Karkkipäivä
Karkkipäivä

Blogimaailman herkkä tasapaino

Hassua.

Tänään puhuimme isäntäni Dimitriksen kanssa blogeista (häntä kiinnostaa mitä ihmettä puuhailen koneellani ja miksi olen vähän naama nutturalla kun majapaikassa ei ole tarjolla nettiä :)).

Ithaka_XIMG_2283

Kerroin Dimitrikselle blogeista ja mistä kirjoitan.

Dimitris oli innoissaan Kreikan ja rakkaan kotisaarensa Ithakan saamasta näkyvyydestä. Kerroin hänelle, että blogimaailmassa ei voi kirjoittaa samasta aiheesta kahta tai useampaa kertaa peräkkäin, tai mielellään edes viikon sisällä. Se vain menee niin – jos haluaa säilyttää lukijoiden mielenkiinnon. Siksi en tänään julkaissut kuvia eiliseltä saarikierrokseltamme.

Öh, paitsi että julkaisinhan mä. Nyt. :)

Ithaka_XIMG_2425

Oli aihe mikä hyvänsä, vaikka yleisesti kaikkia kiinnostavat tissit, niin jos kirjoitat niistä useamman jutun lyhyen ajan sisällä, se ei jaksa kiinnostaa lukijoita. Balanssi on herkkä. Jos kirjoittaa samasta aiheesta ja toivoo jutuille tasaista lukijavirtaa, on hyvä pitää kirjoitusten välillä vähintään kaksi viikkoa, mielellään kuukausikin. Mitä pitempi aika, sen parempi.

Matkalla ollessa tämä blogimaailman ilmiö luo lieviä paineita. Matkailujutut kiinnostavat lukijoita, se on ilmeistä palautteen perusteella. Ihmiset tykkäävät Kreikasta ja Kreikka-jutuista. Minulla on jopa ihan erillinen ”kreikkalukijakunta” joka palaa blogiin vain syksyisin lukeakseen saariseikkailuistani. Mutta.

Ithaka_XIMG_2414

Kiinnostivat jutut miten paljon tahansa, Kreikastakaan ei ole mielekästä kirjoittaa montaa juttua putkeen. Ei vain toimi. Sitten sitä miettii domatiassaan että mistähän sitä nyt kirjoittaisi etteivät lukijat kyllästy. En kirjoita Karkkipäivää koska haluan miellyttää kaikkia, mutta tokihan jokainen bloggaaja haluaa että lukijoiden kiinnostus säilyy. Olisi vale jos joku väittäisi muuta.

Aiheita minulla onneksi riittää varastoksi asti, mutta, kun täällä reissussa luonnollisestikin itse jakaisi kaikkein mieluiten niitä matkakokemuksia. Niitä haluaisi kirjoitta joka päivä. Ja tietää että se ei kannata. Se mikä saa minun sydämeni pamppailemaan täällä, saa jonkun lukijan klikkaamaan itsensä ulos lukijakunnasta.

Vaikeita juttuja. Tasapainoilua. Mitä sitä nyt tekisi – kirjoittaisi siitä mikä pulppuaa itsestä luonnostaan, vai sen ”kaavan” mukaan mikä pitää lukijat kutakuinkin tyytyväisinä. Eli mahdollisimman vaihtelevia aiheita.

Kosmetiikkalukijat odottavat matkan aikana harvoin ilmestyviä kosmejuttuja ja tylsistyvät saari-gloriaan. Mutta jos kirjoittaisin viisi kosmetiikka-arvostelua peräjälkeen, sekin olisi supertylsää. Kävijätilastot kertovat karun totuuden. Kirjoitit mistä hyvänsä, jos pitäydyt samassa aiheessa, lukijoiden kiinnostus ei pysy yllä. Kaksi tuotearvostelua peräjälkeen, tai Heaven forbid, kolme, niin jo tippuvat lukukerrat ja kävijämäärät laskuun.

Ithaka_XIMG_2239

Eikö ole jännä juttu? Tuletteko te lukijat tietoisesti ajatelleeksi tätä?

Katsotteko te otsikkoa ja mietitte, ”Nääh, taas jotain ah-kun-täällä-auringossa-on-niin-ihanaa” ja jätätte väliin. Tai, ”justhan se kirjoitti naamarasvasta, ei jaksa taas lukee”.

Aihe tuli mieleeni tämänpäiväisen vahvistamana. Mietin, että en jatkaisi miesten ulkonäköpaine-juttua näin lyhyen ajan sisällä. Mutta jatkoin kuitenkin. Eikä kiinnosta ketään, vaikka kolme päivää sitten kiinnosti ihan sairaana. :) Blogimaailman näkymätön, mystinen laki.

*milloinkahan uskallan taas kertoa teille Ithakan maagisuudesta*

_ja kyllä, kerron varmasti aika pian, tykkäsitte tai ette ;)_

Kommentit (47)

 1. joo

  Järjestysasiaa en ollutkaan ennen ajatellut. Vilkuilen läpi melkein kaikki postaukset, mutten aina lue. Kreikka ei kyllä kiinnosta (et useinkaan kirjoita kulttuurikohteista?), siellä näyttää niin kuivalta ja aurinkoiselta :D Tosin jos jostain syystä päätyisin sinne matkustamaan (jonkun muun aloitteesta), niin tulisin lukemaan läpi postaukset. Sama muiden aiheiden kanssa, että myöhemmin saattaakin kiinnostaa, jää siis muistijälki, että niin siinä ja siinä blogissa taisikin olla tästä jotain.

 2. Sissi

  Samasta asiasta bloggaminen peräkkäin on ja ei ole tylsää, juttujen tyylistä riippuen. Kun esimerkiksi nyt kirjoitat miesten ulkonäköpaineista juttusarjaa, on luontevaa, että postaukset ilmestyvät lähellä toisiaan, jopa peräkkäisinä päivinä. Samoin joidenkin bloggaajien ”hei meikkasin taas itseni jonkun julkkiksen näköiseksi”-postaukset kerran viikossa ovat ok, koska niissä on toistuvuutta ja joku ns. punainen lanka. Mutta olet oikeassa siinä, että esimerkiksi tuotearvosteluja ei jaksa lukea montaa putkeen – ellei niissäkin sitten ole jokin ”syy”, vaikkapa kynsilakkojen Top 5.

 3. Kata

  Enpä ole tullut ajatelleeksi asiaa tuosta näkökulmasta. Luen blogeja bloglovinin kautta eli näen otsikon ja hieman tekstin alkua sekä yhden kuvan. Jos joku näistä kiinnostaa, luen koko tekstin. Tuotearvioissa toki vaikuttaa esim. se, mitä on mahdollisesti lähiaikoina hankkimassa, että tuleeko tekstiä avattua enempää.

  Jatka vaan samaan malliin! :) Vaikka en itse ole mikään reissuihminen, myös reissupostaukset ovat useimmiten viihdyttäviä, osaat kirjoittaa ne mielenkiintoisesti ja valita sisällöksi mielenkiintoiset asiat, kuten se rankkasadeteksti tässä yksi päivä.

 4. ssps

  Mä en koskaan hylkää postausta otsikon perusteella, oli aihe mikä hyvänsä, vaan avaan kuitenkin ja vilkuilen läpi, ja jos aihe on kiinnostava niin luen kokonaan :D

 5. Jinnai

  Heh! Tuo on juuri se ongelma mikä on aiheeltaan ”laajoissa” lifestyleblogeissa. Hyvänä puolena on monipuolinen (suuri) lukijakunta, mutta huonona sen valikoivuus. Yksi juuri itseä ei niin kiinnostava blogaus siellä täällä ei haittaa, mutta perättäin monta saattaa aiheuttaa pienen tauon kiinnostuksessa ;)

  Mulle tosin kaikki matka-aiheinen kolahtaa eli ei yhtään haittaa vaikka olisi useampi peräkkäin :P

 6. Tiina

  Mä luen kyllä kaikki tekstit, ja palaan jälkeen päin lukemaan kommenttejakin, sielläkin kun ilmenee uutta ja mielenkiitoista blogitekstin lisäksi :) Pidän sun tyylistä kirjoittaa ja pitää blogia, että luen nää matkapostauksetkin mielellään, vaikken ehkä koskaan aio Kreikkaan matkata.

 7. M

  Enpä oo tullukaan edes ajatelleeksi tätä, mutta nyt kun asiasta kirjoitit – ite tosiaankin skippasin tuon miespostauksen kakkososan (tai oikeastaan pikaluin sen), vaikka ensimmäisen luin tosi tarkasti ja huolella läpi :)

 8. Inksu

  Olen ollut blogien suurkuluttaja etsiessäni hyviä, kiinnostavia ja hyödyllisiä blogeja. Hyödyllisyydellä tarkoitan sitä, että blogi on mielestäni mielenkiintoinen, saan blogista kaipaamaani tietoa ja vinkkejä tai, että blogi tuo minulle hyvää mieltä, mietittävää, iloa ja inspiraatiota. Tämä Karkkipäivä-blogi erottuu muista blogeista todella edukseen aitouden ja raikkauden osalta. Harvinaisen hieno blogi, joka ei huku ulkokultaisuuden ja kaupallisuuden aallokkoon. Kiitos!

 9. Krista

  Minun mielipiteeni on et kaikki sun lukijasi haluavat lukea Kreikka juttuja just silloin kun olet kreikassa!!Muun blogiajanhan voi sitten omistaa kosmetiikalle!Ni!!
  Itse ahmin sun Kreikka postauksia niiiin mielelläni!

 10. mai

  Taidan kuulua aika vähemmistöön, sillä seuraan blogeja siten, että tulen suoraan sivustolle kurkkaamaan onko uusia postauksia – ilmeisen monet vissiin nykyisin seuraavat uudet jutut listoilta ja avaavat vain kiinnostavat?

  Tosin, seuraankin päivätasolla vain sinun ja Eevan Kolun blogia, ja Virven luona vierailen noin kerran, kaksi viikossa kurkkaamassa. Tällä tyylillä tulee luettua aina kaikki postaukset, joskin vhh-juttuihin en aina jaksa keskittyä yhtä täysillä kuin muihin, ikuinen hiilarihiiri kun oon:)

  Tälläiselle blogimaailman ulkopuoliselle tuo klikkien määrän miettiminen tuntuu vieraalta (ymmärrän kyllä että lukijat = palkka :D), ja ehkä sun blogi onkin sellainen mitä on tullut seurattua just siksi, ettei se menestyksen maksimoiminen ole tuntunut olevan koko homman pääasia:)

  • Sanni

   ilmeisen monet vissiin nykyisin seuraavat uudet jutut listoilta ja avaavat vain kiinnostavat?

   Näin on. Esim. Facebookin merkitys on huomattava. Jännää. Mä seuraan tilastoja ihan jo ”syntymävammankin” perusteella, tilasto/listafriikki kun olen, ja tulee huomattua helposti postausaiheiden ja sosiaalisen median vaikutus kävijämääriin ja sivunäyttöihin. En itse ymmärrä kävijämääriin liittyvää logiikkaa, itse kun tosiaan luen seuraamiani blogeja oli aihe mikä hyvänsä –> menen vain sivulle ja luen, mutta omat tilastot kertovat kiistatta mm. otsikoinnin ja aiheiden valinnan todella vahvasta merkityksestä.

   Hulluksi siinä kyllä tulisi jos joka postauksen kohdalla alkaisi miettiä millä kaikilla keinoilla saisi mahdollisimman paljon klikkejä… Vetovoimaisten otsikkojen taiteilu ei tosiaan ole mun alaa :D

 11. v

  Jännä kuulla näitä erilaisia näkökulmia samaan asiaan:) Itseäni kun matkustuspostaukset eivät niin kosketa, niin olen miettinyt, että olisi helpompi, jos blogin voisi jättää kokonaan seuraamatta silloin, kun sisältö on enimmäkseen matkustamista, mutta kun en toisaalta halua missata kosmetiikkapostauksia, niin sekään ei ihan onnistu. Mutta ei tullut mieleenkään, että tämäntyyppinen postaaminen onkin ihan harkittua:)

  Olisi mielenkiintoista kuulla laajempi bloggaajien näkemys tästä samasta ilmiöstä. Sun kohdalla kun sisältöjen skaala on ehkä paljon laajempi kuin monella muulla, joten kärjistääkö se sitten tätä ilmiötä? Jotenkin voisi kuvitella, että esim. vain meikeistä bloggaavilla se aihepiirin toistuminen ei näkyisi ihan samalla tavalla lukijamäärissä, koska sellaiseen blogiin hakeudutaan nimenomaan meikkipostauksia etsiessä. Ehkä? Sun kohdalla taas joku Kreikka-kuviin ihastunut voikin olla hyvin järkyttynyt, jos niiden sijaan alkaakin ilmestyä duochrome-silmänrajauksia:D

  Tämä on siinäkin mielessä jännä ilmiö, että kun itse aiemmin jaoin paljon piirroksia ja maalauksia eri kuvapalveluissa, niin niissä taas huomasi sen, että seuraajat odottivat nimenomaan sitä vanhaa tuttua tyyliä jatkuvalla syötöllä. Yksi kokeilu silloin tällöin mahtui sekaan, mutta jos useamman kerran teki jotain normista poikkeavaa, niin seuraajamäärät alkoivat heti tippua. Sitä ”normityylin” toistoa sen sijaan pystyi tekemään miten paljon tahansa ja se vaikutti seuraajamääriin vain positiivisesti.

 12. Anne

  Hei! Tuli mieleen, että voisiko joskus esim. arvonnan yhteydessä olla kysymys, jossa kartoitettaisiin mitä muita blogeja sinun lukijat lukevat? Vaikka 1-2 blogia perusteluineen. Virve kannattanee jättää ulkopuolelle kun sen varmaan lähes kaikki tuntevat. ;). Olisi todella mielenkiintoista saada lisäblogeja listalle (tosin siis en mitään blogilukujutskaa edes osaa käyttää).
  Hyvää loppumatkaa sinne Kreikkaan! :)

 13. Minna

  Hitsi, mä luulin aina, että matkajutut juuri pitää kirjoittaa kun on matkalla! Mulle tuli kerran tosi paha mieli yhden matkabloggaajan puolesta kun se oli kysellyt lukijoilta ja moni oli valittanut hänelle, että ”ei kiinnosta” lukea matkajuttuja enää kun hän on palannut reissusta – olin ihan wtf?? Miten IHMEESSÄ se matkatarina menee huonoksi jos sen kirjoittaja on palannut Suomeen. :D

  Mutta ilmeisesti kaikkia ei voi miellyttää: bloggaat samasta, ei hyvä. Bloggailet sieltä täältä, ei hyvä sekään. Mikään ei ole hyvä, joten parempi kai mennä niitä omia latujaan…:) Minä tykkään jutuistasi teit niitä missä järjestyksessä vaan :D

 14. Maria

  Itse tykkään lukea tätä blogia sinun vauhdikkaan kirjoitustyylin vuoksi, miten olet perehtynyt aiheeseen ja raikkaan tyylin vuoksi. Joitakin kosmetiikka arvosteluja en välitä lukea tarkkaan, riippuen kiinnostaako tuote.

  Tämä on muuten ainoa blogi mitä tykkään seurata ja olen seurannut jo pitemmän aikaa.

  Aiheista. Minullakin on blogi, ei mitään huimia lukijoita, koska aiheet pyöri aina koirieni ympärillä. Hyvin harva ei koira ihminen luki sitä jos ollenkaan. Valitettavasti elämä on yhtä haipakkaa niin kirjoittaminen blogiin on jäänyt pitkälle tauolle. Mieluummin sen ajan kyhnötän koirieni kera sohvalla ja luen Karkkipäivää :D

 15. meow

  Enpäs ole ajatellutkaan, että blogin postausaihetta joutuu miettimään tuolla tavalla. Jännä, että se vaikuttaa heti lukijamääriin. Itse luen mielelläni kaikenlaisia postauksia, mutta nyt kun ollut astetta kiireisempi elämäntilanne, niin en ole lukenut blogeja juuri yhtään! Jos on joskus vähän aikaa ja otsikosta huomaa, että nyt on jotain pohtivampaa settiä esim. miesten ulkonäköpaineet, niin must read :D

  Hyvää päivää sinne <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.