Amorgoksen korona-kuulumisia

Sain tervehdyksen ystävähotelliltani Amorgoksen saarelta Kreikasta.

”Miten olet voinut? Toivottavasti sinulle kuuluu hyvää, ehkä näemme sinut taas pian täällä…?”

Olen ystävystynyt Amorgoksella hotellia pitävän Giannakopouloksen perheen kanssa, ja olen ajatellutkin heitä paljon viime aikoina. Suuressa joulukalenteriarvonnassani voittanut lukijakaan ei vielä päässyt lomalleen Amorgokselle, kevät muutti matkailualalla kaiken. (Aika monella muullakin alalla.)

Irene Giannokopoulos kertoi, että pienen Amorgoksen asukkaat ovat toistaiseksi säästyneet virukselta, eikä saarella ole todettu yhtäkään tartuntaa. Saari ei ole massaturismikohde, joten se on todennäköisesti ollut paremmin turvassa senkin vuoksi.

Kun Kreikassa julistettiin ulkonaliikkumiskielto jo heti maaliskuussa ja kaikki ravintolat, kahvilat, kaupat ja koulut sulkeutuivat, vaikutti tilanne tietysti monen muunkin kuin matkailualan ihmisen työtilanteeseen. Pienellä saarella tilanne oli kriittinen.


Giannakopouloksen perheen miehet keksivät idean, jolla työllistää saaren asukkaita, erityisesti naisia ja nuoria; he alkoivat valmistaa maskeja! Perhe osti ompelukoneita ja laadukkaita kasvosuojamateriaaleja, ja niin viiden tähden spa-hotelli muuttui kevään aikana pieneksi maskitehtaaksi..! 😍

Mikä idea..! Tällä perheellä riittää ideoita, yritteliäisyyttä ja aktiivisuutta mitä tulee pienen
kyläyhteisönsä ja koko saaren elävänä pitämiseen.

Giannakopoulosten maskitehdas on lahjoittanut maskit Blue Star Ferries -laivojen henkilökunnalle

Maskien nimi on A-Mask (oletettavasti A tulee Amorgoksesta), ja verkkokauppa toimittaa niitä koko maailmaan. Haluan ilman muuta tukea saarelaisten toimintaa ja vinkkaan siis maskeista täälläkin. Ehkä maskien pitäminen on täälläkin pian valtiovallan suositus ja pian maski on arkea…

Amorgoksen maskit ovat pestäviä ja uudelleenkäytettäviä, ja niissä on nenän kohdalla ohut rautalanka jolla maskin saa myötäilemään kasvoja. Maskeissa on kolme kerrosta, uloin on puuvillaa ja kaksi sisempää musliinia. Maskeista on myös eri kokoja.

Mä tilasin laama-maskin..! 😍 Olisin halunnut tilata Summer Unicornin (ylemmässä kuvassa), mutta se on loppuunmyyty Medium-koossa. Postikulut Suomeen ovat 8,50€ eli maskille tulee hintaa 18,50€. Jokaisesta maskista lahjoitetaan 50 senttiä hyväntekeväisyyteen.

Maskin voi tilata täältä: a-mask.com

Mitä tulee Irenen toiveikkaaseen lausahdukseen, puoliksi kutsuun, tulla pian taas Amorgokselle… Se sai minut mietteliääksi. Samalla ymmärrän, että kaikki kreikkalaiset matkailualan yritykset toivovat turistien palaavan Kreikkaan. Ja täällä ainakin on yksi turisti, joka todella haluaisi tulla..!

Mutta… miltä tuntuisi mennä turistina saarelle, joka on tähän saakka täysin säästynyt korona-virukselta..? No rehellisesti: se tuntuisi aika kamalalta. Juuri minä saattaisin olla se ”ulkopuolinen”, joka mahdollisesti oireettomana kantajana toisin viruksen yhteisöön. Sellaista riskiä en voisi ottaa.

Vaikeita asioita. Ja joka päivä mietin syyskuun Kreikan matkaani. Miten sen käy… mikä on tilanne neljän ja puolen viikon kuluttua…

Kommentit (19)
 1. Kreikkalaiset ovat kyllä mestareita löytämään ratkaisuja erilaisiin vastaantuleviin pulmatilanteisiin 👍
  … vuosituhantiset kriisinhallinnan perinteet 🇬🇷

 2. No minä jo luulin että Amorgos on joku menneiden kesien lomaromanssi miehen nimi :D

  Minulla on erikoinen kysymys, en tiedä osaatko vastata (tai kukaan). Lapsena minulle tuli pisamia, nyt aikuisena ei ollenkaan. Maksaläiskiä kyllä tulee kasvoihin ja käsiin, jos ei suojaudu auringolta. Haluaisin pisamia! Jotkut jopa taiteilevat niitä meikkikynällä. Minua aina kirpaisee kun luen juttuja joissa neuvotaan miten pisamat voisi saada poistettua. Miksi kukaan haluaisi poistaa niitä? :( Minusta pisamat ovat aivan ihastuttavia.

  1. No minä jo luulin että Amorgos on joku menneiden kesien lomaromanssi miehen nimi :D

   😂

   Mitä pisamiin tulee, valitettavasti en osaa sanoa mistä kuvailemasi ilmiö (lapsena pisamia, aikuisena ei) voisi johtua. Uskoisin, että dermatologilla olisi tähän selitys :)

   Minustakin pisamat ovat ihastuttavia, ja ihmettelen, kun pisamaihoisten kuulee surevan pisamiaan. Aina taitaa mennä niin, että se mitä ihmisellä on luonnostaan, on jotain mistä ihminen sitten haluaisi pois…. Meillä on tendenssi haluta asioita, joita itsellämme ei ole.

  2. https://yle.fi/uutiset/3-8002861

   Tuossa oli juttua kesakoista ym. :)

  3. Vastikään (pari päivää sitten?) oli Helsingin Sanomissa juttu, jossa ihotautilääkäri tms. totesi, että pisamia ei enää yleensä tule aikuisille, vaikka lapsena niitä olisi ollutkin. Syytä ei taidettu kertoa, mutta kannattaa ehkä etsiä juttu käsiinsä; saattoihan siinä olla jokin syy mainittukin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *