Analyysissä Lidlin yövoide

Lidl. Tuo halpaakin halvemman päivittäistavaran kauppa. Voisiko sieltä löytyä jotain kosmeettisesti kiinnostavaa?

Olin tässä noin kuukausi takaperin Lidlissä ruuhka-aikaan, ja jonot ulottuivat aina kosmetiikkahyllylle saakka. Aiemmin en ole edes kiinnittänyt huomiota Lidlin kosmetiikkaan, mutta nyt aloin jonoaikaa tappaakseni hypistelemään näitä parin euron purnukoita. ”Yövoide 3,49€”, luin. Taitaa alittaa Pirkankin hinnan. :)

Lidl_voide2

Käänsin uteliaana rasvapurkin kyljestä esiin ainesosaluettelon, ja odotin listaa joka alkaisi suunnilleen, ”aqua, paraffinum liquidum, petrolatum, propylene glycol, dimethicone….” (=yleisimpiä ja halvimpia kosteusvoiteiden pehmentäjiä ja kosteuttajia). Yllätyksekseni tämä kolmen ja puolen euron voide tarjosi jotain parempaakin. Incihän oli itse asiassa oikein hyvä!

Minun oli sitten ostettava voide mukaan jotta voisin tutustua siihen kotona syvällisemmin. :) Kyseessä on Isereen Anti-Wrinkle Night Cream Q10.

Tässä voiteen 15 ensimmäistä ainesosaa. Suluissa oleva luku kertoo kuinka tehokas pehmentäjä/kosteuttaja kyseinen ainesosa on, ja 1 = tehokkain.

1 AQUA = liuotin

2 GLYCERIN (1) = humektantti

3 ALCOHOL = liuotin

4 DICAPRYLYL ETHER  = liuotin

5 THEOBOROMA CACAO SEED BUTTER (1) = pehmentävä aine (kaakaovoi)

6 CETEARYL ALCOHOL (4) = humektantti, emulgaattori

7 ISOPROPYL PALMITATE (4) = antistaattinen aine, pehmentävä aine, sideaine

8 RICINUS COMMUNIS SEED OIL (1) = pehmentävä aine (risiiniöljy)

9 MYRISTYL MYRISTATE (4) = pehmentävä aine

10 TOCOPHERYL ACETATE = antioksidantti (e-vitamiini)

11 BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER (1) = pehmentävä aine (shea-voi)

12 PHENOXYETHANOL = säilöntäaine

13 DIMETHICONE (2) = pehmentävä aine (silikoni)

14 PANTHENOL = antistaattinen aine

15 MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL (1) = pehmentävä aine (makadamiansiemenöljy)

Täällähän on oikeasti hyviä, luonnon öljyihin perustuvia pehmentäjiä eikä juuri mitään ”pahiksia”. Pahiksilla tarkoitan karkeasti sanottuna maaöljyjohdannaisia, jotka ovat kosmetiikan teollisuudessa se helpoin ja halvin tie ihon pehmentämiseen. Eivät siis ole välttämättä mitään pahoja, mutta eivät hoitaviakaan. Tässä kolmen euron voiteessa on niiden sijaan käytetty kaakaovoita, risiiniöljyä, sheavoita ja macadamiansiemenöljyä.

Naputtelen loput ainesosaluettelosta postauksen loppuun kiinnostuneille. Sieltä löytyy anti-age-voiteille tyypillisiä antioksidantteja, kuten retinyylipalmitaattia (a-vitamiinin muoto, tehokas antioksidantti), c-vitamiinia, ubikinonia ja tanniinihappoa. Näiden pitoisuudet lienevät tosin aika vähäiset, mutta verratessa inciä muihin, kalliimpiin antioksidanttivoiteisiin, voidaan todeta että samat ainesosat sijaitsevat myös niissä incilistan puolen välin jälkeen.

Lidl_voide

Miltä voide sitten tuntui käytössä? Täytyy sanoa, että oikein hyvältä! Ainoastaan haju kertoi kyseessä olevan halpa voide. Voide ei tuoksu mitenkään pahalle, mutta kuitenkin sanalla sanoen halvalle ja jotenkin teolliselle. Mutta koostumus on erittäin miellyttävä. Voide on paksua, mutta sulaa ihoon hetkessä ja imeytyy niin nopeasti, että tätähän voisi varmaan käyttää päivällä meikin allakin. Iho jää sileän ja pehmeän tuntuiseksi. Voisin kyllä käyttää tämän purkin loppuun! (Mutta en käytä, vaan se menee äidille…. ;) On niin paljon muita voiteita käyttöjonossa.) Jos etsitte halpaa ja hyvää yövoidetta, niin tässäpä olisi yksi. Katsoin päivävoiteenkin inciä, eikä sekään huonolta näyttänyt. Mutta tässä oli vielä paremmat ainesosat.

***

Vinkkaankin teille muuten tässä samalla jälleen yhdestä uudesta verkkoincisanakirjasta, jonka löysin. Kyseessä on Totuus Kosmetiikasta -kirjan kirjoittajan Rita Stiensin ylläpitämä sivusto, josta löytyy incitietopankin lisäksi myös paljon kosmetiikka-arvosteluja ja vertailuja. Mikä tekee Stiensin sanakirjasta hyvän apuvälineen incien tulkinnassa on se, että ohjelma tekee puolestasi muistiinpanot incistä, ja voit lopuksi tulostaa valmiin ainesosalistan selityksineen ja hymynaama-ikoneineen. :) Kätevää! Stiensin incihakuun pääset tästä.

Poikkeuksena tavanomaisiin incisanakirjoihin, täällä inci-nimi haetaan naputtelemalla ruutuun vain inci-nimen 3 ensimmäistä kirjainta, ja sitten nimi selataan itse listalta. Kun löydät hakemasi nimen, klikkaa rivin päässä kohtaa ’notieren’. Tällöin ohjelma pistää nimen sinulle ”notepadille” muistiin. Notepad-sivulta pääset takaisin jatkamaan inci-hakua klikkaamalla ’further inci search’. Kun olet hakenut kaikki tarvitsemasi nimet, klikkaat notepadilla lopuksi ’print’.

Lidl_incianalyysi

Ajoin Isereen Q10-voiteen Stiensin ”Cosmetic-Checkin” läpi, ja tuloksena oli vain yksi murjottava naama (phenoxyethanol). Stiensin standardien mukaan Iseree-voide olisi vallan erinomainen. Tietysti kannattaa pitää mielessä, että Stiensin arviot pohjautuvat hänen luonnonkosmetiikkamyönteisyyteensä, ja niinpä jotkut hänen huonompina pitämänsä ainesosat saavat toisissa inci-sanakirjoissa paremman arvion. Esimerkiksi Paula Begoun antaa fenoksietanolille hymynaaman, koska se hänen mukaansa on ”common cosmetic preservative that is considered one of the less irritating ones to use in formulations”. Samoin akneihoisille luotua Sage Advicen listaa tutkiessa voidaan havaita, että siellä lähes kaikki öljypitoiset aineet luokitellaan järjestään huonoiksi, vaikka ne muualla saavat hymynaamoja. Täytyy siis pitää mielessä sanakirjan luojan lähtökohdat. :)

Tässä vielä Iseree-voiteen incin loppuosa.

16 SODIUM STEAROYL GLUTAMATE

17 CERA ALBA

18 PARFUM

19 ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER

20 RETINYL PALMITATE

21 XANTHAN GUM

22 METHYLPARABEN

23 ALLANTOIN

24 MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE

25 SODIUM LACTATE

26 ETHYLPARABEN

27 CAFFEINE

28 BUTYLPARABEN

29 PANICUM MILIACEUM EXTRACT

30 BIOSACCHARIDE GUM-1

31 SODIUM HYDROXIDE

32 PROPYLPARABEN

33 CHLORELLA VULGARIS/LUPINUS ALBUS PROTEIN FERMENT

34 UBIQUINONE

35 SODIUM CHLORIDE

36 TANNIC ACID

37 COLEUS FORSKOHLII ROOT EXTRACT

38 POTASSIUM SORBATE

39 ISOBUTYLPARABEN

Oletteko te löytäneet Lidlistä joitain hyviä kosmetiikkatuotteita?

Kommentit (39)
  1. Niin sitä vain tahtoo löytää joskus yllättävän halvalla jotain yllättävän hyvääkin. :)
    Itse en ole käyttänyt mitään Lidlin kosmetiikkatuotteita, vähän senkin takia kun en käy siellä juuri koskaan.
    Stiensin sivusto vaikuttaa myös aika kätevältä, luultavasti tulen käyttämään myös sitä Paulan ohella. :)

  2. Olen kuullut muiltakin, että Lidlin voiteet ovat mainettaan parempia! Olenkin omalle (pihille) äidilleni suositellut heidän yö- ja päivävoiteitaan, ja on kuulemma tykännyt.

    Ilmeisesti Lidlin kosmetiikka tuotetaan samalla tehtaalla kuin vastaava kalliimpi kosmetiikka (en juuri nyt muista tätä saksalaista merkkiä), sillä selittynee hyvä ainesosaluettelo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *