Cattier – kohtuuhintaista luonnonkosmetiikkaa Ranskasta

Cattier Paris on tuoreimpia tulokkaita Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoilla. Itse taisin bongata tuotteet ensimmäisen kerran joskus viime syksynä tai loppukesästä. Tällä kertaa pakkausten ulkonäkö johdatti minut ”väärille jäljille”, eli minulle tuli mielikuva hieman arvokkaammasta sarjasta. Kyseessä on kuitenkin luonnonkosmetiikan hintastandardeissa keskihintainen, tiettyjen tuotteiden kohdalla jopa huokea sarja.

XCattier_testituotteet

Maahantuojan mukaan Cattier on yksi Ranskan myydyimmistä luonnonkosmetiikkamerkeistä. Sarjan on perustanut vuonna 1968 Pierre Cattier, joka aloitti uransa kehittämällä kosmetiikkatuotteita savesta. Sarja tunnetaan edelleen savesta, jota käytetään naamioiden lisäksi myös käsivoiteessa ja shampoissa.

Ecocert_logot

Sarjalla on Ecocert-sertifikaatti sekä Cosmebio-tunnus. Täysin Cattieriin liittymättä, haluan selvittää yhden jutun tuosta Cosmebio-tunnuksesta. Se ei nimittäin ole sertifikaatti, vaikka maahantuojankin sivuilla lukee ”Cosmebio-sertifioituja tuotteita”. Itsekin olen luullut Cosmebion olevan oma sertifikaattinsa, ja asia näkyy olevan epäselvä jopa alan ihmisille (Dr. Hauschkan lehdistötapahtumassa joku väitti Cosmebion olevan ”Ecocertin luomu-tuotteiden logo”). Ecocertin luomu- ja luonnonkosmetiikan sertifikaatti merkitään kuitenkin yllä näkyvällä tavalla Organic/Natural -tekstillä peruslogon alle.

logo-cosmebio

Ecocertin sivuilla FAQ-osiosta löytyy kohta ”Mitä eroa on Cosmebiolla ja Ecocertillä?”

Vapaasti suomennettuna:

”Ecocert ja Cosmebio ovat kaksi erillistä, toisistaan riippumatonta organisaatiota eri tarkoitusperillä. Ecocert on sertifiointijärjestö joka tutkii ja tarkistaa että tuotteet vastaavat sertifikaatin vaatimuksia ja myöntää sertifikaatin. Cosmebio on markkinointijärjestö ranskalaisille luomukosmetiikan tuottajille. Sen toimintaan ei kuulu tuotteiden sertifiointi. Järjestön tarkoitus on tukea luomukosmetiikan markkinointia ranskalaisille kuluttajille.” (Järjestö on täysin ranskalainen jä jäseneksi pääsee vain ranskalaisia luomukosmetiikan valmistajia.)

Cosmebion jäsenyritykset käyttävät logoa tuotteissaan.

En tiedä kiinnostiko tämä ketään muita kuin minua, mutta halusin kuitenkin avata asian! :) Terkut Ekovistalle, että Cattier ei siis ole ”Cosmebio-sertifioitu”, vaan pelkästään Ecocert-sertifioitu, ja kuuluu Cosmebio-järjestöön. ;)

XCattier_kasvotuotteet

Sitten käyttökokemuksiin. Sain Cattierin PR-toimistolta kattavan setin tuotteita testiin.

Koska incien läpikäyminen erikseen kunkin tuotteen kohdalla venyttäisi jutun turhan pitkäksi, kerron tässä yhdessä kappaleessa että incit vaikuttavat minusta oikein hyviltä ja ovat suhteellisen lyhyitä verrattuna moniin muihin merkkeihin. Inciä lukiessa tunnistaa suunnilleen jokaisen ainesosan, seassa ei ole pitkää litaniaa erikoisia emulgaattoreita tai viskositeetin säätäjiä sun muita koostumukseen vaikuttavia ”extra-aineita”.

Hintaesimerkit ovat Hyvinvoinnin Tavaratalon sivulta.

XCattier_kasvoputsarit

Cleansing Foam For The Face – saman tuntuinen vaahto kuin useimmissa muissakin luonnonkosmetiikan pumppuvaahdoissa. Ei kovin miellyttävä tuoksu, vähän lääkeyrttimäinen. Pakkauksessa lukee ”fresh and delicate fragrance”, mistä en voi olla samaa mieltä. :) Mutta ihan pätevä tuote, hoitaa hommansa siinä missä muutkin vastaavantyyppiset putsarit. 12,50€ / 150 ml.

Cleansing Micellar Solution – miellyttävän tuoksuinen vesi, aineessa tuoksuu sen sisältämä manteliöljy. Tuntuu iholla hellävaraiselta vaikka sisältääkin bentsyylialkoholia, tosin se ei ole ihan ensimmäisten ainesosien joukossa. En itse pidä misellaarivesistä kasvojen puhdistuksessa (misellaarivesi = kuin vahvempi kasvovesi joka lupaa poistaa kaiken meikin ja lian), mutta kasvovetenä voisin tätä käyttää. Ensimmäistä kertaa huomioin muuten, että luonnonkosmetiikan putsari ei poistanut normikosmetiikan meikkiä. Cattierin misellaarivesi lupaa poistaa myös silmämeikin, mutta minun silmämeikkini ei sillä lähtenyt. 15,50€ / 300 ml.

XCattier_IMG_kasvovoiteet

Moisturising Day Care / normal skin – ohut, ei-miellyttävältä tuoksuva emulsio (lääkeyrttimäinen tuoksu). Tuoksusta tulee mieleen Primavera-luonnonkosmetiikka. Koostumuksesta, tuoksusta ja ihofiiliksestä tulee mielikuva edullisesta tuotteesta, tämä tuntuu ”halvalta”. Kosteuttaa toki kuitenkin, imeytyy nopeasti ja jättää ihon miellyttävän himmeän näköiseksi. 21,50€ / 50 ml.

(Tuoksu oli mielestäni jopa niin outo että epäilin tuotteen pilaantuneen ja tilasin PR-toimistolta uuden kappaleen. Hekin nuuhkivat tuotteen ja heidän mielestään se tuoksui normaalilta eikä millään lailla pilaantuneelta. Minusta kakkoskappalekin tuoksui ihan samalta kuin ensimmäinen. Näin voivat siis eri nenut kokea tuoksut aivan eri tavalla..! :))

Nourishing Day Care / dry skin – oikein miellyttävän tuntuinen, hajusteeton voide. Tällä kertaa hajusteettomuudesta on minunkin näkökulmastani etua, mikäli siis Cattierin kaikissa hajusteellisissa voiteissa on saman tyyppinen tuoksu kuin normaalin ihon. Tätä voisin ehdottomasti käyttää talvella. Koostumus ei ole samalla lailla rasvainen kuin vaikkapa Laveran Cranberry & Argan -voiteissa (nekin kuivan ihon), vaan täyteläisyyden tunne on enemmänkin silkkinen ja suojaavan tuntuinen.Voide tuntuu viskositeetiltaan paksummalta kuin Laveran Cranberry & Argan, mutta jättää silti vähemmän rasvaisen tuntuisen pinnan. Kerrassaan miellyttävä, juuri hyvä talvivoide minun iholleni (mutta silti päätin lahjoittaa tämän huutajaisiin kun olen realisti…. noita käyttöjonossa olevia voiteita kun riittää). 27,50€ / 50 ml.

XCattier_kasvotuotteet2

Masque Argile Pink Clay & Aloe Vera Mask – herkälle iholle tarkoitettu savinaamio. Koostumukseltaan ohuehkoa, hurjan nopeasti kuivuvaa ainetta. Tässä onkin tosi paljon savea (kaoliini), incissä ykkösenä. Kuivuttuaan alkaa rapista vaatteille, kannattaa istuskella vaikka kylppärissä se 10 minuutin vaikutusaika. Huuhdeltua iho jää todella kuivan tuntuiseksi, mutta ei muita tuntemuksia. Iho näyttää samalta, pinta tai väri eivät ole muuttuneet. Mutta tähän olen jo tottunut vuosien varrella, aniharva naamio tekee kasvoilleni mitään. 7,95€ / 100 ml. Incissä ehkä aavistuksen ihmetyttää piparminttu-uute, joka potentiaalisena ihoärsyttäjänä ei yleensä ole se ensimmäinen valinta herkän ihon tuotteeseen.

Exfoliatig Gel w/ jojoba grains – kuorintageeli kasvoille. Hauskan näköinen geeli, sisältää mustia rakeita. Tuoksu miellyttävä ja tuntuu ihollakin mukavalta, ei liian tymäkkä kuorinta. Koostumus vaahtoaa miedosti. Iho ei kuitenkaan jää niin sileäksi mihin olen kuorinta-aineiden jäljiltä tottunut. 12,95€  75 ml.

XCattier_hammastahna_kasivoide

Hand Cream – Ohut, nopeasti imeytyvä ”kesäkäsivoide”. Sopii siis minun käyttööni kesäkaudelle vähemmän rasvaisen koostumuksensa puolesta, talvella tämä ei todennäköisesti tekisi mitään halkeilevan kuiville käsilleni. Yrttimäisessä tuoksussa päällimmäisenä miellyttävä, kevyt laventelin tuoksu. Laventeli kuuluu minulla tuoksuna samaan kastiin kuin ruusu; jossain muodossa se on pehmeän puuterinen ja erittäin miellyttävä, jossain taas tunkkainen ja kamala. 11,50€ / 75 ml.

Savihammastahna – ei vaahtoa, koen tarvitsevani kaksi pesukertaa että tulee kunnolla puhtaaksi. (Ei kuitenkaan maistu savelta ;))

XCattier_hiustuotteet

Dry Hair Shampoo w/ bamboo extract – hyvin liru koostumus, jälleen saa varoa ettei puolet aineesta ehdi viemäriin ennen kuin kämmenen ehtii lyödä päähän. Yrttimäinen, perinteinen luonnonkosmetiikan tuoksu. Sisältää sulfaatteja, mutta vaahtoutuu kuitenkin ”normi”shampoota miedommin. Vaahto tuntuu mukavan liukkaalta ja pehmeältä ja sitä on miellyttävä työstää hiuksiin. Huuhdellessa tyvi tuntuu vähän nahkealta ja pituudet hitusen takkuisilta ensimmäisessä huuhtelussa, mutta toisen vaahdotuksen jälkeen hiukset tuntuvat erilaisilta; selvemmiltä ja vähemmän nahkeilta. Shampoota saa annostella hiuksiin aika paljon. 9,95€ / 250 ml.

Detangling Balm w/ pomegranate fragrance – granaattiomenasta en tiedä mutta tuote tuoksuu mun nenään ihan lasten vaaleanpunaiselle yskänlääkkeelle! :) Erikoinen, synteettisen tuntuinen tuoksu, vaikka ei tietenkään ole synteettinen. Hoitis sisältää paljon hyviä öljyjä mutta ei mitään liukastavia ainesosia (kvartäärisiä ammoniumyhdisteitä). Koostumus miellyttävän paksua voidetta, selvittää hiukset ja jättää ne pehmeiksi, mutta ei tee silkkisen liukasta tunnetta. Sitä, jota itse kaipaan hoitoaineeseen. 17,50€ / 150 ml.

Oliko merkki jo jollekin tuttu?

 

Kommentit (16)
  1. Merkki ei ollut ennestään tuttu, mutta ei myöskään vaikuttanut niin erityiselle, että lähtisin heti kokeilemaan. Oletko jo jossain välissä testannut suomalaisen Joy of Finlandin kosmetiikkaa? Itse sain tietää tuttuni kehittämästä merkistä vasta hetki sitten, ja olen tykästynyt häneltä saamiini tuotteisiin kovasti. =)

    1. Oletko jo jossain välissä testannut suomalaisen Joy of Finlandin kosmetiikkaa?

      En ole testannut, nyt vasta kuulen koko merkistä. :)

  2. Itse tykkään misellaarivedestä käytettynä niin, että putsaan sillä enimmän kasvomeikin ennen puhd.emulsiota. Silmämeikki sillä ei kyllä lähde enkä ainoana puhdistustuotteena käyttäisi. Puhdistusemulsio on oikein hyvä, mukavan liukas, melko paksu koostumukseltaan. Sellainen sarja että tulee varmaan kokeiltua muitakin tuotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *