Anti-stress-kosmetiikkaa herkälle iholle

Herkkä iho. Minulla ei ole sellaista, mutta monella on.

Ja koska olen ihastunut ranskalaiseen Novexpert-luonnonkosmetiikkasarjaan, tulen esittelemään tämän suhteellisessa hiljaisuudessa vaeltavan helmi-merkin eri tuotteita sarja kerrallaan. 😙 Tänään esittelen hoitosarjan herkälle iholle.

Sen avainsana on magnesium.

Disclaimer: olen töissä Novexpertin maahantuojalla.

Tämän postauksen linkit vievät Natural Goods Companyn verkkokauppaan, jossa Magnesium-sarja on tällä viikolla -25% tarjouksessa.

Magnesium on kivennäisaine, joka osallistuu elimistössä satoihin aineenvaihduntareaktioihin. Se on tärkeä aine hermojen, lihasten ja sydämen toiminnalle.

Magnesium on tuttu aine lihaksia rentouttavissa hyvinvointivalmisteissa. Magnesium on klassinen apu esimerkiksi kramppeihin, nimimerkillä ”pohkeeni tietävät, mistä puhun”.

Mitä pohkeeni ja minä emme tienneet vielä jokin aika sitten on se, että magnesium toimii myös ihon herkkyysoireiden rentouttajana ja rauhoittajana: magnesiumia voi kutsua ihon anti-stress-aineeksi.

MITÄ ON HERKKÄ IHO?

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon tila, jota voi esiintyä millä ihotyypillä tahansa. Toisilla herkkyys on tilapäistä, toisilla se voi olla jatkuvaa, minkä vuoksi herkkää ihoa usein saatetaan myös kutsua ihotyypiksi. Usein herkkä iho linkittyy kuivaan ihoon, näin on erityisesti länsimaissa, kun taas Aasiassa herkyysoireita esiintyy useammin rasvoittuvalla iholla.

Ihon herkkyys ei ole välttämättä asia, jonka kanssa synnytään. Siihen vaikuttavat elintavalliset tekijät. Ihon herkistymisen syitä ovat ihon hydrolipidikalvon heikentyminen sekä ihon oman hyvän bakteeriston, mikrobiomin, häiriöt. Näihin asioihin vaikutamme omilla toimillamme.

Hämmästyin, kun kuulin Novexpertin koulutuksessa, että kosmetiikkavalintamme ovat yksi hyvin suuri tekijä ihon herkistymisen taustalla. Erityisesti liian voimakkaiden puhdistustuotteiden käyttö vaurioittaa sekä ihon hydrolipidikalvoa että mikrobiomia.

Kun jatkuvasti pesemme ihon oman suojavaipan pois, iho kuivuu, ja sen omat suojakeinot ulkoisia ärsykkeitä kuten kylmää, kuumaa ja tuulta vastaan heikentyvät. Terve ja monimuotoinen mikrobiomi puolestaan suojaa ihoa allergeeneiltä ja tulehdusta aiheuttavilta bakteereilta, mutta ylihygieeniset elämäntapamme ovat saattaneet mikrobiomin epätasapainoon.

Seuraus: iho herkistyy ja sillä ilmenee oireita kuten punoitusta, kihelmöintiä, kuumotusta, kutinaa, kuivuutta tai näppyjä.

Kolmas, minulle ennestään tuntematon ihon herkkyyden taustatekijä liittyy ihon ja aivojen väliseen hermoviestintään. (Kyllä kosmetiikkasarjojen koulutuksissa oppii mielenkiintoisia asioita..!)

Joillain ihmisillä ihon ja aivojen välinen hermoverkosto on ylivirittynyt, ja aivot ”ylitulkitsevat” hermosolujen iholta välittämiä signaaleja. Tällaiset ihmiset kokevat ihon kautta välittyvät tuntemukset voimakkaammin kuin muut; kuuma tuntuu kuumemmalta, kylmä kylmemmältä ja jopa kosmetiikan ainesosat saattavat aikaansaada ”vääriä” hälytyksiä; esimerkiksi voide aiheuttaa kihelmöintiä, vaikkei kyseessä olisi allerginen reaktio.

Iho tuntuu herkältä, koska aivot ylireagoivat ihon kautta välittyviin ärsykkeisiin.

Novexpertin tutkijat halusivat kehittää herkkää ihoa hoitavan ja vahvistavan sarjan, jonka vaikutukset kohdistuisivat kaikkiin yllä mainittuihin herkkyyttä aiheuttaviin tekijöihin.

Perinteinen lähestymistapa herkän ihon kosmetiikassa on laittaa tuotteisiin rauhoittavia ja viilentäviä ainesosia, mutta Novexpertin ”resepti” ottaa huomioon myös ihon hydrolipidikalvon säilyttämisen ja mikrobiomin vaalimisen.

”RESEPTI” 🙂 Magnesium-linjan tuotteet sisältävät:

Antioksidantteja, kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia, jotka auttavat ylläpitämään ihon suojakelmua (uskaltaako tässä enää käyttää sanaa ’barriääri’ kun siitä niin toruttiin edellisen kerran….).

Prebiootteja ja probiootteja, jotka auttavat vahvistamaan monimuotoista ja tervettä mikrobiomia.

Ihoa rauhoittavia ainesosia, jotka laskevat tulehdusta ja punoitusta, vähentävät kihelmöinnin tuntemuksia ja rauhoittavat ylivirittyneitä hermosyitä, vähentäen ihoärsytyksen voimakkuutta.

Sarjan tuotteissa on Novexpertille ominainen pehmeänmakea tuoksu, joskin mielestäni paljon miedompana kuin monissa muissa merkin tuotteissa. Tuoksussa ei ole käytetty eteerisiä öljyjä ja se on ns. hypo-tuoksu.

Tutustutaan sitten itse tuotteisiin. (Rakastan Novexpertin maailmaa, koska siellä ollaan kaikessa niin perusteellisia. Koulutuksetkin vetää kemisti, ja jokaiseen oudoimpaankin ainesosakysymykseen saa tyhjentävän vastauksen ❤️)

Magnesium-linjassa on kuusi tuotetta; puhdistusmaito, kosteuttava ja rauhoittava suihke, kaksi kasvovoidetta, kasvokuorinta ja naamio.

Kuten kaikissa Novexpertin sarjoissa, kasvovoiteesta on kaksi koostumusta. Vaikuttavat aineet ovat samat.

Hydro-Biotic Cream (16,46€, norm. 21,95€) on rauhoittava ja kosteuttava voide normaalille ja kuivalle iholle, Hydro-Biotic Fluid (16,46€, norm. 21,95€) on kevyempi emulsio normaalista sekaiholle.

Voiteiden hoitava koostumus sisältää aloe veraa, hyaluronihappoa, magnesiumia (hyvin imeytyvää magnesium pca -muotoa), Novexpertin omaa, antioksidanttista ruskeasta levästä ja sokerista koostuvaa Novaxyline-yhdistettä, kamelina-öljyä ja helokkiöljyä. Täyteläisemmässä Cream-voiteessa on lisäksi sheavoita, skvalaania ja makadamiansiemenöljyä.

Vinkki kuivaihoisille: Novexpertin voidekoostumukset ovat kautta linjan kevyehköjä, ja jos ihosi on oikein kuiva, voiteeseen kannattaa sekoittaa muutama tippa Omega-boosteria.

(Tämä ei liity Magnesium-sarjaan, mutta oma suosikkikomboni Novexpertilta on Hyaluronic Acid -sarjan kosteuttava geeli sekoitettuna Omega-boosteriin 😙 Urangin suositus yhdistää (öljytöntä) seerumia ja öljyä sai minut löytämään tämän yhdistelmän ihanteellisuuden omalla ihollani 🙏🏻)

Magnesium Mist (5,93€, norm. 7,90€) on linjan tehokkain rauhoittava tuote. Se sisältää magnesiumin ohella myös muita iholle hyödyllisiä mineraaleja kuten kalsiumia, piitä ja natriumia.

Suihkeen koostumus on superyksinkertainen: se on käytännössä Kuolleenmeren vettä, ja ihoa hellivät mineraalit ovat peräisin Kuolleenmeren suolasta.

Elektrolyyttisenä mineraalina magnesium auttaa tehokkaasti sitomaan kosteutta soluväliaineessa. Suihke kosteuttaa, rauhoittaa ja suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja ilmansaasteilta. Sitä voi käyttää kasvoilla kasvoveden tapaan, meikinkiinnittäjänä tai päivän mittaan extra-kosteuttajana. Suihke sopii myös vartalolle. Se ei jätä iholle minkäänlaista tuotetuntua.

Magnesium Mistin vesi on isotonista, mikä tarkoittaa, että sen mineraalipitoisuus on sama kuin ihosolujen. Tämä puolestaan luo parhaat mahdolliset olosuhteet imeytymiselle ja kosteuttavalle vaikutukselle.

Hypoallergeeninen suihke on lisäksi täysin tuoksuton.

Sarjan putsari on maitomainen, ja minunkin ihoni tykkää tästä! En normaalisti ole puhdistusmaitojen ykköskäyttäjä (koska, ehmmm, ”rääkkään” ihoani vaahtoavilla putsareilla….), mutta silloin kun puhdistusmaito ei jätä iholle rasvaista tuntua, olemme ystävät :)

Näin kävi Novexpertin Milky Cleanserin (14,93€, norm. 19,90€) kanssa. Sen koostumus on erittäin kermainen, mutta se huuhtoutuu iholta vaivatta ja jättää jopa raikkaan tunteen..! Tämä on varmasti miellyttävimmän tuntuinen (ja tuoksuinen) puhdistusmaito, jota olen kokeillut vuosiin. Olen huomannut jopa haluavani käyttää tätä vaahtoputsareiden sijaan, erityisesti meikittöminä päivinä.

Kosteuttava, pehmentävä ja rauhoittava koostumus sisältää mm. aloe veraa, magnesium pca:ta ja auringonkukansiemenöljyä ja pre- ja probiootteja (alfa-glukaani-ogligosakkaridi + lactobacillus ferment). Milky Cleanser on ensisijaisesti kehitetty ihon puhdistukseen, ei meikin. Se poistaa kevyen meikin, kuten puuterin ja ripsivärin, mutta vahvemman meikin poistoon kannattaa valita Omega-linjan öljyputsari.

Yritän opetella hieman hellävaraistamaan kasvojenpuhdistustani, ja välillä korvaamaan vaahdon maidolla tai öljyllä :) Mia Johansson muuten kehui juuri myös Novexpertin Magnesium-putsaria.

Voiko herkkää ihoa kuoria? Onko se ylipäänsä hyvä asia?

Kuorintaa ei suositella kaikkein herkimmälle iholle, ja omaa ihoaan on hyvä kuunnella. Jos ihosi on vain miedosti herkkä, eikä esimerkiksi jatkuvasti kihelmöi ja punoita, voit hyvin kokeilla kuorintaa. Kuorinnasta on ilman muuta hyötyä iholle, silloin kun se ei ole todella herkkä.

Novexpertin Velvety Scrub Hydro-Biotic (10,88€, norm. 14,50€) on superhellävarainen rakeellinen voidekuorinta. Rakeet eivät ole tiheässä, ja täyteläinen voide tuntuu enemmänkin kosteuttavalta naamiolta. :) Kuorinnassa on käytetty sekä jauhettua bambua että pehmeää jojobavaharaetta.

Testasin Velvety Scrubia kesällä, ja silloin koin sen liian miedoksi omalle, todella järeisiin kuorintoihin tottuneelle iholleni. Nyt otin scrubin uudelleen käyttöön tätä kirjoitusta varten, ja hieman hämmentyneenä totesin, että iho jää raekoostumuksen hellävaraisuudesta huolimatta oikeastaan ihan yhtä sileäksi, kuin tiheämpienkin kuorintojen jälkeen. (Tai sitten vain hieron tätä ihoon niin pitkään, että  sileys tulee jo antaumuksellisesta ajankäytöstä..! Se on todennäköistä… :D)

Lopuksi: sarjan Detox Mask (12,71€, norm. 16,95€) yhdistää miellyttävällä tavalla Cattierin supersuositusta Pink Clay -naamiosta tutun vaaleanpunaisen saven hyödyt kosteuttavaan voidepohjaan.

Vaaleanpunaisen saven mineraalikoostmus tekee siitä erityisesti herkälle iholle sopivan. Se rauhoittaa ihoa tehokkaasti ja laskee punoitusta, samalla kun se myös syväpuhdistaa ihohuokosia ja imee itseensä mikrolikaa. Vinkki: oikein herkkäihoinen voi käyttää savinaamiota kuorinnan sijaan syväpuhdistamaan ihoaan.

Vaaleanpunaista savea näkee ihme kyllä käytettävän aika harvoin, ja ilahduin, kun huomasin Novexpertin naamion sisältävän juuri sitä..!

Novexpertin savinaamio on siitä erilainen, että se ei kuivu iholla. Sen kosteuttava, mm. aloe veraa ja auringonkukansiemenöljyä sekä helokkiuutetta sisältävä voidepohja pitää naamion voidemaisena. Se on siis samalla kosteuttava, rauhoittava sekä syväpuhdistava naamio.

*

Aiemmat Novexpert-sarjaesittelyni löydät täältä:

C-Vitamiini-linja – heleyttä ja antioksidantteja.

Trio Zinc -linja – aikuiselle epäpuhtaalle iholle; innovatiivinen linja hoitaa sekä epäpuhtauksia että ikääntymisen merkkejä.

Novexpert-sarjaa saa monien verkkokauppojen lisäksi myös Sokokselta, Ruohonjuuresta ja Stockmannilta. 🙂

Loppuun haluan jakaa jotain itselleni merkityksellistä ja söpöä. Kuvasin tämän postauksen tuotteet kuopiolaisessa puistossa, joka on ollut minulle lapsuudessa rakkain leikkipaikkani.

Erityisesti käytin kuvissa taustana kuvassa näkyvää pensasta. Oikeastaan pensaita on kaksi ihan vierekkäin, ja niiden keskelle muodostuu pieni sopukka. Liikutun aina, kun kuljen tästä ohi ja näen, että pensas on yhä paikoillaan yli 30 vuoden jälkeen. Minä ja paras ystäväni teimme näiden pensaiden juurelle majan. Annoimme sille nimeksi ”Kukka-SOS-9”. Se oli meille hyvin tärkeä paikka ja leikimme täällä monia jänniä leikkejä.

Majan nimi naurattaa yhä. Äitini kysyi juuri, mitä nimi oikein tarkoitti, ja mistä se tuli. ”Mistä numero yhdeksän..?”

En tiedä. Ei aavistustakaan. Lapset ovat lapsia, ei kaikella ole tarkoitusta. ❤️

Yli 30 vuotta myöhemmin Kukka-SOS-9 pääsee blogiin kuvittamaan herkän ihon tuotteista kertovaa kirjoitusta. Aika söpöä. 

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikka
Kommentit (29)
  1. Saako näitä muualta kuin netistä?

    1. Saa; Sokokselta, Ruohonjuuresta ja Stockalta :) Lisään tiedon tekstiin.

  2. Itseäni vähän vaivaa se että tuotteet on tarkoitettu herkkäihoisille, mutta mistiä lukuunottamatta ne ovat ilmeisesti kaikki hajustettuja, ja parfum näyttäisi olevan incissä vieläpä melko korkealla. Ei tosin ole läheskään ainoa herkän ihon sarja jossa näin on.

    1. Ymmärrän ihmetyksen. Meillä päin on totuttu hajusteettomiin tuotteisiin herkkäihoisille, mutta Pohjoismaiden, etenkin Suomen ulkopuolella, hajusteettomuus on selvästi vähemmän yleinen ominaisuus herkän ihon sarjoissa. Näissä sarjoissa hajusteet ovat yleensä kuitenkin hypo-hajusteita, eli eivät sisällä allergisoivimmiksi tunnettuja hajusteita eivätkä eteeristen öljyjen komponentteja.

      Täysi hajusteettomuus olisi tietysti hajusteherkän kannalta paras asia. Tuoksuvalinta on todennäköisesti kuitenkin tehty kohderyhmän enemmistön toiveiden perusteella, ja Keski-Euroopassa, etenkin Ranskassa, kosmetiikan tuoksut ovat kuluttajille tärkeämmässä roolissa kuin meillä pohjolassa. Oma oletukseni on, että siellä päin herkkäihoiselle kuluttajalle riittää, että tuoksut ovat hypo-tuoksuja, ja he valitsevat mieluummin tuoksuvan kuin tuoksuttoman tuotteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *