sijaitseva Svarta Katten, jonka suussa sulavat leivonnaiset riittävät kokonsa puolesta vaikka kahdelle.

Alandkuva13

Kahvila Svarta Katten (S)

Illan tullen menojalka saattaa alkaa vipattaa, ja tässä vaiheessa vaihtoehdot hieman kutistuvat. Alkuillan menopaikkoja ovat Indigon terassi ja yläkerran lounge-baari, Von Knorringin terassi ja rockimpaan tunnelmaan Dinos. Loppuillasta tanssilattiaa kaipaaville on tarjolla vain yksi* vaihtoehto; Hotelli Arkipelagin yökerho (puhekielessä ’Arken’), jonne suuntaakin 90% Maarianhaminan yön juhlijoista. Tänne on viikonloppuisin lähes aina jonot puolenyön kieppeillä, ja kesällä turistit kasvattavat jonoja rakennuksen toiselle puolelle saakka. Arkenin ravintola on kuin Ruotsin laivan yökerhot maalle siirrettynä. Ravintolassa on kaksi kerrosta ja rauhallisempi casino-aulabaari. Yläkerran suuremmalla tanssilattialla humppaavat seniorit, ja alakerran night clubin piskuisen pienellä tanssilattialla tungeksivat kaikki nuoret. Arkenin outo erikoisuus on se, että DJ:n sijaan täällä soittaa useimpina viikonloppuina ruotsalainen cover-bändi. Tämä ärsyttää ainakin allekirjoittanutta, joka mieluiten viihteellä kuulisi kunnon tanssihittejä, mutta muutaman lasillisen jälkeen on minutkin usein nähty joraamassa Arkenin alakerrassa.

*) Update kesä 2011 – Arken sai kilpailijan Nygatanille avatusta, modernista Kino Nightclubista jonka sisustus yllättää varmasti jokaisen Ahvenanmaan kävijän. Aivan mahtava paikka kunnon tanssimenosta tykkääville!

Alandkuva11

Indigon terassi kesäisenä yönä (S)

Alandkuva17

Hotelli Arkipelag (G3)

Majoitusta löytyy hotelleista mökkeihin ja leirintäalueeseen. Hostelleja Maarianhaminassa ei ole, joten edullisimmatkin hotellit ovat suhteessa aika hintavia. Ainoa todella halpa majoitustapa on leirintäalue.

Hotell Arkipelag – tyyrein ja hienoin (ja hei, pääset yökerhoon ilmaiseksi :P)

Hotell Savoy – Nygatanilla ydinkeskustassa

Hotell Pommern – Norragatanilla ydinkeskustassa (täällä on kaupungin laadukkain lounasmenu mielettömän runsaalla salaattipöydällä!)

Hotell Park Alandia – Norra Esplanadgatanilla ydinkeskustassa (hotellissa on myös suosittu pub)

Hotell Adlon – länsisatamassa aivan Viking Linen terminaalin vieressä

Hotell Cikada – kesähotelli Badhusparkenin vieressä, lähellä Pommernia (hinnat edullisimmasta päästä)

Kaptensgårdar – edullisempi majoitusvaihtoehto Adlonin yhteydessä

Hotell Esplanad – talvisin oppilasasuntolana toimiva, edullinen majoitusvaihtoehto yhdinkeskustassa

Gröna Udden – leirintäalue n. kilometrin päässä keskustasta, tarjolla myös pieniä mökkejä

Övernäsgården – mökkejä ja pensionaattiasumista, lähellä Gröna Uddenia

Ahvenanmaalle pääsee päivälautalla Helsingistä tai nopeammin Turusta sekä aamu- että iltalautoilla. Matka Helsingistä kestää n. 10 tuntia ja Turusta 4-6 tuntia. Kolmas laivayhteys kulkee ns. saaristoreittiä, jolloin lähtö tapahtuu Kustavista tai Korppoosta. Air Åland lentää Helsingistä Maarianhaminaan 2-4 kertaa päivässä (liput alkaen 79€/suunta).

Melkeinpä paras aika saapua Maarianhaminaan on heinäkuu, jolloin kaupunki on vilkkaimmillaan. Heinäkuussa täällä järjestetään mm. Meripäivät, 9-päiväinen kaupunkifestivaali Rockoff (jonka pääesiintyjänä on tänä vuonna Kent – I will so be there!) ja Alandia Jazz Festival. Rockoffin aikaan koko keskusta elää kellon ympäri ja kadut ovat täynnään väkeä.

Alandkuva10

Rockoff (S)

Minä muuten sain kuin sainkin  palkatonta vapaata töistä (lomapäiviähän oli kertynyt vain neljä), ja jään juhannuksen jälkeen kahdeksi viikoksi Ahvenanmaalle! Olen niin onnellinen! Juhannuksena meillä on suunnitteilla vuokrata mökki Eckeröstä. Hassua myöntää, että saarella asutun kuuden vuoden aikana ei koskaan tullut vuokrattua mökkiä… Mutta se puute paikataan nyt! :) Ainiin, tiesittekös muuten, että Ranskan Elle listasi huhtikuun numerossaan maailman mielenkiintoisimpia saarikohteita, ja Ahvenanmaa sijoittui vaatimattomasti sijalle 2!! Artikkelin johdosta saarelle onkin kuulema tänä kesänä tulossa ranskalainen kuvausryhmä tekemään matkailuohjelmaa.

Ahvenanmaan lomanähtävyydet osa 2 julkaistaan toivon mukaan ennen juhannusta. Kertokaahan ihmeessä kokemuksianne, jos vaikka tänä kesänä tulette vierailemaan saarella ensimmäistä kertaa.

Alandkuva4

Karolina-laiva Merikorttelissa (N)

VI SES PÅ ÅLAND! :)

Lisää Ahvenanmaa-tietoutta ja kuvia löydätte muista Ahvenanmaa-postauksistani klikkaamalla tunnistetta ’Åland’.


Kuvien lähteet: S – minä itse, N – ystäväni Nikola, joka anteliaasti luovutti minulle kuviaan tätä postausta varten ja G – Google. G1 täältä, G2 täältä, G3 täältä.

Kommentit (26)

 1. utas

  apua, pakko varmaan käydä visiitillä kesällä! näyttää upeelta. pärjääkö muuten suomella hyvin, tai sitten junttiruotsilla?

  • Sanni

   Suomella pärjää useimmissa (oikeastaan kaikissa) ravintoloissa, sillä suomen kieli on pakollinen vaatimus ravintolan palveluhenkilökunnalle. Myös hotellien henkilökunnan kuuluu osata suomea. Muualla et sitten välttämättä pärjää suomella, esim. ruokakaupoissa tai postissa. Riippuu ihan siitä sattuuko työvuoroon suomennkielen taitoinen. :) Kohteliasta on kysyä vaikkapa postissa asioidessa, ”talar du finska?” ennenkuin aloittaa asioimisen. Kouluruotsilla pärjää varmasti myös hyvin, ahvenanmaalaiset eivät todellakaan ylenkatso jos joku yrittää änkyttää jotain muutamia osaamiaan sanoja. Päinvastoin, he varmasti arvostavat yritystä. :)

 2. Olivia

  Vi ses! Taidetaan vaan mennä ristiin kun minä olen tulossa tyttären kanssa Ahvenanmaalle 11.7, vietämme siellä viikon ja palaan molempien lasten kanssa. Poika on siis lähetetty jo sinne mun vanhempien luokse :) Heillä on kaupunkiasunto Fiskehamnin lähellä ja mökki (iso-isoisäni rakentama talo) Torpissa :D Ihana päästä mökille pitkästä aikaa !!! Ja lapissa kun asutaan niin matka on pitkä. Matkustetaan yöjunalla Rovaniemi-Turku, sieltä laivalla Maarianhaminaan. Ja matkaa kotoa Rovaniemellekin on pari tuntia että matkasta tulee piiiitkä, mutta on se sen arvoista ja lapsista hauskaa seikkailua ;)

  • Sanni

   No voi että, juuri mennään ristiin! Mä palaan vielä Kent-viikonlopuksi heinäkuun lopulla.

 3. tyttönen

  Anteeksi, kun nyt poikkean tästä aiheesta! :(

  Eli edelliseen postaukseen liittyen, itsekin käytän Lily Loloa ja mulla alkaa kiiltelemään kasvot päivän mittaan, mutta ei todellakaan niin pahasti kuin normimeikkivoiteen kanssa! Käytätkö jotain meikinpohjustajaa kasvoillasi, jos niin mitä? :) Mikä sopisi hyvin mineraalipohjan alle rasvoittuvalle iholle.. :)

  • Sanni

   En käytä mitään primeria (kun ei sille ole tarvetta ;)). Rasvoittuvalle iholle sopii vaikka bareMineralsin Prime Time Oil Control -primer, jossa on maissitärkkelystä, piimaata ja kalsiumsilikaattia imemässä ihon öljyjä. Tsekkaa tästä tarkemmat tiedot: Prime Time Oil Control. Ainakin tuo tuntuu imevän rasvaa tehokkaasti välittömästi levityshetkellä, olen tuota nimittäin kerran kokeillut ja iho jäi melkeinpä kuivaksi.

 4. Nimetön

  Niin paljon kun mä blogistasi pidänkin, mut on pakko huomauttaa tästä ”kuvat Googlesta”-jutusta. Googlesta kun ei saisi napsia kuvia tuosta noin vaan omaan käyttöön, vaan olisi ihan fiksua tarkastaa kuvan alkuperäiseltä kotisivulta, saako sitä ylinpäätään ottaa käyttöön ja jos saa, mainita se alkuperäinen sivu eikä vain Googlea. Google kun ei omista hakemiensa kuvien oikeuksia :)

  Mutta tosiaan, ihan huikea blogi. Oikeastaan henkilökohtainen suosikkini. Ja tätä postausta lukiessa tuli oikeastaan ensimmäistä kertaa pieni kutina, että pitäisi itsekin päästä joskus Ahvenanmaalle…

  • Sanni

   Nimetön – olet ihan oikeassa, ja toki tiedän ettei Google niitä kuvia omista ja on lähdemerkintänä väärä. Nyt joudun kuitenkin vajoamaan sille tasolle, että ”kun kaikki muutkin”…. Tiedän ettei mitään kuvia saa käyttää ilman lupaa, mutta useimmat nettikirjoittelijat käyttävät vain lähdemerkintää, tyyliin kuva täältä tai ”kuvat Googlesta”. Siitä on ikäänkuin tullut osa netikettiä, eikä kukaan tunnu välittävän, niin kauan kuin kuvia käytetään positiivisissa yhteyksissä.

   Edit. G2-kuvaa näköjään saa ihan käyttää, eli kaksi on ”laittomia”, Ahvenanmaan matkailusivuilta otettuja. Uskon ettei heillä olisi mitään sitä vastaan että käytän kuvia Ahvenanmaan matkailun buustaamiseen. :)

 5. Eeva

  Sattuipa hyvin, olemme matkaamassa Maarianhaminaan Juhannukseksi!:) Osaatko sanoa tähän liittyen, miten kaupat, ravintolat ja yökerhot ovat Juhannuksena auki? Ja ihan mielenkiinnosta; mikä oli Ellessa 1. sijalla ennen Ahvenanmaata? :)

  • Sanni

   Ravintoloista en osaa sanoa muuta kuin että Dinos ja Arkipelag ovat ainakin varmasti auki, ne ovat auki vuoden jokaisena päivänä. Kaupat menee varmasti aikaisemmin kiinni perjantaina, mutta joku on takuulla auki juhannuspäivänäkin. Ainakin keskustan Minimarket ylpeilee muistaakseni sillä että ovat auki jokaisena päivänä.

   Ellen saaristoartikkelin ykkösen olisin itsekin halunnut tietää, mutta luin tuosta artikkelista Nya Ålandista, jossa kummallista kyllä ei mainittu ykkössijan saanutta paikkaa – iloittiin vaan Ahvenanmaan sijoituksesta! ^_^ Kai se on tyypillistä A-maan paikallislehdille… :p

 6. Supermess

  Iso kiitos <3 Olet nähnyt postauksen kanssa paljon vaivaa, ja se on varmasti monelle hyödyllinen infopaketti! Pelkästään jo nuo kuvatkin näyttävät tosi houkuttelevilta…

 7. laura

  oon käyny ahvenanmaalla monta kertaa ! myös niissä pienimmissä saarissa mm. Brändössä ja sieltä löytyy maailman söpöin minileirintäalue ja sellainen grillikioski mistä saa ehkä 25 laatua eri oluita ja maailman parasta omatekoista hampparia !
  Muistan myös joskus Maarianhaminan keskustassa oli ihana semmoinen kauppa, jota ei enää ole jossa myytiin kaikkee tosi hauskoja juttuja, tyyliin jotain jättiuimarenkaita ja kaikkee hauskaa..
  Kandee myös käydä tutstumassa Maarianhaminan kirjakauppa !

  • Sanni

   Brändö on niitä harvoja kuntia missä en ole vielä Ahvenanmaalla käynyt. Ne kaikkein kaukaisimmat saaristokunnat on vielä vierailematta…. Mutta aikeena tietysti käydä jokaisessa! :)

 8. Kotilo

  Olipa kattava paketti! Itsekin Maarianhaminassa vuoden asuneena eipä paljon jäänyt lisättävää -paitsi yksi ravintola: Pub Niska, joka oli tuossa yhdessä kuvassakin. Upea laituripub maailman parhailla pizzoilla (plåtbröd)! En olekaan koskaan huomannut K-merkittyjen talojen plakaatteja. Aina oppii uutta!

  • Sanni

   Joo, Pub Niska olisi sinänsä ollut itsestäänselvä lisäys, mutta kun olen sen jo aiemmissa Ahvenanmaa-postauksissa nostanut esiin niin se jäi tästä paketista… :P

 9. Marianne

  Aivan loistava postaus, sillä olemme kaveriporukalla lähdössä pyöräilemään Ahvenanmaalle elokuussa ja saimmekin oivia vinkkejä yöpymisestä + muista aktiviteeteista. Toista osiota odotellessa!

 10. Cecilia

  Nähdään siellä;)

 11. zsuzsi

  Esiintykö Kent Rockoffissa? Nyt harmittaa :( Olen tässä voivotellut ties kuinka kauan että haluaisin nähdä/kuulla/kokea Kentin livenä, mutta muutin tässä muutama viikko sitten Ahvenanmaalta Espanjaan taas vaihteeksi. Pitäisköhän käydä siellä ihan pikavisiitillä moikkaamassa perhettä…?

 12. Petra

  Kiitos tästä postauksesta! :) Oon tulossa heinäkuussa Ahvenanmaalle partioreissulle, ootan matkaa innolla ja nyt tiedän Maarianhaminasta sitten paljon enemmän. Viime kesänä kävin Ahvenanmaalla Lappo nimisellä saarella Brändössä, mutta itse pääsaari on vielä näkemättä.

 13. suz

  Voi että, näyttää ja kuulostaa Ahvenanmaa kyllä ihanalta ! :)

  Olen käynytkin kerran noin viikon verran, ala-asteen luokkaretkellä nimittäin. En vain hirveästi muista, että missä olisimme käyneet, mutta ainakin Övernäsgårdenin mökeissä yövyimme pari yötä. :D Emme ilmeisesti olleet koko luokkaretkeä Maarianhaminassa. Mutta oli se silloinkin kiva paikka, vaikkei näin seitsemän vuoden jälkeen juuri mitään muistakaan. :D Haluaisin kyllä käydä useamminkin, mutta täältäkin tulee vähän liikaa matkaa jo pelkästään jonnekin, mistä voisi laivaan hypätä. :/

  Kiva postaus silti ! Kiitti ! :-) Ruotsifanin matkakuume nousee sopivasti tällaisillakin !

 14. Riina

  Jos on juhannuksen aikaan tuonne menossa kannattaa ehkä sisäistää etukäteen jo se, että mikään ei ole auki. Parisen vuotta sitten tuli käytyä, ja tuli jotenkin luultua, että edes kahvilat, ravintolat tms. olis edes iltapäivälla auki.. Mutta ei, pienoinen paniikki iski, kun kaupatkin alkoi mennä kiinni jo kolmen maissa ja tarkoitus oli selvitä jotenkin hengissä seuraavaan päivään asti. Onneksi löydettiin joku sivukadun miniatyyrikauppa, josta saatiin tankattua evästä mukaan edes sen verran, että kestettiin se loppuaika.

 15. Selina

  Moi! puhuit tässä jokin aika sitten niistä todella söpöistä mäyrä-tuotteista. Mistä niitä saa ja mistä niitä voi tilata jos niitä tilataan? Olisin vielä erityisen kiitollinen jos vastaisit minulle omaan blogiini. Kiitos jo etu käteen :))

 16. Liz

  Heippa! Olet nähnyt paljon vaivaa ja antanut kattavan kuvan Maarianhaminasta! Hienoa!

  Pari lisäystä kuitenkin:
  Ravintolahenkilökunnan EI tarvitse osata suomea. Ruotsia ei tarvitse yksikielisellä saarella lukea myöskään koulussa, ainoastaan, jos aikoo lukioon ja opiskelemaan korkeakouluun. Siksi on monia tarjoilijoita, jotka eivät osaa suomea, mutta myös monia jotka ymmärtävät, toiset myös osaavat suomea. Turistien ei siis kuulu odottaa yksikielisellä paikkakunnalla, että ravintoloissa osataan suomea, toki sitten moni osaa ainakin englantia. Lisäksi suurin osa kesätyöntekijöistä tulee Ruotsista – ei Suomesta, mikä vähentää suomea taitavien määrää.

  Ja yöelämään lisäisin vielä Parkin Pubin, minkä mainitsit hotellilistalla! Mahtavia trubaduureja tai pieniä bändejä aina ke-la. Rockoffin aikana muistaakseni jokaisena päivänä!

  • Sanni

   Hmm, olen asunut Ahvenanmaalla 6 vuotta ja tunnen siis ahvenanmaalaisen ravintolakulttuurin varsin hyvin. KAIKKI tuntemani ravintoloitsijat odottavat henkilökunnaltaan suomen kielen taitoa, se lukee ihan ravintoloiden työpaikkailmoituksissakin. Suomenkieliset turistit ovat etenkin kesäisin ahvenanmaalaisten ravintoloitsijoiden suurin tulon lähde, joten kyllä vaan henkilökunnan suodaan osaavan suomea. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että saari on yksikielinen eikä suomea ole pakko lukea kouluissa.

 17. Marianne

  Kerran käynyt Maarianhaminassa Birka Linen pikaristeilyllä Tukholmasta käsin ruotsalaisten tuttujen kanssa. Silloin oli elokuun pimeä ilta ja aikaa niin vähän, että tuli nähtyä katuvaloja,kuitenkin maankamaralla käynyt.Tänä kesänä tarkoitus lähteä Korppoosta moottoripyörän kera. Hieno juttu ja kuvat. Saa reissun tuntumaan tosi houkuttelevalta

  • Sanni

   Hei, kuulostaa kivalta! Mäkin olen taas heinäkuussa Maarianhaminassa. Odotan jo kovasti…. <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.