Karkkipäivä
Karkkipäivä

Arvokkaat millilitrat

Välillä sitä tekee omalla työpaikallaan hieman odottamattomia löytöjä. Ei, nyt en löytänyt mitään minulta piiloon jäänyttä superkallista tuotetta, vaan tajusin erään minulle hyvinkin tutun tuotteen järkyttävän litrahinnan.

Kuluttajat eivät minun kokemukseni mukaan juurikaan välitä litrahinnoista. Eivät ainakaan kosmetiikan kuluttajat. Kosmetiikkaostoksilla olevaa henkilöä kiinnostaa tuotteen kappalehinta, ja vain sillä on merkitystä hintoja vertaillessa. Esimerkiksi hajuvesien kohdalla on useimmiten täysin turhaa selventää asiakkaalle, että 50-millisen litrahinta on 30-millistä edullisempi, sillä 30-millinenhän kuitenkin keventää asiakkaan kukkaroa vähemmän juuri sillä ostoskerralla. Täysin ymmärrettävää.

Ihonhoidon puolella litrahinnoilla voi kuitenkin olla jo järkevämpää merkitystä. Eräässä tuoteryhmässä tämä näkyy erityisen hyvin, ja se on kasvonaamiot. Kasvovoiteet ovat lähes kaikilla merkeillä samaa standardikokoa eli 50-millisiä, jolloin kappalehintaa on helppo verrata. Mutta kasvonaamioissa koot vaihtelevat yllättävän paljon. Pakkaukset näyttävät ulkoapäin kuitenkin suhteellisen samankokoisilta, eikä kuluttaja tule ajatelleeksi litrahintaa vaan katsoo tuttuun tapaan pelkkää hintalappua.

Meillä on myynnissä useita kalliihkoja selektiivisiä merkkejä kuten Lancômea, Dioria ja Clarinsia, sitten meiltä löytyy sitä perus ”markettitavaraa” (jota kosmetiikka-alalla kauniisti halutaan kutsua semiselektiiviseksi ettei purkkiraukoille tule paha mieli) sekä kolmantena segmenttinä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Vertailin tässä eräänä päivänä kosteuttavien naamioiden hintoja. Kappalehinnat vaihtelivat välillä 5,70€ ja 51,45€. Odotin itsestäänselvästi Diorin vetävän ”kilvassa” pisimmän korren, mutta eipäs vetänytkään.

Hyllystä löytyy naamio, jonka litrahinta on yli kaksi kertaa Diorin litrahinnan arvoinen – 1473€!

Millilitra tätä kosteuttavaa ihanuutta kustantaa 1,47 euroa. Naamio on Dr. Hauschkan Créme Packung.

Tiedän kyllä, että luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat keskimäärin normikosmetiikan ainesosia kalliimpia, ja tiedän myös että Hauschka kuuluu niihin tyyriimpiin luonnonkosmetiikan merkkeihin, mutta ihan tällaista litrahintaa en osannut odottaa. Herranjestas, totesimme järkyttyneinä kollegojen kanssa, että aina kun annamme asiakkaalle näytepurkin Créme Packungia, se on 7,35€:n arvoinen!! (Purkkiin mahtuu 5 ml.)

Vertailuna todettakoon, että esimerkiksi Cliniquen 100 ml:n tuubissa myytävä kosteusnaamio on 30-milliseen Hauschkaan verrattuna Lidlin hintatasoa 350€:n litrahinnallaan!

Muutkin luonnonkosmetiikkamerkit sijoittuivat arvokkaaseen päähän, esimerkiksi Weledan viattoman halvan näköinen Manteli-naamio on litrahinnaltaan myymälämme toiseksi kallein, ja ohittaa Diorin melkein sadalla eurolla. Kolmanneksi sijoittui Weledan Iiris, joka on samanhintaista Diorin kanssa.

Mietittekö te koskaan litrahintaa kosmetiikkaostoksilla? Oletteko tulleet ajatelleeksi, että tietyissä tapauksissa vaikkapa Lumene voi olla jotain Clarinsia tyyriimpi?

P.S. Huh että teitä osallistujia riitti tuohon Benecos/Sante-arvontaan! Odotin oikeasti ehkä jotain viittäkymmentä halukasta…. :P Suoritan arvonnan nyt seuraavaksi ja julkistan voittajan tuossa samassa arvontapostauksessa.

Kommentit (59)

 1. syysviiru

  Tarkkailen aina hintoja, ja minusta DrHauschka on ylihinnoitettu brändi.

  Pöyristyin viime vuonna, kun Estee Lauderin Daywearin pakkauskokoa pienennettiin samalla kun hinta nousi. Tuotehan on loistava, mutta en halua, että minua pidetään ihan niin tyhmänä kuluttajana.

  P.S. Löysin inspiroivan aiheen ja avasin vihdoin blogin. Käy katsomassa Sanni, saatat tykätä.

  • Sanni

   Pienennettiinkö Daywearin pakkauskokoa…? Eikös se ole edelleen 50 ml…? Daywearin hinnathan kyllä nousi niin että kohisi, vai olikohan se jo 2010..

   Blogisi näyttää tosi kivalta, ja aihe vetää ainakin minua puoleensa..! ^_^

 2. Nimetön

  Täytyy sanoa, etten ole pahemmin litrahintoja kosmetiikassa vertaillut, vaikka esim. elintarvikkeissa sitä teen jatkuvasti. Käytän tuotteita hitaanlaisesti, enkä edes halua mitään jättimegakokoja.

  Kysymys aiheen vierestä: käykö mineraalipeiteaine tavallisen meikkivoiteen päälle? Olet kertonut käyttäväsi silmänalusille Lolon mineraalipeiteainetta. Ajattelin tilata sitä, mutta käytän kuitenkin muualla kasvoissa tavallista meikkivoidetta tai – täältä sekin loistovinkki saatu – Dr Hauschkan värinesteellä piristettyä kosteusvoidetta.

  Peppi

  • Sanni

   Yritän tässä oikein miettiä olenko koskaan kokeillut käyttää mineraalipeiteainetta nestemäisen meikkivoiteen päällä…. Täytyy sanoa että en ole varma. :) Jos meikkivoiteen antaa ensin kunnolla ”asettua”, niin sitten luulisi että mineraalipeiteainetta voisi laittaa päälle. Jos taas meikkivoiteen pinta on yhtään nihkeä, niin olettaisin että mineraalipeittari jymähtää siihen eikä levity kauniisti. Jos et kuitenkaan levitä meikkivoidetta silmänalusille, niin sittenhän mineraalipeittarin käyttämisessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. :)

 3. milipili

  Taidan enempi syynätä noita litra/kilohintoja ruokakaupassa.
  Kasvovoiteista sen verran vilkaisen etten maksa 30 ml lähemmäs 20e, sillä hinnalla pitää saada jo 50 ml. Huomenna olis Sokoksen 3+1:llä Laveran Q10 voide 11,20e 50ml, sitä voisi kokeilla.

  Hajuvesiä ostan mieluummin 30ml:inä, saan kyllä 50ml:kin loppuun alle puolessa vuodessa, mutta kokeilunhalu vie pienempään kokoon. En tykkää käyttää kuin yhtä hajua kerralla.

 4. Kätsy Kissa

  Herranjestas! En taidakkaan enää ostaa tuota Dr. Hauschkan naamiota :D Melissavoiteesta en silti luovu, vaikka sekin on kallista.

  • Sanni

   Onneksi Melissassa tai muissa Hauschkan ”perus”kasvovoiteissa ei ole ihan niin paha hinta kuin naamioissa…. ^_^

 5. jo

  Haha, en halua ajatella litrahintaa :D Rakastan nimittäin Dr. Hauschkaa (auttoi taannoiseen ongelmaihooni mahtavasti!) ja myös esimerkiksi tuota Creme Packungia.. eli tyydyn jatkossakin maksamaan vain purkukoiden hinnan. Mutta mielenkiintoinen oivallus, kiitos sen jakamisesta!

 6. Heidi

  Itse en kauheasti katso litra-/kilohintoja kosmetiikassa. Esimerkiksi yksi päivävoide kestää omassa käytössä reilun vuoden:köyhä opiskelija ostaa juuri sen omalle kukkarolle (ja totta kai naamalle) sopivan rasvan siinä suht pienessä pakkauksessa, niin menee vähemmän roskiin heitettäväksi. Kynsilakatkin kuivuu omassa käytössä ennen loppumista, eli niistäkin pyrin ostamaan vain mahdollisimman pieniä pakkauksia, vaikka se varsinainen litrahinta olisikin paljon.

  Varmasti voisi ajatella, että kun kerta jo valmiiksi ostaa kosmetiikkaa vain suht harvoin, voisi satsata myös kertaostokseen enemmän. Oma ostokäyttäytyminen menee kuitenkin siten, että ensin päätän hintahaarukan, missä tuotteen kappalehinta saa olla, tämän jälkeen valitsen sopivasta kategoriasta itselle sopivan tuotteen. Litra- tai kilohintaa katsoisin varmasti siinä vaiheessa, jos käyttäisin jotain tuotetta niin paljon, että sitä saisi olla usemminkin ostamassa.
  Paitsi että esim. ripsari, jota ostan useimmiten, on aina sitä samaa, koska se vaan on hyvää, vaikkakin törky kallista. Kalliimmaksi tulee tehdä halvempia testiostoja, jotka jäävät käyttämättä, ja sitten pitää kuitenkin ostaa sitä kalliimpa… Voi että kun kosmetiikkayritykset keksisivät alkaa tehdä ”näyteripsareita”, joista riittäisi pariin käyttökertaan! :)

 7. heheahah

  Litra- ja kilohinnat aina mielessä! Kun vertailee esim. Lumenen, n. 9 € ja olikohan se Cliniquen, n 25€, (?) puuterien hintoja, Lumene tuntuu aivan superhalvalta. Purkin pohjasta kuitenkin paljastuu Lumenen 10g ja Cliniquen 30g. (–:

  • Sanni

   Näin on, Cliniquen irtopuuterin grammahinta on ihan ”markettitasoa”…. :)

 8. iiriis

  pitäisi varmaan enemmänkin katsoa mitä ostaa.:)

  myös pakkaukset voivat olla hämääviä. Esimerkiksi valokynä pakkaus antaa ymmärtää, että siinä olisi paljonkin itse ainetta vaikka todellisuudessa kärjessä on pieni ampulli voidetta. Minua ainakin hiukan hämmensi kun kerran jämien toivossa katkaisin valokynän rungon eikä sen sisällä ollutkaan mitään :) eipä tosin ihmekkään kun katsoo, että tuotetta on 6M … hinta n.15 euroo..

  • Sanni

   kun kerran jämien toivossa katkaisin valokynän rungon eikä sen sisällä ollutkaan mitään :)

   Ohhoh..! Enpähän tuotakaan tiennyt. Aika karua. :/

  • maria

   Vau O_o
   Nyt on kyllä tosi huijattu olo tuon valokynäjutun takia.

 9. vanilla

  Olenko ymmärtänyt väärin, vai vaikuttaako tuotteen määrään paljolti myös se, onko määrä ilmoitettu millilitroissa vai grammoissa. Tilavuutta kun on helppo vispata lisää tuotteeseen, mutta grammat ovat grammoja…

  Katson litrahintoja, jos kyseessä on tuote, jota läträän litrakaupalla. Tai arvon jonkun tuotteen eri pakkauskokojen kanssa. Muutoin en niistä niin välitä. Ruokakaupassa sen sijaan olen kilohinta, E-koodi mistätämäonoikeastitehty-hirviö;)
  -vanilla

  • Sanni

   Itse asiassa grammatkaan eivät kerro koko ”totuutta” tuotteen määrästä… Esimerkiksi irtopuutereissa joku laatu voi olla huomattavasti raskaampaa kuin toinen, ja hienojakoisimmat laadut ovat niin kevyitä että 10g sitä saattaa hyvinkin vastata 15 grammaa raskaampaa laatua. Tai näin minulle ovat ainakin viisaammat selittäneet. :)

 10. weleda&dr.hauschka

  haha, itelläni on juuri dr hauschkan naamio (voidenaamio, mutta silläkin hintaa joku n.40 e..) ja weledan iirisnaamio :D itseasiassa hauskan naamion ”sain”, kun ruohonjuuressa oli kiva ystävänpäivä tarjous, kaksi kosmetiikkatuotetta yhden hinnalla.. niin sain sen sitten ilmaiseksi. :D ja weledan kohdalla taas niin, että kicksissä sen sai puoleen hintaan!
  ja kyllä, katson litrahintoja. tilaan luonnonkosmetiikkaa netistä, ja siellä lukee kätevästi purkkien litra/100ml hinnat. ja siellä monet tuotteet on puolet halvemmalla, suomen hinnoilla en voisi kuvitellakkaan että ostaisin niin paljoa luonnonkosmetiikkaa. :) mutta jos jotkut tuotteet kiinnostavat, millä ei olisikaan välttämättä ihan se järkevin litrahinta, en anna kumminkaan sen aina vaikuttaa.

 11. Quuq

  En yleensä vertaile kosmetiikkaa ostaessani litrahintoja, kun eiväthän ne edes ole ”valmiiksi laskettu” niinkuin elintarvikkeissa. Otan kyllä joskus huomioon shampoo- ja hoitoainepurnukoiden koon ja hinnan, niissä eron huomaa helpommin. Pitäisi varmaan kiinnittää huomioita myös meikkivoidetta ostaessa. Siihen kyllä vaikuttaa myös tuotteen riittoisuus, mutta rahaa varmaan säästyisi jos ostaisin litrahinnalta halvempa meikkivoidetta.

 12. Maija

  Aika harvoja meikkituotteita saan kulutettua loppuun ennen mitään järkevää aikarajaa, joten litra- tai kilohinnoilla ei ole juuri merkitystä. Itse asiassa ostan sen pienemmän purkin, sillä se vie vähemmän tilaa ja menee vähemmän pakkausmateriaalia haaskuun. Toisaalta osa tuotteista on laadultaa niin paljon parempia (esim. ripsari), että maksan haluamastani tuotteesta sen kappalehinnan mielelläni.

  Sen sijaan shampoissa ja hoitoaineissa esim. kyllä mietin tätä. Mutta niissä taas suhteutan kaiken siihen 250 ml purkkiin. Eli litraan menisi neljä purkkia, jolloin jaan tuotteen hinnan neljällä. Mielestäni tuotteita on helpompi vertailla näin.

  Toinen juttu on sitten pakkausten muotoilu. Saman määrän tavaraa voi saada näyttämään paljolta tai vähältä vain purkin kokoa ja mallia vaihtamalla. Tuotteita myös pakataan vähän tarvetta suurempiin pakkauksiin, jotta ostaja luulisi saavansa tuotetta enemmän kuin saa.

 13. Hosuli

  Joo, minäkin jaksan syynätä litrahinnat tarkkaan. Niissä on usein ihan valtavia eroja.

 14. Kide

  Pahemmin en litrahintoja katsele, mutta tietysti hintaa ja tuotteen ml määriä vertailen hieman. Ensimmäistä kertaa huomioin tuotteiden litrahintoja selatessani jotain Sokoksen tarjouskuvastoa ajankuluksi. Silloin kyllä silmät pyöreinä hämmästelin monien voiteiden litrahintoja. Huikeita ja kauhistuttavia. :D

  Konkreettisesti litrahintoja katson eniten ripsiväriä ostaessani. Katson aika tarkasti, että ml määrä ja hinta on kohdillaan.

 15. mila

  Sen takia minä olen niin innoissani Jurliquen 125ml tuotteista. Tulee todella halvaksi verrattuna moneen sarjaan, varsinkin kun tilaa nettikaupoista.

 16. Nea

  Harvemmin tuli ennen katsottua litrahintoja kosmetiikkaostoksilla, mutta Sensain kohdalla tekemäni havainnon jälkeen silmäni aukesivat…

  Meinaa Stockalla olin pitkään hiplaillut ja testaillut Sensai Silk -emulsiota kasvoille. Mutta purkin lähes 90 € hinta oli ”pikkaisen” suolainen omaan makuuni.

  Laivalla sitten tax freessa intoilin, kun sama purkki oli 50 €. Samalla vilkaisin litrahintaa ja rupesin ihmettelemään – miksi Sensain hyperselektiivisen kosteusvoiteen litrahinta on samaa luokkaa kuin Lumenen markettimerkissä?
  Vastaus: Sensai Silk emulsio on 100 ml:n pumppupullossa, markettivoide taas perus 50 ml:n purkissa.
  Tarkalleen ottaen Sensai maksoi siis noin 25 € per ”normaalikokoinen” pakkaus. :O

  Selektiivinen kosmetiikkakin voi olla markettikosmetiikan hintaista (tai ainakin alle 30 €/normipakkaus) .

  • mila

   Sama ilmiö Jurlique:n 125ml kanssa. 40ml on naurettavan hintaisia, mutta esim. Köpiksen lentokentältä saa 125ml hintaan 416 kr eli 54,47 eur eli jos se olisi 40ml hinta olisikin vain 17,43 eur.

   40ml maksaa Köpiksen lentokentällä 208kr/27,23 eur. Jos tykkää tuotteesta niin ei ikinä kannata ostaa pieniä paketteja. Onhan se kiva että voi kokeilla pienillä tuubeilla, mutta silti.

  • Myy

   Ihan sama juttu tuon Sensain kanssa! Mietin alkuun, että en mitenkään voi maksaa yli 80 euroa kasvovoiteesta, mutta 100 ml:n pullo vastaa kahta (tai jopa kolmea) ”normaalia” tuubia. :)

 17. julia

  Olen kyllä (onnekseni) huomannut kosteusvoiteita ostaessani, että tuubimalliset ovat litrahinnaltaan PAAALJON purkkeja halvempia. Kosteusvoidepurkit maksavat suunnilleen saman verrna kuin tuubit, mutta niissä on enimmillään kolmasosa rasvaa mitä tuubeissa.

  • Sanni

   Ai…? Mun mielestä sekä tuubeissa että purkeissa on standardikokona 30 tai 50 milliä, ainakin kaikilla niillä merkeillä joiden kanssa itse olen ollut tekemisissä. Poikkeuksena Sanctum ja Jurlique, ja tietysti apteekin perusvoiteet.

 18. RockQueen

  Oho, hyvä postaus tämä! Ruokakaupassa olen kyllä litra- ja kilohintojen kanssa tarkka, mutta kosmetiikassa en niin usein. Vartalovoidetta menee niin paljon, että sen hinnan pyrin pitämään 10€/litra-tasolla (eli käytännössä ostan 400ml purkkeja alesta) mutta esim. toi naamiojuttu oli hyvä pointti mitä en ollut miettinyt. Mä meinaan käytän juurikin tuota Weledan Iris-naamiota, tilaan sitä netistä. Laskin että nettihintaankin sen hinta on lähes 40€/100ml ja sillä hinnalla saa kyllä tosiaan ns. paremman merkin naamion myös. Iris-naamio tosin sopii iholleni hyvin :) Ja kun tuote on luonnonkosmetiikkaa, on se hyväkin ettei se seiso kaapissa vuositolkulla.. Mulla taitaa yksi naamio kestää puolisen vuotta, mutta käytän siis myös muita naamioita sen rinnalla.

 19. Tyttö ilman helmikorvakorua

  Mä en yleensä jaksa katsoa litrahintaa, kun yleensä tuotteita on pitkäveteistä käyttää loppuun näin kosmetiikkahamstraajana. Mut niissä, joita ostan jatkuvasti (esim. Cliniquen Clarifying Lotion) litrahinta on merkittävä ja ostan mahdollisimman halvalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.