Budjettivinkki kreikkalaiseen salaattiin

Vinkki hyvään ja edulliseen fetajuustoon, joka on kreikkalaisen salaatin tärkein ainesosa!

Aito feta on kallista, ja meikäläisen fetan täyteisessä ruokavaliossa hinnat tuntuvat.

Arvokkaimpien fetojen kilohinta voi olla kaupasta riippuen 32€ tuntumassa ja kauppahallien juustopuodeissa vieläkin enemmän. Etenkin meille, jotka auton puutteessa teemme ruokaostoksia keskustan pienemmissä marketeissa, juustojen hinnat ovat välillä suorastaan kirpaisevia.

Olen löytänyt pari oikein maukasta suosikkia edullisempien brändien fetajuustoista, ja tässä vinkkini:

Milbona Feta (Lidl) sekä Rainbow Feta (S-Ryhmän kaupat). Kummatkin maksavat 2,09€ / 200 g eli kilohinta on 11€, tosin hinnoissa on kauppa- ja paikkakuntakohtaisia eroja.

Näiden lisäksi Pirkan feta kuuluu halvimpiin Suomessa myytäviin fetoihin, mutta se ei mun maun mukaan yllä Milbonan ja Rainbow’n tasolle. Edes Pirkka Parhaat -versio.

Rainbow’n fetaa on monta eri laatua normaalista laktoosittomaan ja luomuun. Normaali-laatu (kuvassa) on halvinta, mutta maultaan parasta on luomu. Rainbow’n luomu-feta voitti myös mun feta-juuston sokkomaistelutestin neljä vuotta sitten. :) Rainbow’n luomu-fetaa saa halvimmillaan hintaan 2,69€ / 150 g.

Tälläkin viikolla olen syönyt feta-salaattia jo neljä kertaa… ❤️ Feta on mulle vähän niinkuin kananmuna-aamiainen: siihen ei vain voi kyllästyä. 😋

Milbonan ja Rainbow’n suosikki-fetoissani on eroja ja käytän niitä vähän eri tarkoituksiin. Kuva havainnollistaa koostumuseroa: Milbonan feta on pehmeämpää ja murenevaa, Rainbow’n feta on kovempaa ja tiivimpää eikä murene.

Milbonan maku on myös pehmeämpi. Milbonan feta sopiikin parhaiten salaatteihin, jossa sen murenevuus pääsee oikeuksiinsa. (”Kumiset” kuutiofetat ovat mun kauhistus…. tosin valtaosa niistä ei ole oikeaa fetaa lainkaan vaan ’salaattijuustoa’.)

Rainbow’n fetaa käytän paljon lämpimissä ruoissa, joissa koostumuksella ei ole niin väliä, koska juusto sulaa. Tykkään ripotella fetaa vähän vaikka minne, sen maku sopii niin moneen kasvis- ja kalaruokaan. Feta kelpaa yksinäänkin proteiinin lähteeksi, ja yksinkertaisin lämmin fetaruoka syntyy wokkaamalla porkkanaa, parsakaalia ja kukkakaalia ja heittämällä pannuun sekaan fetaa. Annoksen aateloivat murskatut saksanpähkinät.

Jos saisin valita yhden fetan, se olisi varmaankin Milbona, mutta teen ruokaostokset useimmin S-Ryhmän kaupoissa jolloin ostoskoriin päätyy Rainbow’n feta. Milbonan fetan ilmoitti suosikikseen myös tuttavapiiriini kuuluva suomalainen kreikkalaista ruokaa rakastava ammattikokki. :)

FETA VS. SALAATTIJUUSTO?

Mikä on oikeaa fetaa? Miten se eroaa salaattijuustosta?

’Feta’ on suojattu nimitys, jota saa käyttää vain Kreikassa perinteisin menetelmin valmistetusta feta-juustosta. Aito feta valmistetaan vuohenmaidosta tai yhdistelmästä vuohen- ja lampaanmaitoa. Salaattijuuston nimellä myytävä fetan tyyppinen juusto valmistetaan lehmänmaidosta ja on koostumukseltaan kiinteämpää ja kumisempaa kuin aito feta. Se aniharvoin murenee, eikä välttämättä edes sula kunnolla lämmössä. Ilmiö, jota olen välillä ihmetellyt… Tulee fiilis jostain hyvin keinotekoisesta juustovalmisteesta, vaikkei salaattijuusto välttämättä ole sitä.

Myös Kreikassa myydään ”feikkifetaa” ja siellä se tunnetaan nimellä ’white cheese’. Joskus joissain turistiravintoloissa törmää white cheese -juustoon, jota ravintola käyttää säästääkseen kustannuksissa oletuksella, etteivät turistit nyt niin huomaa eroa oikeaan fetaan…. (🙄)

(Kerroinkos mä superhalpuutetusta salaatistani Kos’illa… rannalla sijaitseva turisteille suuntautunut ravintola oli käyttänyt kaikki keinot ”halpuuttaa” salaattinsa; tilasin horiatikin, ja sain eteeni virityksen, jossa oli puolet vihreää salaattia, vain pari hassua tomaattiviipaletta ja kaiken lisäksi fetan sijaan white cheese -juustoa. Tällaisiin törmää, kun yritetään säästää, eikä asiakkaana ole kreikkalainen, joka ei kuunaan hyväksyisi tällaista esitystä horiatikina.)

En minäkään aina kotona valmista puhdasoppista kreikkalaista horiatikia, vaan tuunaan salaatin välillä mm. porkkanalla ja erityisen mieluusti rouhituilla manteleilla. 😋 Kyllä sinne frisee’kin usein sujahtaa seuraksi. Porkkana sopii makeudessaan hyvin happaman fetan kaveriksi. :)

Liitto, joka toteutuu aivan eeppisen hyvin marokkolaisessa porkkanasalaatissa. 🤤 🥕 Sielläkin muuten manteleita….

(Ja mikä sitten on puhdasoppinen kreikkalainen salaatti? Lue tämä postaukseni ja ota opit haltuun!)

Kuka muu rakastaa fetaa? ❤️ Saa paljastaa oman suosikki-fetaruokareseptinsä! ☺️

treeni-ja-ravinto ruokavaliot
Kommentit (22)
 1. Kyllä kiitos Feta sopii kaikkeen :D Mun ehdoton suosikki fetaruoka syksyisin on kurpitsa-feta paistos. Jossa pellille ladotaan siis kurpitsakuutiot, kirsikkatomaatit, valkoiset pavut (tetrasta) ja päälle lorautetaan oliiviöljy-omenasiiderietikka-vaahterasiirappi-suola-pippuri-marinaadi ja päälle ripotellaan runsaasti aitoa fetaa ja auringonkukan siemeniä :P Milbona fetan löysin itse vasta keväällä, sitä ennen käytin useimmiten Pirkka Parhaat fetaa, ja kyllähän toi Milbona on ihan eri planeetalta. Reinbow Luomu lähtee testiin :)

  1. Oijjoijoi tuo kurpitsa-feta-paistos..! 😍😋 Menee testiin (ilman siirappia..!).

 2. Skinfanatic
  3.8.2023, 21:58

  Rakastan fetasalaattia! 🥰 Erityisesti kesän kuumuudessa. Jota ei ole nähty kuin vaivaiset pari viikkoa Hesassa tänä kesänä. Eikö tää sade ja viileähkö sää vois jo loppua? 🫣 Haluan kokeilla tota Milbonan fetajuustoa. 😂

  1. Kesän lämpö taisi tänä vuonna jäädä kesäkuuhun 🫣

   ”Nähdään taas ensi vuonna, lämpö” 😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *