Karkkipäivä
Karkkipäivä

Badkruka

Yksi mun ihan lempparisanoja ruotsinkielessä on badkruka. Ilmaisulle ei ole vastinetta suomenkielessä, eikä todennäköisesti monessa muussakaan, mutta mä olen sellainen – badkruka :) On jotenkin niin hauskaa, että ruotsin kielessä on tällaiselle tyypille oma sanansa ^_^ Ehkä heitä on Ruotsissa erityisen paljon..?

’Badkruka’ tarkoittaa henkilöä, joka ei tykkää uida ja hengailee rannalla pysytellen useimmiten pois vedestä. Ja jos hän meneekin veteen, hän harvemmin upottautuu sinne kokonaan vaan ehkä vähän kahlailee tai lilluu matalassa rantavedessä.

Minä olen just sellainen. ^_^

klisidibeach_anafi_img_3301

Badkrukan sananmukainen suomennos olisi ”Kylpy/uimaruukku”. Olen kysynyt ilmaisun taustoja ruotsinkielisiltä ystäviltäni kenenkään osaamatta sitä selittää, mutta Viisas Google osaa antaa tähänkin vastauksen: ’kruka’ on tässä yhteydessä lyhennys ruotsin slangi-ilmaisusta ’kruker’ joka tarkoittaa pelkuria tai nössöä.

Mä olen siis uimanössö.

idanafi_beachsanni

Eilen tämä uimanössö meni veteen ensimmäistä kertaa koko tämänsyksyisen matkan aikana. :) Jep, neljättä viikkoa Kreikan matkaa takana ja nyt kävin ekaa kertaa vedessä ^_^ Hullua, eikö.

Minua vedessä oleilu ei kiinnosta kuin hyvin harvoin. En osaa uida kunnolla ja veteen meno liittyy minulla muihin tekijöihin kuin uimiseen: joko talvisin avantoon jossa käyn koska siitä tulee niin mielettömän hyvä olo (ja avantosauna on yksi mukavimpia sosiaalisia paikkoja :)) tai kesäisin kuumuuteen –> jos on niin sietämättömän kuuma että ei pysty tekemään mitään aktiivista ja vesi tarjoaa armollisen vilvoittavan elementin.

Eilen tosin ei ollut kyse kummastakaan, tai ehkä vähän jälkimmäisestä, täällä on nimittäin ollut viime viikon kunnon ”pikkukesä” ja joinain päivinä aivan heikottava kuumuus. Tein eilen kävelyn Anafin Klisidin rannalle, ja sinne saavuttuani koin vain yhtäkkiä, että nyt olisi kiva käydä vedessä vilvoittelemassa.

Saattaa hyvin olla, että dippaus jää reissun ainoaksi :)

anafi_agiosnikolaos_beach

Anafin Agios Nikolaos Beach

Tiedän että olen varmasti supermegaouto tässä asiassa. Kuka tulee Kreikkaan ja välttelee rantoja? ^_^ :D Tai en mä oikeastaan rantoja itsessään välttele, ne ovat kivoja paikkoja etenkin jos voi chillailla rantabaarissa jossa pääsee vessaan ja voi tilata kylmää juotavaa (olennaisia asioita mun rantaviihtyvyydelle ;)), mutta vettä mä välttelen.

Jakaako joku muu tällaisen ”vamman”? Rantarajoitteinen, voisiko meistä korrektisti käyttää tällaista ilmaisua…

Lukijalleni Merjalle joka kyseli eilen Anafin uimamahdollisuuksista: tässä jutussa on kuvia kahdesta kylää lähimpänä olevasta rannasta. Kaikkein lähin on Agios Nikolaos -sataman kupeessa sijaitseva pieni mutta erittäin kaunis, siisti ja hienohiekkainen ranta. Saaren suosituin ranta on Klisidi Beach 15 minuutin patikkapolun päässä satamasta, se on pitkä ja upea mutta hiekka ei ole yhtä hienoa ja pohja on vähän kivikkoinen ja äkkiä syvenevä.

anafi_port_img_8778

Agios Nikolaos

    klisidibeach_anafi_img_3297

Klisidi Beach

.

.

Lopuksi otsikkoon ja vesiaiheeseen liittymättä:

anafi_chora_img_8787

Tämä näkymä jotenkin tiivistää minusta niin hienosti Anafin sielun.

Kun laiva saapuu kohti Anafia, näkyy korkealla kukkulan laella ohut sykermä pieniä valkoisia taloja, kuin hampaita vuoren rinteessä. Se on Chora, saaren ainoa kylä. Siellä se lepäilee melkein piilossa, ylhäisessä yksinäisyydessään vuorten sylissä. Kaukaa näyttää että siellä on vain kourallinen taloja, mutta ylhäällä paljastuu laajempi amfiteatterimainen kokonaisuus.

Anafin Chora on todellakin yksi viimeisimpiä Kreikan saarten pääkaupunkeja jonka turismi on saavuttanut. Kylään ei edes ollut autotietä ennen vuotta 1990. Vanha 2 km mittainen ”aasinpolku” on edelleen käytössä, ja sitä minäkin kävelin alas satamaan.

Tuli vielä mieleen yksi juttu – muistatteko Ateenan ihanan saarikorttelin Anafiotikan josta kerroin viime syksynä? Tämä on juuri se saari jolta Anafiotikan asukkaat ovat peräisin :) Anafiotika = pikku Anafi. Ateenaan saapui 1840-luvulla paljon työmiehiä Kykladeilta ja etenkin Anafilta, ja miehet rakensivat pääkaupunkiin Akropolin alarinteeseen koti-ikävissään miniversion kotisaarensa kylästä.

Anafiotika on yksi lempipaikkojani Ateenassa: korttelin huipulla kulkevalla harvan turistin tuntemalla näköalapolulla pääsee hetkeksi irti miljoonakaupungin hektisestä sykkeestä ja saa välillä nauttia huikeasta maisemasta jopa ihan yksinään.

Ei siis ihme, että rakastuin myös alkuperäiseen Anafiin. <3

Kommentit (32)

 1. Tanja

  Täällä ilmottautuu toinen nössö. Vuosi sitten oltiin viikko Santorinilla, eikä miehen kanssa käyty meressä kertaakaan, vaikka majoituttiin Kamarissa. Mieluummin uin altaassa

  1. Sanni

   Noniin, meitä on muitakin ^_^

   Sama täällä että mieluummin pulikoin altaassa ;)

  2. Eero

   En nyt usko tuon rantarajoitteisuuden olevan mitenkään ihmeellistä, on paljon matkaajia joita ranta tai vesi ei kiinnosta. Sinä olet nyt tehnyt sen asian selväksi, ehkä turhankin useasti. Keksi jotain uutta.

   1. Sanni

    Ymmärrän frustraatiosi, Eero :)

    Tällä jutulla oli muukin pointti kuin jälleen kerran toistaa kuinka en pidä uimisesta – siinä haluttiin esitellä lisää kuvia kauniilta Anafilta ja sen rantoja, edellisen postauksen keskittyessä Anafin Choraan :)

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *