Asiaa ja kokemuksia retinolista

Nyt on meikäläisenkin naama päässyt viimein marinoitumaan retinolissa.

Mutta ennen kuin mennään tuotekokemuksiin, tsekataan vähän kosmetiikkanörttitietoa ainesosaan liittyen.

Mitä retinoli on ja mitä se ylipäänsä tekee iholle?

Retinoli on yksi a-vitamiinin lukuisista yhdisteistä, yhteisnimeltään retinoidit. Muita retinoideja ovat mm. retinyylipalmitaatti ja retinaldehydi. Retinoli, retinyylipalmitaatti ja retinaldehydi ovat a-vitamiinin varastomuotoja. Ennen kuin iho voi hyödyntää niitä, sen täytyy muuntaa ne retinoiinihapoksi. Solumassan a-vitamiinireseptoriin sitoutuessaan retinoiinihappo käynnistää valkuaisainesynteesin, joka johtaa iholla nähtäviin a-vitamiinin suotuisiin vaikutuksiin.

Retinoiinihappo on sen verran vahva aine että sitä ei käytetä kosmetiikassa, mutta reseptillä sitä saa. Lääkeaineena retinoiinihapon nimi on tretinoiini tai isotretinoiini. Roaccutan-lääke lienee monille tuttu, sen vaikuttava aine on isotretinoiini. Avitcid puolestaan on tretinoiinituote voidemuodossa.

A-vitamiinin hyödyt iholle keksittiin 50-luvulla. A-vitamiini on todellinen ihonhoidon superstara ja sillä voi hoitaa niin aknea kuin ikääntymisen merkkejä. A-vitamiinista on runsaasti tutkimusta kosmetiikassa ja sen teho ei ole kiistanalainen. A-vitamiinin teho perustuu sen talineritystä tasapainottavaan ja solujen uusiutumista kiihdyttävään vaikutukseen.

Kuva: Unsplash

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? A-vitamiini häivyttää juonteita ja liikapigmenttiä, kiinteyttää ihoa, supistaa huokosia, vähentää ihon liiallista rasvoittumista ja epäpuhtauksia, parantaa aknea ja korjaa valovaurioita (–> auringon aikaansaamat muutokset iholla kuten rypyt, kuivuus ja pigmenttiläiskät).

A-vitamiinin vaikutukset voi summata näin: se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihon rakennetta parantavasti. Oli iho sitten ryppyinen, epäpuhdas, karhea, läikikäs, näppyinen, veltto tai samea, a-vitamiini auttaa kaikkii näihin ongelmiin.

Retinoiinihappo vs. retinoli vs. retinyylipalmitaatti

Retinoiinihappo on a-vitamiinimuodoista tehokkain ja sen vaikutukset nopeimmat, mutta myös sivuvaikutukset kuten ihon kuivuminen, hilseily, kihelmöinti ja punoitus ovat voimakkaammat kuin retinolissa tai muissa a-vitamiinin johdannaisissa. Koska retinoiinihappoa eli tretinoiinia saa vain reseptillä, se ei myöskään ole se a-vitamiini, jota tavallinen peruskuluttaja yleensä käyttää.

Retinoli on asiantuntijoiden mukaan ”over-the-counter”- eli reseptivapaan kosmetiikan käyttämistä a-vitamiinin muodoista tehokkain ja sen vaikutuksista on eniten tutkimuksiin perustuvaa näyttöä, siksi sitä pidetään kosmetiikassa käytettyjen a-vitamiinimolekyylien ”sankarina”.

Myös retinyypalmitaatti on yleinen, ehkä retinoliakin yleisemmin käytetty a-vitamiinimuoto. Se on muoto, jota ihossa on jo itsessään eniten; se muodostaa noin 80% ihoon varastoituneesta A-vitamiinista. Retinyylipalmitaatti ja muut a-vitamiinin esterit kuten retinyyliasetaatti, -propionaatti tai -linoleaatti ovat iholle lempeämpiä ja paremmin siedettyjä kuin retinoli, ja sopivat myös nuorelle ja herkälle iholle. Vaikutukset ovat kuitenkin miedommat kuin retinolilla.

Uusimpiin a-vitamiinijohdannaisiin kuuluvat retinyyliretinoaatti (retinyl tai r-retinoate), sekä granactive retinoid (incinimi hydroxypinacolone retinoate). Valmistajansa mukaan r-retinoate on kahdeksan kertaa tehokkaampi kuin ­retinoli, mutta ei ärsytä ihoa kuten retinoli tai retinoiinihappo. The Ordinary -merkin käyttämällä Granactive retinoidilla on sama etu, eli sitä pidetään perinteistä retinolia hellävaraisempana ja vaikutuksiltaan vieläkin tehokkaampana.

Kuka siis ei haluaisi käyttää a-vitamiinia ihonhoidossa?
No, käytännössä asiat eivät tietenkään mene niin sileästi ja yksinkertaisesti, että ostat retinolivoiteen ja rypyt ja finnit alkavat häipyä silmiesi edessä. :)

Reseptivapaassa normikosmetiikassa käytetyn a-vitamiinimuodon täytyy ensin muuttua ihossa a-vitamiinihapoksi, ja prosessi on suhteellisen hidas ja vaihtelee yksilöittäin. Lukuisat tekijät vaikuttavat konversion onnistumiseen eikä ole mitään takeita, että  tuotteen X sisältämät retinoidit lopulta tuovat iholle a-vitamiinin optimaalisia vaikutuksia. Myös kullekin yksilölle sopiva ja tuloksia tuova pitoisuus vaihtelee.

Luulen, että moni ostaa retinolivoiteen näkemättä koskaan tuloksia.

Lisäksi retinoli ärsyttää joidenkin ihoa, joten herkkäihoiset eivät välttämättä voi sitä käyttää.

Toisten iho ei tarvitse mitään kosmetiikan taikoja… Nelikymppinen ystäväni Anna on täysin no-cosmetic.

Muuta huomioitavaa retinoideista

 • Kuten hydroksihapot, retinoli herkistää ihoa UV-säteilylle, joten korkean suojakertoimen käyttö vahvan retinolihoitotuotteen kanssa on tärkeää.
 • A-vitamiini on herkkä tuhoutumaan valossa, minkä vuoksi kannattaa välttää purkkimuotoon pakattuja a-vitamiinivoiteita.
 • Aloita miedoilla pitoisuuksilla; retinoideihin tottumaton iho voi reagoida punoituksella, kutinalla ja hilseilyllä liian vahvaan pitoisuuteen. Pitoisuuksista lisää seuraavaksi :)
Kuva: The Ordinary

Tavallisen kuluttajan on tietysti vaikea ellei mahdoton tietää pakkausselostetta lukemalla, paljonko tuotteessa on a-vitamiinia. Se, että löydät purkista maininnan ’retinol’, ei kerro vielä mitään. Siksi suosin aktiiviainesosien (kuten hydroksihapot, c-vitamiini) kohdalla itse sellaisia valmistajia, jotka kertovat aineen pitoisuuden.

Tällaisia valmistajia ovat mm. The Ordinary ja Paula’s Choice. Eikö ole muuten hassua, että valtaosa kaikkein ”vakavammin otettavista” ja ainesosallisesti asiantuntevimmista kosmetiikkamerkeistä on vain verkossa myytäviä sarjoja..? Ihan kummallista! En tajua miksei tavallisista kaupoista löydy Paulan ja The Ordinaryn kaltaisia sarjoja. Hoitoloistakin toki löytää tehokkaita a-vitamiinituotteita (sarjat kuten Medik8 ja Dermalogica), mutta huomattavasti mehevämpään hintaan kuin nettikauppojen omat merkit. Hintavertaus: Medik8 R-Retinoate-emulsio 165€ / 50 ml, The Ordinaryn Granactive Retinoid 2% 9,80€ / 30 ml.

Ostin viime syksyn USAn reissussa Paula’s Choicelta kolme eri tyyppistä retinolituotetta kahdella vahvuudella. Olen käyttänyt niitä tammikuun lopusta maaliskuuhun, runsaat kahdeksan viikkoa. Matkalle retinolit eivät päässeet / mahtuneet mukaan joten nyt on meneillään neljän viikon tauko.

Yleisimmin retinolia käytetään kosmetiikassa 0,1-1% pitoisuudella, mutta Paulan mukaan retinoli hyödyttää ihoa jo niinkin pienellä pitoisuudella kuin 0,01%. (Luotan Paula Begounin juttuihin aika vankasti koska kaikki sivuston asiantuntijatiedot ja ainesosiin liittyvät väitteet on tuettu tutkimusviittein.)

Yhden prosentin pitoisuus on jo sen verran voimakas että voi herkällä tai tottumattomalla iholla aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia kuten punoitusta ja ihon hilseilyä. Joillain merkeillä, kuten The Ordinarylla, näkee myös yli 1% pitoisuuden retinoidituotteita.

Kuva: Paula’s Choice

Monia retinolituotteita ei saa levittää herkälle silmänympärysiholle. Koska minun ”ongelmani” ovat etenkin silmänympärysihon juonteet, kiinnitin retinolituotteiden valinnassa huomiota siihen, että tuotteen kerrotaan sopivan myös silmänympärysiholle.

Ostamani retinolikolmikko koostuu erittäin miedoista 0,01% prosentin seerumista ja voiteesta ja keskivahvasta  0,1% seerumista. 1% tuotetta en vielä ostanut, mutta sitten kun on sen aika, hankin varmaankin Paulan Retinol Boosterin koska se sopii myös silmänympäryksille.

retinoli

Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum 0,01% retinol

34 $ / 30 ml

Monet Paulan seerumeista (kuten kaikki nämä retinolipitoiset) ovat vedettömiä ja silikonipohjaisia, ja olin jo valmiiksi vähän negatiivisesti latautunut tuotteen testaukseen. Ihoni ei reagoi huonosti silikoniin, mutta en vain erityisesti pidä silikonin tunteesta iholla enkä siitä ajatuksesta, että se ei itsessään hoida ihoa.

Yllätyin seerumin ”kuivasta” tunteesta ja ohuesta, kuin öljymäisestä koostumuksesta. Odotin paksuhkoa koostumusta Kiehlsin C-vitamiiniseerumin tyyliin, mutta Paulan ”silikoniseerumi” onkin ohutta ja juoksevaa. Se tuntuu iholle levittäessä kevyen öljyiseltä, samettiselta ja oikein miellyttävältä. Tuntuu, että seerumi oikeasti imeytyy, vaikka silikonipohja tuo ajatuksiin väkisinkin ihon pinnoittamisen.

Skin Recovery -seerumi on hajusteeton ja tuoksuu vähän lääkemäiseltä. Se ei jätä järin kosteutettua jälkitunnetta ja laitankin päälle aina kosteuttavan seerumin.

retinoli

Resist Barrier Repair Moisturizer 0,01% retinol

33 $ / 50 ml

Tätä voidetta voi parhaiten luonnehtia sanalla arkinen. Sen koostumus ei herätä sensorisesti juuri minkäänlaisia tunteita; se on ”hajuton ja mauton”. Niin tavallinen peruskosteusvoiteen tuntu kuin olla voi. Ei ole millään lailla huonon tuntuinen mutta ei loistavankaan, vain tavallisen. Myös tuoksuttomuus vaikuttaa kohdallani merkittävästi kokonaiselämykseen. Tähän tekisi mieli lisätä pari tippaa jotain eteeristä öljyä tuomaan lisäarvoa..! (Paula tosin heristäisi tälle sormeaan, eteeriset öljyt ovat pannassa PC:n tuotteissa.)

Ainesosaluettelo kyllä on mieleeni; koostumus on silikoniton ja sisältää retinolin ohella erinomaisia hoitavia ainesosia kuten sheavoita, skvalaania, keramideja, peptidejä, granaattiomenauutetta, vihreää teetä ja lakritsiuutetta. Paulan tuotteiden koostumukset ovatkin kyllä yleensä vaikuttavia.

retinoli

Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum 0,1% retinol

42 $ / 30 ml

Resist-linjan seerumissa on keskivahva pitoisuus retinolia. Koostumuksellisesti Intensive Wrinkle Repair tuntuu hyvin samanlaiselta eli samettisen kuivaöljymäiseltä kuin punainen Skin Recovery -seerumi, se vain on hitusen ohuempaa ja vailla Skin Recoveryn aavistuksen lääkemäistä tuoksuvivahdetta. Hopeinen seerumi on niinikään vedetön ja pohjana silikoni (cyclopentasiloksaani ja dimetikoni, ensinmainittu haihtuu levityksen jälkeen ilmaan, toinen jää iholle muodostamaan kalvoa).

Wrinkle Repair -seerumissa on retinolin lisäksi hoitavina aineina mm. skvalaania, C-vitamiinia, lesitiiniä, levää ja kaurauutetta. Vaikka Paulan tuotteet mielletään hyvin synteettispainotteisiksi, niissä käytetään myös paljon luonnollisia ainesosia.

Silmänympärysiho maaliskuussa 2018

Ja sitten kenties se kiinnostavin osuus:
Onko vaikutuksia havaittavissa?
Vastaus on innostava, MUTTA, valitettavasti tein sen virheen, että käytin retinolituotteiden kanssa samanaikaisesti myös uusia silmänympärysvoiteita. Näissä voiteissa (Clarinsin Extra-Firming) ei ole retinolia. En siis itse asiassa voi tietää, perustuuko vaikutus Paula’s Choicen vai Clarinsin tuotteisiin. Extra-Firming-tuotteista tulee myöhemmin oma juttunsa.

Silmänympärykseni on se alue, jossa ikääntymisen merkit näkyvät eniten, ja kyllä väittäisin, että näen muutosta tällä alueella kevään aikana. Silmien alla olevat hienot juonteet eivät ehkä niinkään ole häivyttyneet, mutta silmäkulmien harakanvarpaat kyllä.

Silmänympärys toukokuu 2017
Silmänympärys maaliskuu 2018

Hymyilen kummassakin kuvassa, ja hymyillessä rutut korostuvat eniten.

Mitä kasvoihin kokonaisuudessaan tulee, iho on kirkas ja hyvinvoiva. Mutta – sellainen se on ollut jo pitkään. Ihon kunto on mielestäni parantunut etenkin kosteustasapainon osalta viimeisen 9 kuukauden aikana, aihe, josta kirjoittelin täällä. Lopulta on vaikea sanoa, onko retinolilla ollut mitään sellaisia vaikutuksia, mitä muut ihonhoitorutiinini päivitykset eivät olisi jo tuoneet. Voi olla, että vasta vahvempi retinolituote tuo selkeitä tuloksia

Minulla on juurtuneita pigmenttiläiskiä, mutta niihin en ole toistaiseksi havainnut vielä minkään tuotteen vaikuttaneen. Korkea suojakerroin ehkäisee hyperpigmentaatiota joka tulee ja menee, mutta mikään aine ei ole vaalentanut ihoni pysyviä läiskiä.

Summa summarum: koska retinolin vaikutuksille yhtenä tehokkaimmista anti-age-ainesosista löytyy kuitenkin vahvaa näyttöä, aion jatkaa retinolin käyttöä. Fakta on se, että ihoni ikääntyy, ja haluan suojata ja hoitaa sitä parhailla keinoilla joita kosmetiikka ja veitsettömät, piikittömät vaihtoehdot voivat tarjota. Tällöin olisi tyhmää jättää retinoli sivuun, etenkin kun ihoni ei näy ärtyvän siitä.

Periaatteella; jos se ei tee mitään huonoa niin pitkällä aikavälillä se voi lopulta tehdä jopa hyvää ;) Aina voi 10 vuoden kuluttua ajatella, että jos en olisi kaikkia näitä vuosia käyttänyt aineita x ja y, ehkä ihoni olisi vielä veltompi ja ruttuisempi..?

.

Hyviä retinolituotteita

(* Sisältää mainoslinkkejä)

THE ORDINARY

Hinta-laadultaan parhaat retinolituotteet saa merkiltä The Ordinary. The Ordinaryn tuotteita voi Suomessa ostaa tällä hetkellä Helsingin ja Turun Stockmannilta ja verkkokaupoista esimerkiksi Eleveniltä.* (The Ordinaryn oman verkkokaupan tilanne on tullimaksujen ja alvien suhteen tällä hetkellä epäselvä, tuotteet on toimitettu Britanniasta mutta Brexitin myötä alvittomuus poistuu.)

Suosittuja The Ordinaryn retinolituotteita:

Granactive Retinoid 2% Emulsion 12,50€ / 30 ml * – sisältää sekä granactive retinoidia että puhdasta, kapseloitua retinolia.

Granactive Retinoid 5% in Squalane 13,90€ / 30 ml – tehokkaampi kuin Emulsion, sisältää granactive retinoidia skvalaanipohjassa (vedetön).

PAULA’S CHOICE

Paula’s Choicen tuotteita saa Suomessa ainoastaan verkosta, Skincity.fi toimittaa tilaukset nopeasti ja ilman postimaksuja.

Skin Recovery Super Antioxidant Serum with Retinol 41€ / 30 ml, 8€ / 5 ml – retinolin vasta-alkajalle

Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum 46€ / 30 ml, 14€ / 7 ml – kun iho on jo tottunut retinoliin

Retinol Booster 1% 58€ / 15 ml – Paulan tehokkain retinolituote, käytä yksinään tai sekoita hoitotuotteeseen

.

Lisää anti-age-ainesosista:

Kuinka optimoida AHA-ja BHA-happojen vaikutukset

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet ikaantyva-iho
Kommentit (78)
 1. Kiitos tästä postauksesta! :) Olen itse käyttänyt noin vuoden verran The Ordinaryn Retinoid-seerumeita. Ensin tuota sinun kuvassasikin olevaa 2% seerumia ja nyttemmin uutta 5% seerumia, joka on öljyssä. Ja öljy on skvalaania, joka on iholla tosi miellyttävää. Eli noissa on tuota kolmatta kovin tehokkaaksi väitettyä, mutta ihoa ei-ärsyttävää ainetta. The Ordinaryn sivuilla mainitaan myös, että tällä hetkellä lähes kaikki kokeet ovat aineen valmistajan tekemiä, joten pitkän tähtäimen puolueetonta näyttöä ei ole. Mutta, olen itse todellä tyytyväinen varsinkin tuohon öljyseeruumiin. Todella mukava käyttää (jos tykkää öljyistä), imeytyy täysin, lyhyt inci, ei silikoneja ja ei ärsytä tai tuki ihoa, hajusteeton ja käytännössä lähes hajuton. Mielestäni ihon sävy on tasaantunut ja yleisilme parantunut paljonkin. Rypyistä en osaa varmuudella sanoa, koska en ole ottanut kuvia, mutta voisin rohkeasti väittää, että ne ovat pienentyneet. Ja sitten tuotteen hinta… 14€. :) Olen tilannut itse Victoria Health -sivuilta. Nopea toimitus ja hyvä palvelu. Paula´s Choice tuotteita (rajoitettu valikoima) saa muuten myös Ruotsalaisesta Skin City -nettikaupasta. Heillä on aina ilmainen toimitus ja tuotteet tulevat perille Suomeen 2-3 päivässä.

  1. Kiinnostavaa kuulla kokemuksia The Ordinaryn retinoidi-tuotteista, vastakiitos itsellesi kun jaoit niitä :)

   Ja kiitos myös Skin City -vinkistä, joku taisikin joskus aiemmin vinkata tuosta kaupasta kun kirjoittelin PC:n tuotteista, mutta se ei näköjään jää mieleeni..! :D No, hyvä kun on teitä valveutuneita lukijoita muistuttamassa :)

 2. The Ordinary lähettää tuotteet Suomeen Briteistä, joten tulli yms. rajoista ei tarvitse välittää :)

  1. Aaaa, loistavaa! Tätä en tiennytkään. Hieno juttu :) Muistelen että olen joskus aiemmin kuullut The Ordinaryn britti-kaupasta (theordinary.co.uk) mutta koska en enää löytänyt tällaista sivustoa, ajattelin ettei sitä enää ole. Mutta hienoa jos toimitus Eurooppaan joka tapauksessa toimii Brittien kautta :) 👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *