Karkkipäivä
Karkkipäivä

Bloggaajan ystävä: Olympus E-PL5

Noniin, vihdoin sain aikaiseksi tehdä tämän kameraesittelynkin!

Minulla on siis ollut lainassa kesäkuun puolesta välistä Olympuksen PEN Lite E-PL5 -minijärjestelmäkamera. Tai no eihän tämä nyt mikään aivan minikokoinen ole, mutta huomattavan pieni normaalisti käyttämiini Canonin 50D:hen ja 400D:hen verrattuna.

OlympusEPL5_2

Sain kameran valkoisena beigein yksityiskohdin, ja ilme on minusta jotenkin mukavan retro.

Olen tykännyt kamerasta kovasti, ennenkaikkea sen keveyden ja pienen käsilaukkuun menevän koon ansiosta. Samoin olen mieltynyt sen eloisaan värien toistoon ja hauskoihin efektisuotimiin, joista muutamaa tulee käytettyä ihan vakiona tietyntyylisissä kuvaustilanteissa.

Canon50D_OlympusEPL5

Canonin 50D on aikamoinen möhkäle E-PL5:n rinnalla! E-PL5  on kuin pokkari, mutta järjestelmäkameran ominaisuuksilla ja vaihdettavilla objektiiveilla.

Sain kameran mukana kolme linssiä; 14-42 mm 1:3.5-5.6, 40-150 mm 1:4-5.6 ja 45 mm 1:1.8. 45 millinen oli linsseistä ehdoton suosikkini, ja sillä olen ottanut suurimman osan tuotekuvista kesän aikana. Tuo linssi minun piti jo palauttaa ja olen kyllä jäänyt kaipaamaan. Canonin 50 mm 1:1.8 hoitaa homman oikeastaan yhtä hyvin, mutta Olympuksen tulos miellyttää siinä mielessä enemmän, että kuvat ovat valoisampia. Ylipäänsäkin E-PL5 ottaa valoisampia kuvia kuin mun Canonit (en voi sanoa Canon yleisesti, sillä enhän voi puhua kuin omien mallieni puolesta).

Olympuksen 45-millisellä otettuja kuvia voi tsekkailla mm. näistä postauksista: Viikunaa ja salviaa, Caribbean Spirit, Parasta Juuri Nyt.

Alla kuvavertailu Canonin ja Olympuksen välillä samoilla valotusarvoilla. (Uudella Sleek-paletilla tehty meikki ;))

CanonOlympus_meikkikuvavertaus2

CanonOlympus_meikkikuvavertaus1

E-PL5:n heikkoutena pidän jo aiemmin mainitsemaani punaisten ja keltaisten sävyjen vähän liiallistakin rikastamista. Esimerkiksi ihon sävy vetää Olympuksen kuvissa lähes aina liian punaiseksi. Ottaessani Virven meikkikuvia minun piti säätää ihon sävy jälkikäteen normaaliksi, Virven pisamat olivat Olympuksen sisuksissa voimistuneet todella räikeäksi punoitukseksi.

Keltaisen ja punaisen liiallinen korostuminen on kuitenkin ongelma ainoastaan sisätiloissa tai suorassa auringonvalossa kuvatessa. Ulkona epäsuorassa valossa sävyt toistuvat luonnollisesti ja kauniisti.

Sitten katsellaan vähän niitä efektifilttereitä. Tällainen filtteriominaisuus taitaa nykyisellään löytyä melkein kaikista digipokkareista ja -järkkäreistä, olenko väärässä…? Minun vanhoissa Canonin järkkäreissä sellaisia ei ole. Näin ollen, kun en ole niitä tottunut käyttämään, niin koen ominaisuuteen vielä aikamoista uutuudenviehätystä. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä esimerkkikuva E-PL5:n normaaliasetuksella. Alla sama kuva kahdellatoista eri ART-filtterillä. Minun kuvaustarkoituksiini ja -tyyliini suurin osa jää hyödyntämättä, mutta Dioraama, Dramaattinen Sävy ja Neulanreikä ovat olleet ahkerassa käytössä. :) Seepiakin jonkun verran.

Filtterivertailukuvat saa klikattua isommiksi.

OlympusEPL5_Efektit1

OlympusEPL5_Efektit2

OlympusEPL5_Efektit3

OlympusEPL5_Efektit4 Dioraama on vastaavanlainen miniatyyrifiltteri kuin se, mitä käytin joidenkin mielestä vähän turhankin tiheästi viime syksyn reissulle lainaamassani Canonin Powershot G12:ssa. (Heheh :D Muistatte ehkä tämän jo koomisia piirteitä saaneen keskustelun asian tiimoilta ^_^) ”Päänsärkyefekti” on E-PL5:n miniatyyrifiltterissä Powershotin vastaavaa hillitympi, eli suomeksi sanottuna reunojen blurri ei ole niin voimakas. Sävyjen vivahteikas toistuvuus on kuitenkin yhtä loistava, ja juuri tämän ominaisuuden ansiosta tykkään käyttää Dioraamaa. Värikylläisyys on minulle tärkeä asia kuvissa – se, että tilanne näyttää yhtä eloisalta kuin livenäkin.

Dramaattinen Sävy -filtteri tuo kuviin upeaa ja voimakasta kontrastia, mutta on arkikäyttöön usein liiankin ”dramaattinen”. Tämän filtterin miinuksena on sen ominaisuus tehdä taivaasta aina ”lopun aikojen” näköinen, eli kuvissa on aina uhkaavan myrskyinen tunnelma. Joskus suodin toimii tilanteessa todella hyvin värejä ja kontrastia korostaen, kuten alemmassa esimerkkikuvassa Lontoon Camdenista (taivas on uhkaavan tumma tässäkin, mutta sitä näkyy niin vähän). Joskus taas tulos on aivan liian menacing ja todellisuutta vääristävä (alempi kuva Lontoon Millennium-sillasta ja St. Paulin katedraalista)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toimii….

OlympusEPL5_DramSavy_demo2

…too much drama…

Neulanreikä-filtteri ei vaatine sen kummempia selityksiä, se luo kuvaan tunnelmalliset tummat reunat ja lisää kontrastia. Roadtripin Porvoo/Kotka-jutussa olin käyttänyt tuota suodinta lähes kaikissa kuvissa. Kuvista tulee myös aavistuksen vihertäviä, mutta tämän huomaa vain kun vertaa kuvaa normaaliasetuksilla otettuihin.

OlympusEPL5_3

40-150mm. Tällaista zoom-teleobjektiivia tulee käytettyä/tarvittua harvemmin. Tämä sopii ”lintubongailun” lisäksi esimerkiksi muotokuvien ottamiseen, mutta sellaisiin tulee meikäläiselle niin harvoin tilaisuuksia. (Ja joojoo, tiedän kyllä että oikeilla lintubongareilla on vielä paljon tykimmät telet! ;))

Olympus40-150mm_demo

Telepäällä saa mukavasti syvyyttä esimerkiksi katukuviin. Harmi kun en tajunnut ottaa verrokkikuvaa 14-42mm -linssillä, mutta sillä kuvattuna tämä sama maisema (Maarianhaminan Nygatan) olisi siis ollut huomattavasti lättänämpi ilman syvyysvaikutelmaa. Oikeanpuoleinen kuva on muuten Dioraama-suotimella. ;) Heti paljon aurinkoisempi ja kutsuvampi kuva!

OlympusEPL5_1

Summa summarum: ymmärrän todellakin, miksi Olympuksen PEN-kameroita pidetään ”bloggaajan parhaana kaverina”. :) Kevyt kamera joka kulkee helposti mukana ja ottaa laadukkaita kuvia kauniilla väreillä. Kamerassa on myös kääntyvä näyttö niitä omakuvapotretteja varten ;) Linssitkin ovat kevyitä eikä detaljikuvaajan ystävän 45-millinen vie laukussa tilaa omenaa enemmän. Minulla oli Suomi-tripillä mukana laukussa E-PL5 ja kaikki kolme objektiivia ja siellä ne menivät ihan vaivatta, eivätkä painaneet yhteensä puoltakaan Canonin 50D:stä. :D

Ainiin – yhteen asiaan minulla menee välillä hermo: E-PL5:n videokuvauspainike on sijoitettu mielestäni täysin käsittämättömästi siten, että sitä tulee erittäin usein painettua vahingossa kun yrittää ottaa tavallista still-kuvaa. Niinpä olen usein tullut kuvanneeksi tietämättäni videota kun luulin ottavani kuvaa.

Muita Olympuksen käyttäjiä ruudun toisella puolella?

P.S. Kappas, huomasin näin jälkikäteen että Olympuksellahan on Facebookissa meneillään 31.8. saakka kilpailu, jossa voi voittaa tuon ihanaisen 45-millisen objektiivin! Tällä kertaa voin todeta että toivottavasti onni suosii meikäläistä (hehheh), mutta käykäähän tekin osallistumassa jos kiinnostaa. :) Kilpailuun tästä.

Kommentit (25)

 1. desire.

  Ooh! Täähän olis ihan loisto kamera mun tarpeisiin! Vaikken olekaan bloggari, haluaisin parempia kuvia kuin kännykkäkameralla tai peruspokkarilla saa, mutta järkkäriä taas en jaksaisi raahta mukana. Pitääpä tutkia että mistä ja millä hintaa näitä saakaan.

 2. Kristiina

  Mulla on käytössä Olympus PEN PL3, johon olen ollut oikein tyytyväinen. Tosin sisäkuvat ovat tosiaan kellertäviä, saattaa kyllä johtua taidottomasta kuvaajastakin. Olin kokonaan unohtanut noi ART-suotimet, joita mun mallista löytyy 6 kappaletta. Kiitos muistutuksesta, alan perehtyä niiden käyttöön :)

 3. Miss J

  Täällä on E-PL5 käytössä! Ostettiin se juuri tuon pienen koon takia, mä en ois ikipäivänä jaksanut raahata täyskokoista järkkäriä mukana. Pari viikkoa sitten ostettiin tuo 45mm-objektiivi, kun sitä joka paikassa niin hehkutettiin ja en enää ihmettele tippaakaan, se on huippu!

 4. Emilia

  Haha, ei ole totta! Just julkaisin omassa blogissani kirjoituksen samasta kamerasta ja sitten kun menin Bloggertilini etusivulle niin näin että täälläkin on samasta kamerasta tuoretta juttua! :D Oma kirjoitukseni ei kuitenkaan sisältänyt sen kummempaa analyysiä, koska en ole vielä ehtinyt kunnolla kokeilla uutta kameraani. Mutta aika hauska juttu silti. :)

  • Sanni

   Hahaa, verkligen! :) Ha det så kul med din nya kompis!

   • Emilia

    Tack, det ska jag! :)

 5. Heidi

  Mulla Olympus mini ja muuhun en vaihda <3 Juuri ostin tuon 45mm linssin ja mä en kestä, kuinka rakastunut mä olen.

 6. Iida

  Olen nyt kuullut niin paljon hyvää näistä Olympuksen minijärkkäreistä, että harkitsen vakavissani sellaisen hankkimista, kun vanhasta ja rakkasta Canon EOS 300D:stä aika jonakin päivänä jättää. :) Kiitos vielä tästä kattavasta postauksesta, tämäkin oli mielenkiinotista luettavaa!

 7. Laalaa

  Kiitos, kun teit tämän jutun. Olen useasti miettinyt, mikä mahtaa käyttämäsi kamera olla. Jossain taisit sen mainittakin, mutta en sitä nyt enää tekstejä selaamalla löytänytkään. Viimeksi tänään mietin, että kehtaiskohan kysyä asiasta tarkemmin, niin tadaa! Tässä se vastaus sitten on :)
  Ja vaikka kamera onkin hyvä, niin on sinulla myös hyvää silmää kuvien otolle, siitä ei pääse yli eikä ympäri!

 8. Hessu

  Mä vaihdoin just muutama viikko sitten Canon 450d kameran Olympus E-PM2:een (eli melkein sama kuin toi sun malli, vielä aavistuksen pienempi ja 100 eur halvempi ja joku ominaisuus kai vähemmän; muistaakseni julkaistu samaan aikaan). Ihan siksi että en jaksanut lopulta kantaa sitä isoa kameraa mukanani… Siskolla on Pen muutaman vuoden takaa ja tiesin sen siis hyväksi.
  Nyt Olympuksella vielä menossa sellainen kampanja että normaalin kit-linssin lisäksi saa tuon pitemmän putken kaupanpäälle. (http://www.olympus.fi/s/pen-bonus-zoom)

 9. Nipsuu

  Itse olen nyt pähkäillyt uuden kameran ostoa, ja hyvin vaihtoehtoina olisi olympys pen, tai canonin powershot g15. Itse vaan en kameroista juuri mitään ymmärrä, enkä tiedä kumpikohan olisi parempi. Eniten tykkään kuvata reissussa, jolloin todellakin pidän värien toistumista tärkeänä ominaisuutena. Nyt vaan pitäisi tehdä jotain päätöksiä. Noita pen-kameroitakin vaan alkaa olla niin montaa eri mallia, ettei niissäkään meinaa pysyä perässä :/…

  • Sanni

   Mulla on kokemusta vain G12-mallista noista Powershoteista, mutta sen perusteella valitsisin ehdottomasti PENin. Tietystikin objektiivin vaihdettavuus tuo PENiin edun, jota Powershotissa ei ole. Muutenkin kyllä tykkäsin PENin kuvanlaadusta enemmän.

 10. hannamaria

  Mulla on jo yli nelisen vuotta ollut Canonin 1000D (jota ei enää edes valmisteta :D) ja oon sillä porskuttanut menemään. Aion käyttää sitä luultavasti niin pitkään kuin vain pystyn sen hajoamatta, mutta tälläinen houkuttelee kyllä myymään mun pokkarin ja sijoittamaan. Mutta jos ostan tämän, ei tule järkkäriä käytettyä kuitenkaan KOSKAAN :D Tunnen itseni liian hyvin… Mutta onneksi omistan F50 linssin Canoniin, sillä saa jotain eloa kuviin :)

  hannamaria
  hannamariav.blogspot.com

 11. Slaal

  Mulla on ollut nyt reilun kuukauden Olympus E-PL5 ja omiin tarpeisiini se on TÄYDELLINEN. Siinä yhdistyvät juuri kaikki kaipaamani ominaisuudet (mukana kulkemisen helppous etusijalla) ja suht. vaativana kuvaajana myös kuvanlatu miellyttää. Itselläni on myös 40-150mm objektiivi ja suosittelen EHDOTTOMASTI ostamaan siihen vielä kylkeen macrokonvertterin. Ei ole kallis sijoitus, mutta sen avulla aukeaa vielä aivan uusi ulottuvuus lähikuviin – upea lisä ! Ja kyllä, oma rakkaani on myös 45mm 1:1.8 objektiivi. Sillä saa myös kaunista videokuvaa – hämärässäkin ! Tiivisettynä tämä kamera on ollut paras ostokseni pitkään aikaan. :)

 12. Ruusunen

  Tämä kamera on aivan ihana! :) Todellakin suosittelen tätä kameraa kaikille, jopa tällaiselle aloittelijalle hyvä.

 13. maria

  Iip! Olisko aika pop kamera mukaan vaellukselle… Aion kaikuna todeta saman kun muutkin, ei jaksa roudata järkkäriä mukana + ilmeisesti saadaan koko reissu sadetta niskaan, ei mun kultarakkausmussu kestäisi sellaista. :(

 14. elina

  Heippa Sanni! Oon alkukesästä asti haaveillut tästä kamerasta, ja vihdoin sen tilaaminen tuli mahdolliseksi. Nyt siis malttamattomana odottelen, että saan oman tällaisen käsiini. :) Mutta yksi kysymys tuli mieleen. Tässäkin postauksessa sanot, että kamera ja kolme objektiivia olivat sinulla mukana laukussa, mutta oliko ne siellä laukussa vielä erikseen jossain kameralaukussa tms, vai ihan semmoisinaanko siellä matkasivat? Kun mä suunnittelin, että kuljettaisin tätä mukana laukussa mahdollisimman usein, mutta mietin vaan et meneekö tää äkkiä huonoksi laukunpohjalla ilman mitään suojia?

  • Sanni

   Tässäkin postauksessa sanot, että kamera ja kolme objektiivia olivat sinulla mukana laukussa, mutta oliko ne siellä laukussa vielä erikseen jossain kameralaukussa tms, vai ihan semmoisinaanko siellä matkasivat?

   Moi elina!

   Erillistä kameralaukkua mulla ei tuolle E-PL5:lle ole, ja olkalaukussa ne kulkivat siten että kamera oli omassa ohuessa kangaspussissaan ja objektiivit omissa kuplamuovitaskuissaan (siis samoissa joihin ne oli pakattu kun tulivat Olympukselta). Ihan ilman mitään suojaa en kuljettaisi. :)

 15. M

  Hei! Oon tässä katellut näitä pieniä järkkäreitä kun möin oman ISON nikonin pois ja kaipailisin tilalle jotain pienempää, mutta laadukasta kameraa. Mä olen köyhä opiskelija (:D) eikä siis ihan hirveen kalliisiin juttuihin oo varaa niin mietin, että mitä mieltä oot siitä jos ostaisin alkuun pelkän ton kameran? Kun aika moni on hehkuttanut tota 45mm niin tekeeks tolla kameralla mitään pelkällä perusobjektiivilla?

  • Sanni

   mitä mieltä oot siitä jos ostaisin alkuun pelkän ton kameran?

   Tarkoitatko että ostaisit siis kittilinssillä? Se on ihan ok reissu/käsilaukkukamerasysteemi ja olen ollut itse tosi tyytyväinen reissuolosuhteissa joissa tarvitsen kevyttä ja helposti mukana kulkevaa kameraa. (Esim. kaikki mun syksyn Kreikan matkakuvat on otettu E-PL5:lla + kittilinssillä. En tiedä oletko niitä postauksia sattunut näkemään, ihan hyviä kuvia mun mielestä.) Mutta eihän tuolla kittilinssillä tosiaan oikein mitään tee heti kun tulee hämärää. Sen valovoima on niin heikko.

 16. Nimetön

  Oletko saanut säädettyä jotenkin kameran asetuksista sitä punasävyisyyttä pois? Itsekin pähkäilen sen asian kanssa. Millä ohjelmalla säädät ihon sävyä?

  • Sanni

   Oletko saanut säädettyä jotenkin kameran asetuksista sitä punasävyisyyttä pois?

   Näytin kameraa Olympuksen edustajalle joka poisti kameran tehdasasetuksista jonkun default-asetuksen joka korostaa punaisia sävyjä (eikö ole uskomatonta että kameraan tehdään tällainen asetus valmiiksi tehtaalla…!). Jos oikein käsitin, niin asiakas ei pysty itse edes tuota asetusta muuttamaan vaan kamera täytyy käyttää Olympus-liikkeessä. Nohh, punaisuus korostuu kuvissa kyllä edelleenkin tuon säädön jälkeen, vaikkakin vähän miedommin. Ikävä juttu muuten niin hyvässä kamerassa.

   Säädän ihonsävyä Photoshopilla, ihan vain simppelisti joko vähentämällä punaisen saturaatiota tai Adjustments –> Selective Color –> vähennän mustaa punaisessa kanavassa. (Mä en hallitse oikeaa PS-termistöä, toivottavasti tuosta ymmärsi jotain… :))

 17. aleksi

  saako tuolla kameralla kuvattua hyvää videoita

  • Sanni

   Saa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.