Karkkipäivä
Karkkipäivä

C-vitamiiniseerumeista

Haastoin kesäkuun alussa Kiehl’sin pigmenttiläiskäseerumin näyttämään tehonsa.

Clearly Corrective Dark Spot Solutionin pullonkylki kertoo, että seerumin on ”kliinisesti todistettu korjaavan nopeasti pigmenttiläiskiä ja kirkastavan ihon sävyä.” Sen vaikuttavana aineena on C-vitamiini – ihan niinkuin Kiehl’sin toisessakin suositussa seerumissa, Powerful-Strength Line-Reducing Concentratessa. Jonka esittelin aikoinaan täällä.

Kiehls_CVitamiiniseerumit

Kysyin Kiehl’siltä, mitä eroa näiden kahden seerumin C-vitamiineilla on. Onko tarpeen valmistaa kahta eri C-vitamiiniseerumia, eikö yhdellä ja samalla tuotteella voisi hoitaa sekä juonteet että hyperpigmentaation?

Sain vastauksen Kiehl’sin kansainvälisen koulutustoiminnan johtajalta, Timothy C. Dirginsiltä. Vapaasti suomennettuna;

”Powerful-Strength sisältää 10,5 % L-askorbiinihappoa, joka tunnetaan tehokkaasta yhteensopivuudestaan ihon kanssa ja voimakkaasta vaikutuksestaan ihon ikääntymisen näkyviin merkkeihin. Dark Spot Solutionissa käytetty C-vitamiinimuoto taas on 3-O-etyyli-askorbiinihappo. Se on nopeasti toimiva C-vitamiinijohdannainen, joka tehoaa melaniiniin ainutlaatuisella, melaniinia hajottavalla teknologialla joka auttaa vähentämään olemassaolevien värivirheiden vaikutelmaa (huom; taas ilmaisu ’appearance’, tuote ei siis lupaa varsinaisesti vähentää itse värivirheitä ;)) ja estämään uusien syntymistä.”

OK. Dirginsin mukaan siis valitulla C-vitamiinimuodolla voidaan tuotteelle luoda enemmän juonteisiin pureva tai enemmän värivirheisiin tehoava vaikutus.

CVitamiini

Kuva Wiley-VCH

C-vitamiinilla eli askorbiinihapolla, oli se sitten puhdas tai johdannainen, on kuitenkin aina ihoa kirkastava vaikutus. (C-Vitamiinin vaikutuksista ihoon / Truth In Aging – tutkimuslähdeviitteet mukana.) Näin ollen uskaltaisin perustellusti todeta, että Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate, joka sisältää C-vitamiinia puhtaimmassa muodossaan, vaikuttaa yhtä lailla niin pigmenttiläiskiin kuin juonteisiinkin. Kenties Dark Spot Solutionin askorbiinihappojohdannainen puree tehokkaammin juuri melaniinin muodostukseen. Mutta jos näistä kahdesta haluaisi sijoittaa yhteen, niin valitsisin Powerful-Strengthin. Powerful-Strengthin vedetön koostumus ja tummapintainen pakkaus pumppunokalla tekevät sen sisältämästä C-vitamiinista stabiilimman.

Dark Spot Solution on vesipohjainen ja läpinäkyvässä (!) pullossa. Tätä hämmästelen kovasti, sillä altistus valolle hapettaa C-vitamiinin. Myös pipetillinen annostelusysteemi tekee tuotteesta huonommin säilyvän, sillä pakkaukseen pääsee ilmaa joka kerta kun otat pipetin ulos, mikä myös johtaa c-vitamiinin hapettumiseen. Unohdin kysyä Dirginsiltä tästä pakkausvalinnasta. Pöh Sanni.

Se kuitenkin vaikuttaa tutkimusten perusteella olevan varmaa, että C-vitamiinista todellakin on iholle hyötyä kosmetiikan muodossa, kunhan tuotteessa kohtaavat oikea pH, riittävän korkea pitoisuus, pakkausmateriaali sekä voidepohja (mieluusti vedetön, lähes kaikkien lukemieni lähteiden mukaan). Esimerkiksi kosmetiikkakemistien ylläpitämältä The Beauty Brainsin sivulta voi lukea tai kuunnella kiinnostavan asiantuntijapläjäyksen C-vitamiinista ihonhoidossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, sitten niihin minun käyttökokemuksiini. Minulla oli Dark Spot Solutionia aluksi yksi 1,5 millin näytepussukka, mutta hain Tukholman Kiehls’iltä pari lisää :) (Kiehl’sillähän on siis tosiaan näytteitä ihan jokaisesta tuotteestaan ja niitä voi rohkeasti käydä pyytämässä, se on Kiehl’sin markkinoinnin kulmakivi.)

Olen käyttänyt Dark Spot -seerumia ylähuuleni melasma-alueella runsaan kuukauden ajan aamuin illoin, lukuun ottamatta Kevolla vietettyjä viittä päivää. Viimeistään täällä Ranskan reissulla, jossa aurinko on muutamina päivinä ollut todella voimakas ja olen viettänyt tuntitolkulla aikaa suorassa auringon paisteessa, olin havaitsevinani että melasma on tummentunut. Lapissakin aurinko porotti ihan kunnolla. Tietysti käytän melasman alueella korkeaa suojakerrointa. Koska mikään aurinkosuojatuote ei kuitenkaan blokkaa UV-säteitä 100-prosenttisesti, ajattelin, että C-vitamiinin vaikutukset ovat varmaankin plus-miinus-nolla taistelussa melaniinin muodostumista vastaan, kun vastassa on näin voimakas päivittäinen aurinkoaltistus.

Hyperpigmentaatio_vertailu_kesa2014

Verrokkikuva kuitenkin osoittaisi, ettei melasma ole ainakaan tummentunut runsaan kuukauden aikana. Se vaikuttaisi pysyneen suunnilleen samanvahvuisena koko kesän. Eilen otettu kuva näyttää jopa hieman vaaleammalta kuin ylempi, mutta sen laitan valotuksen piikkiin. Itse läiskäalue ei ole kasvanut eikä tummentunut.

On kuitenkin lopulta mahdoton sanoa, onko pigmentoitumista jarruttanut Dark Spot Solutionin ja hyvän UV-suojan yhteiskäyttö, vai pelkästään UV-suoja (SPF 50 jota levitän huulelle ulkona parin tunnin välein). Sinällään kokeiluni ei siis oikeastaan kerro mitään.

Jos melasma olisi selvästi vaalentunut, silloin voisi mahdollisesti tehdä Dark Spot Solutionin tehosta positiivisen johtopäätöksen. Nyt voi vain kömpelösti todeta, että se ehkä auttoi hillitsemään tummumista, ehkä ei.

Kokeilu johti kuitenkin siihen, että alan nyt käyttää Powerful-Strength’iä silmänympärysten ja otsan lisäksi myös ylähuulella. Kun C-vitamiinilla kuitenkin todistetusti näyttäisi olevan melaniinin muodostumista ehkäisevä vaikutus, ei säännöllinen, ympärivuotinen käyttö hyperpigmentaatioalueella varmaankaan ainakaan ole haitaksi :)

P.S. En sitten ehtinytkään julkaista tätä juttua enää eilen illalla, sillä jouduimme kylässä myrskyn yllättämiksi ja jumituimme ravintolaan pitkäksi aikaa pitämään sadetta. Ulkona penkit ja lasit lenteli…. Olimme takaisin hotellilla vasta myöhään.

Kommentit (21)

 1. Emma

  Hei, tuli tuosta C-vitamiinista vain mieleen, että Sokoksissa myytävällä Philosophy-merkillä on valikoimassaan C-vitamiini-jauhe jota voi sekoittaa haluamaansa seerumiin/päivävoiteeseen ja näin voi halutessaan lisätä ”ihon sävyä tasoittavia” vaikutuksia jo ihan omaankin peruskosmetiikkaan!

  • Veppe

   Googlasin ihan tuon, kun tuli välittömästi niin riistohinta-reps-mielikuva… Joo-o. Esim. Sephoran sivuilta löytyy Philosophyn Turbo Booster C Powder, koko 7,1 g ja hintaa 37 e, pääraaka-aineena askorbiinihappo. Ja apteekeista tunnetusti saa askorbiinihappoa ihan sellaisenaan, esim. Yliopiston Apteekissa koossa 10 g ja hintaan 2,93 e. Hmmm… :D

   • Sanni

    Onko apteekin myymä c-vitamiini jauhemuodossa..? (Arvelen ettet nyt puhu mistään C-vitamiinitableteista tyyliin Multivita… :D) Olisikohan se ihan samaa kamaa kuin kosmetiikassa käytetty askorbiinihappo…? Voisiko apteekin askorbiinihappoa sekoittaa omaan kosmetiikkaan? (Tai no totta kai voi :D, mutta mikähän olisi seoksen säilyvyys ja c-vitamiinin imeytyvyys…? Kun voidepohja ja pH vaikuttavat niin paljon…

    Tai tietysti jos jauhetta sekoittaisi vain ripauksen kerrallaan aina voiteen levityksen yhteydessä, sittenhän se ei ehtisi hapettua pullossa… Hmmm… Pitäisiköhän lähteä apteekkiostoksille :D

    • Veppe

     Juu, jauhemuodossa on, samaan tapaan kuin apteekista saatava sitruunahappokin. Elintarvikelisäaineenahan sitä lähinnä käytetään, mutta muuhunkin toki voi – moni käyttää esim. metallikertymien/värin poistoon hiuksista. En tiedä, miksi/miten se eroaisi kosmetiikan askorbiinihaposta, mutta mä en olekaan kemisti. ;) Toki kosmetiikassa käytetään c-vitamiinia monissa muodoissa, mutta sehän tässä huvittaa, kun tuon Philosophyn törkykalliin jauheenkin raaka-aineena näyttää olevan juuri askorbiinihappo, eikä mitään fancympää. (Joku saa toki korjata, jos käsitin väärin.) Ja ohjeena vielä annetaan, ettei saa sekoittaa koko voiteeseen, vaan ainoastaan kerralla käytettävään annokseen… :’D Mulla ei tosiaan ole tietämystä yhtään missään muodossa olevan c-vitamiinin käyttäytymisestä erilaisissa olosuhteissa, mutta kävisin kyllä apteekissa kysymässä neuvoja ennen kuin maksaisin yli 30 e Philosophystä! :p

     • Sanni

      kun tuon Philosophyn törkykalliin jauheenkin raaka-aineena näyttää olevan juuri askorbiinihappo, eikä mitään fancympää.

      Askorbiinihappohan on c-vitamiini puhtaimmassa muodossaan, eli siis kosmetiikassakin aina tehokkain (askorbiini- tai L-askorbiinihappo). Johdannaisissa saattaa olla stabiilimpia muotoja, mutta yhtä tehokkaita ne eivät (lukemani mukaan) ole kuin puhdas c-vitamiini.

      • Veppe

       Joo, ajattelinkin siis fancymmällä jotain stabiilimpaa ja siinä mielessä ”käyttökelpoisempaa”, tai toisaalta sitten jotain vähemmän todennäköisesti ihoa ärsyttävää. Silloin olisin voinut edes jollain tasolla ymmärtää, miksi kosmetiikkamerkki tuollaista myy – muuta kuin rahastuksen vuoksi… :)

       • Mindelll

        Itse olen haaveillut jo pitkään oman c-vitamiiniseerumin teosta. Tähän löytyy paljon ohjeita netistä, mutta selvittelyjen jälkeen olen päättänyt, että kokeiluun olisi menossa seuraava resepti: 1,2 g l-askorbiinihappoa, 7ml puhdasta vettä ja 3ml K-Y liukastingeeliä. Tarkka ohje on napsittu täältä: http://www.makeupalley.com/product/showreview.asp?SortBy=helpful&ItemId=75237&skintonetype=-2&AgeRange=0

        Olen tällä hetkellä laboratoriossa töissä ja olenkin jo kysynyt luvan, että voin jonain hiljaisempana päivänä kokkailla itselleni seerumia käyttäen labran tavaroita :) Puhdas vesi ja KY-liukastingeeli ovat helposti saatavilla, suurimmaksi ongelmaksi jääkin tuo askorbiinihappo. Yliopistonapteekista saa ostettua puhdasta, jauhemaista, askorbiinihappoa, mutta ainakaan nettisivuilla ei ole mainintaa, onko kyseessä L- vai D-muotoinen happo vaiko niiden sekoitus. Sen kun vielä saan apteekista selvitettyä, niin aion välittömästi kokeilla oman seerumin tekoa :)

 2. Mirva

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Olen seurannut blogiasi vasta vähän aikaa, mutta ai että miten osuvia aiheita sulla on, kuten nytkin!

  Kärsin samasta vaivasta, melasmasta. Olen hyvin vaaleaihoinen-ja tukkainen ja vaikka en juurikaan rusketu, kasvoilleni nousee ”ihania” ruskeita länttejä. Ylähuuli ja ohimot ovat tummimmat. Olen käyttänyt Kiehlsin Dark Spot Correctoria jo kauan, mutta en säännöllisesti ja kokemukseni mukaan se ei auta itse melasman syntyyn (vaikka öljyä sivelisi ongelma-alueille jo valmiiksi), mutta toimii kyllä itse läntteihin. Mun ohimon tummin läiskä on lähtenyt himmentymään. Näyttää siltä kuin olisin hangannut likatahraa sormella :D

  Lohdutuksen sananen vielä – ylähuulesi ei ole yhtään pahan näköinen!

  • Sanni

   Moi Mirva! Ja tervetuloa lukijaksi :) Kiva kun kävit kertomassa oman kokemuksesi Dark Spot Solutionista, hienoa että se on tehonnut sinun läiskiisi.

   Lohdutuksen sananen vielä – ylähuulesi ei ole yhtään pahan näköinen!

   …ja siitä on ihan kiittäminen suojakerrointa 50..! ^_^ Ennenkuin tajusin, että kyseessä todella oli melasma, en suojannut huulen aluetta mitenkään erityisesti, mitä nyt vähän sipaisin muualle kasvoihin levittämääni SPF 15 -voidetta tai vielä alhaisempaa suojakerrointa. Iho huulen yläpuolella tummui todella voimakkaasti, niin että läntit näyttivät kauempaa ihan viiksiltä. Kyllähän se kesäisin ärsyttää kun ei voi mennä minnekään ilman SPF 50-voidetta mikäli haluaa noiden viiksien pysyvän poisssa…. Mutta sitä se ikä tuo tullessaan. :)

 3. PSA

  Pakko kommentoida tuohon appearance sanaan sen verran, että sen tyypillisempiä suomennoksia on ilmaantua, ilmestyä. Appear-verbi tarkoittaa saapumista, ilmestymistä. Keeping up appearances -sarjassa Hyasinth Bucket kyllä huolehtii antamastaan vaikutelmasta, mutta asiayhteys on toinen. Itse luen nämä kosmeettiset jutut nimenomaan niin, että tarkoitus on estää pigmenttiläikkien ilmestymistä. Mutta tämähän ei ole absoluuttinen totuus, vaan vaihtoehtoinen lähestymistapa.

  • Sanni

   Pakko kommentoida tuohon appearance sanaan sen verran, että sen tyypillisempiä suomennoksia on ilmaantua, ilmestyä.

   Näin on.

   Useimmiten kosmetiikkaputeleissa tuo ilmaisu kuitenkin viittaa jo olemassaoleviin ryppyihin/läiskiin/tai mihin ongelmaan tuote nyt on tarkoitettukaan. Esimerkiksi Kiehl’sin seeruminkin kohdalla alkuperäinen lause kuuluu:

   ”to help reduce the intensity and appearance of existing discolorations and to help prevent the formation of new ones.”

   Appearance of existing discolorations, eli jo olemassaolevien värivirheiden ”vaikutelma”. Appearance -sana on aina liitettävä kosmetiikkalupauksissa sen ”ongelman” eteen jota voide lupaa vähentää, sillä juuri tuolla sanalla firma pääsee pälkähästä jos/kun joku asiakas alkaa valittaa kun itse ryppy/läiskä/arpi jne ei kadonnutkaan. Firma lupaa siis että tuote vain vähentää ko. ongelman näkyvyyttä, voimakkuutta, selkeyttä, ”vaikutelmaa” iholla, ei poista sitä. ”Kun käytät tätä voidetta, ryppysi vaikuttavat pienemmiltä” ^_^

 4. Raisa

  Moi Sanni! Nyt pitää sen verran kommentoida, että itse isojen pigmenttiläiskien kanssa elävänä en ole huomannut minkään niitä juuri vaalentavan. Ja näin kesällä en vaalentavia edes uskalla käyttää, sillä ne myös altistavat läiskille, koskapa käsitelty alue pitäisi osata suojata täysin auringolta… Enkä luota edes Clarinsin UV plus 40 -aineeseen niin paljon, että se jatkuvasti suojaisi. Joten yritän vaalentaa läiskiä talvella, ja kesällä taas suojata, etteivät ainakaan pahentuisi kesän aikana.
  ps. Luen säännöllisesti blogiasi ja tykkään aina! Oli aiheena sitten kosmetiikka, matkustelu, ruoka tai vaan yleensä elämä. Kiitos!

  • Sanni

   Kiitos itsellesi kommentista, Raisa! :)

 5. Krisse

  Hei! Minulla pigmenttimuutoksiin on todella tehonnut Gernetic-sarjan Nuclea-voide. Läiskiä on ollut muutaman vuoden ja olen kehittänyt niistä kompleksin ;) ja kokeillut vaikka mitä. Mikään ei oikein auttanut, mutta keväällä sain ihanalta kosmetologiltani monta näytepussia ko.voiteesta. Nyt olen käyttänyt sitä iltaisin ja päivisin 50 suojakerrointa (usein, en aina) ja ihmeekseni läiskät eivät ole tänä kesänä tummuneet yhtään (kuten ennen ja ennenkin olen suojannut ihoani todella tarkasti) vaikka olin ulkomailla yli kuukauden helteissä. Nyt ne ovat niin vaaleat, ettei edes peiteväriä tarvitse enää. Ostin voiteen itsellekin. Se on tosi riittoisa ja pigmenttialueelle sitä levitetään tosi ohuelti. Näytepussikin kestää parisen viikkoa.
  Kiitokset Sannille hyvästä blogista. Tää on ehdottomasti paras kosmetiikkablogi!

  • Sanni

   Kiitos vinkistä ja kokemuksen jaosta, Krisse! :) Kirjoitan tuotteen ylös kokeilulistalle :)

 6. Smettis

  Oi, kun olit lomani aikana tehnyt minua läheisesti koskevan postauksen, vihdoinkin sain nimen ”viiksilleni” ;) Olisin halunnut kysyä, että mitä 50 suojakertoimen tuotetta käytät huulen yläpuolelle? Joskus olen blogistasi bongannut, että tähän ”vaivaan” olet käyttänyt MUFEn UV-primeria ( ei muuten ollut myytävänä Prahan Sephorassa, olisin sieltä ostanut), vieläkö suosittelet sitä? No, syksy tulossa, niin ei ole ”viikset” enää kovin näkyvä ongelma :)

  • Sanni

   Juuri sitä MUFEn UV-Primea olen käyttänyt koko kesän (nyt kolmas kesä! :)), ja en voi muuta kuin suositella mitä lämpimimmin! Se ei tosiaan harmillisesti kuulu Sephoran valikoimaan, itsekin yritin sitä Ranskasta bongailla koska olisin ostanut uuden.

   Suomessa tuotetta saa Helsingin MUFE-liikkeestä tai tilaamalla tuolta Hesan liikkeestä, he toimittavat myös postimyyntinä (postiennakolla, käsittääkseni). Tilauksen voi laittaa sähköpostitse, yhteystiedot täältä.

   • Smettis

    Kiitos Sanni vastauksestasi :) Pitää vielä kiittää sinua Ahvenanmaa postauksista, niistä oli paljon apua parin viikon takaisella reissulla. Bagarstuganin Ålandspankaka testattu (herkkua!), Kvarnbo Gästhemissä nukuttu ja saunottu (aivan huippuihana paikka ja isäntä pariskunta ja mikä ihana aamiainen!) Uffe på Berget:lle kiivetty (mikä näköala!) ja Havsviddenissä käyty pyörähtämässä (sinne seuraavalla kerralla, jos lompakon nyörit antavat periksi). Tykkäsin todella paljon Ahvenanmaasta, ja suosittelen ehdottomasti jokaista siellä vierailemaan :)

    • Sanni

     Aaaaw, niin ihana kommentti! :) Niin ihana kuulla tällaista, olen tosi iloinen että viihdyitte! :)

 7. Santtu23

  Minä käytän ylähuulen melasman suojaamiseen Rainbow’n sk 50 aurinkovoidepuikkoa. Ostin S-Marketista ja maksoi alle 5€. Ja hyvin toimii. Ei tulisi mieleenkään pistää rahojani johonkin ”hienon”merkkiseen puikkoon jonka hinta on kymmenkertainen, kun muutaman euron tuote ajaa täysin saman asian. :•

  • Sanni

   Minä käytän ylähuulen melasman suojaamiseen Rainbow’n sk 50 aurinkovoidepuikkoa.

   Loistava vinkki, kiitos :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.