Curly Girl -raportti: ajatuksia kahden viikon kokemuksista

Päätin kuin päätinkin lähteä kokeilemaan Curly Girl -metodia.

Kokeilu ei lopulta vaadi minulta hurjia muutoksia jo noudattamaani hiustenhoitorutiiniin, ja lyhyen sisäisen neuvottelun jälkeen olin valmis ainakin joksikin aikaa luopumaan niistä lempituotteistani jotka eivät ainesosiensa puolesta sovi CG-menetelmään. Monelle metodiin lähtevälle föönistä ja muista lämpömuotoilulaitteista luopuminen voi olla suurin haaste, minulla ei ole sitä ongelmaa koska en niitä käytä muutenkaan.

Pakko aloittaa raportti saman tien toteamalla, että hiukseni tosiaan tuntuvat ja näyttävät erilaisille – vaikka kokeilua on takana vasta kaksi viikkoa.

Hiusteni kiharaisuus piristyi saman tien ja pituuksiin muodostuu korkkiruuveja jotka pysyvät jopa nukutun yön jälkeen. Ennen kaikkea hiukseni näyttävät parempikuntoisilta, kiiltävämmiltä ja ”jäsentyneemmiltä”.

Hiukset ensimmäisen Curly Girl -pesun jälkeen

 
MITÄ OLEN TEHNYT?
Pesu: olen pessyt hiukseni vain sulfaatittomilla shampoilla ja Yves Rocherin CO-pesuaineeksi luokiteltavalla Low Shampoolla.

Hoito: olen hoitanut hiukseni silikonittomilla luonnonkosmetiikan hoitoaineilla ”squish to condish” -tekniikalla.

(Squish to condish: märkiin hiuksiin puristellaan suuret määrät hoitoainetta kunnes hiukset ovat täysin saturoituneet hoitoaineesta ja niistä kuuluu ”squish”-ääni niitä puristellessa. Hoitoaine huuhdotaan hiuksista ottamalla kämmeniin vettä ja puristelemalla vettä pituuksiin, kunnes valtaosa hoitoaineesta on hitaaaa-a-a-asti liuennut hiuksista. Hiuksiin saa jäädä aavistus hoitoainetta ja pakosti jääkin tällä vähävetisellä tekniikalla, jossa veden painekaan ei ole auttamassa hoitsikkaa pois hiuksesta.)

Olen käyttänyt hiuksiin jätettävää hoitoainetta vain kerran. Hiukset ovat jo tuntuneet riittävän hoidetuilta squish-tekniikan jäljiltä.

Muotoilu: olen käyttänyt geeliä tai en mitään muotoilutuotetta.

Kuivaus: en ole saanut aikaiseksi hankkia t-paitaa johon plopata hiukset (pitää ostaa uusi varta vasten koska en halua uhrata käytössä olevia t-paitoja violeteille tahroille). Olen kuivannut hiukseni asettelemalla ne pää alaspäin hellävaraisesti mikrokuituhiusturbaaniin ilman että puristan tai hieron hiuksia turbaaniin yhtään. Lasken hiukset poikittain olevan turbaanin keskelle, nostan pään ylös ja sidon turbaanin reunat pään takaa hiusdonitsilla. :)

Olen kammannut hiuksia permanenttikammalla. Pesupäivänä en ole kammannut hiuksia lainkaan (en harrasta märkäkampausta koska hiukseni eivät ole takkuuntuvaa tyyppiä), ja pesuttomina päivinä olen kammannut hiukset kerran päivässä, aamulla.

Olen ehtinyt pestä hiukset CG-metodin mukaisesti nyt neljä kertaa, ja kokeillut joka pesulla eri tuotteita, poislukien geeli, joka on ollut koko ajan mainio Briogeon Curl Charisma.

Yves Rocherin Low Shampoo tuntuu parhaalta shampoolta tähän metodiin, sen koostumus on hoitoaineen tyyppinen ja erittäin hellävarainen eikä se vaahtoa, mutta samalla se puhdistaa ainakin minun hiuspohjani täysin puhtaaksi, ihan yhtä puhtaaksi kuin vaahtoava shampoo. Low Shampoota saa Yves Rocherin verkkokaupasta (mainoslinkki), hintaa vain 4,90 €.

HIUKSET ENNEN JA METODIIN SIIRRYTTYÄ

ENNEN: Tältä hiukseni ovat aiemmin näyttäneet pesun jälkeen. Niiden laineikas kiharuus tulee esiin, mutta laiskasti, ja on yleensä poissa seuraavana aamuna tai viimeistään sitä seuraavana.

CURLY GIRL: Tältä hiukset näyttävät tuoreeltaan Curly Girl -pesun jälkeen.

ENNEN: Tältä hiukseni näyttävät tyypillisesti pesua seuraavina aamuina (pesen hiukset vain 3-4 päivän välein).

Kampaamaton – kammattu – leave-in-hoitoaineella freesattu

CURLY GIRL: Tältä hiukset näyttävät aamulla kaksi päivää pesun jälkeen.

Nyt hiusten kiharuus ja jäntevyys säilyy yön yli. Kaikkein iloisin olen siitä, että takaraivolla vakituisesti viihtynyt hattarainen pörrö (katso alla oleva kuva) on kadonnut.

ENNEN: Tässä on oikein klassinen esimerkkikuva siitä miltä hiukseni ovat näyttäneet kampaamattomina vuosien ja vuosien ajan. Pörröiset, sameat ja hyvin laiskasti kihartuvat.

 

CURLY GIRL: Tältä hiukset näyttävät nyt kampaamattomina, kun olen aamulla herännyt. Vaikka kaikki pörröisyys ei (odotetustikaan) ole poissa, hiukset ovat terveen ja elastisen näköiset, kiiltävät ja sileän laineikkaat.

En tiedä teistä mutta näen itse suuren eron ja täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Ja todellakin rohkaistunut jatkamaan kokeilua.

 

MIKSI TÄMÄ TOIMII?

Arvelen, että omalla kohdallani tärkeimmät jutut ovat hiusten tehokas kosteuttaminen squish to condish -hoitotyylillä sekä ”no touching” -kuivaaminen ilman hankausta ja puristelua. Ne ovat olennaisin ero aiempaan histenhoitorutiiniini verrattuna.

Squish-tyylillä hiukseen latautuu runsaasti enemmän kosteutta kuin normaalilla huuhtelutyylilläni, ja koska en mekaanisesti rasita ja pörrötä hiusta froteepyyhkeellä, hius kuivuu säilyttäen enemmän kosteutta. Kosteampi hius kihartuu herkemmin, ja kun kiharan antaa kuivua rauhassa muotoonsa, sekin edesauttaa kiharuuden säilymistä.

Geelillä saa varmasti hiuksisiin vielä paljon lisää kiharaa, mutta ilman geeliäkin hiukseni ovat kiharammat ja jäsentyneemmät kuin aiemmalla pesu/kuivaustyylilläni.

Sulfaatittomilla ja silikonittomilla shampoilla ja hoitiksilla olen pessyt hiuksiani pidempien jaksojen ajan aiemminkin, eikä pelkällä koostumuksella ole ollut tällaista vaikutusta hiukseeni.

MITÄS NYT?
Jatkan kokeilua Curly Girl -metodin mukaisilla silikonittomilla, sulfaatittomilla ja alkoholittomilla tuotteilla.

Jonkin ajan päästä tsekkaan, mitä tapahtuu, jos vaihdan käyttöön tuotteita joissa on ei-sallittuja ainesosia, mutta jatkaen squish to condish -hoitotapaa ja hellävaraista ploppaus-tyyppistä kuivaustapaa. Oletukseni on, että hiukset pysyvät kiharina, ja menetelmän ydinpointti kohdallani liittyy juuri hoito- ja kuivaustapaan.

On totta, että voimakkaat sulfaattipitoiset shampoot kuivattavat hiusta, ja runsaasti kerrostuvia silikoneja sisältävät hoitoaineet latistavat ja tätä myöten epä-rohkaisevat kiharaa, ainakin hennossa hiuksessa. Mutta niitä voimakkaimpia sulfaattishampoita ei tietenkään tarvitse käyttää, eikä myöskään sitä kaikkein amodimethicone/dimethicone-pitoisinta hoitoainetta – vaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan miedommillakin sulfaateilla ja kevyemmillä silareilla :)

Tämänhän moni ”kiharatyttöilijä” jo tietääkin – kiharoittamishomman ydin on kosteutus ja hellävaraisuus, ja niille rakentuen eri ihmisillä voivat toimia hyvinkin erilaiset shampoo-hoitis-muotoilu-kombinaatiot. Sisältäen sulfaatteja ja silikoneja, tai ei sisältäen.

Palailen uuden raportin kanssa :)

P.S. Metodin toistaiseksi ainoa miinus on hiustenpesuun ja kuivatukseen kuluva aika – se on nyt vähintään triplaantunut. Squish-tyyli kestää minuuttitolkulla ja välillä hidas kämmenvedellä huuhtelu todellakin kyllästyttää. Hiusten kuivuminen kestää myös paljon pidempään, koska en puristele märintä kosteutta pyyhkeeseen. En tiedä nopeutuuko kuivuminen yhtään sitten kun saan ploppaus-t-paidan hankittua… epäilen ettei teepparikaan juuri ime sen enempää kosteutta.

kauneus hiusten-hoito
Kommentit (44)
 1. Todella lupaavalta näyttää! Mutta siis ahaa, olen ymmärtänyt tuon hoitoaineasian siis väärin.. Eli päätä ei hoitoaineen laittamisen jälkeen enää huuhdella veden alla ollenkaan?

  1. Eli päätä ei hoitoaineen laittamisen jälkeen enää huuhdella veden alla ollenkaan?

   Näin mä sen käsitin, ainakin niistä squish to condish -videoista mitä olen katsonut. Ehkä tästäkin on eri versioita…? Mutta mä ymmärsin että se veden alle laittaminen halutaan juuri välttää koska valuva vesi huuhtelee mukanaan liikaa hoitoainetta, ja valuvan veden paine heikentää tai kumoaa kiharoiden puristelun tuomaa tulosta.

   Myönnän, että laittaessani hiusväriä (joka toinen pesu laitan hoitiksen sekaan myös suoraväriä – silikonitonta), suihkutan hiuksia ihan pikkuisen pariin otteeseen squish to condishin aikana koska muuten väri ei varmaan koskaan huuhtoutuisi riittävästi.

   1. Okei, hyvä tietää! Täytyypä kokeilla ensi pesussa näin.

 2. Itselläni on täysin piikkisuorat hiukset, mutta siitä huolimatta olen mielenkiinnolla seurannut näitä curly girl-kommentteja ja keskusteluja. Näppärät tulokset näyttää olevan, kun saa hiukset korkkiruuveille ilman muotoilua. Itselle ihan utopistinen ajatus :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *