Lumihotelli ylitti odotukset – täällä hinta vastasi laatua

Vietin viime viikonlopun lumilinna-teemalla. Vierailin Rovaniemellä Sinetän kylässä sijaitsevassa Arctic Snow Hotelin lumilinnassa sekä Suomen alkuperäisessä ja tunnetuimmassa; Kemin Lumilinnassa.

Tässä jutussa kerron Rovaniemen lumilinnasta. Ja wow – tämä paikka oli kokemuksena ihan erilainen kuin edellinen Lapin kohde Kakslauttanen – siinä missä Kakslauttanen alitti odotukset, Arctic Snow Hotel ylitti ne.

Mistä sain kuulla tästä paikasta? No, tylsästi: Google. Täällä eteläisemmässä Suomessa ei juurikaan puhuta muista Suomen lumilinnoista kuin Kemin, enkä minäkään ole kuullut muista linnoista kuin ohimennen. On käännyttävä hakukoneen puoleen saadakseen lisää tietoa.

Viime viikonlopun jälkeen voin vain olla hämmentynyt, miten muut Lapin linnakohteet ovat jääneet niin pienen levikin tietoisuuteen täällä kotimaassa. Ulkomaiset vierailijat ne kyllä tuntevat. (Ehkä niitä tosiaan markkinoidaan lähinnä ulkomaalaisille..?) Esimerkiksi Lainion lumilinna on jopa Kemin lumilinnalaisten mielestä jotain aivan erityislaatuisen hienoa – mä olin vain että ”Mikä Lainio…?”

Arctic Snow Hotelin vierailuuni liittyi pieni erikoinen kämmi, joka tosin onneksi kääntyi lopulta voitoksi. Olin varannut yöpymisen jo joulukuussa, ja luulin koko ajan olevani menossa igluun – myös täällä on nimittäin lasi-igluja. Tarkoituksenani oli verrata Rovaniemen lasi-igluja Kakslauttaseen.

Hämmästykseni olikin suuri, kun hotellin respassa sain kuulla, että olin varannut jäähuoneen Lumihotellista. ”Ei pidä paikkaansa”, sanoin, ”Olen todellakin varannut lasi-iglun”. Respa puisteli päätään ja sanoi, että varaustiedoissa lukee jäähuone, ja lisäksi kaikki pienet lasi-iglut oli loppuunmyyty tälle viikonlopulle, enkä pystyisi edes vaihtamaan majoitustyyppiä.

Tuohtuneena kaivoin varaustiedot esiin koneeltani, valmiina osoittamaan alkuperäisen varauksen iglun, vain nähdäkseni, että varauksessa luki selkeästi: ”Kahden hengen huone Lumihotellissa”. Luovutin ja myönsin tappioni :D

En vieläkään tiedä miten olin onnistunut varaamaan täysin eri majoituksen mihin olin menossa, mutta onneksi tuohtumus muuttui pian iloksi:

Totesin, että Arctic Snow Hotelin iglut sijaitsivat epäelämyksellisesti suoraan hotellin pihassa, eivätkä ne näyttäneet lasikattoisia pikkumökkejä erikoisemmilta. Lumilinna yöpymispaikkana taas oli todella erityinen ja jotain ihan erilaista missä olen koskaan majoittunut. Onni onnettomuudessa!

Rovaniemen Arctic Snow Hotel ei ulkopuolelta näytä juuri miltään.

Mutta sisältä….

Tämä oli ensimmäinen kertani koskaan lumilinnassa, joten verrokkeja ei ole, mutta sanon suoraan että olin ihastuksesta kuin päähän lyöty. Linna oli kerrassaan mieletön..!

Linna koostuu kahdesta puolesta joiden keskellä kulkee pääkäytävä. Toisella puolella ovat jääravintola, jääbaari ja jääkappeli, toisella puolella hotellihuoneet ja sviitit.

Lumilinnan takana on kontteja, joihin on sijoitettu lämpimät wc-tilat sekä tavaransäilytyshuone joihin on kulkuyhteys linnasta.

Lumihotellin sviitit ovat kaikki erilaisia ja uniikkeja jäätaideteoksia. Sviittien hinnat ovat alkaen 370€.

Minun perushuoneeni näytti ihan toisenlaiselta ;)

Toisaalta – jäähuoneissa ei käytännössä oleskella, niissä vain nukutaan, ja sviittien jäätaiteesta saavat nauttia hotellin muutkin vieraat. Huoneissa saa vierailla vapaasti ja ottaa kuvia niin kauan kuin oven edessä ei ole ”Do not disturb” -kylttiä. Hotellin huoneissa ei (ymmärrettävästikään) ole lukkoja. Ovina toimii kankainen verho.

Tämä oli oma lempihuoneeni. Upea valaistus ja sudet…! ✨

Jos sviitit olivat upeita, niin sitä oli myös jääkappeli.

Täällä vihitään joka talvi monet parit. Hotellin opas vitsaili, että morsiamille mekkoineen tilaisuudet ovat aika jäätäviä, siinä missä sulhanen voi sulloa smokkinsa tai takkinsa alle pitkähihaisia ja pysyy edes vähän lämpimämpänä.

Jääravintolan saleja on kaksi. Täällä tulisin syömään illallista.

Jääbaari on auki kaksi tuntia kerrallaan, kahdesti päivässä. Drinkit tarjoillaan jäälaseista, jotka tavan mukaan kuuluu kuulema juomisen jälkeen paiskata baarin takaseinään ;)

Jäi kokeilematta. :)

Hotellissa on myös kaksi muuta ravintolaa. Päärakennuksessa, Lumikartanossa, on perinteinen ravintola jossa hotellin vieraat syövät myös aamiaisen.

Lumilinnan takana sijaitsee Kota-ravintola, joka on tunnelmallisempi paikka syödä. (Ja lämmin, niille jotka eivät välitä jääravintolan illallisesta ;)).

Kota-ravintolan menu vain on aika suppea; yksinkertaisia hampurilais- ja pasta-annoksia, sekä muutama salaatti. Minun ruokavaliollani salaatti jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Se oli hyvä mutta vähän turhan pieni ;)

Muita pihapiirin rakennuksia ovat saunarakennukset (yleinen sauna sekä varaussaunat) sekä lumisaunat.

Jep, lumisaunat. Niihin mennään sisään tästä. Olin kuullut lumisaunasta aiemmin ja epäillyt, että sen täytyy olla jokin typerä turistienhoukutin, ei mikään oikea sauna jossa voi ottaa kunnon löylyt.

Kävi ilmi, että kyllä se on ihan oikea, toimiva sauna. Kuvia alempana.

Koska jäähuoneessa ei juuri voi oleskella (siinä ei oikein ole mieltäkään, ei huoneessa ole muuta tekemistä kuin nukkuminen), vietin aikaani lounaan jälkeen tutustuen hotellin rakennuksiin ja pihapiiriin, ja kävin kävelyllä viereisen järven jäällä.

Sää kirkastui iltaa kohden ja aloin taas olla toiveikas revontulten suhteen. Juuri edellisenä yönä oli kuulema koettu talven tähän saakka hienoimmat ja värikkäimmät revontulet.

Kellon tullessa 19.00 oli illallisen aika. Pukeuduin illalliselle hienosti laskettelutoppahousuihin ja vedin päälle kaikki takit jotka olin ottanut mukaan. :) Hotellissa on -5 asteen lämpötila, eli ei nyt mikään hyytävän kylmä, mutta kyllä siinä helposti alkaa viluttaa kun istuu tunnin paikoillaan.

Kolmen ruokalajin illallinen maksaa 60€.

Alkuruoaksi oli kaskinauris-vichyssoise -keitto ruohosipulilla. Nam!

Pääruoaksi voi valita kalaa, lihaa tai vegevaihtoehdon. Minä tilasin kalaa (jäämeren lohta), joka tarjoiltiin kauden kasvisten ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Perunapyreen tilalle sain toiveestani sieniä :)

Ruoka oli simppeliä mutta hyvää, kala oli laadukasta ja kasvikset pakastemaisesta ulkonäöstään huolimatta oikein maukkaaksi maustettuja. (Enkä usko että olivat pakasteesta ;D)

Jälkiruoaksi sain leipäjuustoa lakoilla. Menukokonaisuuden normijälkiruoka oli suklaakakku.

Arvio illallisesta; olin oikein tyytyväinen! 60€ on paljon yksinkertaisesta ruoasta, mutta kun hintaan kuuluu myös ainutlaatuiset puitteet jääsalissa ja oikein hyvä, ystävällinen palvelu (ja suomalainen! täällä ei ole ulkomaisia työntekijöitä), on hinta mielestäni erittäin kohtuullinen.

Seuraavana ohjelmassa oli sauna ja poreallas tähtitaivaan alla.

Varasin saunapaketin, johon kuului yksityinen sauna ja poreallas. Yleinen sauna kuuluu hotellihuoneen hintaan, mutta halusin jotain spesiaalimpaa. Lisämaksusta voi varata käyttöönsä joko ulkoilmaporealtaan tai lumisaunan (tai sekä että), ja näihin paketteihin kuuluu myös oma yksityinen sauna erillisessä saunarakennuksessa.

Suomalaisena saunaan tottuneena valitsin porealtaan, koska lumisauna on minulle vähemmän eksoottinen kuin ulkomaiselle turistille. Ja näkisinhän lumisaunan joka tapauksessa saunatilojen esittelykierroksella. :)

Tämä tässä on lumisauna. Tai jääsauna, paremminkin.

Saunanhoitaja demonstroi meille jääsaunan käyttöä.

Löylyssä suositellaan oltavan kerralla max. 20 minuuttia. Vettä saa (tai joutuu?) heittämään kiukaalle melkein koko ajan, ja lämpötila nousee ihan reiluun saunalämpöön, jopa 70-80 astetta.

Miten jääsauna sitten kestää löylyn kuumuuden? Saunanhoitaja kertoi miten homma toimii:

Jääsaunaan saadaan aikaiseksi kunnon löyly, kun se on tietyn kokoinen = riittävän pieni. Jääsaunan seinät ovat todella kestävää ja tiukkaa jäätä, eivätkä ihan vähästä lämmöstä hätkähdä. Yhden saunasession aikana jääsaunan seinät sulavat noin sentin verran.

Kun seinät ovat sulaneet sen verran, että saunatila alkaa olla liian suuri optimaalisen löylyn muodostumiseen, sauna on työnsä tehnyt ja siirrytään käyttämään seuraavaa saunaa.

Yksi jääsauna kestää säistä riippuen noin 60-100 saunomiskertaa, eli aika paljon.

Arctic Snow Hotel rakentaa sesongin alussa noin 15 jääsaunaa, ja ne riittävät yleensä sesongin läpi.

Kiinnostavaa, mutta itse nautin vielä enemmän ulkoilmaporealtaani lämmöstä tähtitaivaan alla. Porealtaat sijaitsevat saunarakennuksen katolla, kullakin yksityissaunalla on oma porealtaansa. Saunanhoitaja toimittaa vieraille juotavaa suoraan altaalle, jos niin toivoo.

Lilluessani siinä hiljaisuudessa, lämmin vesi iholla ja huurteiset, paksun lumen peittämät kaiteet ympärillä, katsellen yllä avautuvaa kirkasta arktista taivasta, minulla oli tosi hyvä olla. Miten paljon parempi kokemus tämä olikaan, kuin pitkään haaveissani siintänyt Kakslauttanen. Rovaniemen lumilinnapaikasta en ollut tiennyt mitään vielä pari kuukautta aiemmin.

Lappi kätkee sisäänsä varmasti vaikka mitä helmiä jotka odottavat piilossa (kotimaista) löytäjäänsä. Ulkomaisille vieraille näitä markkinoidaan, me täällä Suomessa emme juurikaan tiedä näistä mitään. Tämän vahvisti myös hotellin respan työntekijä. ”Harva tuntuu tietävän meistä Suomessa”, hän sanoi.

Lapin kohteet löytää ilmeisesti vain tarkkaan googlaamalla tai tuntemalla jonkin paikallisen.

Lopulta oli varsinainen showtime, eli… nukkumaanmeno!

Lumihotellissa henkilökokohtaiset tavarat säilytetään säilytyshuoneessa, jossa kullakin vieraalla on oma kaappi. Säilytyshuone on samalla myös ”panic room”, jonka kerrossänkyihin saa tulla nukkumaan jos yö jäisellä vuoteella käy liian jännittäväksi tai uni ei tule.

Joka yö tänne päätyy joku… (Minä en päätynyt! :D)

Säilytyshuoneesta haetaan nukkumaan mennessä hotellin tarjoamat makuupussit ja tyyny, ja sitten vain verho kiinni ja ”Do not disturb” -kyltti huoneen ovelle. :)

Tällainen oli huoneeni, Lumihotellin perushuone. Tämä kahden hengen huone maksaa 140€ / henkilö.

Olen nukkunut ulkoilmassa talvella aiemminkin, joten sinänsä kylmässä nukkuminen ei ollut minulle ihan uusi kokemus. Lumilinnassa nukkuminen kyllä..! :)

Linnassa todella tuntee, miten hyvin lumi eristää lämpöä. Ulkoa linnaan tullessa tuntuu, kuin tulisi jonnekin lämpimämpään – vaikka asteet ovatkin miinuksella. Linnassa on koko talven ajan noin -5 astetta, vaikka ulkona olisi paljon kylmempää. Mitään lämmittimiä linnan sisällä ei ole vaan lumi on ainoa eriste.

Nukuin makuupussissa oikein hyvin. Aktiivisuusranneke kertoi aamulla minun nukkuneen katkeamatta  6 h 20 min – mikä tosin ei ihan pitänyt paikkaansa sillä kävin kerran yöllä vessassa :D WC-kontti sjaitsi ilokseni ihan huoneeni vieressä.

Vertaukseksi; tältä näyttää Arctic Snow Hotelin lasi-iglu sisältä. (Tämä on isompi perheiglu, sain kuvata sen. Pienemmissä igluissa oli kaikissa asiakkaita.)

Ihan kodikkaalta tuo iglukin näyttää, ja onhan siellä kiistatta fantastinen revontulenkatseluetunsa niinä öinä, kun taivaan tulet loistavat. Mutta minun yönäni revontulet pysyivät vaiti.

Hotellilla on muuten revontulivahti, joka herättää (erikseen pyytäessä) Lumihotellin vieraat jos taivaalle tulee actionia. Igluissa taas on Aurora Alarm -systeemi, joka alkaa piipata revontulten ilmestyessä. Täällä eivät vieraat missaa revontulia! (…toisin kuin eräät muinoin Ylläksellä… ai että harmittaa pirusti vieläkin..)

Summa summarum ARCTIC SNOW HOTEL Rovaniemi

 • Mielestäni täällä sain rahalle vastinetta
 • Suomalainen henkilökunta
 • Erittäin hyvä, ystävällinen ja kohtelias palvelu
 • Riittävästi elämyksiä hotellin alueella, yhdenkin yön vierailulla saa runsaasti elämyksiä
 • Itse linna on jo todella upea vierailukohde vaikka ei yöpyisikään
 • Iglut jees revontulten kannalta, mutta eivät elämyksenä samalla tasolla kuin alkuperäiset iglut Kakslauttasessa (Kakslauttasen iglut ovat kuvauksellisempia ja sijaitsevat keskellä luontoa, metsää ja kinoksia, Arctic Snow Hotelin iglut sijaitsevat rivissä hotellin pihassa)

Lumihotellissa ja jääravintolassa voi vierailla ja illastaa vaikka ei yöpyisikään hotellissa, pelkkä vierailu kyyteineen (Rovaniemeltä) maksaa 59€, kyydit ja illallinen jääravintolassa 119€.

Näin paljon maksoi matka Tampereelta Arctic Snow Hoteliin:

Yöjuna Tampere – Rovaniemi 49€ (säästölippu)

Paluujuna Kemi – Tampere 79€

Lumihotellin jäähuone 280€

Jääravintolan illallinen 60€

Sauna ja poreallas 40€

Yksi yö matkoneen, saunapaketteineen ja aterioineen tuli 359€ halvemmaksi kuin pelkkä yö Kakslauttasessa.

Voi todellakin sanoa, että täällä sain rahalle enemmän vastinetta.

Seuraavassa Lapin matkailu -jutussa kerron Kemistä. :)

Lapin seikkailut jatkuvat uudella kohteella maaliskuussa! :)

Kommentit (22)
 1. Kerrassaan upeaa. Lapissa on enemmänkin noita jäähotelleita. Poikani on Lainiolla Snow Village nimisessä jään ja lumen hotellessa nyt neljättä talvea töissä. Kolmena vuotena kokkina ja nyt keittiömestarina.
  Minä en ole käynyt koskaan Lapissa, mutta kun katselen hänen lähettämään kuvia, on Lapin lumo iskenyt.
  Ehkä minäkin sinne joskus pääsen. Poikani on vaan niin kiireinen, ettei häntä paljon reissulla näkisi, jos sinne menisin.
  Ja sitten kesäksi hän jo suuntaa Ahvenanmaalle.
  Sehän on myös sinulle lähellä sydäntä♥️
  Kiva seurata sun blogia👌

  1. Kerrassaan upeaa. Lapissa on enemmänkin noita jäähotelleita.

   Joo, niitä on käsittääkseni kolme; Kemi, Rovaniemi ja tuo Lainio jossa poikasi on töissä. Lainio oli minulle ihan ”never-heard”, vaikka se on paikallisten mukaan se upein! Täytyy varmaan käydä siellä ensi talvena :)

   Ja sitten kesäksi hän jo suuntaa Ahvenanmaalle.
   Sehän on myös sinulle lähellä sydäntä♥️

   Niin on 😊

   Mukava kuulla että tykkäät blogistani :) Kivaa viikkoa! :)

   1. Kiitos samoin sulle ihanaa viikkoa

 2. Kristiina K
  16.2.2020, 19:05

  Hienolta näyttää ja itse asiassa aika lailla samalta kuin Lainion Snow village. Siellä olen käynyt kolme kertaa, mutta en ole yöpynyt. On nämä hienosti tehtyjä rakennelmia. Olen postannut Lainiosta vanhassa blogissani MÖKKI JA KOTI AHVENANMAALLA ja taitaa mulla tässä uudessakin olla joku maininta ja kuva siitä. Lainiossa ei kylläkään taitanut saunoja olla, ainakaan en nähnyt.

  1. Olen postannut Lainiosta vanhassa blogissani MÖKKI JA KOTI AHVENANMAALLA ja taitaa mulla tässä uudessakin olla joku maininta ja kuva siitä.

   Onko laittaa linkkiä? :) En löytänyt Googlella ’Mökki ja koti Ahvenanmaalla’ -blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *