C-vitamiiniseerumeista

Haastoin kesäkuun alussa Kiehl’sin pigmenttiläiskäseerumin näyttämään tehonsa.

Clearly Corrective Dark Spot Solutionin pullonkylki kertoo, että seerumin on ”kliinisesti todistettu korjaavan nopeasti pigmenttiläiskiä ja kirkastavan ihon sävyä.” Sen vaikuttavana aineena on C-vitamiini – ihan niinkuin Kiehl’sin toisessakin suositussa seerumissa, Powerful-Strength Line-Reducing Concentratessa. Jonka esittelin aikoinaan täällä.

Kiehls_CVitamiiniseerumit

Kysyin Kiehl’siltä, mitä eroa näiden kahden seerumin C-vitamiineilla on. Onko tarpeen valmistaa kahta eri C-vitamiiniseerumia, eikö yhdellä ja samalla tuotteella voisi hoitaa sekä juonteet että hyperpigmentaation?

Sain vastauksen Kiehl’sin kansainvälisen koulutustoiminnan johtajalta, Timothy C. Dirginsiltä. Vapaasti suomennettuna;

”Powerful-Strength sisältää 10,5 % L-askorbiinihappoa, joka tunnetaan tehokkaasta yhteensopivuudestaan ihon kanssa ja voimakkaasta vaikutuksestaan ihon ikääntymisen näkyviin merkkeihin. Dark Spot Solutionissa käytetty C-vitamiinimuoto taas on 3-O-etyyli-askorbiinihappo. Se on nopeasti toimiva C-vitamiinijohdannainen, joka tehoaa melaniiniin ainutlaatuisella, melaniinia hajottavalla teknologialla joka auttaa vähentämään olemassaolevien värivirheiden vaikutelmaa (huom; taas ilmaisu ’appearance’, tuote ei siis lupaa varsinaisesti vähentää itse värivirheitä ;)) ja estämään uusien syntymistä.”

OK. Dirginsin mukaan siis valitulla C-vitamiinimuodolla voidaan tuotteelle luoda enemmän juonteisiin pureva tai enemmän värivirheisiin tehoava vaikutus.

CVitamiini

Kuva Wiley-VCH

C-vitamiinilla eli askorbiinihapolla, oli se sitten puhdas tai johdannainen, on kuitenkin aina ihoa kirkastava vaikutus. (C-Vitamiinin vaikutuksista ihoon / Truth In Aging – tutkimuslähdeviitteet mukana.) Näin ollen uskaltaisin perustellusti todeta, että Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate, joka sisältää C-vitamiinia puhtaimmassa muodossaan, vaikuttaa yhtä lailla niin pigmenttiläiskiin kuin juonteisiinkin. Kenties Dark Spot Solutionin askorbiinihappojohdannainen puree tehokkaammin juuri melaniinin muodostukseen. Mutta jos näistä kahdesta haluaisi sijoittaa yhteen, niin valitsisin Powerful-Strengthin. Powerful-Strengthin vedetön koostumus ja tummapintainen pakkaus pumppunokalla tekevät sen sisältämästä C-vitamiinista stabiilimman.

Dark Spot Solution on vesipohjainen ja läpinäkyvässä (!) pullossa. Tätä hämmästelen kovasti, sillä altistus valolle hapettaa C-vitamiinin. Myös pipetillinen annostelusysteemi tekee tuotteesta huonommin säilyvän, sillä pakkaukseen pääsee ilmaa joka kerta kun otat pipetin ulos, mikä myös johtaa c-vitamiinin hapettumiseen. Unohdin kysyä Dirginsiltä tästä pakkausvalinnasta. Pöh Sanni.

Se kuitenkin vaikuttaa tutkimusten perusteella olevan varmaa, että C-vitamiinista todellakin on iholle hyötyä kosmetiikan muodossa, kunhan tuotteessa kohtaavat oikea pH, riittävän korkea pitoisuus, pakkausmateriaali sekä voidepohja (mieluusti vedetön, lähes kaikkien lukemieni lähteiden mukaan). Esimerkiksi kosmetiikkakemistien ylläpitämältä The Beauty Brainsin sivulta voi lukea tai kuunnella kiinnostavan asiantuntijapläjäyksen C-vitamiinista ihonhoidossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, sitten niihin minun käyttökokemuksiini. Minulla oli Dark Spot Solutionia aluksi yksi 1,5 millin näytepussukka, mutta hain Tukholman Kiehls’iltä pari lisää :) (Kiehl’sillähän on siis tosiaan näytteitä ihan jokaisesta tuotteestaan ja niitä voi rohkeasti käydä pyytämässä, se on Kiehl’sin markkinoinnin kulmakivi.)

Olen käyttänyt Dark Spot -seerumia ylähuuleni melasma-alueella runsaan kuukauden ajan aamuin illoin, lukuun ottamatta Kevolla vietettyjä viittä päivää. Viimeistään täällä Ranskan reissulla, jossa aurinko on muutamina päivinä ollut todella voimakas ja olen viettänyt tuntitolkulla aikaa suorassa auringon paisteessa, olin havaitsevinani että melasma on tummentunut. Lapissakin aurinko porotti ihan kunnolla. Tietysti käytän melasman alueella korkeaa suojakerrointa. Koska mikään aurinkosuojatuote ei kuitenkaan blokkaa UV-säteitä 100-prosenttisesti, ajattelin, että C-vitamiinin vaikutukset ovat varmaankin plus-miinus-nolla taistelussa melaniinin muodostumista vastaan, kun vastassa on näin voimakas päivittäinen aurinkoaltistus.

Hyperpigmentaatio_vertailu_kesa2014

Verrokkikuva kuitenkin osoittaisi, ettei melasma ole ainakaan tummentunut runsaan kuukauden aikana. Se vaikuttaisi pysyneen suunnilleen samanvahvuisena koko kesän. Eilen otettu kuva näyttää jopa hieman vaaleammalta kuin ylempi, mutta sen laitan valotuksen piikkiin. Itse läiskäalue ei ole kasvanut eikä tummentunut.

On kuitenkin lopulta mahdoton sanoa, onko pigmentoitumista jarruttanut Dark Spot Solutionin ja hyvän UV-suojan yhteiskäyttö, vai pelkästään UV-suoja (SPF 50 jota levitän huulelle ulkona parin tunnin välein). Sinällään kokeiluni ei siis oikeastaan kerro mitään.

Jos melasma olisi selvästi vaalentunut, silloin voisi mahdollisesti tehdä Dark Spot Solutionin tehosta positiivisen johtopäätöksen. Nyt voi vain kömpelösti todeta, että se ehkä auttoi hillitsemään tummumista, ehkä ei.

Kokeilu johti kuitenkin siihen, että alan nyt käyttää Powerful-Strength’iä silmänympärysten ja otsan lisäksi myös ylähuulella. Kun C-vitamiinilla kuitenkin todistetusti näyttäisi olevan melaniinin muodostumista ehkäisevä vaikutus, ei säännöllinen, ympärivuotinen käyttö hyperpigmentaatioalueella varmaankaan ainakaan ole haitaksi :)

P.S. En sitten ehtinytkään julkaista tätä juttua enää eilen illalla, sillä jouduimme kylässä myrskyn yllättämiksi ja jumituimme ravintolaan pitkäksi aikaa pitämään sadetta. Ulkona penkit ja lasit lenteli…. Olimme takaisin hotellilla vasta myöhään.

Kommentit (21)
 1. Hei, tuli tuosta C-vitamiinista vain mieleen, että Sokoksissa myytävällä Philosophy-merkillä on valikoimassaan C-vitamiini-jauhe jota voi sekoittaa haluamaansa seerumiin/päivävoiteeseen ja näin voi halutessaan lisätä ”ihon sävyä tasoittavia” vaikutuksia jo ihan omaankin peruskosmetiikkaan!

  1. Googlasin ihan tuon, kun tuli välittömästi niin riistohinta-reps-mielikuva… Joo-o. Esim. Sephoran sivuilta löytyy Philosophyn Turbo Booster C Powder, koko 7,1 g ja hintaa 37 e, pääraaka-aineena askorbiinihappo. Ja apteekeista tunnetusti saa askorbiinihappoa ihan sellaisenaan, esim. Yliopiston Apteekissa koossa 10 g ja hintaan 2,93 e. Hmmm… :D

   1. Onko apteekin myymä c-vitamiini jauhemuodossa..? (Arvelen ettet nyt puhu mistään C-vitamiinitableteista tyyliin Multivita… :D) Olisikohan se ihan samaa kamaa kuin kosmetiikassa käytetty askorbiinihappo…? Voisiko apteekin askorbiinihappoa sekoittaa omaan kosmetiikkaan? (Tai no totta kai voi :D, mutta mikähän olisi seoksen säilyvyys ja c-vitamiinin imeytyvyys…? Kun voidepohja ja pH vaikuttavat niin paljon…

    Tai tietysti jos jauhetta sekoittaisi vain ripauksen kerrallaan aina voiteen levityksen yhteydessä, sittenhän se ei ehtisi hapettua pullossa… Hmmm… Pitäisiköhän lähteä apteekkiostoksille :D

    1. Juu, jauhemuodossa on, samaan tapaan kuin apteekista saatava sitruunahappokin. Elintarvikelisäaineenahan sitä lähinnä käytetään, mutta muuhunkin toki voi – moni käyttää esim. metallikertymien/värin poistoon hiuksista. En tiedä, miksi/miten se eroaisi kosmetiikan askorbiinihaposta, mutta mä en olekaan kemisti. ;) Toki kosmetiikassa käytetään c-vitamiinia monissa muodoissa, mutta sehän tässä huvittaa, kun tuon Philosophyn törkykalliin jauheenkin raaka-aineena näyttää olevan juuri askorbiinihappo, eikä mitään fancympää. (Joku saa toki korjata, jos käsitin väärin.) Ja ohjeena vielä annetaan, ettei saa sekoittaa koko voiteeseen, vaan ainoastaan kerralla käytettävään annokseen… :’D Mulla ei tosiaan ole tietämystä yhtään missään muodossa olevan c-vitamiinin käyttäytymisestä erilaisissa olosuhteissa, mutta kävisin kyllä apteekissa kysymässä neuvoja ennen kuin maksaisin yli 30 e Philosophystä! :p

     1. kun tuon Philosophyn törkykalliin jauheenkin raaka-aineena näyttää olevan juuri askorbiinihappo, eikä mitään fancympää.

      Askorbiinihappohan on c-vitamiini puhtaimmassa muodossaan, eli siis kosmetiikassakin aina tehokkain (askorbiini- tai L-askorbiinihappo). Johdannaisissa saattaa olla stabiilimpia muotoja, mutta yhtä tehokkaita ne eivät (lukemani mukaan) ole kuin puhdas c-vitamiini.

      1. Joo, ajattelinkin siis fancymmällä jotain stabiilimpaa ja siinä mielessä ”käyttökelpoisempaa”, tai toisaalta sitten jotain vähemmän todennäköisesti ihoa ärsyttävää. Silloin olisin voinut edes jollain tasolla ymmärtää, miksi kosmetiikkamerkki tuollaista myy – muuta kuin rahastuksen vuoksi… :)

       1. Itse olen haaveillut jo pitkään oman c-vitamiiniseerumin teosta. Tähän löytyy paljon ohjeita netistä, mutta selvittelyjen jälkeen olen päättänyt, että kokeiluun olisi menossa seuraava resepti: 1,2 g l-askorbiinihappoa, 7ml puhdasta vettä ja 3ml K-Y liukastingeeliä. Tarkka ohje on napsittu täältä: http://www.makeupalley.com/product/showreview.asp?SortBy=helpful&ItemId=75237&skintonetype=-2&AgeRange=0

        Olen tällä hetkellä laboratoriossa töissä ja olenkin jo kysynyt luvan, että voin jonain hiljaisempana päivänä kokkailla itselleni seerumia käyttäen labran tavaroita :) Puhdas vesi ja KY-liukastingeeli ovat helposti saatavilla, suurimmaksi ongelmaksi jääkin tuo askorbiinihappo. Yliopistonapteekista saa ostettua puhdasta, jauhemaista, askorbiinihappoa, mutta ainakaan nettisivuilla ei ole mainintaa, onko kyseessä L- vai D-muotoinen happo vaiko niiden sekoitus. Sen kun vielä saan apteekista selvitettyä, niin aion välittömästi kokeilla oman seerumin tekoa :)

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus! Olen seurannut blogiasi vasta vähän aikaa, mutta ai että miten osuvia aiheita sulla on, kuten nytkin!

  Kärsin samasta vaivasta, melasmasta. Olen hyvin vaaleaihoinen-ja tukkainen ja vaikka en juurikaan rusketu, kasvoilleni nousee ”ihania” ruskeita länttejä. Ylähuuli ja ohimot ovat tummimmat. Olen käyttänyt Kiehlsin Dark Spot Correctoria jo kauan, mutta en säännöllisesti ja kokemukseni mukaan se ei auta itse melasman syntyyn (vaikka öljyä sivelisi ongelma-alueille jo valmiiksi), mutta toimii kyllä itse läntteihin. Mun ohimon tummin läiskä on lähtenyt himmentymään. Näyttää siltä kuin olisin hangannut likatahraa sormella :D

  Lohdutuksen sananen vielä – ylähuulesi ei ole yhtään pahan näköinen!

  1. Moi Mirva! Ja tervetuloa lukijaksi :) Kiva kun kävit kertomassa oman kokemuksesi Dark Spot Solutionista, hienoa että se on tehonnut sinun läiskiisi.

   Lohdutuksen sananen vielä – ylähuulesi ei ole yhtään pahan näköinen!

   …ja siitä on ihan kiittäminen suojakerrointa 50..! ^_^ Ennenkuin tajusin, että kyseessä todella oli melasma, en suojannut huulen aluetta mitenkään erityisesti, mitä nyt vähän sipaisin muualle kasvoihin levittämääni SPF 15 -voidetta tai vielä alhaisempaa suojakerrointa. Iho huulen yläpuolella tummui todella voimakkaasti, niin että läntit näyttivät kauempaa ihan viiksiltä. Kyllähän se kesäisin ärsyttää kun ei voi mennä minnekään ilman SPF 50-voidetta mikäli haluaa noiden viiksien pysyvän poisssa…. Mutta sitä se ikä tuo tullessaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *