Karkkipäivä
Karkkipäivä

Antioksidanttitesti

Katsokaapas tätä!

Meille näytettiin Biothermin uutuuskoulutuksessa temppu, joka vakuutti ainakin minut antioksidanttien vaikutuksesta kosmeettisissa valmisteissa. Kouluttaja halkaisi omenan, ja levitti toiselle puolikkaalle antioksidanttiseerumia. Toinen puoli jätettiin käsittelemättä. Tunnin kuluttua voitelematon omenanpuolisko oli muuttunut ruskeaksi, kun taas seerumilla käsitelty puolikas oli yhä vaalea ja tuoreen näköinen.

Mitä ovat antioksidantit? Kemiallisesti ne ovat yhdisteitä, jotka estävät toisten yhdisteiden hapettumista. Kosmetiikassa niitä käytetään säilöntäaineina, mutta myös ihoa hoitavina ainesosina. Niiden olisi tarkoitus siepata vapaita radikaaleja, ennenkuin ne ehtivät aiheuttaa ihosoluille hapettumistuhoa. Paula Begounin kirjassa on mukavan havainnollinen ja yksinkertaistettu kuva asiasta meille, jotka emme niin ymmärrä kemiallisia reaktioita.

antioxidants_1

Here’s the deal: meille opetettiin kosmetiikan kemian tunnilla, että antioksidantit eivät vaikuta iholla. Ne eivät kuulema ehdi vaikuttaa, sillä ne hapettuvat itse heti, kun joutuvat kontaktiin hapen kanssa. Opettajamme oli sitä mieltä, että antioksidantit vaikuttavat elimistössämme myönteisesti ainoastaan ravinnon kautta, ja että kosmetiikassa niiden vaikutus on lähinnä säilönnällinen. Niinpä olin itse koulutukseni jälkeen hyvinkin skeptinen kaikkea antioksidanteilla mainostettavaa kohtaan.

Luettuani Paula Begounin kirjoituksen antioksidanteista, aloin hieman epäillä koulussa kuulemaani. Biotherm-kouluttajan omenatesti viimeistään vakuutti minut. Kyllä antioksidanteilla on jotain vaikutusta ihoon. Okei, eihän omena ole  sama asia kuin iho, mutta reaktio kertoo sen, että antioksidantit todella estävät hapettumisreaktioita ulkoisestikin. Toistin itse kokeen kotona, ja tulokset näette alla!

Omenat_before

Leikkasin puolueettomasta omenasta (heh) viisi viipaletta. Sivelin yhdelle puolikkaalle Oliv’in antioksidanttivoidetta, yhdelle Aqualan L:ää ja yhdelle Weledan Mantelivoidetta. Viidennelle palalle suihkutin Oliv’in kasvovesisuihketta, jonka senkin pitäisi olla kevyesti antioksidanttinen. Aqualan L ja Mantelivoide toimivat kokeessa verrokkivoiteina. Niissä ei ole antioksidanttisia vaikutuksia. (Valitettavasti tämä ensimmäinen kuva jäi epätarkaksi, kun kuvanottohetkellä oli vielä hämärää.)

Omenat_after2

Tässä viipaleet tunnin kuluttua. Kuva puhuu puolestaan. Antioksidanttivoiteella käsitelty lohko on lähes muuttumaton, muut ovat hapettuneet rusehtaviksi.

Omenat_after1

Jos omenan pinta on säilynyt näin hyvin, niin luulisi antioksidanttien suojaavan myös ihoani? Ihohan ei luonnollisestikaan hapetu yhtä rajusti kuin omenat, mutta vapaat radikaalit ja niiden aiheuttama rappeuttava vaikutus iholle ovat fakta.

Omenat_after3

Tässä omenat velä kahden tunnin kuluttua.

Omenat_kosteussuihke

Kosteussuihkeella käsitelty omena ei puolestaan selvinnyt. Tässä tuotteessa ei siis ole antioksidantteja riittävää määrää estämään hapettumisreaktiota.

Jätin omenaviipaleet pöydälle työpäivän ajaksi, ja kun palasin kotiin 9 tunnin kuluttua, olivat kaikki lohkot ruskeita. Koko päivää antioksidanttien suoja ei siis kestä, mutta todistetusti joitain tunteja kuitenkin.

Mitäs sanotte tästä testistä?

Päätinkin nyt, että teen saman testin kaikille myymälämme antioksidanteilla itseään mainostaville voiteille. Saas nähdä, minkä tehot riittävät pisimmälle!

Kommentit (56)

 1. tahma

  Hahaa, ihana testi, ja oikeen puolueeton omenakin löytynyt! Mua epäilyttää tommoset antioksidanttijutut tosi paljon, mutta tää kieltämättä kertoo vähän toistakin. Siltikään en usko niiden voivan kosmetiikassa merkittävästi vaikuttaa ihon vanhenemiseen.. Kyllä elämäntavat ja muu tylsä ja vaikea taitavat viedä voiton, niin tylsää kuin se onkin :D Nääh, Restylanella tai Puragenilla noihin juttuihin vaikutetaan.. Josta tulikin mieleeni, mitä mieltä henkilökohtaisesti olet plastiikkakirurgiasta kosmeettisiin tarkoituksiin?

  • Sanni

   Siltikään en usko niiden voivan kosmetiikassa merkittävästi vaikuttaa ihon vanhenemiseen..

   Sitä en usko minäkään. :) Testi osoitti kuitenkin jollain tapaa vääräksi opettajamme väitteen siitä, että antioksidantit toimivat vain purkin sisällä. Kyllähän nuo nyt näkyvät ulkoisestikin käytettynä jotain tekevän. :)

 2. Minna

  Vähän aiheen vierestä, mutta olisi kysyttävää jos mahdollisesti osaisit auttaa. :)
  Ongelmana on siis meikkivoide, sillä en meinaa millään löytää tarpeeksi vaaleaa voidetta iholleni. Meikkivoide myös tummuu päivän mittaan, jolloin kaulan ja kasvojen sävyero on selkeä. Olen käyttänyt lähiaikoina MaxFactor Lasting Performancen vaaleinta sävyä 100 Fair ja Maybellinen Dream Satin Liquid 004 Light Porcelain, jotka ovat vaaleimmat sävyt kyseisistä meikkivoiteista. Puuterina käytän väritöntä irtopuuteria, jonka ei pitäisi muuttaa ihonsävyä.
  Tiedätkö mistä tällainen tummuminen voisi johtua tai olisiko jotain vinkkejä supervaaleista meikkivoiteista? :)

  • Mirri

   Tummuminen johtuu meikkivoiteen hapettumisesta kasvoilla. Tämä on erityisesti rasvaisen ihon ongelma. Lähinnä kokeilemalla selviää mikä voide hapettuu, mikä ei.

   • Sanni

    Mirri tuossa jo kertoikin hapettumisesta, eli siitähän se meikkivoiteen tummuminen johtuu.

    Vaaleimmat sävyt Max Factorin ja Maybellinen ohella, mitä itse tunnen, on Make Up Storella. Sävy Milk lienee Suomen markkinoiden vaaleimpia. Clarinsiltakin löytyy muutama aika vaalea sävy.

 3. sivi

  Aika jännää O_o ihanaa ku oot jaksanu vähä testailla ^^

 4. maikko

  Hedelmien, esim. juuri omenoiden pinnassa käytetään monenlaisia myrkkyjä tummumisen ja pilaantumisen ehkäisyyn. on hapettumisenestoaineita, homeen-esto aineitas ja kaikkea muutakin. Joten ei voi laittaa antioksidanttien piikkiin sitä ettei omena tummu, mikä tahansa rasvan sisältämistä aineista voi aiheuttaa tuon efektin. Todennäköisesti jokin säilöntäaine. Antioksidantithan ei edes imeydy ihoon. juuri kosmetiikalla tuntuu olevan helppo huijata kuluttajaa. Ihmisten on vaikea hyväksyä totuutta ettei rasvoilla voi ehkäistä vanhenemista.

  • Sanni

   Ihmisten on vaikea hyväksyä totuutta ettei rasvoilla voi ehkäistä vanhenemista.

   Minusta taas tuntuu, että kuluttajat alkavat olla tänä päivänä fiksumpia, eivätkä niele mitä tahansa markkinointipuppua. Kuluttajat hankkivat itse entistä enemmän tietoa, ja osaavat suhtautua purkkien lupauksiin maalaisjärjellä. Ja kyllä antioksidantit imeytyvät ihoon, esimerkiksi C-vitamiini imeytymisestä on paljon tutkittua tietoa.

 5. Liisa

  Sivelepäs omenalohkoille sitruunaa ja miten käykään? Tarpeeksi hapan pH estää myös hapettumista… Iholle taas matala pH ei tee hyvää.

  • Sanni

   Sitruunan vaikutus omenan pinnalla on ollut tiedossa jo muinaisesta nuoruudestani. ^_^

 6. Paula

  Toivottavasti täällä kommentoivat eivät tosissaan ole, kun kuvittelevat omenatestin kertovan jotain voiteen tehosta.

  • Kuorotipu

   Ja toivottavasti ihmiset malttaisivat lukea aiemmat kommentit ennen kun toistavat samaa mihin Sanni on vastannut jo.

 7. Sissi

  Hih, tää oli hauska. Mites, oletko vielä testannut Olivin puhdistusvoidetta silmämeikin putsaukseen? Kerro kerro, miten kävi!

  Kunhan Hauschkan voiden loppuu, ostan töistä tuon antioksidanttisen. Pomo ei meinaa sarjaa enää katsella, joten tuotteet on puoleen hintaan. Ei paha hinta enää. Täällä tuppukyläyhteisössä ei ihmiset oikein tunne kyseistä sarjaa, eikä tuotteita ole paljoa myyty.

  • Sanni

   Joo, olen kokeillut nyt Oliv’in puhdistusmaitoa myös silmämeikinpoistoon, ja hyvin onnistui. Silmissä tuntui ihan pikkuisen kirvelyä kun avasin simät, mutta ei mainittavasti. Sanoisin kuitenkin, että E&T:n emulsio on ehkä vähäsen tehokkaampi silmämeikin poistossa. Toisaalta mulla on usein niin voimakas silmämeikki, että sen poistoon tarvitsee muutenkin tavallista enemmän meikinpoistoainetta! ^_^

   Oho, sullahan on nyt hyvä tilaisuus saada Oliv’ia edullisesti! Osta pois ihmeessä.

   • Sissi

    Kiitti kun kerroit. :) Olen pihdannut ostoa kun mietin jos se kauheesti kirvelee. En haluaisi silmiin enää normiputsareita käyttää.

 8. Satu

  Mitä luontaiskosmetiikkamerkkiä suosittelisit silmämeikin poistoon? Minulla on herkät silmät. :)

  • Sanni

   Itselläni on aivan superherkät silmät joissa kirvelee käytännössä lähestulkoon kaikki aineet. ^_^ Estelle & Thildin puhdistusemulsio on toistaiseksi ainoa luonnonkosmetiikan putsari, joka poistaa multa silmämeikin kirvelemättä. Siltikin pidän itse vielä enemmän geelimäisistä koostumuksista, joita ikävä kyllä ei juuri luonnonkosmetikan puolelta löydy. Kun E&T loppuu, palaan varmaankin Lumenen Natural Code -silmämeikinputsariin, joka on parasta.

 9. Beany

  Mitä tuotetta suosittelisit silmäpusseihin ja tummiin silmänaluksiin? Se Garnierin vihreä puteli ei toimi mulla, ei vaikka pidän jääkaapissa että saisin extra-tehot irti. Joku kehui Cliniquen All about Eyes roll-onia, onko se tujumpaa kamaa? Entäs miesten samanlaiset roll onit vai onko se vaan urbaanilegenda että miesten tuotteet ois tujumpia?

 10. Marja

  Voi Sanni, odotin sinulta (vieläkin) kriitisempää asennetta tähän postaukseen! :)

  Tämän kaltainen omenatesti osoittaa jälleen kerran, kuinka helppoa kosmetiikan mielikuvamarkkininti on, jos tällaiset tyhjänpäiväiset testit uppoavat kuin veitsi voihin.

 11. Marika

  Omenan sisältämä etyleeni on nimenomaan se, joka tummumisen aiheuttaa, eivät happiradikaalit. Antioksidantit ehkäisevät tässä tapauksessa etyleenin hapettumista, jolloin etyleeni tummentava vaikutus hidastuu. Sanan ulkonäöstä huolimatta hapettumiseen ei liity nimenomaan happi, saman reaktion saisi aikaan vaikkapa kloorilla. :)
  Ongelma vain on siinä, ettei ihminen ole omena, eikä ihmisessä ole etyleeniä. Onhan tuo hauska koe ja näistä kommenteista päätellen ilmeisesti nämä täysin erillistä asiaa todistavat kokeet myös myyvät.

  Omenalla voi myös tehdä sellaisen kokeen, että pilkkoo omenan ja laittaa sen esim. salaatin tai vaikkapa vain leikkokukkien viereen. Omenasta vapautuva etyleeni kypsyttää muut vihannekset ja kasvit nopeasti lopulta ylikypsyttäen ja pilaten ne. Kannattaisiko ihmisten siis pysyä 100m etäisyydellä omenoista? :)

  • Sanni

   No voihan nenä mitä huijareita ne Biothermin kouluttajat. :/ Nyt mulla on ihan tyhmä olo. Ei kai näitä asioita loppupeleissä ymmärrä sitten kuin kemistit tai muuten kemiallisiin reaktioihin kunnolla perehtyneet. Jotenkin surullista, että meitä myyjiä sitten koulutetaan näinkin suorilla valheilla. Markkinointisanojen ja lupausten liioittelunhan me kaikki tunnemme, mutta tämä meni jo vähän överihuijaukseksi. Möö.

   Mutta olihan tämä ihan viihdyttävä juttu. Kai.

 12. Teemu

  En ymmärrä näistä voiteista mitään, mutta musta tää testi oli ihan loistava! :) Ihanaa tutkivaa kosmetiikkajournalismia! Go Sanni! :) P.S. Ihana toi uusi profiilikuva.

 13. Amilda

  Ompuista viis, se antioksidanttivoide on ihan loistavaa tavaraa, olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen, eli kiitos vinkistä : ) Nyt on seuraavaksi tulossa saman sarjan naamio.

 14. Heppunen

  Eräs tehokas antioksidantti on hydratsiini, tosin supermyrkyllinen. Myös natriumnitriitti ehkäisee varmaankin omenan tummumista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.