Curly Girl -metodi on tehnyt hiuksistani terveen näköiset

Curly Girl -raportti, osa 3:

Tyytyväisyys jatkuu! Tähänastisen kokemuksen voi summata näihin sanoihin: metodi on tehnyt hiuksistani terveen näköiset ja ”kuin uudet”! 

Hiukseni eivät ole pelkästään kiharammat, vaan kauttaaltaan kiiltävämmät, jäntevämmät ja ennen kaikkea vähemmän kuivat.

Pakko todeta, että on tämä aika ironinen juttu. Olen aina hoitanut hiuksiani mitä suurimmalla hartaudella ja hellyydellä, minähän rrrrakastan hiusten hoitoa ja olin luullut ottaneeni huomioon joka ikisen asian mikä vain voi hiuksen kuntoon vaikuttaa, ja oletan kokeilleeni kaiken tyyppiset tuotteet mitä vain on hiustyyppini (kuiva, käsitelty, luonnostaan laineikas) hoitoon kehitetty. Silti hiukseni ovat suuren osan ajasta näyttäneet kuivilta, kiillottomilta ja pörröisiltä. (Ja lovihan on ihan oma tarinansa.)

Ja sitten – kaikkien näiden vuosien jälkeen (ja puhutaan yli 20 vuoden hiusten hoidosta) jokin niin odottamaton asia kuin Curly Girl -trendi ja muutama älyttömän yksinkertainen toimenpide muuttaa hiukseni vain muutamassa viikossa kiillottomasta pörröhattarasta jänteikkään kiharaksi hiusputoukseksi. Ihan mieletöntä! Ja minä kun olin niin skeptinen!

Katsotaanpa muutama (kauhu)kuva menneisyydestä, tältä hiukseni ovat näyttäneet blogin 10-vuotisen historian aikana:

Huhhuh. Näitä kuvia katsoessa ei voisi uskoa sitä hoidon ja laadukkaiden tuotteiden määrää jonka olen hiuksiini laittanut.

(Totta kai käsittelyt vaikuttavat paljon, ja jos en värjäisi ja vaalentaisi hiuksiani, ne olisivat varmasti vähän paremmassa kunnossa. Mutta tämän kiharammat tai kiiltävämmät ne eivät ole koskaan olleet, eivät edes lapsuuden ja teini-iän kuvissa.)

Ja nyt:

Curly Girl

Whoa!

Mitä on tapahtunut viimeisen kolmen viikon aikana edellisestä raportista?

 • Olen jatkanut eri Curly Girl -metodiin sopivien tuotteiden testausta, mukana merkkejä kuten Noughty, Mádara sekä L’Oreal Professionel
 • Olen alkanut plopata hiuksia t-paidalla mikrokuituturbaanin sijaan
 • Olen jättänyt squish to condish -tyylin parissa pesussa ja kokeillut miten vaikuttaa, kun huuhdon hoitoaineen pois tavalliseen tapaan
 • Olen käyttänyt geeliä joka alkoholipitoisuutensa puolesta ei sovi puritaaniseen CG-metodiin

TUOTEKOKEMUKSIA LYHYESTI

Tulen kirjoittamaan perusteellisen CGM-tuotekokemuspostauksen blogiin vasta myöhemmin kesällä. Pitkän pesuvälini (3-4 päivää) ansiosta en ole ehtinyt testaamaan useimpia CGM-tuotteistani kuin kerran tai pari, ja pidän tuotteita kohtaan reilumpana arvioida niitä vasta kun kokemusta kertyy useammista pesuista. :)

Lyhyesti: Luonnonkosmetiikan puolelta Mádaran hoitikset ovat tuntuneet Cattierin ja Nurmen hoitiksia silottavammilta, mutta kaikki ovat olleet yleisesti hyviä ja pehmentäviä. CO-pesuun en ole mitään niistä vielä kokeillut, vain hoitoaineena. Cosnaturen naamio osoittautui sisältävän sulfaattia (!), mitä en ollut tajunnut. Faith In Naturen hoitikset ovat oikein hyviä.

Noughty Wave Hello -shampoolle oli kovat odotukset. Se osoittautui koostumukseltaan tosi löysäksi ja tuoksultaan jopa tympeäksi, vaahtoaa kunnolla vasta toisella vaahdotuksella. Vaahto on mukavan liukasta mutta hiukset eivät jää huuhdellessa erityisen hoidetun tuntuisiksi.

Yves Rocherin Low Shampoo jatkaa edelleen parhaana tähän saakka käyttämistäni CGM-shampoista.

Spontaaneja Curly Girl -kokemuksia päivittelen Insta-stooreihin.

L’Orealin uuden salonkituotesarja Source Essentiellen shampoota ja hoitista olen ehtinyt kokeilla kerran.

TEKEMÄNI HUOMIO: CGM-metodiin sopivat, tähän asti kokeilemani sulfaatittomat, vaahtoavat shampoot yhtä lukuun ottamatta vaikuttaisivat kautta linjan olevan hämmästyttävän ei-hoitavia.

XZ:n Persikkanektari-shampoo tekee poikkeuksen ja on kirkkaasti hoitavimman tuntuinen sulfaatiton ja silikoniton vaahtoava shampoo jota olen toistaiseksi käyttänyt. (Olen käyttänyt Persikkanektaria kokonaisen pullon jo aiemmin.) Yves Rocherin (vaahtoamaton) Low Shampoo on vieläkin parempi hoitavuuden näkökulmasta, mutta jos haluaa vaahtoavan tuotteen, sanon tällä hetkellä että XZ:n Persikkanektari on paras. Myös Varpu-shampoot ovat hyviä eivätkä takuta tyveä.

GEELIT

Rehellisesti: olen ollut vähän laiska mitä tulee CGM-ystävällisten geelien etsintään. Kauppojen hyllyt ammottavat edelleen tyhjyyttään tunnetuimpien markettimerkkien Curly Girl -geelien kohdalla, en tiedä kuinka monet kaupat olen käynyt läpi.

Salonkisarjojen geelien joukosta taas en ole löytänyt sopivaa yksilöä, kaikki katselemani ovat olleet teholtaan ”Super Strong” ja ”Extra Strong” -luokkaa. En halua vahvaa geeliä koska tavoitteenani ei ole kova cast. Miedommalla geelillä olen jo saanut minua miellyttävän, riittävän kiharan tuloksen ja haluan hiusteni olevan mahdollisimman pehmeät ja muotoiluaineettoman tuntuiset.

Suosikkini Briogeon Curl Charisma -geelin loputtua (minulla oli sitä vain pieni matkakoko), olen käyttänyt ainoaa kotoani löytyvää geeliä joka on itävaltalaisen luonnonkosmetiikan kampaamosarja Less Is Moren Mascobado-geeli.

Siinä on alkoholia, mikä tekisi siitä ei-sallitun tiukan linjan CG-metodissa, mutta näen Curly Girl -metodin pointin ennen kaikkea oikeanlaisten hoitavien ja kosteuttavien tuotteiden ja kiharaa rohkaisevien tekniikoiden käytössä, en tiettyjen ainesosien puritaanisessa välttelyssä. Mascobado-geelissä on paljon kosteuttavia aineita, kuten aloe veraa, hunajaa ja itse nimikkoainesosa mascobado-sokeria, joka sitoo hiukseen kosteutta.

Olen myös käyttänyt – ja tykännyt tosi paljon – Less Is Moren Proteiinisuihkeesta. Myös siinä on alkoholia, mutta en ole kokenut sen kuivattavan hiuksiani lainkaan. Se tekee hiuksista jämäkämmät kuin pelkästään kosteuttava jätettävä hoitoaine. Yksittäiset hiukseni venyvät purkkamaisesti, mikä kertoo proteiinin tarpeesta, ja seuraavaksi hankintalistalla onkin lisää proteiinihoitotuotteita.

Tältä näyttävät Mascobado-geelillä puristellut kutrit nukutun yön jälkeen. Mascobado-geeli tuo Briogeo-geeliä voimakkaamman pidon, mutta on edelleen mietojen geelien luokassa.

Jos kiinnostuit Mascobado-geelistä, sitä saa mm. * Joliesta ja * Biodellystä. (<– * mainoslinkkejä.) Sitä on saatavilla 150 ml ja 50 ml koossa.

Proteiinisuihketta löydät samoista paikoista :)

PLOPPAUS, NUKKUMINEN JA HOITOAINEEN HUUHTELU

Nyt olen siis viimein siirtynyt mikrokuituturbaanista t-paitaploppaukseen. En ole huomannut hiusten kiharan muodostumisessa eroa mikrokuitupyyhkeen tai t-paidan välillä, mutta t-paita imee paremmin kosteutta koska sen pinta-ala on suurempi. :)

T-paitaploppauksesta löytyy paljon ohjevideoita YouTubesta.

NUKUN useimmiten hiukset auki ja tyynyn yli taakse heitettynä tällä tavoin. Ilmeisesti en kieriskele öisin kovin paljon, sillä hiukset ovat aamulla tavallisesti siellä mihin ne ”jätin” :D

Kiharat säilyvät yön yli hämmästyttävän hyvin.

Ne voivat näyttää aamulla mm. tältä.

Hiukset nutturayön jälkeen

Joinain öinä saatan yhä kierittää hiukset päälaelle nutturalle, kuten olen tehnyt viimeiset 10 vuotta ennen CGM:ää. Nuttura tietysti purkaa ja lässäyttää kiharaa, mutta kokonaan ne eivät katoa silloinkaan – yllä tuore kuva tältä aamulta.

Ennen Curly Girliä latvani näyttivät pesupäivää seuranneina päivinä tältä.

Nyt ne näyttävät tältä jopa parin päivän ”pesuvanhoina” ja kuntosaliponnarin ja hikijumpan jäljiltä. Jäntevät, terveen näköiset ja kiharalle hakeutuvat.

Hiuslenksut, ponnarit ja nukutut yöt eivät poista kiharuutta. 👍

Entä squish to condishista luopuminen?

Ei vaikutusta. (Jeee!!) Tältä hiukseni näyttävät normaalin hoitoainehuuhtelun jäljiltä.

(Kyllä – tässä kuvassa ne kaipaavat myös ilmiselvästi värikäsittelyä, minkä ne myös seuraavassa pesussa saivat ^_^)

Squish to condish -tekniikassa hoitoaine huuhdellaan hiuksista vain kämmeniin kerätyn veden kautta, mikä on valtavan aikaavievää. Tarkoituksena on sitoa hiuksiin mahdollisimman paljon kosteutta huuhtelemalla hoitoaine hitaasti ja ”huolettomasti”, niin että hiuksiin osittain jäävän hoitiksen humektantit sitovat hiukseen vesimolekyylejä. Minulla ei kuitenkaan oikein kärsivällisyys enää riitä tähän, eikä homma toimi etenkään silloin kun olen sekoittanut hoitoaineeseen myös hiusväriä.

Nyt tuli todettua, että hiukset kihartuvat yhtä hyvin myös normaalin suihkuhuuhtelun jälkeen.

Kuvapari kertoo kaiken olennaisen tämän ”kiharatytön” vasta viiden viikon mittaisesta matkasta Curly Girlin maailmaan. Kihara on todellakin löytynyt, mutta kaikkein iloisin olen hiusten tervehtyneestä ulkonäöstä!

Tiivistän Curly Girl -onnistumiseni yhä näihin kahteen yksinkertaiseen avainasiaan:

 • Enemmän hoitoainetta jota myös jätän vähän hiukseen, sekä hiusten hellävaraisempi pesu kosteuttavilla tuotteilla
 • Hiusten kuivaaminen ploppaamalla perinteisen froteepyyhkeen sijaan
Kommentit (43)
 1. Luin sun postauksen puoleen väliin ja olin juuri tulossa suosittelemaan Less Is Moren Mascobado-geeliä, kun huomasin että olitkin jo löytänyt sen.:) se on kyllä tosi hyvä tuote. En ymmärrä kuinka voi toimia noin. Jos siihen sekoittaa ihan hitusen hoitoainetta, esim. Sitrus-Nerolia, niin geelistä tulee jäntevöittövä ja silottava hoitotuote. Ja jos geeliä käyttää yksinään (tarpeellisen määrän) kosteisiin hiuksiin, niin sillä saa jopa wet look -tyyppisen kampauksen. Huipputuote. Se alkoholi kuulemma haihtuu ja kosteuttavia ainesosia on niin paljon, että alkoholi ei tuossa tuotteessa kuivata yhtään. Näin kampaaja kertoi.

  Olen huomannut osin saman kuin sinä sulfaatittomiin shampoisiin liittyen (jos ymmärsin oikein), eli sulfaatittomuus sinänsä ei tarkoita etteikö shampoo voisi silti olla kuivattava. Tällä hetkellä olen tosin onnistunut löytämään hyvät lk-shampoot, joissa ei ole sulfaatteja.

  Itselläni game changer oli siirtyminen oikeisiin luonnonkosmetiikan hiustuotteisiin ja sen oivaltaminen, että laadukkaat kvatteja sisältävät lk-hoitoaineet toimivat aina myös hiuksiin jätettävinä. Lisäksi se, että hiuksia ei kannata ikinä kastella tai kostuttaa vedellä pesujen välissä (jos tukka näyttää hassulta yön jälkeen) vaan kosteutus kannattaa tehdä suihkutettavalla muotoilutuotteella. Esimerkiksi itse käytän LIM:n Earl Gray – spraytä ja Proteiinispraytä.

  Ja itse en siis käytä Curly Girl metodia, mutta nuo yllä mainitut ovat mielestäni muuttaneet hiusten kunnon täysin. :)

  1. ”ja olin juuri tulossa suosittelemaan Less Is Moren Mascobado-geeliä, kun huomasin että olitkin jo löytänyt sen.:)”

   :) :)

   ”Olen huomannut osin saman kuin sinä sulfaatittomiin shampoisiin liittyen (jos ymmärsin oikein), eli sulfaatittomuus sinänsä ei tarkoita etteikö shampoo voisi silti olla kuivattava.”

   Joo, ei tarkoita. Jos shampoossa ei ole riittävästi hoitavia ja kosteuttavia ainesosia, ei pelkkä sulfaatittomuus tee siitä hellävaraista ja hoitavaa. Kokonaisuus on tärkein, samoin pesevien aineiden pitoisuus ja keskinäiset mittasuhteet. Sulfaattipitoinen shampoo, jossa on muitakin peseviä ainesosia järkevässä kombinaatiossa (vähentävät sulfaatin osuutta) sekä hyvät hoitavat ainesosat, voi olla paljon kosteuttavampi kuin sulfaatiton shampoo jossa kehno hoitavien aineiden osuus.

   ”Lisäksi se, että hiuksia ei kannata ikinä kastella tai kostuttaa vedellä pesujen välissä (jos tukka näyttää hassulta yön jälkeen) vaan kosteutus kannattaa tehdä suihkutettavalla muotoilutuotteella.”

   Tämä on hyvä pointti. Pelkkä vesi saattaa vain lisätä hiusten pörröisyyttä ja saada ne kuivuttuaan näyttämään entistä homssuisemmilta (nimimerkillä ”Kokemuksen rintaääni…). Kosteuttava hoitosuihke taas sitoo niihin lisää kosteutta ja parhaimmillaan myös silottaa, kiillottaa ja vähentää sähköisyyttä. <3

 2. Onpas tosi kiva lukea näitä Curly Girl – juttuja, itsekin metodilla reilun kuukauden olleena, alkaa pikkuhiljaa löytyä omalle hiukselle parhaat tuotteet ja tavat:) Mä oon huomannut samanlaisia juttuja kuin säkin. Enää hiukset ei näytä epämääräiseltä sotkukasalta, vaan parhaimpina kiharapäivinä oikein superkivoilta! Toki huonoja hiuspäiviä on, vielä kun opettelee ja sitten innostus aina testata uusia juttuja niin kaikki ei välttämättä toimi. Harjasta olen luopunut jo kauan ennen metodia, ja se on kyllä ollut itsellä suuri parannus hiusten ulkonäköön. Toki vieläkin pörröä on, mutta ei samanlailla kuin jos harjaisi päivittäin hiukset läpi. Harvapiikkinen bambu kampa on riittävä suurimpien takkujen poistoon. Itsellä myös huomannut, että paras lopputulos on tullut aina kun on käyttänyt Varpu – tyrnishampoota. Eli jotenkin tuo tyvi jää lähmään jos käyttää vaan hoitoainetta. Reilusti vaan hoitoainetta pituuksiin, sillä pääsee pitkälle.

  1. Heiiii, hyvä kun muistutit tuosta Varpu-shampoosta, sekin on muuten hyvä shampoo! Ja siis mähän olin mukana sen kehityksessä… ^_^ :D Jestas, miten unohdin mainita sen tässä postauksessa..! :) Se ei jätä tyveä takkuisen ja nitisevän tuntuiseksi. Lisäänkin sen juttuun.

   Harjauksesta – mä saatan joskus harjata hiukset vanhasta tottumuksesta (ja okei, harjauksen mieltymyksestä) juuri ennen pesua (kun en näe syytä miksi silloin ei voisi harjata, kiharathan hajoavat pestessä anyway), mutta muuten tulee käytettyä vain permiskampaa parin päivän välein, ja silloinkin hyvin kevyellä kädellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *