Karkkipäivä
Karkkipäivä

Brugge jätti viileät tunnelmat

Belgian Brugge, ”Pohjoisen Venetsia”, on nyt nähty.

(Muutama Brugge-postausta odotellut kenties pettyy postauksen sisältöön…)

Brugge_IMG_7587

Markt-aukiolla kohoava massiivinen Belfort on kaupungin maamerkki

Kaupunki on sievä, romanttinen ja postikortti-idyllinen, mutta – -suureksi yllätyksekseni, koin sen jokseenkin sieluttomana.

Muistatte kenties, kun viimeksi Tallinna-jutun yhteydessä puhuin kaupunkien säteilemästä energiasta. Jotkut paikat puhuvat sinulle eri tavalla kuin toiset. Brugge ja minä emme oikein kommunikoineet, kaupunki tuntui vaitonaiselta ja viileältä. Tunnelma oli perin juurin erilainen kuin Tallinnassa vain kuukausi takaperin.

Vaitonaisuus ei suinkaan johtunut ihmisten puutteesta. Turisteja täällä riittää, välillä ruuhkaiseksi tungokseksi saakka.

Viileys sen sijaan oli konkreettista säidenkin puolesta. ;) Sateenvarjolle ja toppatakille olisi ollut käyttöä.

      Brugge_IMG_7717

Brugge_IMG_7695

Bruggessa on kaikkialla mielettömästi polkupyöriä ja pyöräilijöitä. Meinasin jäädä pyörän alle about tusina kertaa… ^_^

Sain kaupungista pinnallisen ja jopa kolkon vaikutelman.

Kauniita katuja, aukioita, kirkkoja, siltoja ja kanaaleita, kyllä. Mutta Brugge ei hurmannut minua. Ikään kuin idyllisyys olisi tehtyä, päälle liimattua – vaikka kyseessä on aito, historiallinen kaupunki. Ei tullut sitä lämmintä, kutkuttelevaa tunnetta niin kuin Beaunessa tai Tallinnassa. Sitä tunnetta, että haluaa vain istua tuntikaupalla kadunvarsikahvilassa kuuntelemassa kaupungin pulssia ja olla osa kaikkea sitä kaunista ja ihanaa.

Sopiva sana kuvaamaan mitä Bruggesta puuttui, on yksi lempi-ilmaisujani; sympaattisuus.

Brugge_IMG_7679

idBrugge_IMG_7727

Eivät kaikki paikat aina voita puolelleen saman tien. Salaperäinen Andros tuntui aluksi hyvinkin oudolta ja kylmältä paikalta, mutta meistä tuli lopulta ystävät. Paikan omalaatuinen tunnelma jätti minuun vahvan muistijäljen, jossa yhdistyvät tuuli, eristyneisyys ja jotenkin aristokraattinen, nöyristelemätön kauneus.

Sen tunnelman koen mielelläni uudelleen. Bruggeen taas en varmaankaan palaa.

Brugge_IMG_7675

Brugge_IMG_7704

Ehkä Belgialla ja minulla ei vain kemiat natsaa?

Myönnän, että Brysseli jätti minuun hieman samanlaisen vaikutelman marraskuussa 2013. Kaunis, historiallinen kaupunki eikä puutetta kiinnostavista vierailukohteista, mutta ”se jokin” puuttuu. Turhaan ei puhuta asioiden kemiasta.

Brugge_IMG_7738

Brugge_IMG_7688

Brugge_IMG_7731

Vaikka olen nyt upeassa Pariisissa ja edessä on vielä viehättävä Colmar’kin ja rakkaan ystävän häät Sloveniassa, niin oikeastaan odotan tältä reissulta melkeinpä kaikkein eniten minun ja Berliinin kohtaamista.

En osaa yhtään kuvitella millaista siellä on. Useimmista tunnetuista paikoista on jokin ennakkokäsitys ja –kuva, ja voi jollain tasolla arvioida, miten tulee kohteessa viihtymään. Mutta Berliini. Niin itsestään selvä kaupunki ja reissukohde Euroopassa – enkä osaa yhtään arvailla millaisena paikka tulee näyttäytymään..! Jotenkin tosi jännittävää :)

Mitä Bruggeen tulee, olen kuitenkin iloinen että kävin siellä. Olen kuullut kaupungista pelkästään houkuttavia ja ylistäviä kertomuksia (paitsi että Liliana ei myöskään pitänyt Bruggesta, ”ylituristillinen”, hän sanoi, ja suositteli sen sijaan Gentiä), ja aivan varmasti olisin ennemmin tai myöhemmin siellä vieraillut. Nyt se on ruksattu listalta. :)

Kommentit (28)

 1. A

  Minunkin kommentti Bruggesta olisi ollut turistinen (ja turha). Kahden vierailun perusteella näin :) Brysselistä tykkään jossain määrin, mutta kivoin belgialainen kaupunki on ollut Leuven, sinne voisin mennä vapaaehtoisesti uudestaan.

 2. Juurikas

  Aaww… odotan Berliini-postausta mielenkiinnolla. Tiedätkö Chapati-liikkeet? Ja käytkö Friedrichsheinin kaupunginosassa? Ja muista myös DM ja Rossmann, josta saat halpoja luomumeikkejä!

  • Sanni

   Hei Juurikas!

   Chapati on minulle ihan tuntematon, piti guuglata :) Näyttäisi olevan vaateliike. Vaatteet kun eivät sinällään kuulu ykköskiinnostuksen kohteisiini, niin en tiedä tuleeko käytyä :)

   Majoitun Berliinissä Kreuzbergiin ja Friedrichshein näyttäisi olevan siinä vieressä joten varmasti tulee nähtyä tuokin kaupunginosa :)

   • Juurikas

    Chapati on nähtävyys, jos eksyt kulmille poikkea. Varsin laadukkaita vaatteita. DM:n ja Rossmanin löydät melkein kaikkialta (joilla on aika kivat meikkisarjat luonnonmukaisena).

    Tavalliset kemikaliot eivät juurikaan Suomen vastaavista poikkea, paitsi Laveraa saa jonkin verran halvelmalla. Santen ja Logonan hyllyt kantsii kans tsekata. Muistaakseni on niin, että Laveraa ja noita viimeksi mainittuja saa vain ekologisista liikkeistä, jotka muutenkin myyvät luomuelintarvikkeita. Joka tapauksessa tulet löytämään kaikkea ihmeellistä :)

 3. Saparo

  Olen monta kertaa yrittänyt – siinä onnistumatta – analysoida, miksi joku paikka ihastuttaa välittömästi ja joku toinen ei sytytä ollenkaan. Itse pidin kovasti sekä Brysselistä että Bruggesta, kun taas Berliini jätti minut ihan kylmäksi, vaikka sitä nimenomaan KAIKKI ylistävät ;).

  Ehkä joskus vielä annan kuitenkin Berliinille toisen mahdollisuuden, mutta sitä ennen on vielä monta uutta paikkaa käymättä.

  Hyvää reissun jatkoa!

  • Kanerva

   Minutkin Berliini jätti kylmäksi, samoin Pariisi, ja näitä kaikki kehuvat.
   Mukavaa reissun jatkoa!

 4. Noora

  Vaikka Brugge-postausta odottelinkin niin en toki pettynyt, kiinnostavaa se vaan on miten jotkut kaupungit onnistuvat puhuttelemaan ja jotkut eivät vaan kosketa hypetyksestä huolimatta. Brysselissä asuneena olen samaa mieltä, en laittaisi sitä sielukkaiden kaupunkien top kymppiin (ja Gent ei jättänyt minkäänlaista muistijälkeä).

  Kohde lienee toissijainen asia joskus, kun mieli vaan on juuri oikealla taajuudella näkemään arkipäiväisetkin asiat maagisina. Toivottavasti Berliinin kanssa kolahtaa :)

  • Sanni

   Kohde lienee toissijainen asia joskus, kun mieli vaan on juuri oikealla taajuudella näkemään arkipäiväisetkin asiat maagisina.

   Juuri näin :)

 5. J

  Kaikki kokee samat paikat niin eri tavalla! :) Itse taas en voi sanoa Brysselistä mitään hyvää. :D Gent oli puolestaan ihan mukava paikka ja sielä ainakin yhden päivän ajan tuli hyvin viihdyttyä.

 6. Nella / Neiti Minttukihara

  Berliini oli niin mun kaupunki! Kaksi kertaa olen siellä käynyt ja vielä jäi niin paljon näkemättä. Siinä on mulle sitä jotain ja meillä synkkasi hyvin. :) Reykjavik on mulle myös tällainen paikka, rakkautta ensi silmäyksellä, vaikka järkyttävässä tuulessa ja lumimyrskyssä sinne saavuttiinkin. Tajuan niin mitä tarkoitat yhteisellä kemialla kaupungin kanssa!

  • Sanni

   Oi Reykjavik, sekin on niitä paikkoja joissa vierailua NIIN odotan…!! Ollut ”must go” -listallani varmaan 20 vuotta. Jonain päivänä on senkin vuoro. :) Ranskakin odotti saman verran ^_^

 7. anonymous

  hyvin, hyvin mielenkiintoista! kuulostaa vähän mun fiiliksiltä turun suhteen, voin samaistua tuohon kylmäksi jättämiseen erittäin hyvin. jotenkin tosi kiehtovaa, miten paikoilla on omat energiansa. mulle jopa rakennuksilla tai yksittäisillä alueillakin on joskus!

  on kyllä ihan mieletön eurooppa-hinku päällä, ja kiitos kuuluu yksinomaan näille sun reissupostauksille! :) voi olla, että on pakko lähteä kesällä jonnekin, antaa tien viedä… hei muuten, oletko koskaan liftannut euroopassa? mua kiehtoo tosi paljon liftauskulttuuri ja liftaaminen matkantekotapana, mutta toisaalta olen ehkä vähän liian pessimistinen ja kulkisin koko ajan joku kubotan kourassa ja tuikkaisin silmään yhdestäkin väärästä liikkeestä, joten ehkä se ei olisi mun juttu… :D mutta olisi kiva kuulla kokemuksia.

  tosi mahtavaa reissailua ^^

  • Sanni

   mulle jopa rakennuksilla tai yksittäisillä alueillakin on joskus!

   Sama! :) Rakennuksilla on _tosi_ voimakkaat energiat. Muistan, kuinka esimerkiksi Ahvenanmaalla mun ekana kesänä Jomalan kirkosta tuli mun ystävä (vaikka en siis kuulu kirkkoon tai ole millään lailla uskonnollinen), se vain säteili niin lämmintä, ihanaa ja huolehtivaa tunnelmaa. Pyöräilin aina kirkolle kun oli yksinäinen olo. Edelleen tulee aina hyvä olo kun kuljen kirkon ohi Ahvenanmaalla. <3

   Liftauksesta – en ole liftannut Euroopassa (enkä juuri Suomessakaan), liftaus pelottaa minua rehellisesti sanottuna. Eikä minusta oikein ole siihen epävarmuuteenkaan, siis siihen että täytyy olla valmis seisomaan tien varressa vaikka kuinka pitkäänkin eikä silti välttämättä saa kyytiä. Tykkään siitä tiedän milloin juna, bussi (tai lentokone) lähtee ja saavun määränpäähän kello x. :)

   • anonymous

    ihanaa kuulla, että joku muukin on sitä mieltä, että rakennuksilla on energioita. ei siis pelkkä tunnelma tai mitään, minkä voisi hajottaa mihinkään varsinaisiin osa-alueisiin, kuten rakennuksen visuaaliseen viehättävyyteen tai muuhun vastaavaan. auta armias kun jouduin muuttamaan taloon, jonka energiat eivät ole yhtään mua varten.. ei tunnu vieläkään kodilta.

    pitääpä joskus, jos ikinä ahvenanmaalle päädyn, niin tsekata tuo kirkko ihan mielenkiinnosta! en ole minäkään uskonnollinen, mutta joissain kirkoissa on kyllä viehättävyyttä.

    joo, ymmärrän tuon pelko-aspektin ja epävarmuuden tosi hyvin. mutta silti jokin siinä viehättää (ja lisäksi haluan jatkuvasti haastaa pelkojani, sillä suuri osa pelosta on kuitenkin pelottelulla luotua ja sitä kautta liikkeen, tilan ja käytöksen hallintaa). lisäksi se tulisi varmastikin halvemmaksi (saako muuten kysyä, että paljon sulla esim. tällaisen reissun kokonaisbudjetti on, tai mitä suuruusluokkaa noin suunnilleen? olen tosi tottumaton reissaaja, joten mietityttää että millaisilla köyhäilybudjeteilla sitä voisi pärjätä jos haluaisi kuitenkin käydä esim. ulkona syömässä – minun parhaita huvituksia hyvissä ravintolakaupungeissa, kuten amsterdamissa <3). ehkä meitsi sit lähtee bokken yhdessä ja oc toisessa kourassa vielä joku päivä liftailee… :D

    • Sanni

     pitääpä joskus, jos ikinä ahvenanmaalle päädyn, niin tsekata tuo kirkko ihan mielenkiinnosta!

     Se muuten sattuu myös olemaan Suomen vanhin kivikirkko :) Eli on historiallisestikin kiinnostava, jos sen tyyppinen historia kiinnostaa.

     saako muuten kysyä, että paljon sulla esim. tällaisen reissun kokonaisbudjetti on, tai mitä suuruusluokkaa noin suunnilleen?

     Kirjoittelen tämän reissun budjetista varmaan erikseen jossain postauksessa (nämä reissurahajutut kun tuntuvat aina kiinnostavan :)). Tämä matka tosin on melkeinpä luksusta verrattuna vaikka Kreikan saarihyppelyyn, eli budjetti käytännössä tupla :) Käytän tässä vähän niinkuin jo ennakkoon kesätyöni tuloja :D Menen siis taas Ahvenanmaalle vanhaan duuniini kesätöihin, niinkuin joka kesä :) Kiitos tuon, on varaa asua Airbnb’ssa. (Sillä vaikka Airbnb on edullinen, niin ei täällä keski-Euroopassa pysty niin halvalla majoittumaan kuin Kreikassa.)

     ehkä meitsi sit lähtee bokken yhdessä ja oc toisessa kourassa vielä joku päivä liftailee… :D

     Joudun myöntämään, että en tajunnut tuosta mitään :D Googlaus bokken –> ”japanilainen taistelumiekka”? Mutta oc?

 8. Anizhka

  Ah Berliini. Meillä on ihana rakkaustarina joka vaan jatkuu ja jatkuu. Berliini on ruma, mutta ihana kaupunki joka ei lakkaa yllättämästä. En ole koskaan tavannut muuta kaupunkia josta ei saa otetta, joka on yhtä sekava mutta silti niin ihanan rakas. Ja joka kerta kun sinne menee niin ihana vanha ystävä tv-torni toivottaa lämpimästi tervetulleeksi.

  • Sanni

   Mä niin odotan tuota ”rumuutta” – siis omaa kokemustani siitä :) Siis näyttäytyykö kaupunki mulle ylipäänsä esteettisesti rumana :)

 9. Suvi

  Oi, kiinnostaa täälläkin Berliini-postaus! :) Ja olisi myös ihan superkivaa, jos kirjoittaisit lempipaikoistasi ja kivoista ravintoloista Pariisissa :) Pääsen sinne itsekin kesäkuussa 5 päiväksi enkä voisi olla iloisempi! Monen vuoden unelma tulee vihdoin toteen :)
  Lopuksi vielä kiitos tästä blogista, yksi informatiivisimmista ja kivoimmista mitä olen koskaan lukenut! <3

  • Sanni

   Ja olisi myös ihan superkivaa, jos kirjoittaisit lempipaikoistasi ja kivoista ravintoloista Pariisissa :)

   Katsotaan saanko jotain tuollaista postausta aikaiseksi Pariisi-viikon jälkeen :) Kaupunki on niin VALTAVA että tuntuu, että esimerkiksi lemppariravintoloita löytääkseen täällä täytyisi asua pitkään. Lyhyellä vierailulla kun ehtii vain muutamiin sattumanvaraisesti valittuihin. :)

   Ihanaa Pariisin reissua sinullekin, sehän on jo ihan kulman takana :)

 10. v

  Jännä, että tämä näkyy näistä kuvistakin. Siis kuvat ovat nättejä, mutta jotenkin ehkä etäisempiä tai geneerisempiä kuin matkakuvasi yleensä ovat? Puuttuu juuri se tunne, että olisi jotain henkilökohtaista yhteyttä kuvan kohteisiin.

  • Sanni

   Jännä, että tämä näkyy näistä kuvistakin.

   Itse asiassa minunkin mielestä, nyt kun katson kuvia…. Ei vain tullut henkilökohtaista sidettä.

 11. taru

  Mitä tykkäsit Amsterdamista, muuten kuin majoituksen osalta? Jäin muuten Damin
  postauksen jälkeen miettimään, mikset
  majoitu hostelleissa? Esim. viime
  kesänä majoituin Berliinissä
  muutamassakin ihan mukavassa hostellissa 12€/yö. Ei hullumpi hinta näin budjettireissaajalle. :-) huolettaako sua ajatus yksin hostellissa majoittumisesta?

  • Sanni

   En oikeastaan kokenut että ehdin juurikaan tutustua Amsterdamiin, kun pysähdys siellä oli vain Lilianaa varten :) Mutta se vähä, mitä ehdin näkemään, jätti ihan mukavan vaikutelman. Se, että olin illalla ihan umpijäässä märkien kenkieni ja kylmän sään takia (mulla oli kaikki mukana olevat vaatteet päällä ja silti palelin) tietysti vähän verotti kokemusta, oli ikävä kävellä kun hytisi luissa ja ytimissä.

   Hostelleista – oma huone hostellissa maksaa useimmiten saman verran kuin halvin hotelli. Jaetuissa dormitoryissa en mielelläni yövy (vaikka tottakai sekin menee jos ei ole muuta vaihtoehtoa), sillä niissä voi olla hyvinkin rauhatonta ja arvostan suunnattomasti omaa rauhaa ja mahdollisuutta keskittyä vaikka blogin kirjoittamiseen.

   Amsterdamin kohdalla suoraan sanottuna unohdin tsekata hostelworldista mikä hostellien tilanne olisi ollut. Yleensä booking.com näyttää myös hostellit, mutta ei Damin kohdalla.

 12. taru

  Ja ai niin siis, sen takia haluaisin kuulla
  lisää sun Amsterdam-kokemuksia, kun Dami vei viime kesänä täysin yllättäen mun sydämen. Niiin upea kaupunki. Ehdottomasti kaunein kaupunki missä olen käynyt :’) Bryssel sen sijaan ei vakuuttanut, vaikka kyllä sekin ihan nätti oli. Mutta Amsterdamiin olen varmasti menossa uudelleen, Brysseliin – tuskinpa.

  • Sanni

   Oikein mieluusti vierailen Amsterdamissa joku kerta ihan kunnolla, niin että pääsen perusteellisesti tutustumaan kaupunkiin :)

   Tämänkertainen vierailu tosiaan kului suurimmaksi osaksi tapas-baarissa Lilianan kanssa jutellessa. Varsinainen kävelykierros tehtiin vasta illalla 19-21, ja ehtihän siinä kivasti näkemään keskustan rakennetta ja arkkitehtuuria, mikä jätti oikein positiivisen kuvan. Kanaalit ovat todella kuvauksellisia, paljon nätimpiä kuin Bruggessa mielestäni.

 13. Nae

  Itse asun Belgiassa tällä hetkellä, ja Bruggessa vierailleena samaistun tuohon tunnelmaan täysin! Jäi vähän kylmä olo kaupungista, vaikka se kaunis olikin.

  Jos palaat Belgiaan, niin mielestänii Gent on vierailun arvoinen, ja joku tuolla suosittelikin Leuvenia, se saattaisi olla enemmän mieleesi. Belgian mittakaavassa pieni, ja asukkaista puolet on opiskelijoita, mutta kaupunki on todella lämmin ja sympaattinen. :)

 14. Anna

  Kävin myös yön-yli reissulla Bruggessa muutama kuukausi sitten, eihän se Maastrichtin hemmottelemalle ja Valkenburgin pilaamalle ollut mikään järistyttävä elämys. Kaunis kaupunki, mutta ravintolassa ruoka oli mediookeria, kahviloissa palvelu jotenkin epämääräisen laimeaa. Eikä ollut edes sokeria! Kyllä varmaan joskus vielä toisten menen, mutta ainoastaan päiväreissulle ja otan eväät mukaan. Kamalan kallista!

  • Sanni

   Jep, kallista on. Pariisikin tuntui halvalta Bruggen jälkeen :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.