Karkkipäivä
Karkkipäivä

Cattier – kohtuuhintaista luonnonkosmetiikkaa Ranskasta

Cattier Paris on tuoreimpia tulokkaita Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoilla. Itse taisin bongata tuotteet ensimmäisen kerran joskus viime syksynä tai loppukesästä. Tällä kertaa pakkausten ulkonäkö johdatti minut ”väärille jäljille”, eli minulle tuli mielikuva hieman arvokkaammasta sarjasta. Kyseessä on kuitenkin luonnonkosmetiikan hintastandardeissa keskihintainen, tiettyjen tuotteiden kohdalla jopa huokea sarja.

XCattier_testituotteet

Maahantuojan mukaan Cattier on yksi Ranskan myydyimmistä luonnonkosmetiikkamerkeistä. Sarjan on perustanut vuonna 1968 Pierre Cattier, joka aloitti uransa kehittämällä kosmetiikkatuotteita savesta. Sarja tunnetaan edelleen savesta, jota käytetään naamioiden lisäksi myös käsivoiteessa ja shampoissa.

Ecocert_logot

Sarjalla on Ecocert-sertifikaatti sekä Cosmebio-tunnus. Täysin Cattieriin liittymättä, haluan selvittää yhden jutun tuosta Cosmebio-tunnuksesta. Se ei nimittäin ole sertifikaatti, vaikka maahantuojankin sivuilla lukee ”Cosmebio-sertifioituja tuotteita”. Itsekin olen luullut Cosmebion olevan oma sertifikaattinsa, ja asia näkyy olevan epäselvä jopa alan ihmisille (Dr. Hauschkan lehdistötapahtumassa joku väitti Cosmebion olevan ”Ecocertin luomu-tuotteiden logo”). Ecocertin luomu- ja luonnonkosmetiikan sertifikaatti merkitään kuitenkin yllä näkyvällä tavalla Organic/Natural -tekstillä peruslogon alle.

logo-cosmebio

Ecocertin sivuilla FAQ-osiosta löytyy kohta ”Mitä eroa on Cosmebiolla ja Ecocertillä?”

Vapaasti suomennettuna:

”Ecocert ja Cosmebio ovat kaksi erillistä, toisistaan riippumatonta organisaatiota eri tarkoitusperillä. Ecocert on sertifiointijärjestö joka tutkii ja tarkistaa että tuotteet vastaavat sertifikaatin vaatimuksia ja myöntää sertifikaatin. Cosmebio on markkinointijärjestö ranskalaisille luomukosmetiikan tuottajille. Sen toimintaan ei kuulu tuotteiden sertifiointi. Järjestön tarkoitus on tukea luomukosmetiikan markkinointia ranskalaisille kuluttajille.” (Järjestö on täysin ranskalainen jä jäseneksi pääsee vain ranskalaisia luomukosmetiikan valmistajia.)

Cosmebion jäsenyritykset käyttävät logoa tuotteissaan.

En tiedä kiinnostiko tämä ketään muita kuin minua, mutta halusin kuitenkin avata asian! :) Terkut Ekovistalle, että Cattier ei siis ole ”Cosmebio-sertifioitu”, vaan pelkästään Ecocert-sertifioitu, ja kuuluu Cosmebio-järjestöön. ;)

XCattier_kasvotuotteet

Sitten käyttökokemuksiin. Sain Cattierin PR-toimistolta kattavan setin tuotteita testiin.

Koska incien läpikäyminen erikseen kunkin tuotteen kohdalla venyttäisi jutun turhan pitkäksi, kerron tässä yhdessä kappaleessa että incit vaikuttavat minusta oikein hyviltä ja ovat suhteellisen lyhyitä verrattuna moniin muihin merkkeihin. Inciä lukiessa tunnistaa suunnilleen jokaisen ainesosan, seassa ei ole pitkää litaniaa erikoisia emulgaattoreita tai viskositeetin säätäjiä sun muita koostumukseen vaikuttavia ”extra-aineita”.

Hintaesimerkit ovat Hyvinvoinnin Tavaratalon sivulta.

XCattier_kasvoputsarit

Cleansing Foam For The Face – saman tuntuinen vaahto kuin useimmissa muissakin luonnonkosmetiikan pumppuvaahdoissa. Ei kovin miellyttävä tuoksu, vähän lääkeyrttimäinen. Pakkauksessa lukee ”fresh and delicate fragrance”, mistä en voi olla samaa mieltä. :) Mutta ihan pätevä tuote, hoitaa hommansa siinä missä muutkin vastaavantyyppiset putsarit. 12,50€ / 150 ml.

Cleansing Micellar Solution – miellyttävän tuoksuinen vesi, aineessa tuoksuu sen sisältämä manteliöljy. Tuntuu iholla hellävaraiselta vaikka sisältääkin bentsyylialkoholia, tosin se ei ole ihan ensimmäisten ainesosien joukossa. En itse pidä misellaarivesistä kasvojen puhdistuksessa (misellaarivesi = kuin vahvempi kasvovesi joka lupaa poistaa kaiken meikin ja lian), mutta kasvovetenä voisin tätä käyttää. Ensimmäistä kertaa huomioin muuten, että luonnonkosmetiikan putsari ei poistanut normikosmetiikan meikkiä. Cattierin misellaarivesi lupaa poistaa myös silmämeikin, mutta minun silmämeikkini ei sillä lähtenyt. 15,50€ / 300 ml.

XCattier_IMG_kasvovoiteet

Moisturising Day Care / normal skin – ohut, ei-miellyttävältä tuoksuva emulsio (lääkeyrttimäinen tuoksu). Tuoksusta tulee mieleen Primavera-luonnonkosmetiikka. Koostumuksesta, tuoksusta ja ihofiiliksestä tulee mielikuva edullisesta tuotteesta, tämä tuntuu ”halvalta”. Kosteuttaa toki kuitenkin, imeytyy nopeasti ja jättää ihon miellyttävän himmeän näköiseksi. 21,50€ / 50 ml.

(Tuoksu oli mielestäni jopa niin outo että epäilin tuotteen pilaantuneen ja tilasin PR-toimistolta uuden kappaleen. Hekin nuuhkivat tuotteen ja heidän mielestään se tuoksui normaalilta eikä millään lailla pilaantuneelta. Minusta kakkoskappalekin tuoksui ihan samalta kuin ensimmäinen. Näin voivat siis eri nenut kokea tuoksut aivan eri tavalla..! :))

Nourishing Day Care / dry skin – oikein miellyttävän tuntuinen, hajusteeton voide. Tällä kertaa hajusteettomuudesta on minunkin näkökulmastani etua, mikäli siis Cattierin kaikissa hajusteellisissa voiteissa on saman tyyppinen tuoksu kuin normaalin ihon. Tätä voisin ehdottomasti käyttää talvella. Koostumus ei ole samalla lailla rasvainen kuin vaikkapa Laveran Cranberry & Argan -voiteissa (nekin kuivan ihon), vaan täyteläisyyden tunne on enemmänkin silkkinen ja suojaavan tuntuinen.Voide tuntuu viskositeetiltaan paksummalta kuin Laveran Cranberry & Argan, mutta jättää silti vähemmän rasvaisen tuntuisen pinnan. Kerrassaan miellyttävä, juuri hyvä talvivoide minun iholleni (mutta silti päätin lahjoittaa tämän huutajaisiin kun olen realisti…. noita käyttöjonossa olevia voiteita kun riittää). 27,50€ / 50 ml.

XCattier_kasvotuotteet2

Masque Argile Pink Clay & Aloe Vera Mask – herkälle iholle tarkoitettu savinaamio. Koostumukseltaan ohuehkoa, hurjan nopeasti kuivuvaa ainetta. Tässä onkin tosi paljon savea (kaoliini), incissä ykkösenä. Kuivuttuaan alkaa rapista vaatteille, kannattaa istuskella vaikka kylppärissä se 10 minuutin vaikutusaika. Huuhdeltua iho jää todella kuivan tuntuiseksi, mutta ei muita tuntemuksia. Iho näyttää samalta, pinta tai väri eivät ole muuttuneet. Mutta tähän olen jo tottunut vuosien varrella, aniharva naamio tekee kasvoilleni mitään. 7,95€ / 100 ml. Incissä ehkä aavistuksen ihmetyttää piparminttu-uute, joka potentiaalisena ihoärsyttäjänä ei yleensä ole se ensimmäinen valinta herkän ihon tuotteeseen.

Exfoliatig Gel w/ jojoba grains – kuorintageeli kasvoille. Hauskan näköinen geeli, sisältää mustia rakeita. Tuoksu miellyttävä ja tuntuu ihollakin mukavalta, ei liian tymäkkä kuorinta. Koostumus vaahtoaa miedosti. Iho ei kuitenkaan jää niin sileäksi mihin olen kuorinta-aineiden jäljiltä tottunut. 12,95€  75 ml.

XCattier_hammastahna_kasivoide

Hand Cream – Ohut, nopeasti imeytyvä ”kesäkäsivoide”. Sopii siis minun käyttööni kesäkaudelle vähemmän rasvaisen koostumuksensa puolesta, talvella tämä ei todennäköisesti tekisi mitään halkeilevan kuiville käsilleni. Yrttimäisessä tuoksussa päällimmäisenä miellyttävä, kevyt laventelin tuoksu. Laventeli kuuluu minulla tuoksuna samaan kastiin kuin ruusu; jossain muodossa se on pehmeän puuterinen ja erittäin miellyttävä, jossain taas tunkkainen ja kamala. 11,50€ / 75 ml.

Savihammastahna – ei vaahtoa, koen tarvitsevani kaksi pesukertaa että tulee kunnolla puhtaaksi. (Ei kuitenkaan maistu savelta ;))

XCattier_hiustuotteet

Dry Hair Shampoo w/ bamboo extract – hyvin liru koostumus, jälleen saa varoa ettei puolet aineesta ehdi viemäriin ennen kuin kämmenen ehtii lyödä päähän. Yrttimäinen, perinteinen luonnonkosmetiikan tuoksu. Sisältää sulfaatteja, mutta vaahtoutuu kuitenkin ”normi”shampoota miedommin. Vaahto tuntuu mukavan liukkaalta ja pehmeältä ja sitä on miellyttävä työstää hiuksiin. Huuhdellessa tyvi tuntuu vähän nahkealta ja pituudet hitusen takkuisilta ensimmäisessä huuhtelussa, mutta toisen vaahdotuksen jälkeen hiukset tuntuvat erilaisilta; selvemmiltä ja vähemmän nahkeilta. Shampoota saa annostella hiuksiin aika paljon. 9,95€ / 250 ml.

Detangling Balm w/ pomegranate fragrance – granaattiomenasta en tiedä mutta tuote tuoksuu mun nenään ihan lasten vaaleanpunaiselle yskänlääkkeelle! :) Erikoinen, synteettisen tuntuinen tuoksu, vaikka ei tietenkään ole synteettinen. Hoitis sisältää paljon hyviä öljyjä mutta ei mitään liukastavia ainesosia (kvartäärisiä ammoniumyhdisteitä). Koostumus miellyttävän paksua voidetta, selvittää hiukset ja jättää ne pehmeiksi, mutta ei tee silkkisen liukasta tunnetta. Sitä, jota itse kaipaan hoitoaineeseen. 17,50€ / 150 ml.

Oliko merkki jo jollekin tuttu?

Kommentit (16)

 1. Tulip

  Merkki ei ollut ennestään tuttu, mutta ei myöskään vaikuttanut niin erityiselle, että lähtisin heti kokeilemaan. Oletko jo jossain välissä testannut suomalaisen Joy of Finlandin kosmetiikkaa? Itse sain tietää tuttuni kehittämästä merkistä vasta hetki sitten, ja olen tykästynyt häneltä saamiini tuotteisiin kovasti. =)

  • Sanni

   Oletko jo jossain välissä testannut suomalaisen Joy of Finlandin kosmetiikkaa?

   En ole testannut, nyt vasta kuulen koko merkistä. :)

 2. Hippo

  Itse tykkään misellaarivedestä käytettynä niin, että putsaan sillä enimmän kasvomeikin ennen puhd.emulsiota. Silmämeikki sillä ei kyllä lähde enkä ainoana puhdistustuotteena käyttäisi. Puhdistusemulsio on oikein hyvä, mukavan liukas, melko paksu koostumukseltaan. Sellainen sarja että tulee varmaan kokeiltua muitakin tuotteita.

 3. Minä vain

  Kysyisin taas neuvoa, haluaisin löytää luonnonkosmetiikan puolelta puhdistustuotteen kasvoille joka sopisi couperoottisolle iholle? Puhdistan kyllä loppuosan kasvoista kuin posket vaahdolla, mutta haluaisin poskipäille löytää jonkun hyvän (suojaavan?) tuotteen. Eli taitaa olla sitten jokin emulsiomainen/maitomainen? Kiitos!!! Ensi viikolla olen onnellinen MAC-tuotteiden omistaja :)

  • Sanni

   Kysyisin taas neuvoa, haluaisin löytää luonnonkosmetiikan puolelta puhdistustuotteen kasvoille joka sopisi couperoottisolle iholle?

   Hellävaraisista emulsioputsareista tulee ensimmäisenä mieleen Estelle & Thildin Fragrance Free -puhdistusemulsio. Nimenomaan couperoottiselle iholle ei tuntemieni luonnonkosmetiikkamerkkien valikoimassa ole putsaria, mutta valitse ylipäänsä herkälle iholle sopiva putsari. Eli mieluusti hajusteeton ja maitomainen.

   Estelle & Thildin lisäksi mieleen tulee Mádaran puhdistusmaito ja Weledan Manteli-puhdistusmaito.

   Ensi viikolla olen onnellinen MAC-tuotteiden omistaja :)

   Jee! Tulet sitten ehdottomasti kertomaan tänne mitä olet tykännyt :)

 4. Tuulia8

  Tuttu merkki Ranskan apteekista ostettuna. Ostin savikuorinnan mitä ei tässä sulla ollutkaan ja maksoin 3€ putkilosta mikä riittää pari kertaa viikossa käytettynä noin puoleksi vuodeksi. Oon tykännyt kovasti ja onneksi sitä saa nyt Suomestakin, tosin hinta kolminkertainen mutta ei siltäkään paha.

 5. Eloveena

  Tuttu sarja on. Käytän tuota puhdistusvaahtoa. On hieman halvempi kuin Madaran ja en ole huomannut suurta eroa tuotteissa. Harmi, ettet kokeillut Cattierin kuorintavoidetta (Clay scrub, white clay & aloe vera). Jättää kasvot aivan ihanan tuntuisiksi kuorimisen jälkeen! :)

  • Sanni

   Harmi, ettet kokeillut Cattierin kuorintavoidetta (Clay scrub, white clay & aloe vera). Jättää kasvot aivan ihanan tuntuisiksi kuorimisen jälkeen! :)

   Onko tuossa myös rakeita vai pohjautuuko pelkkään saveen?

   • Eloveena

    On rakeinen.

 6. Zepa

  On tuttu. Tilaan Cattierin sheabutteria Saksasta, sillä Ruohonjuuri kieltäytyi tilaamasta sitä, vaikka niillä on muuta Cattieria. C:n sheabutteria ei tarvitse lämmitellä käsissä ja muutenkin se on helppokäyttöinen kuin mikä tahansa voide. Esim Inkuton sheabutteria olen käyttänyt vuosia, mutta kyllästyin sen vaikeaan levittyvyyteen. Cattier tuli tilalle.

  • Sanni

   Tilaan Cattierin sheabutteria Saksasta, sillä Ruohonjuuri kieltäytyi tilaamasta sitä, vaikka niillä on muuta Cattieria.

   Onpas outoa..! No, jos kerran halutaan ajaa asiakas tilaamaan muualta…..

 7. Tiuku

  Oon kuullut tästä merkistä ihan hyviä kommentteja, ja mulla itellä on tuota vaahtoputsaria. Tykkään siitä, koska on helppo levittää ja huuhtoa, eikä jätä liian kireän tuntuiseksi ihoa. Meikkaan silmiä nykyään aika harvoin, enkä siksi oikein jaksa käyttää erillistä simämeikin putsaria. Tää vaahtoputsari ei oo mitenkään hirveän hyvä siinä hommassa, ainakaan jos oon laittanut urban decayn pohjustajaa. Kannattaisi siis olla erillinen putsari silmämeikille. :)

 8. Hosuli

  On tuttu, ja pari postauksen tuotetta olen jo testaillutkin. :) Kuorintageeli on mun makuun oikein passeli, sopivan hellävarainen jatkuvaan käyttöön mutta kumminkin tehokas.

  Misellivedestä/misellaarivedestä (kumpi se oikein on suomeksi?) en ainoana puhdistustuotteena tykännyt, mutta kasvovetenä se oli aivan ok. Tuo incin alkoholi ei kyllä ilahduta, joten en taida ostaa toiste.

 9. anu

  Ihana lukea näitä tuotearvioita :)! Olen testaillut Cattieria. Olen käyttänyt pari pulloa tuota misellaarivettä kasvovetenä. Olen tykänny, mutta nyt kun mietin, niin ihoni on ollut hieman kuiva (en tiedä johtuuko tuosta tuotteesta). Mikä on sun mielestä hyvä kasvovesi. Muistan, ettet tykkää siitä, jos kasvovedestä jää ”tunne” iholle. Mulla sama juttu :). Olen kokeillut Cattierilta myös päivävoidetta, käsivoidetta, tuota samaa savinaamiota, hoitoainetta ja suihkusaippuaa. Hoitoaine lätisti omaa tukkaani, mutta tuoksu oli kiva. Ainoa tosi iso pettymys oli suihkusaippua. Ostin sitä litran pullon ja ”raikas sitruksinen tuoksu” haisi nenääni tunkkaiselta tupakalta. Jos muuten pääsee helpolla/edullisesti Tallinnaan, kannattaa ostaa Cattieria sieltä. Esim. misellaarivesi maksoi alle 8€ ja hoitoaine n. 10€.

  • Sanni

   Onpas sulla jo laaja Cattier-kokemus! :)

   Mikä on sun mielestä hyvä kasvovesi.

   Kasvoveden ”hyvyys” riippuu toki henkilön mieltymyksistä ja ihotyypistä. Itse tykkään raikkaista, nopeasti haihtuvista ja alkoholittomista kasvovesistä jotka eivät jätä mitään jälkitunnetta kasvoille (kuten muistitkin :)). Tähän kategoriaan kuuluvia lemppareita ovat mm. Estelle & Thildin kasvovedet, Patykan kasvovesi ja normikosmetiikan puolelta Cliniquen Mild Clarifying.

   Viime talven suosikiksi muodostui paksumpi, semigeelimäisen koostumuksen omaava Melvitan kasvovesi (Extraordinary Water) joka jättää kasvoille kosteutetun jälkitunteen. Ekaa kertaa tykästyin tällaiseen ”jälkitunnekasvoveteen”. :)

 10. Onnellinen

  Olen tosi onnellinen, että Cattier on nyt rantautunut Suomeen. Olen vuosia ostanut Cattieria Viron matkoiltani, mutta joku aika muutin sisä-Suomeen, joten Viron matkailuni väheni. Olen pyydystänyt Cattieria netistä aina silloin tällöin, ja nyt tärppäsi! Käytän savinaamiota ja puhdistusnaamiota. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.